|
|||||||
| Notka |
|
| Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1051 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Rozmaitości, czyli wszystko o czym chciałybyśmy porozmawiać ;) - wątek plotkowy
Fajna sprawa
Na tych naszych dzieci może nie robią nic szczególnego to są tańce, śpiewy, rysowanie, malowanie, wyklejanie itd., w dodatku dzieci są cały czas z rodzicami, ale i tak jestem zadowolona, zawsze to jakiś kontakt z rówieśnikami.
|
|
#1052 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Rozmaitości, czyli wszystko o czym chciałybyśmy porozmawiać ;) - wątek plotkowy
Jak A. się nie dostanie do przedszkola, to my też już na 100% będziemy chodzić, chyba na te same zajęcia, co w zeszłym roku, ale teraz już nie odpuszczę.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1053 |
|
Zakorzenienie
|
U nas teraz Igi codziennie na placu zabaw po kilka godzin, w dodatku znajoma naszej niani zajmuje się dziewczynką, więc jak innych dzieci akurat brak, to zawsze ma koleżankę.
Ale i tak fajnie by było zacząć przygotowywać synka do zorganizowanych zajęć.
|
|
#1054 |
|
Konto usunięte
|
My jak jest pogoda to. też na placu zabaw, ale zimą znowu będzie miał mniej kontaktu z dziećmi.
|
|
|
|
#1055 |
|
Zakorzenienie
|
My też praktycznie codziennie jesteśmy na placu zabaw, ale to jednak nie to samo, małe dzieci bawią się osobno, nie razem. Na takich zajęciach jest jednak więcej interakcji z innymi maluchami.
Edytowane przez pani-jesień Czas edycji: 2016-09-05 o 14:20 |
|
|
|
|
#1056 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=95b84f0cb57718c1b68287b 1ccb1b977c909159a_5f79027 3693ad;64888311]Piszesz o zoo w Gdańsku? A nie chce jeździć w stadninie? Klara tylko o tym mówi; też jeździła w minizoo, zaledwie 2x na kucykach w Człuchowie, ale konie lepsze, za duża (jej zdaniem) na kucyki
[/QUOTE]Cytat:
|
|
|
|
#1057 |
|
Zakorzenienie
|
My też rozpoczęliśmy przygodę z przedszkolem
Wszystkim nam to wyjdzie na dobre. Trochę jeszcze mi smutno jak wracam sama do domu ale wiem że on ma opiekę i czas na zabawę a ja mogę spokojnie pracować bez wyrzutów sumienia że dziecko musi bawić się samo i patrzeć jak mama siedzi przed laptopem ![]() W lipcu były dni adaptacyjne pierwsze 3 płakał kolejne 2 już bez płaczu. Bałam się jak to wyjdzie po przerwie wakacyjnej ale niepotrzebnie mówi rano że nie chce iść i czy musi i po co Ale idzie później bez płaczu. Jak go odbieram to buzia mu się nie zamyka ![]() Julkakulkaa pracowałam w przedszkolu i uwierz nie ma nic lepszego dla dziecka Juz po tygodniu będziesz widziała różnicę nie mówiąc o miesiącu czy roku. Nam rodzicom przychodzi to rozstanie ciężej niż dzieciom
|
|
|
#1058 |
|
BAN stały
|
Drugi dzień szkoły. Ja mam kurs do specjalizacji na który pojechałam po 24h dyżurze. Po powrocie o 18 okazało się że zaginął elementarz i książka do angielskiego
zapowiada się ciekawie Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1059 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Pani powiedziała, że dzisiaj w pkolu Młody zachowywał się super. Ładnie jadł, spał, nawet zęby umył (wcześniej się wstydził). Co prawda nie chce się bawić w kółeczku, ale na wszystko przyjdzie czas. Najbardziej trzyma Go w tym przedszkolu poduszka-chmurka, którą musi odwiedzać ![]() No właśnie, dziewczyny - taki plac zabaw to niestety nie to samo co przedszkole... Jesteśmy tego przykładem. |
|
|
|
|
|
#1060 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#1061 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1062 |
|
BAN stały
|
Niee. Po prostu Lena jeszcze nie ogarnia tematu. Został w szkole. Nie zamierzałam po nim płakać
|
|
|
|
#1063 |
|
Konto usunięte
|
I dobrze
nie jest wart ani jednej łzy.
|
|
|
|
|
#1064 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#1065 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1066 |
|
Zakorzenienie
|
Hej piszę tutaj bo na pewno coś znajcie ;-) poszukuję fajnych aplikacji na teblet android dla 3 latki gry, coś z nauka angielskiego? Macie jakieś fajne sparwdzone ???;-)
|
|
#1067 |
|
Konto usunięte
|
Faktycznie 3latka musi grać na tablecie?
|
|
|
|
|
#1068 |
|
Zakorzenienie
|
Chciałam jakieś edukacyjne gry na tablet. Nie gra przecież cały dzień tylko pół godziny dziennie.
|
|
#1069 |
|
BAN stały
|
Pol godziny to dla sześciolatki. Trzylatce daj plasteline i kolorowanki wodne
|
|
|
|
#1070 |
|
Zakorzenienie
|
Moja 4latka grała sporadycznie w tangram.
|
|
|
|
|
#1071 |
|
Konto usunięte
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;65058866]Faktycznie 3latka musi grać na tablecie?
[/QUOTE]Moja znalazła w wieku ponad 3.5 lat u rodziny pod choinką wbrew moim prośbom (no ale informatycy muszą przecież kupić tablet ) i nie można było zabrać dziecku świątecznego prezentu.Miała kilka prostych gier typu rysowanie, opieka nad dzidziusiem, zaprowadzanie zwierząt z Dorą do zagrody (po angielsku ) i kilka edukacyjnych np. instrumenty z filharmonii i ich dźwięki. Używaliśmy tylko rano 15-20 minut, kiedy wcześnie rano córka wstawała, żeby brać stałe leki w odstępach i chciałam, żeby nie wychodziła z łóżka oraz np. nie skakała z mebli, kiedy byłam w łazience i szykowałam się do pracy- ale z reguły rolę uziemiacza spełniały książki, czasem miała ochotę pograć.Potem mąż oczywiście wgrał jej więcej , rano czytała książki a zaczęła czasem grać po południu- ale zawsze nie było to konkurencją dla sportów czy wyjścia na plac zabaw/ do parku czy domowych zajęć plastycznych.A ja ostatnio położyłam tablet na górnej półce i zrzuciłam go biorąc coś innego z wysokości 2.5m (działa, ale obudowa w strzępach czyli do naprawy)- byłam nastawiona na żale i pretensje córki po powrocie do domu, a na wieść, że tablet prawie spadł mi na głowę i się rozbił, ona zareagowała śmiechem, bo wg niej to zabawne - nie rozumiem procesów myślowych mojego dziecka , ale chyba to sytuacja w rodzaju upadku na skórce od banana . Ustaliłyśmy, że tablet pójdzie do naprawy i od 2 tygodni nawet o niego nie zapytała , więc przez 2 lata nie stał się ważną częścią jej życia
|
|
|
|
|
#1072 |
|
Konto usunięte
|
[1=95b84f0cb57718c1b68287b 1ccb1b977c909159a_5f79027 3693ad;65161711]a na wieść, że tablet prawie spadł mi na głowę i się rozbił, ona zareagowała śmiechem, bo wg niej to zabawne - nie rozumiem procesów myślowych mojego dziecka
[/QUOTE]Dzisiaj Artek z histerii o nie-wiem-co przeszedł w wielki śmiech. Jak się okazało - rozśmieszyło go to, że wypiłam TŻowi cały napój i nic dla niego nie zostało
|
|
|
|
|
#1073 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;65163431]Dzisiaj Artek z histerii o nie-wiem-co przeszedł w wielki śmiech. Jak się okazało - rozśmieszyło go to, że wypiłam TŻowi cały napój i nic dla niego nie zostało
[/QUOTE]U nas dzisiaj mega histeria, druga w życiu z tych na serio. Prawie zwymiotował. Niestety pogorszyłam sytuację, bo próbowałam przytulić syna, zeby się wyciszył i uspokoił. Ech.
|
|
#1075 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;65163431]Dzisiaj Artek z histerii o nie-wiem-co przeszedł w wielki śmiech. Jak się okazało - rozśmieszyło go to, że wypiłam TŻowi cały napój i nic dla niego nie zostało [/QUOTE]Super numer ![]() Ach to dziecięce poczucie humoru ![]() Cytat:
musi się przytulić, sama przychodzi.
|
||
|
|
|
|
#1076 |
|
BAN stały
|
U nas przytulenie w takiej sytuacji nigdy nie działało. ..
|
|
|
|
#1077 |
|
Konto usunięte
|
[1=95b84f0cb57718c1b68287b 1ccb1b977c909159a_5f79027 3693ad;65164931]Przypuszczam, że gubienie rzeczy/książek u nas też będzie, bo córka zawsze zapomina zabrać piątkowych (dzień przynoszenia z domu) zabawek i potem przeżywa w weekend, gdzie one są, czy się nie zgubiły w przedszkolu, czy ktoś nie wziął itp.
Super numer ![]() Ach to dziecięce poczucie humoru ![]() Może też kwestia wieku, bo- od ciężko przebiegającego buntu 3-latka- u nas działa (ale buntu 2-latka nie było); córka do tej pory zawsze po jakiejś akcji musi się przytulić, sama przychodzi.[/QUOTE]Identycznie, też bez buntu 2latka, za to 3latka taki, że daj Boże zdrowie ![]() I też się przytula na uspokojenie, nawet niekoniecznie po jakiejś akcji dziwnej, ale ogólnie szuka ukojenia w ramionach mamuni to starsza, młodsza twardsza owszem, potulić się ale na chwilę i nadal płacząc - idzie do swoich spraw.
|
|
|
|
|
#1078 |
|
Zakorzenienie
|
[1=95b84f0cb57718c1b68287b 1ccb1b977c909159a_5f79027 3693ad;65164931]Przypuszczam, że gubienie rzeczy/książek u nas też będzie, bo córka zawsze zapomina zabrać piątkowych (dzień przynoszenia z domu) zabawek i potem przeżywa w weekend, gdzie one są, czy się nie zgubiły w przedszkolu, czy ktoś nie wziął itp.
Super numer ![]() Ach to dziecięce poczucie humoru ![]() Może też kwestia wieku, bo- od ciężko przebiegającego buntu 3-latka- u nas działa (ale buntu 2-latka nie było); córka do tej pory zawsze po jakiejś akcji musi się przytulić, sama przychodzi.[/QUOTE]PO akcji też są u nas przytulanki, ale w trakcie nie ma opcji. Na prawdziwą histerię nic u nas nie działa.
|
|
#1079 |
|
Zakorzenienie
|
Mój trzylatek ostatnio miewa takie ataki histerii w nocy, kiedy coś mocno przeżywa albo mu się coś śni. Budzi się wtedy z płaczem i absolutnie nic nie działa. Na próby przytulenia reaguje agresją, kopie i wyrywa się. Mówimy mu wtedy, że jesteśmy obok i może się przytulić jeśli chce. Po prostu siedzimy wtedy przy nim, ale na pewną odległość. Nie jest to metoda, która "działa", ale w sumie nic lepszego nie udało nam się wymyślić. Wtedy wycisza się najszybciej.
Chciałam się jeszcze pochwalić, że od czwartku jest też z nami czwarty członek rodziny. Córka przyszła na świat przez cc, 4250g, zdrowa i oczywiście najpiękniejsza na świecie Od wczoraj jesteśmy już w domu i ogarniamy nową rzeczywistość
|
|
#1080 |
|
Konto usunięte
|
Gratulacje Vretka!
Zazdroszczę Wam drugich maluchów Wczoraj spacerowałam z koleżanką z 4-miesięczną córeczką |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:45.

to są tańce, śpiewy, rysowanie, malowanie, wyklejanie itd., w dodatku dzieci są cały czas z rodzicami, ale i tak jestem zadowolona, zawsze to jakiś kontakt z rówieśnikami.

Wszystkim nam to wyjdzie na dobre. Trochę jeszcze mi smutno jak wracam sama do domu
ale wiem że on ma opiekę i czas na zabawę a ja mogę spokojnie pracować bez wyrzutów sumienia że dziecko musi bawić się samo i patrzeć jak mama siedzi przed laptopem 

zapowiada się ciekawie

) i nie można było zabrać dziecku świątecznego prezentu.