|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3811 | ||
|
Konto usunięte
|
Dot.: Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III
Stosowanie takiej hiperboli to manipulacja.
---------- Dopisano o 13:15 ---------- Poprzedni post napisano o 13:14 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 13:23 ---------- Poprzedni post napisano o 13:15 ---------- Cytat:
Moja Mama kiedy byłam dzieckiem dojeżdżała pociągiem 2 godziny i wychodziła o 4.30 rano z domu a wracała o 18. Oczywiście na dworzec kolejowy trzeba było dojechać, a czasem dojść. A sklepy nie były otwarte tak jak dzisiaj okrągły tydzień. Edytowane przez 201803120844 Czas edycji: 2016-08-30 o 15:26 |
||
|
|
|
#3812 |
|
wańka wstańka
|
Jak pisałam wcześniej jeżdżę samochodem. Rowerem też bym sytuacji nie ogarnęła.
|
|
#3813 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Więc - oczywiście, ze można. Tylko w tym wątku poruszacie kwestię osób, które mogłyby pracować za najniższą krajową lub trochę więcej i wtedy wielogodzinne dojazdy przestają być opłacalne. Do pracy każdy dojeżdża, ale nie powinno być tak jak w tej scenie z "Co mi z robisz jak mnie złapiesz" ("wstaję rano, za pietnaście trzecia, latem to już widno..'). |
|
|
|
|
#3814 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3815 |
|
wańka wstańka
|
Tak, wspomniałam. Uważam, że kupowanie komuś samochodu w takiej sytuacji to przesada, a rower może pomóc (zima również).
|
|
#3816 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Powtarzam: Kiedy skończyłam studia obligatoryjnie przez rok przyznawano zasiłek dla bezrobotnych. Ja poszłam do pracy i jeszcze musiałam zrezygnować z renty po ojcu. W efekcie zarabiałam mniej miesięcznie niż ta renta i stypendium naukowe na ostatnim roku. Ale jednak zdobywałam doświadczenie. A, i jeszcze miejscowość była poza moim miastem i aby zdążyć na autobus powrotny uprawiałam sprint, a nie spacery. ---------- Dopisano o 13:45 ---------- Poprzedni post napisano o 13:40 ---------- Cytat:
A te rowery to mają być takie wypasione i nowe czy takie, o których pisano, że oddano by za darmo? |
||
|
|
|
#3817 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Może być używany. To czy dany za free czy opłacony jest kwestia drugorzędną właściwie.
|
|
|
#3818 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Chyba lepiej mieć minimalną na koncie co miesiąc niż nie mieć nic? Jak się komuś nie opłaca pracować, to jego problem, jeść też nie musi i niech nie oczekuje, że inni frajerzy będą karmić jego dzieci. |
|
|
|
|
#3819 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#3820 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3821 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Jak ktoś jeździ po wertepach to miejski typowo rower skladaczek średnio mu się przyda. Rozumiem, że jesteś przeciwnikiem jakiejkolwiek pomocy. Jeśli tak to załóż może oddzielny wątek, bo w tym jest mowa o mądrym pomaganiu, a w tym dawaniu srodkow, które umożliwią zmiany. Takim środkiem może być rower.
|
|
|
#3822 |
|
Raczkowanie
|
To ja widać jestem frajerką, ale karmiłabym dzieci, żeby nie umarły z głodu, jeśli jego rodzice nie dawaliby mu jeść. Co więcej uważam, że państwo, które pozostawia niedożywione dzieci samym sobie to jest popie*****dolone państwo.
|
|
|
|
#3823 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie jestem przeciwniczką pomocy, ale głupiej pomocy tak, zatem skoro zauważyłam, że idea SzP wyczerpała się to ośmieliłam się wpisać. Coś jest problem z dyskutowaniem jak widzę, bo jak się z kimś nie zgadzam to u niego włącza się agresja. DYSKUSJA POLEGA NA WYMIANIE POGLĄDÓW RÓŻNIĄCYCH SIĘ. Jak masz inne zdanie to dyskutuj, a nie próbuj manipulować (Rozumiem, że jesteś przeciwnikiem jakiejkolwiek pomocy- jak mogłaś takie wnioski wyciągnąć po moich wpisach?). ---------- Dopisano o 14:25 ---------- Poprzedni post napisano o 14:21 ---------- Nie przesadzaj z tymi emocjami i nie napawaj się dobrodusznością. Pisałam już x razy, że w Polsce istnieje system opieki socjalnej zatem oczywiście, że możesz dożywiać głodujące dzieci, ale lepiej to zgłosić i sprawa będzie załatwiona. Edytowane przez 201803120844 Czas edycji: 2016-08-30 o 16:38 |
|
|
|
|
#3824 | |
|
Konto usunięte
|
Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III
Cytat:
To może po prostu (skoro już taka wrażliwa jesteś) zaadoptuj te biedne dzieci, żeby nie musiały żyć w środowisku, w którym od małego uczy się je, że nie płaca się pracować. Większość społeczeństwa jednak chyba nie chce byc frajerami i bardzo dobrze, bo jaki naród sobie wychowamy, jeżeli będziemy wspierać śmierdzących leni? Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2016-08-30 o 16:31 |
|
|
|
|
#3825 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Ten wątek jest nie tylko o wadach akcji, ale również o pomaganiu ( w tym mądrym). Twoje docinki nie mają związku z sensowną dyskusją.
|
|
|
#3826 |
|
Konto usunięte
|
Nie wierze ze dla kogos dlugie dojazdy sa argumentem za tym aby nie pracowac. Minimalna krajowa to zawsze pieniadze, 1300 zl dla tych rodzin to czesto masa pieniedzy. Triss Merigold nie wiem jak mozesz wypisywac takie glupoty, tragedia.
A dodam ze ja obecnie dojezdzam komunikacja miejska godzine w jedna strone. I do tego zarabiam odrobine powyzej minimalnej. Nie no ale w sumie moglam siedziec w domu bo sie nie oplaca jezdzic. albo szukac pracy sto lat 5 min od domu, chyba sie zwolnie. ![]() A co do karmienia dzieci to jak najbardziej. Na stolowce w szkole, czy cos w tym stylu. Absolutnie nie dawac kasy na wyzywienie rodzicom, oni niech sami rusza leniwe tylki jesli chca nie pasc z glodu.
|
|
|
|
#3827 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Akcja się wypaliła. Polega na wybraniu rodziny najczęściej w grupie ludzi z pracy i składaniu się na nią. Taka akcja, aby się zaprezentować. Coś w stylu wrzucenia na fejsa info jak to się opłaciło rachunek za leki emerytowi albo kupiło kawę bezdomnemu i do tego łzawa historia. Oczywiście konto z imieniem i nazwiskiem. Akcja SzP jest medialna, sporo speców nie za darmo maczało w tym palce, gwiazdy chwalą się kupowaniem jakiś śmiesznych darów to i ludzie się dołączyli, a że Polacy mają dobre serca to dali się w to wkręcić. Edytowane przez 201803120844 Czas edycji: 2016-08-30 o 17:07 |
|
|
|
|
#3828 |
|
wańka wstańka
|
Wg mnie się nie wypalila, tylko od początku była słabo zorganizowana. W zeszłym roku wizazanki się włączyły. Nie było popisów, a konkretna pomoc konkretnej osobie.
A nawet jeśli ktoś się chwali ze pomógł jaki w tym problem? Sent from my HTC One using Tapatalk
|
|
#3829 |
|
Konto usunięte
|
Konkretnie pomóc konkretnej osobie to można jak ma się oczy szeroko otwarte i patrzy się dookoła i blisko, a z tym coraz gorzej.
|
|
|
|
#3830 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:09 ---------- Poprzedni post napisano o 18:06 ---------- Wiesz, akurat te Wizażanki wybrały beneficjenta mądrze. To była starsza, schorowana osoba, która nie jest w stanie na siebie zapracować. I to na takich osobach powinna się koncentrować pomoc społeczna- własnie na takich, ktore NIE MOGĄ pracowac (z racji wieku/choroby) i ich opiekunach (bo osoba chora potrzebuje tych opiekunów 24/24 i też nie są w stanie na siebie zarobić a i sam chory zasługuje na godne warunki). I takim osobom ja zawsze pomogę i będę popierać pomaganie takim osobom.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! Edytowane przez Mijanou Czas edycji: 2016-08-30 o 18:12 |
|
|
|
|
#3831 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;64742911]
A dodam ze ja obecnie dojezdzam komunikacja miejska godzine w jedna strone. I do tego zarabiam odrobine powyzej minimalnej. Nie no ale w sumie moglam siedziec w domu bo sie nie oplaca jezdzic. albo szukac pracy sto lat 5 min od domu, chyba sie zwolnie. ![]() [/QUOTE] Oj no, nic się nie nauczyłaś jeszcze. Płóź rumiane buźki, płódź, kasa sama spada z nieba. ![]() Najgorsze, że ta rada jest dobra jeśli komuś chodzi tylko o kasę.
|
#3832 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Siedzac w domu sytuacja sie nigdy szlachcie nie poprawi. Wysłane z mojego LG-H955 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#3833 |
|
dead & alive
|
Gdybym miala w miesiacu spedzic okolo 45 godzin na dojazdach do pracy i miec z tego niewiele ponad najnizsza to sama zastanowilabym sie nad sensem takiej pracy, bo tyle spokojnie moge dorobic na dawaniu korkow bez wystawiania nosa z domu. No ale najwazniejsze jest to, zeby pracowac na etat, niewazne za ile :"D
|
|
|
|
#3834 | ||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
a zreszta - zawsze mozna sie przeprowadzic - ale nie bo szlachta by chciala robote 10min od domu i najlepiej za 10 tys Cytat:
oczywiscie nalezaloby tez usprawnic rodziny adopcyjne itp ale serio przy obecnej pomocy Panstwa jesli dziecko chodzi glodne to jest to tylko i wylaczenie wina rodzica |
||||
|
|
|
#3835 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
|
|
#3836 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Mieszkam i pracuję w dość dużym mieście na dojazdy schodzi mi minimum 1,20 dziennie, korki robią swoje. Takie drogowe. A i tak rzadko jadę w godzinach szczytu. Większości ludzi z pracy na dojazdy schodzi więcej, bo jest moda na domy pod miastem. Portierka mieszka dosyć blisko pracy, ale zawsze jedzie do i wraca w godzinach szczytu i w zasadzie 2,50 godziny dziennie to norma. Oczywiście, że można pracować nie płacąc składek, ale pamiętam larum, kiedy Cugowskiemu z Budki Suflera i Rodowicz wyliczono emeryturę jak się ludzie oburzali. ---------- Dopisano o 17:37 ---------- Poprzedni post napisano o 17:35 ---------- Cytat:
1/3 moich dochodów nie idzie do mojej kieszeni tylko na składki. Edytowane przez 201803120844 Czas edycji: 2016-08-30 o 19:40 |
||
|
|
|
#3837 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Z odbieraniem dzieci się zgadzam, ale akurat w Polsce podnosi się larum jak sie odbiera dziecko nawet z przemocowej rodziny, a co dopiero jak z powodu biedy. Afera na cały kraj, bo istnieje przekonanie, że dziecku najlepiej będzie w rodzienie, nawet jak jest patologiczna. |
||||
|
|
|
#3838 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3839 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Mamy inne zdanie i tyle, coraz więcej ludzi na forach chciałoby obyć się bez dyskusji, wkleić sympatyczne emotikony, w sumie irytuje ich dyskutowanie, wymienianie poglądów. Irytują ich inni ludzie, że nie myślą i nie zachowują się identycznie ja my. Na wizażu są tysiące wątków. Mnie z różnych powodów interesuje raz jeden raz drugi. Mnie już tutaj jedna wizażanka pisała, że nie jest przymusowe czytanie i pisanie (mądra rada, choć w sumie ja dyskusji zamykać nie chcę). Co Ci przeszkadzają te wpisy? ---------- Dopisano o 18:26 ---------- Poprzedni post napisano o 18:21 ---------- Cytat:
Edytowane przez 201803120844 Czas edycji: 2016-08-30 o 20:37 |
||
|
|
|
#3840 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
No właśnie widzisz, te inne narody Europy Zachodniej (serio? proponuję dodatkowe lekcje geografii politycznej) zaczynają w tej chwili ciąć zasiłeczki, zwłaszcza Anglicy się zorientowali, że coś im nie styka w tej kwestii. W Polsce pomoc socjalna nie jest mała. Choćby wprowadzone 500 zł na dziecko stanowi 40% płacy minimalnej. Znajdź mi kraj, w którym procentowo można dostać równie wysoki zasiłek. Tak, właśnie to mnie wpienia, zwłaszcza odkąd zaczęłam prowadzić dg i sama robię przelewy do ZUS i US. Teraz mam pogląd na to, ile kasy muszę oddawać co miesiąc i jestem przekonana, że jej spora część jest marnotrawiona, między innymi na nierobów (i będę ich tak nazywać, bo na to zasługują). Ponawiam pytanie zadane przez Mijanou: Co według ciebie powinna zrobić osoba, której "nie opłaca się dojeżdżać do pracy" i jak długo powinniśmy pozwalać, aby tkwiła w tym stanie rzeczy? Co zrobi taka osoba, kiedy na starość okaże się, że nie ma prawa do emerytury (abstrahując od kiepskiej kondycji ZUS)? Co jeżeli zdarzy się wypadek i nie będzie miała ubezpieczenia? Czy uważasz, że kilkuletnie dziury w cv są korzystne dla osoby zdolnej do pracy? Czy taka osoba ma nigdy nie pracować i całe życie przeżyć na koszt innych ludzi? Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2016-08-30 o 20:38 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:26.

albo szukac pracy sto lat 5 min od domu, chyba sie zwolnie.