|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3871 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III
[1=9bfc43f248fa3dd370e3b64 5ec22fc32ebbe1d0f;6478910 6]
ja tylko chcę zwrócić uwagę na to, ze nie zawsze opłacalne jest jeżdżenie do byle jakiej pracy za marne grosze, byle mieć etat.[/QUOTE] o ile czas poswieca sie wychowujac dzieci. |
|
|
|
#3872 |
|
Konto usunięte
|
Tak, ale potem dzieci ida do przedszkola, szkoly a taka matka dalej niby wychowuje dzieci i sieci w domu, mimo ze tych dzieci nie ma przez 8 h na dobe. To juz lenistwo. Ale jesli maz utrzymuje taka rodzine to ja nie mam nic przeciwko, ich swiadomy wybor. Jesli jednak dostaja cokolwiek od panstwa to gardze takim postepowaniem.
Wysłane z mojego LG-H955 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#3873 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
). W takim miejscu się wypowiadasz. ![]() ![]() PS. ja bym nie dojeżdżała w życiu godziny w jedną stronę... W ogóle nie podoba mi się praca etatowa. Gdybym miała pracować za najniższą krajową to wyjeżdżałabym na sponsorowane wolontariaty - takie wizaż na pewno popiera (choć reklamują je równie egzaltowane paniusie, sic!) Chociaż bym sobie pozwiedzała i odwalałabym taki kawał dobrej roboty ![]() PS. 2 tak, tak, i tak najgorzej mają osoby prowadzące własną dg. Wiemy to. Niektórzy powinni to sobie dać w podpis |
|
|
|
|
#3874 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Dojeżdżanie do pracy przez godzinę w jedną stronę jest niczym innym jak normą w obecnych czasach (jednym tramwajem czasem jedziesz z jednej częsci miasta do drugiej). Zgadzam się, że najniższa krajowa u nas to jest kpina ale jednak nie każdy ma kwalifikacje/kompetencje lub możliwośc wyjechania na sponsorowane wolontariaty bo na sponsorowane wolontariaty załapują się konkretni, w danej chwili potrzebni ludzie. Poza tym- nie bardzo sobie wyobrażam, by matka małym dzieciom mogła wybrać taką opcję (nawiasem mówiąc to naprawdę fajna i ciekawa sprawa jest i można połączyć przyjemne z pożytecznym). Weź też, proszę, pod uwagę, że taka praca za nie największą kasę z godzinnym dojazdem nie musi być docelowa. Korzyść jest taka, że zdobywamy doświadczenie zawodowe, co zaprocentuje przy szukaniu lepszej pracy i negocjowaniu korzystniejszych warunków, więc można potraktować taką pracę jako pewien etap, gromadzenie punktów na koncie. Oczywiście tylko wtedy, gdy możemy sobie na to pozwolić i pragniemy rozwijac się zawodowo. Czasem, niestety to jest jedyna dostępna opcja bo nie ma innej lub dana osoba nie ma kwalifikacji/doświadczenia by negocjować warunki umowy. Jeszcze raz MOCNO zaznaczam, że najniższa krajowa w kontekście programu 500+ to kpina, bo te 500 zł stanowi lwią część najniższej krajowej i dziala demoralizująco. Ale nie o tym w tym watku gadamy. Nie potępiam absolutnie własnej dg. Zwracam jedynie uwagę, że nie można spodziewać się jakiegoś wielkiego sukcesu, jeśli nie jest się wykwalifikowanym, kompetentnym fachowcem w danej dziedzinie (przywołałam tutaj przyklad rynku korepetycji). Może to jednak być fajny sposób na dorobienie lub przetrwanie ciężkich czasów. Podam Ci przykład z życia: w miejscowości X od lat działała szkola językowa prowadzona przez nauczyciela WFistę, który owszem, znał język ale nauczał WFu (szkołę językową może załozyć nawet ogrodnik, to jest działalność nie podlegająca żadnej merytorycznej kontroli, co najwyżej skarbowej). Dwa lata temu podobną działalność zarejestrował w pobliżu nauczyciel języka angielskiego, egzaminator. Szkoła WFisty szybciutko padła. To jest zycie a nie złośliwosć Wizażu. Co do selekcji naturalnej, chyba nikt czegoś takiego nie sugerował. Jeśli coś tu jest piętnowane to nieodpowiedzialne rodzicielstwo, konkretnie niekontrolowane rozmnażanie przy jednoczesnym braku podstawowych warunków ekonomicznych, społecznych i równoległej niechęci do pracy na byt własnych dzieci. Oraz cwaniaczenie i spychanie swoich obowiązków wobec własnych dzieci na innych, na państwo, czyli korzystanie z wszystkich przywilejów bycia rodzicem przy braku wypełniania podstawowych obowiązków bycia rodzicem.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! Edytowane przez Mijanou Czas edycji: 2016-09-01 o 05:27 |
|
|
|
|
#3875 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Na zagraniczny wolontariat do mniej popularnych krajów dostanie się nawet osoba bez języka na poziomie B2, więc ja nie wiem, jakie większe wymagania mogłaby spełniać xD no ale ok, w Polsce mamy egzalotwane paniusie, a zagranicą są ludzie z misją, spełniający OGROMNE wymagania A co do pracy to pisałam tylko i wyłącznie o sobie. Z tym, że już mi wiele osób powiedziało, że jestem zbyt wygodna. O dg tez coś pisałaś? Wybacz, ale nie dałam rady przeczytać wszystkich wpisów, bo jak to robiłam to zachodziły różne, paranormalne zjawiska i dałam sobie spokój. W każdym razie fajnie napisałaś, SPECJALISTA da sobie radę. Od matki nigdy nie słyszałam, że obciążenia są TAKIE DUZE i ze jak tak można. Wiedza, jaką posiada i kasa, jaką zarabia, jej to rekompensuje. Jak czytam o tych biednych przedsiębiorcach z dużych miast, których dobijaja obciążenia fiskalne to mam ochotę napisać coś o nieudacznikach, ale zazwyczaj tego nie robię, bo przecież to jest niepoprawne politycznie Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#3876 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Co do dg: obciążenia może nie są małe ale naprawdę dla fachowca w swojej dziedzinie są spokojnie do przejścia. No ale jeśli szewc zakłada działalność zegarmistrzowską to dziwisz się, że nie ma klientów i nie wyrabia?
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#3877 |
|
Konto usunięte
|
Uważam, że ogromną hipokryzja jest narzekanie na Szlachecka, a jednocześnie szkodzenie samodzielnie, tyle że zagranicą i w szczególności w krajach biedniejszych niż Polska.
Ps mogę podlinkowac SETKI wolontariatow z EVS, gdzie nie potrzeba mieć specjalnych kwalifikacji, które mogłyby sugerować pracę na konkretnym stanowisku. Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#3878 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3879 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Nouvelle, jeśli to usunięte konto jest Twoje to ja się chyba już zastrzelę.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
#3880 |
|
Zakorzenienie
|
[1=9bfc43f248fa3dd370e3b64 5ec22fc32ebbe1d0f;6478522 1]ale ja mam na myśli kogoś, kto zostaje z dziećmi, bo inaczej dzieci byłyby wychowywane praktycznie przez obcą osobę (14h poza domem, bo praca), a z zarobków tej osoby jakby odliczyć dojazdy i opiekunkę (i to na parę godzin) to praktycznie nic nie zostaje. i ja rozumiem jak w takim układzie komuś nie opłaca się pracować, bo ja sama bym się zastanowiła na co mi te dzieci były jak widzę je tylko jak śpią. wiem, wiem, można było w ciążę nie zachodzić
[/QUOTE]Jasne, jak rodzinę stać na niepracowanie matki to ich wybór. ja nie życzę sobie finansowania tego z moich pieniędzy. A tak sytuacja z pensją niani i dojazdami co zjadają prawie całą pensję, jest cóż typowa, jednak i tak jest to często mądrzejsze niż zostanie w domu. Wielu pracodawców odrzuci kobietę co w CV ma wpisane 7 lat opieki nad dziećmi a w niektórych zawodach taka przerwa to praktycznie zawodowe samobójstwo. |
|
|
|
#3881 | |
|
Wredny kotecek
|
Cytat:
"Ten wypieczony, albo nie tamten, bułeczka ta pierwsza z lewej, albo nie bo ta obok mniej wypieczona" |
|
|
|
|
#3882 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Znam kobiety, które mają taką przerwę w zawodowym życiorysie. Niby rozumiem taka decyzję (że dzieci, że dom, że kasa się zgadza), ale nie rozumiem tego, że w tym wszystkim nie znajdują (w większości przypadków) miejsca na swój rozwój.
|
|
|
#3883 | |
|
niecnotliwa dziewica
|
Cytat:
Aczkolwiek mam pewna nadzieję, ze mi to nie grozi, skoro obecnie takich zachowań nie praktykuję ![]() BTW - kiedy Waszym zdaniem robi się zakupy związane z pójściem dziecka do szkoły? Wpadłam dziś do papierniczego po drodze z sądu, chciałam nabyć parę drobiazgów do biura - no way! Stoi kolejka mamuś z dziećmi i wybierają - zeszyciki, okładeczki, długopisy, segregatorki...
|
|
#3884 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3885 |
|
niecnotliwa dziewica
|
Dzięki, ja nie w temacie, więc mnie zdziwiło. Serio dają aż tak szczegółowe wytyczne, jaki ma być zeszyt i jaki ołówek do tego?
|
#3886 |
|
Zakorzenienie
|
"... trzy zeszyty w wąskie linie, gumka do mazania, ołówki trójkątne grube, długopis lub pióro niebieskie ( nie błękitne), zeszyt w kratkę bez / z marginesem 32 kartki, zeszyt gładki 16 kartek itd..."
|
|
|
|
#3887 | |
|
niecnotliwa dziewica
|
Cytat:
No comments.
|
|
#3888 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3889 | |
|
niecnotliwa dziewica
|
Cytat:
nie chcę brzmieć jak stara konserwa (którą w zasadzie jestem ) ale nie pamiętam, żeby "za moich czasów" kupowało się wszystko na ostatnia chwilę.... w tej sytuacji nie dziwią mnie dzikie kolejki w papierniczych....
|
|
#3890 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie pierwszy raz słyszę o tym, ale i tak mnie to szokuje. Nieraz słyszałam historie o uwagach w dzienniczkach/złych ocenach, bo dziecko przyszło do szkoły z długopisem zamiast pióra/czymś innego koloru, niż pańcia nakazała... Psychoza. |
|
|
|
|
#3891 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Ale ja bym w tym roku szkoły nie winiła- Pani Minister nie wydała żadnych rozporządzeń przed końcem ubiegłego roku szkolnego. Zapowiedziała jedynie, że już w tym roku szkolnym będa zmiany ale nie powiedziała konkretnie, jakie. Sami nauczyciele nie byli pewni, jak w tym roku będą pracować bo wszystko opiera się na rozporządzeniach ministra oświaty przecież.
|
|
|
|
#3892 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Kolor długopisu też mi się śmiesznym wydaje.
Edytowane przez ajah Czas edycji: 2016-09-01 o 16:57 |
|
|
|
|
#3893 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;64824991]
Nie pierwszy raz słyszę o tym, ale i tak mnie to szokuje. Nieraz słyszałam historie o uwagach w dzienniczkach/złych ocenach, bo dziecko przyszło do szkoły z długopisem zamiast pióra/czymś innego koloru, niż pańcia nakazała... Psychoza.[/QUOTE] W dzisiejszych czasach nauczyciel to taki guwerner, dziewczynka do bicia. Tylko, jak dziecko ma tego nauczyciela szanować, jak w domu słyszy o tym nauczycielu tego typu okreslenia? Dla dziecka w wieku wczesnoszkolnym ten nauczyciel jednak jest autorytetem i osobą dla dziecka ważną. Po co więc psuć w domu stosunki między dzieckiem a jego "panią"? Kurczę, napiszcie jeszcze, że praca nauczyciela to odpękać sobie 18 godzin, mieć pół roku wolnego i pobierać kokosy. Tego jeszcze mi w tej dyskusji brakuje. Mam przyjaciółkę nauczycielkę i rzeczywistość jest jednak zupełnie inna ale, jak mówi ona sama: "Zapraszam do pracy w szkole", nie wdając się w polemiki. Tasiu, zapewniam Cię, że dziecko nie dostanie złej oceny za przyniesienie długopisu zamiast pióra/napisanie czegoś innym kolorem. A to, że nauczyciel napisze do rodzica informację, że dziecku niewygodnie pisać jest piórem bo dopiero uczy się stawiać literki to czy to coś złego?
|
|
|
#3894 | |
|
niecnotliwa dziewica
|
Cytat:
A że praca nauczyciela jest ciężka i niewdzięczna, to wie chyba każdy średnio myślący człowiek.
|
|
#3895 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:12 ---------- Poprzedni post napisano o 14:06 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 14:14 ---------- Poprzedni post napisano o 14:12 ---------- [1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;64824991]Wymagania odnośnie zeszytów rozumiem - w kratkę, gładki itp., bo do każdego przedmiotu może być inny potrzebny dzieciom w 1-3, ale ołówki trójkątne koniecznie?. .[/QUOTE] nie wiem, moze to kwesta utrzymania lepszego w malych raczkach |
||
|
|
|
#3896 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Nie tylko dlugopisy ale tez ksiazki do religii, ktore w koncu pewnie beda zamawiane przez ksiedza. Wszystko to jest potrzebne juz teraz na jutro.
|
|
#3897 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3898 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:34 ---------- Poprzedni post napisano o 16:29 ---------- I serio taki problem kupic dziecku po jednym zwyklym dlugopisie czarnym i niebieskim, olowki roznej twardosci, kilka zeszytów w linie z/ bez marginesu o roznej ilosci kartek troche wczesniej? Przeciez to nie sa az takie koszta i to sie nie zmarnuje.
|
|
#3899 |
|
Zakorzenienie
|
Później zmienię na szaro. Niestety ale nie kupie wszystkich mozliwych kombinacji zeszytów tylko dlatego żeby mieć je wczesniej i "się zużyje" bo się nie zużyje i jest to zwyczajne marmotrawstwo. A moje dziecko dostało już uwagę za nieprzygotowanie, bo nie miało kolorowego papieru (cóż naiwn8e myśleliśmy że sprawdzanie librusa raz dziennie wystarczy, no niestety takie informacje lubiły się pojawiać koło 20).
Bardzo mi przykro że my jako matki miałyśmy czelność kupować dzisiaj przybory szkolne w momencie kiedy to bezdzietnym zabrakło kartki paieru czy naklejek i musiały przez to czekać. A co do przerwy w zawodzie to hmmm pani adwokat czy inny prawnik, architekt, lekarz czy informatyk mimo pewnego zawodu raczej nie bedzie poszukiwana na rynku pracy |
|
|
|
#3900 |
|
Konto usunięte
|
tylko pani adwokat, architekt czy inny lekarz (przyjmujący prywatnie, żeby znowu nie było zaraz offtopa) pracując będzie miała kasę na dojazdy, na nianię i jeszcze jej sporo zostanie, więc to się zwyczajnie opłaca. a nie każdy jest lekarzem, prawnikiem czy architektem, nie każdy mieszka w pobliżu większego miasta z dobrym dojazdem...
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:43.

). W takim miejscu się wypowiadasz. 
Chociaż bym sobie pozwiedzała i odwalałabym taki kawał dobrej roboty

[/QUOTE]

nie chcę brzmieć jak stara konserwa (którą w zasadzie jestem