Lutówki 2017 ❤ cz. IV - Strona 18 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-10-16, 18:58   #511
Shiruvii
Zakorzenienie

GG do Shiruvii Send a message via Skype™ to Shiruvii
Dot.: Lutówki 2017 ❤ cz. IV

Cytat:
Napisane przez axn22 Pokaż wiadomość
Skąd ja to znam

Ja chyba nie planuję kupować jakichś ekstra otulaczy itp, rożek najtańszy bo w szpitalu jest na liście obowiązkowych rzeczy do wzięcia...

W domu może spróbuję w coś zawijać w ten sposób jak pokazałaś tak... na krokieta
Na krokieta hahahah

Trzymam kciuki za jutrzejsze wizyty

Cinderella is a proof that a new pair of shoes can change your life
Shiruvii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-16, 19:02   #512
ewemis
Raczkowanie

Witam mamusie w tą deszczową
Dzisiaj z nudów zaczęłam sobie odhaczać listę wyprawową,którą mam w takim poradniku od położnej i zostało mi w sumie 5pozycji
Według poradnika brakuje mi tylko laktatora, zmiany pościeli, zmiany prześcieradeł, czapeczek w tym zimowej i śliniaków lista co prawda jest dość prosta i minimalistyczna,ale poczułam wielką ulgę na zasadzie "ogarnę "
Kocyki minky szyje mi teściowa, ja wybrałam materiały ( chabrowe minky i bawełna szara w koty ) a ona tam mi czaruje
Hurtowo leci mi od razu 3 zimowy,letni i średni który pełni również funkcje rożka
ewemis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-16, 19:04   #513
sQuaara
Zakorzenienie

Mogłabyś szanowna teściowa zapytać czym wypycha te kocyki żeby były cieplejsze ) dzięki!!
Stary 2016-10-16, 19:15   #514
ewemis
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sQuaara Pokaż wiadomość
Mogłabyś szanowna teściowa zapytać czym wypycha te kocyki żeby były cieplejsze ) dzięki!!
W Katowicach jest sklep z materiałami, ale sprzedają też na allegro http://allegro.pl/listing/user/listi...us_id=29004513 gdzie sprzedają silikonowe owaty na metry o różnych gramaturach i kupiłam 400g na kocyk zimowy, 200g na rożek pośredni i 120g na letni maja też dobry gatunkowo polarek minky i duży wybór wzorów bawełny
ewemis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-16, 19:16   #515
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:
Napisane przez Shiruvii Pokaż wiadomość
Jak podczytuje inne watki na Poczekalni to sie zastanawiam czy u nas tez beda takie "niespodzianki" - listopadowki juz ostro ruszyly, na grudniowkach tez juz bylo jakies wypakowanie.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Oby do 38 tyg wytrzymać, choć z reguły pewnie będzie ciężko, często są wcześniejsze porody.
Stary 2016-10-16, 19:20   #516
Mojra87
Zadomowienie

Dobry wieczór! tż zabrał A do sklepu po pieczywo, więc wreszcie mam 5 minut dla siebie... I do mnie przyplątało się przeziębienie - kicham, prycham i leje mi się z nosa

Dzięki dziewczyny za info o poprawnym zakładaniu rajstop ciążowych budyń ciążowy ale nie do końca - czułam, że coś nie tak z moim myśleniem

sQuaara - super, że z serduszkiem ok!

zuzzka - ja miałam przy starszej córce te pieluchy z motherhood - i bawełniane i tetrowe fajne są, całkiem dobrej jakości tylko faktycznie jak dziecko ulewa, to zwykłe tańsze są praktyczniejsze, bo czasami i kilka na dzień wtedy idzie... ja te miałam jako "wyjściowe" a w domu to zwykłe białe/kolorowe tanie pepco

małaMi - odebraąm te leginsy z paczkomatu i są całkiem fajnej jakości, tylko nie powiem, żeby były mega grube.... Mają meszek od spodu, ale myślę, że na teraz a nie na mroźną zimę...

Wy tu o ciastach i pysznych obiadach - ja też upiekłam ciacho - szarlotkę na półkruchym cieście z pianką budyniową pół tortownicy pochłonęłam sama

Co do kocyków, to faktycznie na początek te mniejsze są ok, ale można kupić od razu te 100x75 i na dłużej wtedy starczą ja mam po córce jeden z tk maxx z taką przytulanką-szmatką firmy blanket&beyond (i do kompletu otulacz, którego córa nie trawiła ), jeden tkany z motherhood - mój ulubiony i jeszcze 3 polarowe

Edytowane przez Mojra87
Czas edycji: 2016-10-16 o 19:23
Mojra87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-16, 19:25   #517
sQuaara
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewemis Pokaż wiadomość
W Katowicach jest sklep z materiałami, ale sprzedają też na allegro http://allegro.pl/listing/user/listi...us_id=29004513 gdzie sprzedają silikonowe owaty na metry o różnych gramaturach i kupiłam 400g na kocyk zimowy, 200g na rożek pośredni i 120g na letni maja też dobry gatunkowo polarek minky i duży wybór wzorów bawełny
Dzięki ja na lato robię minky+bawełna i nic tam nie wsadzam
Stary 2016-10-16, 19:39   #518
zuzkka
Zakorzenienie

Cytat:
Na wstępie raportuje że serduszko mojego synka ma się super badanie pół godziny tylko o serduszku jak najechalisny na główkę na sekundę to maly z rozdziawionej buźki przeszedł w uśmiech dla mamusi
Mega jestem szczęśliwa bo od początku mieliśmy ryzyko z tym serduszkiem )

Kurde bo tak właśnie myślałam a te pakowane które widziałam jakoś tak głupio musiały być w takim razie poskladane... ;D

A masz maszynę? Chętnie kupię

Marzy mi się zimowa tez ale o narzeczenskiej też takiej marzyłam i śniegu ani pół dnia nie było ;D więc się nie nastawiam... A chciałabym w grudniu bo w połowie stycznia to na ostatnich nogach będę...

---------- Dopisano o 15:42 ---------- Poprzedni post napisano o 15:41 ----------

Wiadomo z.szablonami i malowaniem co komu pasuje
My tak spróbujemy, jak będzie szło jak po grudzie to zamówię szablon ))
Gratulacje 😍

---------- Dopisano o 19:39 ---------- Poprzedni post napisano o 19:38 ----------

Cytat:
Napisane przez mariea Pokaż wiadomość
No i super, że maluszek zdrowy bardzo się cieszę

ja juz dzis nie będę pisać, to poproszę kciuki za moją jutrzejszą wizytę
wiem, że jutro sporo dziewczyn ma wizyty, trzymam kciuki za wszystkie i każdą z osobna

co do sesji, to my ciążowej nie robimy, ale chętnie zrobimy po narodzinach maluszkową i rodzinną. Moja koleżanka ze studiów się tym zajmuje, to spytam jej później o cennik
milej reszty niedzieli kochane
Kciuki 😊 Ja jutro też na 8:20 lecę na połówkowe nr 2

zuzkka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-16, 19:46   #519
MartaMagda
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lolita25 Pokaż wiadomość
Oby do 38 tyg wytrzymać, choć z reguły pewnie będzie ciężko, często są wcześniejsze porody.
Ja już Wam mówiłam, że rodzę w styczniu
Stary 2016-10-16, 20:13   #520
s i l v e r
Zakorzenienie

Cytat:
Na wstępie raportuje że serduszko mojego synka ma się super badanie pół godziny tylko o serduszku jak najechalisny na główkę na sekundę to maly z rozdziawionej buźki przeszedł w uśmiech dla mamusi
Mega jestem szczęśliwa bo od początku mieliśmy ryzyko z tym serduszkiem )
super!
Cytat:
wiem, że jutro sporo dziewczyn ma wizyty, trzymam kciuki za wszystkie i każdą z osobna
KCIUKI!
Cytat:
w ogole dzis znow z szybkich pomiarów pani uznałą "to co porod 31.01?" po raz 3ci... ;D

Cytat:
Napisane przez Shiruvii Pokaż wiadomość
Jak podczytuje inne watki na Poczekalni to sie zastanawiam czy u nas tez beda takie "niespodzianki" - listopadowki juz ostro ruszyly, na grudniowkach tez juz bylo jakies wypakowanie.

o kurcze. Muszę iść zobaczyć
Cytat:
Napisane przez lolita25 Pokaż wiadomość
ja córę urodziłam dokładnie w 38tyg. Ciekawe jak teraz będzie
Cytat:
Napisane przez Mojra87 Pokaż wiadomość
Dobry wieczór! tż zabrał A do sklepu po pieczywo, więc wreszcie mam 5 minut dla siebie... I do mnie przyplątało się przeziębienie - kicham, prycham i leje mi się z nosa
zdrówka!
Cytat:
Napisane przez zuzkka Pokaż wiadomość

kciuki!
Stary 2016-10-16, 20:34   #521
sQuaara
Zakorzenienie

Cytat:
Gratulacje 😍

---------- Dopisano o 19:39 ---------- Poprzedni post napisano o 19:38 ----------

Ja też na 8... Ale.wieczorem

Cytat:
Napisane przez s i l v e r Pokaż wiadomość
super!

KCIUKI!

o kurcze. Muszę iść zobaczyć

ja córę urodziłam dokładnie w 38tyg. Ciekawe jak teraz będzie

zdrówka!

kciuki!
Pazdziernikowki zaczęły w lipcu

Ja uznałam źe jak popracuje do 1grudnia to luz...A doszło do mnie ze to 31 tydzień będzie i w sumie jakoś super długo mogę się wcale nie luzowac...
Stary 2016-10-16, 20:51   #522
axn22
Zakorzenienie

Cytat:
Ja uznałam źe jak popracuje do 1grudnia to luz...A doszło do mnie ze to 31 tydzień będzie i w sumie jakoś super długo mogę się wcale nie luzowac...
18 grudnia to dość długo Ja planuję max do 11 listopada
axn22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-16, 21:01   #523
sQuaara
Zakorzenienie

Cytat:
18 grudnia to dość długo Ja planuję max do 11 listopada
1grudnia ostatnie 5tygodni zdalnie czyli 2-3 w biurze(głównie dla towarzystwa), 2-3 w domu
Mój plan bardzo pierwotny był taki sam... Pozbiej był taki ze juz miałam być na L4(oficjalnie jutro 1 dzień) a wyszło jak wyszło i opłaca mi się być do grudnia
Stary 2016-10-16, 21:09   #524
MartaMagda
Zakorzenienie

Cytat:
1grudnia ostatnie 5tygodni zdalnie czyli 2-3 w biurze(głównie dla towarzystwa), 2-3 w domu
Mój plan bardzo pierwotny był taki sam... Pozbiej był taki ze juz miałam być na L4(oficjalnie jutro 1 dzień) a wyszło jak wyszło i opłaca mi się być do grudnia
Też bym chciała, ale ja normalnie wysiedzieć nie mogłam.

Na L4 jest mi zdecydowanie lepiej, chociaż nieopłacalnie finansowo
Stary 2016-10-16, 21:38   #525
sQuaara
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MartaMagda Pokaż wiadomość

Ja mam własbie ten luz że ludzie o mnie dbają a dwa mam możliwość pracy z domu na maila i telefon nie wykonuje swoich obowiązków w 100% więc nie mam stresu w ogóle... Tylko kolejny tydzień mam pełen etat u klienta na mega speedzie
Ja chciałam zacząć od 11.11 pozbiej 1.11 później połowa pazdzierbika... Ale jak przyszło co do czego to mi przykro że miałabym wrócić w 2018 i sie prawie z tymi ludźmi nie widywac i zostać w domu... Jakoś to nie po mojemu i chyba panikuje ze będzie mi smutno i nudno..

---------- Dopisano o 21:38 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ----------

Cytat:
Napisane przez GAgnieszka89 Pokaż wiadomość
Muszę poszukać koniecznie takiej poduszki...

Z allegro poduszka qmed
Stary 2016-10-16, 21:41   #526
Escorpio
Zakorzenienie

Cytat:

co do sesji, to my ciążowej nie robimy, ale chętnie zrobimy po narodzinach maluszkową i rodzinną. Moja koleżanka ze studiów się tym zajmuje, to spytam jej później o cennik
milej reszty niedzieli kochane
Kciuki za wszystkie jutrzejsze wizyty
Jakbyś dowiedziała się o ceny takiej sesji, to daj znać, bo nawet nie wiem ile to dużo Jest u mnie w mieście taka fotograf, która zajmuje się fotografowaniem dzieci. Śliczne te zdjęcia i myślę, że raz w życiu można tak z noworodkiem zaszaleć

Cytat:
Napisane przez ewemis Pokaż wiadomość
Oooo już czuję, że poproszę żeby mama mi coś uszyła

Cytat:
Ja będę aktywna zawodowo do Świąt Bożego Narodzenia. Na szczęście nie jest to praca 8h przed biurkiem, więc myślę że dam radę i zdrowie mi pozwoli. Zresztą jak już kiedy wspominałam, dłużej na urlopie bym oszalała.
Escorpio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-16, 21:51   #527
axn22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Escorpio Pokaż wiadomość
Zresztą jak już kiedy wspominałam, dłużej na urlopie bym oszalała.
Też mam obawy i przeciągam za każdym razem żeby na te L4 nie iść...

pare dni na zakupy... pare na swiąteczne porządki... planuje, że troche sie doedukuje i zawodowo i 'dzieciowo'... ale nie wiem czy dam rade czas zapełnić tak w 100% ...

Moja praca to 8h przed komputerem +1,5h na dojazdy (ale nie jeżdzę codziennie). Chciałabym od tego kompa odpocząć trochę dla zdrowia...

W ogóle to nie wyobrażam sobie, że z brzuchem zimą dam radę odśnieżyć i obdrapać auto Teraz ledwo sięgałam środka szyby....
Stary 2016-10-16, 22:00   #528
Escorpio
Zakorzenienie

Cytat:
Też mam obawy i przeciągam za każdym razem żeby na te L4 nie iść...

pare dni na zakupy... pare na swiąteczne porządki... planuje, że troche sie doedukuje i zawodowo i 'dzieciowo'... ale nie wiem czy dam rade czas zapełnić tak w 100% ...

Moja praca to 8h przed komputerem +1,5h na dojazdy (ale nie jeżdzę codziennie). Chciałabym od tego kompa odpocząć trochę dla zdrowia...

W ogóle to nie wyobrażam sobie, że z brzuchem zimą dam radę odśnieżyć i obdrapać auto Teraz ledwo sięgałam środka szyby....
Podejrzewam, że gdybym miała być 8 godzin w pracy przed komputerem, to na urlop poszłabym wcześniej. Ale moja "praca" nie jest typowa, nie muszę i nie jestem w niej codziennie, czasem dłużej, czasem krócej, raz siedzę, a raz stoję Także robię to, co normalnie robiłabym w domu i przy okazji widzę się z ludźmi. A dojeżdżam 10 min w jedną stronę. Martwi mnie jedynie to, że już może być śnieg i za kierownicą będę się po prostu bała...
A co do środka szyby, to nie dosięgałam nawet bez brzucha Zorietowałam się dopiero po zakupie, jak nadeszła zima

Edytowane przez Escorpio
Czas edycji: 2016-10-16 o 22:01
Stary 2016-10-16, 22:07   #529
axn22
Zakorzenienie

Cytat:
A co do środka szyby, to nie dosięgałam nawet bez brzucha Zorietowałam się dopiero po zakupie, jak nadeszła zima
Aha To jak sobie radzisz? Psikaczka i czekasz?
Ja w zeszłym roku kupiłam sobie szczotę do odśnieżania na takiej długaśnej rączce więc ok ale z drapaniem miewam problemy

Sama praca przed komputerem mi nie przeszkadza i się w niej nie przemęczam, no i często z domu pracuję. Nawet na L4 będę przed nim siedzieć edukując się, kupując wyprawkę itp Ale o dojazdy się boję bardzo... jeżdzę mega niebezpiecznymi drogami... lekki deszcz i na mojej trasie jest co najmniej kilka wypadków... już nie wspominając o gołoledzi i śniegu... Zawsze miałam obawy ale teraz mam podwójne
Stary 2016-10-16, 22:28   #530
Opiumalfa
Zakorzenienie

U mnie w szpitalu na szczęście nie ma rożków bo wg mnie to strasznie nieporęczne. Jak ktoś nie ma wprawy w noszeniu dziecka to ono może wypaść z tego rożka, reszta uważam ze jest za gruby. Anyway, kocyki wystarcza i mam otulacze i będę zawijać na krokieta oby mu sie podobało.
Opiumalfa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-16, 22:29   #531
Escorpio
Zakorzenienie

Cytat:
Ja w zeszłym roku kupiłam sobie szczotę do odśnieżania na takiej długaśnej rączce więc ok ale z drapaniem miewam problemy

Sama praca przed komputerem mi nie przeszkadza i się w niej nie przemęczam, no i często z domu pracuję. Nawet na L4 będę przed nim siedzieć edukując się, kupując wyprawkę itp Ale o dojazdy się boję bardzo... jeżdzę mega niebezpiecznymi drogami... lekki deszcz i na mojej trasie jest co najmniej kilka wypadków... już nie wspominając o gołoledzi i śniegu... Zawsze miałam obawy ale teraz mam podwójne
Rano nie ma problemu, bo mam auto w garażu, gorzej jak gdzieś stoję i mi szyby przymarzną, to włączam nawiew i czekam aż się ogrzeje, a potem skrobię ile mi się uda
Też właśnie boję się tej gołoledzi i śniegu... Jeżdżę tylko po mieście, ale nasi drogowcy nigdy nie są przygotowani, więc czasem tak, jakbym po leśniej drodze jechała
Stary 2016-10-16, 22:33   #532
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Kurczę mam dziś na policzkach takie 2 czerwone plamy, nigdy nie miałam problemów z cerą
Stary 2016-10-16, 22:56   #533
GAgnieszka89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez MartaMagda Pokaż wiadomość

Dlaczego nie opłacalne finansowo? Liczą przecież średnia z 12 ms. Mi wyszło bardzo korzystnie )

GAgnieszka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-16, 23:15   #534
zuzkka
Zakorzenienie

Cytat:
Podejrzewam, że gdybym miała być 8 godzin w pracy przed komputerem, to na urlop poszłabym wcześniej. Ale moja "praca" nie jest typowa, nie muszę i nie jestem w niej codziennie, czasem dłużej, czasem krócej, raz siedzę, a raz stoję Także robię to, co normalnie robiłabym w domu i przy okazji widzę się z ludźmi. A dojeżdżam 10 min w jedną stronę. Martwi mnie jedynie to, że już może być śnieg i za kierownicą będę się po prostu bała...
Ja też planuje pracować do Świąt Bożego Narodzenia potem będę mieć 2 lata laby w domu z dzieckiem

Jak dziś wpadłam w szał internetowych zakupów to myślałam, że nie skończę 😃 Kupiłam komplet minky+rożek, 2 pościele do łóżeczka, otulacz z Oh Tully, kocyk z ColorStories, prześcieradła do wózka i łóżeczka Normalnie szał!

Edytowane przez zuzkka
Czas edycji: 2016-10-16 o 23:17
Stary 2016-10-16, 23:24   #535
GAgnieszka89
Raczkowanie

Cytat:
Ja też planuje pracować do Świąt Bożego Narodzenia potem będę mieć 2 lata laby w domu z dzieckiem

Jak dziś wpadłam w szał internetowych zakupów to myślałam, że nie skończę 😃 Kupiłam komplet minky+rożek, 2 pościele do łóżeczka, otulacz z Oh Tully, kocyk z ColorStories, prześcieradła do wózka i łóżeczka Normalnie szał!

Pokaż jakie zamowilas

GAgnieszka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-16, 23:34   #536
zuzkka
Zakorzenienie

Cytat:
Pokaż jakie zamowilas

http://www.modenex.pl/?page=shop&cat..._8&product=269

http://allegro.pl/show_item.php?item...c3M2Q0OWEyMg== (szare)

http://allegro.pl/show_item.php?item...NiNjRjMDIzNg==. (fale i szare groszki)

http://allegro.pl/show_item.php?item...Y2M2U0OTljYQ== (Picasso+ rożek taki sam)

Otulacz Tully Geometric Mint

http://allegro.pl/show_item.php?item...NlMTA5YzFlZA== (też szare)

Kocyk tkany CottonClassic Zamglony róż

Chyba wszystko

Nie wiem jakie będą te prześcieradła ale chciałam koniecznie gładkie bez żadnych wzorów, bawełniane

Edytowane przez zuzkka
Czas edycji: 2016-10-16 o 23:36
Stary 2016-10-16, 23:52   #537
MartaMagda
Zakorzenienie

Cytat:
Dlaczego nie opłacalne finansowo? Liczą przecież średnia z 12 ms. Mi wyszło bardzo korzystnie )

Bo zalezy jakie masz pensje na przestrzeni 12 miesiecy. Po awansie mialam wiecej niz mi wychodzi ze średniej.

Stary 2016-10-17, 07:10   #538
paulinka009
Zadomowienie

Dzien dobry

paulinka009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-17, 07:48   #539
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Witam z rana
Te plamki dwie o których wczoraj pisałam mi nie zeszły, czym mam je potraktować? Nie chcę takich plam czerwonych mieć na policzkach
Wczoraj jak już leżałam w łóżku, przy przewracaniu na drugi bok, tak mnie coœ zabolało po lewej stronie na wysokoœci jajnika, że bałam się ruszyć, normalnie jakby ktoœ mi szpilę wielkš wbił, maluchy całš noc się wierciły, mało spałam hehh jeszcze 13 tyg
Cytat:

http://www.modenex.pl/?page=shop&cat..._8&product=269

http://allegro.pl/show_item.php?item...c3M2Q0OWEyMg== (szare)

http://allegro.pl/show_item.php?item...NiNjRjMDIzNg==. (fale i szare groszki)

http://allegro.pl/show_item.php?item...Y2M2U0OTljYQ== (Picasso+ rożek taki sam)

Otulacz Tully Geometric Mint

http://allegro.pl/show_item.php?item...NlMTA5YzFlZA== (też szare)

Kocyk tkany CottonClassic Zamglony róż

Chyba wszystko

Nie wiem jakie będš te przeœcieradła ale chciałam koniecznie gładkie bez żadnych wzorów, bawełniane

Też mam te zestawy minky w koszyku, tylko myœlę nad poduszkš czy takš okršgłš, czy w prostokšcie
Super zakupy, zaszalałaœ
Ja dziœ muszę wydać ok 600 zł na drugi fotelik 0-13 kg, będzie taki sam, jak mam teraz po córce
Stary 2016-10-17, 07:50   #540
sunny_eyes
Zakorzenienie

Cytat:
Polecam te srebrne maty na szyby, dorobilam sobie do nich jeszcze zapinanie od srodka auta i raz dwa byly zawsze zalozone. Wszyscy bawili się z autami, ja tylko maty wytrzepalam, ogarnelam boczne szyby i gotowe

Dzień dobry, my dziś po ciężkiej nocce, mały co chwile plakal... :
Mam nadzieje, ze chociaz obudził tych sąsiadów co w pt do rana siedzieli
sunny_eyes jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości