Czy zawsze kończycie książki? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-02-06, 14:59   #1
lir391
Zakorzenienie

Czy zawsze kończycie książki?

Jeżeli książka jest nudna, nieciekawa, źle się ją czyta, czy zwyczajnie wam się nie podoba, to dalej czytacie, licząc, że może akcja się rozwinie, czy odpuszczacie sobie, stwierdzając, że to strata czasu i lepiej darować sobie tę książkę i zacząć coś innego, co może okazać się bardziej interesujące?

Jak byłam młodsza, to miałam wyrzuty sumienia, jak zaczęłam jakąś książkę i nie skończyłam jej, więc zdarzało się, że czytałam na siłę. Teraz też nie lubię zaczynać i nie kończyć, tym bardziej, że z moim doświadczeń wynika, że dużo wartościowych książek ma niezbyt ciekawe początki, ale jeżeli książka mnie naprawdę męczy, denerwuje albo wręcz odrzuca (np. jest bardzo brutalna), to daję sobie spokój, ale zdarza mi się to naprawdę rzadko.

A jak jest u was?

'I'll be more enthusiastic about encouraging thinking outside the box when there's evidence of any thinking going on inside it.'
/Terry Pratchett/

lir391 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-06, 15:20   #2
MalaCzarnaXS
Raczkowanie

GG do MalaCzarnaXS
Dot.: czy zawsze kończycie książki?

Ja najczęściej czytam do końca, bo wybieram sobie same ciekawe książki
Przyznam się tylko, że nie przebrnęłam przez "Dom nad rozlewiskiem"- zaczęło sie fajnie i bardzo interesująco, ale z każdą stroną akcja stawała się coraz mniej interesująca i po 150 stronie przestałam czytać.
No i najczęściej nie doczytuję lektur szkolnych- "Pan Tadeusz", "Lalka", "Potop". Ale wszystkie zaczynam
MalaCzarnaXS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-06, 15:45   #3
lir391
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MalaCzarnaXS Pokaż wiadomość
Ja najczęściej czytam do końca, bo wybieram sobie same ciekawe książki
Przyznam się tylko, że nie przebrnęłam przez "Dom nad rozlewiskiem"- zaczęło sie fajnie i bardzo interesująco, ale z każdą stroną akcja stawała się coraz mniej interesująca i po 150 stronie przestałam czytać.
No i najczęściej nie doczytuję lektur szkolnych- "Pan Tadeusz", "Lalka", "Potop". Ale wszystkie zaczynam
myślę, że dużo straciłaś, bo to naprawdę wartościowe i ciekawe książki

'I'll be more enthusiastic about encouraging thinking outside the box when there's evidence of any thinking going on inside it.'
/Terry Pratchett/

Stary 2008-02-06, 16:03   #4
Juncia
Zakorzenienie

lir391, podobnie jak Ty, nie lubie nie konczyc ksiazek W moim bogatym zyciu czytelnika trafilo sie moze to trzykrotnie na szczescie jest to mala liczba i mam nadzieje ze bardzo powoli bedzie sie powiekszac lub stac w miejscu ;p
Juncia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-06, 16:06   #5
brzozka
Rozeznanie

Oj, często zaczynam i nie kończę książki. W dodatku zwykle czytam kilka naraz, bywa, że żadnej nie kończę.. Nie potrafię się zmusić do nieciekawej lektury. Pewnie wiele przez to straciłam, bo bywa, że rezygnuję po kilku stronach. Za to jak jakaś mnie zainteresuję, to czytam non stop aż skończę.. Fakt, że czytam coś długo to znak, że już raczej nie dobrnę do końca. Podobnie mam z filmami, dość szybko się zniechęcam, zawsze coś ciekawszego się znajdzie do zrobienia niż oglądanie nudnego filu/czytanie nieciekawej książki.
brzozka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-06, 16:52   #6
pessahson
Raczkowanie

kiedyś często zdarzało mi się, że nie kończyłam książek. czytałam tylko jedną na raz, ale jeżeli nie spodobała mi się to po prostu odkładałam. zdarzyło mi się, że do którejś z tych odłożonych książek wracałam, ale to były raczej wyjątki
później natomiast starałam się czytać książki do końca, może dlatego, że przez większość z nich po prostu musiałam przebrnąć, teraz zdarza się że czytam kilka książek na raz, dlatego niektóre czytam nawet pół roku, ale dochodzę do wniosku, że nie trzeba się zmuszać do kończenia niektórych tytułów, po prostu nie są tego warte. nie ma czasu, na męczenie się z nieciekawymi lekturami (chodzi o książki które czytamy dla siebie), po prostu życia mi na to szkoda
zresztą niektóre lektury szkolne też nie są warte przeczytanie
pamiętam, że w szkole gdzieś tak od 3 klasy liceum lektury czytałam bardzo wybiórczo (nie przyczytałam lalki, chłopów, etc)i nie żałuję
miałam czas na czytanie czegoś moim zdaniem lepszego (bunin, turgieniew, miller, i wiele innych )

Edytowane przez pessahson
Czas edycji: 2008-02-06 o 16:54 Powód: błąd
pessahson jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-06, 17:09   #7
Narek
Zakorzenienie

Staram się doczytywać książki do końca. Ale zdarzają się przypadki, kiedy po prostu autor nie miał pomysłu na rozwinięcie akcji i wieje nudą, albo czytałam wcześniej książkę mniej więcej o tym samym(przykład- nowe książki fantasy, które napisane zostały przez nastolatków. Tam często powtarzają się tematy.).
A lektury czytam sumiennie do końca, choćby nie wiem, jak były nudne

TF, CE, obwodówka- zrobione
Bieganie + Turbo Ewy Ch.
Narek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-06, 17:13   #8
scarlett26
Zakorzenienie

Moje poczucie obowiązku nie pozwala mi nie skończyć czegoś co już zaczęłam Przeczytałam również wszystkie lektury szkolne i nie żałuję - zupełnie serio
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-06, 17:38   #9
lir391
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Narek Pokaż wiadomość
Staram się doczytywać książki do końca. Ale zdarzają się przypadki, kiedy po prostu autor nie miał pomysłu na rozwinięcie akcji i wieje nudą, albo czytałam wcześniej książkę mniej więcej o tym samym(przykład- nowe książki fantasy, które napisane zostały przez nastolatków. Tam często powtarzają się tematy.).
A lektury czytam sumiennie do końca, choćby nie wiem, jak były nudne
nastolatkowie piszą książki fantasy? nigdy o tym nie słyszałam.

scarlett - mam dokładnie tak samo czytałam wszystkie lektury i przeważającą większość uważam za naprawdę genialne książki, do wielu wracam ale jeżeli książka, którą czytam tylko i wyłącznie dla rozrywki np. kryminał, jest nudna, to bez żalu ją odkładam, jeśli przez 50 stron mnie nie zaciekawi, bo tutaj chcę się rozerwać, a jeśli książka mnie nie zaciekawiła, to na pewno nic wartościowego w takim kryminale, czy powieści sensacyjnej nie znajdę

/Terry Pratchett/

Stary 2008-02-06, 17:41   #10
amber2046
Zakorzenienie

Z lektur szkolnych odpuściłam sobie tylko Lema. Za to czytałam całościowo książki które na lekcjach omawialiśmy we fragmentach (szczególnie te z programu czwartej klasy).

Samodzielnie wybrane książki z reguły bardzo mi się podobają, ponieważ nim jakaś kupię czytam po kilka recenzji albo chociaż informacje o jej autorze.

Gdyby jednak okazało się, że lektura nie sprawia mi przyjemności pewnie wymęczyłabym ją w jeden góra dwa wieczory, by jak najszybciej odłożyć ją na półkę i ograniczyć tym samym kontakt z nią do wycierania pod nią kurzu.

Zacząć i nie skończyć to nie w moim stylu - u mnie książka dostaje szansę od pierwszej do ostatniej strony.

Crucify Your Mind
amber2046 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-06, 18:18   #11
Taverney
Zakorzenienie

czytam do końca, nawet te gorsze, żeby nie mieć wyrzutów sumienia.
ale parę razy zdarzyło się, że poległam, tak się stało m.in. na "Widnokręgu" Myśliwskiego, nie do przejścia...
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-06, 18:19   #12
Narek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lir391 Pokaż wiadomość
nastolatkowie piszą książki fantasy? nigdy o tym nie słyszałam.
Takie trochę pseudo fantasy, ale piszą Ostatnio wpadła mi w ręce książka napisana przez jakiegoś nastolatka o 3 dziewczynach i ich 3 magicznych kamieniach

TF, CE, obwodówka- zrobione
Bieganie + Turbo Ewy Ch.
Narek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-06, 18:32   #13
MalaCzarnaXS
Raczkowanie

GG do MalaCzarnaXS

Cytat:
myślę, że dużo straciłaś, bo to naprawdę wartościowe i ciekawe książki
Mam zamiar doczytać "Potop" jak tylko będę miała trochę wolnego czasu, bo mi sie spodobał. Co do "Lalki" to nie uważam żebym coś straciła. Przebrnęłam przez ponad połowę i nikt mnie przekona, że to fajna lektura
Stary 2008-02-06, 19:44   #14
Anahstasia
Zakorzenienie

Zawsze czytam do końca, nawet jeśli książka jest ekstremalnie nudna, nieciekawa, nieprzyjemna, odrażająca czy z powodu np. złego tłumaczenia, źle się ją czyta. Nie umiem nie przeczytać czegoś co zaczęłam, gdyż później niesamowicie mnie to dręczy, nie umiem skupić się na nowej pozycji, bo myślami wracam do tej poprzedniej. Fakt faktem, kiedy czytam na siłę zajmuje mi to straszliwie dużo czasu, bo po przeczytaniu dwóch stron stwierdzam, że miałam zetrzeć kurze, coś wyprasować, zredagować jakiś tekst czy zajrzeć na Wizaż Szukam wymówek, żeby uciec od lektury, ale nigdy nie decyduję się jej porzucić. Ostatnio tak miałam z powieścią Anny Kavan pt. 'Lód'. Naprawdę dawno nic tak fatalnego nie czytałam (ale skończyłam!
Anahstasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-06, 20:08   #15
żurawinka
Zakorzenienie

Czasem ale rzadko nie kończę jakiejś nudnej książki. Szkoda czasu na nudziarstwa - to dopiero jest marnotrastwo czasu U mnie w bibliotece panie bibliotekarki też przyznają się że nie przez każdą książkę mogły przebrnąć. Nie rozumiem jak nieprzeczytanie książki może dręczyć????
żurawinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-06, 20:34   #16
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez żurawinka Pokaż wiadomość
Czasem ale rzadko nie kończę jakiejś nudnej książki. Szkoda czasu na nudziarstwa - to dopiero jest marnotrastwo czasu U mnie w bibliotece panie bibliotekarki też przyznają się że nie przez każdą książkę mogły przebrnąć. Nie rozumiem jak nieprzeczytanie książki może dręczyć????
Nie uważam, że czytanie nudnych pozycji jest marnotrawieniem czasu. Czytanie to proces w wyniku którego zdobywam jakąś wiedzę. A zdobywanie wiedzy, jakakolwiek by ona nie była, marnotrawieniem czasu nie jest.

W jaki sposób dręczy? W ten, że zastanawiam się czy w dobry sposób odczytywałam daną pozycję i czy narzucając sobie inną jej interpretację nie przyswoiłabym jej chętniej? Czy porzucając lekturę w pewnym momencie nie tracę ciekawego rozwinięcia akcji i jej zakończenia? Czy porzucając nieciekawą lekturę nie porzucam przy okazji ciekawych myśli, idei, wniosków?
Stary 2008-02-06, 21:05   #17
ghana
Zakorzenienie

GG do ghana Send a message via Skype™ to ghana

zawsze do końca. zaczynam, więc robię to by skończyć. tak samo nigdy nie czytam 2 ksiazek rownoczesnie. najpierw musze 'wymeczyc' jedna by zaczac 2.
ghana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-06, 22:33   #18
lir391
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Narek Pokaż wiadomość
Takie trochę pseudo fantasy, ale piszą Ostatnio wpadła mi w ręce książka napisana przez jakiegoś nastolatka o 3 dziewczynach i ich 3 magicznych kamieniach
nieźle. i skończyłaś tę książkę?

Cytat:
Napisane przez amber2046 Pokaż wiadomość

Zacząć i nie skończyć to nie w moim stylu - u mnie książka dostaje szansę od pierwszej do ostatniej strony.
fajnie powiedziane i ciekawe podejście

Cytat:
Mam zamiar doczytać "Potop" jak tylko będę miała trochę wolnego czasu, bo mi sie spodobał. Co do "Lalki" to nie uważam żebym coś straciła. Przebrnęłam przez ponad połowę i nikt mnie przekona, że to fajna lektura
ja Cię nie zamierzam przekonywać, zrobisz, jak będziesz chciała

Cytat:
Napisane przez Anahstasia Pokaż wiadomość
Zawsze czytam do końca, nawet jeśli książka jest ekstremalnie nudna, nieciekawa, nieprzyjemna, odrażająca czy z powodu np. złego tłumaczenia, źle się ją czyta. Nie umiem nie przeczytać czegoś co zaczęłam, gdyż później niesamowicie mnie to dręczy, nie umiem skupić się na nowej pozycji, bo myślami wracam do tej poprzedniej. Fakt faktem, kiedy czytam na siłę zajmuje mi to straszliwie dużo czasu, bo po przeczytaniu dwóch stron stwierdzam, że miałam zetrzeć kurze, coś wyprasować, zredagować jakiś tekst czy zajrzeć na Wizaż Szukam wymówek, żeby uciec od lektury, ale nigdy nie decyduję się jej porzucić. Ostatnio tak miałam z powieścią Anny Kavan pt. 'Lód'. Naprawdę dawno nic tak fatalnego nie czytałam (ale skończyłam!
A czy odczuwasz satysfakcję, że jednak przeczytałaś jakąś książkę, mimo że wybitnie Cię nudziła, czy wręcz irytowała?

/Terry Pratchett/

Stary 2008-02-06, 22:43   #19
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
A czy odczuwasz satysfakcję, że jednak przeczytałaś jakąś książkę, mimo że wybitnie Cię nudziła, czy wręcz irytowała?
Tak Z jednej strony mam satysfakcję, że nie poddałam się i konsekwentnie skończyłam co zaczęłam, z drugiej, że posiadłam pełną wiedzę na temat danej pozycji
Stary 2008-02-07, 00:53   #20
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Ja rzadko odkładam zanim doczytam do końca, ale tak było z "Mistrzem i Małgorzatą" - przeczytalam chyba 3/4 i stwierdziłam, że dośc tych męczarni.

Najczęściej jednak zdarza mi sie ominąć nieciekawe fragmenty, np. opisy okolicy przez którą przejeżdza bohater, a który to opis ciągnie się jak w "Nad Niemnem".

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-07, 01:23   #21
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

U mnie jest tak. Najpierw muszę wiedzieć o czym jest książka i z racji tego, że uwielbiam horrory przepełnione np gwałtami im więcej jest takich scen tym większe prawdopodobieństwo, że złapie za książkę.
Jeśli na początku mnie nie wciągnie, od razu przerywam. Mam taką jedną "Czarny Anioł" Mastertona, którą przeczytałam 3 razy
Stary 2008-02-07, 03:46   #22
Rena
Zakorzenienie

Dosc czesto ksiazek nie doczytuje. Rownie czesto tylko przegladam.
Ale tez jest spora grupa takich, ktore nie tylko przeczytalam od deski do deski, ale nawet kilkakrotnie.

Wszystko zalezy od dysponowanego czasu oraz samej ksiazki.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-07, 06:30   #23
rav12345
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez m.a.r.t.a Pokaż wiadomość
U mnie jest tak. Najpierw muszę wiedzieć o czym jest książka i z racji tego, że uwielbiam horrory przepełnione np gwałtami im więcej jest takich scen tym większe prawdopodobieństwo, że złapie za książkę.
m.a.r.t.a - bałabym się spotkać ciebie w jakimś ciemnym zaułku

Ja daję każdej książce 50 stron na wciągnięcie mnie, niezależnie od formatu, wielkości czcionki i ilości ilustracji . Jak do 50 strony nie znajdzie się nic ciekawego - astalawista książko.

Aggie125 - M&M też na mnie nie podziałał. Jedyna lektura której nie przeczytałam... i raczej nie przeczytam.
Stary 2008-02-07, 06:34   #24
edit23
Zakorzenienie

Książki, które czytam "nadobowiązkowo" zawsze kończę. Z racji tego, że już dawno jestem za erą lekturową, czytam tylko dla przyjemności, czyli bardzo często, bo czytać uwielbiam.

Może ze 2 razy zdarzyło mi się nie dokończyć lektury. Natomist książki czytane dla przyjemności zawsze kończę, ale podczas wyboru długo stoję przed regałem.
Stary 2008-02-07, 09:30   #25
MalaCzarnaXS
Raczkowanie

GG do MalaCzarnaXS

Cytat:
ja Cię nie zamierzam przekonywać, zrobisz, jak będziesz chciała
Nie chodzi mi o to, żeby ktoś mnie przekonywał Po prostu "Lalka" to jedna a tych książek, które mnie po prostu nudzą i szkoda mi na nią czasu. Ale większość lektur przeczytałam i prawie wszystkie są warte uwagi. Uczniowie ich nie czytają niestety właśnie dlatego, że muszą. Nikt nie lubi robić czegoś pod przymusem

Cytat:
Napisane przez Aggie125 Pokaż wiadomość
Ja rzadko odkładam zanim doczytam do końca, ale tak było z "Mistrzem i Małgorzatą" - przeczytalam chyba 3/4 i stwierdziłam, że dośc tych męczarni.

Najczęściej jednak zdarza mi sie ominąć nieciekawe fragmenty, np. opisy okolicy przez którą przejeżdza bohater, a który to opis ciągnie się jak w "Nad Niemnem".
A ja "Mistrza i Małgorzatę" przeczytałam kilka razy i to jest jedna z moich ulubionych książek. Zawsze się dziwię, że komuś może się nie podobać. Ale ile ludzi, tyle gustów
Stary 2008-02-07, 10:49   #26
lir391
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aggie125 Pokaż wiadomość

też omijałam niektóre opisy w "Nad Niemnem", ale sama książka nie jest taka zła

Cytat:
Napisane przez m.a.r.t.a Pokaż wiadomość
Jeśli na początku mnie nie wciągnie, od razu przerywam. Mam taką jedną "Czarny Anioł" Mastertona, którą przeczytałam 3 razy
o rany, Twój gust jest dokładnym przeciwieństwem mojego nie boisz się później po takich książkach chodzić sama nocą, czy coś? Ja po przeczytaniu wielu kryminałach, czy książkach z motywem gwałtu zaczęłam się bać (a tych naprawdę brutalnych nie czytam) jak idę gdzieś sama nocą, to mi sie wszystkie one przypominają

Cytat:
Nie chodzi mi o to, żeby ktoś mnie przekonywał Po prostu "Lalka" to jedna a tych książek, które mnie po prostu nudzą i szkoda mi na nią czasu. Ale większość lektur przeczytałam i prawie wszystkie są warte uwagi. Uczniowie ich nie czytają niestety właśnie dlatego, że muszą. Nikt nie lubi robić czegoś pod przymusem

A ja "Mistrza i Małgorzatę" przeczytałam kilka razy i to jest jedna z moich ulubionych książek. Zawsze się dziwię, że komuś może się nie podobać. Ale ile ludzi, tyle gustów
mądrze powiedziane

/Terry Pratchett/

Stary 2008-02-07, 11:25   #27
MalaCzarnaXS
Raczkowanie

GG do MalaCzarnaXS

Cytat:
też omijałam niektóre opisy w "Nad Niemnem", ale sama książka nie jest taka zła
Mój polonista wiedział, że większość uczniów omija te fragmenty i dlatego, jak pytał z treści to kazał opisać jakieś miejsce. Oczywiście wszyscy na tym polegli. Ale przynajmniej miał na nas sposób, bo cała klasa na następną lekcję przeczytała to, co wcześniej ominęła
Stary 2008-02-07, 11:32   #28
Ewusia_marchew
Zakorzenienie

zawsze staram sie przeczytać książkę do końca nawet jeśli wydaje mi sie nieciekawa, to szkoda mi czasu który już na nią poświęciłam, no i jestem ciekawa zakończenia W szkole zdarzyło mi się nie dokończyć może 2-3 lektur z braku czasu i czekających w kolejce kolejnych. I czasami musiałam np komuś oddać książkę zanim ja dokończyłam czytać i później już do niej nie wróciłam ale zazwyczaj nie mogłam tego odżałować

Klara 17.10.2014
Konrad 26.12.2015

Ewusia_marchew jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-07, 11:37   #29
żurawinka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anahstasia Pokaż wiadomość
Tak Z jednej strony mam satysfakcję, że nie poddałam się i konsekwentnie skończyłam co zaczęłam, z drugiej, że posiadłam pełną wiedzę na temat danej pozycji
Wątpię żebyś za jakiś czas pamiętała że taką to a taką książkę przeczytałaś, chyba że spisujesz co przeczytałaś Nie mogę zrozumieć jaką "pełną wiedzę" może dać książka nudna czy wręcz głupia? Mi szkoda byłoby czasu, lepiej spędzić zaoszczędzony czas z przyjaciółmi czy rodziną - ale to tylko moje zdanie
żurawinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-07, 11:55   #30
cal
Raczkowanie

tez bym chciała mieć "poczucie obowiązku" i doczytywać książki.chyba kilkudziesięciu książek nie doczytałam,a co ciekawsze często zostawiałam jakieś 20/30 stron do końca. jak nie interesuje mnie zakończenie -odkładam książke i zapominam że ją zaczełam ,wiem to dziwne...
cal jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości