![]() |
#1261 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Świadkowie Jehowy - co wy o tym myślicie?
Cytat:
Cały wszechświat jest przepełniony Bogiem. I to jest świadectwo jego istnienia.
![]() |
#1262 |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Informuję, że jakikolwiek post użytkowników Vilanda lub Leuwen w tym wątku spowoduje zablokowanie ich kont.
Niniejszym oboje daliście wszystkim w kość jak też już wiemy, że na ten temat nie potraficie dyskutować. Macie bana na ten wątek. |
![]() ![]() |
![]() |
#1263 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Świadkowie Johowy - co wy o tym myślicie?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1264 |
Zakorzenienie
|
Znowu nikt nie odpowiedział na moje pytanie. A pytałam już dwa razy.
Dlaczego ustosunkowujecie się do wybranych części Waszej wiary? I podejmujecie tylko te kwestie, które są Wam "na rękę". Podobno każdy argument potraficie odeprzeć. A, i bez cytatów, poproszę. Atuś, cholera, a może się zacięli? Mówić, prosić... a tu nic. Dalej to samo. ![]() ![]()
#1265 | |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1266 |
Zakorzenienie
|
O widzisz i tu masz wieeelką rację, ale niektórzy nie znają Boga, tzn. nie traktują Go jak osobę. A Bóg ma poczucie humoru, popatrz na małpę, łagodny- baranek, silny- lampart itp. itd.
Pamiętam, że tego czerwcowego dnia obudził mnie mój własny krzyk. Serce łomotało mi tak, jakby dusza chciała wyrwać się z piersi i uciec schodami w dół. Tata przybiegł natychmiast i wystraszony, przytulił mnie do siebie, usiłując uspokoić. - Nie mogę przypomnieć sobie jej twarzy. |
![]() ![]() |
![]() |
#1267 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Który pogląd Twoim zdaniem nam nie pasuje, i który to jest taki łatwy? Bo może chodzenie od domu do domu i często gęsto słuchanie obelg? Tak, to jest to wybiorcze stosowanie nakazów Bożych? Zastanów sie co mówisz, poczytaj o dogmatach wiary, poczytaj Biblię, zobaczysz jak bardzo by Cię karciła, a w pokorze którą tak Bóg miłuje musiałabyś to znosić i zmieniać się. Czemu cała wiara ma być oczerniana, przecież to jednostki nie dopisują.
Pamiętam, że tego czerwcowego dnia obudził mnie mój własny krzyk. Serce łomotało mi tak, jakby dusza chciała wyrwać się z piersi i uciec schodami w dół. Tata przybiegł natychmiast i wystraszony, przytulił mnie do siebie, usiłując uspokoić. - Nie mogę przypomnieć sobie jej twarzy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1268 |
Rozeznanie
|
Leuwen a czytałeś mój post 1198 ?? Proszę przeczytaj, bo ja już czułam, że się szykuje niefajna akcja.
Ale wracam do znajomych i mojej lampki wina ![]() I po co ta napięta atmosfera ??? Vilandro przykro mi, że jesteś zablokowana ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1269 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
I właśnie w odniesieniu do tych pytań zastanawiam się dlaczego skrzętnie omijacie trudne tematy, a poruszacie te, które są - jak już wyżej wspomniałam - Wam na rękę?
![]() |
#1270 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A zdychające zwierze jest dowodem czego? Wisielczego humoru Boga? Wspomniałam już o pokorze? I o nieuzasadnionym poczuciu wyższości? Nie mam tak dużego mniemania o sobie, żeby powiedzieć, że coś zostało stworzone specjalnie dla mnie, tylko dlatego, że należę do rodzaju ludzkiego.
![]() |
#1271 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Być może ktoś chciał zrobić jakiś interes w Organizacji Bożej, ale ja wiem jak jest teraz, zyski mają wręcz zerowe, a i tak wszystko idzie na publikacje, książki, płyty, kasety.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1272 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Biblia mówi, że zwierzęta zdychały nawet w raju. Nie mają świadomości starzenia, śmierci, nie krzywdzi ich Bóg tym, daje nam jedynie do zrozumienia, że ludzie są dla niego ważniejsi.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1273 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#1274 |
BAN stały
|
Sami sobie taki żywot wybraliście, że ludzie was nie lubią i się z was śmieją. A wy przecież jesteście z tego właśnie dumni.
Przemawia przez Ciebie poczucie wyższości w stosunku do całej reszty świata, która nie należy do ŚJ. Tak się nawet zastanowiłam, że żeby być ŚJ to trzeba dysponować sporą ilością wolnego czasu, bo chodzenie na zbory, krążenie ze "Strażnicą" po osiedlach i nieustające czytanie Biblii zajmuje tyle czasu, że chyba niewiele rzeczy da się w życiu robić. Bo nie za bardzo wiem, jak będąc ŚJ i żyjąc w sposób, jaki wymaga tego religia, można dorobić się sensownych pieniędzy, gdy teraz na pracę trzeba poświęcać mnóstwo czasu. No chyba, że ŚJ kierują się zasadą o błogosławionych ubogich i że prędzej wielbłąd przez ucho igielne przejdzie niż bogaty do nieba się dostanie. W sumie to by było nawet sensowne, że zgodnie z Biblią ŚJ to powinni jeździć co najwyżej15 letnią skodą favorit i mieszkać w jakimś starym wieżowcu, bo jakoś bogatego ŚJ z willą i w najnowszym audi sobie nie wyobrażam...to chyba by była hipokryzja. |
![]() ![]() |
![]() |
#1275 |
Zakorzenienie
|
Haha proszę Cię przestań, popatrz na siebie.
![]() ![]() |
![]() |
#1276 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Żywot? To jest spełnianie woli Bożej.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1277 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Widać wtyki w niebiosach macie imponujące, skoro tak dokładnie wiecie, kto w danym roku sprawował władzę. No imponujące ![]() Ale to możecie być bogaci czy nie? Edytowane przez calkiem-spoko Czas edycji: 2008-01-25 o 17:32 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1278 |
Zakorzenienie
|
Ja wiem. A Ty?
Nie boisz się uczestniczyć w quasi-sekcie? W dziwnej organizacji, która pod przykrywką wysokich idei była nastawiona na czysty zysk? Organizacji, która posługując się wiarą zbiła fortunę, której - rzekomo - tak się brzydzi? Która ma niejasne zasady - przykład: moje wcześniejsze pytanie - z tym, że nie masz prawa rozmawiać z "niewiernymi", a z drugiej strony musisz ich nawracać? To, jak to jest? Nie móc, ale musieć? Być złym wobec wykluczonych, a przy każdym ich zachwianiu robić maślane oczy i zachwalać, że to doświadczenie miało ich tylko umocnić? A nieludzkie zasady u Was panujące? Co to za wyznanie, które zakazując transfuzji daje przyzwolenie na zabijanie własnych wyznawców? Już pomijam fakt, że musicie mieć ciężko na lekcjach historii, biologii, czy geografii skoro przeczycie teorii ewolucji.
żartowałam! Edytowane przez Westalka Czas edycji: 2008-01-26 o 09:47 Powód: ort. |
![]() ![]() |
![]() |
#1279 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zwierzęta nie mają świadomości starzenia, śmierci? To módl sie do tej istoty, którą nazywasz Bogiem, żeby nigdy nie było ci dane słuchać, jak zwierze kona, zżerane od środka przez nowotwór, jak potwornie wyje z bólu pomimo zabójczej wręcz dawki środków przeciwbólowych, ale tak wyje, że słyszysz to do dziś, a gdy nie wyje wymiotuje własnymi wnętrznościami i jak patrzy ci w oczy z niemą prośbą "błagam, dobij mnie." Módl się abyś nigdy nie musiała tego oglądać.
![]() |
#1280 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Sąd woli ratować życie dziecka Dublin: Operacja pięciomiesięcznej dziewczynki obędzie się w najbliższym tygodniu - zadecydował sąd. Dziewczynka urodziła się w marcu z wadą serca. Lekarze uznali, że konieczna jest operacja na otwartym sercu, przy której niezbędna będzie transfuzja krwi. Matka dziewczynki, która jest świadkiem Jehowy początkowo wyraziła zgodę, ale po "wsparciu" od braci ze zboru zmieniła decyzję. Lekarze skierowali sprawę do sądu. Jeśli operacja się uda, decyzja sądu uratuje życie dziecka. Dla mnie postępowanie ŚJ to głupio uzasadniane...okrucieństw o. "Na pewno" Bóg chciałby śmierci dziecka - chyba jako ofiary czy co. Cytat:
![]() Świadkowie Jehowy , choć o wiele częściej czytają „Strażnicę” i „Przebudźcie się” niż Biblię[75], chętnie powołują się na jej naukowy charakter. Ciało Kierownicze z Brooklynu podaje, iż „w zasadniczych kwestiach Biblia jest zgodna ze współczesną nauką”[76] a „gdy porusza kwestie naukowe, można na niej całkowicie polegać”[77]. Świadkowie na dowód tego podkreślają, że np. zamieszczone w Biblii informacje o pochodzeniu wszechświata, kulistości Ziemi (na podstawie Iz. 40,42: „Ten co mieszka nad kręgiem ziemi” – BT, III wyd.) czy procesie przeżuwania u królików (na podstawie Kpł. 11,6: „Zając (...) przeżuwa” – przekład Wujka”) „są z naukowego punktu widzenia poprawne”[78]. O tym zającu przeżuwaczu coldold nie raz wspominała. To jest dopiero fachowa wiedza... goldfish3000 ja ryczałam jak bóbr gdy moja suczka zachorowała, na szczęście nie tak poważnie jak pies, który opisujesz [żyje, ma się dobrze]. Ale to cierpienie w oczach tego psa. Rzeczywiście, Bóg ma poczucie humoru, że nam zwierzątka bez świadomości stworzył. Edytowane przez calkiem-spoko Czas edycji: 2008-01-25 o 17:48 Powód: edycja |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1281 |
Zakorzenienie
|
Całkiem-spoko, ja nie wiem, o co chodzi z tym królikiem.
![]() Naprawdę. ![]() Miał niby przełykać, jak gąsior? ![]() ![]() A z tą transfuzją, to wcale śmieszne nie jest... Nazwa tej strony trafia w samo sedno tej organizacji. Niestety.
#1282 | |
BAN stały
|
Cytat:
http://taenia-saginata.blog.onet.pl/...907,index.html I nieważne, że słowo "przeżuwa" to polskie tłumaczenie, że po prostu takie słowo zostało użyte...Biblia ma racje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1283 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zając na pewno jest widłorogi. ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1284 |
Zakorzenienie
|
W końcu przebrnęłam przez ten długaśny wątek. Jedyne co mi się nasunęło to to, że ŚJ to fundamentaliści, którzy (jak już wcześniej Coldold się wyraziła) wiedzą bo wierzą...
Kurt Wise powiedział kiedyś "Gdyby wszystkie dowody świata przemawiały przeciw kreacjonizmowi, przyznałbym to jako pierwszy, ale pozostałbym kreacjonistą, bo tak mówi Słowo Boże. Tu stoję i inaczej nie mogę" Nic i nikt nie jest w stanie ich przekonać, będą bronić zdania do upadłego, przecząc oczywistym faktom. J.B.S. Haldane, gdy spytano go, jakie świadectwa mogłyby obalić teorię ewolucji, bez wahania odpowiedział: „Skamieniałości królika w prekambrze". może mam spaczone poglądy, bo jestem biologiem, do tego bliska mi jest teoria ewolucji i daleko mi do kreacjonizmu |
![]() ![]() |
![]() |
#1285 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1286 | |
BAN stały
|
Cytat:
Tyle tylko, że to już nie jest zacofane średniowiecze, gdzie lud wierzył we wszytko, w co kazano mu wierzyć. I ta sprawa transfuzji. Co to za kochający rodzice, którzy w imię bzdurnych wymogów wiary zgodziliby się na śmierć własnego dziecka? Nie umiem tego zrozumieć. I nawet nie chcę. andzia110 nie wiem, czy wrogość jest dobrym określeniem. Ja po prostu wychodzę z prostego założenia, że człowiek ma po to rozum, żeby myśleć. Dla mnie hierarchia wartości, gdzie ważniejsze są zakazy wiary niż ludzkie życie, jest niepokojąca. Męczące jest poczucie wyższości, które przemawia przez osoby wyznające te wiarę, typu "wiem, bo wierzę" i traktowanie innych z niejakim politowaniem. Poza tym nie sposób nie wspomnieć o zwyczajnej upierdliwości ŚJ chodzących od drzwi do drzwi ze swoim przesłaniem. I niemożliwości prowadzenia z nimi merytorycznej dyskusji, bo potrafią wklejać głównie cytaty z Biblii. Do fanatycznych katolików stosunek mam podobny. Edytowane przez calkiem-spoko Czas edycji: 2008-01-25 o 20:34 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1287 |
BAN stały
|
Nie znam waszych wcześniejszych rozmów ale teraz akurat pojawiła sie Twoja odpowiedż nie ma mowy jeśli chodzi o wyznawców ŚJ-którzy z przymusu i jak piszesz bzdurnych wymogów dokonują wyboru ( transfuzji) i podejmuja takie decyzje dotyczace ich bliskich.To brak wiedzy powoduje wasze żdziwenie a tym bardziej jeśli chodzi o przetoczenia krwi .
Powiem wam z własnego doświadczenia zapytajcie swojego najblizszego lekarza czy pozwolił by sobie czy swojemu bliskiemu przetoczyc krew??W dobie takiej zaawansowanej medycynie są środki które zastępóją krew i ratują życie ludzkie.Prawo jest po to żeby go przestrzegać a nie łamać.Proste i logiczne!A powiem wam ,że w latach 80-90 bardzo duzo ludzi ,którzy zostali poddani transfuzji krwi nabawiło się żółtaczki a na HIV, AJDS.Pozdrawiam!! |
![]() ![]() |
![]() |
#1288 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Czy tylko gdzieś, coś sie obiło o uszy? A niby po co są punkty krwiodawstwa? Żeby było śmieszniej?
![]() |
#1289 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakie prawo? Czyje? Gdzieś w jakimś akcie normatywnym jest napisane, że transfuzja jest łamaniem prawa? Wiesz, studiuję prawo i jeśli na mnie czekają takie newsy, to ja może zmienię kierunek.
![]() |
#1290 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sami są przeciwni temu, że katolicy chrzczą dzieci jak są małe, a sami nawet nie dają możliwości wyboru dziecku w jakiej religii chcą być, skazując ich na śmierć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:31.