|
|
#3631 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Lutówki 2017 ❤ cz. II
Ani trochę
Dodajesz cytryny i przypraw korzennych jest przepyszna i wszystkim zawsze smakuje 😍Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3632 |
|
Zakorzenienie
|
No twarożek kupiony
I szydełka bo połamałam i nie mam jak robić kocyka i śpioszków Jak wracałam to spotkałam przedszkolaki na placu zabaw i wśród nich moją Ale To jej drugi i ostatni rok w przedszkolu. Już jest "starszakiem" duma ją rozpiera, że będzie pomagała "maluchom". To przedszkole montessoriańskie więc grupy mieszane wiekowo są, świetna sprawa.Ona jest taka spokojna i nieśmiała wśród dzieci, w zeszłym roku to by wyła jakby mnie spotkała na mieście i chiałaby iść ze mną. A teraz przywitała się, przytuliła, powiedziała, że jest super i pobiegła bo jej kolej na huśtawkę. Normalnie taka dumna jestem z niej, że tak się fajnie rozwija, odwagi nabiera i obycia społecznego. A teraz weszłam do domu i wyje bo już taka duża
|
#3633 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
duża dzielna dziewczynka 😍 A zadowolona jesteś z przedszkola? Chcesz małą potem wysłać do montessoriańskiej szkoły? ![]() Jestem baaaardzo ciekawa Twojego zdania Stawianie na indywidualność w tym nurcie bardzo mi się podoba i chciałbym też dzieci kiedyś wysłać do przedszkola i szkoły Montessori ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3634 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja kombi zastąpię spiworkiem
|
|
|
|
|
#3635 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
26 lat na tym świecie i tylko 99 cm urosłam 😂 Ja też kupuję od 56 kupię ewentualnie przed samym porodem coś 50 żeby oddać jak mała będzie jednak większa ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3636 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kombinezon na razie kupiłam na 0-3 miesiące, nie wiem na jaki to wzrost Ale różowy w serduszka, jak będzie chłopak, to będę szukała czegoś innego Cytat:
Aż mi smaka narobiłaś ![]() Cytat:
A jest gdzieś jakaś lista, gdzie takie przedszkola i szkoły się znajdują? Ciekawe czy w ogóle u mnie w mieście jest coś takiego.Cytat:
). I urosłam 107 cm
|
||||
|
|
|
#3637 |
|
Zakorzenienie
|
Moj lekarz mi odpisał, ze twardnienie macicy moze byc od dłuzszego chodzenia i podnoszenia czegos ciezkiego. Ja nic z tych rzeczy nie robiłam, ale kazał odpoczywać
![]() Tez bym chciała posłac do Montessori, ale ceny tutaj sa przerazające, takze raczej nie :/ Edytowane przez Opiumalfa Czas edycji: 2016-09-01 o 12:16 |
|
|
|
#3638 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ciasto jest banalne a jest rewelacyjne! wszyscy biorą przepis jak spróbują ![]() Ja nie mieszkam w Polsce, ale jak jeszcze byłam w Poznaniu to patrzyłam i było kilka One robią się dość popularne, poczytaj, polecam filmiki na Youtube z przedszkoli żeby zrozumieć na czym to polega do mnie przemawia ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3639 |
|
Zakorzenienie
|
Ja póki co 50 nic nię mam... Jak trzeba będzie to kupię kilka rzeczy
aczkolwiek bardzo lubię popodwijane ubranka u dzieci ![]()
|
#3640 |
|
Zakorzenienie
|
To jedyne montesorriańskie przedszkole w okolicy i co najfajniejsze państwowe. Są grupy czysto montessoriańskie i takie mieszane. Mieszane czyli, że dzieci mają do dyspozycji tez zwykłe zabawki anie tylkote montessoriańskie. Ala jest w tej mieszanej grupie. Nie mam porównania do innego przedszkola więc nie wiem jakie są różnice oprócz tego, że 3,4,5 i 6 latki są razemw grupie. W tym roku doszło 6 maluchów, na miejsce starszaków, które poszły do szkoły. Do szkoły pójdzie zwykłej bo tylko takie są u mnie w mieście.
Podoba mi się, że starsze dzieci automatycznie opiekują się młodszymi, np pomagają pójść do toalety, no a młodsze naśladują starsze. Fajne to jest właśnie w przypadku nieśmiałych dzieci bo gdyy Ala była zdziećmi tylko w swoim wieku to jestem pewna, że by ją "stłamsiły". A tak są mniejsze i ona czuje się taka duża i cieszy się, że im może pomóc. Mają ciekawe zabawki rozwijające kreatywnośc i logiczne myślenie, takie hmm "zyciowe" np waga z szalkami, specjalne klocki. Mają jedną swoją salę gdzie się uczą, bawią, jedzą. Uczą się nakrywania do stołu, sprzątania po posiłku. Kto chce ten może się zdrzemnąć a jak nie to wystarczy, że innym nie będzie przeszkadzał. Codzienne spacer, własny dobrze wyposażony placzabaw. A w tym roku doszła sala gimnastyczna- sensoryczna. Basen z kulkami itp. Codziennie jest dużo rysowania. Czasami dzieci same robią soki albo jogurty. Raz w miesiącu przyjeżdża teatr, co chwile jakieś wyjścia. Duży nacisk jest na naukę o przyrodzie i o własnym kraju. Teraz zacznie naukę angielskiego i dla chętnych jest religia. Na codzień opieka logopedy, jak trzeba to indywidualne zajęcia. Dodam, że ja Ali nie uczę liter ani cyfr. Liter zna sporo, cyfry do 10, a umie policzyć do 100. Uczyła się przy okazji jak się starszaki uczyki. W tym roku zaczyna przedszkolną zerówkę, więc już będą zeszyty ćwiczeń itp.
|
#3641 |
|
Zakorzenienie
|
Tak z ciekawości, ile u Was kosztują przedszkola/żłobki wliczając ewentualne dopłaty za wyżywienie?
|
|
|
|
#3642 |
|
Zakorzenienie
|
ja się boję kupować 50 bo wydaje mi się, że mogą być za małe. Ja mam 172, mąż 180 cm, chłopcy podobno rodzą się trochę dłużsi niż dziewczynki, ja urodziłam się 48cm, ale jako wcześniak
wczoraj wieczorem teściowa przyniosła kilka ubranek od znajomej, której urodziła się dziewczynka, a ubranka na chłopca. Jak zobaczyłam niektóre koszulki to zastanawiałam się czy po prostu nie zbiegły się w praniu nie wiem ile ubranek w każdym rozmiarze kupić...Dziś mnie ciągnie podbrzusze raz z lewej, raz z prawej strony, takie krótkie ukłucia... a tak się cieszyłam, że czuję się jak nowonarodzona. Wczoraj chyba za dużo chodziłam
|
|
|
|
#3643 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3644 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3645 |
|
Zakorzenienie
|
No tak, te male ciuszki na kaloryferze wyschną raz dwa!
|
|
|
|
#3646 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jak widzę młode mamy co kawę odgrzewaja po raz drugi jakoś nie widzę siebie w pierwszym miesiącu zapierającej osrane bodziaki vo dwa dni
|
#3647 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale jestem ciekawa jak to będzie, czy rzeczywiście nie ma czasu na wypicie kawy, bo teraz to ja racZej prowadzę niespieszny tryb życia, trudno mi siebie wyobrazić na pełnych obrotach non stop przez kilka miesięcy Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3648 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Albo ulane Ale zapiera się przecież szybko ![]() Cytat:
Ale ile w tym prawdy?
|
||
|
|
|
#3649 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
bo po takiej drzemce to się domyślam, ze jakieś przewijanie trzeba zorganizowac, nakarmić itd. Nie mam wyobraźni jak to będzie ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3650 |
|
Zakorzenienie
|
Pralkę rozumiem jak ma się co prac.. Ale posiadabie 3 kompletów i przepierabie bo szybko schnie to nie będę pralki nastawiac... Dlatego wolę mieć tyle ile trzeba k robić sensowne pranie
![]() Dziecko śpi i Ty spisz odsypiajac noc.. A jeszcze posprzątać, ugotować, paznokcie coś? Nie chxe dokładać sobie obowiązków skoro mogę się przygotować Dzięki Bogu to nie ciąża z zaskoczenia Idę na plażę trzymajcie kciuki żeby sutki tylko trochę mnie bolały..
|
#3651 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Trzymam kciuki i zazdroszczę ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3652 |
|
Zakorzenienie
|
Moje dziecię jest chyba maniakiem kalafiorka
![]() i wczoraj i dzisiaj czuje turbulencje jakieś 20 minut po zjedzeniu. ciekawe, bo po innych posiłkach nic nie czuję a teraz jakby mi ktoś banki mydlane puszczał w podbrzuszu
|
#3653 |
|
Zakorzenienie
|
Z tym praniem to lipa, bo ja mam 7kg pralke
Bedzie chodzic na pusto.
|
|
|
|
#3654 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#3655 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie umiem się dziś zebrać w sobie. Musze obiad robić......ogarnąć mieszkanie.... dajcie mi siłę mam nadzieję, że na dzieciątko to nie wypływa
|
|
|
|
|
#3656 |
|
Raczkowanie
|
Musze się pożalić
Po przebojach z twardniejącą macicą, wystąpiło plamienie, co prawda niewielkie ale zawsze. No i po dzisiejszej konsultacji z lekarzem okazało się że na razie wszystko u mnie wskazuje na łożysko przodujące łożysko nie dość że na przedniej ścianie to tylko 7 mm od szyjki macicy, a powinno minimum 2,5 cm i to jest najprawdopodobniej przyczyna plamień. Szyjka na razie długa i twarda, macice mam obserwować jak mimo nospy forte 3x1, magne b6 3x2 i luteiny pod język 3x1 jeśli skurcze nie ustąpią w poniedziałek zgłosić się do szpitala no i leżeć i odpoczywać ewentualnie modlić się by łożysko łaskawie się podniosło do 24 tc normalnie przerąbane...
|
|
|
|
#3657 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3658 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja już na szczęście wysprzątałam mieszkanie
|
|
|
|
|
#3659 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
musisz teraz odpoczywać. A często Ci twardniała macica? przechodziło po nospie?
|
|
|
|
|
#3660 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kochana, trzymam kciuki, musi być dobrze |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:59.

a nie jest mdła?
Dodajesz cytryny i przypraw korzennych 
I szydełka bo połamałam i nie mam jak robić kocyka i śpioszków

Aż mi smaka narobiłaś 

ale jestem ciekawa jak to będzie, czy rzeczywiście nie ma czasu na wypicie kawy, bo teraz to ja racZej prowadzę niespieszny tryb życia, trudno mi siebie wyobrazić na pełnych obrotach non stop przez kilka miesięcy

jeśli skurcze nie ustąpią w poniedziałek zgłosić się do szpitala
zastanawiają mnie tylko te puknięcia bez gazowe
musisz teraz odpoczywać. A często Ci twardniała macica? przechodziło po nospie?