Czy da się odchudzić grube dziecko? - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-09-18, 22:04   #121
Devon_rose
Zakorzenienie

Dot.: Czy da sie odchudzić grube dziecko?

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Ta w saszetkach często występuje w wersji 3w1, więc ma dodatkowo mleko i cukier.
Jest też 2 w 1. A ja piję Anatola

Zwierzak to nie rzecz, nie kupuj go na prezent !
Devon_rose jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-18, 22:06   #122
201803120844
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez pani-jesień Pokaż wiadomość
Ja kompletnie nie czuję tego, że wędliny są słodkie. Jak dla mnie są straszliwie słone.
Ile zużyłaś cukru w domu? U mnie od 5 lat stoi 1/2 kg nieruszone (no może parę łyżeczek dla gości).
Ubolewam też , że nie jestem w stanie jeść już miodu, pysznych dżemów, które dostaję.

Edytowane przez 201803120844
Czas edycji: 2016-09-18 o 22:09
201803120844 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-18, 22:07   #123
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Devon_rose Pokaż wiadomość
Jest też 2 w 1. A ja piję Anatola
No jasne, da się znaleźć rozpuszczalną bez cukru. Ja akurat od kawy rozpuszczalnej trzymam się z daleka z różnych powodów. Kawę chętnie pijam, ale ziarnistą z kawiarki.
Stary 2016-09-18, 22:13   #124
201803120844
Konto usunięte

Cytat:
Ta w saszetkach często występuje w wersji 3w1, więc ma dodatkowo mleko i cukier.
U mnie w pracy jak ktoś to pije tu mam wrażenie takiego zapachu jakby się kot zesikał. Przepraszam za dosłowność, kawa rozpuszczalna śmierdzi mi okrutnie. zresztą podobnie chyba mam z margarynami. Kiedyś przez pomyłkę zamiast masła kupiłam jakiś miks z margaryną. Nie mogłam zjeść jajecznicy. Podśmierdują mi też te jogurty owocowe, w rzeczywistości desery sztucznie aromatyzowane

Edytowane przez 201803120844
Czas edycji: 2016-09-18 o 22:15
Stary 2016-09-18, 22:16   #125
Oiojoioj
Raczkowanie

Cytat:
Ja kompletnie nie czuję tego, że wędliny są słodkie. Jak dla mnie są straszliwie słone.

sól, woda i cukier. Mięso do kosza.

Oiojoioj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-18, 22:18   #126
201803120844
Konto usunięte

Cytat:
.Kawę chętnie pijam, ale ziarnistą z kawiarki.
To tak jak ja. Niestety mam problem z przyniesieniem do pracy sałatki z brokułami, bo ludziom śmierdzi. A mnie śmierdzą ich jogurciki i kawy rozpuszczalne z tym, że oni są w większości.
Stary 2016-09-18, 22:18   #127
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monikam Pokaż wiadomość
Ile zużyłaś cukru w domu? U mnie od 5 lat stoi 1/2 kg nieruszone (no może parę łyżeczek dla gości).
Ubolewam też , że nie jestem w stanie jeść już miodu, pysznych dżemów, które dostaję.
Teraz mam małe dziecko, więc zużywam mniej niż kiedyś. Placuszki, muffiny itd. słodzę zwykle miodem. Ale nie powiem, że nie używam cukru wcale, nie znoszę np. gorzkiej herbaty, słodzę łyżeczkę na kubek. W sumie głównie właśnie do herbaty cukier sypię. Kiedyś słodziłam 2,5 łyżeczki
Ja ogólnie lubię słodki smak
Za to solę mało i wędliny, sery, jakieś gotowe sosy itd. wydają mi się okropnie słone, jak już wcześniej wspomniałam.
Stary 2016-09-18, 22:20   #128
Devon_rose
Zakorzenienie

Cytat:
Z tymi dżemami to dosłownie masz tragedię. Domowe z wiśnii uwielbiam. Ale, że ograniczam słodkie to nie robię i nie kupuję.

Normalne ciastka też trudno kupić. Wszędzie tona cukru.

Zwierzak to nie rzecz, nie kupuj go na prezent !
Devon_rose jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-18, 22:25   #129
201803120844
Konto usunięte

Cytat:
Teraz mam małe dziecko, więc zużywam mniej niż kiedyś. Placuszki, muffiny itd. słodzę zwykle miodem. Ale nie powiem, że nie używam cukru wcale, nie znoszę np. gorzkiej herbaty, słodzę łyżeczkę na kubek. W sumie głównie właśnie do herbaty cukier sypię. Kiedyś słodziłam 2,5 łyżeczki
Ja ogólnie lubię słodki smak
Za to solę mało i wędliny, sery, jakieś gotowe sosy itd. wydają mi się okropnie słone, jak już wcześniej wspomniałam.
Wszelkie wędliny się soli. One faktycznie są słone dlatego np. toskański chleb jest zupełnie bez soli, bo je się go ze słonym serem lub dojrzewającą wędliną.
Stary 2016-09-18, 22:25   #130
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
U mnie w pracy jak ktoś to pije tu mam wrażenie takiego zapachu jakby się kot zesikał. Przepraszam za dosłowność, kawa rozpuszczalna śmierdzi mi okrutnie. zresztą podobnie chyba mam z margarynami. Kiedyś przez pomyłkę zamiast masła kupiłam jakiś miks z margaryną. Nie mogłam zjeść jajecznicy. Podśmierdują mi też te jogurty owocowe, w rzeczywistości desery sztucznie aromatyzowane
Margaryna też mi śmierdzi (i nie smakuje). Mam tak odkąd pamiętam. Kawa rozpuszczalna też ma dość charakterystyczny kwaśny zapach, ale ja go nie czuję, jeśli nie włożę nosa do kubka
Stary 2016-09-18, 22:34   #131
201803120844
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Devon_rose Pokaż wiadomość
Z tymi dżemami to dosłownie masz tragedię. Domowe z wiśnii uwielbiam.
No wiem, mam dostęp do wspaniałych eko miodów, ale mnie po tym mdli.

---------- Dopisano o 20:34 ---------- Poprzedni post napisano o 20:27 ----------

Cytat:
Margaryna też mi śmierdzi (i nie smakuje). Mam tak odkąd pamiętam. Kawa rozpuszczalna też ma dość charakterystyczny kwaśny zapach, ale ja go nie czuję, jeśli nie włożę nosa do kubka
Ja to czuję ten specyficzny smrodek poprawiaczy i sztucznych składników idąc alejkami w sklepie.
To naprawdę nie jest nic fajnego nie móc wypić kawy rozpuszczalnej nie mając w drodze do dyspozycji innej. Z 15 lat temu piłam ja i mi smakowała. Pozostałością są pudełka po kawie rozpuszczalnej, w których teraz przechowuję różne produkty.
Stary 2016-09-18, 22:34   #132
Pantegram
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Taranka Pokaż wiadomość
Polecam obejrzeć pierwowzór tego programu - 'Honey we're killing our kids' robiony przez BBC. Była tam jedna rodzina w której dziecko od małego tak było pojone colą że wszystkie mleczne zęby mu wypadły. A co zrobiła mamusia? Nic, nadal cole dawała.
Jak dla mnie za takie rzeczy powinien być prokurator. Smutno się robi jak to się ogląda, dzieciaki spasione, karmione tylko fastfoodami i mrożonkami, telewizja, komputer, zero ruchu, a przy próbie zmiany diety nie rozpoznają żadnych warzyw, po raz pierwszy w życiu widzą np. brokuły.
A swoją drogą, co robił lekarz na bilansach kilkulatka?

Że niewykształcony (kiepsko wykształcony) rodzic może pewnych nie widzieć, to jeszcze rozumiem, ale to, że wykształcony, znający się na temacie lekarz nie wpadnie na to, że zęby mogą wypadać od złej diety / coli nie pomyśli o tym, by zareagować (pogadać z rodzicem lub gdzieś to zgłosić) to to jest dla mnie dopiero skandal.

(zakładam oczywiście, że tacy rodzice robią to z niewiedzy, bo znam wielu niewykształconych ludzi, dla których jednak słowo lekarza jest święte - zgodzę się, że w przypadkach, gdy ktoś wie lepiej od lekarza pomimo tego, że np. dziecku zęby wypadają, sprawa jest nie do odratowania).
Pantegram jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-18, 22:37   #133
Wolha wRedna
Zakorzenienie

Tak teraz czytam sobie wątek i zauważyłam u siebie jedną rzecz. Od czasu do czasu muszę sie zasłodzić. Np. cała chałwa na raz, albo tubka mleka w proszku Później słodycze nie istnieją dla mnie przez tydzień, a przez następny miesiąc jem je sporadycznie, tu ciastko, tam raz w tygodniu drożdżówka, kilka kostek czekolady, ale gorzkiej. Zdaża mi się też przez tydzień lub dwa zapominań o kupieniu cukru.
Stary 2016-09-18, 22:37   #134
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
[V]Wszelkie wędliny się soli.[/B] One faktycznie są słone dlatego np. toskański chleb jest zupełnie bez soli, bo je się go ze słonym serem lub dojrzewającą wędliną.
Wiem. Ale jak soliłam więcej, to mi to nie przeszkadzało, a teraz to aż mnie czasem wykręca od tej soli.
Stary 2016-09-18, 22:39   #135
Pantegram
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sziket Pokaż wiadomość
Nie miała łatwo, zwłaszcza ze mną - kocham słodycze i za dzieciaka potrafiłam wyżreć cukier z cukiernicy;

Wybacz, w sumie sama zapewne też tak kiedyś zrobiłam, ale napisane tak dosadnie brzmi arcyzabawnie
Stary 2016-09-18, 22:41   #136
Oiojoioj
Raczkowanie

co do kawy, to mnie po kawie rozpuszczalnej jest po prostu nie dobrze, jeszcze nie daj borze z mlekiem krowim to umieranie.

Stary 2016-09-18, 22:45   #137
Pantegram
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Oiojoioj Pokaż wiadomość
Bo właśnie puszka coli nie jest gorsza niż herbata z cukrem. Wypicie puszki coli raz dziennie jest mniej szkodliwe dla szkliwa niż picie soku cały dzień. Nie wiem czemu to brunatne urosło do symbolu napojowego zła.
Hm, a na czym opierasz te swoje rewelacje?

Przede wszystkim coca cola zawiera kwas ortofosforowy, który właściwie wyżera szkliwo, a herbata nie. Ponadto coca cola zawiera więcej cukru na ml napoju niż nawet mocno słodzona herbata.

Jakby tego było mało, herbata, w zależności od rodzaju, zawierać może antyoksydanty i inne dobroczynne dla organizmu substancje, których w coca coli brak.

No i na koniec herbata nie zawiera tyle teiny, co coca cola kofeiny.

No ale podaj swoje argumenty o wyższości coca coli nad herbatą z cukrem, może mnie przekonasz
Stary 2016-09-18, 22:47   #138
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez Pantegram Pokaż wiadomość
A swoją drogą, co robił lekarz na bilansach kilkulatka?

Że niewykształcony (kiepsko wykształcony) rodzic może pewnych nie widzieć, to jeszcze rozumiem, ale to, że wykształcony, znający się na temacie lekarz nie wpadnie na to, że zęby mogą wypadać od złej diety / coli nie pomyśli o tym, by zareagować (pogadać z rodzicem lub gdzieś to zgłosić) to to jest dla mnie dopiero skandal.

(zakładam oczywiście, że tacy rodzice robią to z niewiedzy, bo znam wielu niewykształconych ludzi, dla których jednak słowo lekarza jest święte - zgodzę się, że w przypadkach, gdy ktoś wie lepiej od lekarza pomimo tego, że np. dziecku zęby wypadają, sprawa jest nie do odratowania).
ale skąd pomys, że lekarz o tym nie wspomina, tematu nie porusza ?

wiele osób zwyczajnie słowo lekarza traktuje jako kolejne smęcenie i gderanie, swoje wiedzą i tyle.
Swego czasu brytyjska telewizja emitowała program o matkach palących fajki w ciąży (oferowano im wsparcie w rzuceniu pod kiem personelu medycznego, obrazowo jak działa palenie w ciąży na dziecko- niektóre przed przyjściem do poradni wierzyły, że pomagają dziecku w rozwoju silniejszych płuc - a mimo to wiele z nich decydowałą się na kopcenie faj w ciąży).
Stary 2016-09-18, 22:47   #139
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-18, 22:52   #140
Oiojoioj
Raczkowanie

Chodzi o czas jaki szkliwo ma kontakt z płynem Wypicie koli raz, a pici ciągle soku. Ale rozumiem że smueteczeg. Zapytaj swojego lekarza dentystę.

Stary 2016-09-18, 22:52   #141
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Wiem. Ale jak soliłam więcej, to mi to nie przeszkadzało, a teraz to aż mnie czasem wykręca od tej soli.
Mnie też, ale my praktycznie przestaliśmy solić na długo przed dzieckiem.
Soli jest wszędzie multum, podobnie jak cukru.
Stary 2016-09-18, 23:07   #142
Pantegram
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
ale skąd pomys, że lekarz o tym nie wspomina, tematu nie porusza ?

wiele osób zwyczajnie słowo lekarza traktuje jako kolejne smęcenie i gderanie, swoje wiedzą i tyle.
Przeczytaj to, co napisałam w nawiasie
Stary 2016-09-18, 23:10   #143
cukierkova0
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta

I ja.
cukierkova0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-18, 23:26   #144
Pantegram
Zakorzenienie

Cytat:
Chodzi o czas jaki szkliwo ma kontakt z płynem Wypicie koli raz, a pici ciągle soku. Ale rozumiem że smueteczeg. Zapytaj swojego lekarza dentystę.

Ależ mieszasz... Cóż, jeśli wiadomo, że dany płyn jest szkodliwy dla szkliwa to przecież logiczne, że picie go ciągle szkodzi bardziej, niż wypicie go raz... niezależnie od tego, czy to cola, sok, czy herbata z cukrem - dlatego jeśli chcemy porównać, czy bardziej szkodliwa dla szkliwa jest herbata, czy coca cola, porównujemy je, wystawiając szkliwo na ich działanie w identycznym czasie, bo inaczej nie ma to sensu, i gdybyś chciała przeprowadzić naukowe badanie w ten sposób, całe środowisko akademickie by Cię wyśmiało - zapytaj swojego dentysty

Nadal nie odpowiedziałaś na pytanie, dlaczego niby herbata z cukrem jest bardziej szkodliwa dla szkliwa niż coca cola i sorry, ale argument, że "bo herbatę z cukrem pijesz częściej" to jest żaden argument - jeśli herbata z cukrem jest dużo mniej szkodliwa od coca coli, to nawet pijąc ją 24/7 wyrządzi mniej szkód, niż coca cola wypita raz na miesiąc, dlatego właśnie sztuką jest określić w sposób mierzalny szkodliwość jednego, szkodliwość drugiego i porównać.

Ja już przytoczyłam argumenty, dlaczego szkodliwość herbaty jest mniejsza i powtórzę jeszcze raz, skoro raczyłaś je olać:
Cytat:
1. Przede wszystkim coca cola zawiera kwas ortofosforowy, który właściwie wyżera szkliwo, a herbata nie.
2. Ponadto coca cola zawiera więcej cukru na ml napoju niż nawet mocno słodzona herbata.
3. Jakby tego było mało, herbata, w zależności od rodzaju, zawierać może antyoksydanty i inne dobroczynne dla organizmu substancje, których w coca coli brak.
4. No i na koniec herbata nie zawiera tyle teiny, co coca cola kofeiny.
Czekam teraz na jakikolwiek argument z Twojej strony, który mógłby obiektywnie świadczyć na korzyść wyższości coca coli nad słodzoną herbatą. Skoro dentysta Cię do tego przekonał, to przecież też musiał to jakoś uargumentować. Tylko proszę tym razem o coś logicznego, a nie absurdalnego, dla odmiany
Stary 2016-09-18, 23:38   #145
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Przeczytaj to, co napisałam w nawiasie
Przeczytałam to co w nawiasie uważam za bezpodstawne.
Stary 2016-09-19, 09:55   #146
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

Cytat:
Ja w sytuacji, kiedy dziecko nie chce jeść obiadu, robię mu kanapki
A ja nie mam siły, macham na to ręką i nie daję nic aż do kolejnego posiłku(choć wkurza mnie to, bo człowiek się narobi itp. a dziedzic/dziedziczka ma w tyle:P)-nie ma chrupków, przekąsek itp., więc jest szansa, że zje choć trochę

Moja fragrantica

WYMIANA
golgie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-19, 11:03   #147
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez golgie Pokaż wiadomość
A ja nie mam siły, macham na to ręką i nie daję nic aż do kolejnego posiłku(choć wkurza mnie to, bo człowiek się narobi itp. a dziedzic/dziedziczka ma w tyle:P)-nie ma chrupków, przekąsek itp., więc jest szansa, że zje choć trochę
Ja też nic nie robię w zamian.
Jak zgłodnieje to zje, a jak nie, to kolejny posiłek.
Stary 2016-09-19, 11:24   #148
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez golgie Pokaż wiadomość
Też mnie to wkurza
Stary 2016-09-19, 11:36   #149
201803090921
Konto usunięte

Cytat:

Wybacz, w sumie sama zapewne też tak kiedyś zrobiłam, ale napisane tak dosadnie brzmi arcyzabawnie
Bo to jest zabawne Cukier w domu był jak najbardziej, za to słodyczy niet (może to też kwestia tego, że to były późne lata 80-te); a ja za słodkie dałabym się pokroić, więc wyczaiłam, że cukier też nienajgorszy
Ogólnie w tamtych czasach nie było śmieciowego żarcia; teraz wszystko jest dostępne na wyciągnięcie ręki, a zamiast ruchu lepiej posadzić dzieciaka przed kompem - a później rosną takie małe ludziki Michelin. Mam w rodzinie kilkoro dzieci, ale tylko jedna rodzina ma taki model wychowania, że kompy, tablety, konsole to dla potomstwa żadna rozrywka, preferują wszelkiej maści ruch. Reszta bezrefleksyjnie pozwala na spędzanie całego dnia przed monitorem.
201803090921 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-19, 13:43   #150
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Raczej ciężko jest cokolwiek pić non stop, cały dzień. Takie porównanie nie ma sensu, bo jest oczywiste, że dowolny napój szkodzący zębom pity częściej - zaszkodzi bardziej. Oczywista oczywistość.

Poza tym można zawsze wypić sok, a potem przepłukać usta i zęby wodą. Mam taki nawyk od dawna, może ma to znaczenie, bo pierwszą plombę mi założono w wieku lat 20-kilku.
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości