Lutówki 2017 ❤ cz. II - Strona 122 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-09-01, 11:24   #3631
zuzkka
Zakorzenienie

Dot.: Lutówki 2017 ❤ cz. II

Cytat:
Napisane przez Escorpio Pokaż wiadomość
Oooo pierwsze słyszę a nie jest mdła?
Ani trochę Dodajesz cytryny i przypraw korzennych jest przepyszna i wszystkim zawsze smakuje 😍

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
zuzkka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-01, 11:34   #3632
kiciulec
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to kiciulec

No twarożek kupiony I szydełka bo połamałam i nie mam jak robić kocyka i śpioszków

Jak wracałam to spotkałam przedszkolaki na placu zabaw i wśród nich moją Ale To jej drugi i ostatni rok w przedszkolu. Już jest "starszakiem" duma ją rozpiera, że będzie pomagała "maluchom". To przedszkole montessoriańskie więc grupy mieszane wiekowo są, świetna sprawa.
Ona jest taka spokojna i nieśmiała wśród dzieci, w zeszłym roku to by wyła jakby mnie spotkała na mieście i chiałaby iść ze mną. A teraz przywitała się, przytuliła, powiedziała, że jest super i pobiegła bo jej kolej na huśtawkę. Normalnie taka dumna jestem z niej, że tak się fajnie rozwija, odwagi nabiera i obycia społecznego. A teraz weszłam do domu i wyje bo już taka duża
kiciulec jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-01, 11:39   #3633
zuzkka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kiciulec Pokaż wiadomość
No twarożek kupiony I szydełka bo połamałam i nie mam jak robić kocyka i śpioszków

Jak wracałam to spotkałam przedszkolaki na placu zabaw i wśród nich moją Ale To jej drugi i ostatni rok w przedszkolu. Już jest "starszakiem" duma ją rozpiera, że będzie pomagała "maluchom". To przedszkole montessoriańskie więc grupy mieszane wiekowo są, świetna sprawa.
Ona jest taka spokojna i nieśmiała wśród dzieci, w zeszłym roku to by wyła jakby mnie spotkała na mieście i chiałaby iść ze mną. A teraz przywitała się, przytuliła, powiedziała, że jest super i pobiegła bo jej kolej na huśtawkę. Normalnie taka dumna jestem z niej, że tak się fajnie rozwija, odwagi nabiera i obycia społecznego. A teraz weszłam do domu i wyje bo już taka duża
Ale cudownie duża dzielna dziewczynka 😍

A zadowolona jesteś z przedszkola? Chcesz małą potem wysłać do montessoriańskiej szkoły?

Jestem baaaardzo ciekawa Twojego zdania Stawianie na indywidualność w tym nurcie bardzo mi się podoba i chciałbym też dzieci kiedyś wysłać do przedszkola i szkoły Montessori

Stary 2016-09-01, 11:42   #3634
Opiumalfa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justkonev Pokaż wiadomość
Jak myślicie; wystarczy na początek kupić kilka ciuszków na rozmiar 50 (tak na wszelki wypadek), resztę na 56 i 62? Czy kupować od razu np. jeszcze 68, czy to już później? Jak wy robicie??

I co z kombinezonem zimowym? Lepiej kupić 50 czy 56 (tak żeby się dziecie nie utopiło)? Najlepiej z jakiego materiału?
Ja nie kupuje w ogole 50, ale mysle, ze na poczatek 56 i 62 da rade.
Ja kombi zastąpię spiworkiem
Opiumalfa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-01, 11:52   #3635
zuzkka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Opiumalfa Pokaż wiadomość
Ja nie kupuje w ogole 50, ale mysle, ze na poczatek 56 i 62 da rade.
Ja kombi zastąpię spiworkiem
Pytam dziś mojej mamy: ile miałam cm jak się urodziłam? Ona mówi mi: 60cm, ale musieli coś źle Cię bzmierzyć bo za dużo od tego czasu nie urosłaś 😄 Ale wszystko co kupiła było mi dobre, więc nie wierzę w te 60cm

26 lat na tym świecie i tylko 99 cm urosłam 😂

Ja też kupuję od 56 kupię ewentualnie przed samym porodem coś 50 żeby oddać jak mała będzie jednak większa

Stary 2016-09-01, 12:12   #3636
Escorpio
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justkonev Pokaż wiadomość
Jak myślicie; wystarczy na początek kupić kilka ciuszków na rozmiar 50 (tak na wszelki wypadek), resztę na 56 i 62? Czy kupować od razu np. jeszcze 68, czy to już później? Jak wy robicie??

I co z kombinezonem zimowym? Lepiej kupić 50 czy 56 (tak żeby się dziecie nie utopiło)? Najlepiej z jakiego materiału?
Ja kupuję parę ubranek na 50, bo nigdy nie wiadomo jakie będzie maleństwo, a nie chcę, żeby się topiło w ciuszkach
Kombinezon na razie kupiłam na 0-3 miesiące, nie wiem na jaki to wzrost Ale różowy w serduszka, jak będzie chłopak, to będę szukała czegoś innego

Cytat:
Napisane przez zuzkka Pokaż wiadomość
Ani trochę Dodajesz cytryny i przypraw korzennych jest przepyszna i wszystkim zawsze smakuje 😍
Oooo przyprawy korzenne Aż mi smaka narobiłaś

Cytat:
Jestem baaaardzo ciekawa Twojego zdania Stawianie na indywidualność w tym nurcie bardzo mi się podoba i chciałbym też dzieci kiedyś wysłać do przedszkola i szkoły Montessori
Musiałam sprawdzić czym taki system nauczania różni się od tego tradycyjnego A jest gdzieś jakaś lista, gdzie takie przedszkola i szkoły się znajdują? Ciekawe czy w ogóle u mnie w mieście jest coś takiego.

Cytat:
Pytam dziś mojej mamy: ile miałam cm jak się urodziłam? Ona mówi mi: 60cm, ale musieli coś źle Cię bzmierzyć bo za dużo od tego czasu nie urosłaś 😄 Ale wszystko co kupiła było mi dobre, więc nie wierzę w te 60cm

26 lat na tym świecie i tylko 99 cm urosłam 😂

Ja też kupuję od 56 kupię ewentualnie przed samym porodem coś 50 żeby oddać jak mała będzie jednak większa
Ja miałam tylko 48cm jak się urodziłam (5 dni przed terminem, więc byłam bardzo donoszona ). I urosłam 107 cm Mąż jako wcześniak też miał tyle, czytałam, że wzrost po urodzeniu może być dziedziczny, więc stawiam, że w kilka ubranek 50cm moje dziecko się zmieści
Escorpio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-01, 12:14   #3637
Opiumalfa
Zakorzenienie

Moj lekarz mi odpisał, ze twardnienie macicy moze byc od dłuzszego chodzenia i podnoszenia czegos ciezkiego. Ja nic z tych rzeczy nie robiłam, ale kazał odpoczywać

Tez bym chciała posłac do Montessori, ale ceny tutaj sa przerazające, takze raczej nie :/

Edytowane przez Opiumalfa
Czas edycji: 2016-09-01 o 12:16
Stary 2016-09-01, 12:18   #3638
zuzkka
Zakorzenienie

Cytat:

Oooo przyprawy korzenne Aż mi smaka narobiłaś

Musiałam sprawdzić czym taki system nauczania różni się od tego tradycyjnego A jest gdzieś jakaś lista, gdzie takie przedszkola i szkoły się znajdują? Ciekawe czy w ogóle u mnie w mieście jest coś takiego.
Zrób i podziel się opinią ciasto jest banalne a jest rewelacyjne! wszyscy biorą przepis jak spróbują

Ja nie mieszkam w Polsce, ale jak jeszcze byłam w Poznaniu to patrzyłam i było kilka
One robią się dość popularne, poczytaj, polecam filmiki na Youtube z przedszkoli żeby zrozumieć na czym to polega do mnie przemawia

Stary 2016-09-01, 12:25   #3639
sQuaara
Zakorzenienie

Ja póki co 50 nic nię mam... Jak trzeba będzie to kupię kilka rzeczy aczkolwiek bardzo lubię popodwijane ubranka u dzieci
Stary 2016-09-01, 12:31   #3640
kiciulec
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to kiciulec

To jedyne montesorriańskie przedszkole w okolicy i co najfajniejsze państwowe. Są grupy czysto montessoriańskie i takie mieszane. Mieszane czyli, że dzieci mają do dyspozycji tez zwykłe zabawki anie tylkote montessoriańskie. Ala jest w tej mieszanej grupie. Nie mam porównania do innego przedszkola więc nie wiem jakie są różnice oprócz tego, że 3,4,5 i 6 latki są razemw grupie. W tym roku doszło 6 maluchów, na miejsce starszaków, które poszły do szkoły. Do szkoły pójdzie zwykłej bo tylko takie są u mnie w mieście.

Podoba mi się, że starsze dzieci automatycznie opiekują się młodszymi, np pomagają pójść do toalety, no a młodsze naśladują starsze. Fajne to jest właśnie w przypadku nieśmiałych dzieci bo gdyy Ala była zdziećmi tylko w swoim wieku to jestem pewna, że by ją "stłamsiły". A tak są mniejsze i ona czuje się taka duża i cieszy się, że im może pomóc. Mają ciekawe zabawki rozwijające kreatywnośc i logiczne myślenie, takie hmm "zyciowe" np waga z szalkami, specjalne klocki. Mają jedną swoją salę gdzie się uczą, bawią, jedzą. Uczą się nakrywania do stołu, sprzątania po posiłku. Kto chce ten może się zdrzemnąć a jak nie to wystarczy, że innym nie będzie przeszkadzał. Codzienne spacer, własny dobrze wyposażony placzabaw. A w tym roku doszła sala gimnastyczna- sensoryczna. Basen z kulkami itp. Codziennie jest dużo rysowania. Czasami dzieci same robią soki albo jogurty. Raz w miesiącu przyjeżdża teatr, co chwile jakieś wyjścia. Duży nacisk jest na naukę o przyrodzie i o własnym kraju. Teraz zacznie naukę angielskiego i dla chętnych jest religia. Na codzień opieka logopedy, jak trzeba to indywidualne zajęcia. Dodam, że ja Ali nie uczę liter ani cyfr. Liter zna sporo, cyfry do 10, a umie policzyć do 100. Uczyła się przy okazji jak się starszaki uczyki. W tym roku zaczyna przedszkolną zerówkę, więc już będą zeszyty ćwiczeń itp.
kiciulec jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-01, 12:39   #3641
axn22
Zakorzenienie

Tak z ciekawości, ile u Was kosztują przedszkola/żłobki wliczając ewentualne dopłaty za wyżywienie?
axn22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-01, 12:49   #3642
Fantazja_
Zakorzenienie

ja się boję kupować 50 bo wydaje mi się, że mogą być za małe. Ja mam 172, mąż 180 cm, chłopcy podobno rodzą się trochę dłużsi niż dziewczynki, ja urodziłam się 48cm, ale jako wcześniak wczoraj wieczorem teściowa przyniosła kilka ubranek od znajomej, której urodziła się dziewczynka, a ubranka na chłopca. Jak zobaczyłam niektóre koszulki to zastanawiałam się czy po prostu nie zbiegły się w praniu nie wiem ile ubranek w każdym rozmiarze kupić...

Dziś mnie ciągnie podbrzusze raz z lewej, raz z prawej strony, takie krótkie ukłucia... a tak się cieszyłam, że czuję się jak nowonarodzona. Wczoraj chyba za dużo chodziłam
Fantazja_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-01, 12:57   #3643
Opiumalfa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fantazja_ Pokaż wiadomość
ja się boję kupować 50 bo wydaje mi się, że mogą być za małe. Ja mam 172, mąż 180 cm, chłopcy podobno rodzą się trochę dłużsi niż dziewczynki, ja urodziłam się 48cm, ale jako wcześniak wczoraj wieczorem teściowa przyniosła kilka ubranek od znajomej, której urodziła się dziewczynka, a ubranka na chłopca. Jak zobaczyłam niektóre koszulki to zastanawiałam się czy po prostu nie zbiegły się w praniu nie wiem ile ubranek w każdym rozmiarze kupić...

Dziś mnie ciągnie podbrzusze raz z lewej, raz z prawej strony, takie krótkie ukłucia... a tak się cieszyłam, że czuję się jak nowonarodzona. Wczoraj chyba za dużo chodziłam
Po skumulowaniu wiedzy z Internetu doszlam do wniosku, ze 10 kompletów ubranek na rozmiar wystarcza. Szkoda kupowac wiecej, bo maluch nie bedzie mial nawet okazji załozyć .
Stary 2016-09-01, 13:07   #3644
Escorpio
Zakorzenienie

Cytat:
Po skumulowaniu wiedzy z Internetu doszlam do wniosku, ze 10 kompletów ubranek na rozmiar wystarcza. Szkoda kupowac wiecej, bo maluch nie bedzie mial nawet okazji załozyć .
Ja się pocieszam, że będzie sezon grzewczy i jakby co, to się w rękach coś szybko upierze i pół godziny i suche
Stary 2016-09-01, 13:12   #3645
Opiumalfa
Zakorzenienie

Cytat:
Ja się pocieszam, że będzie sezon grzewczy i jakby co, to się w rękach coś szybko upierze i pół godziny i suche
No tak, te male ciuszki na kaloryferze wyschną raz dwa!
Stary 2016-09-01, 13:32   #3646
sQuaara
Zakorzenienie

Ja jak widzę młode mamy co kawę odgrzewaja po raz drugi jakoś nie widzę siebie w pierwszym miesiącu zapierającej osrane bodziaki vo dwa dni
Stary 2016-09-01, 13:37   #3647
keepsmil3
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sQuaara Pokaż wiadomość
Ja jak widzę młode mamy co kawę odgrzewaja po raz drugi jakoś nie widzę siebie w pierwszym miesiącu zapierającej osrane bodziaki vo dwa dni
Wrzucasz do pralki i samo się pierze ale jestem ciekawa jak to będzie, czy rzeczywiście nie ma czasu na wypicie kawy, bo teraz to ja racZej prowadzę niespieszny tryb życia, trudno mi siebie wyobrazić na pełnych obrotach non stop przez kilka miesięcy

keepsmil3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-01, 13:48   #3648
Escorpio
Zakorzenienie

Cytat:

Albo ulane Ale zapiera się przecież szybko

Cytat:
Napisane przez keepsmil3 Pokaż wiadomość
Wrzucasz do pralki i samo się pierze ale jestem ciekawa jak to będzie, czy rzeczywiście nie ma czasu na wypicie kawy, bo teraz to ja racZej prowadzę niespieszny tryb życia, trudno mi siebie wyobrazić na pełnych obrotach non stop przez kilka miesięcy
Ponoć na początku na wszystko jest czas bo dziecko śpi. Szaleństwo zaczyna się potem Ale ile w tym prawdy?
Stary 2016-09-01, 13:53   #3649
keepsmil3
Zadomowienie

Cytat:
Albo ulane Ale zapiera się przecież szybko

Ponoć na początku na wszystko jest czas bo dziecko śpi. Szaleństwo zaczyna się potem Ale ile w tym prawdy?
Ale czy to dziecko śpi minimum godzinę czy drzemie po 15 min? bo po takiej drzemce to się domyślam, ze jakieś przewijanie trzeba zorganizowac, nakarmić itd. Nie mam wyobraźni jak to będzie

Stary 2016-09-01, 13:53   #3650
sQuaara
Zakorzenienie

Pralkę rozumiem jak ma się co prac.. Ale posiadabie 3 kompletów i przepierabie bo szybko schnie to nie będę pralki nastawiac... Dlatego wolę mieć tyle ile trzeba k robić sensowne pranie
Dziecko śpi i Ty spisz odsypiajac noc.. A jeszcze posprzątać, ugotować, paznokcie coś? Nie chxe dokładać sobie obowiązków skoro mogę się przygotować Dzięki Bogu to nie ciąża z zaskoczenia
Idę na plażę trzymajcie kciuki żeby sutki tylko trochę mnie bolały..
Stary 2016-09-01, 13:55   #3651
keepsmil3
Zadomowienie

Cytat:
Pralkę rozumiem jak ma się co prac.. Ale posiadabie 3 kompletów i przepierabie bo szybko schnie to nie będę pralki nastawiac... Dlatego wolę mieć tyle ile trzeba k robić sensowne pranie
Dziecko śpi i Ty spisz odsypiajac noc.. A jeszcze posprzątać, ugotować, paznokcie coś? Nie chxe dokładać sobie obowiązków skoro mogę się przygotować Dzięki Bogu to nie ciąża z zaskoczenia
Idę na plażę trzymajcie kciuki żeby sutki tylko trochę mnie bolały..
No tak, bo w sumie dziecięce rzeczy pierze się osobno przynajmniej na początku
Trzymam kciuki i zazdroszczę

Stary 2016-09-01, 14:05   #3652
mariea
Zakorzenienie

Moje dziecię jest chyba maniakiem kalafiorka
i wczoraj i dzisiaj czuje turbulencje jakieś 20 minut po zjedzeniu. ciekawe, bo po innych posiłkach nic nie czuję a teraz jakby mi ktoś banki mydlane puszczał w podbrzuszu
Stary 2016-09-01, 14:24   #3653
Opiumalfa
Zakorzenienie

Z tym praniem to lipa, bo ja mam 7kg pralke Bedzie chodzic na pusto.
Stary 2016-09-01, 14:35   #3654
Escorpio
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mariea Pokaż wiadomość
Moje dziecię jest chyba maniakiem kalafiorka
i wczoraj i dzisiaj czuje turbulencje jakieś 20 minut po zjedzeniu. ciekawe, bo po innych posiłkach nic nie czuję a teraz jakby mi ktoś banki mydlane puszczał w podbrzuszu
A może to gazy?

Cytat:
U mnie to samo…
Stary 2016-09-01, 14:37   #3655
Fantazja_
Zakorzenienie

Cytat:
mam to samo

Nie umiem się dziś zebrać w sobie. Musze obiad robić......ogarnąć mieszkanie.... dajcie mi siłę mam niskie ciśnienie, zresztą od zawsze, ale tętno wysokie ok 83, wczoraj tylko się przeraziłam bo miałam 101, potem zaczęło spadać mam nadzieję, że na dzieciątko to nie wypływa
Stary 2016-09-01, 14:39   #3656
ewemis
Raczkowanie

Musze się pożalić Po przebojach z twardniejącą macicą, wystąpiło plamienie, co prawda niewielkie ale zawsze. No i po dzisiejszej konsultacji z lekarzem okazało się że na razie wszystko u mnie wskazuje na łożysko przodujące łożysko nie dość że na przedniej ścianie to tylko 7 mm od szyjki macicy, a powinno minimum 2,5 cm i to jest najprawdopodobniej przyczyna plamień. Szyjka na razie długa i twarda, macice mam obserwować jak mimo nospy forte 3x1, magne b6 3x2 i luteiny pod język 3x1 jeśli skurcze nie ustąpią w poniedziałek zgłosić się do szpitala no i leżeć i odpoczywać ewentualnie modlić się by łożysko łaskawie się podniosło do 24 tc normalnie przerąbane...
ewemis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-01, 14:40   #3657
Fantazja_
Zakorzenienie

Cytat:
A może to gazy?
też miałam to pisać, po kalafiorku możliwe. Ty tam wiesz najlepiej ja dziś np. czułam takie bąbelkowanie w podbrzuszu dość mocne i już się ucieszyłam...po czym już wiedziałam, że to były właśnie gazy zastanawiają mnie tylko te puknięcia bez gazowe
Stary 2016-09-01, 14:41   #3658
justkonev
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fantazja_ Pokaż wiadomość
mam to samo

Nie umiem się dziś zebrać w sobie. Musze obiad robić......ogarnąć mieszkanie.... dajcie mi siłę mam niskie ciśnienie, zresztą od zawsze, ale tętno wysokie ok 83, wczoraj tylko się przeraziłam bo miałam 101, potem zaczęło spadać mam nadzieję, że na dzieciątko to nie wypływa
Dziś chyba ogólnie jakiś dzień słaby
Ja już na szczęście wysprzątałam mieszkanie Muszę jeszcze na szybko wyczarować coś na obiadek i pozałatwiać kilka spraw
justkonev jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-01, 14:42   #3659
Fantazja_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewemis Pokaż wiadomość
Musze się pożalić Po przebojach z twardniejącą macicą, wystąpiło plamienie, co prawda niewielkie ale zawsze. No i po dzisiejszej konsultacji z lekarzem okazało się że na razie wszystko u mnie wskazuje na łożysko przodujące łożysko nie dość że na przedniej ścianie to tylko 7 mm od szyjki macicy, a powinno minimum 2,5 cm i to jest najprawdopodobniej przyczyna plamień. Szyjka na razie długa i twarda, macice mam obserwować jak mimo nospy forte 3x1, magne b6 3x2 i luteiny pod język 3x1 jeśli skurcze nie ustąpią w poniedziałek zgłosić się do szpitala no i leżeć i odpoczywać ewentualnie modlić się by łożysko łaskawie się podniosło do 24 tc normalnie przerąbane...
ojej musisz teraz odpoczywać. A często Ci twardniała macica? przechodziło po nospie?
Stary 2016-09-01, 14:42   #3660
justkonev
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewemis Pokaż wiadomość
Ojej kochana, trzymam kciuki, musi być dobrze odpoczywaj.
justkonev jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości