Mamy majowe 2017 - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-09-07, 10:00   #61
BlackSanctum
Zakorzenienie

Dot.: Mamy majowe 2017

Cytat:
Napisane przez h0pe Pokaż wiadomość
Podeslij cos wiecej, chetnie poczytam

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Ale to Ty powinnaś w jakiś sposób zaargumentować swoje słowa, skoro już straszysz dziewczyny. Zupełnie niepotrzebnie zresztą, bo to mit i nigdy nie widziałam dowodów na poparcie Twojej tezy, a w ciąży raz już byłam i się interesowałam tematem.

Wysłane z mojego E6653 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez BlackSanctum
Czas edycji: 2016-09-07 o 10:03
BlackSanctum jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-07, 10:05   #62
999fd1c55571ad5d2d0bdb01d195d36e03efc653
Konto usunięte

Mamy majowe 2017

Hej to i ja dołącze jak mogę testowałam w piątek 3 testy i same grube dwie krechy czekam jeszcze na wynik bety który ma być dzis lub jutro

Póki nie mam żadnych wyników to staram sie nie nakręcać choć mam nadzieje ze bedzie ok

U mnie z objawów to hmm powiększone piersi lekko (to zauważył tz :p) i częstsze parcie na pęcherz

Edytowane przez 999fd1c55571ad5d2d0bdb01d195d36e03efc653
Czas edycji: 2016-09-07 o 10:11
999fd1c55571ad5d2d0bdb01d195d36e03efc653 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-07, 10:12   #63
silly78
tut tuut

GG do silly78

effpe, witaj

tez mnostwo czytalam o usg, SA bezpieczne. tez jestem zagorzala przeciwniczka straszenia
poza tym... lepiej zrobic wiecej usg i miec pewnosc ze wszystko jest ok, niz nie zrobic i nie daj boze cos przeoczyc, wedlug mnie.

Maluch
silly78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-07, 10:15   #64
BlackSanctum
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez silly78 Pokaż wiadomość
effpe, witaj

tez mnostwo czytalam o usg, SA bezpieczne. tez jestem zagorzala przeciwniczka straszenia
poza tym... lepiej zrobic wiecej usg i miec pewnosc ze wszystko jest ok, niz nie zrobic i nie daj boze cos przeoczyc, wedlug mnie.
Dokładnie. Ale znajdą się osoby, które uwierzą w takie wynurzenia i naprawdę będą się baly. Usg może uratować życie, a nie zaszkodzić.

Stary 2016-09-07, 10:19   #65
h0pe
Wtajemniczenie

GG do h0pe

Cytat:
Napisane przez BlackSanctum Pokaż wiadomość
Ale to Ty powinnaś w jakiś sposób zaargumentować swoje słowa, skoro już straszysz dziewczyny. Zupełnie niepotrzebnie zresztą, bo to mit i nigdy nie widziałam dowodów na poparcie Twojej tezy, a w ciąży raz już byłam i się interesowałam tematem.

Nie atakuj mnie i nie pisz ze straszę bo nie to mialam na celu. Bardziej zwrocenie uwagi na ten temat. Takze się intersowalam szczegolnie po ostrzezeniu profesora u ktorego prowadziłam ciąże. Chciałam przyśpieszać wizyty,mieć częściej "podgląd" po poprzednich niepowodzeniach. Czytałam sporo, fakt, badań na temat szkodliwości JESZCZE nie ma (edit: mam na myśli badań na ludziach, na zwierzętach są nt szkodliwosci), na temat nieszkodliwosci takze. Dlaczego więc twierdzisz ze to mit. Co mam argumentować? że usg to ultradźwięki? To wynika juz z samej nazwy. Żeby dać obraz przy okazji nagrzewają tkanki. Oglądajac płód dłużej także i jego, a podnoszenie temperatury dopiero rozwijajacych się tkanek,narządów to fakt ktory moze(czywiscie nie musi) miec swoje konsekwencje. Oczywiscie nie jest to to samo co RTG ale wątpliwości czy i jaki moze miec to wplyw na nasze zdrowie nie są jakąś fanaberią. Jeszcze niedawno nie wykonywano tak czesto usg więc czy ma- dopiero będzie można ocenić w kolejnym dziesięcioleciu. Nie mam ani trochę na celu wzbudzania w kimkolwiek strachu. Rozmawiaj ze mną merytorycznie jeśli mi przeczysz i temu do czego sama dotarłam podobnie jak Ty . Ja jestem otwarta na zgłębianie wiedzy szczególnie jesli ściśle mnie dotyczy. Dlatego poprosilam Cię o cos więcej, bynajmniej po to by się sprzeczać czy robić jakieś osobiste wycieczki. Stwierdziłaś jednoznacznie że to mit więc sądziłam że wiesz to skądś na pewno.

Ps. przypomniałam sobie że miałam ciekawy kawał publikacji na ten temat, mogę podesłać Ci na priw i mozemy wymienić wnioski i spostrzeżenia, chyba, ze nie masz ochoty.

Edytowane przez h0pe
Czas edycji: 2016-09-07 o 11:05
h0pe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-07, 10:21   #66
BlackSanctum
Zakorzenienie

Nikt nikogo nie atakuje. Trochę dystansu.

Stary 2016-09-07, 10:23   #67
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez BlackSanctum Pokaż wiadomość
Nikt nikogo nie atakuje. Trochę dystansu.

Amen ❤️

Stary 2016-09-07, 11:19   #68
h0pe
Wtajemniczenie

GG do h0pe

abstrahując od wynurzeń ufam swoim lekarzom. Ale nie ukrywam,że chciałabym żeby było tak jak twierdzicie, w końcu sama marzyłam o domowym usg przez całą ciążęWysłane z aplikacji Forum Wizaz

---------- Dopisano o 12:19 ---------- Poprzedni post napisano o 11:27 ----------

Mam jeszcze pytanie do Was wszystkich,szczególnie tych, które mają/miewają plamienia przed miesiączką - jak liczycie dni cyklu? Do tej pory opierałam się na informacji od dr z poprzedniej ciąży, czyli: liczymy 1 dc od żywej krwi. Ale sama nie wiem jak liczyć w tym, bo pierwszego dnia miałam żywą krew, potem parę dni plamień i dopiero typową @. Nawet nie wiem co wpisać w standardowym kalendarzyku liczącym termin itd... niezła zagwozdka

Edytowane przez h0pe
Czas edycji: 2016-09-07 o 10:37
Stary 2016-09-07, 11:24   #69
esor
Mamusia Luty 2016

Cześć dziewczyny

Wpadłam sie przywitać i jeśli nie macie nic przeciwko czasem sie udzielać na wątku. Jestem zapisana już u mam kwietniowych, bo TP wg OM wychodzi na ostatni tydzień kwietnia, ale owulacja u mnie była opóźniona aż o 11 dni (w 25 dc) wiec i ciąża jest duzo młodsza i termin wg owulacji i ostatniego USG wychodzi na 1 maja Ostatnio w ciąży tez miałam termin na koniec miesiąca i strasznie mnie to denerwowało, bo wszystkie mamy już gadaly o kupach i karmieniu, a ja ciagle w dwupaku a tak będę mieć termin w środku miedzy mamami kwietniowymi i majowymi

Teraz jestem jakiś na przełomie 7 i 8 tygodnia, w piątek byłam na pierwszym USG i widziałam maleńki zarodeczek 3 mm z bijącym serduszkiem.

Na następny dzień , czyli w sobotę, dostałam plamien, które sa do dziś, dlatego byłam wczoraj znowu u mojej gin na usg i dzięki Bogu zarodek 7 mm i bije mu serduszko, ale pojawił sie krwiak mam leżeć i nie dźwigać, ale to niemożliwe w moim przypadku Bo...

22 lutego 2016 urodziłam córeczkę Hanię. Poród był zależy jak liczyć, ale miedzy 17, a 24 h prób SN, ale zAkonczylo sie cc, bo w wielkich mękach rozwarcie doszło tylko do 3 cm Mam 24 lata (w listopadzie kończę 25) tak jak moj mąż i pochodzę i mieszkam w Krakowie

03.10.2015 żona

22.02.2016 Hania
19.04.2017 Agatka
esor jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-07, 11:56   #70
silly78
tut tuut

GG do silly78

h0pe, chyba najlepiej poczekac na ustalenie wieku na usg na tym wczesniejszym mozna ustalic wiek dosc dokladnie.

esor, witaj ja teoretycznie tp mam 28 kwietnia, wiec jakos blizej mi do mamus z poczatku maja niz kwietniowek

Maluch
Stary 2016-09-07, 12:05   #71
h0pe
Wtajemniczenie

GG do h0pe

Cytat:
h0pe, chyba najlepiej poczekac na ustalenie wieku na usg na tym wczesniejszym mozna ustalic wiek dosc dokladnie.

esor, witaj ja teoretycznie tp mam 28 kwietnia, wiec jakos blizej mi do mamus z poczatku maja niz kwietniowek
A tak. Racja. Pamiętam z poprzedniej ciąży że te pierwsze usg są najbardziej miarodajne jeśli chodzi o TP. ciekawe jal bardzo rozminie się z wyliczeniami kalendarzyka..

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-09-07, 12:31   #72
silly78
tut tuut

GG do silly78

a tu to i tak jedna wielka niewiadoma na pierwszej wizycie gin ustalil tp na 2.12, pozniej w szpitalu na 28.11, a starszak mial te wszystkie wyliczenia gleboko i postanowil sie przywitac ze swiatem 6.11
wiec ja akurat te daty traktuje mocno orientacyjnie,tak z wlasnego doswiadczenia

Maluch
Stary 2016-09-07, 13:57   #73
h0pe
Wtajemniczenie

GG do h0pe

Cytat:
a tu to i tak jedna wielka niewiadoma na pierwszej wizycie gin ustalil tp na 2.12, pozniej w szpitalu na 28.11, a starszak mial te wszystkie wyliczenia gleboko i postanowil sie przywitac ze swiatem 6.11
wiec ja akurat te daty traktuje mocno orientacyjnie,tak z wlasnego doswiadczenia
Silly, jasne ze orientacyjnie ale wiesz jak jest, najgorzej jak jestes po mozliwych teminach i jest zonk - ile mozna czekac w poprzedniej bylam po obu TP jak na zlosc

Stary 2016-09-07, 16:04   #74
ukrajinka
Zakorzenienie

Poprzednio mialam termin na 21 listopada, a mlody przyszedl na swiat 2 grudnia, troche sie naczekalam
Który dzieje się wbrew rozumowi
ukrajinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-07, 16:10   #75
vikuniaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez esor Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny

Wpadłam sie przywitać i jeśli nie macie nic przeciwko czasem sie udzielać na wątku. Jestem zapisana już u mam kwietniowych, bo TP wg OM wychodzi na ostatni tydzień kwietnia, ale owulacja u mnie była opóźniona aż o 11 dni (w 25 dc) wiec i ciąża jest duzo młodsza i termin wg owulacji i ostatniego USG wychodzi na 1 maja Ostatnio w ciąży tez miałam termin na koniec miesiąca i strasznie mnie to denerwowało, bo wszystkie mamy już gadaly o kupach i karmieniu, a ja ciagle w dwupaku a tak będę mieć termin w środku miedzy mamami kwietniowymi i majowymi

Teraz jestem jakiś na przełomie 7 i 8 tygodnia, w piątek byłam na pierwszym USG i widziałam maleńki zarodeczek 3 mm z bijącym serduszkiem.

Na następny dzień , czyli w sobotę, dostałam plamien, które sa do dziś, dlatego byłam wczoraj znowu u mojej gin na usg i dzięki Bogu zarodek 7 mm i bije mu serduszko, ale pojawił sie krwiak mam leżeć i nie dźwigać, ale to niemożliwe w moim przypadku Bo...

22 lutego 2016 urodziłam córeczkę Hanię. Poród był zależy jak liczyć, ale miedzy 17, a 24 h prób SN, ale zAkonczylo sie cc, bo w wielkich mękach rozwarcie doszło tylko do 3 cm Mam 24 lata (w listopadzie kończę 25) tak jak moj mąż i pochodzę i mieszkam w Krakowie

Kocham Krakow! Pochodze z Oswiecimia, ale obecnie mieszkam zagranica .
Trzymam kciuki za Ciebie!

Cytat:

zawsze sie czegos nowego mozna dowiedziec, nie mialam pojecia, ze na podstawie USG ustalaja wiek ciazy myslalam, ze bazuja na terminie om :brzyda l:

Cytat:
Silly, jasne ze orientacyjnie ale wiesz jak jest, najgorzej jak jestes po mozliwych teminach i jest zonk - ile mozna czekac w poprzedniej bylam po obu TP jak na zlosc

moja znajoma rok temu tez to przezywala... spacery, gimnastyka, nic nie pomoglo, dopoki mlody sie sam nie zdecydowal wyjsc

Po dyskusji na temat USG zastanawiam sie, czy nie odwolac tego usg za tydzien w czwartek i nie isc dopiero faktycznie do docelowego lekarza za dwa tygodnie. W innym razie pewnie mi beda robic dwa razy USG w ciagu dwoch tygodni
A jak pojde w tym drugim terminie tylko, to akurat bedzie poczatek 8go tygodnia.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-09-07, 17:02   #76
decorail
Zakorzenienie

Ja na swoim przykładzie żałuję, że poszłam tak wcześnie na USG. Nie dlatego, że boję się, że zaszkodzi, ale dlatego, że jeszcze nic nie było widać i do następnego USG będę myśleć tylko o tym czy ciąża rozwija się prawidłowo. Następnym razem poszłabym dopiero ok. 7 tyg.
decorail jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-07, 17:22   #77
ukrajinka
Zakorzenienie

Wlasnie ja dlatego czekam do 8 tyg bo wtedy to juz bedzie sporo widac pozniej jeszcze moze pojde na usg plci w 16/17 tyg, ale to jeszcze zobaczymy. Planowo sa 2 panstwowe na cala ciaze, a wiec w sumie bede miala 4. Poprzednim razem mialam lacznie 3 bo poszlismy tez na 3d
Stary 2016-09-07, 18:22   #78
silly78
tut tuut

GG do silly78

ukrajinka, Ty z uk? Mam dokladnie taki sam plan co do ilosci usg, w niedziele ide prywatnie 8tc, potem panstwowo z nhs, potem w 16tc na plec i potem nhs. Z tym ze na nhs chyba mi jeszcze zrobia w 32tc, bo ja juz wiekowa jestem

Tez nie jestem za tym zeby isc za wczesnie. Czlowiek ma rozkminy czy moze cos widac, a jak nie widac to moze jest cos nie tak itp. W 8 tygodniu juz na bank bedzie widac (oby!!!) czy wszystko gra.

Maluch
Stary 2016-09-07, 18:41   #79
ukrajinka
Zakorzenienie

Cytat:
ukrajinka, Ty z uk? Mam dokladnie taki sam plan co do ilosci usg, w niedziele ide prywatnie 8tc, potem panstwowo z nhs, potem w 16tc na plec i potem nhs. Z tym ze na nhs chyba mi jeszcze zrobia w 32tc, bo ja juz wiekowa jestem

Tez nie jestem za tym zeby isc za wczesnie. Czlowiek ma rozkminy czy moze cos widac, a jak nie widac to moze jest cos nie tak itp. W 8 tygodniu juz na bank bedzie widac (oby!!!) czy wszystko gra.

Tak z uk. To piona za podobny plan dzialania

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-09-07, 18:43   #80
gornek
Zakorzenienie

To chyba tylko mi w klinice kazali kontrolować wszystko co jakies 2 tygodnie, ale cóż czekałam na ten cud ponad 2,5 roku wiec jak trzeba to będę chodziła ja czekam do 24 października bo wtedy kończy mi sie 1 trymestr. Z mężem i tak postanowiliśmy, ze rodzinie powiemy na święta dopiero, bo rodzice wiedza

Wysłane z iPad
gornek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-07, 18:59   #81
h0pe
Wtajemniczenie

GG do h0pe

Cytat:
Napisane przez vikuniaa Pokaż wiadomość
Kocham Krakow! Pochodze z Oswiecimia, ale obecnie mieszkam zagranica .
Trzymam kciuki za Ciebie!

zawsze sie czegos nowego mozna dowiedziec, nie mialam pojecia, ze na podstawie USG ustalaja wiek ciazy myslalam, ze bazuja na terminie om :brzyda l:

moja znajoma rok temu tez to przezywala... spacery, gimnastyka, nic nie pomoglo, dopoki mlody sie sam nie zdecydowal wyjsc

Po dyskusji na temat USG zastanawiam sie, czy nie odwolac tego usg za tydzien w czwartek i nie isc dopiero faktycznie do docelowego lekarza za dwa tygodnie. W innym razie pewnie mi beda robic dwa razy USG w ciagu dwoch tygodni
A jak pojde w tym drugim terminie tylko, to akurat bedzie poczatek 8go tygodnia.
A w ktorym tc bedziesz? Ginekolodzy sugeruja najczesciej 7, 8 tydz.gdy juz jest serduszko. Bo inaczej trza przyjść znowu na akcje serduszka.

Cytat:
Napisane przez gornek Pokaż wiadomość
To chyba tylko mi w klinice kazali kontrolować wszystko co jakies 2 tygodnie, ale cóż czekałam na ten cud ponad 2,5 roku wiec jak trzeba to będę chodziła ja czekam do 24 października bo wtedy kończy mi sie 1 trymestr. Z mężem i tak postanowiliśmy, ze rodzinie powiemy na święta dopiero, bo rodzice wiedza

Wysłane z iPad
Tez mialam częste usg w ciąży. jesli sytuacja wymaga częstej kontroli to nie trzeba robic wręcz. Oby tym razem juz bylo spokojniej tak u mnie jak i u Ciebie

Stary 2016-09-07, 19:02   #82
Konto usunięte

Witam w klubie dziewczyny ja tez z UK tak mało badań a tyle pytań bo to pierwsza ciąża po 1,5 roku staraniach
Za 2,5 tygodnia lecę do Polski i tam zrobie sobie usg pierwsze

Stary 2016-09-07, 20:35   #83
ukrajinka
Zakorzenienie

[1=999fd1c55571ad5d2d0bdb0 1d195d36e03efc653;6505298 1]Witam w klubie dziewczyny ja tez z UK tak mało badań a tyle pytań bo to pierwsza ciąża po 1,5 roku staraniach
Za 2,5 tygodnia lecę do Polski i tam zrobie sobie usg pierwsze

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]

No pewnie, jakbym miala byc w Polsce wkrotce to tez bym szla na usg

REKLAMA
Stary 2016-09-07, 20:44   #84
silly78
tut tuut

GG do silly78

ja pewnie tez
ale powiem Wam, ze ja z obslugi ciazowej jestem tu zadowolona. milo, z usmiechem, brali moje wizje pod uwage, zajeli sie moja cukrzyca ciazowa, no a porod i pobyt w szpitalu to juz bajka byl. wiec mam mile wspomnienia.
extra na pewno bede wolala o badanie gbs miedzy 35-37tc, a jak mi odmowia to prywatnie zrobie. uwazam je za wazne.

Maluch
Stary 2016-09-07, 20:46   #85
Konto usunięte

A wiecie może czy na nhs robią usg genetyczne ?

Stary 2016-09-07, 21:21   #86
silly78
tut tuut

GG do silly78

Mnie robili, ale ja juz bylam po 30. Teraz tez na pewno zrobia. Pytali czy chce, chcialam.

Maluch
Stary 2016-09-07, 21:37   #87
vikuniaa
Zakorzenienie

Cytat:
A w ktorym tc bedziesz? Ginekolodzy sugeruja najczesciej 7, 8 tydz.gdy juz jest serduszko. Bo inaczej trza przyjść znowu na akcje serduszka.
ta druga wizyta wypada mi w 7 skonczonym tygodniu i 3cim (czyli w 8mym tygodniu) dniu, wiec chyba optymalnie. A ja, ciekawska, chcialam isc w 6tym tygidniu (5+4 dni).

Cytat:
Napisane przez ukrajinka Pokaż wiadomość
Wlasnie ja dlatego czekam do 8 tyg bo wtedy to juz bedzie sporo widac pozniej jeszcze moze pojde na usg plci w 16/17 tyg, ale to jeszcze zobaczymy. Planowo sa 2 panstwowe na cala ciaze, a wiec w sumie bede miala 4. Poprzednim razem mialam lacznie 3 bo poszlismy tez na 3d
i chyba tez tak zrobie.

Cytat:
Napisane przez decorail Pokaż wiadomość
Ja na swoim przykładzie żałuję, że poszłam tak wcześnie na USG. Nie dlatego, że boję się, że zaszkodzi, ale dlatego, że jeszcze nic nie było widać i do następnego USG będę myśleć tylko o tym czy ciąża rozwija się prawidłowo. Następnym razem poszłabym dopiero ok. 7 tyg.
dokladnie, bede sie jeszcze bardziej schizowac. Ale juz tak bym chciala, zeby lekarz potwierdzil wszytsko...

REKLAMA
Stary 2016-09-07, 21:38   #88
ukrajinka
Zakorzenienie

Ja tez w pierwszej ciazy bylam zadowolona, nie mam co narzekac. No moze poza jednym jak sie zaczal porod to 2 razy mnie odsylali do domu, ze jeszcze za wczesnie az urodzilam w domu ale super to bylo przezycie.
Co do genetycznego to wiem ze tutaj sprawdzaja na zyczenie bez wzgledu na wiek ryzyko ZD, ale w polsce na genetycznym chyba sie wiecej rzeczy sprawdza.
Stary 2016-09-08, 12:38   #89
Konto usunięte

co tu taka cisza?
Stary 2016-09-08, 12:54   #90
vikuniaa
Zakorzenienie

[1=999fd1c55571ad5d2d0bdb0 1d195d36e03efc653;6508173 1]co tu taka cisza? [/QUOTE]
dokladnie myslalam, ze mi sie wizaz zacina ;-)

mi chyba minela faza strasznego zmeczenia i jestem w dobrej formie. A jak Wy sie czujecie, Mamusie?

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości