|
|
#1351 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;)
Jeszcze jej nie czytałam, ale zamieszczę opis ze storny internetowej:
Prowokująca, makabryczna i surrealistyczna opowieść o życiu opuszczonej dziewczynki i wytworach jej wyobraźni, rozgrywająca się w krajobrazie teksańskiej krainy traw. Zadziwiający świat przedstawiony przez niezwykłą narratorkę. Po śmierci matki jedenastoletnia Jeliza-Rose opuszcza Los Angeles i wraz z ojcem wyrusza do Teksasu, do niezwykłej krainy traw. Ucieczka od gorzkiej rzeczywistości trudnego dzieciństwa prowadzi ją do świata fantazji. Dziewczynka rozmawia z główkami swych ułomnych laleczek Barbie, dzięki wyobraźni widzi budzącego się o zmierzchu człowieka z bagien, przerażają ją czyhające w trawie potwory-rekiny. Jej jedynym przyjacielem i... kochankiem jest upośledzony umysłowo Dickens. Książka jest gotycką wersją Alicji w Krainie Czarów. Genialnie opowiedziana historia ma niepowtarzalną aurę mroku i narkotycznych wizji. Jest zapisem stanu psychicznego samotnego dziecka odkrywającego magię i siłę fantazji, które nie zdaje sobie sprawy z niebezpieczeństwa kryjącego się w pozornie zwykłych wydarzeniach.
|
#1352 |
|
Zakorzenienie
|
ja też ją chciałam zamówić, ale jakoś mnie nic więcej w KKKK nie zainteresowało więc poczkekam
|
|
|
|
#1353 |
|
Rozeznanie
|
Bardzo dziękuje gasta.Tytuł nie dawał mi spokoju .Po Twoim opisie wiem,że juz kiedys o niej myślałam, kartkowalam. Zrezygnowałam jednak.
|
|
|
|
#1354 |
|
Zakorzenienie
|
Mój nowy nabytek, pochłonięty od razu - czytałam do 3 rano... Dziewczyny, po prostu rewelacja - i śmieszne, i smutne, momentami wzruszające, momentami wkurzające... To coś to "Berek" Marcina Szczygielskiego... Przeczytajcie koniecznie....
Gdzieś z sieci... Brawurowo opowiedziana historia dwojga ludzi, których pozornie nie łączy nic poza wzajemną nienawiścią. Paweł, typowy wielkomiejski gej, i Anna, przedstawicielka moherowych beretów, choć mieszkają w jednej kamienicy, tkwią w swoich własnych światach. Żadne z nich nie jest zdolne do zaakceptowania stylu życia drugiej strony. Eskalacja ich konfliktu nieuchronnie musi doprowadzić do dramatycznej konfrontacji... Dosadne opisy, bezkompromisowa satyra i niespodziewana delikatność rodem z filmu "Amelia" sprawiają, że "Berek" to lektura, od której nie sposób się oderwać. |
|
|
|
#1355 |
|
Zakorzenienie
|
scarlett zaciekawiłaś mnie tym porównaniem do Amelii szczególnie
![]() ostatnio czytane Szczęściara Sebold Alice - Szczerze mówiąc jestem zdziwiona takimi wysokimi ocenenami tej książki, z którymi się spotkałam. Na mnie nie zrobiła żadnego wrażenia, nie wzbudziła żadnej emocji. Temat oklepany (młoda dziewczyna, gwałt, trauma), książka napisana w sposób wybitnie nieprzekonywujący. Widać, że autorce Alice Sebold obce jest nawet pojęcie "dobre pióro", a co dopiero posiadanie go. Zdecydowanie odradzam. Swój egzemplarz już odsprzedałam. Tainaron Krohn Leena - Jestem w połowie i jak na razie mi się podoba, jeśli się dobrze rozwinie to uznam książkę za ciekawostkę liteatury fińskiej. Napisana w formie listów, opisująca życie miasta owadów, z świetnym rodziałem o śmierci i związanej z nią tradycji urządzania pogrzebów. Jestem ciekawa końca. Blankets pod śnieżną kołderką - naprawde świetnie napisany i narysowany. Z dużą dozą wrażliowości i pomysłem. Idealnie współgranie fabuły z rysunkiem momentami mnie naprawdę zaskoczyło. Nie mam wprawy w ocenianiu komiksów, ale ten naprawdę przypadł mi do gustu. No i obcowanie z wydaniem papierowyn - ach! niesmowite wrażenia Wściekły pies - szcególnie opowiadanie tytułowe oraz o Beksińskim i jego synu - rewelacyjne. Muszę przyznać, że jak na stosunkowo małą ilość tekstów, to dozowałam je sobie, ze względu na tematykę. Świetne pióro Tochmana, warto przeczytać. |
|
|
|
#1356 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1357 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba że w tym cyklu jest "podcykl".A skoro mówisz, że czyta się dobrze, to chyba nie mam się czego obawiać Przed zakupem "Shoguna" przeczytałam dodatkowo kilka pierwszych stron e-booka (czego normalnie nie praktykuję - nie znoszę e-booków), żeby sprawdzić, czy styl będzie mi odpowiadał - w końcu 59zł to dużo kasy jak na książkę i nie chciałam ryzykować, że zamówię "Krzyżaków" tyle że w innej scenerii No i nie mogę się teraz doczekać. Mam nadzieję, że książki zdążą przyjść jeszcze w tym tygodniu. Gasta, to Ty na zdjęciu? Ładnaś
|
|
#1358 |
|
Wtajemniczenie
|
|
#1359 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1360 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja też nie lubie e-booków, chyba dwa razy czytałam. Jestem ogromnie ciekawa Twoich wrażeń. Mam nadzieje,że ksiażki przyjdą przed weekendem i bedziesz mogła się nimi cieszyć. |
|
|
|
|
#1361 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po prostu źle się czyta, niekażde wydarzenie musi być od razu bodźcem do napisania książki. Ja ją zaliczam do kategorii: trzymać się jak najdalej, chyba, że chce się stracić trochę czasu na marną literaturę.
Edytowane przez Mia22 Czas edycji: 2008-01-29 o 18:05 |
|
|
|
|
#1362 |
|
Zakorzenienie
|
Za dużo
![]() Kupuje masę książek na studia bo kocham to co robię i chcę posiadać takie książki na własność, poza tym wiem ,że przydadzą mi się w przyszłości w pracy ![]() Oprócz te$go kupuje też często "zwykłe" książki, które jak wiemy też niestety do tanich nie należą. Jakbym tak wygrała jakis kupon do Empiku to byłabym najszczęśliwsza na świecie
|
#1363 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chętnie sie dowiem co lubisz czytać i co ostatnio kupiłaś.
|
|
|
|
|
#1364 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1365 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1366 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No to się nie zgadzamy i EOT bo żadna żadnej nie przekona..... |
|
|
|
|
#1367 |
|
Zakorzenienie
|
przecież to żaden OT w temacie o książkach
![]() jestem tylko ciekawa, jak się ma nastawienie do oceny fakt, ja się nastawiałam na dobrą książkę i - niestety - zawiodłam na calej linii. Dobrze, że nie musiałam przy sprzedaży recenzować
|
|
|
|
#1368 |
|
Zakorzenienie
|
No więc jeżeli chodzi o książki na studia to się tego zbierze średnio co miesiąc 300 zl - 400zl- generalnie skupiam się na książkach o tematyce genetycznej, chorobach genetycznych itp( finansują rodzice), a takie książki relaksujące to kupuje 1-2 na miesiąc, nie mam konkretnych ulubionych autorów ani gatunków
( nie czytam tylko romansideł itp![]() Ostatnio mam fazę na książki historyczne ![]() Błąkam się między półkami i wybieram, ostatnio zakupiłam -Wojna Iwana o żołnierzach Armii Czerwonej ( jeszcze nie zaczęłam czytać bo sesja)- Merridale - Katyń - jestem gdzieś w połowie i mogę śmiało polecić!Autor - Paul - Gułag autorstwa Applebaum - i wielka książka kucharska wegetariańska ( nie jestem wegetarianką ale za mięsem nie przepadam) Sama nie wiem czemu akurat taka tematyka ale ostatnio tak mnie wzięło ![]() amber2046- a może ty coś polecisz?? Wcześniej czytałam książki Coelho ( koleżanka poleciła i pożyczyła)
|
#1369 |
|
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem ma bardzo wiele - czy czytasz tylko dla rozrywki, czy uważasz, że książka może komuś po prostu pomóc albo czegoś nauczyć i dlatego też może być dobra. Są książki, których styl jest bardzo ciężki i wręcz się przez nie brnie, a bardzo wiele tak po prostu życiowo dają.
|
|
|
|
#1370 |
|
Zakorzenienie
|
Sorry za 2 posty pod rząd, ale mam pytanko ściśle tematyczne tym razem. Większość z nas w tym wątku to chyba studentki lub świeżo upieczone absolwentki. Jak u Was jest z książkami na studia? Kupujecie, czy wypożyczacie? A jak kupujecie, to ile ta przyjemność was kosztuje? Większość moich była masakrycznie droga, a w bibliotece ciężka do zdobycia... Ciekawa jestem jak na innych kierunkach
|
|
|
|
#1371 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1372 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1373 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też zawsze kseruję
|
|
|
|
#1374 |
|
Zakorzenienie
|
Mam pytanie: czy UPS roznosi przesyłki także w soboty? Nie miałam z nimi zbyt wiele do czynienia, więc nie wiem
|
#1375 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Justysia171 może coś Bartoszewskiego jeśli go jeszcze nie czytałaś, myślę że by ci sie spodobał. Co do mnie to moim ulubionym polskim pisarzem jest Kapuściński. |
|
|
|
|
#1376 |
|
Zakorzenienie
|
Amber -
|
#1377 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
W DPD np. jest to koszt 50% wartości przesyłki dodatkowo. Nie wiem niestety jak to cenowo w ups wyglada. |
|
|
|
|
#1378 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tego co pamiętam (tak na 90%) dostałam jedną przesyłkę z Merlina właśnie w sobotę.
|
|
|
|
|
#1379 |
|
Rozeznanie
|
No i udało się! Od godziny jestem szczęśliwą posiadaczką Harrego P.
![]() Czysty przypadek! Wracając z pracy do domu wstąpiłam przez tenże przypadek do tesco, a tam....HP za 39 zł ( a nie 49, oczywiście mówię o miękkiej oprawie ) i dodatkowo w dniu dzisiejszym przy zakupie książki bon za 15 zł.![]() ![]() ![]() Więc ostatecznie kosztował mnie 25 zł. Jak ja kocham takie promocje! |
|
|
|
#1380 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Odebrałam dziś moje nabytki z allegro: Smażone zielone pomidory 5,10zł Rosyjski kochanek 2,25zł |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:02.

Chyba że w tym cyklu jest "podcykl".

Po prostu źle się czyta, niekażde wydarzenie musi być od razu bodźcem do napisania książki. Ja ją zaliczam do kategorii: trzymać się jak najdalej, chyba, że chce się stracić trochę czasu na marną literaturę.

) i dodatkowo w dniu dzisiejszym przy zakupie książki bon za 15 zł.