Październikówki 2016 siedzą jak na szpilkach - pogaduchy cz. 4 - Strona 59 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-09-26, 11:52   #1741
Ewula88
Wtajemniczenie

Dot.: Październikówki 2016 siedzą jak na szpilkach - pogaduchy cz. 4

Cytat:
Napisane przez megilla Pokaż wiadomość
Serio tak śmierdzą? W takim razie ciesze się, że wzięłam tylko dwie paczki. Resztę mam z dady i rossmana. Musze zamówić tez te duńskie. No chyba ze zdecydujemy się na wielorazowe po pierwszych miesiącach życia.

Wiecie, do tej pory nie mogłam się doczekać Malutkiej, ale im bliżej tym bardziej chciałabym to odroczyc. Jest tyle rzeczy do zrobienia zamiast toniecia w pieluchach. Także tego....zapisuje się do grudniowek

Poza tym, mój kot zrobił się milusiński jak nigdy. Tzn była zawsze pieszczocha, ale teraz nie odstępuje mnie na krok i częściej ze mną śpi.
Zauwazylyscie takie zachowania u swoich zwierzaków?
moja też jest bardzo milusińska, przyłazi co chwilę i się łasi, chce wejść na brzuch ale nie może :P
Ewula88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-26, 11:54   #1742
ana909
Erudycja

Cytat:
Napisane przez withi_as Pokaż wiadomość
Obwód główki też przemawia za teoretycznie łatwiejszym porodem sn Może najlepiej zrób tak, jak powiedzieli Twoi lekarza i tyle.

Dziewczyny suplementujecie jeszcze coś? Jakieś Femibiony czy inne tego typu?
Tylko że wg internetów główka rośnie pod koniec ciąży najszybciej, a po usg w piątek gin podał mi tylko wagę Ali.
Chyba masz rację, zamiast tyle myśleć i się denerwować zaufam dwóm dobrym lekarzom.
Stary 2016-09-26, 11:54   #1743
Megula91
Zadomowienie

Withi właśnie oglądałam Twój blog! Ty też powinnaś mieć zakaz pokazywania swoich zdjęć w ciąży! Wyglądasz pięknie!

A co do witamin ja biorę cały czas

26.11.2015

04.08.2017
Megula91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-26, 12:06   #1744
słonik
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ewula88 Pokaż wiadomość
Ja idę w czwartek na ten film i biorę duży popcorn i colę! Juz o nim śnie daj znac po seansie jak wrażenia
Jasne!

Cytat:
Obwód główki też przemawia za teoretycznie łatwiejszym porodem sn Może najlepiej zrób tak, jak powiedzieli Twoi lekarza i tyle.

Dziewczyny suplementujecie jeszcze coś? Jakieś Femibiony czy inne tego typu?
Ja biorę co drugi dzień prenatal i codziennie pregna 250 dha. Ale kładę nacisk tylko na dha - w ostatnim okresie ciąży jest szczególnie ważne do rozwoju mózgu dziecka, a ja niestety nie zapewniam w diecie codziennej dawki ryb, czy innych olejów, bo zapominam Kupiłam sobie olej lniany, ale piję 2-3 razy w tygodniu...
słonik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-26, 12:11   #1745
bzyczek
Rozeznanie

Ja biorę femibion 2 i 1 magnez dziennie tak dla zużycia opakowania a dodatkowo co 2 dni żelazo tez by zużyć opakowanie bo mi podroslo do normy ostatnio.
bzyczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-26, 12:11   #1746
megilla
Zakorzenienie

Z tymi rybami to na dwoje babka wrózyła, bo niby takie zdrowe, ale mają tez sporo metali ciężkich. Więc nie można z nimi przesadzić.

Biorę tardyferon i vitaminer prenatal z kapsułkami dha. Ostatnio zapominam i biorę witaminy średnio co drugi dzień.
megilla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-26, 12:20   #1747
AneczkaJ
Rozeznanie

Wontrubka gratulacje!

Cytat:
Napisane przez Fortuna1 Pokaż wiadomość
Z tego co wiem są też szczepienia w pierwszej sobie życia.
Ale tylko w Europie byłego bloku wschodniego Tu była mowa o Francji...
W całej zachodniej części Europy pierwsze szczepienie jest między 1-3 miesiącem życia!

Cytat:
Napisane przez konwalia39 Pokaż wiadomość
Dziewczyny otwarłam wczoraj paczkę pampersów Pampers Premium Care bo chciałam zobaczyć jak wyglądają w środku i jakież było moje zdziwienie że one tak strasznie ŚMIERDZĄ... masakra co za zapach... (...)
Zobaczysz dopiero jak te wszystkie jednorazówki śmierdzą w połączeniu z moczem Pocieszające jest to, że człowiek się to tego aromatu przyzwyczaja i po jakimś czasie nie zwraca się już uwagi!

Edytowane przez AneczkaJ
Czas edycji: 2016-09-26 o 12:21
AneczkaJ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-26, 12:23   #1748
withi_as
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Megula91 Pokaż wiadomość
Withi właśnie oglądałam Twój blog! Ty też powinnaś mieć zakaz pokazywania swoich zdjęć w ciąży! Wyglądasz pięknie!

A co do witamin ja biorę cały czas

Ok Dziewczyny dzięki za odpowiedź! Mi zostało trochę Femibionu 2 i szczerze, już mam dość codziennej porcji kapsułek, czuję się jak staruszka. Ale w takim razie dokończę to opakowanie. Poza tym biorę magnez, no-spę max i Chela Ferr - też wykańczam, bo morfa już w normie
Megilla nie boli Cię brzuch po Tardyferonie? Pamiętam że ja umierałam po każdej jednej tabletce

Cytat:
Napisane przez ana909 Pokaż wiadomość
Tylko że wg internetów główka rośnie pod koniec ciąży najszybciej, a po usg w piątek gin podał mi tylko wagę Ali.
Chyba masz rację, zamiast tyle myśleć i się denerwować zaufam dwóm dobrym lekarzom.
Nie sugeruj się tym, proszę Cię Każde dziecko to inna istota, rosnąca indywidualnie. Statystyki są zawsze różne i naprawdę nie ma sensu brać ich pod uwagę. Mój lekarz powiedział mi tak: dziecko najwięcej przybiera w okresie 33-37 hbd, po 37 tygodniu następuje przestój. I dodał, że może a nuż moja Kluska 'najadła' się na zapas i wcale nie będzie przybierała w tym okresie, na co liczę mocno. Dodatkowo błąd pomiarowy nawet do 400-500g. Będzie dobrze
Idę jutro na spotkanie z położną środowiskową to poproszę żeby mi machnęła wymiary miednicy. Liczę na to że trochę się rozeszła w trakcie ciąży, na studiach jak sobie mierzyłyśmy to miałam taką na granicy. Zresztą, na wiele rzeczy liczę - że Mała jest długa i waga się rozłoży, że wystąpił SOLIDNY błąd pomiarowy, że urodzi się w 38hbd, że urodzę ją do wody a woda mnie tak rozluźni że nawet nie poczuję i tak dalej ... i tak dalej
withi_as jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-26, 12:25   #1749
konwalia39
Wtajemniczenie

Cytat:
Z tymi rybami to na dwoje babka wrózyła, bo niby takie zdrowe, ale mają tez sporo metali ciężkich. Więc nie można z nimi przesadzić.

Biorę tardyferon i vitaminer prenatal z kapsułkami dha. Ostatnio zapominam i biorę witaminy średnio co drugi dzień.
Mój gin powiedział że jeśli się ma się wyniki bardzo dobre to nie ma potrzeby brać witamin codziennie,można co drugi dzień. A ja akurat w ciąży morfologie mam idealną. A najlepsze jest to ze przed ciążą zawsze miałam anemie a w ciąży mam hemoglobine cały czas 13,8 i nie spada a jak na mnie to jest świetnie ale fakt że w ciąży dbam o diete a przed ciążą nie dbałam bo miałam niedowage i jadłam sobie wszystko co popadnie a i tak nie tyłam. A w ciąży tyje jak szalona i musze uważać na to co jem
konwalia39 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-26, 12:31   #1750
ana909
Erudycja

Cytat:

Ok Dziewczyny dzięki za odpowiedź! Mi zostało trochę Femibionu 2 i szczerze, już mam dość codziennej porcji kapsułek, czuję się jak staruszka. Ale w takim razie dokończę to opakowanie. Poza tym biorę magnez, no-spę max i Chela Ferr - też wykańczam, bo morfa już w normie
Megilla nie boli Cię brzuch po Tardyferonie? Pamiętam że ja umierałam po każdej jednej tabletce

Nie sugeruj się tym, proszę Cię Każde dziecko to inna istota, rosnąca indywidualnie. Statystyki są zawsze różne i naprawdę nie ma sensu brać ich pod uwagę. Mój lekarz powiedział mi tak: dziecko najwięcej przybiera w okresie 33-37 hbd, po 37 tygodniu następuje przestój. I dodał, że może a nuż moja Kluska 'najadła' się na zapas i wcale nie będzie przybierała w tym okresie, na co liczę mocno. Dodatkowo błąd pomiarowy nawet do 400-500g. Będzie dobrze
Idę jutro na spotkanie z położną środowiskową to poproszę żeby mi machnęła wymiary miednicy. Liczę na to że trochę się rozeszła w trakcie ciąży, na studiach jak sobie mierzyłyśmy to miałam taką na granicy. Zresztą, na wiele rzeczy liczę - że Mała jest długa i waga się rozłoży, że wystąpił SOLIDNY błąd pomiarowy, że urodzi się w 38hbd, że urodzę ją do wody a woda mnie tak rozluźni że nawet nie poczuję i tak dalej ... i tak dalej
To widzę że mamy podobne życzenia
Liczę że moje 3500g będzie jednak chudsze i tak jak mówisz, długie w dodatku że po pierwszym ml oxy poród zacznie się bardzo szybko i nawet nie będę pamiętać tego bólu, bo zaraz będzie po wszystkim a najbardziej, że jutro na ktg okaże się że skurcze są! I to ładne, tylko ja ich nie czuję.
I wcale nie zdziwie się, że w momencie jak dostanę córkę na brzuchu to o wszystkim zapomnę. Podejrzewam że rozpłaczę się że szczęścia jeszcze bardziej niż na tym filmiku dzisiaj.

Ja teraz biorę feminovit + dha i będę go brać po porodzie. Tardyferon teraz lykam co drugi dzień, bo morfologie mam super, lepsza niż kiedykolwiek.
Stary 2016-09-26, 12:43   #1751
pearl126
Zadomowienie

Październikówki 2016 siedzą jak na szpilkach - pogaduchy cz. 4

Ana, czytam z zaangażowaniem co piszesz i zastanawiam sie co ja bym zrobiła w Twojej sytuacji (a wiem,ze czasem tez mogę sie w takiej znalezc). Dzis na Twoim miejscu pomylabym te okna, które masz zaplanowane na czas "po porodzie", poszłabym na konkretny, długi spacer, przytulanki z mężem, a na koniec dnia długa, ciepła kąpiel wraz z masazem brodawek - bardzo łatwo w ten sposób pobudzić naturalna oksytocynę. Jeśli nawet w minimalnym stopniu sie nie ruszy chyba nie zdecydowałbym sie jeszcze na wywołanie...

Edytowane przez pearl126
Czas edycji: 2016-09-26 o 12:45
pearl126 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-26, 12:49   #1752
Miraya
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wontrubka Pokaż wiadomość
Natalka jest już z nami urodziła się o 22.15 przez cc, dostała 10 pkt, waży 3290g i ma 52cm i jest najsłodsza na świecie!!!! Teraz odpoczywamy, później napiszę Wam więcej! Jestem najszczęśliwszą na świecie! Dzięki dziewczyny za wsparcie i trzymam kciuki za Was
wontrubka gratulacje wielkie Super, że już Maleńka jest na świecie Jak tam laktacja, bo rozumiem, że Natalka już się do cyca garnie

Ewula88 mi się książka "Zanim się pojawiłeś" bardzo się podobała, ale to pewnie zależy w jakich gustujesz... Jak dla mnie bardziej obyczajowa niż romans
Miraya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-26, 13:02   #1753
MamaEiE
Raczkowanie

Hej Nieśmiało i ja pragnę dołączyć do Waszego grona. Co prawda termin mam na wrzesień, ale już się przeterminowałam i mam nadzieję, że jutro zostawią mnie w szpitalu na wywołanie.

Na razie będę więcej podczytywać, bo ja z tych mniej udzielających się

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
MamaEiE jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-26, 13:06   #1754
marrticzka
Zadomowienie

Mi niedawno,ok.tydzień temu , skończyły się i witaminy i żelazo.od tamtej pory nic nie biorę poza vit.D3 w dawce 2000 jm. Poza tym pije codziennie koktajle witaminowe,np.kiwi,grapef ruit,cytryna,natka pietruszki,burak,jarmuz etc. Myślę,że są nawet lepsze od suplementow😊

Pearl,ja też bym zrobiła tak,jak napisałaś.Mi gin powiedział,że sztuczne wywoływanie nie jest wskazane,szczególnie z takich powodów,jak brak męża w określonym czasie itp.,ponieważ mimo iż narządy dziecka są w pełni ukształtowane to nawet te kilka dni dłuższego pobytu w brzuchu są nieocenione dla procesu neurogenezy u dziecka.Poza tym organizm powinien być najpierw pobudzony naturalna oksytocyna,by dobrze zareagował na tę z kroplówki.

23.06.2010- NAJPIEKNIEJSZY DZIEŃ W NASZYM ŻYCIU

http://www.suwaczek.pl/cache/fa9b5ce760.png

Edytowane przez marrticzka
Czas edycji: 2016-09-26 o 13:08
marrticzka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-26, 13:07   #1755
stokrotka24
Zakorzenienie

Ana co do wywoływania to lekarzem nie jestem ale po swoich doświadczeniach bym nie szła. Lepiej jeszcze poczekać bo oxy na prawdę daje w kość (przynajmniej mi dało). Skurcze są okropnie bolące, koleżanki które rodziły bez wywoływania mówiły, ze ich były znośne. Chociaż może to ja mam taki niski próg bólu. U mnie poszło szybko bo zabrali się za mnie rano, o 11 zaczęłam mieć zabójcze skurcze a o 16,45 już mały był na świecie, więc może jak Twój organizm gotowy to i Tobie poszło by szybko. Ciężko coś doradzić, może faktycznie trzeba lekarzom zaufać. A jeszcze samo "rodzenie" u mnie trwało z 20 minut i nie było już tak straszne jak pierwsza faza porodu, więc nawet jakby Twoja malutka była duża to mniej czasu byś cierpiała niż przy skurczach wywołanych.

"dwa serca jedno bicie, tylko Ty i Ja na całe życie"

Łukaszek
stokrotka24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-26, 13:25   #1756
megilla
Zakorzenienie

Cytat:

Nie boli mnie brzuch. Czasem mam biegunkę, ale poza tym jest ok. Hemoglobina podniosła mi się już do normalnego poziomu, ale musze jeszcze popracowac nad hematokrytem A jakie żelazo Ty bierzesz?

Ja widzę na oko, że mam szerszy tyłek. Zresztą nie tylko ja zauważyłam. Ciekawa jestem, czy moja miednica jest wystarczająco szeroka.

Cytat:
Napisane przez konwalia39 Pokaż wiadomość
Mój gin powiedział że jeśli się ma się wyniki bardzo dobre to nie ma potrzeby brać witamin codziennie,można co drugi dzień. A ja akurat w ciąży morfologie mam idealną. A najlepsze jest to ze przed ciążą zawsze miałam anemie a w ciąży mam hemoglobine cały czas 13,8 i nie spada a jak na mnie to jest świetnie ale fakt że w ciąży dbam o diete a przed ciążą nie dbałam bo miałam niedowage i jadłam sobie wszystko co popadnie a i tak nie tyłam. A w ciąży tyje jak szalona i musze uważać na to co jem
Morfologia sama Ci się tak podniosła czy brałaś żelazo?
Fajnie, że wyrobiłaś sobie dobre nawyki. U mnie tak różnie. Czasem pozwolę sobie na słodycze albo fast fooda, ale staraam się jeść zróżnicowane domowe jedzonko.

Apropo, dzisiaj zrobiłam zupę 'krabową' z surimi. Wyszła całkiem spoko. Przepis mega prosty, więc wklejam, jakby komuś brakło weny

http://forum.chinskieprzepisy.pl/Wat...wa-z-surimi_24

Cytat:
Napisane przez MamaEiE Pokaż wiadomość
Hej Nieśmiało i ja pragnę dołączyć do Waszego grona. Co prawda termin mam na wrzesień, ale już się przeterminowałam i mam nadzieję, że jutro zostawią mnie w szpitalu na wywołanie.

Witaj nam i rozsiądź sie wygodnie Napiszesz coś więcej o sobie?

Przerzuciłam się dzisiaj z normalnego noża na nóż szefa kuchni i nie skończyło się do dobrze. Lekko najechałam sobie na palec i krwawię jak wieprz. Muszę nabrać do tego noża respektu
Stary 2016-09-26, 13:26   #1757
marta0o01
Rozeznanie

No właśnie mi się to trochę dziwne wydaję. Można tak w ogóle wywoływać poród bez powodu?
Stokrotka to chyba nie chodzi o próg bólu. Ja nie jestem jakaś super wytrzymała a tak konkretnie bolało mnie może pól godziny góra godzina I fazy
marta0o01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-26, 13:29   #1758
Miraya
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez MamaEiE Pokaż wiadomość

MamaEiE witam nową mamusię napisz kilka słów o sobie: na kiedy miałaś termin, spodziewasz się córeczki czy synka itp. No i trzymam kciuki za Ciebie i Maleństwo

ana909 może faktycznie spróbuj jeszcze dziś jakiś naturalnym metod na wywołanie? Skoro te szpitalne - jak na razie piszą dziewczyny - są takie męczące i często kończą się i tak cesarką? Aaaa wiesz, śniło mi się dziś, że urodziłaś Nie powiem Ci żadnych szczegółów, bo to ........ twój tż nas o tym poinformował na forum Pamiętam tylko, że był z Ciebie strasznie dumny
Stary 2016-09-26, 13:31   #1759
withi_as
Zakorzenienie

Cytat:
Nie boli mnie brzuch. Czasem mam biegunkę, ale poza tym jest ok. Hemoglobina podniosła mi się już do normalnego poziomu, ale musze jeszcze popracowac nad hematokrytem A jakie żelazo Ty bierzesz?
Napisałam, lekarz zmienił mi na Chela Ferr - tam jest malutka dawka w porównaniu do Tardyferonu. Kazał mi brać 2x dziennie, ja i tak brałam tylko raz i wierzyłam w magiczne moce natki pietruszki i jak widać zadziałało Teraz dokończę to opakowanie, które mam i już nie kupuję. Do końca ciąży będę piła te moje koktajle i powinno być ok
Stary 2016-09-26, 13:37   #1760
konwalia39
Wtajemniczenie

Cytat:

Ja widzę na oko, że mam szerszy tyłek. Zresztą nie tylko ja zauważyłam. Ciekawa jestem, czy moja miednica jest wystarczająco szeroka.

Morfologia sama Ci się tak podniosła czy brałaś żelazo?
Fajnie, że wyrobiłaś sobie dobre nawyki. U mnie tak różnie. Czasem pozwolę sobie na słodycze albo fast fooda, ale staraam się jeść zróżnicowane domowe jedzonko.

Apropo, dzisiaj zrobiłam zupę 'krabową' z surimi. Wyszła całkiem spoko. Przepis mega prosty, więc wklejam, jakby komuś brakło weny

http://forum.chinskieprzepisy.pl/Wat...wa-z-surimi_24

Witaj nam i rozsiądź sie wygodnie Napiszesz coś więcej o sobie?

Przerzuciłam się dzisiaj z normalnego noża na nóż szefa kuchni i nie skończyło się do dobrze. Lekko najechałam sobie na palec i krwawię jak wieprz. Muszę nabrać do tego noża respektu
Nigdy nie brałam samego żelaza. Tzn raz miałam w witaminach i po nich strasznie wymiotowałam... lekarz zmienił na inne ale w nich też było żelazo i oprócz wymiotów doszły bóle brzucha,lekarz się skapnął że tak reaguje na żelazo i kazał mi brać witaminy bez żelaza. Od tej pory nie miałam tych objawów. Kazał za to jeść dużo rzeczy bogatych w żelazo i ogólnie prowadzić zdrową diete. U mnie zauważyłam że dużo dało jedzenie mięsa (wcześniej nie jadlam,nie jestem wegetarianką - po prostu nie lubie tego smaku ,z mięsa jadłam tylko filet z kurczaka )Teraz w ciązy mi nawet zasmakowało dołożyłam też ryby,których wczesniej też nie jadłam, wiadomo owoce,warzywa.... Zanim zaszłam w ciąże jadlam same fast foody,słodycze tonami itd (miałam siano w głowie,uważałam że skoro mam niedowagę to po co mi jakieś zdrowe jedzenie)
Tak jak pisałam wyniki mi się bardzooooooo poprawiły,ale waga rośnie jak szalona mimo ze tak dbam o diete
Stary 2016-09-26, 13:41   #1761
megilla
Zakorzenienie

konwalia, nie patrz teraz na wagę, bo to nie tłuszcz tylko głównie dziecko, osprzęt i zatrzymana woda. A ile kg masz do przodu? chyba, że nie chcesz o tym gadac Ja na wizycie w zeszły piątek miałam 11+
Stary 2016-09-26, 13:41   #1762
Miraya
Raczkowanie

A w ogóle to podzielę się z Wami tym co wczoraj teściowa mi opowiadała, wiecie z serii "inne pokolenie"...Przyjechali wczoraj do nas na kawę, no i wiadomo zaczęliśmy rozmawiać też o mojej ciąży i samopoczuciu. Ja wspomniałam, że położyłam się spać po obiedzie, bo byłam taka wymęczona i nieprzytomna. A teściowa mi na to coś w tym stylu: "Jak wy dzisiaj - ciężarne w sensie - macie dobrze. Jesteście na zwolnieniu, nie pracujecie, możecie odpoczywać itd. Ja jak byłam w ciąży to do ostatniego dnia musiałam na sianokosach robić... A jeszcze kiedyś, to kobiety ciężarne na wsiach jak były wykopki, to szły urodzić dziecko do domu, owinęły je, zostawiały i wracały na pole dokończyć pracę...." Sama nie wiem, śmiać się czy płakać słysząc coś takiego? Mój tż skwitował to krótko: "Taaa, i pewnie następnego dnia brały tego noworodka na pole, żeby im te ziemniaki pomagał zbierać"
Stary 2016-09-26, 13:45   #1763
Ewula88
Wtajemniczenie

ja polecam koktajl ze szpinaku, awokado, kiwi i banana, do tego sok pomaranczowy i nasiona chia

Ja się ostatnio zajadam pizza albo chipsami potem robię koktajl i staram się zabić wyrzuty sumienia :P
weszłam dziś na wagę.
+11
Stary 2016-09-26, 13:46   #1764
withi_as
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marta0o01 Pokaż wiadomość
No właśnie mi się to trochę dziwne wydaję. Można tak w ogóle wywoływać poród bez powodu?
Stokrotka to chyba nie chodzi o próg bólu. Ja nie jestem jakaś super wytrzymała a tak konkretnie bolało mnie może pól godziny góra godzina I fazy
Nie można, a jak jakiś szpital to praktykuje (wiele niestety ...) to raczej w momencie, kiedy na salę trafia kobieta ze słabą czynnością, jakimś tam rozwarciem, poród nie idzie, ale przyśpieszyć trzeba, bo przecież cała kolejka w izbie, a pieniążki muszą się zgadzać.
Raczej oxy idzie ze wskazania, często po terminie (ale też nie we wszystkich szpitalach). U Ani ma być niby duże dziecko, ale to też żadne wskazanie.
Próg bólu też robi swoje, aczkolwiek tak jak pisałam - im mniej interwencji medycznych, im więcej natury i manewrów z nią zgodnych (choćby pionizacja, pozycje wertykalne, relaks, masaż brodawek, zapewniony komfort psychiczny, cisza itd) tym lepiej.

Jest coś takiego jak triada Reada, czasami obserwowana, która składa się z lęku, napięcia i bólu. Jeżeli wystąpi lęk (np z niewiedzy), wytwarza on napięcie prowadzące do niedotlenienia tkanek, a to prowadzi do bólu - całość się zapętla tworząc błędne koło. Ważne żeby wprowadzić odwrócenie tej triady, które składa się z koncentracji, co zmniejsza doznania bólowe po których następuje odprężenie (i tu np można obserwować pacjentki, które w przerwach międzyskurczowych zasypiają )

Cytat:
ja polecam koktajl ze szpinaku, awokado, kiwi i banana, do tego sok pomaranczowy i nasiona chia
Takiego jeszcze nie piłam, spróbuję dzięki za przepis

Ok Dziewczyny ja uciekam pozałatwiać trochę rzeczy póki mam lepszy dzień. Trzymajcie się ciepło

Edytowane przez withi_as
Czas edycji: 2016-09-26 o 13:47
Stary 2016-09-26, 13:47   #1765
konwalia39
Wtajemniczenie

Cytat:
konwalia, nie patrz teraz na wagę, bo to nie tłuszcz tylko głównie dziecko, osprzęt i zatrzymana woda. A ile kg masz do przodu? chyba, że nie chcesz o tym gadac Ja na wizycie w zeszły piątek miałam 11+
+15kg Zaczynałam z wagą 49,teraz mam 64kg
Stary 2016-09-26, 13:54   #1766
ana909
Erudycja

Dzięki dziewczyny za opinie, jutro o wszystko wypytam gina zanim zdecyduję się rodzić.
A co do naturalnych sposobów to zamierzam dziś po południu jeszcze sprzątać, a wieczorem wezmę długa kąpiel w wannie, gdzie nie robiłam tego odkąd jestem w ciąży. No i masaż cycków obowiązkowo
Stary 2016-09-26, 13:57   #1767
Ewula88
Wtajemniczenie

Cytat:
Dzięki dziewczyny za opinie, jutro o wszystko wypytam gina zanim zdecyduję się rodzić.
A co do naturalnych sposobów to zamierzam dziś po południu jeszcze sprzątać, a wieczorem wezmę długa kąpiel w wannie, gdzie nie robiłam tego odkąd jestem w ciąży. No i masaż cycków obowiązkowo
Ana gdyby nie pomogło sprzątanie u Ciebie, zapraszam do mnie, wszędzie pełno kurzu, miałabyś co robić
Stary 2016-09-26, 14:00   #1768
ana909
Erudycja

Cytat:
Ana gdyby nie pomogło sprzątanie u Ciebie, zapraszam do mnie, wszędzie pełno kurzu, miałabyś co robić
Kurzy nie cierpię! Zmuszam się do scierania raz w tygodniu, ale na częściej mnie nie zmusisz.
Stary 2016-09-26, 14:02   #1769
konwalia39
Wtajemniczenie

Cytat:
Ana nie chcesz u mnie poprasować?

Wyprałam ciuszki na rozm.68 ,miałam nie prać,bo wyprałam wczesniej tylko 56 i 62 ale nie miałam co ze sobą zrobić a teraz nie chce mi się ich prasować i cała sterta leży i czeka
Stary 2016-09-26, 14:03   #1770
paula1010
Zadomowienie

Konwalia u mnie już prawie +17kg, od kilku dni czuje i widzę po dłoniach, że zaczynam zbierać wodę

Ana, ja tez bym próbowała tak jak dziewczyny pobudzić poród naturalnie, ciało da Tobie znak jak będzie gotowe sama chce stronić od takiej ingerencji i urodzić w jak najbardziej naturalny sposób o ile wszystko będzie przebiegać prawidłowo...

paula1010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości