|
|
#5071 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.II
dzieki dziewczyny!
![]() w sumie ten łuk nie znajduje sie na podniebienu , jak ostatni lecz tak jakby w połowie, poza tym hamuje mi język, okropnie sie mówi, niby jest on w celu jedynie utrzymania rozszerzonej szczeki, i to tylko chwilowo, lecz ja czuje sie okropnie ;(
|
#5072 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
http://ortho-med.pl/index.php?p=przyklady Będzie dobrze
|
|
#5073 |
|
Zakorzenienie
|
hej babeczki
witam nowych forumowiczów! ![]() polecam pojsc do woja teraz niz pozniej, moja mama zajmuje sie poborami potem zabieraja takich chłystków co wpadli z dziewczyna i maja dziecko i co? dziewczyna zostaje sama;]only? dasz rade! )mnie juz zabki w zasadzie nie bolą, nawet separacje juz nie boli i znów kocham drutka do piatku bo w piatek zmienaim łuk i zacznie sie na nowo nenenene.
|
#5074 |
|
Zakorzenienie
|
Założony drut heh.
No więć będą mi o milimetr, dwa wyciągać w dół tą mniejszą jedynkę Na koniec się okaże czy będą piłowąć tą większą czy nie - już po zakończeniu leczenia.W takim tempie obawiam się, że do ślubu nie ściągnę aparatu ![]() I coraz częściej zastanawiam się nad zmianą ortodonty. Fotka w załączeniu
|
|
|
|
#5075 |
|
Przyczajenie
|
Ratujcie
![]() Wczoraj dostalam w twarz pilka od recznej ![]() Mam cala spuchnieta warge i kawalek policzka ![]() Myslalam ze oszaleje, ehh nie wime co mam zrobic Nie przewidzialam, moglam sie zaopatrzyc w ochraniacz na zeby. wrrr...Przykladam sobie lod na opuchlizne narazie nic nie daje... jak sie obudzilam stwierdzilam ze mam jeszcze gorzej obrzeknieta twarz niz wczoraj Dobrze ze chociaz mnie tak samo nie boli. Doradzcie mi co mam zrobic?? i mniej wiecej jak dlugo bedzie mi trzymala sie opuchlizna na warce
|
|
|
|
#5076 |
|
Zakorzenienie
|
princes9122 ja kiedys tez oberwalam w aparat...szok...co za bol...odrazu kontrola czy mi sie aparat nie polamal albo cus..nie wiem co ci poradzic na opuchlizne...skoro kostki lodu nie pomagaja
pewnie wbilas sobie aparat w warge i dlatyego ci spuchlo bidulko musisz sie trzymac ![]() kliwa - ja tam nie widze twojej wady proste zabki masz![]() only? bo ten luk czasami nie znajduje sie na samym podniebieniu. ja teraz po wymianie luku (bo mi sie zlamal w swieta) mam lepiej dopasowany i jest minimalnie z dala od podniebienia. ale wczesniej to moglam sobie jezyk tam wsadzic, albo jedzenie ponad lukiem przerzucac z nudow hehe serio przyzwyczaisz sie. nauczysz sie mowic dobrze, nawet nie zauwazysz kiedy. ja tez tak mialam. wszytsko mnie bolalo, nie mowiac juz o jezyku po nocy- porazka, przez pierwszy tydzien. a potem z dnia na dzien, nauczylam sie ukladac tak jezyk, zeby nie bolalo, nauczylam sie w tym jesc, bo jezyk mnie juz nie bolal wiec moglam juz nim manewrowac, a co z tym idzie i jesc zobaczysz dasz rade a jesli sie nie przywyczaisz to popros orto o lepsze dopasowanie luku troche boli jak dopasowywuje na tobie, ale moze byc lepiej ![]() zmykam do nauki, bo psorek wymyslil sobie zaliczenie w ferie a wczoraj dopiero dal wyniki z modelu a dzisiaj konsultacie i mam zaliczac teorie, bo teorie wszyscy zaliczaja ustnie, a zeby zaliczyc teorie trzeba miec zaliczony model kolo macieja taki maly OT. trzymac za mnie kciuki o 16 ![]() wow ale sie rozpisalam z rana
|
|
|
|
#5077 |
|
Raczkowanie
|
>
|
|
|
|
#5078 |
|
Raczkowanie
|
a tak przy okazji to ja nie wiem ... ale ja mam taki luk ale skladajacy sie jeszce z takiej malej plytki a Wy widze taki samiutki drucik tylko ..
![]() :ro lleyes:
|
|
|
|
#5079 |
|
Raczkowanie
|
A ja mam pytanko, czy któraś z Was wie co to jest płyta hassa? Moja przyjaciółka ma ją mieć zakładaną, ale biedna z wrażenia nie słuchała ortodontki i nie wie dokładnie o co chodzi...
|
#5080 |
|
Zakorzenienie
|
rutka_86 ja mam luk
nosze go juz od pazdziernika i chyba ponosze jeszcze z jakies 2-3 miesiace, nie wiadomo mnie tam on nie przeszkadza moge go nosic do konca tylko, zeby mi sie zeby nie poprzesuwaly z lukiem czuje sie bezpieczniejsza. bo jak nie mialam luku 2 tygodnie to lewa 6tka przesunela mi sie do przodu i w ogole popsula troche lewa strone wiec wole nosic go nawet pol roku dluzej heheh zeby tylko nie bylo cyrkow takich jakie mialam ostatnio
|
|
|
|
#5081 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#5082 |
|
Raczkowanie
|
A to przepraszam najmocniej, że się powtarzam
|
#5083 |
|
Raczkowanie
|
O widze że o łukach podniebnych gadulicie...
Też będę miała ten łuczek :P A tak wogóle to jakie on ma zadanie? Sory jak sie powtarzam ale nie wyczytałam do czego służy z waszych dotychczasowych odpowiedzi ![]() ![]()
|
|
#5084 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() aparat? taki normalny ![]() ![]() Cytat:
tylko te 30 miesięcy leczenia przeraża ale damy radę ![]() zaraz do dentysty! trzymajcie kciuki! napiszę jak wrócę czy żyję
|
|
#5085 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
nawet moja ortodontka mówi na to ekspander. Moim zdaniem to kwiestia przywyczajenia. Ja tam szybko sobie przyswoiłam nową rzecz w buzi, mimo że też nie jest dopasowany, a jedzenie często się pod nim zatrzymuje No i ten akryl na zębach... niezbyt przyjemne uczucie na początku. roka12345 A służy on do rozszerzania szczęki, czyli generalnie do zrobienia miejsca w buzi, i poszerzenia uśmiechu U mnie przy uśmiechu było widać tylko 6 przednich ząbków a teraz już 8
Summer aupair we Fracji? We'll see... Aparatka od: 20.11.07- dół, metal 06.03.08-góra, metal Edytowane przez madziaa189 Czas edycji: 2008-02-12 o 15:36 Powód: poprawka |
|
|
|
|
#5086 |
|
Raczkowanie
|
Pisałyście coś o pascie elmex. ona się nie pieni, bo nie ma takiego składnika- laurynianu sodu. w sumie to dobrze ze ona go nie ma, bo ten składnik może przyczyniać się do powstawania aft, które dosyć czesto zdarzają sie podczas noszenia aparatu
![]() Ja uzywam na zmianę elmex i Colgate total. Polecam wam ta paste colgate, bo jako nieliczna pasta zawiera triklosan, taki składnik, który zmniejsza liczbę drobnoustrojów ogranicza wzrost płytki nazębnej i wspomaga remineralizację czyli same dobre rzeczy ![]() Witam nowych forumowiczów!!! ))Ja mam jutro wizytę. Ciekawe co tym razem będzie mi orto robiła
Ex - aparatka Edytowane przez carla_87 Czas edycji: 2008-02-16 o 19:26 Powód: poprawka |
|
|
|
#5087 |
|
Zakorzenienie
|
Wczoraj byłam na pierwszej wizycie u ortodonty.
Będę nosić aparat ruchomy, orto powiedziała, że efekty są takie same jak przy stałym, tylko trzeba systematycznie nosić. To prawda? Bo jakoś nie chce mi się w to wierzyć, przecież jeśli efekty byłyby takie same to w ogóle nie byłoby aparatów stałych ![]() Wyciski już zrobione, w piątek dostanę aparat. Mam nadzieje, że coś pomoże.
|
#5088 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Ja nosilam zdejmowany no i niby cos pomogl, ale wlasnie trezba bylo go nosic systematycznie a bardzo mi przeszkadzal wiec go nosilam czasami na noc,a w dzien tylko na poczatku ale wydaje mi sie ze aparat staly daje duuuzo wieksze i duuuzo szybsze efekty niz zdjemowanyA co do past to uzywam elmexa zielonego, nie wiedzialam ze on sie nie pieni, poniewaz nie ma jakiegos skladnika, zawsze nakladalam sobie wiecej pasty aby sie pienil, ale wole blendamedy.Tak sobie czekam i czekam i nie moge wyczekac az mi opuchlizna zejdzie... ehh, wiem ze to potrwa ale to czekanie jest wkurzajace ![]() Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#5089 |
|
Kokon pro
|
aparat ruchomy dziala jak masz lat 12 :P lub mniej pozniej to praktycznie zero efektow jedynie w plaszczyznach przod tyl a i te po odstawieniu aparatu szybko sie cofaja, szkoda czasu i pieniedzy ;] zreszta wiekszosc nas z tego watku kiedys tam nosila aparat ruchomy jak widac i tak jestesmy zadrutowani
|
|
|
|
#5090 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny?! nie wyrwałam zębów :/ poszłam a dentysta mi mówi, że jak nigdy nie miałam zastrzyków to muszę zrobić test uczuleniowy. i jutro rano idę, zrobię test i jak będzie wszystko w porządku to usunę.
podgoją się dziąsła do soboty, prawda?
|
#5091 |
|
Zakorzenienie
|
No to mnie załamałyście.
![]() Mam 16 lat i orto powiedziała, że aparat oczywiście będzie działać i przy systematycznym noszeniu efekty będą jak po stałym. Przed wizytą u niej tata dzwonił po różnych ortodontach i mówili, że w tym wieku trzeba stały, ale nie mieli czasu, żeby nas przyjąć, więc zdecydowaliśmy się na wizytę u tej ortodontki. Właściwie, to ona specjalizuje się w zakładaniu ruchomych aparatów, więc albo po prostu chciała nas naciągnąć, żebyśmy robili go u niej, albo moja szczęka jest jakaś inna i jeszcze da się ją naprawić ruchomym aparatem ![]() Dodam, że to co chciałabym u siebie naprawić to nachodzące na siebie górne jedynki i 'pościskane' dolne zęby.
|
#5092 |
|
Przyczajenie
|
Nie martw sie jesli Ci orto zalecila zdejmowany to raczej pomoze
ale widocznie sie mylilam
|
|
|
|
#5093 |
|
Zakorzenienie
|
Wadę zgryzu też mam - górna szczęka jest wysunięta do przodu.
Trudno, nie będę się martwić na zapas. Będę systematycznie nosić ten ruchomy aparat, a jak nie pomoże to się postaram o stały.
|
#5094 |
|
Raczkowanie
|
też mam zachodzące na siebie jedynki i nie byo w ogóle mowy o aparacie ruchomym, tylko i wyłącznie stały, na dole też mam troszeczke stłoczone a i tez mam 16 lat... radzę ci skonsultować się z innym orto, warto trochę dłużej poczekać niż wywalic kasę na ruchomy, który nic nie pomoże!
Ps. Jutro w końcu mam konsultacje u innego orto, może obejdzie się bez wyrywania, tak dłuugo czekałam. pzdr wszystkim!
|
#5095 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie!! Dzisiaj o godzinie 15:00 zostalam Aparatka
![]() hehe ciesze sie![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
|
|
#5096 |
|
Raczkowanie
|
witam aparatki
i w sumie od dzisiaj jestem jedną z was fioletowo-różową na dodatek. ;P ale coś czuję że zaczyna się ból.. a co dopiero jutro.. mam nadzieję że jakoś wytrzymam na tabletkach przeciwbólowych i jogurtach. tak w ogóle to musiałam zmienić orto, bo ta pierwsza stwierdziła,że się mnie nie podejmie.;| ale teraz póki co jestem z tej zadowolona.. tylko dziewczyny, powiedzcie mi, czy to normalne że ja nie mam pierścieni?
|
|
#5097 |
|
Zakorzenienie
|
p4trycja - ale już zaliczka wpłacona, aparat 'się robi'.
Żałuję strasznie, że sie nie skonsultowałam jeszcze z innym orto, ale zależało mi na czasie no i jedyny jakiego mam w okolicy to kobieta, do której chodziłam dawno temu i nie mam dobrych wspomnień, niestety. A teraz jak tacie powiem, że ten ruchomy jednak do niczego sie nie przyda, to się zezłości i 600zł w błoto. Spróbuję, może ruchomy coś pomoże, w końcu i tak za bardzo nie mam wyboru.
|
#5098 |
|
Raczkowanie
|
no jak już wpłacone no to ponosisz... kto wie, może coś pomoże miejmy nadzieję
moze jednak tamta baba jest uczciwa , oby. pzdr!
|
#5099 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
takie mam informacje i obserwacje... jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby u 16-latki można było uzyskać takie same efekty aparatem stałym jak i ruchomym moja koleżanka poszła z 14 letnią córką do mojej orto i okazało się, że zgryz ma dziewczyna w porządku, tylko bruździ jej jeden górny kieł-wampirek...Wcześniej była leczona ruchomym i jej matka stwierdziła, że to było wyrzucenie kasy w błoto, bo efektów prawie żadnych. Moja orto na pierwszy rzut oka zawyrokowała bodajże ekspander a następnie dwa aparaty stałe, ale miała przeanalizować modele i ustalić już na pewno. Niestety koleżanka nie poszła już z tą córką na kolejną konsultację(głupio uważam, bo miała ją już zapłaconą), bo córka się zaparła, że nie chce żadnego żelastwa. Teraz dziewczyna ma jakieś 15 lub już 16 lat i podobno do tego "dojrzała", więc niewykluczone, że wrócą do orto, ale jak już wtedy nie było nawet mowy o ruchomym, to teraz tym bardziej nie jestem ekspertem, ale chyba nie warto zaprzątać sobie głowy tą panią doktor, która chce Cię leczyć ruchomym aparatemcarla87 jak dobrze, że mamy tu kogoś kto jest bardziej "w temacie", jak zapodasz jakiś naukowy tekst, to mi metalowa żuchwa opada z wrażenia oczywiście ale powiedz mi, co to są te "afty", bo ja ni wiem![]() Julshka- witamy!!! a ja idę na wizytę jutro, wreszcie dostanę normalny łańcuszek(tzn srebrny, nie przezroczysty, który zaraz się przebarwia fle ble fuj łe) kas!a ...no to po ptokach... chociaż z drugiej strony...na kogo tata ma się niby zezłościć??? na Ciebie?
Papryczki wróciły!!! Edytowane przez papryka85 Czas edycji: 2008-02-12 o 18:09 Powód: dopiska "no to po ptokach" he he;) |
|
|
|
|
#5100 |
|
Rozeznanie
|
Papryka afty to takie białe ranki w buzi. Małe cholerstwa, a bolą nieziemsko. Robią się zazwyczaj, gdy organizm jest osłabiony lub gdy brakuje jakiś witaminek
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:12.

potem zabieraja takich chłystków co wpadli z dziewczyna i maja dziecko i co? dziewczyna zostaje sama;]

a wczoraj dopiero dal wyniki z modelu a dzisiaj konsultacie 

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
niezbyt przyjemne uczucie na początku. 
3/3/6-22/7/8