|
|
#61 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: "Wyjście" z diety
Także popełniłam ten błąd i w poniedziałek przystąpiłam do diety 500-600 kcal ("Dieta Dziesięciodniowa" skrócona o 3 dni
). Jutro ostatni dzień, od tego poniedziałku rozpoczynam wyjście z tego pieroństwa.Zamierzam zacząć od 700 kcal, w następny tydzień 800, później 900 itd. Czy tak będzie prawidłowo i bezpiecznie? Drugie pytanie. Czy jest możliwość, aby ta dieta dziesięciodniowa faktycznie poprawiała przemianę materii? Wydaje mi się to mało prawdopodobne, ale tak pisze w, hm, jej zapowiedzi ![]() Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#62 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, piszcie, to już jutro i nie wiem jak mam sobie zorganizować menu Może być mniej więcej tak?Śniadanie: 150 g serka wiejskiego light z pomidorem i szczypiorkiem z kromką chleba chrupkiego [170 kcal] II śniadanie: 2 kromki chleba chrupkiego z liściem sałaty i ogórkiem [50 kcal] Obiad: 4 paluszki rybne, 150 g fasolki szparagowej [270 kcal] Kolacja: jajecznica z 2 jaj na 1/2 łyżeczki masła z kromką chleba chrupkiego [250 kcal] Łącznie liczę jako ok. 740 kcal. Coś wyrzucić? |
|
|
|
|
#63 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Współczuję takiej kaloryczności. Cytat:
Cytat:
To jest tragicznie mało, tragicznie... Nie myślałaś, żeby dodawać choćby po 150?
|
|
|
#64 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Chciałabym jak najszybciej wrócić do normalnego, zdrowego żywienia, ale zdaję sobie sprawę, że muszę głupotę odpokutować. Szkoda, że dopiero po fakcie wczytałam się wnikliwiej w rady tego forum...
|
|
|
|
|
|
#65 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#66 |
|
Raczkowanie
|
nie wiem czy dobrze zauwyazyłam ale tutaj piszecie o wychodzeiu z bardzoooooooooo drastycznych diet typu 800 kcal: i teraz jecie 1300 kcal i chudniecie tez. No to jest normalne bo która nastolatka ma takie zapotrzebowanie !!
|
|
|
|
|
#67 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
O wychodzeniu z drastycznych diet piszemy także, ale nie tylko A na 1300 chyba nikt nie zamierza poprzestać.
|
|
|
#68 |
|
Zakorzenienie
|
nie ma 'magicznej' liczby, określającej kaloryczność jaką powinniśmy dodawać co tydzień. U każdego ta wartość będzie inna - należy obserwować swój organizm. Najlepiej zacząć od 100 - 150 i kontrolować/obserwować zmiany.
|
|
|
|
|
#69 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#70 |
|
Zakorzenienie
|
Każdy organizm zareaguje inaczej, poza tym ważny jest współczynnik aktywności fizycznej. Spróbuj i obserwuj reakcje organizmu.
|
|
|
|
|
#71 |
|
Przyczajenie
|
Czesc Dziewczyny
Prosze Was o pomoc.....jak mam wyjsc ze strasznej diety... jadlam dziennie ok. 500-600 calwiem, ze byl to straszny pomysl na odchudzanie ![]() coz niestety..... przeczytalam caly ten watek i kilka innych i skolowalam sie niestety. moje pytanie brzmi od jakiej dawki cal rozpoczac wyjscie z tej koszmarnej diety by nie przytyc, a tym bardziej nie uzyskac efektu jojp?? prosze o pomoc |
|
|
|
|
#72 |
|
Zadomowienie
|
Subskrybuje- sama wlasnie zblizam sie do etapu zakonczenia diety 1000kcal i chcialabym to zrobic 'z glowa' tak, abym miala pewnosc, ze nie przytyje, a moje dalsze przygody z jedzeniem nie spowoduje kolejnych perypetii z kolejna dieta
![]() Bardzo fajny watek- pozdrawiam
|
|
#73 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli w ciągu całego procesu przytyjesz jeden kilogram nic sie nie stanie, nikt go nie zauważy, a on pozwoli ci wrócić do normalności, ozywi twój metabolizm. Mi po wychodzeniu z diety przybył ten jeden kilogram, ale już go nie ma. ; ) Łatwo go później zbić aktywnością fizyczną. Poza tym to bardzo mała cena za dobry emtabolizm.
|
|
|
|
#74 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A Ty też "wychodziłaś" z takich diet? Może jakieś cenne rady? co ćwiczyłaś itp![]() z góry dziękuję
Książki-15 A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42 "Zapytałam dziecko niosące świeczkę: - Skąd pochodzi to światło? Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął. - Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi. JC" |
|
|
|
|
|
#75 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Staram się więc ożywiać swój jadłospis, urozmaicać go rzeczami, których nie jadłam wcześniej i ograniczam się tylko do głównych przykazań zdrowego zywienia - zero fast foodów, chemicznego żarcia, słodyczy, czipsów, paluszków. Pozwalam sobie na resztę produktów. Wyszłam z założenia, że potrzebuję jakiejś wolności i swobody w jedzeniu, jakby rozsmakowaniu się na nowo, ale w tę zdrową stronę (kiedyś przy bardzo niskiej wadze musiałam przytyć i zamiast warzyw, NNKT i zdrowych węglowoadnów wolałam wpieprzać czekoladę, żeby uzupełnić bilans kaloryczny , ech.) Moje cenne rady są żadne. Bo mój metabolizm jest okropny nadal. Ale toczę ostrą walkę. Jeśli codzi o ten kilogram, co opisałam wyżej to: Wyglądało to tak. <1000 kcal. potem od razu 1200 kcal, tydzień. 1500 kcal, tydzień. (tu w ciągu pierwszych kilku dni przytyłam jakieś 1,5 kg, ale po jakichś dwóch tygodniach zniknął). 1600 kcal. i dalej bedzie. Oczywiscie czasem jem mniej, czasem wiecej, ale serdnia jest taka. Cwiczenia to na poczatku zadne, z braku sil. Potem dlugie spacery, - kilka kilometrow dziennie, rower dla relaksu. Marny ze mnie przyklad.
|
|
|
|
#76 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a mógłby zostać już dziękuję za rady, zawsze to coś, ja narazie też mam "osłabiony" organizm i ten ruch to np taniec czy spacery, ale z każdym dniem sił jest coraz więcej, 3mam za Ciebie kciuki![]()
Książki-15 A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42 "Zapytałam dziecko niosące świeczkę: - Skąd pochodzi to światło? Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął. - Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi. JC" |
|
|
|
|
|
#77 |
|
Rozeznanie
|
ja tez zaczynam wychodzenie z diety
tz od wczoraj jem co tydzien wiecej o 50kcal ;D mam nadzieje ze ie przytyje ;D zalezy mi9 na utrzymaniu obecnej wagi ale chce jesc wiecej ! jak myslicie uda sie ?? bo teraz zjadam starsznie malutko bo tylko 650kcal... no ale za tydzien bedzie 700;D
|
|
|
|
|
#78 |
|
Raczkowanie
|
A jak wyjść z diety która nie opierała się na liczeniu kalorii, tylko tzw. "zasadach zdrowej redukcji" (bez slodyczy, białego chleba, chipsów i gazowanego, rano duze śniadani, owoce do 16.00, białkowa kolacja itp.)?
|
|
|
|
|
#79 |
|
Zakorzenienie
|
dodaj na przykład węgle do kolacji (kromka razowca), owoc popołudniu... po prostu dodawaj stopniowo produkty, których nie jadłaś.
|
|
|
#80 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki za odpowiedź
a czy można od razu zacząć wprowadzać te nowości czy jeszcze przez np. tydzień być na R, żeby waga się 'ustatkowała'?Mam jeszcze jedno pytane dot. wychodzenia z diety - jak rozpoznać odpowiedni moment na wyjście z diety? bo schudlam już ile chciałam (w sumie to tylko marne 2 kilo ), ale zastanawiam się, czy nie pozostać na redukcji. Jak wyznaczyć idealną wagę?
|
|
|
|
|
#81 |
|
Przyczajenie
|
słuchajcie bo ja mam takie pytanie :
jak wychodzić z diety i nie rozepchać sobie żołądka? bo poprostu dziś zaczęłam i już nie daje rady zjeść kolacji , obiadu też połowę zostawiłam- nie chce się wmuszać bo potem mój żołądek będzie się domagał większej porcji a po co skoro takie mi wystarczają. No ale jakoś by pasowało dociągnąć do 1800kcal. Obecnie jest 1000. |
|
|
|
|
#82 |
|
Raczkowanie
|
witam! jestem nowa na forum...ale szukam u Was ratunku
nie wiem ile dokłądnie ma moja dieta jest to ważne dla mnie gdyż chce wreszcie zakńczyć diete bo i nie wiem w jaki sposób to zrobić aby zbytnio nie przytyć...a waże 47kg przy wzroście 165cm a wieć...śniedankoI: jogurt naturalny+ 2 lyżki musli z orzechami+ 2 lyżki zdrowy błonnik granex+ 2 łyżki otrąb pszennych + zielona hesrbata sniadanko II: 2 średnie jabłka obiad: talerz kapuśniaku z kwaszonej kapusty na wywarze z drobiu podwieczorek: jabłko+ marchewka średnia+ trochę pomarańczy kolacja: nie jadam dodam że piję ok 2 l wody z cytryna dziennie 2 kawy rozp z mlekiem 0% i czerwone herbata*2 i co Wy na to? jak bezpiecznie dodawać kalorii? |
|
|
|
|
#83 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wiesz że zjadłas ok 600kcal to za mało na cokolwiek. A kolacje trzeba jeść bo jej nie jedząc spowalniasz sobie metabolizm. Dodawaj 100-150kcal tygodniowo i obserwuj swój organizm. Ja jak policzyłam teraz swój bilans kaloryczny się przestraszyłam bo wyszło mi 1100-1200 kcal ale to dopiero katastrofa.
|
|
|
#84 |
|
Zakorzenienie
|
hej
chce wyjsc z diety 1000kcal . czy jak zaczne teraz jesc o 300-500kcal dziennie wiecej to przytyje? Zalezy mi na tym zeby wyjsc z tej diety i przytyc jakies 2-3kg. Czy przytyje te 2-3kg czy wiecej jak zaczne jesc teraz troche wiecej??
|
|
|
|
|
#85 |
|
Raczkowanie
|
Nie chce zakładać nowego tematu skoro już istnieje jeden
Mam problem wychodzę z diety i muszę dodawać nowe składniki, nowe rzeczy a nie bardzo już wiem jakie. Jadłam mało pieczywa więc stopniowo dodaję pieczywo, zwiększyłam porcje, dodaje czasem kostkę czekolady, kakao do twarożku. Jem sporo warzyw, owoce na śniadanie. Ograniczałam węgle do śniadania i posiłku potreningowego teraz dodałam pieczywo do 2 sniadania. Jadłam bardzo redukcyjne chude wędliny zero żółtego sera sam biały zero jogurtów same serki homo naturalne. Jem orzechy tylko teraz zwiększyłam ich porcje suszone owoce. Chce zacząc jeść spowrotem normalnie ale powoli. Co mogę zacząc dodawać jakieś jogurty, więcej owoców ??? Jem dalej typowo białkowe kolacje. Boję się dodać coś bo w sumie nie wiem co najlepiej dodać ??? W sumie nie wiem czy bardziej jeść jak na U czy na Rrr ???
Dbanie o ciałko a więc: *zbilansowana dietka: bez słodyczy bez badziewnego jedzenia *siłownia 3 x tyg *interwały 1 x tyg (przygotowanie do HIIT-a) Edytowane przez viline1988 Czas edycji: 2010-01-05 o 19:06 |
|
|
|
|
#86 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Jak wyjsc z diety 1000 kcal bez jojo?
hej dziewczyny
przeczytałam wątek i wiem już, że skoro chcę wyjść z diety 1000-1200 kcal to muszę dodawać 100 tygodniowo, mam jednak pytanie. Jadłam 4 posiłki dziennie, śniadanie, IIś, obiad i kolację. W związku z tym nie wiem, czy pakować te kalorie w śniadanie, żeby rozkręcić sobie metabolizm na resztę dnia, czy raczej dodać lekki podwieczorek przed kolacją? Proszę o wasze opinię, czytam to forum od jakiegoś czasu i wiem, że są tu osoby, które znają się na rzeczy
|
|
#87 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#88 |
|
Raczkowanie
|
Ja rozkładam w miarę dodatkowe kalorie równomiernie ale śniadanie oczywiście największe jest :P Miło, że pojawiają się nowe osoby i nie będę sama z moim wychodzeniem chociaż ja już jestem na końcówce jem juz 1700kcal
|
|
#89 |
|
Przyczajenie
|
Przeczytajcie moją historie .Ja byłam na diecie 800-1100 kcal.Później wychodząc z niej schudłam dwa kilo ,ale jak już byłam na etapie 1850 to one wróciły.Ale mi one wcale nie przeszkadzają.Tylko że jest jede problem jak znowu zwiększyłam do 2000 kcal to przytylam 1,5 kilo. i TERAZ tego nie idzie zbić .Im więcej ćwicze tym mam więcej na wadze.Jak nie ćwicze wogłole waga stoi w miejscu.No nie wiem co zrobić.Kocham ćwiczyć więc to dla mnie nie problem ale dlaczego moja waga jest taka uparta??To już jest czas półtora tygodnia jak się tak trzyma.Dodam że moje zapotrzebowanie wynosi 2100-2200.
|
|
|
|
|
#90 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:06.

). Jutro ostatni dzień, od tego poniedziałku rozpoczynam wyjście z tego pieroństwa.