|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3811 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Idzie WRZESIEŃ, wielkie mamy brzuszki-wnet przytulimy nasze maluszki!Wrześniówk
Cytat:
Swoją drogą takie malutkie dzieci są przekochane i przeurocze, ale o wiele łatwiej by było gdyby mogły jakoś przekazać co im dolega...masakra jak dziecko płacze a ty nie wiesz dlaczego. Heh... Takie uroki rodzicielstwa. ... Ja już tydzień przeżywam jutrzejsze szczepienie...mamy o 12 a o 16:10 usg bioderek. Potem jeszcze w czwartek ja mam wizytę kontrolna u gina, bo w pt minęło 6 tygodni od porodu i na tym zakończymy "lekarski tydzień". Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3812 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Idzie WRZESIEŃ, wielkie mamy brzuszki-wnet przytulimy nasze maluszki!Wrześniówk
Cytat:
Dzisiaj w nocy podawałam mu butelkę z odciągniętym mlekiem kładłam go spać a sama odciągałam następne. Rano go przystawiłam do piersi, do jednej a potem do drugiej jak się już niecierpliwił i nawet pojadł trochę. Niestety znowu wróciłam do kapturków bo piersi znów nie chciał łapać. Myślałam że dalej głodny bo językiem mielił więc dałam mu jeszcze 30 ml mm i zwymiotował mi wszystko na plecy i na pościel jak go odbijałam. Chyba jednak za dużo. Dobrze że wczoraj byłam zbyt leniwa żeby pościel do prania zmienić, bo chyba bym się zdenerwowała jakby mi zwymiotował na świeżą pościel .
|
|
#3813 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
U Nas ciężko czas bo Mała dostała katarku i jest różnie: /. Dziś idziemy pokazać się do lekarza. Zastanawiam się czy przez to wszystko jej nie przegrzewam. Jak ubieracie swoje dzieci po domu ? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#3814 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Po domu body z krótkim plus pajac albo body z długim i spiochy. W domu mam 22 stopnie. Czasem ma zimne łapki i nóżki ale trochę. Jak ma bardzo zimne to dokrywam czymś cienkim, ostatnio pieluchą flanelową. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3815 |
|
Zadomowienie
|
14 października Żabka będzie miała równy miesiąc i melduję, że jeśli przeszła jakikolwiek skok rozwojowy, to zauważyłam tylko zwiększenie apetytu, mniejszą cierpliwość wieczorem do hałasu oraz ze trochę ciężej jej zasnąć samej.
Także straszenie skokiem pozostało póki co straszeniem
|
|
#3816 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Parę razy go na początku przegrzałam to potówek dostał, ale to było jak zaczęłam go przykrywać więcej niż jednym kocem. Moja mama oczywiście ciągle mi klarowała że powinnam go ubierać jeszcze w czapkę skarpety i rękawiczki
|
|
#3817 |
|
Zakorzenienie
|
U Nas właśnie Tatuś przyniósł przeziębienie i przeszło najpierw na Mnie a później na Młodą.
Ja w domu ubieram w body +spiochy lub polspiochy a na noc pajac. Też mi mama zasugerowla ze za lekko jest ubrana dlatego złapała przeziębienie. Tyle że jak ja też grubiej ubralam to zasnąć nie mogła i darla się wnieboglosy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#3818 |
|
Rozeznanie
|
Ja w domu ubieram w body z długim rękawem + dresy na dół lub pajac. Też jestem zdania że lepiej nie przegrzewać.
Powiedzcie mi dziewczyny ile tak średnio śpią Wasze pociechy. U mnie mały ma 17 dni, a w ciągu całej doby prześpi ok. 8-9 godzin. Wydaje mi się że trochę to mało jak na takie maleństwo. Sen jest dodatkowo płytki, wystarczy, że chcemy go przenieść do łóżeczka a za 2 minuty jest ryk. Najlepiej mu w łóżku przy nas, na rękach, byle blisko człowieka. Z mężem mamy codziennie kryzys, bo jak na początku zdarzało mu się przespać ciągiem 4-5 godz. to teraz tak 1,5 max.
|
#3819 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja jakieś 2 tyg temu zaczęłam mu taki rytuał senny że po 19 daję mu butelkę na noc troszkę posiedzi z nami tak żeby sie wyciszył, potem zanoszę go do łóżeczka i czytam mu 3 strony książki spokojnym głosem i zostawiam go tak że po 20 juz śpi. Potem mam 2 godz dla siebie, (powiedzmy) w drugim pokoju i na noc kładę sie w jego pokoiku. Przed północą się budzi, przewijam karmię i kładę spać tyle że już bez książki. Czasami podam smoka jak krzyczy i jak wypluje. Przy kolejnej pobudce tak samo. Na razie mam w nocy 3, 4 pobudki. Z początku był płacz ale tylko pierwszego dnia przez jakieś półtorej godziny gdzie tylko mu podawałam smoka jak wypluwał, ale teraz sam zasypia jak się obudzi. No oczywiście ostatnie pare dni to mam trochę wyjete z tego schematu bo przez to że go boli ssanie to się nie najada i się budzi częściej albo bardziej nie zasypia. Mąz tez go nosił na rękach żeby go uśpić ale też zauważyliśmy że to dobre tylko na chwilę bo nawet jak położy go z delikatnością sapera to zaraz się budzi.
|
|
#3820 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Na noc zasypia około 23 i budzi się co 2,5-3,5h, 2 razy przespała ponad 4 ciągiem. Między tymi pobudkami potrafi nie spać 0,5-1,5h to zależy czy nie trzeba 2 razy przewijać bo po każdym przewijaniu musi być cyc wstaje na dzień koło 10 i potem do 14 nie ma szans na sen, czasem dłużej. Dziś dziwnie bo pospała godzinę o 10.30, potem na spacerze o 14 znowu godzinę i jeszcze raz o 16.30. właśnie się obudziła i pewnie nie będzie dłuższego spania aż do nocy. Nie ma problemu z odlozeniem jej, nawet mam wrażenie że wygodniej jej spać na materacu niż na rękach. Dzisiaj taką nie do końca śpiącą odlozylam do wózka z szumisiem i sama poszła spać. Zapisujesz sobie gdzieś godziny spania i karmienia? Ja mam apke i mi bardzo ułatwia życie, wiem ile spi i w jakich godzinach, zaczyna to mieć swój rytm, mogę powoli myśleć o planowaniu rozkładu dnia No i próbuje jej wyrobić nawyk spania z pieluchą przy twarzy. Mój bratanek tak sobie przypadkiem wyrobił i mają z nim teraz Luz, bo zostawiają w łóżeczku z ulubionym kocykiem, on się do niego przytula i sam usypia. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
chrupcia nareszcie na świecie! chrupek 32/40 Edytowane przez chrupa Czas edycji: 2016-10-11 o 17:42 |
|
|
|
|
#3821 |
|
Zakorzenienie
|
Ja powiem szczerze że nie wiem ile moja śpi.
Na takie dni jak dzisiaj ze zaliczyła 2 drzemki po 20 min ![]() A czasem ma taki dzień że budzi się co 3h zjeść. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#3822 |
|
Rozeznanie
|
Mój śpi średnio koło 14-16 godZin. Jednorazowo w dzień najdłużej około 1,5godz. W nocy max 5godzin, choć rzadko się to zdarza, raczej 3godz.
Ledwo żywa jestem. Właśnie biorę gorącą kąpiel, po Niej lykne paracetamol na gorączkę i paskudny ból głowy i idę spać. Mam nadzieję że Młody pospi trochę dłużej dziś, bo zdecydowanie mam najgorszy dzień, jutro już będzie lepiej. Jakiś wirus mnie dopadł, bo cora też chora, Tesco i tak samo. Myślę że cora ze szkoły prZyniosła bo ona najdłużej chora. A w weekend byliśmy u teściów. Młody na szczęście (tfu tfu przez lewe ramię nic nie złapał. Oby tak pozostało. Dziś miał dzień dobroci dla taty, większość dnia razem byli i normalnie po kilku minutach ryk, a dziś z tatusiem i tatusiem, aż miło było patrzeć ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3823 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o spanie to z dnia na dzień śpi coraz mniej. W pierwszym miesiącu spał praktycznie od karmienia do karmienia co 3 h jak w zegarku, a teraz ma 6 tygodni i w ciągu dnia ma już więcej godzin aktywności, czasem zaśnie od razu po karmieniu i obudzi się za 2,5-3 h, różnie, zależy od dnia. W nocy przerwy od 3 do 5 h, a dziś po męczącym dniu przespal dobre 7,5 h ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3824 |
|
Raczkowanie
|
Ja mojego tez ubierałam w body z długim rękawem i półśpiochy a na noc w pajaca, ale ostatnio moja mama mi jakieś pranie mózgu zrobiła, ze zrobiło się zimno i mu zimno i żebym body z krótkim i kaftanik zakładała. Ogólnie nie wiem co z tymi osobami starszymi, że by te dzieci tak okrywały. Ja jak tylko zostawię małego odkrytego i wyjdę z pokoju a moja mama jest to jak wracam już jest nakryty. Ostatnio mi go nawet jak karmię zaczęła przykrywać to ją uświadomiłam że w domu jest 23 stopnie mały nie jest zziębnięty a jak go tak przyzwyczaję że jest tak grubo w domu poubierany to ciekawe w jaki sposób z nim na dwór w zimę wyjdę i w co go wtedy ubiorę. A ona paniuje, że mu zimno bo czasami ma czkawkę oi jak leży na pzewijaku to mu czasami tak broda lata i że to podobno też objaw że mu zimno.
Mój w dzień prawie wcale nie śpi. Wczoraj miał jakiś dziwny dzień bo prawie cały przespał, aż się zastanawiałam czy nie chory. Dzisiaj obudził się o 6 30 i mnie uprzedził więc w biegu musiałam się ubierać i nie spał do 11 30, już myślałam że dalej nie będzie spał ale włączyłam jakąś kołysankę i o dziwo zadziałało od razu i usnął, tylko teraz jestem skazana na słuchanie jakiegoś plumkania, bo boję się że jak wyłączę to się obudzi. |
|
|
|
#3825 |
|
Zakorzenienie
|
No to widzę że wszystkie ubieramy dzieci podobnie a nawet tak samo ,dzieciom jest dobrze tylko otoczenie ma problem
![]() Co do mam. Moja już zauważyła że Mała nie lubi być przykryta nie wiadomo jak.Za to Teściowa jak już jest to ja przykrywa po szyję: .Jak Tz wysyła zdjęcie to pyta czy jej nie zimno .A co najlepsze jak byłam w ciąży przekazała nam mnóstwo ciuchów po kuzynów Tz która urodzila się rok temu w maju.Rok temu byl ciepły rok ,ciepła wiosna ,upalne lato i większość to letnich ciuchów.Polowa nam zbędnych Ale oczywiście teściowa twierdziła "ze przecież wrzesień ciepły, na pewno nam się przydadzą ".Az mam ochotę jej to teraz przypomnieć ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#3826 |
|
Zadomowienie
|
U nas w domu body z krótkim rękawem i cienki śpioszek. Na noc w pieluszce i cienkim kaftaniku idzie spać do rożka. Albo do nas do łóżka ostatnio, bo walczę o oduczenie jej nocnego czuwania,bo się jej jakieś włączyło
A przeżyć je mogę tylko metodą: butelka którą zasysa blisko godzinę (120ml pite na 3 raty, nie daje sobie rady na raz z taką ilością zwykle), odbijanie, pieluszek (jeśli wymaga zmiany) a potem przytulam do siebie, daje smoczek, ściskam rączki i tą metodą przez godzinę ona sobie mruczy i wydaje inne ciekawe dźwięki a ja drzemię. Godzinę po karmieniu pieluszek zwykle jest już do zmiany, więc zmieniamy i wtedy może iść spać.Co do tego ile średnio śpi to muszę spojrzeć w aplikację, bo notuję jej rytm dobowy. W ciągu ostatnich 7 dni przespała ok 95 godzin. Wychodzi średnio 13 na dobę. Startowaliśmy od 20. Wczoraj mi pokazuje np. 14 godzin. Także 14-16. I to głównie dlatego, że kazano mi ją wybudzać do karmienia, bo spała po 5-6h i nie przybierała. A jak ją nauczyłam wstawać co 3h tak skróciło jej się spanie. Teraz miewa czasami chęci na dłuugie drzemki a ja ją wybudzam za dnia, żeby nie wstawała mi w nocy. Matka moja nie dawała wiary, że trzeba niemowlę budzić, no bo dzieci jak śpią, to się nie budzi. Pomieszkała z nami 6 dni i uznała, że istotnie to dziecko by się zagłodziło bez pobudek. Od tamtego czasu śpi mniej, ale nadal dużo
|
|
#3827 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przez te pleśniawki to jak go przystawiałam do piersi to jadł z częstymi przerwami i mimo że się nie odrywa i zasysa to się wierci na wszystkie strony i zasysa powietrze a potem jak dorzucam butelkę to też zje chętnie tylko że połowę uleje nawet jak mała porcja więc karmię go od 2 dni tylko ściąganym i mm. Próbowałam go odbijać między cyckiem a butelką ale dalej to samo. Mam pytanie do dziewczyn u których dziecko normalnie przybiera na wadze przy kp. Karmicie jednorazowo z jednej piersi a dłużej czy przystawiacie na dwie krócej. Mi położna kazała jakieś 2 tyg temu karmić z jednej na dłużej (pomogło ale męczące zwłaszcza jak dzieć niecierpliwy bo już te końcówki to tak trochę kiepsko lecą mimo że mleko bardziej kaloryczne niby). Ale ostatnio czytałam że żeby pobudzić laktację to trzeba zmieniać i to najlepiej systemem 7-5-3 min. Ja teraz jak karmię to właśnie zmiana po mniej więcej 10 min ale to bardziej z musu bo się mały wierci i niecierpliwi. Potem jeszcze dociągam. Nie wiem jak to się na wadze odbije.
|
|
#3828 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A parę dni temu znalazłam tekst nishki, w której położna porównał kp do obiadu. Najpierw kompot, później danie główne, a na koniec deser. A przy zmianie piersi przy każdym podejściu jest tylko kompot ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3829 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3830 |
|
Zadomowienie
|
Ja z jednej, czasem z dwóch jak chce. Trzymam przy jednej do 20 minut max, potem druga. Nawet w piersiach czuję jak już prawie nic nie ma, inaczej ssanie czuć
wtedy zmieniam jak jeszcze chceWysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#3831 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 21:48 ---------- Poprzedni post napisano o 21:46 ---------- Cytat:
))) Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 21:50 ---------- Poprzedni post napisano o 21:48 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 21:54 ---------- Poprzedni post napisano o 21:50 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3832 |
|
Zadomowienie
|
Dla ciebie to lepiej że ci nic samo nie leci
strasznie to wkurzajaceWysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#3833 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 04:37 ---------- Poprzedni post napisano o 04:35 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 04:39 ---------- Poprzedni post napisano o 04:37 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 04:42 ---------- Poprzedni post napisano o 04:39 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3834 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Właśnie sprawdzilam i Lusia potrafi jeść/wolac cyca nawet 14 razy na dobę... W dzień się dużo domaga i często mało efektywnie. Ale na razie jej nie odmawiam widocznie potrzebuje bliskości Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3835 |
|
Rozeznanie
|
Hej hej
Czytam i czytam i udało mi się wreszcie nadrobić. Mój śpi i śpi a w poniedziałek będzie mieć miesiąc. Ma 2 przerwy po ok 1,5-2 godz nie spania. Wtedy leżakuje trochę się nosimy i tak na zmianę. Nocki też pięknie przesypia. Karmię go naprzemiennie raz lewa raz prawa co ok 3 godz. Ale jak nie śpi to częściej jest przy cycku. Od ponad tygodnia jesteśmy z Adasiem w szpitalu dlatego też ciężko mi czytać i pisać. Cały dzień z nim siedze a na noc niestety do domu bo nie mogę zostać z nim przez remont w szpitalu bo nie ma miejsc. Dostał gorączki w nocy 39. Zrobili mu wszystkie możliwe badania z punkcją włącznie. Okazało się że ma zapalenie ucha, gardła i dróg moczowych. Dostaje antybiotyki. Było z nim bardzo źle leżał w inkubatorze 2 -3 dni. Teraz jest już dobrze. Czekam jeszcze na laryngologa i jak ucho ok to jutro może do domu wyjdzie. Jestem załamana pobytem na tym oddziale. Tragedia tam jest. Strasznie mi szkoda mojego dziecka że musi tam zostawać z takimi ☠☠☠☠ami. |
|
|
|
#3836 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3837 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tez korzystam z tego Baby menagera do notowania tylko że ta moja wersja jest trochę męcząca bo np nie ma możliwości zmian jak wpisze coś i zapiszę, albo nie mogę zmienić godziny jak np podaję butelkę i jak się spóźnię z zapisem to muszę wpisywać godzinę ręcznie w notatce, a jak zapomnę wpisać to nie mogę zmienić zapisu. Trochę to męczące.
U nas dzisiaj nowy problem bo młody od 2 dni kupy nie może zrobić i się strasznie spina. Pewnie przez to że dostał więcej mm w ostatnie dni. Niby go przepajam tak jak lekarka wskazała. We wcześniejsze dni tez trochę zaczął się problem z tą kupą ale zazwyczaj w nocy nadrabiał. Dzisiaj już próbowałam wszystkiego i podgrzewanie mleka i koperku i zginanie nóg i masaż brzucha i ciepła butelka przy brzuchu (to mu akurat nie podpasowało bo wrzeszczał jeszcze bardziej). Na koniec poszedł czopek i czekamy bo zasnął na razie.
|
#3838 |
|
Rozeznanie
|
Witam mamy wrześniowe.
Mój synek lada moment skończy 3 miesiące, na szczęście ominął nas problem kolek- dlatego pozostało mi nowe w ogóle nie otwierane całe opakowanie Sab Simplexu. Gdyby któraś z Mam potrzebowała, proszę napisać na priv. ![]() Pozdrawiam. Mama lipcowa 2016.
|
|
#3839 |
|
Zadomowienie
|
A dopiero co zamówiłam :-/ No nic, puszczę informację dalej.
|
|
#3840 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 04:18 ---------- Poprzedni post napisano o 04:12 ---------- Wypełniona Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Senza l'amore sarei solo un ciarlatano, Come una barca che non esce mai dal porto. Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2016-10-17 o 15:25 Powód: Ankieta w cytacie. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:37.

.

wstaje na dzień koło 10 i potem do 14 nie ma szans na sen, czasem dłużej. Dziś dziwnie bo pospała godzinę o 10.30, potem na spacerze o 14 znowu godzinę i jeszcze raz o 16.30. właśnie się obudziła i pewnie nie będzie dłuższego spania aż do nocy. Nie ma problemu z odlozeniem jej, nawet mam wrażenie że wygodniej jej spać na materacu niż na rękach. Dzisiaj taką nie do końca śpiącą odlozylam do wózka z szumisiem i sama poszła spać. 

.Jak Tz wysyła zdjęcie to pyta czy jej nie zimno