|
Notka |
|
Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1141 |
Zakorzenienie
|
Dot.: JAK ZROBIĆ BIŻUTERIĘ-KURS Dla Totalnie Zielonych ;)
najlepiej na lince
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1142 |
Zadomowienie
|
A jakiej grubości powinna być?
Dodam, że najprawdopodobniej będą na niej dość ciężkie koraliki (lawa 12mm i reszta ok. 14 mm, 12 mm i 8 mm). Ale zastanawiam się nad tym zapięciem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1143 |
Wtajemniczenie
|
Bubusa, to są końcówki w które wklejasz wężyki, nie zaciska się ich. Ja używam cyjanopanu, ale możesz użyć każdego dobrego kleju typu kropelka czy coś w tym rodzaju.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1144 |
Zadomowienie
|
SEE- ja bym zrobiła na normalnej lince jubilerskiej ok. 0,45 mm. Zapięcie proponuję tego typu: http://beadshop.pl/bali-metalowe-zap...5745db11c110b3
![]() |
#1145 |
Raczkowanie
|
hmm, ale ja nie chcę wklejać tam wężyków, tylko linke stalową lub żyłkę. czy to się sprawdzi? w sumie wzięłam te końcówki najmniejsze z możliwych - średnica wewnętrzna 0,5 mm, ale boję się że i tak linka będzie w niej latała i klej nie będzie dobrze trzymał :/
![]() |
#1146 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A teraz mam jeszcze głupsze pytanie - jak zamontować to zapięcie? Loopikiem? I jak to się zapina? ![]() Hehe, pewnie Was wyprowadzam z równowagi, ale nie jestem nawet zielona, nie wiem już jaki to kolor ;D. Bardziej zielony niż zielony ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1147 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ta paleczke wklada sie do serduszka w tym przypadku
Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka: #23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki! http://blondiewales.blogspot.co.uk/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1148 |
Zadomowienie
|
Dziękuję
![]() Teraz zrobiło mi się trochę jaśniej. Spróbuję się pobawić, jak będę miała więcej czasu w korale na szyję ![]() A mógłby mi ktoś wyjawić tajemnicę kuleczek zaciskowych? Jak się je zaciska - szczypcami? Czy na klej? Dobra, to ostatnie pytania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1149 |
Raczkowanie
|
Tak, see, kuleczki zaciskowe zaciska się szczypcami płaskimi.
Jeśli jednak np. montujesz łapaczkę to zaciskasz kuleczkę na lince, a potem, dla wzmocnienia możesz ją jeszcze potraktować klejem...
![]() |
#1150 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1151 |
Zadomowienie
|
Ok, dziękuję bardzo za odpowiedzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1152 |
Rozeznanie
|
Kurcze, to muszę się wybrać do Empiku po ten drut, bo jak 5 zł to tanio.Na Artfanie jest po 10.Przed chwilą złożyłam tam zamówienie na mój "zestaw dla początkujących", z drutem się wstrzymałam i dobrze, jak się okazuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1153 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sprawdzi się ![]() Do końcówek 0,5 pasują jak ilał linki grubości 0,38. Nie latają jak już się skleją. To w przypadku kolczyków. Jesli chcesz zrobić coś cięższego (mp masywną bransoletkę lub naszyjnik) warto końcówki skleić tak jak przy kolczykach i dodatkowo zacisnąć szczypcami "bocianami" ale tylko końcówkę, np 2mm, tak aby reszta pozostała okrągła. Będzie mocniej trzymało - sprawdzone ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1154 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1155 |
Zakorzenienie
|
Zobacz na zdjęciu jak to wygląda. Końcówki własnie 0,5 i linka jubilerska 0,38. Zazwyczaj nie zaciskam końcówek - starczy mocny klej. Jak wyschnie to pociągnij mocno aby sprawdzić, czy cobrze skleiło. Ale dla pewnosci można trochę zacisnąć.
Cienkie końcówki (np. 0,5) nie pękają przy zaciskaniu. Grubsze mogą dlatego nie ryzykowałabym z nimi. Daj znć jak Ci poszło ![]() (nigdy nie ładowałam tu zdjęcia, mam nadzieję ze się udało ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1156 |
Przyczajenie
|
![]() Piszę bo mam wielki problem często jak robię naszyjniki czy bransoletki sprawdzam czy są wytrzymałe ale po pewnym czasie ludzie skarżą się,że pękają. Do zacisków nie daję kleju czy to może być przyczyną tego,że się rozpadają? Dajcie proszę jakies rady zeby robic solidne i trwałe rzeczy może źle łącze zaciski z linkami itd. Podpowiedźcie jak wyglądają wasze typowe łączenia przy robieniu biżuteri... Z góry dziękuje |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1157 |
Zadomowienie
|
A jak kończysz naszyjnik ? Tzn. tam koło karabińczyka? Łapaczką? Czy jakoś inaczej?
![]() |
#1158 |
Zakorzenienie
|
i jeszcze zależy, gdzie kupujesz łapaczki... miałam takie, że jedno wyjście i łapaczki kaputt
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1159 |
Wtajemniczenie
|
łapaczki z astari też kaputt b. szybko.
moze nie po jednym wyjściu, ale po dwóch... :P ale co ciekawe, nie wszystkie, kiektóre baaaaaaaardzo trwałe ![]()
It's amazing with the blink of an eye you finally see the light It's amazing when the moment arrives that you know you'll be alright It's amazing and I'm sayin' a prayer for the desperate hearts tonight |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1160 |
Zakorzenienie
|
to te z akcesorii, ale te po 10 sztuk za 1,00 zł... stracone pieniądze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1161 |
Przyczajenie
|
Ja też mam łapaczki z astari i rozwaliła mi sie jak chciałam ją otoworzyć i drugi raz zamknąć ale jak są tylko raz zamknięte to myślę że są ok
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1162 |
Rozeznanie
|
Mam podstawowe pytanie: czy szczypce tzn proste, służą do zaciskania (kuleczek itp)?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1163 |
Zakorzenienie
|
Tak
![]() Przy czym są szczypce okrągłe, którymi wygina się drucik i trudniej jest zacisnąc kuleczki, oraz szczypce "bociany" - te sa płaski od srodka i łatwiej sie nimi zaciska. Co do łapaczek - jestem zadowolona z tych od Qnszt'u. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1164 |
Przyczajenie
|
W odpowiedzi na pytanie jakich łapaczek używam to odpowiadam,że są to zwykłe łapaczki chyba to są typu męskiego nie wiem jak dokładnie się one nazwyają ale wiem,że można zrobić tak jakby na ich końcach loopik. Często muszę je ściskać szczypcami płaskimi z takimi ząbkami,bo odnoszę wrażenie,że lepiej wtedy to wszystko się zaciska tyle,że mało estetycznie wygląda. Zazwyczaj rozwala mi się bransoletka czy naszyjnik własnie przy zaciskach. Typowy schemat mój zamknięcia linki wyglada tak: najpierw zaciskam linke kuleczką zaciskową a potem zamykam to wszystko w łapacze. Być może używam złych linek,jakie najlepiej nadają się do cięższych naszyjników i jakich najlepiej łapaczek używać,aha i czy potrzebna jest kropleka kleju przy zaciskaniu łapaczek?
Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1165 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Bo ja włąsnie chce sobie kupić takie specjalne do zaciskania kuleczek i wyginania drutu. Chciałam je kupić na Artfanie, bo tam szczypce są tańsze, ale w nazwie miały "proste" a nie "do zaciskania", stąd moje wątpliwości. Nie chciałabym się pomylić ![]() P.S...dzisiaj za mną moje pierwsze kolczyki ![]() Jestem z siebie dumna jakbym Amerykę odkryła;P Trochę problemów miałam tylko z robieniem oczek, a właściwie z tym, żeby je potem odpowiedni wygiąć coby kolczyki krzywo nie wisiały.Pokombinowałam trochę z obcęgami do paznokci, ale jednak szczypce do zaciskania są niezbędne ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1166 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#1167 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Okrągłymi można zaciskać, ale jest nieco trudniej. Lepiej kupic osobne do zaciskania (płaskie) i do robienia oczek (okrągłe). Pokaż swoje kolczyki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1168 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#1169 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A pokazać póki co nie mogę, bo nie mam czym zrobić zdjęcia ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1170 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:33.