![]() |
#5041 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.II
ja po dzemce
![]() ![]() z okazji ze zebole nmnie ine bola upieklam sobie omleta mniam ![]() ![]() tak ja mialam smarowane takim jakims kwasnym, nizbyt smaczne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5042 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
E tam! Ja się ubieram normalnie jak w zimie, nie ma mowy o rozsuniętej kurtce ![]() ![]() ![]() no ścieranie kleju z zębów jest bardzo nieprzyjemne jak dla mnie fuj, wiecie jak potem można przywrócić szkliwu właściwą kondycję? lakierowaniem? ja na kilku zębach kilkakrotnie miałam przeklejane zamki i z tego co wiem, po tym ścieraniu zęby są matowe ![]()
![]() |
#5043 |
Zakorzenienie
|
Z tego co ja sie papryczko orientuje to zeby po zdjeciu aparatu sa polerowanie i lakierowane, nie wiem czy wszyscy ortodonci taka metode stosuje ale jesli nie to na pewno ja sobie polakieruje zeby, moj brat coagle mi powtarza ze zeby sie po aparacie okropnie psuja, mam nadzieje jednak ze racji nie ma.
dobrze bby bylo gdyby sie powypowiadaly osoby po zdjeciu aparatu, bo wiekszosc tu z nas albo przed albo w trakcie noszenia drutków. ja juz zmeczona jestem tym bolem, nawet zebow nie zagryzam od 2 dni bo mnie tak boli:P hehe..do piatku musze dotrzymac ado tego czasu mysle ze ta nieszczesna separacja juz mnie tak nie bedzie bolała! Branoc kochane ![]()
#5044 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5045 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ddaarroottkkaa myślę, że możemy Cię już powitać ![]()
![]() |
#5046 |
Kokon pro
|
moja Sis jest po zdjeciu aparatu, nie ma matowych zebow, nie psuja sie szybciej i nie ma zadnych plam w miejscu zamkow
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5047 |
Przyczajenie
|
Ależ mi się boleśnie ferie zaczęły. Obudziłam się dziś rano i jak zwykle ziewam sobie dość energicznie, a tu potworny ból. Nie wiedziałam co się dzieje. Dopiero gdy spojrzałam w lustro wszystko okazało się jasne. Nie mam piątki po lewej stronie i by powstałą dziurę zmniejszyć jest ciągnięty drucik. Gdy spałam policzek musiał się jakoś wcisnąć w szparę, a gdy ziewałam pociągnęłam go wrzynając w niego drucik, aż krew się polała. Bolało strasznie, bardziej niż pierwsze dni z aparatem. Możecie mi coś poradzić by ta niemiła sytuacja się już nie powtórzyła?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5048 |
Raczkowanie
|
A mi dzis odpadla kolejna gumka, dobrze ze wizyta juz w piatek. Chyba szoruje zeby ze zbyt wielka siłą
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5049 |
Raczkowanie
|
Pisałam tu 4 miesiące temu, miałam pochwalić się efektami po zdjęciu aparatu....niestety na to jeszcze poczekamy pewnie z 2 miesiące (oby nie dłużej)
![]() Ehhh na górze stuknęło już 2,5 roku, a na dole 2 lata i 4 miesiące ![]() ![]() Czy jest tu ktoś kto nosi tak długo jak ja???????? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5050 |
Przyczajenie
|
Jeszcze wroce do tematu dotyczacego "szybszego psucia sie zebow po zdjeciu aparatu lub owych plam, przebarwien"
A wiec tak-poszukalam troche w necie i jest taka jedna fajna stronka gdzie padlo takie pytanie. Odpowiedzial ortodonta ![]() zamieszczam tresc pytania i odpowiedzi ![]() "Czy aparat stały niszczy zęby?" "Nie! Jednak obecność aparatu stałego jest utrudnieniem dla utrzymania higieny i pacjent, który nie dba właściwie o uzębienie w trakcie leczenia, może mieć po leczeniu mniej lub bardziej widoczne plamy na zębach, powstałe jako widoczne następstwo odwapnienia szkilwa. Należy je odróżniać od wrodzonych przebarwień w szkliwie, których pacjenci często przed leczeniem nie zauważają. " Wiec to chyba nie jest prawda (na cale szczescie!), ze zeby moga psuc sie bardziej po zdjeciu aparatu niz przed jego zalozeniem. Ale to juz calkowicie zalezy od naszej higieny:P Pozdrawiam wszystkie aparatki i niedoszlych posiadaczy drucikow ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5051 |
Zakorzenienie
|
czytajac tak o higienie pomaszerowalam i wymylam swoj aparacik
![]() ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#5052 |
Przyczajenie
|
Wogóle to chyba łatwiej wyczyścić zęby jak są proste, niż jak są krzywe i właśnie dziwie się takim ludziom co gadają, że wolą mieć krzywe, bo po aparacie się zęby psują.
A ja dziś na komisji wojskowej byłem. Heh i nawet se mogę kategorię wybrać A (zdolny do służby wojskowej) lub D (zdolny do służby wojskowej tylko w czasie wojny). Jutro muszę im dać znać :p może coś poradzicie??? Bo są plusy i wady z każdej decyzji. Aha i wyprzedzając pytania to zamierzam kontynuować naukę.
#5053 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i taką mam nadzieję, moja orto o plamach mówiła dokładnie to samo. Taaak nie ma się czym przejmować, po prostu trzeba dbać o zęby ![]() ![]() damona jedyne co można tu poradzić to żebyś bardziej uważała rano ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() słuchajcie bardzo jestem ciekawa Waszych opinii na temet past żelowych... Ja ich po prostu nie znoszę ![]() ![]() ![]()
![]() |
#5054 |
Raczkowanie
|
![]()
Ah jestem zdesperowana! ;(
W grudniu załozyli mi aparat na podniebieniu a kilka dni temu dołaczono mi stały, niby wszystko dobrze gdyby nie wczorajsza kolacja. Tak wiec nieprzespana noc za mną i latanie do orto bo mi sie odkleił podniebienny. Kochana pani doktor zapoatrzyła mnie wzamian za jakis drucik dołączony do obu szóstek, który nawet nie dotyka podniebienia tylko mi swobodną pracę języka uniemożliwia. Ogólnie boli mnie cała buźka, nic nie jem, rycze, a poza tym zero mozliwosci porozumienia się ze mną, a przede mna do zaliczenia sprawdziany ustne. Chyba oszaleję. ![]() ![]()
#5055 |
Raczkowanie
|
Witam. Mam pytanie.
Odkleiła mi się rurka po lewej stronie. Wizyte mam dopiero za dwa tyg. więc musze iść szybciej. Czy za przyklejenie płaci się tak jak za normalną wizyte? |
![]() ![]() |
![]() |
#5056 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#5057 |
Zakorzenienie
|
hehhe kazdy ma inne wrazenia , niektorzy lubia paste, inny zel a inni mix
![]() ![]() moje zabki sa posluszne i nic nie bola ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5058 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#5059 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#5060 |
Zakorzenienie
|
ja tez uzywam plynu elmex. trzeba bedzie zawitac do apteki bo zostal mi tylko na jutro
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5061 |
Kokon pro
|
a ja tam uzywam colgate zawsze i wszedzie ;] ostatnio tez z tymi cooling crystals czy cos i zawsze mi sie pieni fajnie
![]() ONLY? tez mialam ten drut z czasem sie przyzwyczaisz i nauczysz mowic normalnie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5062 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Aha, i ja jestem wyznawcą ZIELONEGO elmexu ![]()
![]() |
#5063 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A jeśli mowa ogólnie o aparacie, nie wiem czy ja jakaś dziwna jestem czy coś ze mną nie tak, ale mnie zęby prawie w ogóle nie bolą. Czasem zdarza się, że jednego dnia boli mnie dwójka, a za tydzień jedynka, lecz ogólnie rzecz biorąc, zęby mnie nie bolą. Przygotowana byłam na niesamowity ból, rezygnację z jakichkolwiek twardszych pokarmów, jedzenie zupek dla niemowlaków i rozsadzanie głowy, a tu nic... Czy to znaczy, że leczenie przebiega jakoś nieprawidłowo? ![]()
![]() |
#5064 |
Zakorzenienie
|
jutro idę rwać
![]() ![]() mogę dać zdjęcia moich zębów, jak by ktoś chciał obejrzeć moją wadę hehe ![]() a co to past to ja przeważnie używam blend-a med ![]() ![]()
#5065 | |
Kokon pro
|
Cytat:
pokaz pokaz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5066 |
Zakorzenienie
|
karola ja mam podobnie
![]() ![]() ![]() ![]() only? ja mam luk podniebienny ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() zuzek9 dawaj foty,....a nie... ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5067 |
Zakorzenienie
|
brzyydkie. dobrze, że to już już niedługo i ich nie będzie. znaczy będą ale proste
![]() zdjęcia może i nie pokazują dokładnie, ale trochę widać jakie mam wampirki. ![]()
#5068 |
Zadomowienie
|
A mnie rurka policzkowa orze policzek
![]()
#5069 | |
Kokon pro
|
Cytat:
a ktore zabki bedziesz miala wyrywane? nie martw sie szybko beda sie prostowac ;] a jaki aparat wybralas? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5070 |
Raczkowanie
|
chyba jutro zadzwonie i powiem zeby sobie go sobie w nosek wsadziła,do poniedziałku musze mowic slicznie i ładnie , a ona coraz to nowego wymysla by mi zmajstrowac w tej buzi, poza tym mam problem nawet z połykaniem sliny a dzisiaj zjadłam tylko 2 gorące kubki.
![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:33.