|
|
#481 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dziwny problem ... :|
Cytat:
![]() jeśłi znamion przybywa i/lub zmieniaja rozmiar/kształ to koniecznie musi je obejrzec dermatolog. |
|
|
|
|
|
#482 |
|
bzzzzzzz bzyczy prądzik w jej obwodach
|
Dot.: Znamiona, pieprzyki - ZBIORCZY
Usuwala któraś brodawke? Dermatolog mnie wygania a ja sie boje
słyszałam że trzeba poleżec 2 dni na onlokogii, to prawda?
|
|
|
|
|
#483 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#484 |
|
Raczkowanie
|
Bo Kiedys przeczytalam o przbarwiniach skory i bylo wymienione
Co sprzyja powstawaniu przebarwień? • Promieniowanie UV • Stosowanie niektórych leków, m.in. hormonów • Kosmetyki z substancjami fotouczulającymi • Niektóre metale (np. miedź, żelazo, złoto, srebro) • Ciąża • Okres menopauzy • Zmiany zapalne skóry (np. trądzik) • Choroby wątroby I pomyslalam ze to moze z tego powodu .. chociaz czy przebarwinia maja jakies powiazanie z pipeprzykiem ?
|
|
|
#485 |
|
Konto usunięte
|
a ja mam pytanie - tydzien temu mialam usuwane z twarzy znamie laserem. Dermatolog przepisal mi masc z antybiotykiem do smarowania do momentu utworzenia sie strupka (
ale mnie to słowo bawi), a potem zaproponował cicaplast la roche posay - kochany dał mi próbke, bo powiedział, że to cudo drogie jest, a próbka spokojnie powinna mi wystarczyć do zagojenia. Ale w zadnym wątku dermatologiczno-biochemiczno-chirurgicznym na wizazu na temat blizn nie znalazłam nic o tym specyfiku. A w KWC dziewczyny stosują go raczej ogólnie a nie punktowo. Czy wg fachowców wizażowych skład tego kosmetyku zdziała coś antybliznowo czy posiłkowac sie kremami stricte przeciw bliznom?Bede bardzo wdzieczna za odpowiedź. Wklejam skład bezczelnie skopiowany z KWC:Aqua, Glycerincyclopentasiloxan e, Cyclohexasiloxane, Dimethicone, Dimethiconol Behenate, Sodium Citrate, Peg/Ppg-18/18 Dimethicone, Panthenol, Zinc Gluconate, Madecassoside, Dimethiconol, Manganese Gluconate, Sodium, Hyaluronate, Disodium Edta, Copper Gluconate, Citric Acid, Polysorbate 20, Capryl Glycol / Caprylyl Glycol, Methylparaben |
|
|
|
|
#486 |
|
Raczkowanie
|
Pieprzyk;/
Mam problem.Mam na ciele jeden wiekszy pieprzyk(nie wielki). I na około niego jest taka jakby różowa otoczka;/Kompletnie nie wiem skad to sie wzielo;/ Na plecach tez mam takie 2 wieksze pieprzyki i naokoło nich jest taka biała plamka;/ Wiecie moze co to jest?Ide w prawdopodobnie w poniedzialek do dermatologa....Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#487 |
|
Raczkowanie
|
Witam,jestem umówiona na zabieg usunięcia niewielkiego znamienia.I wszytsko byłoby dobrze tylko mam wiekie obawy co do zabiegu..Problem w tym że jest ono na mojej piersi a dokładnie na sutku
W jaki sposób lekarz mi je usunie,jak ja będę potem wyglądać? Czy moze mi zdeformować sutek? Strasznie się boję.. Czy możecie mi coś powiedzieć na ten temat? Dziękuję i pozdrawiam
|
|
|
|
|
#488 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pieprzyk;/
Cytat:
Ja sama mialam usuwane 2 pieprzyki,oba z powodow leczniczych( nieciekawie wygladaly z medycznego punktu widzenia).Ale wynik na szczescie dobry |
|
|
|
|
|
#489 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#490 |
|
Raczkowanie
|
Dermatolog,lekarz rodzinny i chirurg onkolog stwierdzili ze trzeba je usunąć ponieważ jest w bardzo wrażliwym miejscu.No i będzie draznione przy ewentualnej ciąży i karmieniu piersią...Chirurg powiedział ze narazie nic się z nim nie dzieje ale kwalifikuje się do usunięcia.Najgorsze ze nie pamiętam od kiedy je mam,wydaje mi się że w dzieciństwie tego nie było.Nie chcę panikować ale strasznie mnie ciekawi w jaki sposób będzie to zrobione i jak moja pierś będzie wyglądać już po...
|
|
|
|
|
#491 |
|
Przyczajenie
|
Pieprzyk-problem!!
Witam jestem tu nowy i mam problem..na pieprzyku na plecach (dosc sporym 5-6mm) wyrosła mi krosta jest spora dookoła jest zaczerwienienie i piecze,nie wiem co mam z tym zrobic poczekac az samo minie??Zgłosic sie do lekarza??Nigdy wczesniej sie z czyms takim nie zetknołem a słyszałem ze jak cos z pieprzykiem dzieje sie nie tak to zle..z góry dzieki za wszelkie odpowiedzi.
|
|
|
|
|
#492 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pieprzyk-problem!!
Jest już wątek zbiorczy o znamionach i pieprzykach - łączę ten wątek z nim
Udaj się do lekarza
|
|
|
#493 |
|
Przyczajenie
|
Witam to znowu ja,udałem sie dziś do lekarza i nie powiem babka mnie zaskoczyła..obejrzała i od razu powiedziała ze z takimi sprawami nie ma żartów i ze trzeba wyciąć...zdziwiłem sie lekko bo szczerze powiedziawszy liczyłem na jakieś badanie, maść czy coś innego...no ale nic z pokorą przyjąłem ze trzeba wyciąć..mam trochę stresu bo nie wiem jak to wygląda..miał ktoś taki zabieg i mógłby przedstawić jak to wygląda?
|
|
|
|
|
#494 |
|
Przyczajenie
|
Ja miałam wycięty pieprzyk,nie ma się czego bać to nic nie boli znieczulają miejscowo pare minut i po wszystkim.
Ja natomiast szukam dermatologa z odpowiednim sprzętem do badania pieprzyków coś ala USG-nie wiem jak się to dokładnie nazywa może ktoś z Was się orientuje ? |
|
|
|
|
#495 |
|
Przyczajenie
|
Czy jest na sali lekarz
?Potrzebuję porady fachowca bo zupełnie nie wiem co robić. Kilka lat temu pojawił mi się pieprzyk w okolicy intymnej, a dokładnie na skórze otaczającej łechtaczkę. Ma około 1,5 - 2 mm i mam wrażenie że z czasem ciemnieje. Byłam z nim kiedyś u dermatologa i ten powiedział, że generalnie nic niepokojącego się nie dzieje. Ale czytałam gdzieś , że pieprzyki w takich miejscach są szczególnie niebezpieczne, zwłaszcza że są podatne na podrażnienia ... Chciałabym go usunąć, ale... boję się , że trafię na rzeźnika... a nie chciałabym stracić czegoś co może mi się jeszcze przydać .Jakie metody można zastosować w takim miejscu? Jak znaleźć dobrego specjalistę? help !
|
|
|
|
|
#496 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam szczęście w takim razie - tak chyba mogę powiedzieć bo wszystkie znamiona mam w mało startegicznych miejscach i łatwe do usuniuęcia. Trzy duże (każde po ok. 1 cm, 1,5 cm średnicy) znamiona na plecach - do wyciachania plus jedno błękitne na nadgarstku (malutkie). Jeszcze się nie zdecydowałam na termin , myślę że będzie to jakoś w marcu ...
Pozdrawiam wszystkich znamionowców, apeluję o częste wizytu u lekarza dermatologa maloja - poszłabym jeszcze do dwóch dermatologów na konsultacje i szukałabtm dobrego chirurga plastyka |
|
|
|
|
#497 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#498 |
|
Raczkowanie
|
Hmm Jagoda, masz to na sutku, czy na brodawce, mam na mysli otoczke , a nie to wystające coś
? Bo mi sie zrobiło na brodawce, byłam u dermatologa, no i tez mi powiedziala, ze to trzeba usunac, bo jak bede karmic dziecko kiedys, to bedzie podraznialo itd. Nie powiedziala mi, ze to cos groznego, nei wiem sama. Kazala mi to usunac, dzwonilam juz do przychodni onkologicznej, ale oczywiscie nie przyjmuja juz zapisow i mam dzwonic w marcu zeby umawiac sie na marzec/kwiecien hyh. Daj znac jak tam z tym u Ciebie i jak to wyglada. Bo u mnie jest niewielkie, z jakby kilkoma malutkimi, czarnymi kropeczkami. Juz sama nie wiem co mam robic, prywatnie czegos szukac, czy co? Nie mam pojecia
|
|
|
|
|
#499 |
|
Raczkowanie
|
Na ciele mam dużo pieprzyków, są płaskie i nie płaskie. Co do tych pierwszych, obserwuje je caly czas, nie wystawiam na słońce itp. Co do tych drugich nie mam sie czym martwic bo sie ich pozbylam
. Polecam wszystkim wypalanie pieprzykow. Oczywiscie nie wszystkie sie do tego nadaja. Bylam umowiona do onkologa na wycinanie jednego pieprzyka, ale podczas wizyty u dermatologa okazalo sie ze mozna go wypalic. Zabieg jest szybki i bezbolesny. Lekarz znieczula miejsca wokol pieprzyka i wypala, przykleja plasterek i po sprawie. Przez ok tydzien jest mala rana, a potem odpada strup i nic nie ma. W ten sposob pozbylam sie 4 brzydkich pieprzykow i tylko po jednym widac mala białą kropeczkę. POLECAM!!! Lepiej zapobiegać niz leczyć!!!
|
|
|
|
|
#500 |
|
Raczkowanie
|
A ja już jestem po wizycie u Pani chirurg-onkolog. Obejrzała i powiedziała, że może to usunąć, aczkolwiek to nie jest konieczne, bo ona nie widzi nic groźnego. 3 pieprzyki, wycenila to razem z badaniem histopatologicznym na 350 złotych, ale nie ma pośpiechu i konieczności.
|
|
|
|
|
#501 |
|
Kokon pro
|
dawno mnie tu nie bylo jak za 3 pieprzyki tylko 350 zl to lec sie nie zastanawiaj
|
|
|
|
|
#502 |
|
Raczkowanie
|
Sądzę, że to dlatego, że nie sa duże, więc nie wymagają zszywania skóry po ich wycieciu (tak mi się wydaje). Niemniej jednak odetchnęłam z ulgą, bo jesli to by było coś groźnego to wątpie żeby powiedziała, że nie ma konieczności usuwania.
|
|
|
|
|
#503 |
|
Przyczajenie
|
Witam to znowu ja...jestem po zabiegu..w sumie nic przyjemnego..swiadomosc tego i odglosy narzedzi sa najgorsze ale zabieg jest do przezycia mam 8 szwów i czekam na kolejny zabieg..musze wyciac na brzuchu dwa pieprzyki..mam nadzieje ze to nic zlego..dzieki za wasze wypowiedzi pzdr.
|
|
|
|
|
#504 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
u kogo usuwales, u chirurga/chirurga plastycznego czy dermatologa? Ja mam pieprzyk 5mm na twarzy, usuwam go niedlugo u chirurga plastycznego, ale bede miala chyba tylko 2 male szwy i kreske po wycinaniu na centymetr... Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
#505 |
|
Zadomowienie
|
Czesć
![]() Przeglądałam ten watek w poszukiwaniu informacji ale chętnie podzielę się z Wami również moim doświadczeniem w usuwaniu znamion. Sama miałam usuwane chirurgicznie dosyć spore znamię,które było zlokalizowane z boku w okolicach pachy i piersi.Lekarz stwierdził,ze trzeba je usunąć bo jest ono tak zwanym "jajkiem sadzonym" poza tym w miejscu narażonym na otarcia więc konieczna jest tego rodzaju profilaktyka.Zabieg nie jest bolesny jedynym nieprzyjemnym uczuciem jest moment kiedy "wypalają" zmianę-czuję się wtedy takie nieprzyjemne "strzelanie",ale to szybko mija.Lekarz mówi o każdym kroku jaki wykonuje i dokładnie opowiada co robi,chybaże trafi się jakaś wrażliwa osoba,która nie chce tego słuchać i woli w spokoju poczekać na koniec zabiegu.Wiadomo,że nasza wyobrażnia potrafi nas nieżle "nakręcić",więc czasem lepiej nie mieć świadomości tego co tam robią Miałam może z dwie czy trzy szwy,które bezboleśnie mi póżniej usunięto.Jedynym moim problemem jest włąśnie blizna,która jest jak wczesniej opisywała jedna z wizażanek właśnie taka czerwona i niezbyt etstyczna (pani doktor powiedziała,że "taka moja uroda"),ale zaczęłam stosować cepan i widać wyrażną różnice-uwaga żeby cokolwiek było widac trzeba go naprawdę stosować parę razy dziennie a efekty możemy zaobserwowac dopiero po regularnym stosowaniu przez parę tygodni.Ozywiscie zależy wszystko od naszej skóry i tego jak goi się ciało,więc musimy przede wszystkim patrzeć na siebie a nie na to jak działa u innych jedna czy druga maść.Teraz czekam na wyniki badań histopatologicznych które mam w marcu i mam nadzieję,że będzie wszystko wporządku.Aha i bardzo ważne-ja czekałam na usunięcie znamiona przez cale wakacje po to,żeby nie mieć póżniej kontaktu ze Słoncem,bo podobno blizna może się nieładnie odbarwić i mogą być trudności w jej zaleczeniu,więc lekarz zaleca unikanie Słońca przez najbliższych parę miesięcy ![]() Mam nadzieję,że trochę pomogłam tak jak Wy-mnie informacjami i Waszymi doświadczeniami opisanymi tutaj
|
|
#506 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam pełno pieprzyków ale tekich wypukłych,o kolorze ciemno-brązowym dwa mam za uszami(za jednym i za drugim),na plecach i na głowie
a pozatym pełno takich płaskich,ale boje sie cokolwiek z nimi robic
|
|
|
|
|
#507 |
|
Raczkowanie
|
hmm, a byłas z nimi u dermatologa w ogole? Jak nie to idź, to nie boli, a lekarz oceni i będziesz miała z głowy zamartwianie. Cos o tym wiem...
|
|
|
|
|
#508 |
|
Zakorzenienie
|
Nie-jeszcze nie bylam
i ze strachu chyba nie pojde
|
|
|
|
|
#509 |
|
Raczkowanie
|
Pieprzyk- usuwac czynie????
witam serdecznie dziewczyny chciałam zapytac jaka jest wasza opinia na ten temat.
Posiadam pieprzyk wielkosci około 5mm na brzuchu w okolicy piersi nie sprawia mi zadnych kłopotow nie swedzi boli itp. problem polega na tym iz odkad zaczełam sie mu uwazniej przygladac jakies 4 lata temu mam wrazenie ze jest ciut wiekszy moze bardziej wypukły niz kiedes, nie wiem czy po ciazach moze sie zmienic rozmiar nie wiem czy go ruszac czy po prostu zostawic?? Moja corka ma taki sam w tym samym miejscu ,młodsza tez?? jak myslicie?? |
|
|
|
|
#510 |
|
Zadomowienie
|
lepiej,zebyś poszła nie każde znamię musi oznaczać że zaraz coś jest nie tak.A lepiej jest zapobiegać niż leczyć
![]() Trzymam kciuki i życzę odwagi i zdrowia
![]() |
Nowe wątki na forum Dermatologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:16.

słyszałam że trzeba poleżec 2 dni na onlokogii, to prawda? 
ale mnie to słowo bawi), a potem zaproponował cicaplast la roche posay - kochany dał mi próbke, bo powiedział, że to cudo drogie jest, a próbka spokojnie powinna mi wystarczyć do zagojenia. Ale w zadnym wątku dermatologiczno-biochemiczno-chirurgicznym na wizazu na temat blizn nie znalazłam nic o tym specyfiku. A w KWC dziewczyny stosują go raczej ogólnie a nie punktowo. Czy wg fachowców wizażowych skład tego kosmetyku zdziała coś antybliznowo czy posiłkowac sie kremami stricte przeciw bliznom?
skopiowany z KWC:
W jaki sposób lekarz mi je usunie,jak ja będę potem wyglądać? Czy moze mi zdeformować sutek? Strasznie się boję.. 

3/3/6-22/7/8![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)