Nasze problemy łózkowe...seks:)) - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Seks

Notka

Seks Tutaj porozmawiasz o seksie. Masz pytania związane z życiem seksualnym lub szukasz porady? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, dodaj opinię.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-01-29, 17:48   #121
kasia5558
Wtajemniczenie

Dot.: Nasze problemy łózkowe...seks:))

To moze ja cos podpowiem
zamiast tych wszystkich durexow...w przypadku ktorych wg mnie 90% to dobra reklama i rozpromowanie polecam zel KY za ok 12 zl z apteki. Bezzapachowy, bezsmakowy, za to naprawde przyjemny
kasia5558 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-29, 18:00   #122
God Of War 20
Zakorzenienie

Siemka dziewczyny odbiegne od waszego tematu na chwilke jesli moge bo chce sie zapytac was o zdanie w pewnej sprawiebardzo to dla mnie wazne a wiec pewna rzecz mnie bardzo ZASKAKUJE... mam nadzieje ze bedziecie w stanie mi powiedziec dlaczego tak jest ja mam 18 lat, a moj TŻ 20 jestesmy ze soba juz 5 miesiecy, czasami piszac sobie takie zboczone smski wychodza takie tematu o seksie no i tak jakos wyszło ze mielismy zrobic "ten pierwszy raz" w sylwestra bo mielismy spedzic go u mnie w domu, taki typowy romantyczny wieczorek i wspolna noc no ale tak pech chciał ze dostałam okres i moj TŻ mówił ze jak tylko mi sie skonczy to od razu na pierwszym spotkaniu bedziemy sie kochac bo oboje tego chcemy no ale na nastepnym spotkaniu jednak do tego nie doszło no a sylwester był ho ho ho dawno temu no i byla tez druga okazja do tego jak bylam z nim na studniowce to spal u mnie "po" no i tez byly jak zwykle tylko pieszczoty choc okresu nie miałam;p nie zaczynam rozmowy na ten temat zeby nie myslal ze mi sie spieszy co do tego, bo jesli chodzi o mnie to nie jest to dla mnie rzecz do ktorej mi sie tak bardzo spieszy choc dziewica nie jestem wiem tez, ze moj TŻ nawet zakupił prezerwatywy na czas kiedy mielismy to zrobic jego wczesniejsze zwiazki trwały bardzo krotko bo najdłuzszy to 2 miesiace, wiec podejrzewam ze jest prawiczkiem;p CO O TYM MYSLICIE? dlaczego tak jest?
God Of War 20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-29, 18:10   #123
201704051255
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kasia5558 Pokaż wiadomość
To moze ja cos podpowiem
zamiast tych wszystkich durexow...w przypadku ktorych wg mnie 90% to dobra reklama i rozpromowanie polecam zel KY za ok 12 zl z apteki. Bezzapachowy, bezsmakowy, za to naprawde przyjemny
Ja miałam problem z dostaniem go

Cytat:
Napisane przez God Of War 20 Pokaż wiadomość
Siemka a u mnie to jest troche dziwnie... hehe a mianowicie: mojego TŻ kreci jak mam skromny ale jednak odkrywajacy "co nieco" dekolcik;D hehe no i jak sobie tak siedzimy - ja mu na kolankach to lubi powiedziec mi "co dekolciasta" albo cos w tym stylu i ciagle spoglada az w koncu zachciewa sie mu wycałowac biuscik hehe ale pewna rzecz mnie bardzo ZASKAKUJE... mam nadzieje ze bedziecie w stanie mi powiedziec dlaczego tak jest ja mam 18 lat, a moj TŻ 20 jestesmy ze soba juz 5 miesiecy, czasami piszac sobie takie zboczone smski wychodza takie tematu o seksie no i tak jakos wyszło ze mielismy zrobic "ten pierwszy raz" w sylwestra bo mielismy spedzic go u mnie w domu, taki typowy romantyczny wieczorek i wspolna noc no ale tak pech chciał ze dostałam okres i moj TŻ mówił ze jak tylko mi sie skonczy to od razu na pierwszym spotkaniu bedziemy sie kochac bo oboje tego chcemy no ale na nastepnym spotkaniu jednak do tego nie doszło no a sylwester był ho ho ho dawno temu no i byla tez druga okazja do tego jak bylam z nim na studniowce to spal u mnie "po" no i tez byly jak zwykle tylko pieszczoty choc okresu nie miałam;p nie zaczynam rozmowy na ten temat zeby nie myslal ze mi sie spieszy co do tego, bo jesli chodzi o mnie to nie jest to dla mnie rzecz do ktorej mi sie tak bardzo spieszy choc dziewica nie jestem wiem tez, ze moj TŻ nawet zakupił prezerwatywy na czas kiedy mielismy to zrobic jego wczesniejsze zwiazki trwały bardzo krotko bo najdłuzszy to 2 miesiace, wiec podejrzewam ze jest prawiczkiem;p CO O TYM MYSLICIE?
Kotek po co Ci dwa takie same posty w różnych wątkach? Jeden też zauważymy
201704051255 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-29, 18:19   #124
God Of War 20
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pushit Pokaż wiadomość

Kotek po co Ci dwa takie same posty w różnych wątkach? Jeden też zauważymy
Bo na tamten nikt mi nieodpowiada i tak pomyslałam ze moze ten watek bardziej asuje do tego co napisałam
Stary 2008-01-29, 18:20   #125
God Of War 20
Zakorzenienie

jej zły cytat sie pojawił sorki hehe
Stary 2008-01-29, 18:30   #126
2f6abb6d3878858271ffdb3efd65c95d1f4fde9b_623d0cb3af0b6
Konto usunięte

Cytat:
A ja nie wiem co jest wkurzam się, tracę ochotę. Mimo dużej ilości żelu jestem wiecznie obtarta, jak za często to boli Mam jakis kryzys i wielka ochote pomarudzić.
wypróbuj może Delfen w kremie - wprawdzie nie jest to nawilżacz a krem antykoncepcyjny, używałam go kilka lat temu, więc nie wiem czy w aptekach dalej jest - daje świetny poślizg i pamiętam, że nigdy nie miałam dość seksu przy jego stosowaniu
2f6abb6d3878858271ffdb3efd65c95d1f4fde9b_623d0cb3af0b6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-29, 21:43   #127
Hammond
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez God Of War 20 Pokaż wiadomość
CO O TYM MYSLICIE? dlaczego tak jest?
o czym ?? nie mam pojęcia jaki jest "twój problem łóżkowy"
Hammond jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-29, 22:24   #128
kasia5558
Wtajemniczenie

Cytat:
http://www.vena-vita.pl/produkt,id,1...l+intymny+42+g.

polecam ta apteke, jest tania, pewna, mozna sie obkupic nie tylko w zele
kasia5558 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-29, 22:49   #129
Smerfetkka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Shady44 Pokaż wiadomość
Chcę zmusic/zachęcic was do używania potęznych rzeczy jakimi sa mózg i internet google prawde Ci powie. zapraszam tez do sex-shopów- nie gryzą
NO no... z tego co zauwazyłam to Shady jest f.a.c.e.t.e.m ......uwaga ta więc nabiera nowego wymiaru. Szowinizm???feministką raczej nie jestem,ale nie lubie jak ktoś obraza kobiety
Smerfetkka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-29, 22:59   #130
Helle
Przyczajenie

Question Dot.: Nasze problemy łózkowe...seks:))

Jakiś czas temu - pierwszy raz współżyłam z moim partnerem, nigdy wcześniej żadne z nas nie miało "łóżkowych doświadczeń" i stąd nasza niepewność. Partner miał problemy (pisząc problemy mam na myśli iż
trochę to trwało, mimo iż był podniecony) z osiągnięciem wzwodu a kiedy wreszcie się nam udało i on próbował we mnie "wejść" jego penis ponownie "opadł", tak było niemal w każdym podejściu. Jak to zwykle w tych sprawach bywa - oboje konsultowaliśmy się z "doświadczonymi"
przyjaciółmi i opinie były różne np. takie iż pochwa pewnie jest "za ciasna", co mnie osobiście wydaje się mało prawdopodobne - w końcu pochwa to mięśnie, musi być gotowa na "przepuszczenie" dziecka itp. a na dodatek jestem kobietą o szerokich biodrach, oczywiście podkreślam, że to moje rozumowanie, mogę się mylić (i pewnie tak jest). Tutaj moje (rozbudowane) pytanie - Ktoś wie jaka jest tego przyczyna, czy zależy to ode mnie, czy od partnera i naturalnie - co z tym można/trzeba zrobić abyśmy mogli współżyć bez żadnych "numerów"?
Helle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-30, 08:06   #131
Shady44
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Smerfetkka Pokaż wiadomość
NO no... z tego co zauwazyłam to Shady jest f.a.c.e.t.e.m ......uwaga ta więc nabiera nowego wymiaru. Szowinizm???feministką raczej nie jestem,ale nie lubie jak ktoś obraza kobiety
...sie porobiło...

Otóż owszem, jestem facetem.

Nie do końca rozumiem dlaczego uważacie ze Was obraziłem owszem teraz jak patrze na mojego posta o tym mózgu i google to jarzę, że coniektóre bardziej przewrażliwione z Was mogły to źle odebrać.
Zapewniam zatem że przez myśl mi nie przeszło żeby kogokolwiek obrażac. Nie leży to w mojej naturze. Jestem bezkonfliktowym, sympatycznym, wesołym człowiekiem, usmiechającym sie do świata i innych ludzi a nawet zwierząt. CZasami niestety zdarzaja sie nieporozumienia tego typu i jest mi bardzo przykro (

W internecie mozna znaleźć wiele rozmaitych, bogatych for gdzie możecie dowiedzieć sie wszystkiego i przeanalizowac opinie masy ludzi nie tracąc czasu na własne poszukiwania "od zera'.

Przepraszam wszytkie Panie, które poczuły sie urażone. Bede uważniej albo rzadziej sie wypowiadał.

Tak jak Kasia polecam żel KY

pozdrawiam

Edytowane przez Shady44
Czas edycji: 2008-01-30 o 08:09 Powód: blokada granicy wschodniej przez strajkujcych celników
Shady44 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-01-30, 23:33   #132
Smerfetkka
Raczkowanie

Cytat:
...sie porobiło...

Otóż owszem, jestem facetem.

Nie do końca rozumiem dlaczego uważacie ze Was obraziłem owszem teraz jak patrze na mojego posta o tym mózgu i google to jarzę, że coniektóre bardziej przewrażliwione z Was mogły to źle odebrać.
Zapewniam zatem że przez myśl mi nie przeszło żeby kogokolwiek obrażac. Nie leży to w mojej naturze. Jestem bezkonfliktowym, sympatycznym, wesołym człowiekiem, usmiechającym sie do świata i innych ludzi a nawet zwierząt. CZasami niestety zdarzaja sie nieporozumienia tego typu i jest mi bardzo przykro (

W internecie mozna znaleźć wiele rozmaitych, bogatych for gdzie możecie dowiedzieć sie wszystkiego i przeanalizowac opinie masy ludzi nie tracąc czasu na własne poszukiwania "od zera'.

Przepraszam wszytkie Panie, które poczuły sie urażone. Bede uważniej albo rzadziej sie wypowiadał.

Tak jak Kasia polecam żel KY

pozdrawiam
No dobra teraz ja sie glupio czuje,bo może zbyt "emocjonalnie "zareagowalam. Nieporozumienie wyjaśnione A TY Shady usmiechaj sie dalej ,bo usmiechnięci ludzie to fajni ludzie..a do zwierzaczków i ja sie usmiecham
Smerfetkka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-05, 22:38   #133
Helle
Przyczajenie

Dzięki wielkie za tyle odpowiedzi -_-'
Helle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-07, 15:58   #134
alamakota26
Przyczajenie

Ja ma taki problem , oczywiscie seks jest dla mnie ja najbardziej przyjemny ale nie osiagam orgazmu
alamakota26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-07, 16:18   #135
xal
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alamakota26 Pokaż wiadomość
Ja ma taki problem , oczywiscie seks jest dla mnie ja najbardziej przyjemny ale nie osiagam orgazmu
Większość kobiet tak ma.

xal jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-07, 20:18   #136
r-o
Raczkowanie

a ile czasu współżyjesz? alamakota26
kiedy czujesz ze uleciał gaz...
ile w tych słowach jest prawdy
r-o jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-08, 12:27   #137
Shady44
Raczkowanie

nasunął mi sie p[ewien szowinistyczny dowcip. prosze sie nie gniewać:

- dlaczego kobiety udają orgazm??
- bo myślą że nas (mężczyzn) to obchodzi....

znalem jeszcze inna wersje chyba uderzajaca w mężczyzn ale nie pamietam ;p
Stary 2008-02-09, 00:46   #138
Carmela
Rozeznanie

Cytat:
- dlaczego kobiety udają orgazm??
- bo myślą że nas (mężczyzn) to obchodzi....

yyyyy............ aha ....

Carmela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-11, 10:48   #139
alamakota26
Przyczajenie

Użytkownik: r-o
Data: 2008-02-07 21:18
Treść: a ile czasu współżyjesz? alamakota26

Współżyję juz rok czasu
alamakota26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-02-11, 11:15   #140
zlotarybka27081987
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Helle Pokaż wiadomość
Jakiś czas temu - pierwszy raz współżyłam z moim partnerem, nigdy wcześniej żadne z nas nie miało "łóżkowych doświadczeń" i stąd nasza niepewność. Partner miał problemy (pisząc problemy mam na myśli iż
trochę to trwało, mimo iż był podniecony) z osiągnięciem wzwodu a kiedy wreszcie się nam udało i on próbował we mnie "wejść" jego penis ponownie "opadł", tak było niemal w każdym podejściu. Jak to zwykle w tych sprawach bywa - oboje konsultowaliśmy się z "doświadczonymi"
przyjaciółmi i opinie były różne np. takie iż pochwa pewnie jest "za ciasna", co mnie osobiście wydaje się mało prawdopodobne - w końcu pochwa to mięśnie, musi być gotowa na "przepuszczenie" dziecka itp. a na dodatek jestem kobietą o szerokich biodrach, oczywiście podkreślam, że to moje rozumowanie, mogę się mylić (i pewnie tak jest). Tutaj moje (rozbudowane) pytanie - Ktoś wie jaka jest tego przyczyna, czy zależy to ode mnie, czy od partnera i naturalnie - co z tym można/trzeba zrobić abyśmy mogli współżyć bez żadnych "numerów"?
No..chyba nadszedl czas zeby sie wypowiedziec a nie tylko sledzic przebiec fora No wiec moja droga Helle... Podejrzewam, ze duza wiekszosc kobiet miala ten sam problem co ty. Ja tez kiedys to przechodzilam i przyznam sie szczerze, ze chwilami to nawet zastanawialam sie czy nie wynika to z tego ze byc moze nie krece mojego faceta Ale ty za nic w swiecie tak nie mysl!!! Nie chce tu w zaden sposob krytykowac facetow czy urazic ale kochana to nie jest w najmniejszym procencie twoja wina. Twoj mężczyzna sie poprostu bardzo denerwuje cala ta sytuacja i boi sie, ze nie sprosta. I tyle... nie ma sie co doszukiwac glebszych powodow jego "niedyspozycji". Kiedy mnie to dotyczylo, rowniez na poczatku mojego eksperymentowania z seksem....drazylam temat, pytalam moich pozniejszych...bardziej doswiadczonych partnerow, i syszalam to samo: jego cudo opada poprostu ze strachu, a tym berdziej jezeli po raz kolejny nie wychodzi powinno sie w takich sytuacjach wesprzec swojego faceta ale za nic na swiecie nie dac po sobie poznac ze nas to irytuje lub wkurza.... Wtedy podejrzewam ucierpialo by jego meskie ego...i z seksiku juz tym bardziej nici... Taki juz mechanizm maja w glowie ci nasi faceci wiesz to nie musi wcale byc czyms zlym na poczatku, owszem, irytuje kiedy ty juz jestes gotowa, bardzo tego chcesz i jestes pewna, ze wlasnie teraz sie to wydarzy...No ale coz Ja tam w sumie tak z perspektywy czasu nawet pozytywnie do tego podchodze...w koncu to bardzo widoczny znak, ze mu na tobie zalezy i chce dobrze wypasc... Wiec jaka rada. To poprostu minie Jak on sie z tym oswoi, zadbacie o odpoweidnia atmosferke, zero presji, strachu ze ktos przyjdzie...itp itd to napewno sie uda...a jak sie uda raz, to pozniej juz kochaaaanaaaa... . Wiec glowa do gory
zlotarybka27081987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-11, 16:22   #141
Hammond
Raczkowanie

Cytat:
Good luck
niestety bez większych zmian
Hammond jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-11, 16:35   #142
biiibiii
Zakorzenienie

Mi sie ne chce kochac ostatnio ;/ wogole nie mam ochoty,
nie mam orgazów. W trakcie czekam tylko az moj facet skonczy, czasami udaje ze ja juz 'po'.

zawsze bylo w tych sprawach dobrze mdzy nami, ale mi ostatnio zupełnie przeszła ochota. nawet wiecej, kiedy on cos chce, sie przytula czy robi jakis wstep to ja sie zaraz irytuje ;/
biiibiii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-12, 07:33   #143
201605041146
Konto usunięte

Wiekszość z Was pisze że macie trudność z orgazmem....a ja na odwrót ''problem' Moj M. do takich mnie doprowadza ze jestem taka mokra i tak sie ze mnie leje ze szok..jak fontanna. głupio mi wtedy strasznie bo wszystko mokre i wogule.Potem jestem sucha a gdy znowu zabawa sie rozkręca---pootok i wisła w jednym wydaniu. Krępujące to... Ale nie umiem tego powstrzymac nawet nie wiem czy się da..
201605041146 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-12, 10:07   #144
Shady44
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez biiibiii Pokaż wiadomość
Mi sie ne chce kochac ostatnio ;/ wogole nie mam ochoty,
nie mam orgazów. W trakcie czekam tylko az moj facet skonczy, czasami udaje ze ja juz 'po'.

zawsze bylo w tych sprawach dobrze mdzy nami, ale mi ostatnio zupełnie przeszła ochota. nawet wiecej, kiedy on cos chce, sie przytula czy robi jakis wstep to ja sie zaraz irytuje ;/
Problem zapewne leży gdzies głęboko w Twej podświadomości...
kochasz swojego TŻ ?? bierzesz pigułki ?? spróbuj przeprowadzić mała analize wszystkiego co mogłoby wpłynąć na obecny stan rzeczy. wierze że będzie dobrze.

Cytat:
Napisane przez anettka Pokaż wiadomość
Wiekszość z Was pisze że macie trudność z orgazmem....a ja na odwrót ''problem' Moj M. do takich mnie doprowadza ze jestem taka mokra i tak sie ze mnie leje ze szok..jak fontanna. głupio mi wtedy strasznie bo wszystko mokre i wogule.Potem jestem sucha a gdy znowu zabawa sie rozkręca---pootok i wisła w jednym wydaniu. Krępujące to... Ale nie umiem tego powstrzymac nawet nie wiem czy się da..
w pewnym odcinku Włatców Móch Czesio szukał czegos co mogłoby Ci pomóc. Korka do żaby

a tak serio to myślę że Twoj przypadek choć rzadki (dosłownie) i zapewne niekomfortowy to jednak ciekawy. lepiej za duzo niz wogóle moim zdaniem
Stary 2008-02-13, 13:50   #145
201605041146
Konto usunięte

za dużo mówisz...ja chlupoczę i na przemian mi sie chce z tego smiac i ryczeć. taki kobiecy wytrysk..
Stary 2008-02-13, 13:54   #146
monika141
Przyczajenie

Cytat:
za dużo mówisz...ja chlupoczę i na przemian mi sie chce z tego smiac i ryczeć. taki kobiecy wytrysk..

Nie przejmuj się nie jesteś sama, ja mam dokładnie to samo krepujące to jest jak masakra, ale chyba nic się nie da zrobić ehhhh
monika141 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-13, 13:54   #147
xal
Zakorzenienie

Cytat:
Koleżanka mi opowiadała, że też taki kiedyś miała ... raz.
Faktycznie, to chyba niezbyt przyjemne, ale na taką naturę wydaje mi się, że nic nie poradzisz. Chyba, że pójdziesz do lekarza, opowiesz ... może coś wymysli?

xal jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-13, 14:02   #148
201605041146
Konto usunięte

xal ja to mam przy naparwde mocnych intensywnych długich orgazmach,lekarzowi mówiłam więc zasugerował że mój M.dobrze sie sprawdza w obdarowywaniu mnie rozkosza,ale jak to powstrzymac taki potok to juz nie powiedział
Stary 2008-02-13, 16:30   #149
czarnuska
Raczkowanie

GG do czarnuska

Hmmm no ja mam trochę złożony problem... Współżyję od 2 lat nieregularnie. Zdarza się że mój partner w grze wstępnej nie wytrzymuje i ma bardzo szybko wytrysk. Trochę mnie to rozpraszało na początku, ale teraz nauczyliśmy radzić sobie z tym (swoją drogą fajnie wiedzieć, że podniecam go tak, że nie daje rady). Pierwszy raz, wiadomo- bez przyjemnosci prawie. Potem było coraz lepiej, uwielbiałam jego pieszczoty itp. Jakieś 5 miesięcy temu przestałam mieć ochotę na seks Tzn samą ochotę może mam, ale nic mnie ie podnieca nie wiem czemu... Mój partner mnie pociąga i w ogóle. Ale same pieszczoty są dla mnie obojętne. Kiedyś pieszczoty piersi powodowały, że głupiałam:P teraz nic :/ Podejrzewam, że może tabletki to spowodowały, ale nie jestem do końca pewna. Odpowiadają mi, ponieważ po nich nie przytyłam, nie mam złego samopoczucia i ogólnie bardzo mi sprzyjają. Jedyne to spowodowały straszną suchość w pochwie i seks bez żelu albo prezerwatywy jest bolesny Ale nawet "tam" nie czuję zbytniej przyjemności. Nie wiem co mi jest Miał ktoś tak samo?
Stary 2008-02-13, 16:32   #150
czarnuska
Raczkowanie

GG do czarnuska

Cytat:
Chciałabym tak jeszcze nigdy nie miałam orgazmu...nawet podczas pieszczot... :/ mam bardzo podobnie do biiibiii nie wiem co robic

Nowe wątki na forum Seks

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości