Yasmin / Midiana / Asubtela / Lesine / Vibin - wątek zbiorczy! - Strona 30 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-01-28, 12:07   #871
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Dot.: Yasmin - zbiorczy

Cytat:
Napisane przez deputamadre21 Pokaż wiadomość
ja te tabletki biore od 2006 roku , sa najlepsze na rynku , cena troche wysoka
ja boire tez juz je prawie 1.5 roku i sa jak dla mne genialne

Madzialenka12344321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-28, 12:12   #872
L_V
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez truskawkowawiosna Pokaż wiadomość

zrobilam tak samo ale prawie miesiac temu. glownie dzieki wypowiedziom Chii1986 w tym watku

mialam podobne objawy, lapalam taka depreche, ze juz bylam prawie zdecydowana isc z tym do specjalisty. plakalam co chwile, wystarczylo slowo, drobiazg. do tego skurcze miesni, nadpobudliwosc, nie pomagala suplementacja

troche mnie wysypalo na policzkach, ale nie jestem do konca pewna czy odstawienie Yasmin to glowna przyczyna. chyba musze przeczekac to jakosc

ale powiem Wam, ze psychicznie czuje sie o niebo lepiej

jak ręką odjął...
Wiosno, ja deprechy nie mam (na szczęście). Ale za to jest tak:
- libido "mniej niż zero" (czyli antykoncepcja super skuteczna, w ogóle mi się nie chce)
- problemy gastryczne (zgaga, wzdęcia, itd itp)
- pogorszenie stanu skóry (i to w ciągu 2 tyg

Doszłąm do wniosku że to gra niewarta świeczki. Szkoda tylko ze to w zasadzie wyklucza w moim przypadku wszelkie inne tabsy (wg lek. ginekologa).
L_V jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-28, 12:35   #873
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez L_V Pokaż wiadomość
Wiosno, ja deprechy nie mam (na szczęście). Ale za to jest tak:
- libido "mniej niż zero" (czyli antykoncepcja super skuteczna, w ogóle mi się nie chce)
- problemy gastryczne (zgaga, wzdęcia, itd itp)
- pogorszenie stanu skóry (i to w ciągu 2 tyg

Doszłąm do wniosku że to gra niewarta świeczki. Szkoda tylko ze to w zasadzie wyklucza w moim przypadku wszelkie inne tabsy (wg lek. ginekologa).
ale w sumie bralas bardzo krotko i byla szansa, ze bedzie lepiej

u mnie na poczatku bylo kiepsko, bol glowy, suche oczy skurcze, humor genialny jednak, cera sie poprawila, wlosy zaczely sie slabiej przetluszczac. pozniej przeszly bole glowy i myslalam, ze juz teraz okay.

po paru opakowaniach dopiero zaczela sie deprecha, placzliwosc, popekaly mi naczynka na twarzy, miesnie szalaly

dlaczego ginekolog wykluczyl inne tabletki, jestem ciekawa
truskawkowawiosna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-28, 13:01   #874
mayuri
Raczkowanie

Zażywałam Yasmine przez jakiś rok. Utyłam 10 kg, dlatego raczej nie polecam, choć innych skutków ubocznych nie zanotowałam. Obecnie po długiej przerwie mam zamiar wypróbować Dianę.

mayuri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-28, 13:05   #875
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mayuri Pokaż wiadomość
Zażywałam Yasmine przez jakiś rok. Utyłam 10 kg, dlatego raczej nie polecam, choć innych skutków ubocznych nie zanotowałam. Obecnie po długiej przerwie mam zamiar wypróbować Dianę.
dziwne, jestes pewna, ze to przez Yasmin Yasmin raczej nie slynie z tycia, wrecz przeciwnie. Z tego co wiem to o Diane istnieje taka opinia-wiele osob po niej przybiera na wadze

jestes pewna, ze nie masz problemow z tarczyca?
Stary 2008-01-28, 13:13   #876
Chii1986
Zakorzenienie

Ja miałam odstawić już teraz ale poczekam jeszcze miesiąc- chce dostać miesiączkę w określonym terminie by iść sobie zbadać piersi usg(guzek) a takie badanie podobno można wykonywać tylko pierwszych 10dni od miesiączki...przynajmniej tak mówiła pani ginekolog.

Po badaniu najprawdopodobniej odstawie, czuję się wprawdzie lepiej ale nie chcę już się truć tabsami- moje zdrowie jest ważniejsze.

Obawiam się tylko braku komfortu psychicznego przy prezerwatywie itp. ..jednak tabletki dawały mi wiekszą pewność i komfort a teraz trzeba bedzie się przestawić.
Stary 2008-01-28, 13:19   #877
mayuri
Raczkowanie

Cytat:
dziwne, jestes pewna, ze to przez Yasmin Yasmin raczej nie slynie z tycia, wrecz przeciwnie. Z tego co wiem to o Diane istnieje taka opinia-wiele osob po niej przybiera na wadze

jestes pewna, ze nie masz problemow z tarczyca?
Tak. Jestem pewna. I z tego, co mi powiedział ginekolog, to właśnie Yasmine ma większą dawkę hormonów, niż Diana. Nie wiem, czy mnie wprowadził w błąd, czy nie. To były moje pierwsze tabletki i bardzo się zraziłam. Piersi o dwa rozmiary większe, no i to 10 kg, które szybko zniknęły zaraz po odstawieniu. Po prostu najwyraźniej mi nie przypasowały. Teraz spróbuję z Dianą na pewien czas, ponieważ mam małe kłopoty z trądzikiem, no i zobaczę, jeśli zauważę zmiany w wadze, to chyba tabletki nie są dla mnie. A kłopotów nie mam z tarczycą - miałam wszystkie badania.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-01-28, 13:19   #878
L_V
Zakorzenienie

Cytat:
ale w sumie bralas bardzo krotko i byla szansa, ze bedzie lepiej

u mnie na poczatku bylo kiepsko, bol glowy, suche oczy skurcze, humor genialny jednak, cera sie poprawila, wlosy zaczely sie slabiej przetluszczac. pozniej przeszly bole glowy i myslalam, ze juz teraz okay.

po paru opakowaniach dopiero zaczela sie deprecha, placzliwosc, popekaly mi naczynka na twarzy, miesnie szalaly

dlaczego ginekolog wykluczyl inne tabletki, jestem ciekawa
Wiosno, bo to już moje czwarte podejście do tabsów na przestrzeni chyba 3 czy 4 lat, a próbowałam już chyba 6 czy 7 rodzajów. te sa niby najnowszej generacji i mój gin stwierdził, ze jelsi te mi nie podpasuja, to on juz nie wie które mi przepisac. Badanai mialam robione i wszytko OK. ja po prostu źle toleruje tabsy. Po Harmonecie i Diane mialam np. nastroje płaczliwo-depresyjne; po Novynette wszytsko mnie bolało itd itp. Rzucam to.
Stary 2008-01-28, 13:25   #879
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mayuri Pokaż wiadomość
Tak. Jestem pewna. I z tego, co mi powiedział ginekolog, to właśnie Yasmine ma większą dawkę hormonów, niż Diana. Nie wiem, czy mnie wprowadził w błąd, czy nie. To były moje pierwsze tabletki i bardzo się zraziłam. Piersi o dwa rozmiary większe, no i to 10 kg, które szybko zniknęły zaraz po odstawieniu. Po prostu najwyraźniej mi nie przypasowały. Teraz spróbuję z Dianą na pewien czas, ponieważ mam małe kłopoty z trądzikiem, no i zobaczę, jeśli zauważę zmiany w wadze, to chyba tabletki nie są dla mnie. A kłopotów nie mam z tarczycą - miałam wszystkie badania.
sklad Diane 35
1 tabl. zawiera: 0,035 mg etynyloestradiolu, 0,002 g octanu cyproteronu
sklad Yasmin:
1 tabletka zawiera 0,03 mg etynyloestradiolu i 3,00 mg drospirenonu

a wiec Yasmin ma jednak mniej

Cytat:
Wiosno, bo to już moje czwarte podejście do tabsów na przestrzeni chyba 3 czy 4 lat, a próbowałam już chyba 6 czy 7 rodzajów. te sa niby najnowszej generacji i mój gin stwierdził, ze jelsi te mi nie podpasuja, to on juz nie wie które mi przepisac. Badanai mialam robione i wszytko OK. ja po prostu źle toleruje tabsy. Po Harmonecie i Diane mialam np. nastroje płaczliwo-depresyjne; po Novynette wszytsko mnie bolało itd itp. Rzucam to.
no to faktycznie

w dodatku mnie troche podlamalas, bo Yasmin to jedyne tabletki, ktore bralam, boje sie probowac kolejnych
Stary 2008-01-28, 13:34   #880
mayuri
Raczkowanie

I tak nie mam wyjścia, jak spróbować kolejnych... Czas pokaże, jak zareaguję.

Stary 2008-01-30, 20:01   #881
kaska11
Przyczajenie

Mam nadzieje ze bedzie tu ktos teraz kto mi pomoze.Od dwoch dni biore yasmin.Wczoraj bylo ok a dzis z lozka nie mialam ochoty wstac,w glowie mi sie krecilo ,jakos dziwnie widzialm,no i te dziwne leki.Nie wiem czy to od tabl.troche za wczesnie chyba, acha i jeszcze ciezar w klatce piersiowej.Za chwile musza wziasc znowu tabl.ale sie boje nie chce znowu tak sie czuc jak dzis.Dzien wyciety z zyciorysu.Dzieki za odpowiedz.Jest to mozliwe ze to od tabl?
kaska11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-31, 07:41   #882
Velvet Acid Kitty
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kaska11 Pokaż wiadomość
Mam nadzieje ze bedzie tu ktos teraz kto mi pomoze.Od dwoch dni biore yasmin.Wczoraj bylo ok a dzis z lozka nie mialam ochoty wstac,w glowie mi sie krecilo ,jakos dziwnie widzialm,no i te dziwne leki.Nie wiem czy to od tabl.troche za wczesnie chyba, acha i jeszcze ciezar w klatce piersiowej.Za chwile musza wziasc znowu tabl.ale sie boje nie chce znowu tak sie czuc jak dzis.Dzien wyciety z zyciorysu.Dzieki za odpowiedz.Jest to mozliwe ze to od tabl?
Ciężko powiedzieć. Idź do lekarza, zrób badanie ogólne, krew itp.
Jeśli bardzo źle się czujesz i się boisz, to tabletki na wszelki wypadek odstaw. Nawet jeśli to nie ich wina, to będziesz się czuła pewniej. Zdrowie ważniejsze niż antykoncepcja i zmarnowane opakowanie, prawda?

Ja przy pierwszych tabletkach z opakowania miałam okropną migrenę, głowa mi po prostu pękała. Ale przeszło.

Velvet Acid Kitty jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-31, 08:12   #883
L_V
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Velvet Acid Kitty Pokaż wiadomość

Ja przy pierwszych tabletkach z opakowania miałam okropną migrenę, głowa mi po prostu pękała. Ale przeszło.
ja mam migreny teraz, na drugim, a na pierwsztm tak nie było. W moim przypadku idzie ku gorszemu.
Stary 2008-01-31, 08:23   #884
architekt80
Zakorzenienie

Ja mam ostatnio straszne migreny po Harmonecie (tak sadze ze to przez te tabletki)i zastanawiam się nad zmianą . Dziewczyny poleciłybyście Yasmin czy nie?
architekt80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-31, 08:28   #885
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

dla mnie Yasmin jest genialny ale wiesz to kwestia osoby. Nie dla każdego jest to samo dobre.
Yasmin to moje pierwsze tabletki, ale biore je prawie 1,5 roku przy pierwszym opakowaniu miałam tam jakies zawroty głowy, potrzebe sikania non stop i mega libido teraz pozostalo mi tylko mega libido i powiekszone piersi

Stary 2008-01-31, 09:04   #886
architekt80
Zakorzenienie

To mega libido brzmi obiecująco . A jak z tyciem po tych tabletkach?
Stary 2008-01-31, 09:11   #887
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez architekt80 Pokaż wiadomość
ja nic nie przytułam. mam 170cm i waże 49 kg (to znaczy po sesji schudłam i waże 47,5 ale nie odchudzam sie, wcinam co chce, nawet po calej czekoladzie dziennie , nie ćwicze, bo mam lenia czyli jak wiekszośc kobietek

Stary 2008-01-31, 09:13   #888
architekt80
Zakorzenienie

Dzieki to może się skusze bo mi Harmonet juz daje w kość.
Stary 2008-01-31, 11:39   #889
Velvet Acid Kitty
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez architekt80 Pokaż wiadomość
Niestety z tego co zauważyłam to Madzialenka12344321 jest jedynym przykładem podwyższenia libida po yasmin .
Mnie akurat bardzo spadło.
Wiele złego słyszałam o yasmin, mnóstwo skutków ubocznych - mimo że najbardziej nowoczesne tabletki. Ale ich nowoczesność opiera się na tym że nie ma problemu z powrotem do płodności.
Generalnie wybór tabletek to bardzo indywidualna sprawa. Jednym pasują, drugim nie. Jak spróbujesz to się przekonasz.
Ja jestem na NIE.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-01-31, 11:55   #890
soffera
Zadomowienie

Yasmin - jak dla mnie ekstra!
Biore je od września 2007 ze względu na chorobę jajników, trochę się bałam bo kiedyś próbowałam innych tabletek i miałam takie huśtawki nastrojów, że płakałam kilka razy dziennie bez powodu...

Z Yasmin - Waga ta sama, okropne bóle miesiączkowe mi ustąpiły, libido ok wręcz szkoda że trochę nie spadło piersi raczej bez zmian, zero huśtawek nastroju

A tak naprawdę to nie kieruj się wypowiedziami bo ile osób tyle opinii tylko idź do lekarza i poproś o zmianę na pewno Ci coś dobierze
soffera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-31, 12:37   #891
L_V
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Velvet Acid Kitty Pokaż wiadomość
Niestety z tego co zauważyłam to Madzialenka12344321 jest jedynym przykładem podwyższenia libida po yasmin .
Mnie akurat bardzo spadło.
.
mnie tez, na głębokośc rowu mariańskiego

A z pigułkami to nie da sie generalizowac - ja na pierwszym opakowaniu czułam się świetnie, z kazdą tabletką drugiego - coraz gorzej. Trzeba wszystko testowac na własnej skórze.

Wczoraj ostatnia tabletka Y.
Stary 2008-01-31, 12:44   #892
Fuxia83
Zadomowienie

Ja nie polecam Yasmin - ponieważ u mnie powodował bardzo częste drożdżakowe zapalenia pochwy - nie mogłam sobie z tym dać rady i co sie z jednego zapalenia wyleczyłam (brałam całą serię antybiotyku) to zaczynało sie nastepne albo zapalenie układu moczowego i musiałam brać Furaginum :/ i tak w kółko więc sie zdenerwowałam i rzuciłam te tabletki
Z kolei brałam Harmonet i pojawił mi sie trądzik :/
Teraz mam plastry EVRA i juz dzis lub jutro zaczynam przyklejanie

Ogólnie to niczego nie moge polecić

Każda z nas reaguje indywidualnie i sama musi sprawdzic na sobie działanie danego leku - tak więc jednym Yasmin bedzie pasował a innym nie
Fuxia83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-31, 12:46   #893
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

Cytat:
mnie tez, na głębokośc rowu mariańskiego

A z pigułkami to nie da sie generalizowac - ja na pierwszym opakowaniu czułam się świetnie, z kazdą tabletką drugiego - coraz gorzej. Trzeba wszystko testowac na własnej skórze.

Wczoraj ostatnia tabletka Y.
a nie myslalas o Yasminelle?
nie pamietam czy o nich pisalas, przyznam sie

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-01-31, 13:00   #894
L_V
Zakorzenienie

Cytat:
a nie myslalas o Yasminelle?
nie pamietam czy o nich pisalas, przyznam sie

Nie myslałam, gin mi ich nie polecał.

Edytowane przez L_V
Czas edycji: 2008-01-31 o 13:24
Stary 2008-01-31, 13:09   #895
Chii1986
Zakorzenienie

Różnica w składzie mniedzy Yasmin a Yasminelle jest niewielka, aczkolwiek ta niewielka ilość to sporo może zmienić.
Czytałam o dziewczynach, które przerzuciły się z Yasminelle na Yasmin i odwrotnie- jedna czuły się lepiej inne gorzej, trzebaby samemu wypróbować.

Natomiast te tabletki są podobne i chyba libido nie zmieni się po przejściu z Yasmin na Yasminelle... ale kto wie. Też o tym myślałam ale chyba najlepszym sposobem na powrót libido jest całkowite odstawienie...
Stary 2008-02-02, 22:42   #896
anetkapoznan
Raczkowanie

czyli po jakich tabletkach najbardziej zauwarzacie poprawe jesli chodzi o tradzik?
anetkapoznan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-03, 01:06   #897
Velvet Acid Kitty
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez anetkapoznan Pokaż wiadomość
czyli po jakich tabletkach najbardziej zauwarzacie poprawe jesli chodzi o tradzik?
Po tych z większą dawką hormonu. Dlatego dla kobiet z tym problemem lepsze jest yasmin.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-02-03, 07:44   #898
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Moja cera ktora była tradzikowa i to bardzo stala sie po Yasminie rewelacyjna. czasami tylko jakas krostka z zimna wyskoczy, czy przed okresem a wczesniej mialam ich masę, szczególnie takich malych na calej twarzy i nawet plecach

Stary 2008-02-03, 08:20   #899
Olencjaaa
Organizatorkaaa :)

GG do Olencjaaa

Hej
Ja juz od 11 dni biore yasmin, zmienilam z mercilonu- spadek libido narazie czuje sie normalnie, jedynie zauwazylam male pogorszenie cery a libida nadal nie ma- wlasnie z tego wzgledu pani gin polecila mi te tabletki bo ma sie podobno polepszyc
hmm czy wiecie moze ile mam jeszcze czekac na efekty a moze ich brak i w konsekwencji kolejna zmiane

najszybszy kontakt: olencjaaa.wizaz@gmail.com
(zawsze w tytule podawaj swój nick)
Olencjaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-03, 09:58   #900
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

u mnie wzrost libido był natychmiastowy

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości