Służąca.....? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-09-06, 15:55   #31
locci
Raczkowanie

Dot.: Służąca.....?

Czy rozmawiałaś na ten temat z mężem (Twojego sprzątania, ich wysmiewania, tego jak się w zwiazku z tym czujesz)? Jestem ciekawa jego zdania w tej sprawie.

---------- Dopisano o 15:55 ---------- Poprzedni post napisano o 15:52 ----------

I jeszcze jedna kwestia. Piszesz, że oczekują. To nie jest równoznaczne z tym, ze Ty to musisz wykonać.
locci jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-06, 15:57   #32
201803290936
Konto usunięte

Autorko, ale ograniczenia i nakazy są tylko i wyłącznie w Twojej głowie. 1. nie musisz brać udziału we wszystkich uroczystościach i imprezach, skoro są tak częste, ba nawet gdyby częste nie były to i tak nie musisz. 2. jako gość nie musisz sprzątać, nie musisz nawet udzielać drobnej pomocy - to tylko i wyłącznie Twoja dobra wola. Nikt za Ciebie pracy nie wykona, ale nie pracy polegającej na stawianie się w roli służki i "grzecznej synowej / karnej żony", a pracy polegającej na nauczeniu się odmawiać.

Żal na dłuższą metę możesz mieć tylko i wyłącznie do siebie, bo się dajesz tak traktować.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-06, 15:59   #33
paulinika
Zakorzenienie

Kurde że u mnie nikt tak nie chce na codzień pomagać

---------- Dopisano o 14:59 ---------- Poprzedni post napisano o 14:57 ----------

[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;64990741]jak zapraszam gości to sama po nich sprzątam a jak idę w gości to nie pomagam w sprzataniu
następnym razem jak impreza się skończy siedź w fotelu tak jak maz a jak coś powie to powiedz ze czasy w których kobiety usługiwaly mężczyzna minęły i jak ma problem to niech sam weźmie się za robotę bo ty jesteś w gościach[/QUOTE]

Zgadzam się. U mnie jest tak samo.
paulinika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-06, 16:00   #34
lubiekielbase
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Ale Ty jestes melepa autorko.
Tyle lat a Ty jakbys jezyk polknela.
Przede wszystkim uswiadomilabym mezowi, ze ne ejst juz dzieckiem i niech sie zastanwi jak sie czuje jego wlasna siostra jak wszyscy jada po niej jak po lysej kobyle. To ma byc mily i fajny, dorosly facet?
W ogole nie znosze takich rodzinek, ktore dogryzaja sobie niby to dowcipnie a zlosliwosc cieknie az po podlodze i wiedza jaka szpile wbic zeby najbardziej zabolalo. Tepie takie zachowania dobitnie im sie sprzeciwiajac.

A Ty sobie siedz, nie zrywaj sie jak glupia, bo sprzatac to Ty mozesz u siebie. Ja nie mowie czasem pomoc jak jest wiecej roboty, ale tak robic u kogos za kazdym razem, to jednak bez przesady.
I byloby bardzo fajnie jakbys jeszcze szwagierke zbuntowala Ale podejrzewam, ze Wy obie jestescie takie swiete Cecylie z liljami, ze predzej gary same sie umyja niz Wy sie zbuntujecie

Sprzeciwiaj się kochana takim zachowaniom dobitnie, by mąż wiedział, że to jest według Ciebie złe i u Was w domu tak nie będzie.
Stary 2016-09-06, 16:17   #35
9bfc43f248fa3dd370e3b645ec22fc32ebbe1d0f
Konto usunięte

ja rozumiem pomóc, bo może teściowa jest już starszą osobą i przygotowaniami i tak się zmęczyła, ale to też ma swoje granice. następnym razem wcale się do sprzątania nie wyrywaj tylko zostań z mężem. jak ktoś poprosi Cię o pomoc to zabierz ze sobą męża.jeśli nie będzie chciał iść to i Ty zostań.

a co do siostry to uświadom mężowi na spokojnie, ze takie "żarty" wcale nie są zabawne.
9bfc43f248fa3dd370e3b645ec22fc32ebbe1d0f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-06, 17:05   #36
kisielova
ReklaMO(D)żerca.

całkiem niedawno pojawił się podobny wątek.
Rada jest jedna- po skończonym posiłku wstajesz razem z resztą gości i żegnasz się. Wcześniej uprzedź tylko swojego małżonka, że nie zamierzasz więcej sprzątać, a jeśli on ma ochotę, to może zrobić to sam.

Cytat:
Przede wszystkim uswiadomilabym mezowi, ze ne ejst juz dzieckiem i niech sie zastanwi jak sie czuje jego wlasna siostra jak wszyscy jada po niej jak po lysej kobyle. To ma byc mily i fajny, dorosly facet?
no, to przede wszystkim.

Edytowane przez kisielova
Czas edycji: 2016-09-06 o 17:08
kisielova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-06, 17:23   #37
Fajtlapka33
Raczkowanie

[1=6294979b07e94e60c86b4a7 1a35022ccf5d1d257_656d168 25a5b5;64987996]Traktują Cię jak służącą, bo zachowujesz się jak służąca. [/QUOTE]

I jeszcze ten nick (jan)
Fajtlapka33 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-06, 17:46   #38
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Kasia_jan Pokaż wiadomość
Witam kochane bardzo cieplutko!! mam problem troche z odnalezieniem się kiedy jedziemy do teściów. Chodzi o sprzątanie. Oni bardzo lubią robić duże spotkania rodzinne takie na 15-20 osób, ja za tym nie przepadam ale w sumie jest ok niestety tylko do momentu az goście wyjdą. Nie chcą zmywarki, więc jest masa sprzątania... zwykle zaganiają do tego siostre męża, a my jej pomagamy często z innymi kobietami z domu. Ostatnio po imprezie wszyscy poszli odprowadzać gości a szwagierka jak zwykle do sprzątania. Chciałam jej pomóc bo mi żal dziewczyny, ciągle jej wszyscy dogadują, denerwują ją specjalnie a potem się z niej śmieją i jest chyba w rodzinie najniżej w hierarchii (bo najmłodsza nawet mąż na codzień miły cudowny czuły człowiek jak jesteśmy u teściów to się z niej naśmiewa i jej dogaduje! nie poznaje go w tedy.... staram się ją bronić) ... poszłam jej pomóc, same sprzątałyśmy, myłyśmy, wycieralyśmy, a wszyscy na dworze. Ktoś na chwile przszedł do kuchni i zobaczył, że sprzątamy, to się wycofał. dopiero po długim czasie kobiety z rodziny przyszły do nas i niby takie żarty, że postanowiły zostać dłużej na dworze jak zobaczyły że sprzątamy... nie wiem niby to takie żarty, a poczułam się upokorzona... może dlatego że zawsze jak jeździłam do nich na weekendy jak jeszcze nie byliśmy zaręczeni, to chciałam im pomagać, a oni potem zaczęli z tego korzystać i o wszystko mnie prosić w ewszystko angażować... czasem wzyscy wstawali i wychodzili bo założyli, że jak jestem to posporzątam. Zaczęłąm czuć się jak służba. Więc zaczęłam żadziej jeździc i tyle, ale teraz problem chyba wraca. Sszczerze mówiąc to nie wiem, co zrobić. wiedziałam że kiedyś przesadzali, ale pare lat minęło... przecież to normalne że pomogę, skoro jestem u nich przez cały dzień i jesteśmy rodziną... ale czemu to zawsze zaczyna wyglądać tak że oni uznają że mam jakieś obowiązki? i jeszcze te żarty. Może przesadzam ale czuje się jak popychadło jak tak komentują albo zakładają, że to oczywiste że będę usługiwać do stołu i sprzątać ze szwagierką bo jesteśmy dziewczynami jest mi przykro bo chciałabym normalnie im pomagać jak równy równemu, przecież lubie tesciów, lubie szwagierke, chciałabym miec z nimi normalne relacje i normalnie im pomagac ale nie tak, że jestem wg nich gdzieś "niżej" i dlatego to oczywiste że muszę. Jak wy macie ze swoimi teściami? jak im pomagacie, żeby nie tracić godności.
1. Przestań w ogóle tam jeździć, albo:
2. Odwiedzaj ich nadal, ale nie przestań sprzątać.
3. Uświadom każdemu jakie teksty i zachowania wobec ciebie są niedopuszczalne.
4. Jeśli naprawdę chcesz pomóc siostrze męża, to uświadom jej, że dała sobie wejść na głowę i wcale nie musi po nikim sprzątać ani znosić obelg.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-06, 22:09   #39
januszpolak
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuje kochane za odpowiedzi, czyli poprostu nie przejmowac sie ze one tam biegają i np pozbierać talerze a potem siedzieć z mężem przez ten czas i tyle? a co jak ktoś mnie poprosi?
Dlaczego Ty cokolwiek robisz w tym domu, zamiast Twójego męża? W waszym domu też nic nie robi, tylko siedzi?
januszpolak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-08, 21:51   #40
Kasia_jan
Przyczajenie

U nas na szczęście zachowuje się normalnie.
Ale to jest jakieś takie upokarzające jak na przykład kuzynka męża wychodzi po imprezie i mówi, że teraz będziemy miały sprzątanie albo jakaś ciocia rzuca, że teściowa nie ma źle, bo ma mnie i swoją córke do sprzątania nie wiem jak reagować.... Chyba wszyscy mnie tam widzą jak pomoc domową czyli to czym wg nich jest synowa bo taka jej rola i już.
Kasia_jan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-08, 22:54   #41
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Ale to jest jakieś takie upokarzające jak na przykład kuzynka męża wychodzi po imprezie i mówi, że teraz będziemy miały sprzątanie albo jakaś ciocia rzuca, że teściowa nie ma źle, bo ma mnie i swoją córke do sprzątania nie wiem jak reagować.... Chyba wszyscy mnie tam widzą jak pomoc domową czyli to czym wg nich jest synowa bo taka jej rola i już.
Ważne jak ty siebie w tym wszystkim postrzegasz.
Mam wrażenie, że sama nie jesteś przekonana o swojej roli.
Stary 2016-09-09, 01:13   #42
201704240947
Konto usunięte

Jak ktoś oczekiwałby ode mnie, jako goscia, mycia naczyń/ sprzątania po 20 osobowej imprezie to to byłaby ostatnia impreza na jakiej by mnie widział. I raczej nie spełniabym prośby.
Nie dawaj sobie wejść na glowe.
201704240947 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-09, 09:18   #43
201701121406
Konto usunięte

Cytat:

Powiedz, że musisz wyjść wcześniej, ale na szczęście teściowa ma jeszcze je i sama z tym nie zostanie

A tę rolę sama sobie narzuciłaś. Nic nie musisz sprzatac, niezależnie od tego, co oni powiedzą.
201701121406 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-09, 09:25   #44
Minna
Zielona Driada

Cytat:
Kobiety w tej rodzinie same robią z siebie sprzątaczki i służące, a teraz chcą Ciebie w to wciągnąć. Nie daj się. Pokaż, że jesteś asertywna. Na takie teksty rzucane, jak od Was wychodzą odpowiedz, że u Was sprzątacie razem z mężem.

"To fakt. A fakty to najbardziej uparta rzecz pod słońcem."
Minna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-09, 09:35   #45
9bfc43f248fa3dd370e3b645ec22fc32ebbe1d0f
Konto usunięte

Cytat:
"oj współczuje, chodź kochanie, my już musimy jechać"
"oj, widzę, ze dzisiaj będzie miała jeszcze lepiej, bo widzę, że i ciocia chętna do pomocy"

nie daj sobie wejść na głowę...
9bfc43f248fa3dd370e3b645ec22fc32ebbe1d0f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-09, 09:37   #46
Minna
Zielona Driada

Poza tym rzeczywiście może zaproś u siebie do sprzątania ciocię, kuzynkę etc. co to za wychodzenie bez pomocy?

"To fakt. A fakty to najbardziej uparta rzecz pod słońcem."
Minna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-09, 10:06   #47
katkasiek
Rozeznanie

GG do katkasiek

Kurczę, tyle razy jesteśmy u teściów, chętnie pomagam, ale to drobne rzeczy jak wyniesienie talerzykow, przez tyle lat może z 5 razy zmywalam nacZynia, w tym dwa razy jak teść miał problemy zdrowotne (bo to on odpowiada za kuchnię). Zawsze pytam czy pomoc, ale w 95% przypadków słyszę odpowiedź odmowna. Natomiast uczymy dzieci, by pomagały, same proponowaly. I to dziadkowi się podoba.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

The Hidden Wiki
katkasiek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-09, 10:40   #48
kiciun
Rozeznanie

Autorko, jak tak się Ciebie uczepiły, a Ty nie masz odwagi się postawić, to tak jak już dziewczyny radziły- wychodź wcześniej lub wcale nie jeździj na te imprezy.
kiciun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-09, 17:13   #49
januszpolak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Minna Pokaż wiadomość
Poza tym rzeczywiście może zaproś u siebie do sprzątania ciocię, kuzynkę etc. co to za wychodzenie bez pomocy?
Czemu ciocię i kuzynkę zamiast wujka i kuzyna? Nie ogarniam tej rodziny. Same samotne matki z córkami przyjeżdżają na te 20-osobowe spędy plus mąż Autorki jako jedyny mężczyzna?
Stary 2016-09-09, 19:23   #50
Kasia_jan
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez januszpolak Pokaż wiadomość
Czemu ciocię i kuzynkę zamiast wujka i kuzyna? Nie ogarniam tej rodziny. Same samotne matki z córkami przyjeżdżają na te 20-osobowe spędy plus mąż Autorki jako jedyny mężczyzna?
Nikt z mężczyzn się tam nie garnie, nawet by nie został dopuszczony! CO najwyżej teść po imprezie wynosi krzesła/blachy/ stoły.
w trakcie imprezy teściowa prosi do pomocy mnie i szwagierke, a czasem pomagają jej też ciocia i żona brata teścia. Faceci mają sobie siedzieć przy stole, rozmowy, piwko.

Kiedyś wpadliśmy do teściów z naszym znajomym. I mąż z tym kolegą chcieli coś zrobić w kuchni, pomyć po sobie czy coś. Teściowa ich usadziła słowami, że nie, niech sobie idą, a ja z nią wszystko zrobimy. Było mi bardzo głupio, nie wiedziałam co powiedzieć. Teściowa nie ma złych intencji ale taka mentalność... Znajomy był moim kolegą tak samo jak męża.

Edytowane przez Kasia_jan
Czas edycji: 2016-09-09 o 19:25
Kasia_jan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-09, 19:24   #51
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

Następnym razem, o ile umiesz się postawić powiedz, że dziś kolej na sprzątanie dla panów i są mile widziani przy zlewie. Jakaś dziwna ta rodzina, a zachowanie partnera, co najmniej, zastanawiające.
Moja teściowa, zapraszając gości liczy się z tym, że będzie to potem ogarniać, co nie znaczy, że ja albo jej córka, czasem teść, czasem mój mąż-nie pomagamy. Tak czy owak nie ma durnych żarcików, ani poniżania nikogo.

Moja fragrantica

WYMIANA
golgie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-09, 19:33   #52
SteveS
Zakorzenienie

Cytat:
Nikt z mężczyzn się tam nie garnie, nawet by nie został dopuszczony! CO najwyżej teść po imprezie wynosi krzesła/blachy/ stoły.
w trakcie imprezy teściowa prosi do pomocy mnie i szwagierke, a czasem pomagają jej też ciocia i żona brata teścia. Faceci mają sobie siedzieć przy stole, rozmowy, piwko.

Kiedyś wpadliśmy do teściów z naszym znajomym. I mąż z tym kolegą chcieli coś zrobić w kuchni, pomyć po sobie czy coś. Teściowa ich usadziła słowami, że nie, niech sobie idą, a ja z nią wszystko zrobimy. Było mi bardzo głupio, nie wiedziałam co powiedzieć. Teściowa nie ma złych intencji ale taka mentalność... Znajomy był moim kolegą tak samo jak męża.
To wtedy mówisz - ale niech teściowa siada, niech pozmywają, rączki im od tego nie poodpadają!
SteveS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-09, 20:14   #53
januszpolak
Zakorzenienie

Cytat:

Ale co z tego, że się nie garną? I kto by ich nie dopuścił, skoro głównie Ty tam zasuwasz z pomocą jakiejś kuzynki? Sama byś ich nie puściła?

No i co, wtedy poszłaś grzecznie do kuchni z teściową? xD Sama sobie zgotowałaś taki los. Ja bym wtedy powiedziała do męża, że albo idzie też pomagać, albo ja siedzę i niech jego matka zasuwa sama, skoro ma "taką mentalność".

I osobiście uważam, że nie ma nic złego w pomocy gospodarzom czy teściom kiedy jest się z wizytą, szczególnie jeśli są to ludzie wiekowi albo roboty jest wiele. Ale nie kiwnęłabym nawet palcem gdyby mój facet tylko siedział. U rodziny chłopaka zrobię co najwyżej tyle, co on sam zrobi, nie więcej.

I - uwaga - tu problemem nie jest Twoja teściowa, ale Twój mąż. Bo to on się na to na końcu godzi i siedzi sobie w najlepsze. No i drugi problem stanowisz Ty ze swoim brakiem podstaw asertywności. Jak ktoś Cię na ulicy zaczepi i każe iść ze sobą do domu i tam mu sprzątać to też pójdziesz?
Stary 2016-09-09, 20:31   #54
Takion94
Zadomowienie

Ja bym nie sprzątał. I tak jak ktoś wcześniej napisał powiedz, że teraz kolej Panów na sprzątanie.
Takion94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-10, 11:38   #55
zielonkava
Rozeznanie

Cytat:
"Niech mama siedzi, chłopaki posprzątają, my sobie odpoczniemy"
zielonkava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości