|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3691 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Idzie WRZESIEŃ, wielkie mamy brzuszki-wnet przytulimy nasze maluszki!Wrześniówk
Jeśli chodzi o chusteczki to na początku ich używałam. Mam dady, bambino, próbki pampersa, ale synkowi chyba żadne nie odpowiadają. Teraz używam bawełnianych chusteczek Tami z rossmana i mocze je w wodzie przegotowanej. Na koniec osuszam miejsca przemywane żeby nie zrobiły się oparzenia.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3692 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Idzie WRZESIEŃ, wielkie mamy brzuszki-wnet przytulimy nasze maluszki!Wrześniówk
My uzywalismy wodnych chusteczek Water wipes, teraz biorę je tylko na wyjścia, a w domu wata i ciepła woda - najlepszy zestaw.
|
|
|
|
#3693 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Poród był straszny. Ciążę przenosiłam. Od odejścia wód do cesarki 23 godziny. Wcześniej wywoływanie na wszystkie sposoby, masaż krocza, balonik, kroplówka. Dosłownie ból przez cały dzień. Na dokładkę jak już urodziłam, okazało się że mąż nie może mi pomagać w szpitalu przy dziecku bo żeby się z nim zobaczyć musiałam iść na salę odwiedzin, do pokoju wejść nie mógł. Tak więc od postawienia "na nogi" po pierwszej dobie musiałam sobie radzić sama z karmieniem, nikt mi dziecka nie podał ani nic. Na noc oddawałam do pielęgniarek bo już nie dawałam rady. Ledwo mogłam się ruszać, że już nie wspomnę, że w dobę po cesarce nie powinno się dźwigać. Horror. W domu przeryczałam cały dzień. |
|
|
|
|
#3694 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
... No właśnie Laura tak od ok 2-3 tygodni bardzo nie lubi być opatulona. Musi mieć przestrzeń żeby sobie ręce i nogi układać jak chce i kiedy chce :-P też ją na noc de ma kocykami przykrywam, no ale jest to przykrycie a nie opatulenie bo by się wściekła i nie spała wcale :-P temu rozważam te kolderke. ... Ja używam pieluch dada z biedronki, już kończymy pierwsze opakowanie dwojek zastanawiam się nad wypróbowaniem dwojek z lidla, ale sama nie wiem, bo miałam jedna sztukę jedynek i nie podpasowaly mi - takie papierowe i sztywne mi się wydały. Chociaż podobno te kolejne rozmiary są lepsze.Chusteczek nawilzanych uzywam tez biedronkowych Dada z bawełna, sensitive albo natural, na blogu sroki były polecane bo mają dobry skład. Tylko do mycia pipci używam przegotowanej wody i wacika, tak mi położna radziła. Ogólnie małej żadne odparzenia się nie robią, raz tylko miała tak trochę, jak jeszcze co chwilę kupki robiła, ale dzień smarowania bepanthenem przy każdym przewijaniu i nie było śladu. A na codzień używamy linomagu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 11:02 ---------- Poprzedni post napisano o 10:56 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 11:12 ---------- Poprzedni post napisano o 11:02 ---------- Cytat:
Współczuję, że się tak nameczylas z tym porodem <przytul> najważniejsze, że teraz jest wszystko ok i możecie się cieszyć sobą :-* i nigdy nie myśl o sobie, że jesteś straszna matka. Jesteś najlepszą i najwspanialszą mamą dla swojego dziecka :-* Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|||
|
|
|
#3695 | |
|
Zakorzenienie
|
Ja to chusteczki też tylko na wyjścia a w domu woda z odrobiną mydła biały jeleń i waciki. Mój mąż z początku zaczął w domu chusteczkami ale szybko się przekonał że wodą i wacikami lepiej i szybciej to idzie. Ja kremuję 2, 3 razy dziennie, bo i pediatra i położna mówili żeby z tym kremowaniem nie przesadzać. Odparzenia się nie robią.
Pieluszki też na razie Dada zamiennie z tetrowymi, mamy jeszcze pampersy co dostaliśmy w prezencie to pójdą na następny rzut ale na razie te Dady najlepiej się chyba przyjęły. W szpitalu dostaliśmy pampersy jedynki to były strasznie duże. Potem mąż kupił jakieś Happy i czy kupa czy siku to się co jakis czas zdarzyło że coś ulatywało przez pieluchę mimo że dobrze naciągnięta. Cytat:
Więc karm butelką i ciesz się z macierzyństwa i nie daj się gnębić tym wszystkim opiniom.
|
|
#3696 |
|
Zadomowienie
|
Hejo!
Starałam się czytać na bieżąco, ale nawet nie wiem już co chciałam odpowiedzieć :P Jak pisałam wcześniej, wolę pisać tutaj niż na fb, więc ja też zostaję ![]() Widziałam, że ktoś poinformował, że chrupcia jest na świecie Urodziła się 24 września o 16.24, 3780g, 56cm. Niestety przez CC Bardzo chciałam urodzić naturalnie, miałam 2 razy wywoływanie (już był 41+4). Za drugim razem ruszyło, miałam przebity pęcherz owodniowy, ale chrupcia się zaklinowała (chyba miała ułożenie czołowe zamiast potylicznego, ale nie mam nigdzie potwierdzenia) i jak już pojawiły się bóle parte to poród nie postępował. Nie chciała schodzić do kanału i tak przez prawie 3 godziny... Jak zaczęło jej zwalniać tętno na skurczach to zdecydowali szybko o CC. Więc ta cesarka jest dla mnie mocno z zaskoczenia, bo to była dla mnie ostateczność. Ale jak widać mały uparciuch do końca wytrwał przy swojej decyzji "nie wychodzę!" więc trzeba było ją wyciągnąć na siłę - od razu wyraziła głębokie niezadowolenie sytuacją, nawet nie musieli jej odśluzowywać, bo była najgłośniejszym cesarkowym dzieckiem tego dnia ![]() No i muszę pochwalić męża, bo bardzo się spisał. Miałam w nim mega wsparcie i nie narzekał jak zrobiłam mu imadło na dłoni w bólach. Aż go położne pochwaliły, że taki ogarnięty, bo niektórzy tatusiowie podobno stoją przerażeni i patrzą i wcale nie są pomocą dla nikogo ![]() Teraz już jesteśmy w domu i uczymy się siebie nawzajem Od początku ładnie ssała, więc już w szpitalu rozkręcałam laktację, aż wczoraj miałam taki nawał, że mogłabym założyć mleczarnię . Co prawda z przystawianiem jeszcze ma małe techniczne problemy i czasem mnie pogryzie, ale idzie nam coraz lepiej i bardzo jestem z tego zadowolona Musiałam jedną pierś wyłączyć na dobę, bo mnie załatwiła do krwi, ale ściągałam laktatorem, smarowałam mlekiem i już jest ok Zdecydowanie przydało mi się przeczytanie tego "Warto karmić piersią" jeszcze przed porodem, meeega mi to pomogło.
|
#3697 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tym karmieniem to nie wiem czy pisałam ale w szpitalu to była jedna taka franca co mi powiedziała że jak dziecka najpierw do piersi nie przystawię to mi go nie nakarmi strzykawką, a przystawiałam go zanim zabrała go na badania czyli jakieś pół godz wcześniej. Ale ta sama franca ponoć też jednej dziewczynie po cc z łaska podpięła środek znieczulający i powiedziała jej że jak chciała dzieci to niech się teraz męczy. Zazwyczaj położne były pomocne, ale nie wiem czy nie tylko dlatego że widziały, że jakoś się staram karmić piersią, bo na początku jak mi nie wychodziło to warczały że nie przystawiam. ---------- Dopisano o 11:46 ---------- Poprzedni post napisano o 11:32 ---------- Cytat:
![]() Mój małżonek nie chce się teraz przyznać ale w pewnym momencie porodu uciekł z sali i pamiętam to dokładnie, ale ogólnie też się spisał dobrze, bo zaraz wrócił i dzielnie mnie trzymał za rękę, kazał oddychać, otwierać oczy, podawał mi wodę i tak dalej. Absolutnie nie mam za złe że uciekł, bo sama bym chętnie uciekła jakbym mogła .
|
|
#3698 |
|
Zadomowienie
|
Sondropransky w którym szpitalu rodzilas?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#3699 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:08 ---------- Poprzedni post napisano o 17:07 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#3700 |
|
Zakorzenienie
|
Jeszcze w kwestii laktacji to może się przydać tym co maja problemy. Niedawno czytałam o takich metodach na poprawienie laktacji jak nagranie filmiku jak dziecko je i puszczenie go sobie podczas korzystania z laktatora. Tego nie próbowałam ale ponoć pomaga. wyczytałam też o tym że niektórym kobietom leci pokarm sam jak dziecko krzyczy i tego dzisiaj sama doświadczyłam. Wczoraj też, ale nie skojarzyłam tego najpierw, po prostu leciało kropelkami. W sumie też można nagrać filmik i pomagać sobie podczas korzystania z laktatora.
|
#3701 |
|
Zadomowienie
|
Mamusie! Jaki macie sposób na ululanie malucha? Moja tylko na piersi potrafi mocno zasnąć, inaczej nam się jeszcze nie udało... Przysypia na chwilę i się budzi...
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 20:23 ---------- Poprzedni post napisano o 20:07 ---------- Ha! Zapytałam i zasnęła mi na ręku jak ją delikatnie bujałam Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#3702 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Od 2 dni zaczęłam mu czytać "Piotrusia Pana" albo czytam mu cokolwiek byleby miłym przyjemnym głosem. Nie zasypia przy tym ale czasami się uspokaja a wtedy później łatwiej mu zasnąć. A dzisiaj zaczęłam mu śpiewać jakieś spokojne nastrojowe kawałki.
|
|
#3703 |
|
Та еще штучка ^^
|
Część dziewczyny
![]() Współczuję tragicznych porodów. Dobrze,ze to już przeszłość. Z pieluszek oprócz pampersów premium care,mogę polecić z Babydream oraz Tesco lovesbaby. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#3704 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#3705 |
|
Zakorzenienie
|
Jeszcze dorzucę na uspokojenie masaż brzucha, stóp i pleców. Ale działa tylko czasami.
|
#3706 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3707 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3708 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
na początku to zawijalam Laure w kocyk na burito i sama zasypiala szybciutko nic jej więcej do szczęścia nie było potrzebne smoczek też dopiero sobie zazyczyla po 2 tygodniach. Jasne, że nie ma tragedii Boziu... 6 dni...kiedy to było :-P strasznie ten czas leci Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez Wilanka Czas edycji: 2016-09-29 o 20:41 |
|
|
|
|
#3709 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 22:38 ---------- Poprzedni post napisano o 22:36 ---------- Cytat:
co to za szpital "przyjazny matce i dziecku"? ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 22:40 ---------- Poprzedni post napisano o 22:38 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 22:41 ---------- Poprzedni post napisano o 22:40 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 22:42 ---------- Poprzedni post napisano o 22:41 ---------- Cytat:
ale to dopiero pierwsze godziny z Mała, to nie mogę służyć jako przykład dla nikogo. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 22:43 ---------- Poprzedni post napisano o 22:42 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 22:44 ---------- Poprzedni post napisano o 22:43 ---------- Dzisiaj przyszła na świat Natalka SN, 55cm, 3440g, o godz 17.45 w skali apgar podobno 15 na 10. Ma tylko jakąś szrame na główce z tyłu, ale podobno mało widoczną. Przy mierzeniu, wazeniu i kąpieli był TŻ, bo ja musiałam leżeć. Opis porodu: To był drugi dzień wywoływania porodu oxy, 8 dni po TP. Najpierw ktg, usg i lewatywa. Połączyli mnie około godziny 9 rano, stopniowo zwiększając dawkę od 4 do 12 ml/h i słyszałam tylko "jedziemy z tym koksem!" . Dostawałam czopki rozkurczowe do odbytu, jakieś dwie dozylne kroplowki, tabletkę na szyjke. Masażu szyjki nie chcieli zrobić, bo stwierdzili, że to bardzo bolesne i niebezpieczne. Do godz 13 rozwarcie doszlo do 4-5 cm, skurcze cały czas co minutę ponad 100. Przy 5-6cm zaczęły się bardziej bolesne skurcze. Zadzwonili po TŻ, a ja zaczęłam coraz bardziej odczuwać ból. Położna próbowała co jakiś czas przebijac pecherz plodowy, ale było to trudne. Szyjka cały czas do tej pory dość twarda i zamknięta. Zaczęłam czuć silniejsze bóle, w końcu udało się przebić pęcherz. Powoli saczyly się ze mnie wody. Kazali mi iść pod ciepły prysznic. Ledwo to wytrzymałam. Niefajnie jest się kąpać z kroplowka przy ręce mając silne skurcze co minutę, takie, które sprawiają że człowiek zgina się w pół. Ale jakoś dałam radę. Przyjechał TŻ. Zaczęły się jeszcze bardziej bolesne skurcze, poprosilam o zzo. Po krótkiej konsultacji z anestezjologiem kazali czekać. No i tak czekałam, tym razem zdychajac już z bólu. Okazało się, że w pokoju obok rodzi dziewczyna z rozwarciem 9cm i musiałam poczekać na swoją kolej... No dobrze, to czekałam. Ale później to już płakałam z bólu. A tż prawie ze mną. Chyba serce mu się krajalo jak widział mój ból. Następnie przyszli wkluc się do zzo. Anestezjolog założył, powiedział pod nosem "hmm coś mi się tu nie podoba ale chyba będzie ok". No i nie było ok. Pierwsza dawka zzo - nic nie pomaga na ból, puchnie mi tylko stopa. Proszę o więcej. Druga i trzecia dawka - puchnie mi już cała lewa noga i przestaje ja czuć. Ból rzeczywiście słabnie w okolicy krocza, ale przesuwa się w stronę prawego jajnika. Tak jakby Mała zamiast pchać się główka do wyjścia to pchala się w okolice jajnika. Ból straszny. Chciałam wstać na piłkę - nie mogłam, bo lewa noga jak galareta. W końcu z pomocą tż i położnej usiadłam na piłkę. Zaczęłam płakać i krzyczeć że nie dam rady. Ze nie czuję nóg, że boli mnie w okolicach jajnika. Musiałam nadal cierpliwie czekać aż skończy rodzic tamta dziewczyna, bo wszyscy poszli tam. Darlam się z każdym skurczem, naprawdę bolało. Dziwilam się jak mogłam dostać 3 dawki zzo i nadal czuć tak straszny ból. Ok, tamta dziewczyna urodziła, to przyszli do mnie. Krzyczalam, że coś jest nie tak z tym znieczuleniem. Położyli mnie z piłki na łóżko - rozwarcie 9cm. I wtedy ktoś wspanialomyslnie kazał mi się obrócić na prawą stronę. Podali czwarta dawkę zzo. W końcu to zzo splynelo tam gdzie powinno, w prawa stronę ciała. W międzyczasie położna nauczyła mnie przeć. I kazała przec jak będzie skurcz. Tylko że ja już nie czułam kiedy był skurcz, bo zzo zaczęło w końcu działać tak jak powinno. Na ktg było tylko tętno Małej, nie podlaczyli skurczy więc nawet nie wiedziałam kiedy je mam. A położna wyszła i zostałam sama z tż. No to parlam na czuja, jak mi się wydawało. Położna przyszła jak już było widać główkę i włoski (czarne, a tu konsternacja, przeciez my oboje blondyni ))). Pod koniec pomogła mi przec. Wszyscy się zbiegli. Miałam około 20 skurczy partych, w tym jak pokazała się główka to jeszcze około 5 parć. I tym sposobem nieco przed 18.00 urodziła się nasza cudowna Natalka To jeszcze niestety nie koniec historii. Musieli mnie naciac, tylko 4 szwy na szczęście, bo bali się, że się zaklinuje a ja byłam już zmęczona. Po urodzeniu łożyska odczulam niesamowita ulgę niestety musieli mnie jeszcze lyzeczkowac, bo nie całe łożysko wyszło. Później polozyli mi ją na klatce piersiowej i szyli. Nie pozwolili samej wstać ze względu na 4 znieczulenia i cały dzień pod oxy. Na 2h dostałam Małą do przytulania. Nie zdążyli mi jej przystawic do cyca, bo od razu później wzięli na kąpiel, mierzenie i ważenie. Kazali wstać dopiero o godz 22. Ale mnie mądrej zachciało się siku i wstałam wcześniej z pomocą tż. W łazience zemdlalam, siedząc na WC chyba jednak organizm był zbyt zmęczony. Przewiezli mnie na łóżko wózkiem inwalidzkim i zabronili wstawać. Zabrali Natalke do oddziału noworodków... ![]() Także można dopisać na pierwszą stronę - i sztafeta zakończona Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3710 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
teraz odpoczywaj i nabieraj sił Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3711 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Co do mojego cc to musieli zrobić bo właśnie się zaklinowala i nie wiadomo jak by się to skończyło. A przynajmniej tak twierdzili. Nie mam wyrzutów sumienia ani żalu, tak widocznie musiało być i już. Może następnym razem się uda. A ja z dnia na dzień coraz bardziej się w niej zakochuję choć chórów anielskich u mnie z początku nie było ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 23:35 ---------- Poprzedni post napisano o 23:32 ---------- Co do chusteczek to ja używam tych dużych płatków bawełnianych moczonych w ciepłej wodzie i potem jednym wycieram do sucha. Chusteczki były zimne i strasznie nie lubiła przewijania przez to. Nie smaruje na razie niczym i pupa jest w porządku ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3712 |
|
Zakorzenienie
|
Gratulacje Fortuna!
![]() Czy taniej wychodzą te z rossmana maczane w wodzie? Chyba nie, bo one bardzo tanie nie są, aczkolwiek zdrowiej niż te napakowane chemią. Zamiennie używam płatków kosmetycznych dużych Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3713 |
|
Rozeznanie
|
Dzień dobry. My dziś odpoczywamy. Chciałam robić ciasto. Ale wczoraj mieliśmy trudny dzień, ciągle na cycu, aż do późnej nocy, dziś stres. I opadlam z sił. I co Tymek śpi, to ja kimam.
|
|
|
#3714 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3715 |
|
Zadomowienie
|
Fortuna, wielkie gratulacje
![]() Można powiedzieć, że w pięknym stylu dobiegłaś do mety
|
|
|
|
#3716 |
|
Zakorzenienie
|
dzięki dziewczyny. Chrupa, możesz dodać mnie do rozpakowanych?, Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#3717 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3718 |
|
Та еще штучка ^^
|
Fortuna,gratulacje
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#3719 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() U mojego synka też podobnie jest z sikaniem. Co jakiś czas idzie fontanna do góry przy zmianie pieluchy. Cytat:
Gratulacje ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Też mam wrażenie że w cycach po nawale mało co jest. Młody na jednym cycu siedzi po pół godziny, także karmienie schodzi z godzine, bo to ciągnie, to przysypia. Na końcu zaśnie, odstawiam do łóżeczka i ryk Często mam też tak jak zbliża się pora karmienia to samo mi z cyca leci, ale odciągając do laktatora jest tam pewnie zaledwie kilka (max 10) ml. I nie wiem czy jak młody ssa to coś tam poje czy nie bardzo. Położna każe mi nie dokarmiać, ale jak po godzinnym lub póltoragodzinnym siedzeniu na cycku dalej płacze to co mam go głodzić? Ma tak któraś z Was? Cytat:
Fortuna, gratuluje ![]() Dobrze że wszystkie porody skończyły się szczęśliwie To najważniejsze.Dziewczyny po cc, nie macie załamki jak patrzycie na swój brzuch? Ja mówię na niego "wancioł". Szczerze to nie wiedziałam że tak to będzie wyglądać. Jestem tydzień po porodzie i tak sobie myślę ile minie nim dojdzie on "do siebie" (choć wiem że taki jak kiedyś to już nie będzie). Blizna po cc mnie nie martwi, bo jest nisko i da się przeżyć, tylko ta skóra taka sflaczała..
|
|
#3720 |
|
Rozeznanie
|
Trute ta kokardka to żeby Ci dziecka nikt nie zauroczyl. Mi już też jakaś baba kazała kokardka przyczepić, bo przecież jak Tak można. To nieodpowiedzialne. Bo dziecko jej brata na komuni jej córki coś tam coś tam. Jak usłyszałam to się wylaczylam. Katoliczka I wierzy w uroki?
Nigdy nie byłam przesadna, teraz też nie zacznę ![]() My też się duuuuzo I długo karmimy. Młody potrafi leżeć przy piersi godzinę i ciumkac. Smoczka odrzucił, ale ewidentnie wielokrotnie trzyma cyca dla samego trzymania. Dziś zaczęłam podmiane. Jak zasnie to delikatnie wyjmuję pierś i wkładam smoka, on otwiera oczy, widzi cycka i idzie spać dalej. Po chwili go odkładam. Już trzykrotnie podmianka się udała. Ja jestem w stanie coś działać w domu, bo inaczej się nie da. Do taty na ręce tylko wtedy gdy tata z nim chodzi, jak usiądzie to koniec. Wrzask. Aż TZ stwierdził, że jemu chodzi o Cycki, od razu mi się przypomniał obrazek gdy ojciec wchodzi do pokoju dziecka A ten stwierdza "nie ty, ta z Cycki" A co do wyglądu brzucha... ja nie po cc A taki flak mam, że masakra ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:51.

tżta odesłali do domu. Mają ponowic próbę oxy jutro lub pojutrze. Rano ma o tym decydować ordynator. 

.