Czy planowanie dziecka, niezupełnie będąc w związku jest kompletnie absurdalne? - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-08-28, 15:31   #181
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa
Dot.: Czy planowanie dziecka, niezupełnie będąc w związku jest kompletnie absurdalne?

Kahoko twierdzisz ze jestem socjopata?

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-28, 15:33   #182
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Konto usunięte

Dot.: Czy planowanie dziecka, niezupełnie będąc w związku jest kompletnie absurdalne?

Cytat:
Napisane przez adeedra Pokaż wiadomość
Bardzo podobny. Też jestem kobietą.

Niczego takiego nie stwierdziłam. To nie dla mnie oczywiste jest, że skoro w tej chwili nie jestem w wieloletnim związku i nie jest on szczytem moich marzeń, to nie potrafię budować relacji.
Mam kilka kilkunastoletnich przyjaźni, z większością eksów się dalej lubimy, nie nazwałabym tego nietrwałymi relacjami, ale skoro nie mam chłopa to wszystko marność.
[
Żałuję.

To nie sarkazm. Ale tak, jeśliby facet, którego wcześniej traktowałam niespecjalnie uznałby, że chce mieć ze mną dziecko natychmiast po niewyjaśnionej zmianie mojego m.o. (którego nie było, ale byłoby, gdyby pojawiła się ta hipotetyczna poważna rozmowa), to znaczyłoby, że wariat. Nie dlatego, że ja taka zua i straszna, dlatego, że ta sytuacja byłaby zbyt niedorzeczna, by ją tak gładko łyknąć.

Chodziło o tego konkretnego faceta w tej konkretnej sytuacji. Inni kandydaci nie istnieją, bo ja bym na to nie poszła, niekoniecznie dlatego, że by się nie zgodzili.

Bo w rodzicielstwie chodzi przede wszystkim o mężczyznę i o dzieci. Walić matki, nie o nie przecież chodzi, poza tym kobieta to nie człowiek.
Sory, ale to są jakieś brednie. Coś takiego wysnułaś z moich wpisów, serio ?
Rób sobie nawet tuzin dzieciaków, twoja sprawa. Po co to wywlekasz na publiczne forum skoro jesteś najmądrzejsza i każdą wypowiedź nie po swojej myśli interpretujesz w jakiś kuriozalny sposób
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-28, 15:35   #183
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;6466707 1] Po co to wywlekasz na publiczne forum skoro jesteś najmądrzejsza i każdą wypowiedź nie po swojej myśli interpretujesz w jakiś kuriozalny sposób [/QUOTE]

Nie mogę się bardziej zgodzić.
Mam wrażenie ze cały ten wątek to eksperyment społeczny.

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2016-08-28, 15:53   #184
kasiatoya
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez anna87 Pokaż wiadomość
Dlaczego absurdalne pomysły? Nie ma w nich nic absurdalnego, chociaż nie każdemu muszą odpowiadać.

Sugerujesz, że ojcowie "wrobieni" w dziecko są sobie sami winni?
Pomijam miłośników przypadkowego seksu, którym w gumkach nie wygodnie. Nie usprawiedliwiam wykorzystywania kogokolwiek w tym celu, ale też nie doradzałabym świadomego zaciążenia w takiej sytuacji, niekoniecznie po pierwsze z powodu moralnych wątpliwości.
ad.1 - dla mnie są absurdalne bo niezwykle trudno jeśli w ogóle wykonalne skoro można mieć to samo w o wiele prostszy i bardziej "naturalny" sposób.

ad.2 - tak, jeśli ktoś się nie zabezpiecza to powinien się liczyć z konsekwencjami. Dla mnie to proste - nie zabezpieczasz się to możesz zostać ojcem/matką/rodzicem. Biologia się nie liczy z intencjami żadnej ze stron.

Z tego co zauważyłam, dzieci są szczęśliwe i świetnie się rozwijają kiedy są chciane i kochane a tym samym zaopiekowane, ilość/status/płeć rodziców się nimi opiekujących nie ma większego znaczenia tak samo jak okoliczności poczęcia.
kasiatoya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-28, 15:55   #185
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
Kahoko twierdzisz ze jestem socjopata?
czytaj ze zrozumieniem, to się dowiesz.
Cytat:
Nie mogę się bardziej zgodzić.
no tak, bo jak ktoś przemyślał swój problem przez miesiąc czy sześć i nie wymyślił nic ponad pierdyliard możliwych opcji, ale chce poznać następne, to na pewno trolluje
kahoko hino jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-28, 16:03   #186
201703061049
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez anna87 Pokaż wiadomość
Dlaczego?
Dlatego, że:
1. Na pytanie: jak sobie wyobrażasz tę ciążę i rozwój sytuacji? Odpowiada: Z trudem.
2. Chce dziecka znając ojca, lecz bez jego udziału. Jedyny kandydat, jakiego bierze pod uwagę, na tę opcję się nie zgadza.
3. Adopcja odpada, bank spermy odpada, zajście w ciążę bez wiedzy mężczyzny odpada. Pozostaje, że Autorka chce mieć dziecko z tym konkretnym facetem, który z kolei tego na takich warunkach nie chce. Co więcej, Autorka sama twierdzi, że gdyby się zgodził na to, byłby wariatem.

Dlatego tak, to jest absurdalny pomysł.

Zgadzam się z Cavą co do podwójnych standardów zygotowo/komórkowych na wizażu

---------- Dopisano o 16:01 ---------- Poprzedni post napisano o 16:00 ----------

Cytat:
Napisane przez kahoko hino Pokaż wiadomość

no tak, bo jak ktoś przemyślał swój problem przez miesiąc czy sześć i nie wymyślił nic ponad pierdyliard możliwych opcji, ale chce poznać następne, to na pewno trolluje
To całkiem sporo wymyślił

---------- Dopisano o 16:03 ---------- Poprzedni post napisano o 16:01 ----------

Cytat:
201703061049 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-28, 16:17   #187
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:

Kurcze, czytam i nie wiem. To mi powiesz może? Jestem, nie jestem?

I nie, nie dlatego. Dlatego, że ukryte pytanie brzmiało "czy zajście w ciążę w mojej sytuacji to dobry pomysł i dlaczego tak".

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-08-28, 16:35   #188
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sztojabudu Pokaż wiadomość
To całkiem sporo wymyślił
niektórzy wolą pomyśleć, zanim napiszą.
Cytat:
Kurcze, czytam i nie wiem. To mi powiesz może? Jestem, nie jestem?
jeszcze Ci mam mówić?
Cytat:
I nie, nie dlatego. Dlatego, że ukryte pytanie brzmiało "czy zajście w ciążę w mojej sytuacji to dobry pomysł i dlaczego tak".
ale ona sama tego nie uważa za dobry pomysł i póki co wszystkie argumenty i scenariusze (oprócz banku spermy) już sama przeanalizowała. czeka na nowe.
Stary 2016-08-28, 16:37   #189
201703061049
Konto usunięte

Cytat:
niektórzy wolą pomyśleć, zanim napiszą.

jeszcze Ci mam mówić?

ale ona sama tego nie uważa za dobry pomysł i póki co wszystkie argumenty i scenariusze (oprócz banku spermy) już sama przeanalizowała. czeka na nowe.
Ale jakie nowe? Jest skończona liczba wyjść z tej sytuacji.
Stary 2016-08-28, 16:42   #190
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Wszystkie argumenty na nie są zbywane w standardowy sposób. Serio, to bardzo nieprzyjemny sposób prowadzenia dyskusji kiedy każdego, kto się nie zgadza sprowadzasz do pozycji idioty.

A co do socjopatii, z racji tego że nie masz odwagi przyznać co o mnie naprawdę myślisz, to tylko dodam dwie rzeczy:
Większość ludzi uważa swoje poglądy za najlepsze i słuszne (przecież nie byłyby ich poglądami gdyby było inaczej) oraz niektórych sarkazm musi kopnąć w twarz żeby go zauważyli

---------- Dopisano o 17:41 ---------- Poprzedni post napisano o 17:38 ----------

Cytat:
Generalnie to dwa.
1)robić dziecko
2) nie robić dziecka.

Cała reszta to szczegóły techniczne i logistyczne.

---------- Dopisano o 17:42 ---------- Poprzedni post napisano o 17:41 ----------

Cytat:
Jedno pytanie teoretyczne do osób, które uważają że nie ma różnicy między świadomie wybranym samotnym macierzyństwem od początku a samotnym macierzyństwem wynikającym z okoliczności:

Czy kobiecie chorej na nieuleczalną, śmiertelna chorobę, której zostało max kilka lat życia tez polecilybyscie robienie dziecka bo "potrzeby i pragnienia" czy może uznalybyscie to za nieodpowiedzialne? Szczególnie gdyby to było samotne macierzyństwo z założenia?
I czy widzicie różnice między taka sytuacja, a zachorowaniem mając dziecko?
I podbijam pytanie.

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2016-08-28, 16:48   #191
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:
ale części nie znała, np. tego z bankiem spermy. czeka na rozwiązania, na które sama nie wpadła.
Cytat:
Wszystkie argumenty na nie są zbywane w standardowy sposób. Serio, to bardzo nieprzyjemny sposób prowadzenia dyskusji kiedy każdego, kto się nie zgadza sprowadzasz do pozycji idioty.
nikt tu nikogo nie sprowadził, od początku niektóre rozmówczynie prezentowały taki, a nie inny poziom.
Cytat:
A co do socjopatii, z racji tego że nie masz odwagi przyznać co o mnie naprawdę myślisz, to tylko dodam dwie rzeczy:
jeśli myślisz, że ja o Tobie nie dość, że myślę, to jeszcze mam Cię za socjopatę, to sobie bardzo schlebiasz.
Cytat:
Większość ludzi uważa swoje poglądy za najlepsze i słuszne (przecież nie byłyby ich poglądami gdyby było inaczej) oraz niektórych sarkazm musi kopnąć w twarz żeby go zauważyli

Cytat:
Generalnie to dwa.
1)robić dziecko
2) nie robić dziecka.

Cała reszta to szczegóły techniczne i logistyczne.
o te szczegóły się rozbija.

Cytat:

I podbijam pytanie.
próbujesz szitsztorm wywołać?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-08-28, 16:49   #192
oubergina
Raczkowanie

rozumiem autorke i w jej przypadku tez chcialabym miec dziecko.

problem niestety powstal gdy temu panowi o tym powiedziala. nalezaloby sie zaplodnic z nim bez jego wiedzy, utrzymujac na przyklad ze jest na tabletkach,a potem nie informowac go o ojcostwie. teraz juz doopa
oubergina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-28, 16:54   #193
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Nie próbuje wywołać shitstormu. Zadaje proste pytanie, dość analogiczne. Trudne? Wiem.

Wiec po co ten tekst o socjopatii?

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2016-08-28, 16:55   #194
201703061049
Konto usunięte

Cytat:
ale części nie znała, np. tego z bankiem spermy. czeka na rozwiązania, na które sama nie wpadła.
Napisałaś, że nadal czeka.
Wątpię, żeby Adeedra nie znała opcji z bankiem spermy. Zwłaszcza, że przemyśliwała ten problem przecież od dawna i wymyśliła pierdyliard możliwości
Stary 2016-08-28, 17:36   #195
wiekanka
Zakorzenienie

No dobrze, tzn. bylas w ukladzie friendzone a teraz, to nie jestes do konca w zwiazku?
Co to za twor? brzmi podobnie, jak byc w polowie w ciazy.
Czyli Ty go kochasz a on Ciebie nie.
Oprocz tego on ma swiadomosc, ze z tego powodu pozwolilabys mu sie zaplodnic i jednoczesnie zdajesz sobie sprawe, ze jesliby na to poszedlby to wariat a Ty wariatow rzecz jasna nie chcesz.

Nie wiem co to za "niechec i inne preferencje"tudziez"nie mam obowiazku byc normalna"lub "inne intymne szczegoly"stoja Ci na przeszkodzie do zbudowania trwalej relacji i jesli nie beda mialy wplywu na rozwoj i wychowanie Twojego dziecka, to zycze powodzenia ale jak to zrobisz, to nie wiem
wiekanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-28, 18:00   #196
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:
Nie próbuje wywołać shitstormu. Zadaje proste pytanie, dość analogiczne. Trudne? Wiem.
ale ono nie jest analogiczne, ani proste, bo jest z błędem logicznym. jeśli matka jest śmiertelnie chora i decyduje się na dziecko, to wybiera samotne rodzicielstwo za ojca, nie za siebie. nie o tym tu mówimy.
Cytat:
Wiec po co ten tekst o socjopatii?
daj znać jak zaczniesz czytać ze zrozumieniem, bo to nie ma sensu.
Cytat:
Napisałaś, że nadal czeka.
Wątpię, żeby Adeedra nie znała opcji z bankiem spermy. Zwłaszcza, że przemyśliwała ten problem przecież od dawna i wymyśliła pierdyliard możliwości
jak widać nie znała, skoro go nie podała w początkowym poście. przeczytała, poszukała, stwierdziła, że to rozwiązanie jest niet.
Stary 2016-08-28, 18:02   #197
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Kahoko rozumiem, że nie odpowiesz. Szkoda. Może ktoś inny się podejmie.

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2016-08-28, 18:22   #198
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Kahoko rozumiem, że nie odpowiesz. Szkoda. Może ktoś inny się podejmie.
Ja nie odpowiem, ale niedowierzam w przypadku autorki wątku w świadomie wybrane samotne macierzyństwo.

Nie zauważyłam, by w tym wątku główną kwestią było dziecko, relacja z nim i generalnie motywy dlaczego rozważza posiadanie dziecka, w takiej sytuacji w jakiej się znajduje.
I to stanowi dla mnie główny problem.
Stary 2016-08-28, 18:24   #199
cava
Zakorzenienie

Cytat:

Zgadzam się z Cavą co do podwójnych standardów zygotowo/komórkowych na wizażu [COLOR="Silver"]

Nihil novi sub sole.
Podwójne standardy to tam pestka.Wszyscy je mamy, nawet jak sobie wyobrażamy że nie.

Mam lepsze.
Weź sobie piwko, usiądź wygodnie i zdaj sprawę z tego, ze cała ta afera o głebokim wydzwięku moralnym, toczy się o jednego(!!!) plemnika.

Ciekawa tez jestem, ile osób z tu optujacych za rodziną w formie "tata, mama, dziecko - bo wzorce muszą być", na innych wątkach jest wielce tolerancyjna i popiera małżeństwa homoseksualne, które oczywiście powinny miec parwo do mania dzieci.
Albo ile osób mających pretensje, że jak mozna tak przedmiotowo traktować mężczyzn, nie miałoby nic przeciwko skorzystaniu z kupionej(!) surogatki bo ciaza jest be i psuje krate na brzuniu..

Kocham Wizaż za takie wątki.

:

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-28, 18:29   #200
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

A to nie wiedziałam że w przypadku adopcji przez pary homo jest tylko jeden rodzic. Kurcze.

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2016-08-28, 18:31   #201
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość

cała ta afera o głebokim wydzwięku moralnym, toczy się o jednego(!!!) plemnika.

Albo o połowę (!!!) człowieka i jego przyszłe życie.

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość

Ciekawa tez jestem, ile osób z tu optujacych za rodziną w formie "tata, mama, dziecko - bo wzorce muszą być", na innych wątkach jest wielce tolerancyjna i popiera małżeństwa homoseksualne, które oczywiście powinny miec parwo do mania dzieci.
Albo ile osób mających pretensje, że jak mozna tak przedmiotowo traktować mężczyzn, nie miałoby nic przeciwko skorzystaniu z kupionej(!) surogatki bo ciaza jest be i psuje krate na brzuniu..

Kocham Wizaż za takie wątki.

:

Ja kocham demagogię i jakieś krzywe insynuacje kiedy brak lepszych argumentów na zasadzie 'nie mam nic do powiedzenia więcej, to sobie pofantazjuję o rozmówczyniach - oczywiście postawię je w złym świetle, a jakże'. Dojrzale.

EOT
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-28, 18:49   #202
zakonna
Naczelna Nastolatka

Nie wiem, ale mi się wydaje, że wg niektórych egoizmem jest decydować się na dziecko od razu, z założeniem, że ojca nie będzie.
Czynniki losowe, nieudane związki to co innego przecież.
I nikt nie napisał, że matka jest tylko od rodzenia, a potem się liczy jedynie ojciec.
Stary 2016-08-28, 18:52   #203
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
Nie wiem, ale mi się wydaje, że wg niektórych egoizmem jest decydować się na dziecko od razu, z założeniem, że ojca nie będzie.
Czynniki losowe, nieudane związki to co innego przecież.
I nikt nie napisał, że matka jest tylko od rodzenia, a potem się liczy jedynie ojciec.
Ta rozmowa już osiągnęła taki poziom absurdu, że patrzę, a to przechodzi ludzkie pojęcie.
Stary 2016-08-28, 19:04   #204
thirky
on tired little feet

Cytat:
Może robić co chce, czy ja żądam prawnego zakazu? Nie. Ma prawo mi się to nie podobać i mam prawo wyrazić swoją opinię.
Macierzyństwo nie powinno być zachcianką, dziwnym trafem dziecko generalnie bierze się ze współżycia dwójki ludzi. No nie da się stworzyć świata jak z seksmisji.

W ogóle to co napisałaś jest tak śmieszne ze mocno gnije xD ma zrezygnować bo ja tak mówię. Jeżu jaki tej świat byłby piękny jakbym mogła wszystkim ludziom nakazać co mają robić i jak myśleć

---------- Dopisano o 16:14 ---------- Poprzedni post napisano o 16:08 ----------

Czy takie same reakcje były gdyby przyszedł facet ze chce dziecko tylko nie ma właściwej kandydatki?
Jaką zachcianką? Kobieta która pragnie dziecka i jest na nie gotowa ma zachciankę bo nie może / nie chce/ nie ma z kim być w związku? O czym ty piszesz?
Mialabym dokładnie taką samą reakcje gdyby to był facet. Jeden rodzic potrafi doskonale wychować dziecko wiec naprawę ni rozumiem twojej afery tutaj.

---------- Dopisano o 20:01 ---------- Poprzedni post napisano o 19:58 ----------

Cytat:
Jedno pytanie teoretyczne do osób, które uważają że nie ma różnicy między świadomie wybranym samotnym macierzyństwem od początku a samotnym macierzyństwem wynikającym z okoliczności:

Czy kobiecie chorej na nieuleczalną, śmiertelna chorobę, której zostało max kilka lat życia tez polecilybyscie robienie dziecka bo "potrzeby i pragnienia" czy może uznalybyscie to za nieodpowiedzialne? Szczególnie gdyby to było samotne macierzyństwo z założenia?
I czy widzicie różnice między taka sytuacja, a zachorowaniem mając dziecko?
XDDD gdzie tu podobieństwo sytuacji? Z tego co wiem adeedra ma się dobrze i do grobu się nie wybiera, a planuje być kochającą matką. To miało być jakieś szokujące czy co? Nie wyszło.
Fajnie że odmawiasz osobom chorym czy samotnym prawa do rozmnażania się, na całe szczęście masz rację i niczego nikomu nie możesz zabraniać.

---------- Dopisano o 20:04 ---------- Poprzedni post napisano o 20:01 ----------

Cytat:
A to nie wiedziałam że w przypadku adopcji przez pary homo jest tylko jeden rodzic. Kurcze.
Ale "dziwnym trafem dziecko generalnie bierze się ze współżycia dwójki ludzi"!!!!!1!!1!!1!!1!!1! 1 (twoje słowa). nagle to nie jest niezbędny warunek? To teraz już nie rozumiem, byłam pewna że żądasz ojca żeby przekazywał "męskie wzorce" czy inne bzdury, ale tobie po prostu chodzi aby liczba się zgadzała? Wyjaśnij jaki masz problem

I saw it first!’ squeaked Sniff, ‘I must choose a name for it.
Wouldn’t it be fun to call it Sniff? That’s so short and sweet.
thirky jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-28, 19:07   #205
zakonna
Naczelna Nastolatka

Dziecko chłonie wzorce od rodziców. Wychowane przez jedną osobę może mieć potem problemy z tworzeniem zdrowych, pełnowartościowych związków.
Czy to nie jest trochę nie w porządku wobec tego dziecka, jeśli świadomie ktoś planuje takie rozwiązanie?
Stary 2016-08-28, 19:14   #206
Lumimi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasiatoya Pokaż wiadomość
ad.2 - tak, jeśli ktoś się nie zabezpiecza to powinien się liczyć z konsekwencjami. Dla mnie to proste - nie zabezpieczasz się to możesz zostać ojcem/matką/rodzicem. Biologia się nie liczy z intencjami żadnej ze stron.

A co z przypadkiem kiedy OBOJE ustalaja ze zabezpieczenie przed ciaza to beda tabletki antykoncepcyjne a kobieta stwierdza ze chce byc matka i przestaje je brac nie informując faceta? Dalej winny jest facet?
Lumimi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-28, 19:15   #207
thirky
on tired little feet

Cytat:
Dziecko chłonie wzorce od rodziców. Wychowane przez jedną osobę może mieć potem problemy z tworzeniem zdrowych, pełnowartościowych związków.
Czy to nie jest trochę nie w porządku wobec tego dziecka, jeśli świadomie ktoś planuje takie rozwiązanie?
Chlonie wzorce, owszem. Matka może rozmawiać z dzieckiem, może pokazać że mimo nie bycia w związku potrafi być szczęśliwa sama ze sobą (a to chyba bardzo częsty problem ze boimy się być sami). Może tłumaczyć dziecku z jakich przyczyn wybrała życie nie-w-związku a dlaczego inni się na to nie decydują. Dlaczego szczęśliwa samotna matka żyjącą w zgodzie ze sobą ma nie potrafic nauczyć dziecka życia w społeczeństwie? Nie pokazać jak należy podchodzic do drugiego czlowieka?
I ponawiam- jak ojciec umrze lub odejdzie to matka ma jakieś 99% szans że dziecko będzie dysfunkcyjne a pocieszać się może jedynie tym że to "niechcący wyszło"?

I saw it first!’ squeaked Sniff, ‘I must choose a name for it.
Wouldn’t it be fun to call it Sniff? That’s so short and sweet.
thirky jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-28, 19:18   #208
zakonna
Naczelna Nastolatka

Ale co ma piernik do wiatraka?
My mówimy tutaj o ŚWIADOMYM decydowaniu się na samotne rodzicielstwo. A nie o wypadkach losowych. O świadomym decydowaniu, że się dziecku może coś odebrać.
Od mówienia i tłumaczenia nie tworzą się w podświadomości schematy, którymi potem się posługujemy w życiu.
Stary 2016-08-28, 19:27   #209
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:
pewnie, że chłonie. dlatego dobry, odpowiedzialny i świadomy rodzic wie o tym i spełnia te potrzeby.
Cytat:
Ale co ma piernik do wiatraka?
My mówimy tutaj o ŚWIADOMYM decydowaniu się na samotne rodzicielstwo. A nie o wypadkach losowych. O świadomym decydowaniu, że się dziecku może coś odebrać.
i tu masz absolutną rację - mówimy o świadomym wyborze. o wyborze, do którego rodzic-singiel może się przygotować psychicznie, jak i pedagogicznie. utrata nagła jednego z rodziców zazwyczaj jest traumą dla partnera, co bardziej się odbija na dziecku, niż sam brak ojca czy matki.
Cytat:
Od mówienia i tłumaczenia nie tworzą się w podświadomości schematy, którymi potem się posługujemy w życiu.
to wg Ciebie wszelkie metody terapii mówionej to o kant dupy rozbić?

dziecko nie oceni matki jako samotnej czy opuszczonej. dziecko ją zaakceptuje. o ile matka nie będzie się czuć samotna, porzucona, oszukana przez los, to nie przekaże dziecku takich wzorców.
Stary 2016-08-28, 19:31   #210
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Nieee, argumentem w tym wątku było, ze uwaga: matka decydujaca się na dziecko bez ojca, nie zapewni mu meskiego wzorca.
No to sory, babka + babka tez nie zapewni. A on + on, nie zapewni wzorca onej.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości