![]() |
#1021 |
Rozeznanie
|
Dot.: Guzek na piersi
Strach ma zawsze wielkie oczy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1022 |
Rozeznanie
|
Kiedys pisałam w tym wątku,ale tak dawno,że pewnie juz mnie nie pamiętacie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1023 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() kurcze, niedobrze, że guzek się powiększył i pojawił się drugi ![]() no ale mam nadzieję, że jak Ci to wytną, to będziesz miała spokój i nigdy więcej nic się nie pojawi ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1024 |
Rozeznanie
|
Zgadzam się z Niki. Idz do innego lekarza i porównaj wyniki. Ja bym tak zrobiła. Ale jeżeli guzek się powiększa, to chyba musisz go usunąć. Oby drugi się nie powiększał. Ja nie wiem jak lekarz mógł zrobić Ci to usg na czuja!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1025 |
Rozeznanie
|
To był chirurg-onkolog i to o bardzo dobrej reputacji
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1026 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() musze zapytać w lutym czy tabletki mialyby na niego jakiś wpływ ![]() może mi akurat po tabletkach znikinie, bo sie uregulują hormony ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1027 |
Rozeznanie
|
Mnie ginekolog kazał od razu odstawić tabletki jak tylko wykrył guzek.Antykoncepcja hormonalna zwiększa ryzyko zachorowania na raka piersi (wprawdzie nieznacznie,ale jednak...) i powstawania niegrożnych guzków.Przegrzebałam internet żeby cos sie dowiedzieć na ten temat i okazuje się,że im więcej hormonów tym bardziej rosną takie guzki,więc tabletki powodują raczej ich wzrost niż znikanie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1028 |
Rozeznanie
|
Ja też brałam tabletki ponad dwa lata. I to właśnie w tym okresie zaczęłam mieć problemy z piersiami. Jednak zawsze były to małe guzki, które znikały. Też mi się wydaje,że one u mnie się do tego przyczyniły. Lekarz powiedził,że mogły się przyczynić, ale nie musiały. Ja tabletki odstawiłam na pół roku wcześnie, zanim się dowiedziałam o guzku. Nie biorę ich już półtora roku. Odstawiłam je w maju 2006, a w listopadzie wykryłam guzek.
Mimo,że biopsję robił Ci świetny lekarz, dla mnie to jest dziwne,że robił to na czuja. Ale jeżeli wszyscy lekarze zgodnie twierdzą,że trzeba się tego pozbyć, to usuń to i zapomnij o tym paskudztwie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1029 |
Raczkowanie
|
Czesc dziewczyny,
Dołączam do tematu bo we wtorek czeka mnie biopsja. Narazie diagnoza brzmi ze mam jakies przestrzenie hypoechogeniczne wielkosci 2 cm (wiec duuze!!) wypelnione plynem z nielicznymi naczyniami krwionosnymi. Jestem przerazona bo ani dr ktora robila USG ani moja ginka nic nie chca narazie powiedziec. Ani pol slowa pocieszenia. Nic. Tylko trzeba czekac. Przeraza mnie to bo w mmiejscu gdzie pojawil sie guzek bolalo mnie juz od paru dobrych lat. Ale ani badania palcami przez ginekologa ani robione 2 lata temu USG nic nie wykazalo. Ciagle tylko slyszalam nadwrazliwosc piersi. A teraz ten 2 cm guzek.. jestem przerazona. Jak by tego bylo malo to wynik bede miala dopiero 14 lutego czyli za 2 tygodnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1030 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a ja tak bardzo chciałam brać tabletki ![]() ![]() Cytat:
![]() mi mój ginekolog nic nie poiwedział, nie pocieszył ![]() odesłał mnie do poradni chorób sutka i na tym koniec ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1031 |
Rozeznanie
|
Niki ,ja też nie jestem zachwycona tym,że je musiałam odstawić.Nie ufam innym metodom antykoncepcji,a nie chciałabym być jeszcze mamusią
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1032 |
Przyczajenie
|
Witajcie Dziewczyny!
Podobnie jak Wy dowiedziałam się o zmianie w piersiach. Dopatrzono się u mnie zmian dysplastycznych w piersi, guzka dysplastycznego, podejrzewano fibroadenomę (gruczolakowłókniaka). We wtorek wykonano mi biopsję i w piątek otrzymałam wynik, że zmiany są łagodne, guzek nie będzie wycięty,nie podrósł od pierwszego zapisu zmian USG. Guzek ma 8-10 mm i nie będzie wycinany. Tykatynko! Zauważyłam, że możesz miec podobno sytuację do mojej. Czy mogłabyś do mnie napisać, albo na forum? Czy u Ciebie też stwierdzono zmiany dysplastyczne? Powiedziano Ci, jaka jest przyczyna tych łagodnych zmian? Czy Twój guzek jest łatwowyczuwalny? Pozdrawiam. Trixera |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1033 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny,
Czy mogłybyście polecić dobrego lekarza do konsultacji w Warszawie w sprawie włókniaka w piersi z wynikami biopsii i usg? Jakie miejsce w Warszawie mogłybyście polecić na ew. zabieg usuwania takiego włókniaka? Z góry dziękuję za pomoc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1034 |
Raczkowanie
|
A czy ktoś miał podobny wynik USG jak ja?
![]() ![]() Ja zeświruję do tego 14 lutego kiedy to będą dopiero wyniki biopsji.. Musze tyle poczekać bo pan docent który będzie to badał wyjeżdża na jakaś konferencje, a podobno to guru w Krakowie jeśli chodzi o badania takich zmian. Nie wiem czy ma mnie to pocieszać, ale im bliżej miesiączki tym guzek i cala okolica piesi wokoło przestał mnie bolec i jest coraz trudniej wyczuwalny pod palcami. Chociaż jak naciągnę skórę to widać wyraźne zgrubienie ![]() P.S. A biopsje robiłyście przez NFZ czy prywatnie? Ja prywatnie robie (170zl), szczerze mowic w NFZcie nawet o to nie pytałam bo sie boje ze mnie oleją porostu albo ze bede miesiącami czekac na termin biopsji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1035 |
Rozeznanie
|
Ja robiłam na NFZ normalnie, w poradni chorób sutka,ale jak pisałam wcześniej wykonanie budzi moje wątpliwości... Co do terminu to robili praktycznie od ręki, umówiłam się bodajże na za tydzień od wizyty,ale dlatego,że wcześniej poprostu nie mogłam przyjść.A to było właśnie w Krakowie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1036 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja Ci mogę polecić ginekologa, który zajmuje się chorabami piersi. Nazywa się Karol Wypych. Poeciła mi go dr.B Szpiewankiewicz, jeden z najlepszych gin. w Polsce. Prowadzi mnie on od samego początku, kiedy tylko wykryłam guzka. Według mnie to doskonały specjalista i zna się na rzeczy. Tylko ja z natury jestem taka nieufna i jeżeli ciągle słyszę od niego,że wszystko jest ok, zamiast się cieszyć, chcę zasięgnąć opinii innego lekarza i tutaj na forum polecono mi dr. Nagadowską. Jeszcze się do niej nie wybrałam. Ja też biopsję robiłam prywatnie. Nie ufam jakoś tym lekarzom na NFZ. Zapłaciłam 150 zł. Wynik był za 4 dni. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1037 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() panicznie boję się 3 ciąży i nei wiem co ja zrobię jak mi odradzą branie tabletek ![]() Cytat:
ja mam łagodne zmiany dysplastyczne w lewej piersi ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Edytowane przez *Niki* Czas edycji: 2008-02-03 o 20:56 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1038 |
Raczkowanie
|
Niki - ja USG robiłam w centrum DIAGNOZA, na ul. Zaczarowane Koło 5. Tam tez bede robić biopsje we wtorek i będzie ja robiła p. doktor która robiła mi USG i właśnie ten doc., który ma potem to badać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1039 |
Przyczajenie
|
Wypowiedź Niki:
ja mam łagodne zmiany dysplastyczne w lewej piersi ![]() ![]() Witaj Niki! Czy lekarz powiedział Ci cos , skąd te guzki i dysplazja mogą wynikać? Mi nic nie powiedziano. Podejrzewano fibroadenomę. Guzka mam na 1 szej godzinie, jest trudno dostrzegalny. Do kontroli mam się zgłosić za 4 miesiące? Co z guzem, jesli nie będzie rósł? Czy kiedykolwiek go wytną, czy będą tak obserwować co 4 miesiące i robić biopsję do póxnej starości? Ja kiedyś poslizgnęłam się w łazience i jedną piersią nadziałam na róg pralki. Mój ginekolog twierdzi , że to nie mogło byc przyczyną. Czy Tobie przytrafił się upadek na te piersi bądź ktoś (może Twoje dzieciątko) uderzyło Cię w pierś? Pozdrawiam i napisz, proszę, jak często chodzisz na te Usg kontrolne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1040 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Witaj Dorotko! Ja mam zmianę hypoechogeniczną, która okazała się zmianą niezłośliwą. Wiem, że niemiło czeka się na wynik biopsji , ale pomyśl, że wiele z nas to przezywało i wyniki nie są złe. Pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1041 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Jeśli guzek nie będzie rósł to jest szansa, że sam się wchłonie, albo po prostu go zostawią, bo na wycięcie to jest za małe. Więc gdy nie zniknie, to pewnie co pół roku trzeba będzie to kontrolować (choć powiem Ci że chyba wolałabym to wyciąć niż żyć w strachu ![]() ![]() Nie zdarzył mi się upadek, ani nikt mnie nie uderzył w pierś (nie przypominam sobie nic takiego ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() Edytowane przez *Niki* Czas edycji: 2008-02-03 o 21:10 Powód: literówki |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1042 |
Zakorzenienie
|
Trixera a czy Ciebie guzek boli/? Mnie ten jeden (większy) troszkę boli przy mocniejszym dotyku. Ile Ty masz latek?? można wiedziec? masz dzieci? karmiłaś piersią?
![]() |
![]() |
#1043 |
Przyczajenie
|
Gdzie miałyście wykonywany zabieg wyłuskania gruczolaka? Państwowo czy prywatnie?
Co możecie polecić w Warszawie? |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1044 |
Rozeznanie
|
Wyłuskania, czyli wycięcia?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1045 |
Wtajemniczenie
|
hej dziewczyny,mialam podobny problem, jakies pol roku temu wyczulam guzek.
bylam u kilku lekarzy i kazdy mowil co innego, jeden zeby wyciac bo moze sie zmienic nowtworowo, inny zeby poczekac. pod koniec grudnia zdecydowalam sie na zabieg wyciecia bo guzek i tak rosl, a nie chcialam miec blizny na pol klatki piersiowej. wycielam jeden, wiekszy, w drugiej piersi mialam mniejszy i na razie go zostawilam choc teraz czuje ze rosnie i pewnie go tez bede musiala usunac ![]() caly zabieg byl dosyc krotki, jakies 20 min i po krzyku. po wszystkim prawie nie bolalo. blizna jest niewielka, na 2 cm, bo taki byl guzek i prawie nie widoczna. wyniki okazaly sie dobre, ale na sali lezalam z dziewczyna ktora nie miala tyle szczescia co ja, wiec moim zdaniem jesli cos ma 2 cm i powzej lepiej wyciac a nie chodowac nowotwor. pozdrawiam
![]() |
#1046 |
Rozeznanie
|
Niestety, nie wszystkie z nas mają tyle szczęścia co my. Jednak każdy przypadek jest inny i wymaga innej diagnozy. Fakt, jeżeli mi guzek zacznie rosnąć, to nie będzie się nad czym zastanawiać. Też go wytne. Póki co nic się nie dzieje.
Mnie też guzek czasam boli. Najgorzej denerwuje mnie to,że mam delikatnie większą pierś z nim od drugiej. Lekarz mi mówił,że to nie jest problem. Taka bydowa i tyle. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1047 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Witaj Niki! Przed biopsja guzek mnie nie bolal, byl wrecz niewyczuwalny.Doktor, ktory robil mi biopsje nie mogl go znalezc na Usg, zaczail sie i go wymacal,zrobil biopsje. Jestem dokladnie tydzien po biopsji. W miejscu niewyczuwalnego guza zrobil mi sie guz twardy i latwowyczuwalny, troche boli. Poza tym jest siniak, o ktorym wspomniano mi przed badaniem. Okolice tej piersi i pod pacha caly czas lekko bola( byc moze jest to stres towarzyszacy mojemu guzowi). Mam 28 lat, nie mam dzieci, nie jestem w ciazy. 4 lata temu bralam Diane 35 przez 2 lata. Mam sie zglosic na kontrolne Usg za 4 miesiace,ale boje sie, ze ten guz sie zmienia. Mila Niki!Jezeli chcesz, pisz do mnie na adres: greta@op.pl Pozdrawiam serdecznie. Ucaluj dzieci.T |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1048 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Powiedzieli Ci, że po biopsji może Cię ten guzek boleć, stwardniec itp?? Jeżeli nie, to może zadzwoń i zapytaj czy to normalne. Ja niedługo idę do kontroli i też bardzo się boję, doszłam do wniosku, że wolałabym to chyba usunąć, niż hodować i martwić się cały czas ![]() A czy powiedzieli Ci, że to Diane mogło być przyczyną guzka?? ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1049 |
Rozeznanie
|
Niki ja mam większą prawą. Dziewczyny ja po biopsji nie miałam siniaka, ani nic podobnego. Tylko małą kropeczkę po igle. Żadnych zgrubień i też nie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1050 |
Zakorzenienie
|
no to widocznie ta teoria że lewa większa, się nie sprawdza
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:44.