|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1561 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy styczniowe 2017 na półmetku - czyli część II!
O, a myślałam, że niewidoczne żyły to rzadka przypadłość i że jestem wyjątkowa
|
#1562 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#1563 |
|
Zakorzenienie
|
Nieźle! Jak byłam w szpitalu to trafiła się jakaś młoda niedoswiadczona pielęgniarka, która mnie bardzo podziobała aż w końcu pobrała z przegubu dłoni. Bardzo bolało. :rollreyes: Nigdy więcej nie było już tego problemu, wystarczy woda i pompowanie dłonią.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#1564 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:46 ---------- Poprzedni post napisano o 13:45 ---------- Cytat:
|
|
#1565 |
|
Zadomowienie
|
Nadrobiłam ale nic już nie wiem
Ale miłego dnia! ![]() Wysłane z mojego SM-T110 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#1566 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:59 ---------- Poprzedni post napisano o 13:57 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:00 ---------- Poprzedni post napisano o 13:59 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#1567 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, zmiana tematu
![]() Mężowi na urodziny torta chcę machnąć. Ma być prosty, efektowny i pyszny Jakieś pomysły? Piekę czasem ciasta, ale niezbyt skomplikowane i nigdy nie robiłam biszkopta ![]() Mężu lubi czekolaaaaadę, bardziej słodkie niż owocowe, chociaż to też zależy. Nie lubi szarlotki
|
#1568 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Szczerze polecam: http://maniapieczenia.blogspot.com/2...we-devils.htmlBardziej czekoladowego ciasta nie znam, nie jest to biszkopt, bardziej coś na kształt murzynka. Ja przekładam tym kremem co przepisie i jakimiś owocami. Moja rodzina uwielbia ten tort. |
|
|
|
|
#1569 |
|
Zakorzenienie
|
Ja ciast piec nie umiem, więc nie pomogę i nie podsunę żadnego przepisu. Wiem, że dobre przepisy są na http://www.mojewypieki.com/
A mój mąż ma dokładnie takie same preferencje ciastowe.
|
#1570 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja też zawsze z mojewypieki.com i mam kilka upatrzonych, no ale szukam coś z polecenia. http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-rocher tego nikt nie robił? Wygląda obłędnie...---------- Dopisano o 14:28 ---------- Poprzedni post napisano o 14:25 ---------- Cytat:
ale dla siebie na pewno zrobie
|
|
#1571 |
|
Rozeznanie
|
Ten Rocher nie będzie aż taki czekoladowy, bo jest na bezach robiony, a czekoladowy jest tylko krem (w zasadzie czekoladowo-orzechowy). Wygląda bosko, ale to dla mnie za dużo pracy (a ja lubię piec słodycze)
![]() Ten z "mojego" przepisu można też przełożyć kremem z bitej śmietany (http://www.mojewypieki.com/post/devils-food-cake). |
|
|
|
#1572 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
kurdeeee no i zachcialo mi sie czekolady, musze opierniczyc jakiegos wafla
|
|
#1573 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przepis jest na moich wypiekach.Co do nacięcia krocza - niestety sama higiena to za mało(!), decydują o tym umiejętności położnej (mało której chce się przyjmować porody wertykalne, masować krocze). Ja miałam pewne komplikacje, ale teraz jest dobrze. Tak jak pisałam - będę masować krocze olejkiem; musze też pamiętać o ćwiczeniach mięśni Kegla (nie było problemów z nietrzymaniem moczu). Sporo moich koleżanek rodzących po raz drugi miało lepszy poród. Ja przynajmniej jestem bardziej świadoma i na wiele rzeczy nie pozwolę (o ile nie będzie koniecznosci).
|
|
#1574 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Piekłam sobote torta czekoladowego, wyszedł przepyszny i jest prosty z tego przepisu http://ala-piecze.blogspot.com/2015/...ekoladowy.html robiłam pierwszy raz i się udało. Tylko do masy czekoladowej nie dałam jak w przepisie 500ml kremowki bo balam sie że będzie za rzadki krem tylko 400 ml i dobrze zrobilam-bo wyszło idealnie. Polecam |
|
|
|
|
#1575 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#1576 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Chyba, że umiesz je robić (ja nie miałam cierpliwości się tego nauczyć) albo kupisz gotowe krążki Potem trzeba zrobić krem, a później jeszcze tę polewę, a między jednym i drugim chłodzić tort w lodówce i potem jeszcze przed podaniem chłodzić - za leniwa jestem na to :P
|
|
|
|
|
#1577 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() jak będziesz ćwiczyć mięśnie Kegla? Kurcze ja mam kulki gejszy i od dwóch miesięcy kompletnie o nich zapomniałam ---------- Dopisano o 14:49 ---------- Poprzedni post napisano o 14:48 ---------- Cytat:
|
|
#1578 |
|
Rozeznanie
|
A niech Was, przez tę rozmowę o tortach, też mi się zachciało słodyczy
Będę musiała jakieś dietetyczne muffinki upiec po południu z tego wszystkiego :P
|
|
|
|
#1579 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Pączowałam tylko lekko wiśnówką około 1 łyżki na 100 ml soku wiśnowego-bo to dla córki było a do masy tez nie dawałam spirytusu tylko łyżkę wiśniówki. Więc jak dzieci nie beda jesc to mozesz spokojnie wiecej dac A wiśnie? kupiłam taki kompot w słoiku z wisniami i takie dalam do masy i stąd ten sok mialam tez do pączu |
|
|
|
|
#1580 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zerknij na ten przepis, nie trzeba kroić biszkoptu http://www.mojewypieki.com/post/cias...-z-malteseramiMięśnie Kegla ćwiczyłam bez akcesoriów - leżenie na boku, odpowiedni oddech i zaciskanie tej partii mięśni. Są appki na Androida z rytmem ćwiczeń.
Bogini kuchennego zniszczenia Edytowane przez cornflower_girl Czas edycji: 2016-09-06 o 15:12 |
|
|
|
|
#1581 |
|
@}-,-'-
|
Po tych opowieściach słodkich, to moja ślina przemaka na parter 🙂🙂 tez zawsze pieke z mojewypieki.
Byłam wlasnie na wizycie, gin mowi ze czeka nas miłe badanie i w śmiech głupek. Juz czułam o co chodzi, ale tylko dzięki wam wiem ze glukoza to świństwo ![]() ![]() ![]()
|
|
|
|
#1582 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Klik!
Jednego odesłano - i następnie stracono - za nieudaną próbę zabójstwa wyższego rangą studenta, drugi został zabity na arenie w czasie ćwiczeń, a trzeci umarł z przyczyn naturalnych - sztylet w sercu naturalnie powoduje śmierć.
|
|
|
|
|
#1583 |
|
Rozeznanie
|
furjatka, a jeszcze jest fajny patent, że robisz w zasadzie dowolny tort biszkoptowy z kremem i ozdabiasz go kitkatami i m&m
kitkaty (lub inne wafelki) przykleja się po bokach i obwiązuje wstążką, a na wierch wysypuje m&m. Zajmuje to chwilę, a wygląda obłędnie i maskuje ewentualne niedoskonałości No i czyni tort bardziej czekoladowym ![]()
|
|
|
|
#1584 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny litości
teraz mam coś słodkiego przed oczami
|
|
|
|
#1585 |
|
Zadomowienie
|
ja już po princessie longa orzechowej
![]() dzięeeeeeeki coś wymyślę
|
#1586 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja zaraz wychodzę z pracy, jupi! ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Zrobię mężowi kiedyś na urodziny ![]() Wysłane z mojego LG-D290 przy użyciu Tapatalka |
||||
|
|
|
#1587 |
|
Zakorzenienie
|
Spadajcie!!!!!
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#1588 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
jak zależy ci na anonimowości to zedytuj to lepiej na jakąś biedrę :P ale dzięki za odpowiedź ![]() o, nie wiedziałam, że 17zł jest już niemożliwe. Cytat:
7 jajek 1 szklanka cukru 1.25 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki kakao 300 g czereśni lub wiśni (świeżych, mrożonych, z syropu, nalewki) 3 łyżeczki cynamonu 15 łyżek amaretto (do nasączenia) 1 słoiczek konfitury wiśniowej 2 łyżki gorzkiego kakao dekoracja: 50 g startej czekolady + świeże owoce 500 g mascarpone (temp. pokojowa) 200 g czekolady deserowej (ciemnej) 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (zimnej) 1/3 szklanki cukru pudru Dno formy o średnicy ok. 25 - 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować i nie wykładać. Białka ubić na sztywno w dużej misce, następnie dodawać po łyżce cukier cały czas dokładnie ubijając. Wciąż miksując dodawać stopniowo żółtka. Ubijać jeszcze przez około 5 - 10 minut aż piana będzie bardzo puszysta i gęsta. Im dłuższe ubijanie tym lepiej. Do ubitych jajek dodawać w trzech partiach (najlepiej bezpośrednio przez sitko) mąkę i kakao, za każdym razem krótko miksując na małych obrotach miksera do połączenia się składników na jednolitą masę, można na przemian trochę miksować i trochę mieszać delikatnie. Masę wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika na 32 minuty w 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Od razu wyjąć z piekarnika. Mascarpone ocieplić w temp. pokojowej. Czereśnie lub wiśnie wypestkować i przekroić na połówki. Wymieszać pokrojone owoce z konfiturą. Po ok. 10 minutach studzenia przewrócić biszkopt do góry dnem i tak odłożyć do dalszego studzenia na ok. pół godziny. Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej w dużej misce. Do roztopionej czekolady dodawać po łyżce mascarpone, za każdym razem mieszając łyżką do połączenia się składników. Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę i dodać ją w 3 partiach do kremu czekoladowego, za każdym razem delikatnie mieszając. Biszkopt obkroić przy obręczy, zdjąć obręcz i całkowicie ostudzić. Pokroić na 3 krążki. Okruchy można zachować do dekoracji. Dolny biszkopt położyć na paterze, posypać łyżeczką cynamonu, skropić 4 łyżkami amaretto i wyłożyć połowę mieszanki owoców i konfitury. Przykryć 1/3 musu, posypać przez sitko łyżką kakao i położyć drugi krążek biszkoptu. Znów dodać cynamon, 4 łyżki amaretto, resztę owoców, 1/3 kremu i kakao. Położyć ostatni krążek, skropić 7 łyżkami amaretto i obłożyć wierzch oraz boki resztą musu. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Wierzch udekorować owocami a boki tartą czekoladą. Foteczka w załączniku :P Cytat:
Cytat:
|
|||||
|
|
|
#1589 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#1590 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
łooo dzięki, pysznie wygląda a piotr i paweł są w całej polsce
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:59.

po pierwsze, ze musialyscie przez to przechodzić, po drugie ze strachu. Jestem przerażona tym wszystkim...

Szczerze polecam: 
Przepis jest na moich wypiekach.

głupek. Juz czułam o co chodzi, ale tylko dzięki wam wiem ze glukoza to świństwo 

jak zależy ci na anonimowości to zedytuj to lepiej na jakąś biedrę :P ale dzięki za odpowiedź