Mamy listopadowe 2016 - cz. VII - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-08-29, 13:02   #421
doooti
Zadomowienie

Dot.: Mamy listopadowe 2016 - cz. VII

Cytat:
Napisane przez MajWija Pokaż wiadomość
W zestawie z tym laktatorem masz tylko BUTELKĘ! nie masz SMOCZKA! A co Ci po samej butelce? Musisz dokupić smoczek. Koszt około 60-70zł.
ale zdzierstwo.. :P czyli musze kupić smoczek do butelki - rozmiar S czy M??. a co ze zwykłym smoczkiem? jaki kupiłaś?
doooti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-29, 13:05   #422
MajWija
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez doooti Pokaż wiadomość
ale zdzierstwo.. :P czyli musze kupić smoczek do butelki - rozmiar S czy M??. a co ze zwykłym smoczkiem? jaki kupiłaś?
Medela nie ma rozmiarów smoczka.
Skąd masz takie info??
MajWija jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-29, 13:08   #423
Listopadowaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aleksandramaj Pokaż wiadomość
Łóżeczko jest śliczne! Właściwie takie jak nasze, tylko bez szuflas. Podobają mi się, bo są proste bez zbędnych pierdków. Materaca właśnie nie kupiliśmy, nie wiem, czy wrócimy do Ikei po ichniejszy materac, jeszcze myślimy.

Ja strasznie lubię te pierdółki z Ikei, szklaneczki, kubeczki itd. Też trochę rzeczy kupiłam i jaka satysfakcja przy myciu i układaniu w szafkach
Dzięki
Widzę na stronie że jakiś lateksowy materac mają ale w sklepie nie dojrzałam go. No ale nie wiem jaki ja chcę ten materac. Dlatego nie chciałam sie rzucać na pierwszy lepszy.

---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 13:06 ----------

Dziewczyny ja mam prośbe. Jak piszecie tutaj na watku listę zakupową z apteki może wkleiłybyscie to do klubu w wątek wyprawkowy? Byloby łatwiej potem sie odnaleźć i porównać sobie swoją listę do list innych mam.
Listopadowaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-29, 13:11   #424
sosowhat
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Listopadowaa Pokaż wiadomość
Dzięki
Widzę na stronie że jakiś lateksowy materac mają ale w sklepie nie dojrzałam go. No ale nie wiem jaki ja chcę ten materac. Dlatego nie chciałam sie rzucać na pierwszy lepszy.

---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 13:06 ----------

Dziewczyny ja mam prośbe. Jak piszecie tutaj na watku listę zakupową z apteki może wkleiłybyscie to do klubu w wątek wyprawkowy? Byloby łatwiej potem sie odnaleźć i porównać sobie swoją listę do list innych mam.

pewnie, juz wklejam :P jak macie jeszcze jakies uwagi czego mało, czy nie przegiełam z ilością wkładek podkładów itp to dajcie znac bo pewnie w ciagu kilku dni złożę zamówienie...
sosowhat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-29, 13:17   #425
aleksandramaj
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez bluesberry Pokaż wiadomość

Wcięło mi cytowanie

Dziękuję za miłe słowo o mojej Lilce, nie mogę się z Wami nie zgodzić, udała nam się córka

nie mam weny na pisanie, humoru też nie. nie potrafię porozumieć się z tż, kilka razy próbowałam zacząć temat ale kończy się tym samym czyli naskoczeniem na mnie z podniesionym głosem (co mu się nigdy nie zdarzało ) rozmawiać też nie chce, choć u nas to zawsze było na pierwszym miejscu. Nie mam siły. Problemy z teściem rujnują nam życie na każdym kroku, same nerwy i chodzimy jak bomby zegarowe
Ja naprawdę nie wymagam, żeby skakał wokół mnie bo jestem księżną w ciąży, nawet jak boli to wstaje i robię wszystko sama. Ale w pierwszej ciąży był tak cudnie opiekuńczy, a teraz jakby miał swój świat.. wszystkiego się odechciewa.. mam dosyć...
Idę, nie zamulam bo mogłabym tak pisać i pisać, tyle się tego we mnie nazbierało..

Oby Wam się szybko sytuacja unormowała
aleksandramaj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-29, 13:19   #426
Panna Izabela
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez patrycjazuzanna Pokaż wiadomość
Teraz będziesz odpoczywać
Leżę dalej, może jutro wyjdę.
Rajstopek nie kupuję dla malucha...

Ja Oillan kupiłam tylko na początek, to są fajne kosmetyki z prostym składem, a nie jakiś ciężki kaliber z parafiną dla atopowców. Poczytaj u Sroki, ma analizę całej serii Do płynu dostałam w zestawie zwykły krem nawiżający dla bobasa i dokupiłam krem z cynkiem na odparzenia. To wszystko z kosmetycznych rzeczy.

Ja nie rozumiem nagonki na parabeny. To są najlepiej przebadane konserwanty, a kosmetyk niestety zakonserwować trzeba, żeby nie skolonizowały go drobnoustroje, grzyby, bakterie... Oczywiście, nic w nadmiarze
Śmieszy mnie jak producenci na fali parabenowo-silikonowo-slsowej nagonki walą na produkcie wielki napis, że kosmetyk jest bez świństw, a pakują do niego zastępczo inne, nieraz gorsze substancje, ale nieznane szerszej rzeszy konsumentów.

Cetaphil ma fajne opinie, ale ja miałam po nim na twarzy strasznego buraka

Płyn do kąpieli Oillan, dla mnie jest ok.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Ja mam rajstopek ze 4 pary

Co do kosmetyków dlatego ja uwielbiam naturalne. Mam kilka składników i wiem jakie, więc nie ma problemu z tym, że zamiast jednego świństwa jest inne.
Sama mam wymagającą skórę, zwłaszcza twarzy, żadne firmy apteczne, czy delikatne kosmetyki czy dziecięce nie działają na moją twarz dobrze.

Cytat:
Ja mam do ikei 200 km, raczej nie dowiozą mi do domu
A nie wiem, musiałabyś zapytać

Cytat:
mi właśnie w SR tak jak Panna Izabela mówi polecili olejek migdałowy.

ja używałam Cetaphil bo mi dermatolog na AZS dała ale nic mi nie pomogło ;/ dała mi jeszcze Octopirox i to mi zawsze pomaga.

Geosmina - super ciuszki!

To zmobilizowałyście mnie chociaż do skompletowania koszyka w Gemini. Postanowiłam że zakupki kosmetyczne będę robiła we wrześniu więc tuż tuż, tylko nadal nie mam mebli gdzie miałabym wszystko co mi przyjdzie schować

Tak więc mam parę pytań do doświadczonych mam i mniej doświadczonych koleżanek które owe zakupy już zrobiły:
- majtki poporodowe - wielorazowe czy jednorazowe? jest czas na jakieś pranie w szpitalu ? nie lepiej wziąć jednorazowe do szpitala a wielorazowe do domu? ile w tym trzeba chodzić? bo nie wiem ile tego wziąć - 3 opakowania x 2 sztuki wielorazowych do domu starczy? generalnie zawsze miałam problemy z okresem i lało się ze mnie jak z kranu, do tego z ogromnymi bólami - czy mam się spodziewać że po porodzie też będę sączyła?
- podkłady poporodowe - ile trzeba w tym chodzić i ile sztuk kupić spodziewając się że będę sączyła się strumieniami biorąc pod uwagę moje wcześniejsze doświadczenia z okresem? kiedy można przejść na podpaski i czy też należy kupić jakieś zwykłe z belli czy można już kupić jakieś z always ze skrzydelkami? zawsze miałam straszny problem z przeciekaniem podpasek ;/ już od pewnego czasu moim zbawieniem były tampony ale ich nie można..
- gruszka/aspirator do noska - to gruszka czy aspirator? niektórzy polecają nose frida, inni gruszkę - rozumiem że cel jest ten sam?
jeżeli kupię aspirator to muszę coś do niego dokupić?
- waciki jałowe/niejałowe - a dlaczego jedne mają być jałowe a drugie nie? sorki jeśli głupie pytanie
- tandum rosa - rozumiem że to jakieś saszetki którymi się podmywamy po porodzie - jedno opakowanie ma 10 saszetek - starczy jedno? dodatkowo jeszcze któraś z Was mówiła żeby dokupić do tego jakiś spryskiwacz?
- wkładki laktacyjne - to się nosi cały czas jak się karmi? są jakieś rozmiary tych wkładek?
- laktator Medela - tutaj pamiętam Majwija mówiła że go kupuje - kupiłaś już? miałam nie kupować ale mama mi powiedziała że i ona i babcia miała nawał pokarmu więc istnieje szansa że ja też będę miała - w Gemini jest teraz promo na Medele Mini Electric za 299 zł pytanie co do tego należy kupić? butelka już tam jest.. kupujecie drugą? co jeszcze należy kupić jeżeli będę chciała odciągać mleko co jakiś czas (planuje KP ale życie jest życiem i czas pokaże) - piszecie o jakiś szczoteczkach, podgrzewaczach, woreczkach do mrożenia - co z tego trzeba kupić jeżeli chce np. TŻ zostawić mleko i pójść przykładowo do sklepu albo gdzieś coś załatwić?
- smoczek - czy kupując Medelę butelkę musze kupić też jakiś inny smoczek? trochę się w tym gubię..

Jesteście dla mnie więcej niż Wikipedią także liczę na wsparcie i rozwianie moich wątpliwości
O to aż dziwne, że w sr polecali zamiast reklamować jakiś produkt

Ja nie wiem jakie miałam majtki, wiem że fioletowe siateczkowe i że je tż prał mi w szpitalu w umywalce, suszył na oknie i je zakładałam. Mam jakieś 4 pary i będę je najwyżej sama prała.
Jakbym planowała tylko kp to póki co nie kupiłabym laktatora, bo mógłby się okazać zbędny, a zawsze można go dokupić.
Miałam takie same okresy, bardzo obfite i bolesne. Leciało ze mnie jak z kranu po porodzie, straciłam dużo krwi. Myłam się 3x dziennie i zmieniałam podpaski te z belli bez kleju bardzo często. No ale byłam przyzwyczajona do tamponów, więc było mi niekomfortowo z samą podpaską, no i jak dla mnie to smród był straszny i dlatego tych podpasek szło mega dużo. W paczce jest 10 sztuk i bywały dni, że paczka dziennie szła od tak. Ja ich używałam cały połóg, potem na zmianę z tymi grubymi bella nova maxi.
Aspirator czy gruszka- musisz wybrać sama. Ja akurat mam gruszkę, taką żeby dało się łatwo ją wyczyścić, ale ja to ja i nie widzę siebie w roli odciągacza glutów buzią, a nie zechce mi się podłączać do odkurzacza.
Ja mam tylko jałowe gaziki i muszą mi wystarczyć A tantum rosa nie używałam nigdy. Wkładki nosiłam dopóki miałam laktację cały czas.
Jeśli chcesz ściągać pokarm to pojemniki do przechowywania pokarmu się bardzo przydadzą, plus albo smoczek do butelki która jest z laktatora albo druga butelka ze smoczkiem do karmienia.

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

http://www.suwaczek.pl/cache/97014df637.png

ŻONA od 30.08.2014

ZARĘCZENI 28.11.2012
RAZEM 17.09.2010
Panna Izabela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-29, 13:24   #427
aleksandramaj
Wtajemniczenie

Listopadowa mi się wydaje, że dowiozą bez większych problemów, ale z tego co pamiętam, liczą za kilometr, więc może wyjść drogo
Stary 2016-08-29, 13:27   #428
doooti
Zadomowienie

Cytat:
Medela nie ma rozmiarów smoczka.
Skąd masz takie info??
jak wpiszesz sobie w gemini 'medela smoczek' to wychodzą dwa rozmiary smoczków do butelki S i M

PannaIzabela- mnie właśnie przeraża ten połóg.. zawsze miałam mega mocne okresy, tampony to było zbawienie chociaż i tak bardzo szybko nawet te największe mi przeciekały bądź musiałam zmieniać co godzinę więc temat podpasek jest dla mnie obleśny.. no i ten zapach..

No mi tak w SR mówili abym tego laktatora nie zamawiała ale mi mama powiedziała że miała tyle pokarmu że gdyby go sobie już w szpitalu nie ściągała to by dostała zapalenia piersi i tak samo babcia, aż zaczęły wykarmiać dzieci z sali której matki nei miały pokarmu.. nie wiem na ile to jest dziedziczne, ale bardziej chodzi też o mój komfort że mogę wyjść z domu po odciągnięciu a nie siedzieć non stop bo dziecko się przyssa
Stary 2016-08-29, 13:29   #429
aleksandramaj
Wtajemniczenie

Dziewuszki odchodząc na chwilę od dzieciowych rzeczy - mąż ma niebawem urodziny - macie jakiś sprawdzony przepis na tort? Taki, żebym i ja mogła wszamać
Stary 2016-08-29, 13:32   #430
Panna Izabela
Zakorzenienie

Cytat:
jak wpiszesz sobie w gemini 'medela smoczek' to wychodzą dwa rozmiary smoczków do butelki S i M

PannaIzabela- mnie właśnie przeraża ten połóg.. zawsze miałam mega mocne okresy, tampony to było zbawienie chociaż i tak bardzo szybko nawet te największe mi przeciekały bądź musiałam zmieniać co godzinę więc temat podpasek jest dla mnie obleśny.. no i ten zapach..

No mi tak w SR mówili abym tego laktatora nie zamawiała ale mi mama powiedziała że miała tyle pokarmu że gdyby go sobie już w szpitalu nie ściągała to by dostała zapalenia piersi i tak samo babcia, aż zaczęły wykarmiać dzieci z sali której matki nei miały pokarmu.. nie wiem na ile to jest dziedziczne, ale bardziej chodzi też o mój komfort że mogę wyjść z domu po odciągnięciu a nie siedzieć non stop bo dziecko się przyssa
Ale Ty to Ty a nie mama czy babcia. Zdążysz kupić
Ja zawsze mając okres miałam zestaw tampon z ob ten pomarańczowy gruby plus duża gruba podpaska z belli. Niezależnie od pogody, 3-4 dni w tym zestawie to mininum. Połóg miałam obfity i na to się też nastawiam. Póki co mam 4 paczki tych podpasek z belli, mąż dokupi mi kolejne 5 po porodzie i tak co jakiś czas będziemy dorzucać kolejne paczki Ale z tego co kojarzę ja jedyna tu z wątku tak długo nosiłam te podpaski

---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ----------

Cytat:
Dziewuszki odchodząc na chwilę od dzieciowych rzeczy - mąż ma niebawem urodziny - macie jakiś sprawdzony przepis na tort? Taki, żebym i ja mogła wszamać
Ale chodzi o cały tort czy przepis na biszkopt?

ŻONA od 30.08.2014

ZARĘCZENI 28.11.2012
RAZEM 17.09.2010
Stary 2016-08-29, 13:35   #431
sosowhat
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Panna Izabela Pokaż wiadomość
Ja zawsze mając okres miałam zestaw tampon z ob ten pomarańczowy gruby plus duża gruba podpaska z belli. Niezależnie od pogody, 3-4 dni w tym zestawie to mininum. Połóg miałam obfity i na to się też nastawiam. Póki co mam 4 paczki tych podpasek z belli, mąż dokupi mi kolejne 5 po porodzie i tak co jakiś czas będziemy dorzucać kolejne paczki Ale z tego co kojarzę ja jedyna tu z wątku tak długo nosiłam te podpaski

---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ----------

jezeli okres ma cos do rzeczy to ja nie mam sie co martwic 4 dni, i z samą wkładką przez większość czasu bym dała radę xD
sosowhat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-29, 13:37   #432
aleksandramaj
Wtajemniczenie

Cytat:

Cały cały
Stary 2016-08-29, 13:37   #433
doooti
Zadomowienie

Cytat:
a jaka jest zależność pt. bolesność okresu vs. ból porodowy?
Stary 2016-08-29, 13:39   #434
mietowka25
Zakorzenienie

Tż wygonil mnie do domu z pracy i zabronił robić cokolwiek... No więc siedzę i zaraz na głowę dostanę...
mietowka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-29, 13:41   #435
KoniKa4
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Betameta Pokaż wiadomość
KoniKa4 Dzięki za polecenie filmu! Był boski, jestem zauroczona i słucham wciąż soundtracku. Masz coś jeszcze do polecenia?

Trochę nie rozumiem mody na mycie i smarowanie dzieci kosmetykami przeznaczonymi do skóry z problemami tzn. emolientami, wszystkimi tymi Oillanami i Cetaphilami. U mnie pojawił się rok temu AZS i tym się leczyłam i stosuje je profilaktycznie. Jak dziecko będzie mieć potem problemy ze skórą to czym to leczyć, jak będzie już przyzwyczajone na co dzień do takich kosmetyków? Mam wrażenie, że przechodzi się od jednej skrajności w drugą. Kilka lat temu nie było świadomości (niektóre matki nieczytające internetów nadal jej nie mają) i stosowane były np. jakieś pełne chemii kosmetyki Johnsona, a teraz od razu ciężka artyleria dermatologiczna. A wg mnie wystarczy na początek, póki skóra zdrowa delikatne kosmetyki o dobrym składzie bez parabenów itp. Ale to tylko moja opinia
niestety nic mi nie przychodzi innego do głowy, ja na ten film trafiłam przez przypadek w telewizji i jakoś utkwił mi w pamięci, na pewno jeszcze raz obejrzę niedługo. Taki optymistyczny i ten optymizm się udziela po obejrzeniu. Cieszę się że też się podobał

a jeszcze mi przyszło do głowy: dobry rok z Russelem Crowe też super obyczajówka w dodatku akcja we Francji chyba, a ja uwielbiam jak akcja w takim typowo wakacyjnym dla mnie klimacie się odbywa

Też chętnie coś obejrzę jeśli polecisz coś fajnego
KoniKa4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-29, 13:50   #436
Betameta
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sosowhat Pokaż wiadomość
no ja cetaphil do mycia chcę bo dobrze nawilża i moze dlatego ze nic lepszego nie znalazłam- pozatym chcę stosować na zmianę ziajkę i olej kokosowy do smarowania.

A co polecasz w takim razie do mycia? U mnie te oliwki babydream i hipp odpada bo nawet mnie uczula więc na dziecku nie będę stosowała bo sama nie dam rady w tym rąk trzymać.
Polecam poczytać bloga Sroki o wyprawce, ma też analizy kosmetyków według amrek, więc możesz wybrać, która Cię interesuje bądź nie. Z wielu dziecięcych marek można wybrać coś o dobrym składzie. Od oliwek moim zdaniem też się już odchodzi. Ja wyznaję zasadę im mniej tym lepiej. Na początku można myć dziecko w samej wodzie. Ale jak ktoś tak nie chce, to delikatny płyn do kąpieli rozcieńczony o dobrym składzie. Ja chyba kupię z Babydream polecany, ale to dlatego, że mam blisko rossmana i za innymi nie chce mi się chodzić. Jak skóra nie jest sucha to nie trzeba dziecka niczym smarować, niech skóra oddycha. Od czasu do czasu jakimś lekkim kremikiem i tu chyba znowu wezmę z lenistwa babydream, ale u Sroki można znaleźć wiele kremów z różnych firm z kciukiem w górę. Im krótszy skład tym lepiej. Jak dziecko ma problemy ze suchą skórą lub inne, to wtedy dopiero można walczyć czymś bardziej specjalistycznym. takie moje zdanie. Polecam artykuł:
http://www.srokao.pl/2014/10/pielegn...emowlecia.html

---------- Dopisano o 11:50 ---------- Poprzedni post napisano o 11:42 ----------

Cytat:
Napisane przez KoniKa4 Pokaż wiadomość
niestety nic mi nie przychodzi innego do głowy, ja na ten film trafiłam przez przypadek w telewizji i jakoś utkwił mi w pamięci, na pewno jeszcze raz obejrzę niedługo. Taki optymistyczny i ten optymizm się udziela po obejrzeniu. Cieszę się że też się podobał

a jeszcze mi przyszło do głowy: dobry rok z Russelem Crowe też super obyczajówka w dodatku akcja we Francji chyba, a ja uwielbiam jak akcja w takim typowo wakacyjnym dla mnie klimacie się odbywa

Dobry rok oglądałam W podobnym stylu co Begin Again jest film Once - zresztą ten z Keirą porównywany jest do niego
http://www.filmweb.pl/Once Teraz na fali z Keirą obejrzę sobię "Życie nie gryzie". Zobaczymy
Betameta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-29, 13:51   #437
aleksandramaj
Wtajemniczenie

Cytat:

Dołączam się do pytania, o jaki film chodzi
Ja ze swojej strony bardzo polecam Nietykalni, jeśli nie widziałyście. Wzruszający, czasem zabawny, oglądałam już kilka razy
http://www.filmweb.pl/film/Nietykalni-2011-583390

A z takich filmów, które mogę oglądać i oglądać, to moim nr 1 jest chyba Gladiator
Stary 2016-08-29, 13:53   #438
bluesberry
Zakorzenienie

Ja po prostu wiem, że coś jest nie tak. Znam go na tyle dobrze. To jest złoty facet i złoty człowiek , ale ostatnio nie do zniesienia jest atmosfera w domu i oziębłość między nami..
Ja wiem, że to co przeszliśmy przez ostatnie miesiące to jakiś koszmar i zmieniło nas obydwoje,ale mimo to... ja juz tak nie daje rady, nie poznaje go.. jeszcze teść daje nam tak popalić, cała ta sytuacja w domu rodzinnym..
A żeby tego było mało to właśnie jeżdżę z siostra po szpitalach, TK itp bo podejrzewają zator płucny... dziewczyny ja mam dosyć... to jest jakiś pieprzone fatum! Bo już inaczej tego wytłumaczyć nie umiem... jak na złość nie miał z nią kto jechać tylko ja, brzuch mnie z nerwów boli, staram się jakoś uspokoić ale się nie da.... mam dosyć, ileż mozna....... :-(

bluesberry jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-29, 13:53   #439
Anettt87
Zadomowienie

Cytat:
Tak więc mam parę pytań do doświadczonych mam i mniej doświadczonych koleżanek które owe zakupy już zrobiły:
- majtki poporodowe - wielorazowe czy jednorazowe? jest czas na jakieś pranie w szpitalu ? nie lepiej wziąć jednorazowe do szpitala a wielorazowe do domu? ile w tym trzeba chodzić? bo nie wiem ile tego wziąć - 3 opakowania x 2 sztuki wielorazowych do domu starczy? generalnie zawsze miałam problemy z okresem i lało się ze mnie jak z kranu, do tego z ogromnymi bólami - czy mam się spodziewać że po porodzie też będę sączyła?
- podkłady poporodowe - ile trzeba w tym chodzić i ile sztuk kupić spodziewając się że będę sączyła się strumieniami biorąc pod uwagę moje wcześniejsze doświadczenia z okresem? kiedy można przejść na podpaski i czy też należy kupić jakieś zwykłe z belli czy można już kupić jakieś z always ze skrzydelkami? zawsze miałam straszny problem z przeciekaniem podpasek ;/ już od pewnego czasu moim zbawieniem były tampony ale ich nie można..
- gruszka/aspirator do noska - to gruszka czy aspirator? niektórzy polecają nose frida, inni gruszkę - rozumiem że cel jest ten sam?
jeżeli kupię aspirator to muszę coś do niego dokupić?
- waciki jałowe/niejałowe - a dlaczego jedne mają być jałowe a drugie nie? sorki jeśli głupie pytanie
- tandum rosa - rozumiem że to jakieś saszetki którymi się podmywamy po porodzie - jedno opakowanie ma 10 saszetek - starczy jedno? dodatkowo jeszcze któraś z Was mówiła żeby dokupić do tego jakiś spryskiwacz?
- wkładki laktacyjne - to się nosi cały czas jak się karmi? są jakieś rozmiary tych wkładek?
- laktator Medela - tutaj pamiętam Majwija mówiła że go kupuje - kupiłaś już? miałam nie kupować ale mama mi powiedziała że i ona i babcia miała nawał pokarmu więc istnieje szansa że ja też będę miała - w Gemini jest teraz promo na Medele Mini Electric za 299 zł pytanie co do tego należy kupić? butelka już tam jest.. kupujecie drugą? co jeszcze należy kupić jeżeli będę chciała odciągać mleko co jakiś czas (planuje KP ale życie jest życiem i czas pokaże) - piszecie o jakiś szczoteczkach, podgrzewaczach, woreczkach do mrożenia - co z tego trzeba kupić jeżeli chce np. TŻ zostawić mleko i pójść przykładowo do sklepu albo gdzieś coś załatwić?
- smoczek - czy kupując Medelę butelkę musze kupić też jakiś inny smoczek? trochę się w tym gubię..

Jesteście dla mnie więcej niż Wikipedią także liczę na wsparcie i rozwianie moich wątpliwości
Powiem, ile ja wiem
Majtki poporodowe kupiłam siateczkowe wielorazowe, w sumie chyba 8 par, żeby mieć coś w szpitalu w zapasie i żeby ktoś mi przeprał w domu te już użyte. Tylko u mnie wchodzi w grę prawdopodobnie cc, więc nie wiem czy przy porodzie sn też są one polecane.
Podkładów poporodowych mam na razie 3 paczki z belli.
Aspirator kupiłam z nosefrida + zapas filtrów.
Gruszki moim zdaniem też są ok, o ile jest rozkręcana cała i można wszystko porządnie wymyć i wygotować.
Waciki jałowe przydadzą się na pewno do pielęgnacji pępka, żeby nie zakazić czymś tej ranki
Laktator planuję kupić również z medeli, ręczny, ze smoczkiem calma w zewstawie i chcę zainwestować dodatkowo w butelkę, żeby mieć jeszcze jedną na stanie. Planuję kp, ale jednak będę się pewniej czuła mając butlę w pogotowiu, a smoczek faktycznie jest niezły i nie zaburza odruchu ssania (koleżanka ostatnio wypróbowała i poleca )
Jak będziesz kupować laktator to zwróć uwagę co dołączają do zestawu, zwykle tylko butelkę, ale czasem też dodatkowo jest smoczek.

Cytat:
Zaraz Ci podrzucę, mam fajny

O, znalazłam, proszę http://talerzpokus.tv/przepis/tort_z...uskawkami.html

Tylko ja robiłam na gotowym biszkopcie... Ale jeśli chodzi o kremy i resztę wykonania - uwielbiam! Robiłam już wiele razy, tylko z różnymi owocami, zależy na co akurat jest sezon itp

Edytowane przez Anettt87
Czas edycji: 2016-08-29 o 13:57
Anettt87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-29, 14:03   #440
Panna Izabela
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sosowhat Pokaż wiadomość
jezeli okres ma cos do rzeczy to ja nie mam sie co martwic 4 dni, i z samą wkładką przez większość czasu bym dała radę xD
Nie mam pojęcia, czy jest jakaś zależność między okresem a połogiem. Piszę tylko, jak było u mnie. Ale ja wiem, że jak ma się coś dziać, ma lecieć krew itd, to u mnie będzie tego dużo
Cytat:
a jaka jest zależność pt. bolesność okresu vs. ból porodowy?
Nie mam pojęcia U mnie wyglądało to tak: osobiście wolę ból porodowy, bo trwa krócej. Ja przez okres zdycham 3 dni z bólu i ratuję się każdym lekiem przeciwbólowym na receptę, nimesil, ketonal, cokolwiek i podwajam, potrajam dawki żeby nie wyć z bólu. Skurcze porodowe bolały mnie bardziej niż okresowe, choć myślałam, że to nie będzie możliwe. Tak mnie bolało, że było mi wszystko jedno, czy jestem goła, czy nie, jakby mi kazali na golasa biegać po szpitalu to nie miałabym z tym problemu pewnie jakby ktoś powiedział, że pomoże skok z okna to by mnie nie zdążył ściągnąć z parapetu W chwili skurczu była tragedia. Zwłaszcza, że ja nawet nie wiem co to jest skurcz np co 10 minut. Miałam wywoływany poród i moje skurcze były co minutę - dwie od samego początku (tż sprawdzał), z tego co pamiętam to później miałam przerwę ok 3-4 minuty ale pewna nie jestem, może mi się tak wydawało, przez prysznic i gaz. Mega ulgą było zzo.
Cytat:

A jaki to film?

ŻONA od 30.08.2014

ZARĘCZENI 28.11.2012
RAZEM 17.09.2010
Stary 2016-08-29, 14:06   #441
patrycjazuzanna
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja po prostu wiem, że coś jest nie tak. Znam go na tyle dobrze. To jest złoty facet i złoty człowiek , ale ostatnio nie do zniesienia jest atmosfera w domu i oziębłość między nami..
Ja wiem, że to co przeszliśmy przez ostatnie miesiące to jakiś koszmar i zmieniło nas obydwoje,ale mimo to... ja juz tak nie daje rady, nie poznaje go.. jeszcze teść daje nam tak popalić, cała ta sytuacja w domu rodzinnym..
A żeby tego było mało to właśnie jeżdżę z siostra po szpitalach, TK itp bo podejrzewają zator płucny... dziewczyny ja mam dosyć... to jest jakiś pieprzone fatum! Bo już inaczej tego wytłumaczyć nie umiem... jak na złość nie miał z nią kto jechać tylko ja, brzuch mnie z nerwów boli, staram się jakoś uspokoić ale się nie da.... mam dosyć, ileż mozna....... :-(

Trzymaj się Kochana

Stary 2016-08-29, 14:14   #442
kaga90
Zadomowienie

Cytat:
Moja mam kupiła ten piękny bialy sweterk w lidlu i teraz mysle co ja jej do tego sweterka ubiore. No musi malutka do ludzi jakoś wyjść czasami wystrojona Takż musze kupić jakieś ladne portki czy cos

Boshe dziewczyny jak tu gorocą, nad morzem tak nie bylo, mimo ze upal inaczej to sie odczuwalo Normalnie duszno mi
Hehe ja czekam na koniec października/początek listopada w zeszłym roku w hm weszły śliczne sukienusie niektóre w komplecie z opaskami i wtedy coś kupie

Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka

---------- Dopisano o 12:10 ---------- Poprzedni post napisano o 12:09 ----------

Cytat:
Napisane przez geosmina Pokaż wiadomość
Zgodzę się z Tobą. Wiem że są różne skóry , ale po co od urodzenia przyzwyczajać skórę do takich silnych środków? Bałabym się że potem dziecko nie da rady używać nic normalnego do mycia bo od razu będzie reakcja skóry.
Ja córkę myję hipp płynem do ciała i włosów i jest najlepszy jaki miałam. W międzyczasie córka miała parę razy problem z suchymi plackami na skórze na pewno po johnsonie, nivei i babydrem, ale wtedy używałam przez jakiś czas typowych natłuszczaczy i robiło się ok.

Zazdroszczę zakupów!😜

Załączam ubranka od babci z Lidla dla dzidzi😊

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka
Ubranka śliczne a ten hipp tez siostra mi polecala i właśnie jego chce kupić bo nawet jej alergikom nie szkodzi

---------- Dopisano o 12:12 ---------- Poprzedni post napisano o 12:10 ----------

Cytat:
A tak w ogole przez czas urlopu przytyłam prawie 2 kg Wyszyły codzienne obiadki, goferki, desery i podjadanie na plaży

---------- Dopisano o 11:57 ---------- Poprzedni post napisano o 11:55 ----------

zauważyłam bo ludzie brali je jak szaleni. Spodobaly mi sie bo sa takie klasyczne. Mogłyby byc na co dzien ale również tez dla gości. Teraz tak mysle ze trzeba bylo nam brac ich wiecej :P
Pewnie dla gości białe ładne i będą do wszystkiego pasować

---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ----------

Cytat:

Wcięło mi cytowanie

Dziękuję za miłe słowo o mojej Lilce, nie mogę się z Wami nie zgodzić, udała nam się córka

nie mam weny na pisanie, humoru też nie. nie potrafię porozumieć się z tż, kilka razy próbowałam zacząć temat ale kończy się tym samym czyli naskoczeniem na mnie z podniesionym głosem (co mu się nigdy nie zdarzało ) rozmawiać też nie chce, choć u nas to zawsze było na pierwszym miejscu. Nie mam siły. Problemy z teściem rujnują nam życie na każdym kroku, same nerwy i chodzimy jak bomby zegarowe
Ja naprawdę nie wymagam, żeby skakał wokół mnie bo jestem księżną w ciąży, nawet jak boli to wstaje i robię wszystko sama. Ale w pierwszej ciąży był tak cudnie opiekuńczy, a teraz jakby miał swój świat.. wszystkiego się odechciewa.. mam dosyć...
Idę, nie zamulam bo mogłabym tak pisać i pisać, tyle się tego we mnie nazbierało..

kaga90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-29, 14:20   #443
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez KarolinaNL Pokaż wiadomość
Podczytywalam wątek mam październikowych i tam jedna mama właśnie napisała, ze jej bliźniaczki zmarły w brzuszku... wcześniej straciła synka w 25 tyg. Brak mi słów, bardzo to mną wstrzasnelo...😭

Kolejna tragedia ...
Z tego co czytałam, to w poprzedniej ciąży zrobił się węzeł na pępowinie. Na to niestety nikt wpływu nie ma.

Moja znajoma straciła jedną córeczkę bliźniaczkę - to była ciąża ta najbardziej niebezpieczna: jedno łożysko, jedna owodnia. Akurat była w szpitalu na podaniu zastrzyków z lekiem na rozwój płuc tak w razie czego. Na jednym pomiarze tętna było ok, a na drugim już nei było jednego. Od razu zrobili cc, urodziła drugą córeczkę w 25 tygodniu, niestety nie jest zdrowa.

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-29, 14:21   #444
desire87
Zadomowienie

Cytat:
Wlasnie czytalam. Mam nadzieje, ze na planach i obietnicach sie nie skończy. Szkoda, że nie szybciej bo potrzebujemy lozka. A samochodem ciezko bedzie przewieść Już mam dreszcze jak pomysle o jezdzeniu i szukaniu lozka i materaca dla nas. W naszym miescie nic nie ma i musimy jechac 60 km dalej. A tam p are sklepów i pewnie asortyment okrojony. Ceny tez pewnie szalone. W ikei fajnie bo mozna szybko i duzo i tanio kupić :P W dwie godziny tyle wydanej kasy ale pelne dwa koszyki
mi jakoś materace z ikei nie leżą.. polecam zamówić na allegro mają naprawdę konkurencyjne ceny i nie martwisz się dowozem

Cytat:

Wcięło mi cytowanie

ehhh... mam nadzieję, że ten zły czas szybko Wam się skończy , wyczerpiecie limit smutków i napięć i, może wraz z nowym dzidziusiem, wszystko nabierze więcej sensu i kolorów..

a film o którym mówią dziewczyny to ZACZNIJMY OD NOWA
desire87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-29, 14:26   #445
MajWija
Wtajemniczenie

Cytat:

To nie są smoczki jeżeli chcesz KP.
Smoczek do KP jest ten http://www.aptekagemini.pl/medela-sm...o-butelki.html

---------- Dopisano o 13:26 ---------- Poprzedni post napisano o 13:22 ----------

Dziewczyny a czym planujecie dbać o higienę intymną po porodzie? Tzn jeszcze w szpitalu.
Ja słyszałam, że jak będę się podmywac np Lactacyd to będzie piekło.
Już sama nie wiem. Biały jeleń?
MajWija jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-29, 14:29   #446
Panna Izabela
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 13:26 ---------- Poprzedni post napisano o 13:22 ----------

Dziewczyny a czym planujecie dbać o higienę intymną po porodzie? Tzn jeszcze w szpitalu.
Tak jak po pierwszym porodzie, żelem do higieny intymnej Sylveco

ŻONA od 30.08.2014

ZARĘCZENI 28.11.2012
RAZEM 17.09.2010
Stary 2016-08-29, 14:31   #447
doooti
Zadomowienie

Cytat:

jeszcze lepsza cena tego smoczka a to mam jeszcze jedno pytanko; jest sobie ten laktator i on ma butelkę Calma tak? kupuję drugą butelkę na wszelki wypadek; http://www.aptekagemini.pl/medela-ca...z-butelka.html

i czy tego smoczka nie można z butelki do butelki przenosić?
Stary 2016-08-29, 14:35   #448
KoniKa4
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez desire87 Pokaż wiadomość
co to za film ;>
zacznijmy od nowa

Cytat:
http://www.mojewypieki.com/post/tort-tiramisu

ja kilka razy robiłam ten - bardzo łatwy, nie masiasty, nie przesadnie słodki, jak robiłam w ciąży to odpuściłam likier kawowy i ciasto nasączałam tylko kawą
KoniKa4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-29, 14:40   #449
Zingi
Raczkowanie

Listopadowa, w kwestii materacy z allegro mogę spokojnie polecić ten, na którym właśnie leżę http://allegro.pl/materac-160x200-ba...rs_rule_id=201

Cena bardzo przyzwoita, szczególnie jeśli porównasz z np z jyskiem.
Mi się super na nim śpi, zresztą zerknij sobie w ofertę sprzedawcy, ma tych materacy od grona.
Jakby Ci jakimś cudem było za twardo, to bardzo polecane są tzw top coat z jyska, co prawda droższe od tego materaca, ale są ponoć fenomenalne
Zingi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-29, 14:41   #450
Anettt87
Zadomowienie

Cytat:
jeszcze lepsza cena tego smoczka a to mam jeszcze jedno pytanko; jest sobie ten laktator i on ma butelkę Calma tak? kupuję drugą butelkę na wszelki wypadek; http://www.aptekagemini.pl/medela-ca...z-butelka.html

i czy tego smoczka nie można z butelki do butelki przenosić?
No to w takiej sytuacji masz 2 butelki i 1 smoczek, który możesz stosować zamiennie do obu butelek - tak mi się wydaje
Anettt87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości