Październikówki 2016 siedzą jak na szpilkach - pogaduchy cz. 4 - Strona 121 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-10-07, 20:28   #3601
bzyczek
Rozeznanie

Dot.: Październikówki 2016 siedzą jak na szpilkach - pogaduchy cz. 4

Cytat:
Napisane przez bluegirl Pokaż wiadomość
Krążą po okolicy, ale zamieszanie jest spore, z gotowaniem, myciem.
Sama przyniosłam trochę wody do domu, sama nie wiem czy nie za dużo, ale niedaleko, kawałek.

A Wy jakie ciężary pozwalacie sobie nosić na końcówce ciąży?
Bluegirl współczuję braku wody, nie da się funkcjonować normalnie. Ale z dwojga złego to lepiej teraz niż jakbyś juz urodziła. Odnośnie ciężarów to regularnie noszę syna który waży 10,5 kg, ostatnio nawet często go noszę bo jest chory, marudny i zeby idą.
bzyczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-07, 20:40   #3602
styska1551
Zadomowienie

Siedzę sobie podłączona do ktg ale mi sie nudzi to będę wam zdawać relacje live :p

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
styska1551 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-07, 20:42   #3603
WKasiarr
Zakorzenienie

Stysia Przeginasz. Grudzień to grudzień, umowa to umowa, a nie że ty nagle 7 października siedzisz na porodówce. Wiem że się wymiksowałam z grudnia ale nie miałaś iść w moje ślady.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
WKasiarr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-07, 20:43   #3604
ja1003
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Dominika6 Pokaż wiadomość
Ja1003 super wynik! 2kg to nic! W mig zrzucisz a ile ogółem poszło do gory poszłaś?

Ewula88 mam dokładnie tak samo z tym oddychaniem.

Roosko z tym goleniem to u mnie raczej ta druga opcja. Gole sie na zero i teraz tak średnio do drugi dzien, wiadomo ze czasem wyskoczą jakies krostki ale najważniejsze zeby buszu nie było

Karolajna ja bym sie nie martwiła tym serem. Sama jem brie itp jak mam ochote

Problem w tym, że ja chciałam żeby zostało jak najwięcej
Lepiej się czuję jak mam trochę więcej na wadze. Niestety podejrzewam, że Twoje słowa się szybko sprawdzą bo kp
ja1003 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-07, 20:44   #3605
ana909
Erudycja

Cytat:
Napisane przez Lunus Pokaż wiadomość
To ja już sobie sprawiłam takie kontrastowe rysuneczki a polecasz coś jeszcze?
Jeszcze nie rozumiałam niczego więcej ale jutro poszukam
Cytat:
Napisane przez konwalia39 Pokaż wiadomość
Chodzisz już z malutką na spacery do smyka czy sama roiłaś wypad? Jedna moja malutka rada-lepiej upierz sobie odrazu,bo zauważyłam że rzeczy ze smyka są duże jak się je kupuje,ale po praniu się trochę kurczą i są mniejsze. Ja się tak nadziałam na rozm.62- bo w sklepie wielkie,ale stwierdziłam a kupie to będzie miał mały na później(odpowiadało to rozmiarowi 68)a po praniu (prane w 40stopniach)zrobiły się o wiele mniejsze i one akurat odpowiadają rozmiarowi 62. Tym sposobem mam za dużo rozmiaru 62 a za mało 68
Wczoraj byliśmy z mężem w nowej galerii w 5 minut ode mnie z domu a mama została z teściową ale dzisiaj Zrobiłam zamówienie online na spodenki i dresy Bo jest promocja minus 40% i zamówiłem sobie poduszkę do karmienia bo w tym momencie mam pożyczoną od koleżanki
Stary 2016-10-07, 20:47   #3606
ja1003
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ewula88 Pokaż wiadomość
Styska to kciuki!!!!!!

Mnie dziś cały dzień boli brzuch jak na okres czuję, że godzina 0 jest blisko

Mamusie,które już maja swoje pociechy czy w szpitalu wykonują usg przed trafieniem na porodówkę? Czy skurcze porodowe miałyście takie jak na okres ale pojawiały się i ustępowały? Styska teraz piszę o bólach krzyżowych i już kompletnie głupieje.

Ja mam ciągły ból i ani razu nie miałam takich przerywanych.
Ja nie miałam USG. Zapytali tylko kiedy ostatni raz byłam u lekarza, ile wtedy ważyło dziecko i jak było ustawione.

Moje skurcze zaczęły się tak, że bolał mnie brzuch tak jak na okres cały czas, dopiero po kilku godzinach zaczął boleć i popuszczać (ale ból nie był jakiś okropny, miewałam przepowiadające boleśniejsze więc na początku nawet nie liczyłam tych skurczy).
No i lepiej żebyś nie wiedziała i nie doświadczyła bóli krzyżowych

Styśka - trzymam mocno kciuki .
Stary 2016-10-07, 21:00   #3607
konwalia39
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ana909 Pokaż wiadomość
Jeszcze nie rozumiałam niczego więcej ale jutro poszukam

Wczoraj byliśmy z mężem w nowej galerii w 5 minut ode mnie z domu a mama została z teściową ale dzisiaj Zrobiłam zamówienie online na spodenki i dresy Bo jest promocja minus 40% i zamówiłem sobie poduszkę do karmienia bo w tym momencie mam pożyczoną od koleżanki
I jak malutka chętnie zostaje z dziadkami? Czy jeszcze nie jest świadoma że jest z kimś innym? Odciągasz mleko na wyjścia czy mm? I w ogóle jak Ci z tym że zostawiasz z kimś małą? Bo ja nie wiem czy nie będe "kwoką" i czy bede potrafiła małego z kimś zostawić

Cytat:
Napisane przez styska1551 Pokaż wiadomość
Siedzę sobie podłączona do ktg ale mi sie nudzi to będę wam zdawać relacje live :p

A to można używać telefonu mając ktg? Sorry za pytanie ale nigdy nie miałam ktg pytam przyszłościowo

Aaa i zapomniałam Wam opowiedzieć jak szumiś działa na mojego brzdąca w brzuchu Włączam szumisia i brzuch mi zaczyna latać we wszystkie strony Dzięki temu udało mi się nagrać filmik jak on tam wywija Także u nas chyba się nie sprawdzi,no chyba że po porodzie się małemu to zmieni. Ale narazie go on pobudza a nie usypia. Ale nie żałuję że kupiłam,bo jakby co to mam komu dać

Edytowane przez konwalia39
Czas edycji: 2016-10-07 o 21:04
konwalia39 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-07, 21:04   #3608
lexi_one
Rozeznanie

Styska - trzymam kciuki za rozwój akcji, co byś nie musiała do grudnia na porodówce koczować

Co do krzyżowych, to współczuję i nie polecam, bo miałam przy pierwszym porodzie i chciałam ściany gryźć, bo nie dość że bolało jak diabli, to jeszcze nie mogłam się ruszać, żeby sobie ulżyć, bo praktycznie cały czas byłam podłączona do ktg i ciśnieniomierza Dopiero po zzo była ulga.

Aniołek 15.10.2015r.
...zawsze będę pamiętać...
lexi_one jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-07, 21:11   #3609
Megula91
Zadomowienie

Dziewczyny jakoś od godziny kluje mnie Bożena... może w nocy się coś rozkręci.. źle mi się chodzi...

26.11.2015

04.08.2017
Megula91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-07, 21:13   #3610
gosia3103
Zakorzenienie

Dziewczyny czytam w miarę na bieżąco ale nie daję rady się odnieść. Pod moją nieobecność mąż odmalował mieszkanie a przy okazji zrobił taki burdel że nie mogę się odgruzować i to mnie absorbuje bardziej niż 2 dzieci Córka jest kochana dla brata ale też zazdrosna, podpisuje się jak może i robi sceny w przedszkolu że nie chce zostać. Byliśmy wczoraj z małym i lekarza- przekroczył już wagę urodzeniową, dziś robiliśmy badania krwi (masakra, z główki i z rączki i już myślałam że nic z tego nie będzie) i poziom bilirubiny wyszedł 12,9, a przy 14 mieliśmy iść do szpitala. W poniedziałek musimy zrobić powtórkę. Poza tym cały czas jestem zmęczona i bolą mnie plecy. Piersi już mniej, nawał powoli mija, krwawienia już takie jak średnio obfity okres. Nie mam szwów więc mogłam się już ogolić tak w temacie depilacji a jeśli chodzi o bóle krzyżowe to przy pierwszym porodzie miałam straszne a przy tym mnie szczęśliwie ominęły. Moje zamówienie też czeka w smyku ale pewnie dopiero w tygodniu mąż odbierze. Żałuję że nie dobrałam nic dla małego bo się okazuje że mam bardzo mało rzeczy na 56. Dziś przy kąpieli nie mogłam już słuchać ryku i podałam smoka. To tyle u nas
Styska powodzenia!

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Stary 2016-10-07, 21:20   #3611
ana909
Erudycja

Cytat:
Napisane przez konwalia39 Pokaż wiadomość
I jak malutka chętnie zostaje z dziadkami? Czy jeszcze nie jest świadoma że jest z kimś innym? Odciągasz mleko na wyjścia czy mm? I w ogóle jak Ci z tym że zostawiasz z kimś małą? Bo ja nie wiem czy nie będe "kwoką" i czy bede potrafiła małego z kimś zostawić

A to można używać telefonu mając ktg? Sorry za pytanie ale nigdy nie miałam ktg pytam przyszłościowo

Aaa i zapomniałam Wam opowiedzieć jak szumiś działa na mojego brzdąca w brzuchu Włączam szumisia i brzuch mi zaczyna latać we wszystkie strony Dzięki temu udało mi się nagrać filmik jak on tam wywija Także u nas chyba się nie sprawdzi,no chyba że po porodzie się małemu to zmieni. Ale narazie go on pobudza a nie usypia. Ale nie żałuję że kupiłam,bo jakby co to mam komu dać
Na tym etapie dziecko nie rozpoznaje nikogo oprócz mamy po zapachu. Czytałam że twarze zaczyna ogarniać jakoś po 1. Miesiacu życia.
Nie odciagam mleka, to nie jest takie proste jak się wydaje żeby odciągnąć. Cycki po unormowaniu laktacji nie produkują zbyt dużo więcej niż to co dziecko je. Po prostu karmię ją i wychodzę jak zaśnie. I staram się być w domu za maks 2-3h ale nie jadę daleko. Teraz ch mam od domu 5 minut samochodem, gdzieś dalej bym się nie wypuściła bez młodej a narazie jest za mała na takie podróże.

Co do spacerów do tej pory ciągle U mnie padało więc dopiero dzisiaj zaczęłam ją werandować na balkonie i mam nadzieję że już w poniedziałek będę mogła wyjść chociaż na 15 minut Ale wszystko zależy od pogody.
Też myślałam że będę kwoka i nikomu małej nie zostawię ale przyszło mi to całkiem łatwo tylko że cały czas się zastanawiam czy na pewno śpi i nie płacze.
Stary 2016-10-07, 21:25   #3612
paula1010
Zadomowienie

Dziewczyny czy ten cholerny czop zawsze odchodzi przed porodem czy moze sie dopiero w trakcie pojawic? Wypatruje go desperacko przy kazdej wizycie w toalecie i nic... 🙈😂

Co do depilacji, to ja kilka dni temu ogarnelam bikini przy pomocy trimera i lusterka, a w dzien porodu przejade maszynka, której praktycznie nie używam. Zazwyczaj wosk albo depilator + krem ale teraz juz niewiele widze 😝

Megula moze akurat sie rozkreci! Trzymam kciuki ✊

Ja poki co kupilam Malemu jedna ksiazeczke kontrastowa, jak sie spr to dokupimy wiecej ✌

Fasolka TZ juz w domu? Pogodzeni? 😊

paula1010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-07, 21:42   #3613
Ewula88
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez paula1010 Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy ten cholerny czop zawsze odchodzi przed porodem czy moze sie dopiero w trakcie pojawic? Wypatruje go desperacko przy kazdej wizycie w toalecie i nic...

Co do depilacji, to ja kilka dni temu ogarnelam bikini przy pomocy trimera i lusterka, a w dzien porodu przejade maszynka, której praktycznie nie używam. Zazwyczaj wosk albo depilator + krem ale teraz juz niewiele widze

Megula moze akurat sie rozkreci! Trzymam kciuki

Ja poki co kupilam Malemu jedna ksiazeczke kontrastowa, jak sie spr to dokupimy wiecej

Fasolka TZ juz w domu? Pogodzeni?

Paula mam identycznie z tym czopem! Szukam, wypatruje i nic a termin porodu za 12 dni

---------- Dopisano o 21:42 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ----------

Cytat:
Napisane przez Megula91 Pokaż wiadomość
Dziewczyny jakoś od godziny kluje mnie Bożena... może w nocy się coś rozkręci.. źle mi się chodzi...

No to kciuki aby sie rozkręciło
Ewula88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-07, 21:42   #3614
Megula91
Zadomowienie

Dziewczyny ja jestem po terminie i czopa nie widzialam 🙈

26.11.2015

04.08.2017
Stary 2016-10-07, 21:48   #3615
gosia3103
Zakorzenienie

Ja jestem po dwóch porodach i nie widziałam czopa

Stary 2016-10-07, 21:51   #3616
styska1551
Zadomowienie

Konwalia- nic mi nie mówiły żebym odłożyła to używałam, godzina pod ktg to trochę nudno :p

Megula- dołącz do mnie Bo sie nudzę trochę :p

A skurcze małe ale regularne. Coś zaczyna. Tylko żeby soe tak do tego grudnia nie zaczynało.

Stary 2016-10-07, 21:55   #3617
ja1003
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bzyczek Pokaż wiadomość
Bluegirl współczuję braku wody, nie da się funkcjonować normalnie. Ale z dwojga złego to lepiej teraz niż jakbyś juz urodziła. Odnośnie ciężarów to regularnie noszę syna który waży 10,5 kg, ostatnio nawet często go noszę bo jest chory, marudny i zeby idą.
Widzę, że nie tylko ja liczyłam na pomoc synka w szybszym rozkręceniu akcji Tak po cichu liczę, że to moje 11kg szczęście jakoś pomogło
A tak jeszcze mi się przypomniało. Któregoś dnia, krótko przed porodem mówię mamie, że chcialabym już urodzić na co moja mama "J. przecież to dziecko nie wie co ma robić. W dzień je ciśniecie na dół (w sensie, że noszę Michała) wieczorami pchacie z powrotem do góry (że niby seks), on biedny chce jasnych sygnałów" - wszystko oczywiście mówione było w żartach

Cytat:
Napisane przez gosia3103 Pokaż wiadomość
Dziewczyny czytam w miarę na bieżąco ale nie daję rady się odnieść. Pod moją nieobecność mąż odmalował mieszkanie a przy okazji zrobił taki burdel że nie mogę się odgruzować i to mnie absorbuje bardziej niż 2 dzieci Córka jest kochana dla brata ale też zazdrosna, podpisuje się jak może i robi sceny w przedszkolu że nie chce zostać. Byliśmy wczoraj z małym i lekarza- przekroczył już wagę urodzeniową, dziś robiliśmy badania krwi (masakra, z główki i z rączki i już myślałam że nic z tego nie będzie) i poziom bilirubiny wyszedł 12,9, a przy 14 mieliśmy iść do szpitala. W poniedziałek musimy zrobić powtórkę. Poza tym cały czas jestem zmęczona i bolą mnie plecy. Piersi już mniej, nawał powoli mija, krwawienia już takie jak średnio obfity okres. Nie mam szwów więc mogłam się już ogolić tak w temacie depilacji a jeśli chodzi o bóle krzyżowe to przy pierwszym porodzie miałam straszne a przy tym mnie szczęśliwie ominęły. Moje zamówienie też czeka w smyku ale pewnie dopiero w tygodniu mąż odbierze. Żałuję że nie dobrałam nic dla małego bo się okazuje że mam bardzo mało rzeczy na 56. Dziś przy kąpieli nie mogłam już słuchać ryku i podałam smoka. To tyle u nas
Styska powodzenia!

I chciał smoka? Ja stwierdziłam, że jak nie będzie chciał to nie będę pchała, ale Adaś nie cierpi zmieniać pieluszki. Nie płacze jakoś specjalnie (chyba że to jest jego płacz, ale przy porodzie inaczej to brzmiało ) ale wierci się, kwili, itp. Chciałam więc spróbować dać smoka na uspokojenie i nie ma szans. Dławi się nim, wypluwa, w ogóle nie chce go brać do buzi.

Cytat:
Dziewczyny ja jestem po terminie i czopa nie widzialam 🙈

Ja miałam wrażenie, że mój odchodził w kawałkach jakiś czas przed porodem, ale czy to było to - zabijcie mnie, nie wiem.
Stary 2016-10-07, 22:11   #3618
ana909
Erudycja

Moja na początku też smoka nie chciała ale teraz potrafi się nim zająć chwilę w czasie kiedy płacze a muszę coś przy niej zrobić. Ale do spania staram się nie dawać. Idę spać bo właśnie zasnęła.

Gosia powodzenia z mieszkaniem
Stary 2016-10-07, 22:13   #3619
Megula91
Zadomowienie

Styska wzięłam prysznic i mi przeszło wiec... chętnie ale póki co spokój; )

26.11.2015

04.08.2017
Stary 2016-10-07, 22:16   #3620
Dominika6
Zadomowienie

Ja1003 o kurde! To zycze Ci zeby waga juz nie leciała nie miałam pojęcia ze taka z Ciebie farciara raczej to w druga stronę działa po ciazy

Styska mam nadzieje, ze rano przeczytam newsa, ze tulisz maluszka

Dominika6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-07, 22:19   #3621
Lunus
Wtajemniczenie

Cytat:
Styska wzięłam prysznic i mi przeszło wiec... chętnie ale póki co spokój; )

Megula a co lekarz ci mowi ? Jakieś wskazówki czy to norma ?

Lunus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-07, 22:20   #3622
słonik
Zakorzenienie

Styska - kciuki!

Ja też czopa nie widziałam. Raz mi się wydawało, że może był, ale to chyba jednak nie on

Malutka po wizycie, ma ok. 3900g, więc nie zapowiada się, żeby udało Jej się jeszcze przewrócić - cały czas pośladki Dostałam skierowanie na CC, mam się stawić w czwartek, także przy dobrych wiatrach za tydzień w piątek będę już tuliła swoje Maleństwo Dzień później mam urodziny, więc będzie to najcudowniejszy prezent Chyba, że zechce wyjść wcześniej - dziś mnie pół dnia pobolewał brzuch jak na okres, także kto wie?
słonik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-07, 22:22   #3623
Megula91
Zadomowienie

Lekarz w czwartek powiedział że nic się nie dzieje że od zeszłego tygodnia nic się nie zmieniło jeśli chodzi o szyjkę itp. 12 października mam się pojawić w szpitalu gdyby samo nie ruszyło.. dzisiaj trochę mnie bolała Bożena ale przeszło.. wiec czekam a w środę się stawiam na wywolanie..

26.11.2015

04.08.2017
Stary 2016-10-07, 22:33   #3624
Skitka
Raczkowanie

Ja już po dzisiejszej wizycie. Troszkę więcej optymizmu we mnie wstąpiło Szyjka skrócona, miękka, główka bardzo nisko. Dostałam skierowanie do szpitala za tydzień, ale lekarz mówi, że raczej się nie przyda
Megula trzymam kciuki, aby się rozkręciło. Kto wie, może czekam na Ciebie?
Skitka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-07, 22:48   #3625
Megula91
Zadomowienie

No nasz duet dzieciowy razem pojawi się na świecie

26.11.2015

04.08.2017
Stary 2016-10-07, 22:52   #3626
gosia3103
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ja1003 Pokaż wiadomość
Widzę, że nie tylko ja liczyłam na pomoc synka w szybszym rozkręceniu akcji Tak po cichu liczę, że to moje 11kg szczęście jakoś pomogło
A tak jeszcze mi się przypomniało. Któregoś dnia, krótko przed porodem mówię mamie, że chcialabym już urodzić na co moja mama "J. przecież to dziecko nie wie co ma robić. W dzień je ciśniecie na dół (w sensie, że noszę Michała) wieczorami pchacie z powrotem do góry (że niby seks), on biedny chce jasnych sygnałów" - wszystko oczywiście mówione było w żartach

I chciał smoka? Ja stwierdziłam, że jak nie będzie chciał to nie będę pchała, ale Adaś nie cierpi zmieniać pieluszki. Nie płacze jakoś specjalnie (chyba że to jest jego płacz, ale przy porodzie inaczej to brzmiało ) ale wierci się, kwili, itp. Chciałam więc spróbować dać smoka na uspokojenie i nie ma szans. Dławi się nim, wypluwa, w ogóle nie chce go brać do buzi.

Ja miałam wrażenie, że mój odchodził w kawałkach jakiś czas przed porodem, ale czy to było to - zabijcie mnie, nie wiem.
Załapał prawie od razu. Córka miała z tym problem i mąż wpadł na pomysł żeby zmoczyć smoczek mlekiem trochę i wtedy poszło bez problemu.
Czop mi też odchodził po kawałku ale niewiele tego było. Z córką mi odszedł jak byłam na wywołaniu z cewnikiem, akurat leżałam pod ktg i mówię do położnej że chyba mi wody odchodzą a ona zajrzała i mówi że skąd, to tylko czop ale pamiętam że ona mnie jakoś trochę powycierała no i w efekcie nie widziałam dziada
Stary 2016-10-07, 23:12   #3627
pearl126
Zadomowienie

Jak tam nasza grudniówka? Czekasz na mnie czy nie?

Ja porodem sie nie pochwale, ale dzis skończyliśmy pokoj dla Maluszka wiec w sumie gdyby nie remont (maz stwierdził,ze musi sufit podwiesić i odmalować) to mogłabym juz rodzic zdj w załączniku PS. Na zdj nie widać, ale jedna ściana jest szaro miętowa, w paseczki. ImageUploadedByWizaz Forum1475874745.256764.jpg
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg ImageUploadedByWizaz Forum1475874723.554303.jpg (970,3 KB, 26 załadowań)

pearl126 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-08, 00:47   #3628
Fasolka10
Zakorzenienie

Paula jeszcze nie przyjechał. .. promy miały opóźnienie ze względu na sztorm

Styska dawaj kobietko wykurzaj Stasia

Mikołaj- 16/10/2016 3650g 55cm

Stary 2016-10-08, 02:38   #3629
styska1551
Zadomowienie

I wszystko ucichło kazali mi spać zbierać siły a tutaj sie budzę i cicho :/ ciekawe czy bedą wywoływać

Stary 2016-10-08, 03:04   #3630
bzyczek
Rozeznanie

Nie śpię od 2 h, liczę skurcze, jak tak dalej będzie to budzę męża i dzwonimy po tesciowa niech przyjeżdża do syna. Na razie tak co 8-10-6min ale nie przechodzi. Wieczorem tż robił masaż szyjki i może coś ruszyło
bzyczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości