![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: zazdroszczę zaręczonym dziewczynom
jak bym sie upierala to moge napisac ze TZ to gimnazjalna milosc. drogi nam sie rozeszly ale milosc przetrwala. znow sie spotkalismy i na efekty nie trzeba bylo dlugo czekac
![]()
#62 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#63 |
Raczkowanie
|
Dołączam do grona Czekających....jesteśmy razem 4 lata (ja mam 25 lat a Tż 26) wyobrażcie sobie, że miałam już wielką nadzieję na Zaręczyny w Święta Bożego Narodzenia, dostałam owszem małe śliczne pudełeczko (takie na pierścionek) ale w środku były kolczyki...niepotrzebnie tak się nakręciłam...zepsułam Nam całe Święta bo wygarnęłam Tżtowi cały mój żal...nie wiem ile jeszcze dam radę czekać...mieszkamy razem już 1,5 roku i chyba mojemu Tżtowi jest tak poprostu wygodnie..w lipcu zamierzam wyjechać zagranicę więc nie wiem co to będzie dalej...ja nie umiem i nie chcę już czekać...chcę zacząć żyć
#64 |
Zadomowienie
|
Ja już pisałam wczesniej ale oczywiście dalej czekam....Ale koniec z tym. Zero rozmów na ten temat, wspominania, przypominania, nacisków...nic nic nic. Ale...tak się zastanawiam. TZ wraca pod koniec lutego i mamy zamiar zamieszkac razem. Tak mysle ze wtedy to On juz calkiem zrezygnuje bo wlaśnie bedzie Mu wygodnie. Jak myslicie, rozsadne bedzie postawic warunek najpierw zareczyny a pozniej wspolne mieszkanie??
|
![]() ![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
nie wiem, nie znam Twojego Tż, mój by się pewnie na takie ultimatum zdenerwował
![]()
#66 |
Zakorzenienie
|
hmmm... faceci chyba nie lubię być podstawieni pod ścianą, więc ultimatum to nie jest dobry pomysł
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#67 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#68 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
No właśnie tak też podejrzewam że pomysł jest głupi ![]() Ale ja juz nie wiem jak mam z Nim rozmawiac....Jest mi poprostu przykro ze nie traktuje mnie powaznie.....Przeciez to nie chodzi o ten pierscionek ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#69 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
Najpierw sie zastanów po co ci ślub? Bo w koncu po to sa zaręczny - traktuje się je jako preludium ślubu.
Jeżeli potrzebujesz go w celach prawnych (np. chcecie razem zamieszkać) to masz w ręku argument i mozesz poprosić chłopaka by ci wytłumaczył swój opór przed legalizacją. Jeżeli potrzebujesz slubu bo jesteś wierząca katoliczką i chciałabyś w końcu iść do łóżka, to też będzie ten argument dobrą przynętą. Jeżeli jednak jesteś niepewna chłopaka, nie ufasz mu, że chce z tobą być - to wtedy zaręczyny są bez sensu. W ten sposób go nie zatrzymasz przy sobie. Wiesz, zdarzaja się nieudane związki. Nawet jeśli ludzie sie lubią, to wcale nie musi oznaczać, że chca ze sobą być "na zawsze". Dla samego "lubienia" nie warto marnować sobie szansy na szukanie drugiej połówki, co do której wiesz na 100%, ze to ten/ta. Wypunktuj sobie uczciwie na kartce dlaczego chcesz zaręczyn (i slubu) akurat z tym chłopakiem. To bedzie podstawa do rozmów i SŁUCHAJ kontrargumentów chłopaka bez negatywnego nstawienia. Nie zarzucaj go swoimi zalami, nie bierz na litośc, nie płacz. Ale nie pozwalaj, by zbył temat żartem. Jeżeli jego kontrargumenty będą mętne (np. do kochania się nie potrzeba papierka) - IMHO, dla niego jednak ten pierscionek (a potem papierek USC) jest cholernie ważny. Gdyby był nieważny toby nie robił takich trudności tobie w jego zdobyciu. Wtedy potraktowałabym jego zachowanie jako chęć pozostawienia sobie furtki do zdobycia "lepszego okazu". Czyli nie traktuje cie poważnie.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
#71 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Chyba poprostu odpuszcze sobie....Tyle ze taka niepewność mnie ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#72 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#73 |
Zadomowienie
|
Elfir
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#74 |
Raczkowanie
|
ale się wątek rozwinął
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
ja Wam nawet nie bede pisac co ja zarabistego zrobilam ...
Jest mi tak glupio przeokrtunie bo mozna powiedziec,ze to ja uczynilam ten krok i tak jakbym sie oswiadczyla,moj TŻ powiedzial cos jakby "tak" (jak to brzmi w ogole ![]() wycofalam sie z tego ... masakra ,mowie Wam ...
#76 |
Przyczajenie
|
Zazdrosze zareczonym... Nie wiem jak to bedzie ze mna nie sadziłam że będzie tym problem bo mam swoją ukochana połówke. Z moim "narzeczonym" Jesteśmy razem już 5 lat, 5 lat wspólnego mieszkania, przechodzenia przez lepsze i gorsze momenty. Nadal bardzo się kochamy wiem na pewno że on odwzajemnia uczucie. Ale mam problem... Moj luby oświadczył mi się tak nieformalnie niemal na początku związku i przyjełam, mówiliśmy o możliwym ślubie (on zaczal) nawet kupilismy na ten znak obrączki. Teraz jednak wydaje mi się nie śpieszy mu się do ślubu :-( ach... zapewnia o miłości o o tym że chce ze mna byc ale boi się chyba. Nie mogę tego pojąć, to jakiś taki nieracjonalny lęk chyba. Strasznie mi przykro, bo na okoliczność rocznicy zaczełam pobąkiwac o małżeństwie w tonie, że chciałabym tego i może ustalimy jakąś przybliżoną date. Mówiłam mu o tym jak to dla mnie istotne ale chyba nic z tego. Ma swoje obawy mówi, że to nie ten moment, że nie czuje się gotowy. Z mojego punktu widzenia jednak po takim czasie raczej juz wie się czy zawrzeć ten krok
![]()
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
Nasze matki nie miały takich problemów z dwóch powodów:
- aby dostać mieszkanie z przydziału trzeba było być podstawową komórką społeczną z perspektywą rozwoju. - aby iśc do łózka, wypadało robić to z mężem a nie chłopakiem, bo inaczej był wstyd i plotki na całe osiedle. Przemyślcie to kobiety - czy jednak rozluźnienie obyczajów wyszło wam na dobre? Czy zamieszkanie z chłopakiem razem, bez ślubu, was uszczęśliwiło? ![]()
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
#78 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#79 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Elfir, eeeh, ja widze że Ty masz tendencje do umoralniania społeczeństwa. Jesteś pedagogiem? (tak mi nauczycielem zaleciało) ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#80 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
#81 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No tak, ale pomieszkawszy chwilę z facetem masz już wgląd w to jak dba o dom, czy po sobie sprząta, czy można na niego liczyć czy może jest gołosłowny. To bardzo ważne zeby to sprawdzic - zanim pojawi się dziecko. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#82 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
zgadzam sie z Toba. Dzieci to juz sytuacje bardzo sprawdzajace trwalosc zwiazku. Ale mieszkajac razem mozna sie sprawdzic rowniez w innych waznych zyciowych sytuacjach,a nie wie sie tego tak naprawde, zamieszkujac ze soba dopiero po slubie ...
![]() |
#83 |
Przyczajenie
|
Moralne przykazy jakoś mnie nie przekonują. Nie zdecydowałabym się z lekkim sercem na śłub gdybym nie wiedziała jak to jest mieszkać i żyć razem! bo nie ukrywajmy jest to coś innego niż kiedy spotykamy się tylko i chadzamy za rączki i jest miło i słodko. Po co taki szok, można się niemiło zdziwić warto pewne rzeczy ustalić przed poznać żeby uniknąć kaca poślubnego.
![]() |
#84 |
Zadomowienie
|
![]() Najpierw boję się reakcji mojej mamy....Nasze relacje mają cos w sobie z toksycznego związku... A później boje się jak to będzie jak juz naprawdę zamieszkamy razem. Boję się rozczarowań. Chyba wyidealizowałam TZ.... Bardzo tego pragnę. Planujemy to juz od dłuższego czasu, jestesmy razem 2,5 roku. Tworzymy związek na odległość więc cieszymy się najkrótsza chwilą spedzoną razem. A jak to będzie teraz? |
![]() ![]() |
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Da radę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#86 |
Zakorzenienie
|
Wiatm!
ja też moge dołączyć do oczekujących.... jesteśmy razem 4,5 roku. I nigdy nie został poruszony temat zaręczyn, nie mówiąc o ślubie. Ja próbowałam parę razy delikatnie zacząć temat, wybadać, ale nic. Więc postanowiłam, że będę czekać. Może on nie jest gotowy itp. Ale jak słyszę że wokół same zaręczyny, śluby (mam 23 lata - prawie ;-) ) to kłuje trochę w sercu. |
![]() ![]() |
![]() |
#87 |
调解人
|
Witam,
też jestem 'oczekująca', chociaż staż mojego związku jest dużo krótszy, niż waszych. Mianowicie jestem ze swoim TŻem niespełna rok. To się może wydawać dziwne, że po tak krótkim (?) czasie czekam na pierścionek, ale uwierzcie mi nie potrzebuję ani chwili dłużej, by wiedzieć że to ten, z którym chcę spędzić resztę życia ![]() Mam za sobą związek o kilkuletnim stażu i wiem, że to nie jest kwestia upływającego wspólnie czasu- to się wie albo nie już po "chwili" ![]() Bardzo się staram nie okazać mojego wyczekiwania, bo nie chcę, by ukochany czuł się w jakikolwiek sposób przymuszony lub popędzony przeze mnie. Chcę żeby to była w pełni jego decyzja- zarówno kiedy to nastąpi jak i w jaki sposób. Podejrzewam, że to tylko kwestia czasu i wydaje mi się, że on już myśli o tym dość intensywnie. Znając jednak jego dbałość o szczegóły i oprawę mogę się naczekać jeszcze trochę na ten idealny, perfekcyjny moment, który jego zdaniem nadaje się na oświadczyny ![]() ![]()
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
Nie miałam na mysli nic pedagogicznego - ot takie sobie zwykłe spostrzeżenie, ze nasze mamy i babcie nie miały naszych problemów z ociagającymi się facetami. A i faceci byli bardziej przyparci do muru i nie mieli wyboru.
Sama mieszkam bez slubu z chłopakiem. On jednak się nie wykręca przed ślubem na szczęscie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#89 |
Wtajemniczenie
|
Ja też czekam. Niedawno zaczął się nasz szósty roczek jak jesteśmy razem i pewnie kolejny w którym z okazji walentynek, dnia kobiet, urodzin i świąt nadal będę czekać....
![]()
#90 |
Raczkowanie
|
Ja również czekam, co najśmieszniejsze, to On sam we mnie to oczekiwanie wywołał. Na samym początku naszego bycia razem on mówił o tym, że traktuje już związki bardzo poważnie, więc myśli o mnie jako o swojej przyszłej żonie (trochę mnie to początkowo zmieszało, bo ja miałam nieco inny stosunek, ale po jakimś czasie kiedy przekonałam się że również bardzo Go kocham, ucieszyło mnie takie podejście). Po około pół roku naszego bycia razem zaczął mówić o zaręczynach... i to chyba był jego największy błąd w tej kwestii
![]() ![]() W każdym razie wciąż czekam ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:38.