Mamy listopadowe 2016 - cz. VII - Strona 63 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-09-04, 09:12   #1861
kaga90
Zadomowienie

Dot.: Mamy listopadowe 2016 - cz. VII

Dzień doberek witam się w 31 tygodniu sytuacja robi się poważna

Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka
kaga90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-04, 09:16   #1862
mietowka25
Zakorzenienie

Kombinuje też tak żeby było jak najłatwiej mojej mamie. Wpadł mi jeszcze tenis ziemny do głowy.
mietowka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-04, 09:17   #1863
baletnica_natasza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mietowka25 Pokaż wiadomość
Dzień dobry

Mam pytanie takie z innej beczki. Może jakby zapisać tego mojego brata na jakieś dodatkowe zajęcia typu basen sztuki walki to by się trochę uspokoił, spokorniał i nauczył się dyscypliny...
Tak. Tylko niech mlody sam sobie wybierze dyscypline, w innym przypadku moze to nie wypalic. Ja trenowalam karate, rzeczywiscie uczy dyscypliny i pokory. Ale to zalezy od trenera. Czy jest nim z powolania i motywuje mlodych, czy lubi co robi. Bo mozna trafic na takiego ktory przyjdzie tylko swoje odklepac i tyle. Dzieciaki nie wyciagna zbyt wielu wnioskow.

Witajcie.
baletnica_natasza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-04, 09:20   #1864
mietowka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez baletnica_natasza Pokaż wiadomość
Tak. Tylko niech mlody sam sobie wybierze dyscypline, w innym przypadku moze to nie wypalic. Ja trenowalam karate, rzeczywiscie uczy dyscypliny i pokory. Ale to zalezy od trenera. Czy jest nim z powolania i motywuje mlodych, czy lubi co robi. Bo mozna trafic na takiego ktory przyjdzie tylko swoje odklepac i tyle. Dzieciaki nie wyciagna zbyt wielu wnioskow.

Witajcie.
Na razie wybieramy za niego. Tzn pewnie że nigdzie nie zaprowadze go na siłę. Ale on jest na tym etapie: a nie wiem, a może. Więc chcę mu jak najwięcej pokazać, niech pochodzi miesiąc, 3 miesiące albo pół roku i sam stwierdzi co chce.
Stary 2016-09-04, 09:26   #1865
baletnica_natasza
Zakorzenienie

Cytat:
Na razie wybieramy za niego. Tzn pewnie że nigdzie nie zaprowadze go na siłę. Ale on jest na tym etapie: a nie wiem, a może. Więc chcę mu jak najwięcej pokazać, niech pochodzi miesiąc, 3 miesiące albo pół roku i sam stwierdzi co chce.
Dokladnie tak, powinien wyprobowac jak najwiecej rzeczy. Doroslym sie wydaje, ze dziecko za duzo chce. Ze szybko sie zniecheca, a jest wrecz przeciwnie. Takie dziecko szuka pomyslu dla siebie. Niech i 50 rzeczy wyprobuje nim trafi na te jedna ktora bedzie jego bakcylem. Polecam jeszcze pilke nozna, reczna, i nawet taniec. Szermierka. A nawet wizyty w schronisku.
baletnica_natasza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-04, 09:30   #1866
mietowka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez baletnica_natasza Pokaż wiadomość
Dokladnie tak, powinien wyprobowac jak najwiecej rzeczy. Doroslym sie wydaje, ze dziecko za duzo chce. Ze szybko sie zniecheca, a jest wrecz przeciwnie. Takie dziecko szuka pomyslu dla siebie. Niech i 50 rzeczy wyprobuje nim trafi na te jedna ktora bedzie jego bakcylem. Polecam jeszcze pilke nozna, reczna, i nawet taniec. Szermierka. A nawet wizyty w schronisku.
Chętnie bym go wysłała na piłkę ręczna bo znam trenerów w rodzinnym mieście ale aż tak małych dzieci nie prowadzą, niestety.
Stary 2016-09-04, 09:32   #1867
paulinika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez BothSides Pokaż wiadomość
Nie planuję, ale w drugą stronę już tak, dziewczynki podarują coś Eli z okazji jej narodzin. A potem może zrobimy jakieś świąteczne ciasto z okazji nowego członka rodziny, albo coś w ten deseń.
Za to od męża jak najbardziej przyjmę podarunek ale raczej się nie spodziewam. Moi rodzice za to podarowali mi biżuterię gdy pierwszy raz zostałam mamą i uważam że to cudowne, każda kobieta powinna dostać jakiś prezent z tej okazji, bo to ogromne wydarzenie.
Ja jednak mysle ze i tak juz dostaje ogromny prezent. Wlasnie ten najbardziej wyczekany.
paulinika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-04, 09:34   #1868
magda17x
Zadomowienie

GG do magda17x

dzień dobry
Mnie apka powiała komunikatem o 32 tygodniu (61 dni do porodu)

"Miłość jest wtedy wielka, kiedy gra na wszystkich strunach serca"

magda17x jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-04, 09:39   #1869
paulinika
Zakorzenienie

Melduje osstatni dzien czesania i szamponowania wszow. Na szczescie juz na trzeci dzien glowa czysta ale co ja sie naczesalam to moje
Stary 2016-09-04, 09:44   #1870
mietowka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paulinika Pokaż wiadomość
Melduje osstatni dzien czesania i szamponowania wszow. Na szczescie juz na trzeci dzien glowa czysta ale co ja sie naczesalam to moje
To oby więcej się nie przypałętały
Stary 2016-09-04, 09:47   #1871
paulinika
Zakorzenienie

Cytat:
To oby więcej się nie przypałętały
No mam nadzieje bo same czesanie to pare godzin a gdzie jeszcze czesac po szamponie, po maseczce...
Stary 2016-09-04, 09:48   #1872
pstryczek84
Zakorzenienie

Cytat:
Dzień dobry

Mam pytanie takie z innej beczki. Może jakby zapisać tego mojego brata na jakieś dodatkowe zajęcia typu basen sztuki walki to by się trochę uspokoił, spokorniał i nauczył się dyscypliny...
bardzo dobry pomysl

Cytat:
Napisane przez ma_i Pokaż wiadomość
Myślę że to bardzo dobry pomysł. Raz że się wyładuje, spali trochę energii, to na pewno nauczy się słuchać, wykonywać polecenia i być może odrobinę spokornieje. I na zdrowie mu to wyjdzie
owszem, ale jezeli nie bedzie konsekwencji w domu to nawet najlepszy trener nic nie wskora. Jak powie sie w domu A to tego sie trzeba trzymac. na poczatku bedzie baaaardzo trudno, bedzie mega bunt zapewne ale tu tylko konsekwencja moze cokolwiek zdzialac. bedzie bolalo ale w dluzszej perspektywie czasowej wszystkim wam wyjdzie to na dobre.

pstryczek84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-04, 09:50   #1873
ma_i
Zadomowienie

Cytat:
Chętnie bym go wysłała na piłkę ręczna bo znam trenerów w rodzinnym mieście ale aż tak małych dzieci nie prowadzą, niestety.
Może koszykówka albo siatkówka. Mój siostrzeniec trenuje nożną i jest zachwycony. Treningi, turnieje, emocje... A też przerobił wcześniej kilka dyscyplin. Może w szkole organizują jakieś sksy? Zanim się zdecyduje, to może zobaczyć z czym to się je ;-)

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

---------- Dopisano o 09:50 ---------- Poprzedni post napisano o 09:49 ----------

Cytat:
Gratulacje sukcesu i wytrwałości ;-)

ma_i jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-04, 09:52   #1874
KarolinaNL
Zadomowienie

Dzień dobry!
Nie udzielalam się ale czytałam na bieżąco 😊.

KarolinaNL jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-04, 09:55   #1875
mietowka25
Zakorzenienie

Cytat:
Może koszykówka albo siatkówka. Mój siostrzeniec trenuje nożną i jest zachwycony. Treningi, turnieje, emocje... A też przerobił wcześniej kilka dyscyplin. Może w szkole organizują jakieś sksy? Zanim się zdecyduje, to może zobaczyć z czym to się je ;-)

---------- Dopisano o 09:50 ---------- Poprzedni post napisano o 09:49 ----------

Gratulacje sukcesu i wytrwałości ;-)

Chodził na piłkę nożną ale z tego co wiem to te treningi były bardziej w formie zabawy i nie bardzo mu się podobały.
A właśnie znajomych syn też chodzi i jeżdżą na turnieje mają prawdziwe treningi i jest zachwycony.
Stary 2016-09-04, 09:56   #1876
ma_i
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pstryczek84 Pokaż wiadomość
bardzo dobry pomysl

owszem, ale jezeli nie bedzie konsekwencji w domu to nawet najlepszy trener nic nie wskora. Jak powie sie w domu A to tego sie trzeba trzymac. na poczatku bedzie baaaardzo trudno, bedzie mega bunt zapewne ale tu tylko konsekwencja moze cokolwiek zdzialac. bedzie bolalo ale w dluzszej perspektywie czasowej wszystkim wam wyjdzie to na dobre.
Masz 100% racji. Treningi to jedno, dom to drugie. Równie dobrze może być tak, że na zajęciach dziecko jest wzorowe, zdyscyplinowane i się przykłada, a w domu sobie odbija. Nie mniej jednak uważam, że jest to dobry początek do kształtowania charakteru młodego człowieka tylko trzeba mieć świadomość również swoich obowiązków wobec dziecka i nie liczyć na to że samo się wychowa, czy że ktoś to za nas zrobi

Stary 2016-09-04, 09:57   #1877
KarolinaNL
Zadomowienie

Paulinika to dobrze, ze sytuacja opanowana, oby więcej dziadostwo się nie uczepilo slicznych włosków Alby ☺

A mietowka z tymi zajęciami to dobry pomysł. Sami myśli o czymś takim dla Daniela na przyszłość.

Dzisiaj jedziemy po meble do sypialni i łóżeczko i tz będzie kładł w końcu panele nowe zasłony też już skrócone, dzisiaj mam odebrać. Kamień z serca bo od jutra mogę zacząć szykować maluchowi kącik, wyprać ubranka i zacząć ogarniać mieszkanie.

Edytowane przez KarolinaNL
Czas edycji: 2016-09-04 o 09:59
KarolinaNL jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-04, 09:58   #1878
mietowka25
Zakorzenienie

Niestety w domu jest gorzej z tą dyscypliną :-(
Stary 2016-09-04, 10:38   #1879
patrycjazuzanna
Wtajemniczenie

Dzień dobry
Cytat:
Napisane przez KarolinaNL Pokaż wiadomość
Paulinika to dobrze, ze sytuacja opanowana, oby więcej dziadostwo się nie uczepilo slicznych włosków Alby ☺

A mietowka z tymi zajęciami to dobry pomysł. Sami myśli o czymś takim dla Daniela na przyszłość.

Dzisiaj jedziemy po meble do sypialni i łóżeczko i tz będzie kładł w końcu panele nowe zasłony też już skrócone, dzisiaj mam odebrać. Kamień z serca bo od jutra mogę zacząć szykować maluchowi kącik, wyprać ubranka i zacząć ogarniać mieszkanie.

To już dopinasz wszystko na ostatni guzik, zostanie cierpliwe czekanie

Cytat:
A mama zdaje sobie w ogóle sprawę, że jak młody podrośnie do nastu lat, to może być ciężko...?

Cytat:
Stary 2016-09-04, 10:43   #1880
mietowka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez patrycjazuzanna Pokaż wiadomość
Dzień dobry

To już dopinasz wszystko na ostatni guzik, zostanie cierpliwe czekanie

A mama zdaje sobie w ogóle sprawę, że jak młody podrośnie do nastu lat, to może być ciężko...?

Nie wiem... Jak dla mnie to on już jej siedzi na głowie, jest tylko kwestia tego że staje się większy i silniejszy...
Mam ochotę nią potrzasnac i nie dla młodego tylko dla niej właśnie...
Stary 2016-09-04, 10:49   #1881
pstryczek84
Zakorzenienie

Cytat:
A właśnie znajomych syn też chodzi i jeżdżą na turnieje mają prawdziwe treningi i jest zachwycony.
u mnie przy szkole jest taki klub. dzieciaki, bo i dziewczyny tez sa wniebowziete i tez wlasnie jezdza na rozne turnieje, przyjezdzaja druzyny do nich, no generalnie dzieje sie duzo dla nich to mega rozrywka bo to wies, tu nic innego oprocz tej pilki sie nie dzieje wiec wiadomo... jest jedno ale, niestety wplywa to troche na wyniki w nauce bo wyjazdy czasem, rzadko ale sie zdarzaja, sa w czasie lekcji no i jednak te dzieciaki po treningu sa zmeczone, nie maja sily na nauke a przed tez nie wiele albo i w ogole nie zajrza do ksiazek
ja to w ogole na miejscu trenera zrobilabym taki myk ze ten powinien byc w stalym kontakcie z wychowawca i jesli zdarzy sie powazna wpadka z zachowaniem albo wpadnie jedynka to wtedy jest jakas kara typu lawka rezerwowa czy cos podobnego. sadze ze to by tych naszych duzo bardziej zmobilizowalo niz taka gadka szmatka nauczyciela czy rodzica

---------- Dopisano o 10:49 ---------- Poprzedni post napisano o 10:47 ----------

Cytat:
Masz 100% racji. Treningi to jedno, dom to drugie. Równie dobrze może być tak, że na zajęciach dziecko jest wzorowe, zdyscyplinowane i się przykłada, a w domu sobie odbija.
nawet nie wiesz jak czesto tak wlasnie jest. na takich trenindach poprostu anioleczek a w domu czy w szkole istny diabel wcielony

Cytat:

tzn.? mozesz podac kilka konkretnych przykladow?

Stary 2016-09-04, 10:54   #1882
mietowka25
Zakorzenienie

Śniadanie. Jest oglądanie tv i moja mam powtarza 15 razy. Na śniadanie, potem 10 na śniadanie bo wyłączenie tv
Wyłączanie tv po czym 15 min później dawanie telefonu.
Zapieranie się że czegoś nie kupi, po czym i tak kupuje.
Stary 2016-09-04, 11:37   #1883
ma_i
Zadomowienie

Cytat:
u mnie przy szkole jest taki klub. dzieciaki, bo i dziewczyny tez sa wniebowziete i tez wlasnie jezdza na rozne turnieje, przyjezdzaja druzyny do nich, no generalnie dzieje sie duzo dla nich to mega rozrywka bo to wies, tu nic innego oprocz tej pilki sie nie dzieje wiec wiadomo... jest jedno ale, niestety wplywa to troche na wyniki w nauce bo wyjazdy czasem, rzadko ale sie zdarzaja, sa w czasie lekcji no i jednak te dzieciaki po treningu sa zmeczone, nie maja sily na nauke a przed tez nie wiele albo i w ogole nie zajrza do ksiazek
ja to w ogole na miejscu trenera zrobilabym taki myk ze ten powinien byc w stalym kontakcie z wychowawca i jesli zdarzy sie powazna wpadka z zachowaniem albo wpadnie jedynka to wtedy jest jakas kara typu lawka rezerwowa czy cos podobnego. sadze ze to by tych naszych duzo bardziej zmobilizowalo niz taka gadka szmatka nauczyciela czy rodzica

---------- Dopisano o 10:49 ---------- Poprzedni post napisano o 10:47 ----------

nawet nie wiesz jak czesto tak wlasnie jest. na takich trenindach poprostu anioleczek a w domu czy w szkole istny diabel wcielony

tzn.? mozesz podac kilka konkretnych przykladow?
No to wszystko zależy od organizacji zajęć. Mój młody treningi ma po południu, zanim pójdzie musi odrobić lekcje. Ewentualne wyjazdy czy turnieje są w weekend, więc nie koliduje to z zajęciami w szkole.

Stary 2016-09-04, 11:37   #1884
patrycjazuzanna
Wtajemniczenie

Cytat:
Śniadanie. Jest oglądanie tv i moja mam powtarza 15 razy. Na śniadanie, potem 10 na śniadanie bo wyłączenie tv
Wydaje mi się że jedyną opcją jest rozmowa z mamą jeżeli ona problemu nie dostrzeże i nie zechce go konsekwentnie zwalczać (a to długa i żmudna praca), to Ty sama niewiele zdziałasz, zwłaszcza na odległość. Głową muru nie przebijesz...
Oczywiście może machnąć ręką i chłopak prawdopodobnie nieźle da jej do wiwatu jak podrośnie.
Stary 2016-09-04, 11:40   #1885
mietowka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez patrycjazuzanna Pokaż wiadomość
Wydaje mi się że jedyną opcją jest rozmowa z mamą jeżeli ona problemu nie dostrzeże i nie zechce go konsekwentnie zwalczać (a to długa i żmudna praca), to Ty sama niewiele zdziałasz, zwłaszcza na odległość. Głową muru nie przebijesz...
Oczywiście może machnąć ręką i chłopak prawdopodobnie nieźle da jej do wiwatu jak podrośnie.
Mama już chodzi z fochem na mnie, więc mam to w dup.ie...
Stary 2016-09-04, 11:40   #1886
pstryczek84
Zakorzenienie

Cytat:
zrobic mu na sniadanie cos cieplego, zawolac raz, potem drugi z zastzrezeniem ze jak nie przyjdzie to bedzie jadl zimne i tego sie trzymac.
albo jak gdzies macie wyjsc to niech wyjdzie glodny, trudno, to nie niemowle. ale w ten sposob moze czego sie nauczy.
albo bardziej radykalnie - jesli nie przyjdzie za drugim razem to sniadania poprostu nie ma. bedzie szloch, bunt, ryk ale zobaczycie, za dzien dwa bedzie przed czasem

i tylko tak jak pisalam - konsekwencja, konsekwencja i jeszcze raz konsekwencja. tym naprawde mozna mnostwo rzeczy z dzieckiem wypracowac tylko trzeba byc twardym i trzymac sie wprowadzonych zasad.

Stary 2016-09-04, 11:43   #1887
mietowka25
Zakorzenienie

Cytat:
zrobic mu na sniadanie cos cieplego, zawolac raz, potem drugi z zastzrezeniem ze jak nie przyjdzie to bedzie jadl zimne i tego sie trzymac.
albo jak gdzies macie wyjsc to niech wyjdzie glodny, trudno, to nie niemowle. ale w ten sposob moze czego sie nauczy.
albo bardziej radykalnie - jesli nie przyjdzie za drugim razem to sniadania poprostu nie ma. bedzie szloch, bunt, ryk ale zobaczycie, za dzien dwa bedzie przed czasem

i tylko tak jak pisalam - konsekwencja, konsekwencja i jeszcze raz konsekwencja. tym naprawde mozna mnostwo rzeczy z dzieckiem wypracowac tylko trzeba byc twardym i trzymac sie wprowadzonych zasad.
Dzisiaj odlozylam mu śniadanie. Powiedziałam że jego czas na jedzenie się skończył.
Po czym moja mama po 5 min mu je dała. Ale nie bo chciał. Musiała dalej w niego wmusic...
Stary 2016-09-04, 11:48   #1888
patrycjazuzanna
Wtajemniczenie

Cytat:
Szkoda Twoich nerwów.
Stary 2016-09-04, 11:59   #1889
pstryczek84
Zakorzenienie

Cytat:
No to wszystko zależy od organizacji zajęć. Mój młody treningi ma po południu, zanim pójdzie musi odrobić lekcje. Ewentualne wyjazdy czy turnieje są w weekend, więc nie koliduje to z zajęciami w szkole.
zgadza sie. ja pisalam o naszych dzieciakach. one ze wsi i to takiej dziwnej ze tak naprawde niewiele z nich mieszka tam gdzie szkola, 90% mieszka w okolicznych wioseczkach, kilka km od szkoly. zanim wroca ze szkoly, dojda do domu od autobusu, zjedza obiad to i czas kopytkowac na trening - roznie, albo piesza albo rowerem, szczeciarzy przywoza rodzice, ale to rzadko bo wiekszosc ma gospodarstwo i musza zajac sie czym innym a nie wozeniem dzieci na treningi. potem powrot i dzieciaki padaja jak muchy. a gdzie lekcje pisemne/ nauka do sprawdzianu/jakas praca plastyczna itd.?

Cytat:
ja bym powiedziala jej to ostatni raz - z zastrzezeniem, ze mowisz to ostatni raz i wiecej wtracac sie nie bedziesz. ze to jej dziecko, jej zycie i za rok , dwa naprawde nie da sobie z nim rady. tu wcale nie trzeba czekac do gimnazjum dzieciaki sa tak cwane i bystre ze to sie w glowie nie miesci. jak wyczuja slabego osobnika (czyli rodzica) to juz po nim robia z nim co chca. niestety, ale dziecko musi miec jakies zasady, obowiazki, schematy itd. wtedy tak naprawde czuje sie bezpiecznie. powiedz jej, ze wg ciebie takie postepowanie z mlodym nie wrozy nic dobrego. ze zalezy Ci i na niej i na mlodym ale nie chcesz i nawet nie mozesz sie wiecej w to wtracac. to jej syn, jej zycie. albo sie opamieta albo za doslownie chwile bedzie plakac.
i koniec, kropka. wiecej tego tematu nie podejmuj. a jak Ty bedziesz z mlodym to postepuj konsekwentnie, twardo z zelaznymi zasadami. jesli matki nie chce sluchac to przynajmniej Ty nie daj sobie wejsc na glowe. i to bedzie juz mega trudne jak ty swoje a mama swoje ale przynajmniej Ty b adz twarda. mlody szybko zalapie ze z toba n ie ma zartow i predzej czy pozniej sie dostosuje bo poprostu innego wyjscia nie bedzie mial.

---------- Dopisano o 11:59 ---------- Poprzedni post napisano o 11:53 ----------

Cytat:
Dzisiaj odlozylam mu śniadanie. Powiedziałam że jego czas na jedzenie się skończył.
Po czym moja mama po 5 min mu je dała. Ale nie bo chciał. Musiała dalej w niego wmusic...
oesuuuuu
nastepnym razem zapytaj sie kto robi mlodemu sniadanie/obiad/kolacje - jesli Ty, to trzymaj sie zasad. jesli niechce to powiedz - nie to nie! wiecej Cie prosic/wolac nie bede. i Ty sama to zjedz
a mama - no trudno, na nia wplywu nie masz. jak chce to niech dalej podaje krolewiczowi pod nos obiadek.
ale niech mlody wie, ze u Ciebie nie ma zmiluj. jest krotka pilka albo w prawo albo w lewo. nie to nie. to nie twoje dziecko. ja wiem, ze to ciezko na takie cos sie patrzy bo to najblizsza rodzina ale calego swiata nie zbawisz

dlugo tam jeszcze bedziesz?

Stary 2016-09-04, 12:10   #1890
ma_i
Zadomowienie

Zbieramy się w plener na grilla. Wczoraj w kauflandzie tż wynalazł przeceniony na 17 zł i nie mógł się oprzeć 😜 trzeba przetestować 😊

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości