Wymarzony pierścionek, vol V czas zacząć :D - Strona 106 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-01-25, 12:28   #3151
wersta
Zakorzenienie

Dot.: Wymarzony pierścionek, vol V czas zacząć :D

Cytat:
Napisane przez sanetka Pokaż wiadomość
wiem wiem.mama ma kontakt z ludzmi z racji zawodu i sie orientuje. przed nowym rokiem suporeks kosztowal 6zl a teraz po nowym juz skoczylo do 9-12 zl. no nic, kupi sie i gdzies przetrzyma

a tak sobie liczymy ze jak troche poodkladamy to po wesele bedziemy mieli te 20 tys-akurat plany i fundamenty sie zrobi
nie budujcie z takiego dziadostwa. tylko bale drewniane lub czerwona cegła
wersta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-25, 12:30   #3152
sanetka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wersta Pokaż wiadomość
nie budujcie z takiego dziadostwa. tylko bale drewniane lub czerwona cegła
przykladowo podalam bo akurat mama wyznaczala komus budynek i babka mowila co ile poszlo juz w gore

z bali nie

sanetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-25, 12:45   #3153
zuzaneczka
Zakorzenienie

my kupiliśmy z wtórnego, i ma to sporo plusów - cena była niższa, zrobiliśmy generalny remont i mamy świeżutkie, "nowe" mieszkanko,
dookoła jest już masa sklepów i punktów usługowych, dobre połączenie... minusy też są - zasiedziali sąsiedzi którzy nie zawsze odpowiadają na dzień dobry, no i nie "nowe" osiedle.

Marzenia się spełnią. Czekają tylko na właściwy moment.
zuzaneczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-25, 13:10   #3154
et-ka
Zakorzenienie

GG do et-ka

hm, minusem nowych bloków wydaje mi się to, że tam nie wiadomo jak zagospodarują teren do końca. znam przypadki, gdzie ktoś kupił mieszkanie - piękne, nowe.. a za dwa lata zaczęli mu budować blok okno w okna..choć wczesniej o tym mowy nie było. na rynku wtórnym jużś wiadomo co gdzie stoi

a swoją drogą..załamałam się, jak koleżanka powiedziała, że kredyt na 300tys na 30 lat do spłaty wynosi 650tys. myslałam, że z 500 .

Dyskretnej troski trzeba mi..
et-ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-25, 13:24   #3155
ANITKA79
Zadomowienie

Haniu znajdziecie zobaczysz jestem tego pewna A potem bedziecie urzadzac swoje wlasne gniazdko

Ps. Dziewczynki ktora ma pomysl, jak moge zrobic kurczaka calego na obiadek?? Planuje rodzicom zrobic obiad w niedziele.. W koncu clay tydzien sie prawie z nimi nie widzialam. A moj Tz na wyjezdzie, wiec moge im poswiecic ten czas

Myslalam moze z pomaranczami albo jablkami bo akurat to mam w domkuna chwile obecna
ANITKA79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-25, 13:26   #3156
wersta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez et-ka Pokaż wiadomość
hm, minusem nowych bloków wydaje mi się to, że tam nie wiadomo jak zagospodarują teren do końca. znam przypadki, gdzie ktoś kupił mieszkanie - piękne, nowe.. a za dwa lata zaczęli mu budować blok okno w okna..choć wczesniej o tym mowy nie było. na rynku wtórnym jużś wiadomo co gdzie stoi

a swoją drogą..załamałam się, jak koleżanka powiedziała, że kredyt na 300tys na 30 lat do spłaty wynosi 650tys. myslałam, że z 500 .
za te pieniądze można mieć spory własny dom
ale każdy woli co innego
Stary 2008-01-25, 13:29   #3157
et-ka
Zakorzenienie

GG do et-ka

Cytat:
ale każdy woli co innego
a za 300tys 2 pokoje na rynku wtórnym na warszawskiej woli
ja jeszcze nie wiem co i jak..i gdzie będę mieszkać i za co i to mnie trochę przeraża..ale może mam jeszcze chwilę czasu na decyzje..

Dyskretnej troski trzeba mi..
et-ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-25, 13:57   #3158
aga2111
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez hania811 Pokaż wiadomość
Ja sie melduję...i powiem wam ze załamana jestem. Nie ma mieszkań!!! Normalnie wczoraj skakłam z radosci bo okazało sie ze dostaniemy kredyt i pora zacząc szukac mieszkania , ale mieszkan brak. Albo za drogie, albo za małe, albo za duze albo w nie takiej okolicy, albo na parterze...no mam dość.
Haniu powiem Ci, że gdzieś na was czeka wasze mieszkanko My też długo szukaliśmy, ale wiedzieliśmy, że chcemy nowe. Jakoś tak nam wyszło, że będzie lepiej, bo kupiliśmy za w miarę rozsądną cenę i nawet po dodaniu kosztów wyposażenia wyszło trochę mniej (lub podobnie) do używanego

Cytat:
ale każdy woli co innego
Za 300 tys? Nie zgadzam się. Jeszcze 2 lata temu to może tak. No chyba, że ktoś ma działkę....bo teraz zakup działki pod miastem (bo o mieście to nie mam mowy) to koszt spokojnie ponad 100 tys, a gdzie materiały i wykończenie?

Kiedyś bardzo chciałam mieć domek, jakieś 2 lata temu, gdy bardziej opłacało się jeszcze budować dom niż kupić mieszkanie, ale na razie domku nie będzie, będzie mieszkanko i też fajnie Tak się wydaje, ale wykończenie domu to kosmiczne kwoty...przykład: do mieszkania potrzebujemy 2 drzwi wewnętrznych, 4 żyrandoli, a do domu potrzeba przykładowo 10 drzwi, 15 żyrandoli

aga2111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-25, 14:02   #3159
sanetka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aga2111 Pokaż wiadomość
Haniu powiem Ci, że gdzieś na was czeka wasze mieszkanko My też długo szukaliśmy, ale wiedzieliśmy, że chcemy nowe. Jakoś tak nam wyszło, że będzie lepiej, bo kupiliśmy za w miarę rozsądną cenę i nawet po dodaniu kosztów wyposażenia wyszło trochę mniej (lub podobnie) do używanego

Za 300 tys? Nie zgadzam się. Jeszcze 2 lata temu to może tak. No chyba, że ktoś ma działkę....bo teraz zakup działki pod miastem (bo o mieście to nie mam mowy) to koszt spokojnie ponad 100 tys, a gdzie materiały i wykończenie?

Kiedyś bardzo chciałam mieć domek, jakieś 2 lata temu, gdy bardziej opłacało się jeszcze budować dom niż kupić mieszkanie, ale na razie domku nie będzie, będzie mieszkanko i też fajnie Tak się wydaje, ale wykończenie domu to kosmiczne kwoty...przykład: do mieszkania potrzebujemy 2 drzwi wewnętrznych, 4 żyrandoli, a do domu potrzeba przykładowo 10 drzwi, 15 żyrandoli
w mojej okolicy dzialki sa po ok. 50 tys. dorzucic do tego koszt budowy domku systemem gospodarczym jakies 200tys (malego, prostego)

ja jednak wole miec wlasny dom, z ogrodkiem. mieszkanie w bloku to udreka.

Stary 2008-01-25, 14:06   #3160
gold-fish
Zakorzenienie

cześć

Dżunior maj 2013

Hanna kwiecień 2015
gold-fish jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-25, 14:11   #3161
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

to fajnie macie bo u nas dzialki sa za 400-600tys
Svinecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-25, 14:12   #3162
aga2111
Raczkowanie

Cytat:
w mojej okolicy dzialki sa po ok. 50 tys. dorzucic do tego koszt budowy domku systemem gospodarczym jakies 200tys (malego, prostego)

ja jednak wole miec wlasny dom, z ogrodkiem. mieszkanie w bloku to udreka.
No tak, to co innego, poza tym macie już działkę Jeżeli ktoś jeszcze dodatkowo całe życie mieszkał w domu to rozumiem, że może niechcieć mieszkać w bloku. Co do tego, że mieszkania w bloku to udręka to się nie zgodzę....mi się mieszka normalnie. Czasami mi się tylko marzy wyjście do ogródka

Mój Tż jest inny....ja zawsze mieszkałam w bloku i jęczałam, że chcę domek, a on mówił, że chce w bloku, bo miał dość palenia w kominku ehehhe Tż: żadnego kominka! A ja tak lubię siedzieć przy kominku Na razie mamy mieszkanie, będzie kiedyś nas stać na domek to będzie domek, nie będzie to nie będzie Zdrowie najważniejsze....a nie jakieś domy czy działki....

Stary 2008-01-25, 14:20   #3163
sanetka
Zakorzenienie

Cytat:
No tak, to co innego, poza tym macie już działkę Jeżeli ktoś jeszcze dodatkowo całe życie mieszkał w domu to rozumiem, że może niechcieć mieszkać w bloku. Co do tego, że mieszkania w bloku to udręka to się nie zgodzę....mi się mieszka normalnie. Czasami mi się tylko marzy wyjście do ogródka

Mój Tż jest inny....ja zawsze mieszkałam w bloku i jęczałam, że chcę domek, a on mówił, że chce w bloku, bo miał dość palenia w kominku ehehhe Tż: żadnego kominka! A ja tak lubię siedzieć przy kominku Na razie mamy mieszkanie, będzie kiedyś nas stać na domek to będzie domek, nie będzie to nie będzie Zdrowie najważniejsze....a nie jakieś domy czy działki....
no my z TZem oboje cale zycie w domach mieszkalismy. mozna wyjsc do ogrodu posiedziec. od sasiadow odgrodzic sie tuja-zreszta jak sasiedzi fajni to nie przeszkadzaja. i nie wyobrazamy sobie nie mieszkac na swoim.
TZ od roku w bloku mieszka i nie jest za fajnie. co prawda stare budownictwo ale: sciany cienkie. ide do lazienki i slucham radia ktore gra u sasiada, albo jego rozmowe. z pokoju slychac to co w mieszkaniu obok.jak ktos leje wode to roznosi sie po rurach i tez slychac. dzieciarnia przesiadujaca na klatce lub pod blokiem -wiecznie sie dra, wyja. ciezko mu bylo sie przyzwyczaic , mi tez teraz bedize

nawet jak bysmy nie mieli dzialki to stawiamy na budowe.

fakt ze te nowe osiedla sa spokojniesze...niby tez mozna na zielona trawke wyjsc...ale to nie to samo

moze powiecie czy wam sie podoba:

http://www.archon.pl/index.php?act=3...m43b12f30b6933

bo mi z wygladu nie do konca przez ten daszek: ale za to w srodku najbardziej zblizony do naszego ideału

Edytowane przez m.a.r.t.a
Czas edycji: 2008-01-25 o 22:21 Powód: post pod postem
Stary 2008-01-25, 14:42   #3164
wersta
Zakorzenienie

Cytat:

taki jest koszt w miejscowości oddalonej o 35-40 km od centrum w-wy. działka 30 tyś (600m). to cena, którą wydali znajomi na dom 130m2. (niewiele, ale zawsze ) skończyli pół roku temu.
Stary 2008-01-25, 14:50   #3165
sanetka
Zakorzenienie

Cytat:
taki jest koszt w miejscowości oddalonej o 35-40 km od centrum w-wy. działka 30 tyś (600m). to cena, którą wydali znajomi na dom 130m2. (niewiele, ale zawsze ) skończyli pół roku temu.
no wlasnie w takiej okolicy moj brat sprzedal dzialke za 40 tys (1300m). teraz jest warta 50-60 tys. szkoda ze ta druga moja taka nieustawna czyt. waska. ok 18 m a dlugosci 150

Stary 2008-01-25, 14:53   #3166
aga2111
Raczkowanie

Cytat:
TZ od roku w bloku mieszka i nie jest za fajnie. co prawda stare budownictwo ale: sciany cienkie. ide do lazienki i slucham radia ktore gra u sasiada, albo jego rozmowe. z pokoju slychac to co w mieszkaniu obok.jak ktos leje wode to roznosi sie po rurach i tez slychac. dzieciarnia przesiadujaca na klatce lub pod blokiem -wiecznie sie dra, wyja. ciezko mu bylo sie przyzwyczaic , mi tez teraz bedize

nawet jak bysmy nie mieli dzialki to stawiamy na budowe.

fakt ze te nowe osiedla sa spokojniesze...niby tez mozna na zielona trawke wyjsc...ale to nie to samo
W nowych blokach są inne ściany, zupełnie inaczej się mieszka. Wiem bo teraz Tż wynajmuje mieszkanie też w nowym bloku, cisza, spokój. Praktycznie sami młodzi ludzie mieszkają (to dla mnie ważne, bo ze starszymi to czasami ciężko się dogadać), ale nie jest głośno, nie ma imprez co tydzień czy coś takiego, tylko w Sylwestra każdy głośno się bawi

A to co napisałaś o dzieciarni to trochę dziwnie zabrzmiało...dziwne, że pisze tak ktoś, kto sam chce mieć dziecko, które też będzie się darło itp. Poza tym u mnie "dzieciarnia" się nie drze pod blokiem...więc widać zależy jak kto trafi. Poza tym ja nie jestem typem, któremu wszystko przeszkadza wokoło...

Cytat:
No możliwe, że kupili....ale 40 km od Warszawy to nie jest tak fajnie mieszkać jak ktoś pracuje w Warszawie, ale co kto woli. Codziennie 100 km dojeżdżać, jakieś 2-3 godziny dziennie na dojazdy

Stary 2008-01-25, 15:08   #3167
sanetka
Zakorzenienie

Cytat:
A to co apisałaś o dzieciarni to trochę dziwnie zabrzmiało...dziwne, że pisze tak ktoś, kto sam chce mieć dziecko, które też będzie się darło itp. Poza tym u mnie "dzieciarnia" się nie drze pod blokiem...więc widać zależy jak kto trafi. Poza tym ja nie jestem typem, któremu wszystko przeszkadza wokoło...
no bo co napisac o dzieciakach (jakies 7lat -do mlodziezy 15-16letniej) ktore wiecznie sie bija, znecaja nad najmlodszym tam (jakims 3-4 latkiem). nie ma dnia zeby nie plakal pobity albo obrazony. albo ktorych ulubiona zabawa jest dokuczanie starszej pani z parteru, rzucanie blotem w okna itp. zdarzyly sie ze 3 wybicia okien
albo starszych przesiadujacyhc na klatkach albo pod blokiem ,ktorzy zaczepiaja i wyzywaja. tez mi sie dostalo bo niby "nowa" tam bylam ale TZ "grzecznie" im uswiadomil ze do mnie to z szacunkiem (teraz to mi nawet drzwi otworza i przytrzymaja).

a rodzicow nie ma i nie interesuja sie co sie dzieje...

Stary 2008-01-25, 15:42   #3168
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez et-ka Pokaż wiadomość
My bierzemy na 21 lat rata bedzie wynosila 1400 zł

Cytat:
Napisane przez ANITKA79 Pokaż wiadomość
Haniu znajdziecie zobaczysz jestem tego pewna A potem bedziecie urzadzac swoje wlasne gniazdko
No wiem tylko ze póki co mamy odmienne zdanie w temacie mieszkania i trzeba je najpirw ujednolicic. TZ chce z pierwotnego rynku a ja jednak wolalabym z wtornego. Nie chce czekac kolejnego roku az blok wybuduja a poźniej kolejnych miesięcy remontować. Szczegolnie ze na uządzenie trzeba miec fullll pieniędzy i ja nie wiem skąd my kasę na to wezmiemy.

Cytat:
ale każdy woli co innego
No tak tylko trzeba mieć dzialkę...a pozatym ja jednak wole mieszakć blisko centrum.
hania811 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-25, 15:44   #3169
aga2111
Raczkowanie

Cytat:
no bo co napisac o dzieciakach (jakies 7lat -do mlodziezy 15-16letniej) ktore wiecznie sie bija, znecaja nad najmlodszym tam (jakims 3-4 latkiem). nie ma dnia zeby nie plakal pobity albo obrazony. albo ktorych ulubiona zabawa jest dokuczanie starszej pani z parteru, rzucanie blotem w okna itp. zdarzyly sie ze 3 wybicia okien
albo starszych przesiadujacyhc na klatkach albo pod blokiem ,ktorzy zaczepiaja i wyzywaja. tez mi sie dostalo bo niby "nowa" tam bylam ale TZ "grzecznie" im uswiadomil ze do mnie to z szacunkiem (teraz to mi nawet drzwi otworza i przytrzymaja).

a rodzicow nie ma i nie interesuja sie co sie dzieje...
szok...dobrze, że ja takich dzieci nie znam i obym nie poznała. Widać jakie tam osoby mieszkają

U Tż w bloku naprawdę jest ok, sami młodzi, pracujący, część studentów (ale nie ma imprez co tydzień), rodziny z dziećmi są, ale raczej małymi....dzieci same nie biegają po podwórku

Stary 2008-01-25, 16:57   #3170
rav12345
Wtajemniczenie

My całe życie mieszkaliśmy w mieszkaniu w bloku. I póki co dalej tak jest - ale nie przeszkadza nam to. 30 m od mieszkania jest park, a za parkiem, jakieś 200m od mieszkania - piaszczysta plaża i jezioro, które jak pokazuje zdjęcia komuś, wszyscy mylą z morzem (nie widać drugiego brzegu). Jak więc mam ochotę na siedzenie w ogródku, biorę ze sobą kocyk, i długa na plażę/trawkę do parku. A w zimie nie muszę nic odśnieżać .

Mimo wszystko kiedyś chcielibyśmy zainwestować w domek w Polsce. Wymyśliliśmy sobie, że uzbieramy na dom, i kupimy go/wybudujemy gdzieś w dolnej części małopolski (np. Nowy Sącz). Blisko z tamtąd do Krakowa, Zakopanego, góry wokoło. Fakt - pensje są niższe, ale mając dom i oszczędności, wystarczyłoby nam, gdybyśmy zarabiali na bieżące potrzeby.
Stary 2008-01-25, 17:43   #3171
Poemi
Zakorzenienie

Moje dzisiejsze zaliczenie chciałam zadedykować Vadi

Resztę spokojnie możecie ominąć, nie napiszę nic ciekawego, po prostu muszę się wygadać.

Facet czepiał się najdrobniejszych szczegółów i wszystko mi ocenił na 3.5 . Gdy byłam na konsultacjach to było dobrze, a tu nagle dzisiaj wszystko do kitu, ale grunt, że zaliczyłam . Zrobiłam nawet taki myk i poprosiłam koleżankę o kilka szkicy żeby pokazać je jako moje. Ona urodziła się z ołówkiem w ręce i rysuje genialnie... Połowa szkicy była moja a połowa jej... Facet z miejsca powiedział, że są do niczego . W sumie wszystko tak podsumował. W poniedziałek mówił, że będzie ok, a dzisiaj, że do niczego . Najlepsze w tym wszystkim jest to, że chociaż mam już oceny to muszę te pracy zrobić jeszcze raz . Spałam godziny, zrealizowałam nowatorski pomysł, wsyscy których pytałam uważają, że to jest dobre, a facet mi mówi, że gdybym przykleiła zdjęcia bez odstępów to by było na 5 a tak to jest na 3.5 . Ogólnie nie jestem osobą pewną siebie i wiem, że w tej szkole znalazłam się przez przypadek, ale uważam, że zostałam oceniona niesprawiedliwie .
Poemi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-25, 19:09   #3172
lemoorka
Zakorzenienie

Witam

Cytat:

Dokładnie zdrowie najwazniejsze, ale ja widze, że osoby, które mieszkają w domu mają lepszą kondycje, bo jak się ma dom trzeba się koło domu poruszać I uważam, że taki ruch tylko na zdrowie wychodzi ZIma odsnieżanie- nie zajmuje więcej czasu niż 15 minut, wiosna uprzątniecie podworka i pierwsze biegi z kosiąrka, latem kosiarka przyglądanie się roślinom, jesienia sprzatanie liści.

Chociaz czasami mówie, że mam dość pracy w domu, to jednak spokój, cisza, spanie w ogródku w lato jak były upały to nadrabia Współczuje ludziom jak upał 30 stopni i nie ma gdzie wyjść, a ja sobie siedze pod drzewkiem do pozna w nocy, pije piwo, nogi na trawie , moj pies obok mnie. Mmmmmmmmmm uwielbiam takie chwile

Cytat:
Napisane przez hania811 Pokaż wiadomość
My bierzemy na 21 lat rata bedzie wynosila 1400 zł

No tak tylko trzeba mieć dzialkę...a pozatym ja jednak wole mieszakć blisko centrum.
1. Dla mnie kredyt, był i będzie samobójstwem finansowym, zwłaszcza teraz, kiedy giełda leci, stopy podnosza i te 1400 w ciązgu kilku lat może urosnac o kilkaset złotych, a płace znowu nie idą tak w góre by nadrabiały inflację. Oczywiście nie mówie kredytowi nigdy- wiadomo są wypadki losowe w stylu lodowka, etc.

2. Ja mam jak to mówie na peryferiach, ale nawte mam autobus pod uczelnie 10 min od domu, wiec nie narzekam

Cytat:
Napisane przez rav12345 Pokaż wiadomość
My całe życie mieszkaliśmy w mieszkaniu w bloku. I póki co dalej tak jest - ale nie przeszkadza nam to. 30 m od mieszkania jest park, a za parkiem, jakieś 200m od mieszkania - piaszczysta plaża i jezioro, które jak pokazuje zdjęcia komuś, wszyscy mylą z morzem (nie widać drugiego brzegu). Jak więc mam ochotę na siedzenie w ogródku, biorę ze sobą kocyk, i długa na plażę/trawkę do parku. A w zimie nie muszę nic odśnieżać .
.

A w Polsce- blokowisko, piaksownice zas....nae przez psy, ławki zniszczone, klatki odrapane, strach nawet wchodzić do klatki czy windy po zmroku......

Cytat:
Napisane przez Poemi Pokaż wiadomość
.
Nie przejmuj się tak studiami- ja też się przejmowałam, a potem i tak było wiadomo,że prowadzący nie czytaja prac, bo jak przeczytac 300 prac, chyba semestr by na to nie straczył. Nie mówie już o komputerowym sprawdzaniu prac, co słuzy jedynie uwalaniu studentów
lemoorka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-25, 19:18   #3173
rav12345
Wtajemniczenie

Poemi, chyba większość z nas przez to przechodziła. Ja chodziłam do szkoły prywatnej, gdzie trzymano poziom, i gdzie po kazdym trymestrze nauczyciel miał ewaluację. Ci z najgorszymi ocenami lecieli. Mimo to doświadczyłam przejawy traktowania ucznia jak nic nie wiedzącą istostę. Teraz z perspektywy żałuję, że nie pociągnęłam wtedy sprawy wyżej, bo niby zaliczyłam, ale to było moje jedyne 3.5 przez całe studia, a pytana byłam z innej tematyki niż obejmował przedmiot i materiały! I tak było w przypadku obu przedmiotów z tym samym kolesiem.

W USA w szkole jest zaś całkiem inaczej. Miałam tutaj jeden przedmiot, który prowadził stary koleś - z troche nieaktualną wiedzą. Poprawiłam go kilka razy, i ogólnie koleś widać było że za mną nie przepada. Przestałam więc chodzić na wykłady (zasypiałam na nich), ale oglądałam je przez internet(i robiłam 5 innych rzeczy w trakcie słuchania jego wywodów) i robiłam swoją robotę dobrze. Na koniec dostałam 5 - i tak powinno być. Bo tutaj ocenia się co potrafisz, nie patrząc przez pryzmat stosunków międzyludzkich. W ogóle będąc w USA nie dostałam nigdy oceny poniżej A, a uczyłam się mniej niż w Polsce. W Polsce zaś jak trafiłam na barana, to rycie po nocach i tak nic nie dało.

W Polsce też jest już dużo takich nauczycieli, ale jest też niestety kilku plamiących dobre imię wykładowcy. Takich to tylko .

Cytat:
Napisane przez lemoorka Pokaż wiadomość
A w Polsce- blokowisko, piaksownice zas....nae przez psy, ławki zniszczone, klatki odrapane, strach nawet wchodzić do klatki czy windy po zmroku......
Ja w sumie chyba miałam szczęście. Raz tylko w Warszawie przez chwilę pomieszkiwałam na "pekinie" to tam nie było zbyt pięknie. A tak mieszkanie w bloku miało swoje plusy. W mieszkaniu rodziców widok zza okna miałam boski - góry, łąki i jescze raz góry w oddali. Na studiach też chyba jakoś mi się udało. W drugim mieszkaniu w Warszawie - też park pod nosem (wklejam widok, bo znalazłam zdjęcie, ostatnie to zdjęcie z jednego mieszkań ze studiów).
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg a.jpg (78,9 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg b.jpg (67,5 KB, 14 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg c.jpg (96,9 KB, 12 załadowań)
Stary 2008-01-25, 19:50   #3174
Poemi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lemoorka Pokaż wiadomość
Nie przejmuj się tak studiami- ja też się przejmowałam, a potem i tak było wiadomo,że prowadzący nie czytaja prac, bo jak przeczytac 300 prac, chyba semestr by na to nie straczył. Nie mówie już o komputerowym sprawdzaniu prac, co słuzy jedynie uwalaniu studentów
Cytat:
Poemi, chyba większość z nas przez to przechodziła. Ja chodziłam do szkoły prywatnej, gdzie trzymano poziom, i gdzie po kazdym trymestrze nauczyciel miał ewaluację. Ci z najgorszymi ocenami lecieli. Mimo to doświadczyłam przejawy traktowania ucznia jak nic nie wiedzącą istostę. Teraz z perspektywy żałuję, że nie pociągnęłam wtedy sprawy wyżej, bo niby zaliczyłam, ale to było moje jedyne 3.5 przez całe studia, a pytana byłam z innej tematyki niż obejmował przedmiot i materiały! I tak było w przypadku obu przedmiotów z tym samym kolesiem.

W USA w szkole jest zaś całkiem inaczej. Miałam tutaj jeden przedmiot, który prowadził stary koleś - z troche nieaktualną wiedzą. Poprawiłam go kilka razy, i ogólnie koleś widać było że za mną nie przepada. Przestałam więc chodzić na wykłady (zasypiałam na nich), ale oglądałam je przez internet(i robiłam 5 innych rzeczy w trakcie słuchania jego wywodów) i robiłam swoją robotę dobrze. Na koniec dostałam 5 - i tak powinno być. Bo tutaj ocenia się co potrafisz, nie patrząc przez pryzmat stosunków międzyludzkich. W ogóle będąc w USA nie dostałam nigdy oceny poniżej A, a uczyłam się mniej niż w Polsce. W Polsce zaś jak trafiłam na barana, to rycie po nocach i tak nic nie dało.

W Polsce też jest już dużo takich nauczycieli, ale jest też niestety kilku plamiących dobre imię wykładowcy. Takich to tylko .

Ja w sumie chyba miałam szczęście. Raz tylko w Warszawie przez chwilę pomieszkiwałam na "pekinie" to tam nie było zbyt pięknie. A tak mieszkanie w bloku miało swoje plusy. W mieszkaniu rodziców widok zza okna miałam boski - góry, łąki i jescze raz góry w oddali. Na studiach też chyba jakoś mi się udało. W drugim mieszkaniu w Warszawie - też park pod nosem (wklejam widok, bo znalazłam zdjęcie, ostatnie to zdjęcie z jednego mieszkań ze studiów).
Oceną się nie przejmuję, jest mi przykro, że facet tak nas potraktował... Na malarstwie np. oceniają u nas zaangażowanie, postępy, a w najmniejszym stopniu wyniki... Na fotografii facet ocenił moje prace na 4, ale wytłumaczył mi dokładnie o co chodzi i zaznaczył, że na początku pracy ciemniowej 4 to tak jak 5... Nawet na przedmiocie na którym trzeba było się wysilić by dostać 2 jakoś się odnalazłam i jako jedna z niewielu osób mam 5, po prostu facet mówi o co mu chodzi, ale mało kto próbuje to zrozumieć . A ten wstrętny facet który dał mi 3.5 raz mówi jedno, innym razem drugie . Stawia oceny według nastroju (facet jest pijaczkiem, ma wyrok w zawiasach za hmm... dużą nieodpowiedzialność i ogólnie jest małostabilny ). Czuję się skrzywdzona tą oceną.
Stary 2008-01-25, 20:31   #3175
rav12345
Wtajemniczenie

Poemi - a nie chcesz czegos z tym zrobić? Ja wtedy poszłam do prorektora. Był pomocny, i zapytał, czy chce żeby cały rok powtarzał egzamin. Rozumiesz, że chyba wszyscy z roku by mnie zabili . A jako jedyna wtedy nie chciałam powtarzać egzaminu - czekał mnie jeszcze jeden przedmiot z kolesiem. Jakbym jednak cofnęła się w czasie, to podjęłabym inną decyzję.
Stary 2008-01-25, 20:46   #3176
Poemi
Zakorzenienie

Cytat:
Poemi - a nie chcesz czegos z tym zrobić? Ja wtedy poszłam do prorektora. Był pomocny, i zapytał, czy chce żeby cały rok powtarzał egzamin. Rozumiesz, że chyba wszyscy z roku by mnie zabili . A jako jedyna wtedy nie chciałam powtarzać egzaminu - czekał mnie jeszcze jeden przedmiot z kolesiem. Jakbym jednak cofnęła się w czasie, to podjęłabym inną decyzję.
Za bardzo nie wiem co zrobić, w środę mieliśmy iść do opiekuna, ale jakieś zaliczenia nam dał. Dzisiaj przy mnie nie zaliczyły 2 osoby (na 8), ale nie wpisał im tego do indeksów . Pytaliśmy się starszych roczników i mówili, że facet zalicza, ale baaardzo męczy studentów . Ja muszę jeszcze raz robić te prace chociać już mam z nich oceny .
Stary 2008-01-25, 21:54   #3177
vadi
*sportaddict*

Cytat:
Napisane przez Poemi Pokaż wiadomość
o kurczę gratuluję i a czym sobie na to zasłużyłam?

moja przyjaciółka miała podobnie na architekturze wnętrz - jedna baba krytykowała ją za wszystko i dla zasady, a dziewczyna jest BARDZO zdolna

Rav - gdzie jest pekin w W-wie? jakieś okolic stadionu?
vadi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-25, 22:09   #3178
rav12345
Wtajemniczenie

Pekin - jak się dowiedziałam, to nazwa blokowiska przy ulicy Żelaznej (między Towarową a Jana Pawła, na wysokości Al. Solidarności). Okolica nie za ciekawa, ale do pracy miałam 5 min piechotą. A dleczego pekin, to tłumaczyć chyba nie muszę .
Stary 2008-01-25, 22:11   #3179
vadi
*sportaddict*

Cytat:
Pekin - jak się dowiedziałam, to nazwa blokowiska przy ulicy Żelaznej (między Towarową a Jana Pawła, na wysokości Al. Solidarności). Okolica nie za ciekawa, ale do pracy miałam 5 min piechotą. A dleczego pekin, to tłumaczyć chyba nie muszę .
proszę proszę nie wiedziałam
za to uważajcie na tzw. trójkącie bermudzkim, czyli Wrzeciono+okolice, sama miałam tam przeżycie jak z Fali Zbrodni
vadi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-25, 22:52   #3180
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

dziewczyny po pierwsze to nie wiem kiedy was nadrobię z czytaniem

po drugie.. bardzo dziękuje za trzymanie kcików - wy to naprawde jestescie czarownice zaliczyłam ten mega trudny egzamin na 4.5 sama w to jeszcze nie wierze. ale powiem wam ze to była masakra. kobietka jak maszyna: pytanied, pytanie, odp. mielismy loswac 3 pytanie, co sie okazalo to ona za nas losowała a potem jeszcze dodatowe zadawała wiec w sumie chyba z 15 pytan dostalam wyszlam z tamtad padnieta jak nie wiem co. a potem na dowrzec i do domku (Tzn do TZ) kochany 3 tygodnie mnie nie widział i mnie non stop calowal i przytulal ach.. slodki był

a teraz 3 tygodnie wolnego (bo u nas sesja dopiero sie zaczyna od poniedzialku) ach... czysty relaks, lenistwo i cieszenie się TZ

Madzialenka12344321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości