Janusz, Grażyna - normalna rodzina - januszowanie część CZWARTA - Strona 19 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-09-08, 11:31   #541
0235a76bf37a0c9e786a33d682e03cfb1aa33c8b_653ef22455ebf
Konto usunięte

Dot.: Janusz, Grażyna - normalna rodzina - januszowanie część CZWARTA

Cytat:
Napisane przez stupid-girl Pokaż wiadomość
BTW: Amerykanie pewnie tez nie wiedzą
Pewnie, że nie wiedzą Kilka lat temu rozmawiałam z kolegą o jego uczelni. Studiował w Providence, Rhode Island. Inna koleżanka (born and raised in Chicago) zapytała, jak długo się tam leci, bo to przecież w Europie leży
0235a76bf37a0c9e786a33d682e03cfb1aa33c8b_653ef22455ebf jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-08, 11:37   #542
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Konto usunięte

[1=0235a76bf37a0c9e786a33d 682e03cfb1aa33c8b_653ef22 455ebf;65075126]Pewnie, że nie wiedzą Kilka lat temu rozmawiałam z kolegą o jego uczelni. Studiował w Providence, Rhode Island. Inna koleżanka (born and raised in Chicago) zapytała, jak długo się tam leci, bo to przecież w Europie leży [/QUOTE]

hehe

Dobra, wielu Polaków też z geografią swojego kraju jest na bakier. Nie bądźmy bezlitośni dla Amerykanów.
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-08, 11:38   #543
martelaszka
Raczkowanie

@emilia
ale chodzi o zasadę.
to jak amerykanin zna swoje państwo to jedna kwestia.
my mamy województwa, niemcy mają landy, francja kantony itd, itd. ciężko oczekiwać od ludzi " z zewnątrz", żeby znali dokładny podział administracyjny danego kraju, chociaż wypadałoby znać podział własnej ojczyzny.

nieznajomość państw to już wyższy poziom ignorancji.
martelaszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-08, 11:39   #544
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Ale to nie stany w USA są wyjątkowo duże, tylko państwa w Europie jak na skalę światową są wyjątkowo małe.
W Rosji też część jednostek administracyjnych jest większa od Polski i kilka razy większa od Teksasu.

Wydaje mi się, że pomyłki Rumun=Rom to wynik odchodzenia od słowa Cygan i sztucznego ukucia nowej nazwy. Zwłaszcza, że nie wydaje mi się, żeby ktoś wyjaśnił, czemu nagle Cyganie zaczęli być Romami. Nic dziwnego, że niektórzy się pogubili.
Nowe nazwy przyjmują się powoli i wprowadzają ludzi w błąd, bo nie wszyscy muszą być bieżąco. Na Birmę też jeszcze rzadko kto mówi Mjanma.
Zapisz
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-08, 12:32   #545
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;65075551]Ale to nie stany w USA są wyjątkowo duże, tylko państwa w Europie jak na skalę światową są wyjątkowo małe.

[/QUOTE]

No nie wiem, może. Ale mimo to wypada wiedzieć choć mniej więcej jakie państwa gdzie leżą a jeśli się nie ma informacji o danym kraju to się milczy lub po prostu pyta a nie uprawia publiczną ignorancję. Osobiście mam dość durnych zdziwień, że u nas są wielkie miasta i że nie szwendają się po ulicach niedźwiedzie luzem, że nie jeździmy konnymi furmankami a kobiety nie chodza na co dzień w chustkach i ludowych strojach łowickich czy krakowskich i innych. Internet wcale nie jest ewenementem i mamy też w powszechnym użyciu prysznice, z których równie powszechnie korzystamy (no....w większości, powiedzmy). Przepraszam, ale nieźle kiedyś się uśmiałam, gdy gościłam u Amerykanki (co prawda zamieszkałej w Bath), gdy ta zaczęła mi objaśniać zasady działania prysznica i usiłowała uświadomić, że mam do mycia używać tej butelki z napisem SHOWER GEL. Wtedy zajanuszowałam i wyjęłam z torby swój shower gel i balsam Allure by Chanel (co prawda trzymany na specjalne okazje, wiadomo że na co dzień używa się Fenjal lub coś mniej drogiego, ale nie mogłam się powstrzymać) i skomentowałam, że mam uczulenie na ten, który mi wskazała. Ech...czasem wyłazi ze mnie klałdia.Ae mina dziewczyny była bezcenna, typowy karpik.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-08, 12:47   #546
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martelaszka Pokaż wiadomość
nie sądzę, żeby większość amerykanów tak dobrze znała swój kraj i umiała nazwać/wskazać stany.
Umieją nazywać, wskazywać oraz recytuje się po kolei ich stolice

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-08, 12:58   #547
OYE
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość
Umieją nazywać, wskazywać oraz recytuje się po kolei ich stolice
Wiekszosc umie, albo napisze kiedys musiala umiec bo w szkoel podstawowej trzeba to zdawac.

Nie spotkalam amerykanina zeby nie wiedzial ze Polska jest w Europie. Wielu nie wie gdzie dokladnie ale wie ze gdzies tam w Europie.
Jak nie ma w tym zadnego interesu to po co ma wiedziec gdzie dokladnie lezy Polska. Ani moc, ani punkt turystyczny. Np jak mowie ze lece do Fidzi na wakacje to kazdy wie gdzie to, tak samo znaja wiekszosc wysp karaibskich. Po prostu Polska nie jest dla nich wazna by wiele o niej wiedziec.

Haters Gonna Hate

Edytowane przez OYE
Czas edycji: 2016-09-08 o 13:03
OYE jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-08, 13:08   #548
201703061049
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez OYE Pokaż wiadomość
Wiekszosc umie, albo napisze kiedys musiala umiec bo w szkoel podstawowej trzeba to zdawac.

Nie spotkalam amerykanina zeby nie wiedzial ze Polska jest w Europie. Wielu nie wie gdzie dokladnie ale wie ze gdzies tam w Europie.
Jak nie ma w tym zadnego interesu to po co ma wiedziec gdzie dokladnie lezy Polska. Ani moc, ani punkt turystyczny. Np jak mowie ze lece do Fidzi na wakacje to kazdy wie gdzie to, tak samo znaja wiekszosc wysp karaibskich. Po prostu Polska nie jest dla nich wazna by wiele o niej wiedziec.
No nie wiem nie wiem, czy tak wiedzą. Miałam koleżankę ze stanu Vermont i notorycznie ją pytano, w jakim stanie to leży.
Jeden gość na pytanie, czy był kiedyś za granicą kraju, odpowiedział: no pewnie, byłem w Chicago.
201703061049 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-08, 13:15   #549
OYE
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sztojabudu Pokaż wiadomość
No nie wiem nie wiem, czy tak wiedzą. Miałam koleżankę ze stanu Vermont i notorycznie ją pytano, w jakim stanie to leży.
Jeden gość na pytanie, czy był kiedyś za granicą kraju, odpowiedział: no pewnie, byłem w Chicago.
Pisze ze wiekszosc. w USA jest 325 millionow ludzi, glabow nie brakuje.

Haters Gonna Hate
Stary 2016-09-08, 13:15   #550
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:

Dokładnie wiedzieć nie musi. Jednak jakąś ogólną wiedzę powinien mieć. A jeśli jej nie ma to nie powód, by się swoją ignorancją popisywać. Ja nie mam wiedzy na temat wysp karaibskich ale nie opowiadam i się nie dziwię , że tam rasta sobie jednak nie chodzą paląc zioło przerabiając żyrafie mleko na skittlesy.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Stary 2016-09-08, 13:16   #551
201703061049
Konto usunięte

Cytat:
Pisze ze wiekszosc. w USA jest 325 millionow ludzi, glabow nie brakuje.
No to fakt, jak i wszędzie
201703061049 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-08, 13:18   #552
samotny_t
BAN stały

Cytat:
Np jak mowie ze lece do Fidzi na wakacje to kazdy wie gdzie to
Serio? Szczerze podziwiam I na przykład potrafią na mapie wskazać Fidżi i odróżnić od Vanuatu, Tuvalu i Tonga? Ja ciągle staram się nauczyć geografii tamtego regionu, ale co się nauczę,to zapominam
samotny_t jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-08, 13:18   #553
OYE
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Dokładnie wiedzieć nie musi. Jednak jakąś ogólną wiedzę powinien mieć. A jeśli jej nie ma to nie powód, by się swoją ignorancją popisywać. Ja nie mam wiedzy na temat wysp karaibskich ale nie opowiadam i się nie dziwię , że tam rasta sobie jednak nie chodzą paląc zioło przerabiając żyrafie mleko na skittlesy.
Dziwnych ludzi spotkalas na swojej drodze. Jestem w US 26 lat i nie slyszlam takich komentarzy jak Ty.

Haters Gonna Hate
Stary 2016-09-08, 13:23   #554
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Dziwnych ludzi spotkalas na swojej drodze. Jestem w US 26 lat i nie slyszlam takich komentarzy jak Ty.
Nie przeczę, że może tak być. Różne dziwne rzeczy zdarzylo mi się słyszeć od obcokrajowców ale serio Amerykanie w tym przodują. Najsmutniejsze jest to, że to nie żadni rednecks z zapadłego Nowheresville na moczarach Florydy ale wydawałoby się, że rozumni (z drugiej strony) ludzie.

No pasaran!
Stary 2016-09-08, 13:43   #555
martelaszka
Raczkowanie

Cytat:

ale takie same mają pojęcie gdzie jest francja, czy niemcy.
chyba własnie francję zgadywali w tym filmiku, który linkowałam.
Stary 2016-09-08, 13:56   #556
OYE
Zakorzenienie

Cytat:
ale takie same mają pojęcie gdzie jest francja, czy niemcy.
chyba własnie francję zgadywali w tym filmiku, który linkowałam.
Reportaz z cnn, przeciesz to widac od razu jakich ludzi wybral i pokazl tylko tych co zle odpowiedzili, jak zwykle cnn chce tylko sensacje zrobic

Haters Gonna Hate
Stary 2016-09-08, 14:08   #557
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
No nie wiem, może. Ale mimo to wypada wiedzieć choć mniej więcej jakie państwa gdzie leżą a jeśli się nie ma informacji o danym kraju to się milczy lub po prostu pyta a nie uprawia publiczną ignorancję. Osobiście mam dość durnych zdziwień, że u nas są wielkie miasta i że nie szwendają się po ulicach niedźwiedzie luzem, że nie jeździmy konnymi furmankami a kobiety nie chodza na co dzień w chustkach i ludowych strojach łowickich czy krakowskich i innych. Internet wcale nie jest ewenementem i mamy też w powszechnym użyciu prysznice, z których równie powszechnie korzystamy (no....w większości, powiedzmy). Przepraszam, ale nieźle kiedyś się uśmiałam, gdy gościłam u Amerykanki (co prawda zamieszkałej w Bath), gdy ta zaczęła mi objaśniać zasady działania prysznica i usiłowała uświadomić, że mam do mycia używać tej butelki z napisem SHOWER GEL. Wtedy zajanuszowałam i wyjęłam z torby swój shower gel i balsam Allure by Chanel (co prawda trzymany na specjalne okazje, wiadomo że na co dzień używa się Fenjal lub coś mniej drogiego, ale nie mogłam się powstrzymać) i skomentowałam, że mam uczulenie na ten, który mi wskazała. Ech...czasem wyłazi ze mnie klałdia.Ae mina dziewczyny była bezcenna, typowy karpik.
Tak, zgadzam się z tobą. Chodziło mi tylko o to, że bez sensu porównywać znajomość państw do znajomości stanów tylko dlatego, że pojedyncze stany są większe od Polski.
Pewnie też bym tak zrobiła
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-08, 21:16   #558
JogurtNaturalny
Przyczajenie

To nawet nie chodzi o to, żeby każdy znał mapę świata na pamięć. Jednak, januszowe jest podejście do Polski z takim dyletantyzmem - pytania typu czy mamy prąd itp. to wg mnie grube przegięcie. Anglicy potrafili się dziwić że mamy nowoczesne domy, samochody, galerie, autostrady.. dla mnie to jest śmieszne. Juz nie mowie o przeciętnym amerykaninie ale o ludziach z pobliskich krajów.
JogurtNaturalny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-08, 21:21   #559
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Ale tak samo Janusz by się zdziwił w Rumunii czy Bułgarii

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-08, 21:31   #560
201709190931
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez JogurtNaturalny Pokaż wiadomość
To nawet nie chodzi o to, żeby każdy znał mapę świata na pamięć. Jednak, januszowe jest podejście do Polski z takim dyletantyzmem - pytania typu czy mamy prąd itp. to wg mnie grube przegięcie. Anglicy potrafili się dziwić że mamy nowoczesne domy, samochody, galerie, autostrady.. dla mnie to jest śmieszne. Juz nie mowie o przeciętnym amerykaninie ale o ludziach z pobliskich krajów.
A ktoś oprócz mnie jeszcze pamięta te tweety zagniewanych Amerykanów jak polska drużyna mogła zdobyć medal w siatkówce plażowej jak w Polsce nie ma plaż przecie!
Wydawałoby się, że ludzie w dobie internetu będą ostrożniejsi przed zamieszczaniem bzdur, które można obalić w ciągu kilku sekund z pomocą wujka google, ale niestety tak nie jest.
201709190931 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-09, 09:19   #561
martelaszka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość
Ale tak samo Janusz by się zdziwił w Rumunii czy Bułgarii
bez przesady, kiedyś się jeździło do bułgarii na wakacje, obecnie znowu jest to dość trędi.
i przecież to nie jest koniec świata.
Stary 2016-09-09, 11:17   #562
Keket
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marianna144 Pokaż wiadomość
tez czytałam o tym ze w Usa mja wszystko dokładnie rozpisane /ewentualnie z obrazkami (np zeby dziecka do lodówki nie wsadzac) bo potem rzna głupa ze nie wiedzieli ile w tym prawdy nie wiem...
Niby rozpisane, ale facet, który zostawił małe dziecko czy bliźniaki (już nie pamiętam) w aucie i dostały udaru cieplnego, wsadził je do lodówki żeby je ochłodzić.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Keket jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-09, 12:45   #563
martelaszka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Keket Pokaż wiadomość
Niby rozpisane, ale facet, który zostawił małe dziecko czy bliźniaki (już nie pamiętam) w aucie i dostały udaru cieplnego, wsadził je do lodówki żeby je ochłodzić.

o.O
wydawało mi się, że czytałam, że próbował je ochłodzić w basenie.
Stary 2016-09-09, 12:46   #564
Keket
Zakorzenienie

Cytat:
o.O
wydawało mi się, że czytałam, że próbował je ochłodzić w basenie.
Może to jakiś inny.

Keket jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-09, 14:06   #565
martelaszka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Keket Pokaż wiadomość
Może to jakiś inny.

http://www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-sw...mi,666144.html
Stary 2016-09-09, 14:14   #566
871319bc27e9d09c3f0d50d55d02d0b6e86b5c84
Konto usunięte

Cytat:

Było jeszcze zdarzenie gdzie ojciec dziecka zostawił w aucie niemowlaka a sam zasnął na kanapie. Obudził się i przypomniał o dziecku i wtedy właśnie nieprzytomne wsadził do lodówki. Dziecko zmarło, ale uderzyło mnie też to że pomimo upałów dziecko ubrane było jak na zimę bo wcześniej gorączkowało.
871319bc27e9d09c3f0d50d55d02d0b6e86b5c84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-09, 14:40   #567
60kropka6
Raczkowanie

[1=871319bc27e9d09c3f0d50d 55d02d0b6e86b5c84;6512043 6]Było jeszcze zdarzenie gdzie ojciec dziecka zostawił w aucie niemowlaka a sam zasnął na kanapie. Obudził się i przypomniał o dziecku i wtedy właśnie nieprzytomne wsadził do lodówki.[/QUOTE]

Rzeczywiście, znalazłam artykuł
http://www.foxnews.com/us/2016/06/22...-daughter.html

60kropka6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-10, 10:22   #568
JogurtNaturalny
Przyczajenie

Od niedawna jeżdżę komunikacja miejska, przez co zaczęłam spotykać mame mojej koleżanki z przed lat. Jest ona typowa Grażyna bo na cały głos potrafi mi opowiadać ze swoją figurę zawdzięcza temu "że ją mąż co noc dmucha", opowiadać wiele intymnych spraw rodzinnych, odgadywać znajomych, nie przejmując się ze cały autobus ja słyszy. Masakra. Nie wiem jak się jej pozbyć bo jak tylko mnie zobaczy pędzi do mnie z zachwytem;/
JogurtNaturalny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-10, 18:49   #569
xzora
Zakorzenienie

Dzisiaj brałam udział w zwiedzaniu miasta z przewodnikiem. Kiedy przewodnik opowiadał o jednym z zabytków grupa zobaczyła, ze obok znajduje się stoisko z bezpłatnymi malymi cebularzami. Cześć osób poczęstowało się raz, cześć zjadła po 3- 4 cebularze, a jedna pani wzięła sobie zapas na potem i schowała do reklamówki
xzora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-10, 20:12   #570
Czarna2000
Inez

W piątek spotkałam Janusza w busie. Prywatna firma przewozowa, gorąco jak diabli, ludzi w busie dużo na stosunkowo małej powierzchni, każdy zmęczony po całym tygodniu pracy/szkoły.
Janusz wyciąga telefon i zaczyna obdzwaniać kogo się tylko da. Od szefa po żonę co na obiad zrobiła. Zaznaczę, że mówił bardzo głośno. Miałam słuchawki w uszach, więc mi to nie przeszkadzało, chociaż Janusz czasem przekrzykiwał muzykę.
Nie wiem, kiedy w końcu ludzie nauczą się, że w autobusy nie są najlepszym miejscem na takie rozmowy.

Czarna2000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości