Wymarzony pierścionek, vol V czas zacząć :D - Strona 132 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-01-31, 19:36   #3931
kulbit
Zakorzenienie

Dot.: Wymarzony pierścionek, vol V czas zacząć :D

Cytat:
Napisane przez vadi Pokaż wiadomość
Dziewczyny, uwaga!! duży problem, potrzebuję rady prawnej!!!

Rok temu wynajęliśmy moim znajomym mieszkanie (umowa o użyczenie mieszkania). Daliśmy im ponad 4 miesięczny okres wypowiedzenia, do dziś mogli tam mieszkać. Oczywiście znienawidzili nas za to, że wypowiedzieliśmy im mieszkanie, bo utrzymywali się z kasy od współlokatorów (podali im wyższy czynsz niż rzeczywisty), wielki foch na mnie, nie przekazywanie poczty i rachunków moim rodzicom itp., różne kłamstwa. Nie płacili tam prawie nic, ale za to mieli dokonać powoli małych remontów, bo mieszkanie nie jest już nowe - wymienić sedes, podłogę w kuchni, kran itp.

Ponieważ od tygodnia nie odbierali telefonów, dziś pojechaliśmy z Tż zobaczyc co się dzieje, czy się już wyprowadzili itp. Zastaliśmy mieszkanie zdemolowane - poza koszmarnym, gigantycznym, specjalnie zrobionym syfem (zachlapana brązową lepką cieczą cała kuchnia i wnętrze lodówki, CAŁA lazienka zachlapana jakimiś mydlinami!!! ) znaleźliśmy mieszkanie zrujnowane - wew. drzwi z wyprutą gąbką, pozrywane wykładziny, brak części framugi, brak części tapety, brak paru szyb w szafkach, tektura w drzwiach od pokoju (zamiast szyby), pozrywane fragmenty obicia szaf w przedpokoju, poobrywane nawet wieszaki na ręczniki w łazience, gigantyczny kamień w sedesie, brak kranów w ubikacji!!!, sterta petów w połamanych doniczkach, śmieci walające się po całym domu, wszędzie po prostu SZARO od brudu!!! itp. itp. itp.

Po prostu nas zatkało Wywaliliśmy kolekcję kartonów po psim jedzeniu i butelek, ale stwierdziliśmy, że szkody są za duże i oni muszą jakoś za to odpowiedzieć!!! Ponieważ nie odbierają od nas telefonu, zadzwoniliśmy do matki dziewczyny, ale ta najpierw rzuciła słuchawka, a potem twierdziła, że napewno było włamanie, a tak w sumie to napewno JA Z TŻ zdemolowaliśmy mieszkanie na złość tamtym A w ogóle to nie będą niczego płacić, bo dali mojemu ojcu jakieś 5.000 zł (oczywiście to bzdura), a wyprowadzając się 2 tyg temu (inna wersja - tydzień temu) robili zdjęcia, że jest wszystko ok. Dodam, że do dziś nie oddali kluczy ani nic.

Dodam, że wynajmowali mieszkanie do 31.01 więc teoretycznie wszystko co sie stało nadal jest na ich odpowiedzialność. Postraszeni policją i sądem zadzwonili do mojego ojca i powiedzieli, że albo włamanie, albo oczywiście JA i że mój ojciec się ośmieszy idąc z tym do sądu. My chcemy wezwać tam policję, ale tak naprawdę nie wiemy co robić. Ta laska zawsze była trochę niestabilna psychicznie, ale to przekracza wszelkie granice!!!

Co możemy zrobić od strony prawnej??? Pomocy!!!
Aha mamy też zdjęcia wszelkich zniszczeń z dzisiejszą datą.
Vadi no poprostu W ogóle co to za znajomi! Wyglada na to, że znajomi się na was chcieli odegrać za to, że nie chceci im dalej użyczać tego mieszkania! Co za piiiiiiiiiiiiiiiiip!

Teraz tak się zastanawiam. Jak rozumiem masz uwoę czyli wszytsko było na legalu. Nie wiem czy same foty wystarczą! A może warto zadzwonić na policję i moze z policjatem przeprowadzić taką wizję lokalną! Ja jak miałam kłopot z sąsiadem zadzwoniłam na swój komisariat i podpwoeidzieli mi jak mogę postąpić i powiedzieli jakie są konsekwensje zachowania sąsiada. Więc może warto spróbowac zadzwonić..

Nie wiem co więcej mogę dodac..

Cytat:
Napisane przez kaska87 Pokaż wiadomość
zaliczyłam te 2 egzaminy z angielskiego i statystyki z których były dzisiaj wyniki dziekuje za kciukasy
Gratulacje!!!

Moje anioły z masy solnej:
kulbit jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-31, 19:39   #3932
L_V
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kulbit Pokaż wiadomość

Teraz tak się zastanawiam. Jak rozumiem masz uwoę czyli wszytsko było na legalu. Nie wiem czy same foty wystarczą! A może warto zadzwonić na policję i moze z policjatem przeprowadzić taką wizję lokalną! Ja jak miałam kłopot z sąsiadem zadzwoniłam na swój komisariat i podpwoeidzieli mi jak mogę postąpić i powiedzieli jakie są konsekwensje zachowania sąsiada. Więc może warto spróbowac zadzwonić..

Nie wiem co więcej mogę dodac
Umowę można sobie wsadzić, jeżeli Vadi brała pieniążki za wynajem i nie odprowadzała od nich podatku. To nie jest legalne

Vadi,
jak masz rozwiązane kwestie finansowe? To całe clou sprawy.
L_V jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-31, 19:52   #3933
lemoorka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hania811 Pokaż wiadomość
Vadi jestem w szoku. Niestety nie wiem co doradzic....
Ja tez jestem w szoku

Cytat:
zaliczyłam te 2 egzaminy z angielskiego i statystyki z których były dzisiaj wyniki dziekuje za kciukasy
Gratuluje i trzymam dalej kciukasy

Ja już jestem po sesji W następnym semestrze tylko 1 ćwiczneia i seminarka i finito

L_V- czy ja Cie dobrz ekojarze- miałas pingiwna w avatarz ei udzielałas porad na biotechnologii?? Wybacz za opożnienie w rozpoznanniu, ale nie poznałam CIę wcześniej
lemoorka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-31, 20:01   #3934
L_V
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lemoorka Pokaż wiadomość
L_V- czy ja Cie dobrz ekojarze- miałas pingiwna w avatarz ei udzielałas porad na biotechnologii?? Wybacz za opożnienie w rozpoznanniu, ale nie poznałam CIę wcześniej
Na Biochemii, tak to ja
Stary 2008-01-31, 20:09   #3935
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez L_V Pokaż wiadomość
Umowę można sobie wsadzić, jeżeli Vadi brała pieniążki za wynajem i nie odprowadzała od nich podatku. To nie jest legalne

Vadi, jak masz rozwiązane kwestie finansowe? To całe clou sprawy.

A ja zrozumiałam, ze skoro ma umowe miała tez uregulowane sprawy z urzedem, dla mie to jakoś całość, ale może się mylę..

Stary 2008-01-31, 20:11   #3936
L_V
Zakorzenienie

Cytat:
A ja zrozumiałam, ze skoro ma umowe miała tez uregulowane sprawy z urzedem, dla mie to jakoś całość, ale może się mylę..
Co Ty, Kulbit, ja mam umowę najmu a właścicielka dostaje kasę na lewo. Nie wpłacamy jej nawet na konto - z rączki do rączki i nie ma śladu. I co jej po umowie, skoro to nielegalny interes.
Stary 2008-01-31, 20:13   #3937
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez L_V Pokaż wiadomość
Co Ty, Kulbit, ja mam umowę najmu a właścicielka dostaje kasę na lewo. Nie wpłacamy jej nawet na konto - z rączki do rączki i nie ma śladu. I co jej po umowie, skoro to nielegalny interes.
I widzisz z tego własnie wzieło się moje myslenie po co umowa jesli nie odprowadzasz podatku nie rejestrujesz umowy to i tak mozesz sobie nią d.. podetrzec. Dla mnie sens podpisywania umowy jest wtedy gdy robisz cała tą resztę. Dlatego napisałam to co napisałam wcześniej..

Stary 2008-01-31, 20:22   #3938
twin--maid
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny, uwaga!! duży problem, potrzebuję rady prawnej!!!

Rok temu wynajęliśmy moim znajomym mieszkanie (umowa o użyczenie mieszkania). Daliśmy im ponad 4 miesięczny okres wypowiedzenia, do dziś mogli tam mieszkać. Oczywiście znienawidzili nas za to, że wypowiedzieliśmy im mieszkanie, bo utrzymywali się z kasy od współlokatorów (podali im wyższy czynsz niż rzeczywisty), wielki foch na mnie, nie przekazywanie poczty i rachunków moim rodzicom itp., różne kłamstwa. Nie płacili tam prawie nic, ale za to mieli dokonać powoli małych remontów, bo mieszkanie nie jest już nowe - wymienić sedes, podłogę w kuchni, kran itp.

Ponieważ od tygodnia nie odbierali telefonów, dziś pojechaliśmy z Tż zobaczyc co się dzieje, czy się już wyprowadzili itp. Zastaliśmy mieszkanie zdemolowane - poza koszmarnym, gigantycznym, specjalnie zrobionym syfem (zachlapana brązową lepką cieczą cała kuchnia i wnętrze lodówki, CAŁA lazienka zachlapana jakimiś mydlinami!!! ) znaleźliśmy mieszkanie zrujnowane - wew. drzwi z wyprutą gąbką, pozrywane wykładziny, brak części framugi, brak części tapety, brak paru szyb w szafkach, tektura w drzwiach od pokoju (zamiast szyby), pozrywane fragmenty obicia szaf w przedpokoju, poobrywane nawet wieszaki na ręczniki w łazience, gigantyczny kamień w sedesie, brak kranów w ubikacji!!!, sterta petów w połamanych doniczkach, śmieci walające się po całym domu, wszędzie po prostu SZARO od brudu!!! itp. itp. itp.

Po prostu nas zatkało Wywaliliśmy kolekcję kartonów po psim jedzeniu i butelek, ale stwierdziliśmy, że szkody są za duże i oni muszą jakoś za to odpowiedzieć!!! Ponieważ nie odbierają od nas telefonu, zadzwoniliśmy do matki dziewczyny, ale ta najpierw rzuciła słuchawka, a potem twierdziła, że napewno było włamanie, a tak w sumie to napewno JA Z TŻ zdemolowaliśmy mieszkanie na złość tamtym A w ogóle to nie będą niczego płacić, bo dali mojemu ojcu jakieś 5.000 zł (oczywiście to bzdura), a wyprowadzając się 2 tyg temu (inna wersja - tydzień temu) robili zdjęcia, że jest wszystko ok. Dodam, że do dziś nie oddali kluczy ani nic.

Dodam, że wynajmowali mieszkanie do 31.01 więc teoretycznie wszystko co sie stało nadal jest na ich odpowiedzialność. Postraszeni policją i sądem zadzwonili do mojego ojca i powiedzieli, że albo włamanie, albo oczywiście JA i że mój ojciec się ośmieszy idąc z tym do sądu. My chcemy wezwać tam policję, ale tak naprawdę nie wiemy co robić. Ta laska zawsze była trochę niestabilna psychicznie, ale to przekracza wszelkie granice!!!

Co możemy zrobić od strony prawnej??? Pomocy!!!
Aha mamy też zdjęcia wszelkich zniszczeń z dzisiejszą datą.
Vadi współczuję... nie wiem co Ci doradzić, bo miałam też kłopoty z osobami, które wynajmowały "ode mnie" (bo właściciel mi wynajął całe mieszkanie) pokoje i niestety nie dało się tego załatwić po ludzku. Dowodów nie było, bo tylko moje słowo przeciwko jednej czy drugiej a zdarzyło mi się być okradzioną a przed ostatnio prawie pobiła mnie dziewczyna (gdyby nie interwencja TŻa i mojego Taty)...

Cytat:

Gratulacje
Cytat:
Napisane przez .Apolonia. Pokaż wiadomość
U mnie by to nie przeszlo, bo niby bedac studntem dziennym, mozna trafic na zajecia o 18 lub 19, a bedac na wieczorowych- o 8 rano. Masakra...
Apolonio są kierunki na których ma się naprawdę mało zajęć i bez problemu można pracować na 3/4 etatu.
Poza tym znam osoby, które mają szkołe 8-16 i pracują po uczelni i w weekendy.

Cytat:
I widzisz z tego własnie wzieło się moje myslenie po co umowa jesli nie odprowadzasz podatku nie rejestrujesz umowy to i tak mozesz sobie nią d.. podetrzec. Dla mnie sens podpisywania umowy jest wtedy gdy robisz cała tą resztę. Dlatego napisałam to co napisałam wcześniej..
Otóż to... zgadzam się z Tobą Kulbit. Ja chciałam mieć umowę z moimi współlokatorkami(miałam ciągle "jazdy z nimi), ale Tata mi odradził. Powiedział, ze prawnie to nie miało by żadnego znaczenia z korzyścią dla mnie, bo właściciel "na lewo" wynajmuje nam to mieszkanie.
Stary 2008-01-31, 20:25   #3939
L_V
Zakorzenienie

Cytat:
Oczywiście że tak. taki pic na wodę.
Stary 2008-01-31, 20:35   #3940
Taverney
Zakorzenienie

Apoloniu, już Ci mówię
pomagałam prowadzić pewną firmę i mogłam sobie pozwolić na umowę z szefem, że grafik ustawiam pod zajęcia na uczelni, czyli albo rano zajęcia, a potem praca do 21.00 albo rano praca do 15:30, a po południu zajęcia. Na szczęście plan zajęć też nie był sztywny, tylko z podziałem na grupy i mogłam się zapisać na taką godzinę zajęć, jaka mi pasuje. Jakoś to zawsze co semestr łatałam, dodatkowo pracowałam też nieraz w weekendy. Musiałam to pogodzić, bo chciałam i się uczyć i utrzymać.
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-31, 21:12   #3941
vadi
*sportaddict*

no wiec okazalo sie, ze w kwestii prawnej o ile nie bylo aktu wandalizmu to mozemy im skoczyć
vadi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-31, 21:23   #3942
.Apolonia.
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez twin--maid Pokaż wiadomość

Apolonio są kierunki na których ma się naprawdę mało zajęć i bez problemu można pracować na 3/4 etatu.
Poza tym znam osoby, które mają szkołe 8-16 i pracują po uczelni i w weekendy.

No tak, tez prawda. Choc dla mnie praca od 16, na pelen etat.. no to jest cos!

Cytat:
Napisane przez Taverney Pokaż wiadomość
Apoloniu, już Ci mówię
pomagałam prowadzić pewną firmę i mogłam sobie pozwolić na umowę z szefem, że grafik ustawiam pod zajęcia na uczelni, czyli albo rano zajęcia, a potem praca do 21.00 albo rano praca do 15:30, a po południu zajęcia. Na szczęście plan zajęć też nie był sztywny, tylko z podziałem na grupy i mogłam się zapisać na taką godzinę zajęć, jaka mi pasuje. Jakoś to zawsze co semestr łatałam, dodatkowo pracowałam też nieraz w weekendy. Musiałam to pogodzić, bo chciałam i się uczyć i utrzymać.
Rozumiem. I naprawde podziwiam
.Apolonia. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-31, 21:33   #3943
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:
no wiec okazalo sie, ze w kwestii prawnej o ile nie bylo aktu wandalizmu to mozemy im skoczyć
Sory a co ty było jak nie wandalizm?!

Stary 2008-01-31, 21:36   #3944
vadi
*sportaddict*

Cytat:
Sory a co ty było jak nie wandalizm?!
nie wiem, ale, tak jak napisałam w innym wątku:
Cytat:
Problem w tym, że ona twierdzi, że jeszcze wczoraj było pięknie i jeśli jest syf, to ktoś się włamał albo my. Słowo vs słowu.

Zresztą możliwe jest jeszcze jedno - że dla nich życie w takim chlewie to normalka. Wcale bym się nie zdziwiła. Ale i tak, no żal po prostu.
Stary 2008-01-31, 21:37   #3945
Taverney
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez .Apolonia. Pokaż wiadomość
Rozumiem. I naprawde podziwiam
a ja trochę żałuję, że tak musiało być, bo jak moi znajomi ze studiów szli do pubu albo na kawę się zintegrować, ja pędziłam do pracy, a potem padałam na twarz i w zasadzie dobrych znajomych ze studiów mam słownie i cyfrą 2 bliskie koleżanki...
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-31, 21:43   #3946
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:
nie wiem, ale, tak jak napisałam w innym wątku:
Nie wiem o jakim wątku mówisz.. Ja bym próbowała walczy o swoje..

Stary 2008-01-31, 21:54   #3947
vadi
*sportaddict*

Cytat:
Nie wiem o jakim wątku mówisz.. Ja bym próbowała walczy o swoje..
mój ojciec - właściciel mieszkania - uważa, ze za zostawienie megasyfu sąd im nic nie zrobi, a reszta to wg niego głupoty. spoko, tylko to ja za nie zapłacę.

bez komentarza :/
Stary 2008-01-31, 21:58   #3948
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:
mój ojciec - właściciel mieszkania - uważa, ze za zostawienie megasyfu sąd im nic nie zrobi, a reszta to wg niego głupoty. spoko, tylko to ja za nie zapłacę.

bez komentarza :/
Syf syfem! Ale z tego co napisałaś to masz zdewastowane mieszkanie! Mieszkanie powinno być oddane w takim stanie w jakim je daliscie do uzytkowania. Nie macie tego w umowie?

Stary 2008-01-31, 22:19   #3949
vadi
*sportaddict*

Cytat:
Syf syfem! Ale z tego co napisałaś to masz zdewastowane mieszkanie! Mieszkanie powinno być oddane w takim stanie w jakim je daliscie do uzytkowania. Nie macie tego w umowie?
mamy tylko tak jak piszę - bujaj się po sądach z kłamcą...
Stary 2008-01-31, 22:21   #3950
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:
mamy tylko tak jak piszę - bujaj się po sądach z kłamcą...

nie rozumiem..

Stary 2008-01-31, 22:26   #3951
vadi
*sportaddict*

Cytat:
nie rozumiem..
no ona jedno, a ja drugie, rodzinie i znajomym też naopowiadala jakiś bzdur, jej znajoma na mnie skoczyła, jak jej opowiedziałam moją wersję to była w szoku.
i bym się bujała miesiące, nie mogąc się wprowadzić :/
Stary 2008-01-31, 22:29   #3952
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:
no ona jedno, a ja drugie, rodzinie i znajomym też naopowiadala jakiś bzdur, jej znajoma na mnie skoczyła, jak jej opowiedziałam moją wersję to była w szoku.
i bym się bujała miesiące, nie mogąc się wprowadzić :/

Vadi czuję, że jestes mocno podłamana tą sytuacją..

Stary 2008-01-31, 22:35   #3953
vadi
*sportaddict*

Cytat:
Vadi czuję, że jestes mocno podłamana tą sytuacją..
to prawda, wszystko mi juz opadło, wiedziałam, ze to gnojki, ale to już przegięcie pały. jeszcze dziś wzielismy Lolę i teraz siedzi w domu u Tż, i jeszcze pewnie posiedzi zanim to ogarniemy
ciśnienie mi nieźle skoczyło dziś. jeszcze oni nie odbierają telefonu, znalazłam w książce nr jej rodziców, mówię jak jest i proszę o jakiś kontakt do niej. a jej matka na to, że nie wie, gdzie jest corka (!), że jak bywala tam to było ok i rzuciła słuchawką!!! no po prostu
Stary 2008-01-31, 22:38   #3954
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:
to prawda, wszystko mi juz opadło, wiedziałam, ze to gnojki, ale to już przegięcie pały. jeszcze dziś wzielismy Lolę i teraz siedzi w domu u Tż, i jeszcze pewnie posiedzi zanim to ogarniemy
ciśnienie mi nieźle skoczyło dziś. jeszcze oni nie odbierają telefonu, znalazłam w książce nr jej rodziców, mówię jak jest i proszę o jakiś kontakt do niej. a jej matka na to, że nie wie, gdzie jest corka (!), że jak bywala tam to było ok i rzuciła słuchawką!!! no po prostu

Nie dziwię się twojemu zdenerwowaniu, sama bym pewnie wyszła z siebie..

EDIT: Vadi na twoim wątku dziewczyny sugerują ci to co ja tez mówiłam, oględziny mieszkania. Dziewczyno może warto! Przecież i tak nic nie tracisz!!

Stary 2008-01-31, 22:46   #3955
vadi
*sportaddict*

Cytat:
Nie dziwię się twojemu zdenerwowaniu, sama bym pewnie wyszła z siebie..

EDIT: Vadi na twoim wątku dziewczyny sugerują ci to co ja tez mówiłam, oględziny mieszkania. Dziewczyno może warto! Przecież i tak nic nie tracisz!!
ja wiem, tylko tak jak napisalam, wg mojego ojca gra nie jest warta swieczki :/ a mnie oczywiście szlag trafia na ich bezkarność.
Stary 2008-01-31, 22:47   #3956
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:
ja wiem, tylko tak jak napisalam, wg mojego ojca gra nie jest warta swieczki :/ a mnie oczywiście szlag trafia na ich bezkarność.
przykro mi..

Stary 2008-01-31, 22:52   #3957
vadi
*sportaddict*

Cytat:
przykro mi..
mi tez. ale wiem tez, ze to biedni ludzie, którzy się w koncu pozabijają własną złością. i że wszystko wraca.
a my z Tż sobie damy radę, wierzę w to.
Stary 2008-01-31, 22:55   #3958
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:
mi tez. ale wiem tez, ze to biedni ludzie, którzy się w koncu pozabijają własną złością. i że wszystko wraca.
a my z Tż sobie damy radę, wierzę w to.
Przykre.. A wy na pewn dacie sobie radę!!!

Stary 2008-01-31, 22:58   #3959
vadi
*sportaddict*

Cytat:
Przykre.. A wy na pewn dacie sobie radę!!!
dzieki jutro od 8 zasuwamy i niedlugo bedzie pieknie
Stary 2008-01-31, 23:03   #3960
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:
dzieki jutro od 8 zasuwamy i niedlugo bedzie pieknie

A w jakiej części Warszawy jest to mieszkanko?

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości