|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2701 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odpieluszkowe Zapalenie Mózgu cz. IV
Cytat:
Zniszczyłaś mu dzieciństwo i nie zadbałaś o prawidłowy rozwój ![]() Uważam, że przedszkole to fajna sprawa dla większości dzieci, ale bez przesady, że żyć się bez niego nie da. Ja osobiście przedszkola nienawidziłam, a musiałam się w nim męczyć przez rok.
Edytowane przez pani-jesień Czas edycji: 2016-09-07 o 11:31 |
|
|
|
|
#2702 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Az dziw, ze teraz teraz po swiecie jezdzi i nie zginal ![]() A tak serio to on bardzo ciezko przezyl te ok dwa tygodnie przedszkola, jak zaczal sie w pewnym momencie (...) to stwierdzilam, ze bez przesady, najwyzej zniszcze mu to dziecinstwo i nie bedzie chodzil do przedszkola. Tyle tylko, ze ja mialam mozliwosc tak zrobic, bo mielismy z mezem takie prace, ze moglismy sie przy Mlodym w domu wymieniac, maz mial w ogole wiecej wolnego jako nauczyciel akademicki, czyli sytuacje mialam, nie ukrywam komfortowa.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2016-09-07 o 12:33 |
|
|
|
|
#2703 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
jakiś czas temu sprzedawałam mieszkanie, bardzo fajne małżeństwo było: on nie głupi, matka nie głupia z mojego osiedla, dzieciaka mieli rok młodszego od mojego, z tego samego przedszkola do notariusza przyszli z dzieckiem, a mogli je spokojnie zostawić w przedszkolu, 1 godz.=1 zł co to był za dziecko ? chyba indyk jest bardziej rozgarnięty ktoś zagaił rozmowę: chodzi do przedszkola ? a do żłobka chodził ? - oczywiście tak, tak, dzieci powinny chodzić do żłobka, całkiem inaczej się rozwijają - no inaczej, dobrze, że moje dzieci ten żłobek ominął |
|
|
|
|
#2704 |
|
lise-kotta
|
LoL luba xD tutaj to "nie każdy musi mieć dzieci!" A na innych wątkach wspierasz wrabianie faceta w dziecko "no bo potrzeba posiadania dziecka jest silna i nie może być zignorowana"
![]() Wiec jak to jest? A co jeśli ta zapracowana mama bardzo chce mieć bobo? ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2705 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zreszta jednym, dokladnie jednym Kocham wizazowe przekrecanie tego co ktos napisal a juz w wykonaniu niektorych to sie wrecz doczekac nie moge, bo sa "miszczowskie" Bo ja tam wyraznie napisalam, ze to twierdzenie Hultajki uwazam za prowokacje. I wyjasnilam dlaczego tak uwazam, co nie jest wspieraniem wrabiania w dziecko.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2016-09-07 o 11:53 |
|
|
|
|
#2706 |
|
lise-kotta
|
Dalej mi nie odpowiedziałaś na pytanie
Mówisz ze nie każdy musi mieć dzieci, a co jeśli zapracowani rodzice bardzo bardzo pragną a kobieta to już w ogóle przebiera nogami by być mamusią? To wtedy co zrobić? Skoro potrzeba posiadania dziecka jest nadrzędna i nie do zwalczenia? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2707 | |
|
wańka wstańka
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;65028611]O państwowych
Tak, o tym słyszałam też. Sorry, ale dla mnie zostawianie dziecka w żłobku na więcej niż 10h to kosmos. Przecież dziecko funkcjonuje zazwyczaj 12h, a drugie tyle (zależnie od dziecka, ale uśredniam) śpi. I żeby znowu zaraz nie było nie jestem przeciwniczką żłobków, ale jak ktoś ma w ciągu dnia 1h, żeby zająć się dzieckiem, to chyba wtedy lepiej przemyśleć decyzję o posiadaniu tego dziecka. To chyba musiałby być jakiś fatalny zbieg okoliczności, gdyby oboje rodzice mieli pracę z dojazdem po 11h w tych samych godzinach.[/QUOTE] Dla ciebie kosmos dla innego potrzeba ![]() 1. nawet jeśli dziecko zostaje 10h w placówce- to nie oznacza od razu, ze zostaje tam w takim wymiarze godzin codziennie. ![]() 2. Serio wyskakujesz: nie masz czasu na dziecko to go nie miej ![]() Wiele sytuacji się zmienia po pojawieniu się dziecka. Znam trochę osób, których dzieci były w złobku dłuzej tj 8-12h dziennie, ale ilość osób, które zostawiały dziecko tak codziennie 5dni/ w tygodniu jest doprawdy niewielka. Nie każdy jest w sytuacji takiej jak twoje, nie każdy ma potrzeby jak twoje i twojego dziecka. [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;65029016]No to też rozumiem jako ten zbieg okoliczności.[/QUOTE] Bycie samotnym rodzicem to zbieg okoliczności ? ![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;65032726]Nie, nie każdy musi zmieniać pracę na 8-16, ale zawsze na wizażu jest w tym momencie oburzenie, a gdzie tatuś. No to chyba bardzo rzadko tak bywa, że i mama i tata pracują od 7 do 18, nie?[/QUOTE] Nie. Bywa często. W zalezności od zawodu, wyboru pracy i innych czynników. Cytat:
Nie widać. wg mnie łżobki powinny być czynne wg potrzeb rodziców np. 7-19 I nie, nie oznacza to, ze dzieci będą tam przebywać dokłądnie w tych godzinach, ale, że rodzice będą mogli z tych godzin korzystać w razie potrzeby.
|
|
|
#2708 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To wtedy ograniczaja ilosc przepracowanych godzin na rzecz dziecka. Proste. A jesli nie moga/nie chca to niech sie zastanowia na posiadaniem dziecka, bo po co im ono, jesli i tak je widywac beda od swieta. To tak z wszystkimi innymi potrzebami. Jesli bardzo cos chcesz miec to musisz sie liczyc z tym, ze ewentualnie bedziesz musiala "przemeblowac" swoje zycie, z czegos moze zrezygnowac. Ale jesli uwzasz, ze to co dostaniesz zrekompensuje ci to co stracisz, to rezygnujesz bez bolu. Ale jesli sprawi to bol, wydaje sie taka rezygnacja niemozliwa, to lepiej zostawic wszystko tak jak jest, bo to znaczy, ze czlowiek nie chce az tak bardzo jak mysli, lub nie jest gotowy. Pomijam sprawy finansowe, bo jesli obydwoje rodzicow musi tyrac od switu do nocy, zeby utrzymac siebie i dziecko, to tez nie wiem czy jest warto. Ale to temat drazliwy.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2016-09-07 o 12:15 |
|
|
|
|
#2709 | |
|
lise-kotta
|
było było, usłużnie cytuję
Cytat:
|
|
|
|
|
#2710 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Na potrzeby tej dyskusji - tak, bycie samotnym rodzicem to zbieg okoliczności. W tym momencie chodzi mi tylko o fakt wcześniejszego odbierania dziecka z placówki/zaprowadzania go tam, nie chcę rozwijać dyskusji na temat samotnego rodzicielstwa z wyboru (które chyba aż tak częstym przypadkiem nie jest). No nie żartuj, myślałam, że każdy ma ochotę zostać z dzieckiem w domu do 2/3/4 rż. A nie, sorry, zapomniałam, na wizażu = koniec własnego życia, zaprzepaszczenie fantastycznej kariery zawodowej oraz oczywiście uniemożliwienie dziecku dobrego startu w przyszłość, bo każde dziecko nieidące do żłobka pije mleko z butelki do 7 rż. |
|
|
|
|
#2711 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja sie cieszę, ze jest jaka jest i ze nie trzymałam jej latami w domu przy spódnicy. [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;65032726]Nie, nie każdy musi zmieniać pracę na 8-16, ale zawsze na wizażu jest w tym momencie oburzenie, a gdzie tatuś. No to chyba bardzo rzadko tak bywa, że i mama i tata pracują od 7 do 18, nie?[/QUOTE] Mój TZ nie ma jakiegoś normowanego czasu pracy, sporo czasu pracuje z domu. Ale nie każdy ma ten komfort? Cytat:
![]() Ja wychodzę z założenia, ze dziecko to jest istota społeczna, jasne, ze w wieku pol roku nie potrzebuje życia towarzyskiego z rówieśnikami. Ale dla większość dzieci 3letnich czy nawet młodszych towarzystwo rówieśników jest bardziej atrakcyjne niż mama cała dobę. Ja nie lubie całymi dniami bawić sie z dzieckiem w sklep, restauracje, układanie klocków czy odgrywanie ról figurkami. Albo piec ciast w piaskownicy, juz swoje ciasta z piasku w życiu upieklam ![]() [1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;65033446]no, nie zawsze jakiś czas temu sprzedawałam mieszkanie, bardzo fajne małżeństwo było: on nie głupi, matka nie głupia z mojego osiedla, dzieciaka mieli rok młodszego od mojego, z tego samego przedszkola do notariusza przyszli z dzieckiem, a mogli je spokojnie zostawić w przedszkolu, 1 godz.=1 zł co to był za dziecko ? chyba indyk jest bardziej rozgarnięty ktoś zagaił rozmowę: chodzi do przedszkola ? a do żłobka chodził ? - oczywiście tak, tak, dzieci powinny chodzić do żłobka, całkiem inaczej się rozwijają - no inaczej, dobrze, że moje dzieci ten żłobek ominął[/QUOTE] Rożne sa dzieci, żłobek czy przedszkole nie jest środkiem na wszelkie problemy z dzieckiem. Jak sie dziecko wychowuje za pomocą telewizora czy tabletu, wyręcza we wszystkim, to specjalnie rozgarnięte raczej nie będzie. Rok temu byłam na wakacjach na greckiej wyspie. Zdawałoby sie, wakacje, maja ludzie mnóstwo wolnego czasu, zeby pobyć z dzieckiem bez stresu, nie trzeba sprzątać, gotować, pracować. Większość maluchów spożywała posiłki przy włączonej bajce na tablecie czy telefonie. No tak nawet na wakacjach rodzicom sie nie chce, to co dopiero w domu? |
||
|
|
|
#2712 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie, jak widze znow nie rozumiesz. Ale to zadna nowosc.
|
|
#2713 | |
|
lise-kotta
|
Odpieluszkowe Zapalenie Mózgu cz. IV
Cytat:
Meoooow xD Luba jakie pazurki nagle, wow. Nie potrafisz obronić swojego rozumowania wiec atak na inteligencje interlokutora dostałam w zamian. Tylko o tobie to świadczy Ja wiem, ze masz niewielkie doświadczenie z praca zawodowa ale cos tam ci gdzieś powinno dzwonić, choćby z wypowiedzi ludzi z twojego otoczenia. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Edytowane przez liselotta Czas edycji: 2016-09-07 o 12:42 |
|
|
|
|
#2714 |
|
wańka wstańka
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;65035156]Ajah, teraz to chyba serio już piszesz tylko po to, żeby mi zrobić przytyk (ale spoko, nie Ty pierwsza i nie ostatnia, jestem do tego przyzwyczajona). No jak nie zostają codziennie na tyle godzin, to o czym my tu mówimy?
Na potrzeby tej dyskusji - tak, bycie samotnym rodzicem to zbieg okoliczności. W tym momencie chodzi mi tylko o fakt wcześniejszego odbierania dziecka z placówki/zaprowadzania go tam, nie chcę rozwijać dyskusji na temat samotnego rodzicielstwa z wyboru (które chyba aż tak częstym przypadkiem nie jest). No nie żartuj, myślałam, że każdy ma ochotę zostać z dzieckiem w domu do 2/3/4 rż. A nie, sorry, zapomniałam, na wizażu = koniec własnego życia, zaprzepaszczenie fantastycznej kariery zawodowej oraz oczywiście uniemożliwienie dziecku dobrego startu w przyszłość, bo każde dziecko nieidące do żłobka pije mleko z butelki do 7 rż.[/QUOTE] O jaki przytyk ci chodzi, bo pojęcia nie mam ? Wiele osób korzysta z godzin otwarcia żlobka w takich a nie innych godzinach,a le nie codziennie. To chyba jasne. Czyli np. zostają 3 dni w tygodniu po 12 h. Bycie samotnym rodzicem to okoliczność, a nie koincydencja- no chyba, że z opieką przedszkolną (co sensu większego nie ma) ![]() Nie wiem dlaczego odwołujesz się do opinii wizażu tak bardzo ![]() Istnieją zawody, gdzie godziny pracy z góry są dość elastyczne i długie. Istnieją rodziny, w któych oboje rodziców wykonuje taki zawód. Ludzie mieszkają w różnych miejscach/ odległości od domu i nawet jeślipracują kilka godin dziennie, resztę mogą zeżreć dojazdy. Istnieją też ludzie, którym piękny plan wziął w łeb i wszystko się rypło i trzeba sobie radzić. Są tez ludzie, którzy chcą zagwarantować odpowiedni wg siebie poziom życia- i chodzą do pracy po to, by zarabiać. Oczywistym jest to, że kontakt z dzieckiem jest istotny dla jego rozwoju- nie wtym rzecz zupełnie. Rzecz w tym, by traktować ludzi z taką samą wyrozumiałością jak chcesz by ciebie traktowano. Tekst, że ktoś oddaje dziecko do żloba nie powinien dziecka posiadać jest dla mnie poniżej krytyki. Co do zaprzepaszczenia kariery przez siedzenie z dzieckiem w domu: oczywiście tak być nie musi, ale często tak jest. Wiele kobiet będąc z dzieckiem w domu nie dba o swój rozwój, przyszłość zawodową. Nie jest to ani wina dziecka, ani opieki nad nim. To decyzja tych kobiet. Moim zdaniem jest to objaw głupoty, a i często lenistwa.
Edytowane przez ajah Czas edycji: 2016-09-07 o 12:41 |
|
|
|
#2715 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;65035156]Ajah, teraz to chyba serio już piszesz tylko po to, żeby mi zrobić przytyk (ale spoko, nie Ty pierwsza i nie ostatnia, jestem do tego przyzwyczajona).
[/QUOTE] To nie chodzi o przytyki, tylko o to, ze punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia. Ty jesteś w domu z synem, który ma juz trzy lata, wiec leci ci czwarty rok. Wiele kobiet jednak aż tyle czasu z dzieckiem w domu nie spędza, bo pracuje i tym samym musi godzić opiekę nad dzieckiem, odbieranie i odwożenie do przedszkola, prace, obowiązki domowe, opiekę nad dzieckiem w razie choroby, jakieś nagle sytuacje. Czasem jeszcze do tego dochodzi jakaś nauka, trudne egzaminy, jak choćby było w moim przypadku. Trzeba to wszystko jakoś ze sobą zgrać, nie jest to żadne bohaterstwo, bo tak ma większość ludzi, zwłaszcza w wiekszych miastach, w których więcej czasu choćby dojazd zajmuje. Juz nie wspominając o tym, ze większość ludzi ma do spłacenia kredyt za mieszkanie i jednak szybciej niż do sześćdziesiątki chciałaby sie z tym uwinąć. Stad te dzieci nierzadko jednak spędzają w przedszkolu i po 10 godzin i chodzą tam od drugiego roku życia. Wbrew pozorom na nieszczęśliwe te dzieci nie wyglądają, mam na myśli choćby te z grupy przedszkolnej mojej Odnośnie tego zaprzepaszczenia kariery zawodowej. Czy jakbyś sama miała fajna prace, która byś lubiła i na której by Ci zależało, to jednak Twój syn od dawna by nie chodził do przedszkola czy nawet żłobka? Czy dla dorosłej osoby nie jest ciekawsze wyjście do ludzi, fajnej pracy niż całe dni z trzylatkiem, który mógłby spokojnie juz chodzic do przedszkola? Rozumiem, ze tu jest tez ten problem, ze nasz wspaniały rząd, zamiast inwestować w przedszkola i ułatwiać zwłaszcza kobietom zycie zawodowe woli rozdawać 500 zł ma przezarcie i wzbogacenie bogatego pana z Portugalii ![]() Kiedyś dzieci nie potrzebowały tak przedszkola jak teraz, bo miały rodzeństwa więcej, kuzynów, dzieci u sąsiadów i wtedy fakt, nie była to żadna wielka strata, jak do przedszkola nie poszły, bo socjalizowaly sie w inny sposób. Ja sama nie chodziłam. Teraz rodzeństwa często nie maja, albo jedna sztukę, z dzieckiem cały dzień siedzi w domu jedna osoba, zazwyczaj mama lub zmęczona juz życiem babcia, która swoje dzieci odchowała i za jakie grzechy w wieku 60paru lat ma sie całe dnie z wnukiem użerać, na podwórku zycie zamiera w październiku do kwietnia, w domach ludzie sie nie odwiedzają jak kiedyś, nawet niespecjalnie znają, to sorry, ale dla mnie to nie jest optymalny model wychowywania dziecka. |
|
|
|
#2716 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;65035156]
No nie żartuj, myślałam, że każdy ma ochotę zostać z dzieckiem w domu do 2/3/4 rż. [/QUOTE] ja bym chciała, bardzo, ale niestety bez mojej wypłaty nie dam rady ![]() Fajnie, że chociaż był roczny macierzyński. kuzynka musiała po roku wrócic do pracy, dziecko poszło do żłobka, wstaje o 6, odbiera go ok 18, w domu tylko kąpiel i spać przykre ale co ma zrobić. Opiekunka odpada, nie stać jej, prace musi miec.
|
#2717 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
No to ja RÓWNIEŻ rozumiem, że bywają dni, kiedy tak się może dziać. Natomiast nigdy i nigdzie nie napisałam, że "ktoś oddaje dziecko do żloba nie powinien dziecka posiadać". Ja wiem, że mnie łatwo takie słowa podpiąć z uwagi na moją własną sytuację, ale nie są to moje słowa i nigdy tak nie uważałam. Ale tak jeśli ktoś oddaje dziecko do żłobka dzień w dzień na więcej niż 10h, to tak, według mnie nie jest to dobra sytuacja. I chyba raczej nie powiesz mi, że dziecko ma większą potrzebę przebywania z rówieśnikami cały dzień (cały dzień=powyżej tych 10 czy nawet dla mnie 8, ale rozumiem te dojazdy) niż z rodzicem, bo roczniak ma socjalizację tam, gdzie pieluszkę. Cytat:
Siedzę z Młodym czwarty rok, bo jak wiesz lub nie wiesz, do przedszkola się nie dostał. Tzn. dostał, do prywatnego, ale po przeliczeniu wszystkich kosztów, dojazdów, wzięcia pod uwagę tego, że i tak dziadkowie musieliby go czasami odbierać (a więc dojechać po niego) oraz tego, że pewnie na początku wiele do tego przedszkola nie pochodził - zrezygnowaliśmy. Pewnie tak, gdybym miała super pracę, to chciałabym do niej wrócić - ale raczej i tak dopiero teraz. Teraz czuję, że jest już odpowiedni moment. Natomiast w tej chwili nie jest to możliwe z powodu jw - dziecko opieki na razie nie ma, pewnie ostatecznie zostanie z dziadkami jednak. Nie wiem, dlaczego tak bardzo staracie się insynuować mi, że ja jestem przeciwna żłobkom/przedszkolu w tym najmłodszym wieku. Ależ nie jestem, pomimo tego, że mój syn nie chodzi. Ale to chyba trzeba sobie jakoś wszystko poustawiać z głową, a nie wrzucić dziecko na 12 h do żłobka codziennie. ---------- Dopisano o 13:09 ---------- Poprzedni post napisano o 13:07 ---------- Cytat:
No i rozumiem, że tak się zdarza, ale to pewnie nie jest nagminna sytuacja wszystkich żłobkowych dzieci. |
|||
|
|
|
#2718 |
|
Zakorzenienie
|
Znajoma kiedyś opowiadała mi, jak u nich na osiedlu otworzyli przedszkole do 20:00, dla wygody dłużej pracujących rodziców. Jednak szybko zrezygnowali z tego pomysłu, kiedy zorientowali sie, ze rodzice dzieci, które siedzą tam do końca, juz od dawna wrócili z pracy i czasem okiem na pociechy z balkonu rzuca
|
|
|
|
#2719 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I jak to bylo... o tym ataku, jesli nie ma sie argumentow...![]() Nie mozesz jednej mojej odpowiedzi przypasowywac do wszystkich swoich pytan. Bo to sie nazywa maniupulacja. To jesli chodzi o moja poprzednia wypowiedz, bo widze, ze jednak trzeba ja rozwinac.
|
|
#2720 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
To jest straszne. |
|
|
|
|
#2721 |
|
Zakorzenienie
|
U nas jest prywatne przedszkole całodobowe.
Był kiedyś wywiad w gazecie z panią dyrektor. Mówiła że nocujące dzieci to rzadkość, ale jest jedno dziecko wychowywane przez samotnego ojca, ojciec miał wyjazd w delegację i dziecko nocowało w przedszkolu chyba 3 noce z rzędu. Ze żłobkiem na przykład jest jeszcze ta trudność, że nie można dziecka przyprowadzić później niż na śniadanie. Drzwi zamknięte i nie wpuszczają. Podobno późniejsze przychodzenie dzieci dezorganizuje zajęcia w grupie. Problem był podnoszony przez rodziców pracujących w trybie zmianowym, którzy na przykład idą na 12 czy 14 do pracy i mogliby spędzić przedpołudnie z dzieckiem. Żłobek uważa, że takie przychodzenie codziennie o innej porze jest niekorzystne dla dziecka i lepiej dla niego jak codziennie ma w domu i żłobku ten sam rytm. |
|
|
|
#2722 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Łatwo chyba sobie wyobrazić sytuację, że dwoje rodziców pracuje na wysokich stanowiskach czy gdzieś w korpo i muszą siedzieć po godzinach. Dla takich osób wymigiwanie się od tego może skończyć się utratą pracy i są one tego świadome. Mają więc zrezygnować z pracy, która daje im utrzymanie, często na bardzo dobrym poziomie, pozwala na spłatę kredytu, bo dziecko 2 godziny dłużej w przedszkolu unieszczęśliwią? Albo nie wiem, mają iść do pracy, która jest poniżej ich kwalifikacji, ale od 8 do 16?
Jak na św. Hieronima jest deszcz albo go ni ma, to na św. Szczepana pada albo nie pada. Edytowane przez ciri15 Czas edycji: 2016-09-07 o 13:57 |
|
|
|
|
#2723 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No ja rozumiem na poczatku, zeby dziecko przyzwyczaic, ze chodzi do zlobka, ale potem? Jawiem, ze dziecko lubi rutyne, ale jednak bez przesady, w koncu w domu tez sie nie robi codziennie tego samego
|
|
#2724 |
|
Zakorzenienie
|
gdyby moje dziecko chodziło do przedszkola/złobka, musiałoby przed 6 wstać, max o 7 byc na miejscu i siedzieć do 16, przed 17 w domu by był
|
#2725 |
|
Zakorzenienie
|
W przedszkolu mojej corki jest rodzeństwo, rok po roku. Z tego, co widzę, to chyba codziennie zamykają przedszkole, bo nawet jak późno odbieralam córkę, to zawsze byli. Dziwi mnie to o tyle, ze mama ma w domu niemowlaka i mogłaby choć po 16 te dzieci odebrać, tym bardziej ze sprawiają dość poważne problemy wychowawcze i trzeba poświecić im czas. Ale pewnie sie nie chce mieć starszej rozrabiajacej dwójki w domu.
Chłopiec kiedyś na mamę napluł, a ona sie roześmiała. Tu juz mnie ogarnęło przerażenie, jak mozna sobie takiego luja hodować, wprost proszenie sie o poważne problemy w przyszłości.[ Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2016-09-07 o 13:51 |
|
|
|
#2726 | |
|
lise-kotta
|
Cytat:
dlatego sprowadzam na ziemię i pytam o sytuacje, w których rodzice nie mają tego komfortu by kończyć codziennie pracę o 15 bądź rodzic jest samotny i pracujący dużo i długo by utrzymać siebie i już istniejące dziecko. oczywistym jest, że decydując się na dziecko ponosi się odpowiedzialność i życie ulega przemeblowaniu, ale jeśli się nie żyje w idealnym świecie (fajrant o 15 i dziecko w domu o 16), to co mają zrobić takie kobiety? zrezygnować z posiadania dziecka? co ma zrobić samotna matka, która już dziecko posiada? pytam o realne sytuacje, do których twoja idealna wizja (vide: pierwsze zdanie mojego postu) nie przystaje nijak
Edytowane przez liselotta Czas edycji: 2016-09-07 o 13:52 |
|
|
|
|
#2727 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na te pytania juz odpowiadalam wczesniej, wiec wystarczy czytac co pisze. Czytac, nie zacietrzewiac sie, nie oblewac klawiatury jadem i nie byc nastawiona do mnie jak pies do jeza ![]() To tyle z mojej strony, bo nic nie wnosza te nasze przekomarzania, szkoda naszego czasu
|
|
#2728 | |
|
lise-kotta
|
Cytat:
wskaż mi gdzie odpowiedziałaś na moje pytanie. dla przypomnienia cytuję twoją wypowiedź: "To tak z wszystkimi innymi potrzebami. Jesli bardzo cos chcesz miec to musisz sie liczyc z tym, ze ewentualnie bedziesz musiala "przemeblowac" swoje zycie, z czegos moze zrezygnowac. Ale jesli uwzasz, ze to co dostaniesz zrekompensuje ci to co stracisz, to rezygnujesz bez bolu. Ale jesli sprawi to bol, wydaje sie taka rezygnacja niemozliwa, to lepiej zostawic wszystko tak jak jest, bo to znaczy, ze czlowiek nie chce az tak bardzo jak mysli, lub nie jest gotowy." w związku z tym ponawiam pytanie - co ma zrobić w takim razie ta samotna matka, która została sama z dzieckiem i sprząta od rana do nocy by je utrzymać? i co mają zrobić rodzice, którzy nie mogą pracować codziennie do 15 a bardzo dziecko chcą mieć? i sprawia im to ból, że go nie mają? |
|
|
|
|
#2729 | ||
|
wańka wstańka
|
Perse placówka- to nie tylko socjalizacja
![]() I nie rozumiem stawiania kwestii w taki sposób: Cytat:
Dobry żlobek zapewnia wsparcie w rozwoju emocjonalny, intelektualnym, motorycznym, społecznym. Oczywiście kontakt z rodzicem (dobry jakościowo) ma ogromną wartość i znaczenie w rozwoju dziecka, i jest istotny. Jeśli rodzic pracuje ostro, dziecko jest w żlobku, ale gdy są razem spędzają czas wspólnie to ich relacja będzie się rozwijać, będzie zdrowa, a dziecko nie powinno mieć wielkiej traumy z powodu bycia w placówce. Do tego jednak trzeba chęci i wysiłku: znalezienia odpowiedniej opieki dla dziecka, spędzenia czasu z dzieckiem (bardziej lub mniej aktywnie, ale z branie potrzeb dziecka pod uwagęprzede wszystkim). Istnieją dzieci dla których przedszkole niesie ogromną pomoc, np. gdy rodzice są mało wydolni czy zaangażowani. Istnieją dzieci, które do przedszkola stworzone nie są (z różnych względów) i im warto zapewnić inne atrakcje, opiekę, zajęcia rozwojowe. Owszem nie napisałaś, ze nie powinni posiadać potomstwa, ci któzy posyłają dziecko do żłoba. Za to stwierdziłaś Cytat:
|
|
|
#2730 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:24.

niz to mlodsze. Zalezy tez od charakteru dziecka.
). I coraz wiecej widze i rodzicow i dziadkow a juz nie wspomne o opiekunkach, ktorzy naprawde kreatywnie spedzaja w domu czas z dziecmi, to nie jest tak, ze jesli w domu to dziecko siedzi przed tv a w przedszkolu to wszystkiego sie nauczy.
Zniszczyłaś mu dzieciństwo i nie zadbałaś o prawidłowy rozwój 

Zreszta jednym, dokladnie jednym
nie jestem przeciwniczką żłobków, ale jak ktoś ma w ciągu dnia 1h, żeby zająć się dzieckiem, to chyba wtedy lepiej przemyśleć decyzję o posiadaniu tego dziecka.