Październikówki 2016 siedzą jak na szpilkach - pogaduchy cz. 4 - Strona 118 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-10-07, 12:06   #3511
megilla
Zakorzenienie

Dot.: Październikówki 2016 siedzą jak na szpilkach - pogaduchy cz. 4

Czytałam na blogu Hafiji, że należy się po prostu racjonalnie odżywiać przy karmieniu. Smażone nie jest zalecane właśnie z tego względu, jak przy kazdej zdrowej diecie, a nie ze szkodzi na mleko.
megilla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-07, 12:09   #3512
ana909
Erudycja

Cytat:
Napisane przez KC Karolajna Pokaż wiadomość
Hej. Ciśnienie się unormowalo 117/79. Czuje się dobrze. W ogóle jak sobie pomyślałam tak to ja musiałam mieć takie epizody ciśnienia wysokiego w ciąży juz wcześniej ale zwalalam to na złe samopoczucie zwiastuje przeziębienie bo takie same odczucia miałam.
Mam w domku posprzątania wiec dzisiaj leze i się bycze. W końcu poczytam coś sobie i zrobię listę zakupów bo jutro urodziny męża i trochę rodziny się zwali. Na szczęście tort zrobia ja musze ogarnąć jakiś poczęstunek i obiad. Trochę sporo roboty ale myślę by zrobić jutro rurki camelloni nadziewane miesem pod pierzynka z beszamelu i zapiekane w mozzarelli.

Nie uruchamialam jeszcze swojego nowego piekarnika beko. Ponoć przed pierwszym rozruchem trzeba go jakoś wypalić? Nie wiem gdzie mam instrukcje... może któraś z was coś podpowie?

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
20 minut na 200 stopni
Cytat:
Napisane przez marta0o01 Pokaż wiadomość
Mamy karmiące, jak wasza dieta? Jecie wszystko czy raczej sobie odmawiacie?
Ja jem ubogo bo miała kiepskie kupy. Bez sałaty, pomidora, tylko banany narazie, kasze, ziemniaki, ryż, mięso każde ale gotowane, mało przypraw, żadnych gotowcow, jaja od sąsiadki, ser żółty, wędliny drobiowe, bez nabiału typu mleko, śmietaną, jogurty...
Stary 2016-10-07, 12:19   #3513
ja1003
Zadomowienie

Cytat:
ja1003 a jesz smażone? To ja pytałam bo gadałam ostatnio z mamą o gołąbkach i mówi że jak będę karmić to będę musiała robić bez sosu pomidorowego A jak powiedziałam że mam zamiar jeść normalnie to powiedziała że chyba nie do końca bo smażonego pod żadnym pozorem nie wolno
Nie wiem czy można to nazwać jedzeniem, ale we wtorek (albo w środę) mąż zrobił kotlety. Mi co prawda ugotował mięso, ale miałam ochotę i polowę małego kotlecika pożarłam. Nie zauważyłam, zeby Małemu coś przez to dolegało.
Przy Michale po miesiącu jadłam praktycznie wszystko, tak wiem, wyrodna matka, ale pizzy ani kebaba też sobie nie odmawiałam, karmiłam go 7 mies (pewnie gdyby nie ciąża i fakt, że pokarm mi się skonczył karmiłabym jeszcze dłużej) i nigdy mu nic nie było. Mam nadzieję, że teraz będzie tak samo. Poza tym trzymam się wersji, którą napisała megilla.
A wiecie co mi wczoraj położna powiedziała? To, że rodzę duże dzieci (bo podobno waga Adasia na 2tyg przed terminem wcale do małych nie należała) to moja wina bo jem dużo drobiu (lubię, no co mogę za to, że wolę kotlet z piersi niż ze schabu), a on jest faszerowany hormonem wzrostu który oddziałuje później na płód. No i najlepiej żebym w ogóle zrezygnowała z drobiu chyba, że mam swój i wiem, na czym jest chowany. Ile w tym prawdy nie wiem...
ja1003 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-07, 12:24   #3514
adzik535
Raczkowanie

Karolajna dobrze ze cisnienie się ustabilizowalo

Kurcze zazdroszcze Wam,że już tulicie maluszki U mnie 40 tydz leci ( dokł 39+4) i nic sie na poród nie zapowiada. Masakra. Z moim szczęściem znowu przenosze 10 dni ;( ;( Już mnie to dobijać zaczyna, bo boje się że bedzie jak z Leną - zielone wody, skaczące tętno, smółka oddana w brzuchu, na początku nawet za skóre miała pkt odjęty bo sina była aż ją poklepali po dupce :/ Także już nie chodzi o to że jest mi ciężko i się źle czuje, ale po prostu boje się że znowu będzie to samo.. a dodatkowo młody jest większy od Leny to dochodzi strach że bedzie ciężej urodzić większego klocka. Eh pogoda chyba tak mnie na użalanie się nastraja :/

http://www.suwaczki.com/tickers/oar8rjjg3dwteton.png
adzik535 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-07, 12:25   #3515
withi_as
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ja1003 Pokaż wiadomość
A wiecie co mi wczoraj położna powiedziała? To, że rodzę duże dzieci (bo podobno waga Adasia na 2tyg przed terminem wcale do małych nie należała) to moja wina bo jem dużo drobiu (lubię, no co mogę za to, że wolę kotlet z piersi niż ze schabu), a on jest faszerowany hormonem wzrostu który oddziałuje później na płód. No i najlepiej żebym w ogóle zrezygnowała z drobiu chyba, że mam swój i wiem, na czym jest chowany. Ile w tym prawdy nie wiem...
Sporo w tym prawdy, podobnie jak niepotrzebne przyjmowanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, kiedy nie ma hipowitaminozy. Tylko tutaj musiałabyś jeść naprawdę sporo tego drobiu, czyli codziennie i nie wiadomo z jakiego źródła. Co innego kura od sąsiada na wsi, a co innego z Tesco Z drugiej strony geny też robią swoje.

A co do diety przy karmieniu - należy jeść wszystko, w umiarkowanych ilościach i obserwować dziecko. Nowe produkty trzeba wprowadzać stopniowo, a nie wszystko na raz. I z umiarem, to chyba klucz do wszystkiego. To są najważniejsze zasady, nie ma co popadać w jakieś skrajności

Strasznie senna pogoda, wracam do łóżka

Edytowane przez withi_as
Czas edycji: 2016-10-07 o 12:33
withi_as jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-07, 12:28   #3516
Megula91
Zadomowienie

Kasiu Twój Szymuś jest uroczy!

26.11.2015

04.08.2017
Megula91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-07, 12:30   #3517
styska1551
Zadomowienie

Ja- a ja tam jem kury swojskie, wiejskie bez tych wszystkich zbędnych przyspieszacze wzrostu i wgl świnki tez takie jem (mój tata ogólnie jest masarzem- nie mylić z masażysta :p) a dziecko wielkie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
styska1551 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-07, 12:39   #3518
adzik535
Raczkowanie

ja po porodzie z ćórka dostałam na obiad: kurczaka smażonego, ziemniaki z sosem i surówke z kapusty Oczywiści epo porodzie byłam tak strasznie głodna że nie patrzałam co właśnie jem ( pamiętam że jeszcze buzie sobie poparzyłam bo położna obia dmiw mikrofali podgrzała . Małej nic nie było, ale później raczej starałam sie jeść zdrowo i lekko - bez gazowanego i wzdymającego

http://www.suwaczki.com/tickers/oar8rjjg3dwteton.png
adzik535 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-07, 12:44   #3519
Ewula88
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez withi_as Pokaż wiadomość
Fasolka może nam się organizm już oczyszcza? Fakt, nie jem jakoś dużo, nie mam po prostu apetytu, no ale bez przesady.
We wtorek mam wizytę u nowego ginekologa i mam nadzieję że jakoś do niej dotrwam. Mała jest strasznie wysoko, mam tak płytki oddech, na siedząco zaczynam się wręcz 'dusić'. Niech już zejdzie trochę niżej :P

Dodałam u siebie na blogu wpis o przedporodowych obawach, także zapraszam - https://withi.wordpress.com/2016/10/...wszym-porodem/ .
przeczytałam Twój wpis na blogu, bardzo dużo Twoich obaw współgra z moimi obawami.
Zastanawiam się jak mój Brytek zareaguje na nowego lokatora ponieważ ona jest straszną przylepą, zawsze siedzi tam gdzie my i przeważnie na kolanach mojego męża, boje się, że będzie bardzo zazdrosna póki co planuję aby mój maż podczas mojego pobytu w szpitalu zabrał jakąś pieluszkę z zapachem bobasa i przez ten czas ją oswajał z nowymi zapachami. Jak przyjdziemy do domu we 3 to będę chciała aby kotek obwąchał bobasa ale co będzie dalej to nie wiem
Ewula88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-07, 12:50   #3520
ja1003
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez styska1551 Pokaż wiadomość
Ja- a ja tam jem kury swojskie, wiejskie bez tych wszystkich zbędnych przyspieszacze wzrostu i wgl świnki tez takie jem (mój tata ogólnie jest masarzem- nie mylić z masażysta :p) a dziecko wielkie.

Ja mieszam na wsi wiec tez mam dostep do swojskich produktów, wiem czym sa karmione i to te najczesciej jem, a pierwszy syn z waga 4150g.
Stary 2016-10-07, 12:52   #3521
megilla
Zakorzenienie

Withi_as, uratowałas mnie od wyrzutów sumienia ja też w wyrku. ..z tym ze ja jeszcze nie Wstałam, hihi. Ale kiedy ja potem znajdę czas, żeby tak się lenic?

A wpis bardzo życiowy. Mam podobne rozterki. Najbardziej boje się, że Malutkiej coś się stanie. Albo że ja będę miała potem jakieś problemy zdrowotne. No ale wszystkiego przewidzieć się nie da.

Zmieniając temat, jak układa VI się ta nowa fryzura? Jakiś czas temu scielam się podobnie. Przody mam dłuższe tył krótszy...i niestety bez prostowania nie wygląda to za ciekawie. Dobrze, że mogę te przody upiac w razie czego.
megilla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-07, 12:57   #3522
styska1551
Zadomowienie

Dziewczyny Was tez tak okropnie bolą plecy? Ja od 2/3 dni mam wrażenie, ze zaraz umrę

styska1551 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-07, 12:59   #3523
morrigan1986
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ewula88 Pokaż wiadomość
przeczytałam Twój wpis na blogu, bardzo dużo Twoich obaw współgra z moimi obawami.
Zastanawiam się jak mój Brytek zareaguje na nowego lokatora ponieważ ona jest straszną przylepą, zawsze siedzi tam gdzie my i przeważnie na kolanach mojego męża, boje się, że będzie bardzo zazdrosna póki co planuję aby mój maż podczas mojego pobytu w szpitalu zabrał jakąś pieluszkę z zapachem bobasa i przez ten czas ją oswajał z nowymi zapachami. Jak przyjdziemy do domu we 3 to będę chciała aby kotek obwąchał bobasa ale co będzie dalej to nie wiem
Moje kociątko to też przylepa, do tego jest bardzo żywiołowy. No i myśli, że pokój Zosi jest jego, szczególnie przewijak i poduszka do karmienia. Też zapakowałam dodatkową pieluszkę, żeby mąż mógł ją dać kotu do obwąchania.

Byłam u położnej. Młoda nadal wysoko, ciśnienie dobre, serduszko ładnie i równo bije, ja nadal tyję. Absolutnie nic nie wskazuje na rychły poród. Ale wczoraj na ktg młoda się trochę przesunęła i trochę łatwiej mi chodzić. Do tej pory główkę wciskała w moje prawe biodro.

morrigan1986 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-07, 13:02   #3524
marta0o01
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez adzik535 Pokaż wiadomość
ja po porodzie z ćórka dostałam na obiad: kurczaka smażonego, ziemniaki z sosem i surówke z kapusty Oczywiści epo porodzie byłam tak strasznie głodna że nie patrzałam co właśnie jem ( pamiętam że jeszcze buzie sobie poparzyłam bo położna obia dmiw mikrofali podgrzała . Małej nic nie było, ale później raczej starałam sie jeść zdrowo i lekko - bez gazowanego i wzdymającego
Ja dostałam kiełbasę smażoną z cebulą. Nie zjadłam bo nie lubię kiełbasy ale miałam w torebce czekoladki i zjadłam. Nawet nie pomyślałam wtedy że to może zaszkodzić ale małemu też nic nie było. Później już nie jadłam czekolady bo wszyscy dookoła mówili że nie wolno. Teraz chciałam jeść wszystko ale już sama nie wiem
marta0o01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-07, 13:10   #3525
WKasiarr
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Megula91 Pokaż wiadomość
Kasiu Twój Szymuś jest uroczy!

Dziękuje!

Na wtorek mamy umówioną wizytę patronażową położnej środowiskowej.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
WKasiarr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-07, 13:26   #3526
ja1003
Zadomowienie

Cytat:
Ja dostałam kiełbasę smażoną z cebulą. Nie zjadłam bo nie lubię kiełbasy ale miałam w torebce czekoladki i zjadłam. Nawet nie pomyślałam wtedy że to może zaszkodzić ale małemu też nic nie było. Później już nie jadłam czekolady bo wszyscy dookoła mówili że nie wolno. Teraz chciałam jeść wszystko ale już sama nie wiem
Nie wolno? , wczoraj zjadłam pół tabliczki, a przed chwila baton .
Mi po porodzie położna powiedziała, żebym zjadła parę kostek czekolady żeby cukru dostarczyć
No i na obiad w szpitalu też dostałam surówkę z kapusty i jakąś pieczeń.
Ja się stosuję i będę stosowała do zasady, którą napisała withi - jeść z umiarem i obserwować. Jak coś się bedzie dziać to odstawię na jakiś czas dany produkt, a później zobaczymy czy reakcja się powtórzy.
Stary 2016-10-07, 13:56   #3527
stokrotka24
Zakorzenienie

ja nie polecam nektarynek w trakcie karmienia. Po porodzie zjadłam dwie i Łukasz dostał takiej kolki, że położne musiały go tymi rurkami windi odgazowywać. Darł się strasznie w nocy, potem już płaczu dziecka nie słyszałam poza szczepieniami

"dwa serca jedno bicie, tylko Ty i Ja na całe życie"

Łukaszek
stokrotka24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-07, 14:21   #3528
ana909
Erudycja

Dziewczyny wiem że wy nie możecie się może wasi mężowie i znajomi pomogą naszemu koledze ma żonę i dwójkę małych dzieci
https://www.facebook.com/groups/1560...8959959632265/

Edytowane przez ana909
Czas edycji: 2016-10-07 o 14:40
ana909 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-07, 14:32   #3529
Lunus
Wtajemniczenie

Odebrałam zamówienia ze smyka kilka do zwrotu a kilka zostaje.
Postaram się zrobić foteczki i wkleić, a wasze zamówienia już są?
Co nic nie pokazujecie?

Lunus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-07, 15:15   #3530
Megula91
Zadomowienie

Dziewczyny ale tu dzisiaj cicho któraś pojechała na porodowke? mnie to czekanie wykończy

26.11.2015

04.08.2017
Stary 2016-10-07, 15:18   #3531
ana909
Erudycja

Ja pół dnia dzwonie do znajomych
I grube zużywam bo młoda ślicznie dziś śpi
Stary 2016-10-07, 15:20   #3532
Skitka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Megula91 Pokaż wiadomość
Dziewczyny ale tu dzisiaj cicho któraś pojechała na porodowke? mnie to czekanie wykończy

Megula, a właśnie się zastanawiałam, czy coś się u Ciebie ruszyło Jak się czujesz?
Ja o 18 wizyta u lekarza, może zrobi mi kolejny masaż szyjki i coś się w końcu ruszy
Skitka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-07, 15:32   #3533
Megula91
Zadomowienie

Skitka ja się czuje bardzo dobrze. Nic mnie boli, nie kluje itd. Mała jest aktywna nic się nie zapowiada cierpliwie czekam i czuje że zatrzymuje kolejkę

26.11.2015

04.08.2017
Stary 2016-10-07, 15:41   #3534
Roosko
Rozeznanie

Właśnie Megula! Na jutro jesteśmy cztery chętne, a Ty się nie garniesz! Korkuje się przez Ciebie
Jeśli nie masz ochoty na poród dzisiaj to ja bardzo chętnie przyjmę Twoje miejsce

Dziewczyny, jest sprawa natury tych intymnych - a pro po depilacji bikini Depilujecie się totalnie na zero? Ja mam takie założenie, ale nie jestem w stanie golić się codziennie, bo potrzebuję co najmniej odczekać 2-3 dni, żeby włoski odrosły, aby móc znowu wydepilować się na gładko. W inny wypadku zdzieram maszynką skórę, co nie jest ani estetyczne później, ani przyjemne.
Czy może nie przywiązujecie aż takiej wagi to tego, byle buszu nie było?

Jutro mój termin i naiwnie wierzę, że już jutro będę mamą, dlatego zamierzam się wieczorem całościowo ogarnąć Poza tym wiecie jak to jest... komfort przy badaniu jest też ważny.

---------- Dopisano o 15:41 ---------- Poprzedni post napisano o 15:39 ----------

Cytat:
Napisane przez Lunus Pokaż wiadomość
Odebrałam zamówienia ze smyka kilka do zwrotu a kilka zostaje.
Postaram się zrobić foteczki i wkleić, a wasze zamówienia już są?
Co nic nie pokazujecie?
Czemu zwracasz?
Moje paczki czekają do odbioru w sklepie. Choć i tak nie było wszystkiego w magazynie co zamówiłam, ale trudno.
Roosko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-07, 15:43   #3535
KC Karolajna
Zadomowienie

Dziewczyny chce na obiad zrobić czerwone pesto i z mężem lubimy dodać sobie camembert na koniec. Myślicie, że mogę zjeść ?

KC Karolajna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-07, 15:49   #3536
bzyczek
Rozeznanie

Roosko ja się golę średnio raz na tydzień albo rzadziej, najczęściej przed lekarzem . Co 2-3 dni to dla mnie bez sensu, bo bym chodziła cała podrażniona, poza tym ciężko już operować maszynką. Przyjmuję wersję, jak to mówisz, aby busz nie było

---------- Dopisano o 15:49 ---------- Poprzedni post napisano o 15:45 ----------

Cytat:
Dziewczyny chce na obiad zrobić czerwone pesto i z mężem lubimy dodać sobie camembert na koniec. Myślicie, że mogę zjeść ?

Kc Karolajna, a czemu nie można? Że mleko niepasteryzowane? Ja bym zjadła, to już końcówka i na różne przyjemności sobie pozwalam. Wczoraj zjadłam, a raczej pożarłam talerz makaronu z kurczakiem w curry na ostro, było pycha ale moja zgaga mnie dopadła ze zdwojoną siłą i nawet gaviscon ledwo wyrabiał, musiałam podwójną dawkę łyknąć
bzyczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-07, 15:49   #3537
KC Karolajna
Zadomowienie

No właśnie też tak myślę, że chyba nie zaszkodzi juz teraz sobie zaszaleć

Stary 2016-10-07, 15:50   #3538
paula1010
Zadomowienie

Cytat:

Ja jem przez cała ciąże sery "pleśniowe" spr na opakowaniu, ale prawda jest taka, że większość serów dostępnych w marketach jest zrobionych z mleka pasteryzowanego, więc nie ma żadnego zagrożenia

paula1010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-07, 15:50   #3539
KC Karolajna
Zadomowienie

A przy kp raczej znowu jakiś czas akurat tego pewnie nie dodam sobie na talerz

Stary 2016-10-07, 16:01   #3540
marta0o01
Rozeznanie

bzyczek masz przepis na tego kurczaka?
marta0o01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości