![]() |
#5071 |
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.II
dzieki dziewczyny!
![]() w sumie ten łuk nie znajduje sie na podniebienu , jak ostatni lecz tak jakby w połowie, poza tym hamuje mi język, okropnie sie mówi, niby jest on w celu jedynie utrzymania rozszerzonej szczeki, i to tylko chwilowo, lecz ja czuje sie okropnie ;(
#5072 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
http://ortho-med.pl/index.php?p=przyklady Będzie dobrze ![]() ![]()
![]() |
#5073 |
Zakorzenienie
|
hej babeczki
witam nowych forumowiczów! ![]() polecam pojsc do woja teraz niz pozniej, moja mama zajmuje sie poborami ![]() only? dasz rade! ![]() mnie juz zabki w zasadzie nie bolą, nawet separacje juz nie boli ![]() ![]() ![]()
#5074 |
Zakorzenienie
|
Założony drut heh.
No więć będą mi o milimetr, dwa wyciągać w dół tą mniejszą jedynkę ![]() W takim tempie obawiam się, że do ślubu nie ściągnę aparatu ![]() I coraz częściej zastanawiam się nad zmianą ortodonty. Fotka w załączeniu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5075 |
Przyczajenie
|
Ratujcie
![]() Wczoraj dostalam w twarz pilka od recznej ![]() ![]() Mam cala spuchnieta warge i kawalek policzka ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5076 |
Zakorzenienie
|
princes9122 ja kiedys tez oberwalam w aparat...szok...co za bol...odrazu kontrola czy mi sie aparat nie polamal albo cus..nie wiem co ci poradzic na opuchlizne...skoro kostki lodu nie pomagaja
![]() ![]() ![]() ![]() kliwa - ja tam nie widze twojej wady ![]() ![]() only? bo ten luk czasami nie znajduje sie na samym podniebieniu. ja teraz po wymianie luku (bo mi sie zlamal w swieta) mam lepiej dopasowany i jest minimalnie z dala od podniebienia. ale wczesniej to moglam sobie jezyk tam wsadzic, albo jedzenie ponad lukiem przerzucac z nudow hehe ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() zmykam do nauki, bo psorek wymyslil sobie zaliczenie w ferie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() wow ale sie rozpisalam z rana ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5077 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5078 |
Raczkowanie
|
a tak przy okazji to ja nie wiem ... ale ja mam taki luk ale skladajacy sie jeszce z takiej malej plytki a Wy widze taki samiutki drucik tylko ..
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5079 |
Raczkowanie
|
A ja mam pytanko, czy któraś z Was wie co to jest płyta hassa? Moja przyjaciółka ma ją mieć zakładaną, ale biedna z wrażenia nie słuchała ortodontki i nie wie dokładnie o co chodzi...
#5080 |
Zakorzenienie
|
rutka_86 ja mam luk
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5081 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#5082 |
Raczkowanie
|
A to przepraszam najmocniej, że się powtarzam
![]()
#5083 |
Raczkowanie
|
O widze że o łukach podniebnych gadulicie...
Też będę miała ten łuczek :P A tak wogóle to jakie on ma zadanie? Sory jak sie powtarzam ale nie wyczytałam do czego służy z waszych dotychczasowych odpowiedzi ![]() ![]() ![]()
![]() |
#5084 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() aparat? taki normalny ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() zaraz do dentysty! trzymajcie kciuki! ![]() ![]()
![]() |
#5085 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() roka12345 A służy on do rozszerzania szczęki, czyli generalnie do zrobienia miejsca w buzi, i poszerzenia uśmiechu ![]() ![]() ![]()
Summer aupair we Fracji? We'll see... Aparatka od: 20.11.07- dół, metal 06.03.08-góra, metal Edytowane przez madziaa189 Czas edycji: 2008-02-12 o 14:36 Powód: poprawka |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#5086 |
Raczkowanie
|
Pisałyście coś o pascie elmex. ona się nie pieni, bo nie ma takiego składnika- laurynianu sodu. w sumie to dobrze ze ona go nie ma, bo ten składnik może przyczyniać się do powstawania aft, które dosyć czesto zdarzają sie podczas noszenia aparatu
![]() Ja uzywam na zmianę elmex i Colgate total. Polecam wam ta paste colgate, bo jako nieliczna pasta zawiera triklosan, taki składnik, który zmniejsza liczbę drobnoustrojów ogranicza wzrost płytki nazębnej i wspomaga remineralizację ![]() ![]() Witam nowych forumowiczów!!! ![]() Ja mam jutro wizytę. Ciekawe co tym razem będzie mi orto robiła ![]()
Ex - aparatka ![]() Edytowane przez carla_87 Czas edycji: 2008-02-16 o 18:26 Powód: poprawka |
![]() ![]() |
![]() |
#5087 |
Zakorzenienie
|
Wczoraj byłam na pierwszej wizycie u ortodonty.
Będę nosić aparat ruchomy, orto powiedziała, że efekty są takie same jak przy stałym, tylko trzeba systematycznie nosić. To prawda? Bo jakoś nie chce mi się w to wierzyć, przecież jeśli efekty byłyby takie same to w ogóle nie byłoby aparatów stałych ![]() Wyciski już zrobione, w piątek dostanę aparat. Mam nadzieje, że coś pomoże. ![]()
#5088 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Ja nosilam zdejmowany no i niby cos pomogl, ale wlasnie trezba bylo go nosic systematycznie ![]() ![]() ![]() A co do past to uzywam elmexa zielonego, nie wiedzialam ze on sie nie pieni, poniewaz nie ma jakiegos skladnika, zawsze nakladalam sobie wiecej pasty ![]() Tak sobie czekam i czekam i nie moge wyczekac az mi opuchlizna zejdzie... ehh, wiem ze to potrwa ale to czekanie jest wkurzajace ![]() Pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5089 |
Kokon pro
|
aparat ruchomy dziala jak masz lat 12 :P lub mniej pozniej to praktycznie zero efektow jedynie w plaszczyznach przod tyl a i te po odstawieniu aparatu szybko sie cofaja, szkoda czasu i pieniedzy ;] zreszta wiekszosc nas z tego watku kiedys tam nosila aparat ruchomy jak widac i tak jestesmy zadrutowani
![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#5090 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny?! nie wyrwałam zębów :/ poszłam a dentysta mi mówi, że jak nigdy nie miałam zastrzyków to muszę zrobić test uczuleniowy. i jutro rano idę, zrobię test i jak będzie wszystko w porządku to usunę.
podgoją się dziąsła do soboty, prawda?
#5091 |
Zakorzenienie
|
No to mnie załamałyście.
![]() Mam 16 lat i orto powiedziała, że aparat oczywiście będzie działać i przy systematycznym noszeniu efekty będą jak po stałym. Przed wizytą u niej tata dzwonił po różnych ortodontach i mówili, że w tym wieku trzeba stały, ale nie mieli czasu, żeby nas przyjąć, więc zdecydowaliśmy się na wizytę u tej ortodontki. Właściwie, to ona specjalizuje się w zakładaniu ruchomych aparatów, więc albo po prostu chciała nas naciągnąć, żebyśmy robili go u niej, albo moja szczęka jest jakaś inna i jeszcze da się ją naprawić ruchomym aparatem ![]() Dodam, że to co chciałabym u siebie naprawić to nachodzące na siebie górne jedynki i 'pościskane' dolne zęby.
#5092 |
Przyczajenie
|
Nie martw sie jesli Ci orto zalecila zdejmowany to raczej pomoze
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5093 |
Zakorzenienie
|
Wadę zgryzu też mam - górna szczęka jest wysunięta do przodu.
Trudno, nie będę się martwić na zapas. Będę systematycznie nosić ten ruchomy aparat, a jak nie pomoże to się postaram o stały. ![]()
#5094 |
Raczkowanie
|
też mam zachodzące na siebie jedynki i nie byo w ogóle mowy o aparacie ruchomym, tylko i wyłącznie stały, na dole też mam troszeczke stłoczone a i tez mam 16 lat... radzę ci skonsultować się z innym orto, warto trochę dłużej poczekać niż wywalic kasę na ruchomy, który nic nie pomoże!
Ps. Jutro w końcu mam konsultacje u innego orto, może obejdzie się bez wyrywania, tak dłuugo czekałam. pzdr wszystkim!
#5095 |
Raczkowanie
|
Witajcie!! Dzisiaj o godzinie 15:00 zostalam Aparatka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5096 |
Raczkowanie
|
witam aparatki
![]() ![]() i w sumie od dzisiaj jestem jedną z was ![]() ![]() ![]()
![]() |
#5097 |
Zakorzenienie
|
p4trycja - ale już zaliczka wpłacona, aparat 'się robi'.
Żałuję strasznie, że sie nie skonsultowałam jeszcze z innym orto, ale zależało mi na czasie no i jedyny jakiego mam w okolicy to kobieta, do której chodziłam dawno temu i nie mam dobrych wspomnień, niestety. A teraz jak tacie powiem, że ten ruchomy jednak do niczego sie nie przyda, to się zezłości i 600zł w błoto. Spróbuję, może ruchomy coś pomoże, w końcu i tak za bardzo nie mam wyboru. ![]()
#5098 |
Raczkowanie
|
no jak już wpłacone no to ponosisz... kto wie, może coś pomoże miejmy nadzieję
![]()
#5099 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() carla87 jak dobrze, że mamy tu kogoś kto jest bardziej "w temacie", jak zapodasz jakiś naukowy tekst, to mi metalowa żuchwa opada ![]() ![]() ![]() Julshka- witamy!!! ![]() a ja idę na wizytę jutro, wreszcie dostanę normalny łańcuszek(tzn srebrny, nie przezroczysty, który zaraz się przebarwia fle ble fuj łe) ![]() kas!a ...no to po ptokach... chociaż z drugiej strony...na kogo tata ma się niby zezłościć??? na Ciebie?
Papryczki wróciły!!! ![]() Edytowane przez papryka85 Czas edycji: 2008-02-12 o 17:09 Powód: dopiska "no to po ptokach" he he;) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5100 |
Rozeznanie
|
Papryka afty to takie białe ranki w buzi. Małe cholerstwa, a bolą nieziemsko. Robią się zazwyczaj, gdy organizm jest osłabiony lub gdy brakuje jakiś witaminek
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:09.