Aparaty ortodontyczne cz.II - Strona 170 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-02-11, 22:53   #5071
Only?
Raczkowanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.II

dzieki dziewczyny!
w sumie ten łuk nie znajduje sie na podniebienu , jak ostatni lecz tak jakby w połowie, poza tym hamuje mi język, okropnie sie mówi, niby jest on w celu jedynie utrzymania rozszerzonej szczeki, i to tylko chwilowo, lecz ja czuje sie okropnie ;(

RZECZY ZNAJDUJĄ SIE NA STRONIE 1,2,3i4!
Only? jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-11, 22:56   #5072
Maricken
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Maricken

Cytat:
Napisane przez zuzek9 Pokaż wiadomość
brzyydkie. dobrze, że to już już niedługo i ich nie będzie. znaczy będą ale proste
zdjęcia może i nie pokazują dokładnie, ale trochę widać jakie mam wampirki.
Zobacz tutaj jakie piękne zęby wychodzą w efekcie:
http://ortho-med.pl/index.php?p=przyklady

Będzie dobrze trzymam kciuki za niebolesne leczenie
Stary 2008-02-12, 05:40   #5073
smv
Zakorzenienie

hej babeczki
witam nowych forumowiczów!

polecam pojsc do woja teraz niz pozniej, moja mama zajmuje sie poborami potem zabieraja takich chłystków co wpadli z dziewczyna i maja dziecko i co? dziewczyna zostaje sama;]

only? dasz rade!)

mnie juz zabki w zasadzie nie bolą, nawet separacje juz nie boli i znów kocham drutka do piatku bo w piatek zmienaim łuk i zacznie sie na nowo nenenene.
Stary 2008-02-12, 07:56   #5074
kliwia
Zakorzenienie

Założony drut heh.
No więć będą mi o milimetr, dwa wyciągać w dół tą mniejszą jedynkę Na koniec się okaże czy będą piłowąć tą większą czy nie - już po zakończeniu leczenia.

W takim tempie obawiam się, że do ślubu nie ściągnę aparatu
I coraz częściej zastanawiam się nad zmianą ortodonty.

Fotka w załączeniu
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 100_8439.JPG (49,9 KB, 67 załadowań)
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-12, 08:30   #5075
princess9122
Przyczajenie

Ratujcie
Wczoraj dostalam w twarz pilka od recznej
Mam cala spuchnieta warge i kawalek policzkaMyslalam ze oszaleje, ehh nie wime co mam zrobic Nie przewidzialam, moglam sie zaopatrzyc w ochraniacz na zeby. wrrr...Przykladam sobie lod na opuchlizne narazie nic nie daje... jak sie obudzilam stwierdzilam ze mam jeszcze gorzej obrzeknieta twarz niz wczoraj Dobrze ze chociaz mnie tak samo nie boli. Doradzcie mi co mam zrobic?? i mniej wiecej jak dlugo bedzie mi trzymala sie opuchlizna na warce
princess9122 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-12, 09:40   #5076
karolinusienka
Zakorzenienie

princes9122 ja kiedys tez oberwalam w aparat...szok...co za bol...odrazu kontrola czy mi sie aparat nie polamal albo cus..nie wiem co ci poradzic na opuchlizne...skoro kostki lodu nie pomagaja pewnie wbilas sobie aparat w warge i dlatyego ci spuchlo bidulko musisz sie trzymac

kliwa - ja tam nie widze twojej wady proste zabki masz

only? bo ten luk czasami nie znajduje sie na samym podniebieniu. ja teraz po wymianie luku (bo mi sie zlamal w swieta) mam lepiej dopasowany i jest minimalnie z dala od podniebienia. ale wczesniej to moglam sobie jezyk tam wsadzic, albo jedzenie ponad lukiem przerzucac z nudow hehe serio przyzwyczaisz sie. nauczysz sie mowic dobrze, nawet nie zauwazysz kiedy. ja tez tak mialam. wszytsko mnie bolalo, nie mowiac juz o jezyku po nocy- porazka, przez pierwszy tydzien. a potem z dnia na dzien, nauczylam sie ukladac tak jezyk, zeby nie bolalo, nauczylam sie w tym jesc, bo jezyk mnie juz nie bolal wiec moglam juz nim manewrowac, a co z tym idzie i jesc zobaczysz dasz rade a jesli sie nie przywyczaisz to popros orto o lepsze dopasowanie luku troche boli jak dopasowywuje na tobie, ale moze byc lepiej

zmykam do nauki, bo psorek wymyslil sobie zaliczenie w ferie a wczoraj dopiero dal wyniki z modelu a dzisiaj konsultacie i mam zaliczac teorie, bo teorie wszyscy zaliczaja ustnie, a zeby zaliczyc teorie trzeba miec zaliczony model kolo macieja taki maly OT. trzymac za mnie kciuki o 16

wow ale sie rozpisalam z rana
karolinusienka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-12, 09:51   #5077
rutka_86
Raczkowanie

Hej dzieuszki i chopoki <jesli jeszce tacy odwiedzaja ten watek > mam pytanko do tych , ktorzy nosili luk podniebienny ,przez jaki czas go nosiliscie?? ja mam juz 5 miesiecy niewiem czy mi go zdejmie w poniedzialek mam wizyte i tak sobie pomyslalam ze fajnie jak by mi juz go darowala bo caly czas mi pod niego cos w lazi , jakos nie przypadl mi do gustu
rutka_86 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-02-12, 09:54   #5078
rutka_86
Raczkowanie

a tak przy okazji to ja nie wiem ... ale ja mam taki luk ale skladajacy sie jeszce z takiej malej plytki a Wy widze taki samiutki drucik tylko ..:ro lleyes:
rutka_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-12, 10:13   #5079
karola706
Raczkowanie

GG do karola706

A ja mam pytanko, czy któraś z Was wie co to jest płyta hassa? Moja przyjaciółka ma ją mieć zakładaną, ale biedna z wrażenia nie słuchała ortodontki i nie wie dokładnie o co chodzi...
Stary 2008-02-12, 10:17   #5080
karolinusienka
Zakorzenienie

rutka_86 ja mam luk nosze go juz od pazdziernika i chyba ponosze jeszcze z jakies 2-3 miesiace, nie wiadomo mnie tam on nie przeszkadza moge go nosic do konca tylko, zeby mi sie zeby nie poprzesuwaly z lukiem czuje sie bezpieczniejsza. bo jak nie mialam luku 2 tygodnie to lewa 6tka przesunela mi sie do przodu i w ogole popsula troche lewa strone wiec wole nosic go nawet pol roku dluzej heheh zeby tylko nie bylo cyrkow takich jakie mialam ostatnio
karolinusienka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-12, 12:36   #5081
Maricken
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Maricken

Cytat:
Napisane przez karola706 Pokaż wiadomość
A ja mam pytanko, czy któraś z Was wie co to jest płyta hassa? Moja przyjaciółka ma ją mieć zakładaną, ale biedna z wrażenia nie słuchała ortodontki i nie wie dokładnie o co chodzi...
Tutaj już było wieeele pisane na temat hassa, o ile pamiętam to tewunia go miała i nie wspomina dobrze. To jest coś takiego : http://www.ortomania.pl/index.php?cat=aparat-hass

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-02-12, 12:49   #5082
karola706
Raczkowanie

GG do karola706

A to przepraszam najmocniej, że się powtarzam
Stary 2008-02-12, 14:21   #5083
roka12345
Raczkowanie

O widze że o łukach podniebnych gadulicie...
Też będę miała ten łuczek :P
A tak wogóle to jakie on ma zadanie? Sory jak sie powtarzam ale nie wyczytałam do czego służy z waszych dotychczasowych odpowiedzi
Stary 2008-02-12, 14:29   #5084
zuzek9
Zakorzenienie

GG do zuzek9 Send a message via Skype™ to zuzek9

Cytat:
Napisane przez kasiek87 Pokaż wiadomość
a ktore zabki bedziesz miala wyrywane? nie martw sie szybko beda sie prostowac ;] a jaki aparat wybralas?
na górze dwie czwórki wyrywam
aparat? taki normalny

Cytat:
Napisane przez Maricken Pokaż wiadomość
Zobacz tutaj jakie piękne zęby wychodzą w efekcie:
http://ortho-med.pl/index.php?p=przyklady

Będzie dobrze trzymam kciuki za niebolesne leczenie
fajnie tylko te 30 miesięcy leczenia przeraża ale damy radę

zaraz do dentysty! trzymajcie kciuki! napiszę jak wrócę czy żyję

zuzek9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-12, 14:33   #5085
madziaa189
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Maricken Pokaż wiadomość
Tutaj już było wieeele pisane na temat hassa, o ile pamiętam to tewunia go miała i nie wspomina dobrze. To jest coś takiego : http://www.ortomania.pl/index.php?cat=aparat-hass
A ja nawet nie wiedziałam że to się hass nazywa nawet moja ortodontka mówi na to ekspander. Moim zdaniem to kwiestia przywyczajenia. Ja tam szybko sobie przyswoiłam nową rzecz w buzi, mimo że też nie jest dopasowany, a jedzenie często się pod nim zatrzymuje No i ten akryl na zębach... niezbyt przyjemne uczucie na początku.

roka12345 A służy on do rozszerzania szczęki, czyli generalnie do zrobienia miejsca w buzi, i poszerzenia uśmiechu U mnie przy uśmiechu było widać tylko 6 przednich ząbków a teraz już 8 więc generalnie się sprawdził

Aparatka od:
20.11.07- dół, metal
06.03.08-góra, metal

Edytowane przez madziaa189
Czas edycji: 2008-02-12 o 14:36 Powód: poprawka
madziaa189 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-12, 14:44   #5086
carla_87
Raczkowanie

Pisałyście coś o pascie elmex. ona się nie pieni, bo nie ma takiego składnika- laurynianu sodu. w sumie to dobrze ze ona go nie ma, bo ten składnik może przyczyniać się do powstawania aft, które dosyć czesto zdarzają sie podczas noszenia aparatu

Ja uzywam na zmianę elmex i Colgate total. Polecam wam ta paste colgate, bo jako nieliczna pasta zawiera triklosan, taki składnik, który zmniejsza liczbę drobnoustrojów ogranicza wzrost płytki nazębnej i wspomaga remineralizację czyli same dobre rzeczy

Witam nowych forumowiczów!!! ))

Ja mam jutro wizytę. Ciekawe co tym razem będzie mi orto robiła

Ex - aparatka

Edytowane przez carla_87
Czas edycji: 2008-02-16 o 18:26 Powód: poprawka
carla_87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-12, 15:33   #5087
kas!a
Zakorzenienie

Wczoraj byłam na pierwszej wizycie u ortodonty.
Będę nosić aparat ruchomy, orto powiedziała, że efekty są takie same jak przy stałym, tylko trzeba systematycznie nosić. To prawda? Bo jakoś nie chce mi się w to wierzyć, przecież jeśli efekty byłyby takie same to w ogóle nie byłoby aparatów stałych

Wyciski już zrobione, w piątek dostanę aparat. Mam nadzieje, że coś pomoże.

wymiana książek:

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=774155
kas!a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-12, 15:55   #5088
princess9122
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez kas!a Pokaż wiadomość
Wczoraj byłam na pierwszej wizycie u ortodonty.
Będę nosić aparat ruchomy, orto powiedziała, że efekty są takie same jak przy stałym, tylko trzeba systematycznie nosić. To prawda? Bo jakoś nie chce mi się w to wierzyć, przecież jeśli efekty byłyby takie same to w ogóle nie byłoby aparatów stałych

Wyciski już zrobione, w piątek dostanę aparat. Mam nadzieje, że coś pomoże.

Ja nosilam zdejmowany no i niby cos pomogl, ale wlasnie trezba bylo go nosic systematycznie a bardzo mi przeszkadzal wiec go nosilam czasami na noc,a w dzien tylko na poczatku ale wydaje mi sie ze aparat staly daje duuuzo wieksze i duuuzo szybsze efekty niz zdjemowany

A co do past to uzywam elmexa zielonego, nie wiedzialam ze on sie nie pieni, poniewaz nie ma jakiegos skladnika, zawsze nakladalam sobie wiecej pasty aby sie pienil, ale wole blendamedy.

Tak sobie czekam i czekam i nie moge wyczekac az mi opuchlizna zejdzie... ehh, wiem ze to potrwa ale to czekanie jest wkurzajace
Pozdrawiam
Stary 2008-02-12, 16:01   #5089
kasiek87
Kokon pro

aparat ruchomy dziala jak masz lat 12 :P lub mniej pozniej to praktycznie zero efektow jedynie w plaszczyznach przod tyl a i te po odstawieniu aparatu szybko sie cofaja, szkoda czasu i pieniedzy ;] zreszta wiekszosc nas z tego watku kiedys tam nosila aparat ruchomy jak widac i tak jestesmy zadrutowani

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

kasiek87 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-02-12, 16:06   #5090
zuzek9
Zakorzenienie

GG do zuzek9 Send a message via Skype™ to zuzek9

dziewczyny?! nie wyrwałam zębów :/ poszłam a dentysta mi mówi, że jak nigdy nie miałam zastrzyków to muszę zrobić test uczuleniowy. i jutro rano idę, zrobię test i jak będzie wszystko w porządku to usunę.
podgoją się dziąsła do soboty, prawda?

zuzek9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-12, 16:08   #5091
kas!a
Zakorzenienie

No to mnie załamałyście.

Mam 16 lat i orto powiedziała, że aparat oczywiście będzie działać i przy systematycznym noszeniu efekty będą jak po stałym.
Przed wizytą u niej tata dzwonił po różnych ortodontach i mówili, że w tym wieku trzeba stały, ale nie mieli czasu, żeby nas przyjąć, więc zdecydowaliśmy się na wizytę u tej ortodontki. Właściwie, to ona specjalizuje się w zakładaniu ruchomych aparatów, więc albo po prostu chciała nas naciągnąć, żebyśmy robili go u niej, albo moja szczęka jest jakaś inna i jeszcze da się ją naprawić ruchomym aparatem
Dodam, że to co chciałabym u siebie naprawić to nachodzące na siebie górne jedynki i 'pościskane' dolne zęby.

wymiana książek:

Stary 2008-02-12, 16:18   #5092
princess9122
Przyczajenie

Nie martw sie jesli Ci orto zalecila zdejmowany to raczej pomoze Jednak wydaje mi sie ze zdejmowane sa zakladane na wady zgryzu a na skrzywione zeby stale ale widocznie sie mylilam
Stary 2008-02-12, 16:24   #5093
kas!a
Zakorzenienie

Wadę zgryzu też mam - górna szczęka jest wysunięta do przodu.

Trudno, nie będę się martwić na zapas. Będę systematycznie nosić ten ruchomy aparat, a jak nie pomoże to się postaram o stały.

wymiana książek:

Stary 2008-02-12, 16:24   #5094
p4trycja
Raczkowanie

też mam zachodzące na siebie jedynki i nie byo w ogóle mowy o aparacie ruchomym, tylko i wyłącznie stały, na dole też mam troszeczke stłoczone a i tez mam 16 lat... radzę ci skonsultować się z innym orto, warto trochę dłużej poczekać niż wywalic kasę na ruchomy, który nic nie pomoże!

Ps. Jutro w końcu mam konsultacje u innego orto, może obejdzie się bez wyrywania, tak dłuugo czekałam. pzdr wszystkim!
Stary 2008-02-12, 16:37   #5095
Julshka
Raczkowanie

Witajcie!! Dzisiaj o godzinie 15:00 zostalam Aparatka hehe ciesze sie
Julshka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-12, 16:42   #5096
Golden Brunette
Raczkowanie

witam aparatki

i w sumie od dzisiaj jestem jedną z was fioletowo-różową na dodatek. ;P ale coś czuję że zaczyna się ból.. a co dopiero jutro.. mam nadzieję że jakoś wytrzymam na tabletkach przeciwbólowych i jogurtach. tak w ogóle to musiałam zmienić orto, bo ta pierwsza stwierdziła,że się mnie nie podejmie.;| ale teraz póki co jestem z tej zadowolona.. tylko dziewczyny, powiedzcie mi, czy to normalne że ja nie mam pierścieni?
Golden Brunette jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-12, 16:44   #5097
kas!a
Zakorzenienie

p4trycja - ale już zaliczka wpłacona, aparat 'się robi'.
Żałuję strasznie, że sie nie skonsultowałam jeszcze z innym orto, ale zależało mi na czasie no i jedyny jakiego mam w okolicy to kobieta, do której chodziłam dawno temu i nie mam dobrych wspomnień, niestety.
A teraz jak tacie powiem, że ten ruchomy jednak do niczego sie nie przyda, to się zezłości i 600zł w błoto. Spróbuję, może ruchomy coś pomoże, w końcu i tak za bardzo nie mam wyboru.

wymiana książek:

Stary 2008-02-12, 16:49   #5098
p4trycja
Raczkowanie

no jak już wpłacone no to ponosisz... kto wie, może coś pomoże miejmy nadzieję moze jednak tamta baba jest uczciwa , oby. pzdr!
Stary 2008-02-12, 17:03   #5099
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kas!a Pokaż wiadomość
No to mnie załamałyście.

Mam 16 lat i orto powiedziała, że aparat oczywiście będzie działać i przy systematycznym noszeniu efekty będą jak po stałym.
Przed wizytą u niej tata dzwonił po różnych ortodontach i mówili, że w tym wieku trzeba stały, ale nie mieli czasu, żeby nas przyjąć, więc zdecydowaliśmy się na wizytę u tej ortodontki. Właściwie, to ona specjalizuje się w zakładaniu ruchomych aparatów, więc albo po prostu chciała nas naciągnąć, żebyśmy robili go u niej, albo moja szczęka jest jakaś inna i jeszcze da się ją naprawić ruchomym aparatem
Dodam, że to co chciałabym u siebie naprawić to nachodzące na siebie górne jedynki i 'pościskane' dolne zęby.
No mnie to też dziwi, bo dokładnie zgadzam się z kasiek87- aparaty ruchome zakłada się dzieciom a i tak nie zawsze przynoszą one pożądane rezultaty, albo potem i tak trzeba nosić stały takie mam informacje i obserwacje... jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby u 16-latki można było uzyskać takie same efekty aparatem stałym jak i ruchomym moja koleżanka poszła z 14 letnią córką do mojej orto i okazało się, że zgryz ma dziewczyna w porządku, tylko bruździ jej jeden górny kieł-wampirek...Wcześniej była leczona ruchomym i jej matka stwierdziła, że to było wyrzucenie kasy w błoto, bo efektów prawie żadnych. Moja orto na pierwszy rzut oka zawyrokowała bodajże ekspander a następnie dwa aparaty stałe, ale miała przeanalizować modele i ustalić już na pewno. Niestety koleżanka nie poszła już z tą córką na kolejną konsultację(głupio uważam, bo miała ją już zapłaconą), bo córka się zaparła, że nie chce żadnego żelastwa. Teraz dziewczyna ma jakieś 15 lub już 16 lat i podobno do tego "dojrzała", więc niewykluczone, że wrócą do orto, ale jak już wtedy nie było nawet mowy o ruchomym, to teraz tym bardziej nie jestem ekspertem, ale chyba nie warto zaprzątać sobie głowy tą panią doktor, która chce Cię leczyć ruchomym aparatem poszukajcie kogoś innego, lepiej poczekać na wizytę, niż wybierać lekarza "pierwszego z brzegu" i wyrzucać kasę w błoto!

carla87 jak dobrze, że mamy tu kogoś kto jest bardziej "w temacie", jak zapodasz jakiś naukowy tekst, to mi metalowa żuchwa opada z wrażenia oczywiście ale powiedz mi, co to są te "afty", bo ja ni wiem

Julshka- witamy!!!

a ja idę na wizytę jutro, wreszcie dostanę normalny łańcuszek(tzn srebrny, nie przezroczysty, który zaraz się przebarwia fle ble fuj łe)

kas!a ...no to po ptokach... chociaż z drugiej strony...na kogo tata ma się niby zezłościć??? na Ciebie?

Edytowane przez papryka85
Czas edycji: 2008-02-12 o 17:09 Powód: dopiska "no to po ptokach" he he;)
papryka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-12, 17:18   #5100
~Gonia~
Rozeznanie

Papryka afty to takie białe ranki w buzi. Małe cholerstwa, a bolą nieziemsko. Robią się zazwyczaj, gdy organizm jest osłabiony lub gdy brakuje jakiś witaminek

soy una soñadora incorregibla por que espero al príncipe azul
~Gonia~ jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości