|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4321 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Niewybaczalne zachowania gości
Cytat:
![]() W innych okolicznościach moglibyscie się nie poznać. gratulacje ![]() Cytat:
Nie każdy jest robocopem o nadludzkiej wytrzymałości ![]() Mnie dłuższa jazda męczy i tyle. Owszem 100 - 200 km ok ale nie więcej. |
||
|
|
|
#4322 |
|
zuy mod
|
Ale właśnie dlatego lepiej dojechać i iść spać na miejscu, niż jechać po śniadaniu w sobotę z połowy trasy. O.o
Cranberry dla Ciebie głupota, a ja przeżyłam takie trasy i żyję. Nie byłabym w stanie iść spać w połowie bo by mnie nosiło ze złości i od nadmiaru adrenaliny, wiec to byłoby marnowanie czasu i pieniędzy bez realnego zysku.
|
|
#4323 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4324 | |
|
zuy mod
|
Cytat:
Chociaż bardzo mi się podoba odnoszenie się do trasy 2k, co było absolutnym dodatkowym wtraceniem, a dość mocne olewanie tego ze 500 km to żadna wielka trasa, jak kogoś stać i mu się nudzi to niech robi przerwy i co 50 km i jedzie 10 dni - co nie zmienia faktu, że to fanaberia. Ode mnie eot, uprzejmie proszę o niewolanie mnie
|
|
|
#4325 | |||
|
Zadomowienie
|
Ogólnie też tak myślę, ale są osoby, które są bardzo zadowolone z tej roli i one oczekują, że my będziemy od nich oczekiwać trochę więcej. Bo w sumie podpisać papierek może każdy. Moi świadkowie są tacy właśnie
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#4326 |
|
Konto usunięte
|
Mojwa, mam tylko nadzieję że cię nie spotkam na drodze.
my po całym tygodniu pracy w piątek robimy 300 do moich rodziców i po powrocie ledwo żyjemy, oboje. a prowadzi tylko tż. zdecydowanie taką trasę w piątkowe popołudnie zrobilibyśmy z noclegiem. więc jeśli ktoś się nie pojawia z takiego powodu to wydaje mi się to całkiem uzasadnione. |
|
|
|
#4327 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4328 |
|
Konto usunięte
|
Co do świadków, to przecież nie bierzemy na nich obcych i przypadkowych ludzi, tylko jakoś nam bliskich.
Więc wystarczy wcześniej ustalić czego się od nich oczekuje i po sprawie. My od świadków oczekujemy pomocy w różnych kwestiach organizacyjnych, ale jasno im o tym powiedzieliśmy kiedy im proponowaliśmy tę rolę, uprzedzając żeby nie czuli się zmuszeni jeśli nie mają ochoty na ogarnianie różnych rzeczy. Ale jak ktoś mówi "Hej, Krycha, będziesz moją świadkową", Krycha mówi "Dobra", a potem widzą się na ślubie i okazuje się że Krycha myślała że podpisze papierek a potem może tańcować z nowym chłopakiem, a PM myślała że Krycha cały wieczór będzie pomagała poprawiać makijaż i zabawiać gości - no, to wtedy może być problem. |
|
|
|
#4329 |
|
Konto usunięte
|
No tak, jak nie kłótnie o prezenty rzeczowe, to o możliwości kierowcy :P Dla mnie kiedyś trasa 150 km była długa. Teraz często robię trasę 5-5,5h. Sama, bez zmian. I nie mam problemu - to kwestia przyzwyczajenia. Jak się często jeździ, to takie trasy to pikuś. Jakbym zrobiła się śpiąca, tobym zrobiła godzinną drzemkę - co mi się zdarzało (raz np. zaczynało mnie łapać choróbsko, musiałam sobie zrobić 2 przerwy, a następnego dnia miałam gorączkę 38,8). Ale trzeba mierzyć siły na zamiary
![]() Ja jako świadek byłam tylko tłem - siedziałam przy stole z PM i tylko to mnie odróżniało od reszty gości. Zabawiać nie umiem i nie lubię być zabawiana na weselach. To, że nie tańczę przez kilka utworów z rzędu nie oznacza, że źle się bawię
Edytowane przez 8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8 Czas edycji: 2016-06-02 o 18:39 |
|
|
|
#4330 |
|
Raczkowanie
|
myślę że kimkolwiek świadek jest, dobrze zapytać/ ustalić wcześniej czy może to...czy tamto...ale na pewno nie wymagać. Polecam np. siostrę Pana Młodego i brata Pani Młodej jak u nas, jeśli jest taka możliwość to wzorowi świadkowie
a co do trasy dla mnie mało, dla innych to nawet 50km jest uciążliwe:/ znam takich...
|
|
|
|
#4331 |
|
Wtajemniczenie
|
To ja z perspektywy czasu mogę stwierdzić, że byłam kiepską świadkową u swojego brata. Nie zabawiałam gości tylko bawiłam się z innymi i TŻtem, nie wybierałam sukni ślubnej ani garnituru z PM, nie organizowałam wieczorów kawalersko panieńskich, nie brałam czynnego udziału w zabawach oczepinowych (oprócz tej z welonem).
Także jeśli PM tego oczekują to warto o tym powiedzieć świadkowi, bo nie dla wszystkich to oczywiste.
|
#4332 |
|
Zadomowienie
|
Może powiem trochę z innej perspektywy. Dośc długo pracowałam jako kelnerka w jednym z renomowanych restauracji/hotelu w mnie w mieście. Oczywiście oprócz samej obsługi imprezy, w sklad moich obowiązków wchodziły dekoracje przywiezione przez Państwa Młodych, zastawianie sali bla bla bla a także pakowanie jedzenia i doprowadzanie sali do stanu początkowego
Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie nie powiedzenie głupiego 'dziękuję' przez Młodych i rodziców jest zwyczajnym buractwem. Nikt nie oczekuje od nich dodatkowych pieniędzy, kelnerzy dostają wynagrodzenie ![]() Poza tym podrywanie kelnerów/kelnerek przez gości... albo uprawianie seksu w samochodzie stojacym centralnie przed wejściem na salę...
|
#4333 | |
|
Żona Gargamel
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4334 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4335 |
|
Zadomowienie
|
[1=bceb01c221ea3319abad6ab 25f068feed7228d52_657f8c4 7e3c47;61232826]Co do świadków, to przecież nie bierzemy na nich obcych i przypadkowych ludzi, tylko jakoś nam bliskich.
Więc wystarczy wcześniej ustalić czego się od nich oczekuje i po sprawie. My od świadków oczekujemy pomocy w różnych kwestiach organizacyjnych, ale jasno im o tym powiedzieliśmy kiedy im proponowaliśmy tę rolę, uprzedzając żeby nie czuli się zmuszeni jeśli nie mają ochoty na ogarnianie różnych rzeczy. Ale jak ktoś mówi "Hej, Krycha, będziesz moją świadkową", Krycha mówi "Dobra", a potem widzą się na ślubie i okazuje się że Krycha myślała że podpisze papierek a potem może tańcować z nowym chłopakiem, a PM myślała że Krycha cały wieczór będzie pomagała poprawiać makijaż i zabawiać gości - no, to wtedy może być problem.[/QUOTE] Czasami okazuje się, że ci bliscy właśnie zachowują się strasznie. Pamiętam, że siostra pm robiła straszne problemy młodej i ta musiała ją zmienić, ciągle kłóciła się z nią przed weselem, Młoda miała zaplanowane wesele kolorystycznie i świadkowa najpierw się zgodziła, a potem były fochy, jak już wszystko było zamówione, chociaż ona sama jeszcze nic nie kupiła. A świadkową chciała być i to strasznie, tylko najpierw wszystko było ok, a potem jej odbiło. I w końcu świadkowali znajomi, zachwyceni ze swojej roli. U nas z resztą też parka znajomych Nawet takich świeżych znajomych, ale strasznie chcieli no to czemu nie W sumie po takich zachowaniach poznaje się odpowiednie osoby. Świadkowa jest artystką i wymyśliła sama wszystko
|
|
#4336 |
|
Raczkowanie
|
nie chce zakładać osobnego wątku, więc tutaj zapytam. Od razu mówię, że z weselami mam tyle wspólnego, co z mercedesami, więc proszę nie jechać po mnie z góry na dół.
Zostałam jakoś w maju zaproszona na wesele kuzyna z osobą towarzyszącą. Od razu wiedziałam, że będzie to mój facet, więc problemu nie było. Zaproszenie przyjęłam bez większych chęci i raczej dla spokoju mojej mamy - nie nastawiam się na zabawy, bo to nie moja bajka. Problem w tym, że mojemu facetowi wynikła nagła sprawa w pracy i jechać nie może. Kumple porozjeżdżani po urlopach, a przyjaciółka ma rodzinne plany na ten weekend, co oznacza, że na wesele jadę sama z rodzicami. Impreza za tydzień. Pytanie do Was - czy powinnam ten fakt sygnalizować kuzynowi? Co się robi w takiej sytuacji, bo domyślam się, że miejsce mojej osoby towarzyszącej po prostu przepadnie. Dać gratyfikację w kopercie? Nie mam pojęcia, więc może coś podpowiecie.
|
#4337 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4338 |
|
Zakorzenienie
|
Dla mnie niewybaczalnym zachowaniem gościa byloby zalanie się na weselu i urządzenie bójki! Wywaliłabym z wesela na zbity ryj!
|
|
|
|
#4339 | |
|
polaczek cebulaczek
|
Cytat:
|
|
|
#4340 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4341 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#4342 | |
|
żona bez ogona
|
Cytat:
|
|
|
#4343 |
|
Raczkowanie
|
nie jestem weselnym wyjadaczem. nie mam bladego pojęcia czy płaci się za wszystko przy zamawianiu sali czy po imprezie, więc tutaj pytam. do tej pory, kiedy robiłam imprezy, odbywało się to na zasadzie otwartego rachunku w barze. tak czy siak, sprawę załatwiłam, więc po temacie
|
#4344 | |
|
polaczek cebulaczek
|
Cytat:
|
|
|
#4345 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#4346 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#4347 |
|
Żona Gargamel
|
koniecznie powiadom
u nas na sali nawet dzień przed można było powiedzieć że ktoś zrezygnował |
|
|
|
#4348 |
|
Zadomowienie
|
Byłam rok temu świadkową na weselu u przyjaciółki.
Pomagałam, jak mogłam w wyborze sukienki, jeździłam na przymiarki (nie wszystkie, życie zawodowe i studia mnie ograniczały), zorganizowałam jej wieczór panieński, przed ślubem sprzątałam jej dom, bo co tu czarować- stół, na którym były położone obrączki, które miał kręcić kamerzysta był po prostu brudny i zakurzony, jak i reszta pokojów, gdzie np. były rozrzucone ciuchy jej taty, które ja przed przyjściem kamerzysty składałam naprędce, bo chciałam, aby dom mojej PM jakoś wyglądał. Na weselu dbałam o jej wizerunek, nosiłam wina od Gości ze swoim ówczesnym TŻ w miejsce, gdzie wskazała, a mimo wszystko usłyszałam "Laurieen, ty się kur** ogarnij", bo pomimo iż w pocie czoła nosiliśmy te wina, nie zdążyliśmy zgodnie z jej życzeniem wynieść wszystkich z sali, nim rozpoczął się pierwszy taniec, bo orkiestra nieoczekiwanie zaczęła grać. Takich sytuacji było kilka. Ze świadkiem baliśmy się później Młodych. Ja wiem, że stres robi swoje, ale wyzwiska kierowane do świadków, gdy się naprawdę starają to przegięcie. Z przyjaciółką od tamtego wesela (za 3 dni minie rok) widziałam się dwa razy i na temat felernego w skutkach dla naszej przyjaźni wesela nie rozmawiamy. Musiałam się wyżalić, ufff!
|
#4349 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Co za chamstwo. Świadek jest od podpisania dokumentów, a nie od robienia za tragarza, sprzątacza, organizatora, zabawiacza na weselu i co tam jeszcze. To juz tylko ze świadka dobrej woli i chęci wypływa. Ale chyba niektórym sie wydaje, ze świadek ma cała masę "obowiązków". |
|
|
|
|
#4350 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:56.

Elementem wychowania jest wytrwałość na trasie? A jechanie 2000 km nawet przez 3 kierowców na raz jest dla mnie co najmniej nieodpowiedzialne.