|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4171 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Dot.: Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III
Cytat:
Ja tylko protestuje przeciwko traktowaniu samochodu jako takiego jako dobro luksusowe😉.
|
|
#4172 |
|
.
|
nie przesadzajmy, samochód nie jest niezbędny do życia. ułatwia je, jednym bardziej drugim mniej, ale nikt nie umiera z powodu jego braku.
|
#4173 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Podobnie z osobami z chandrą i obniżeniem nastroju- sprzyjające warunki - "nic nie muszę", powodują popadanie w jeszcze większy dół. |
|
|
|
|
#4174 | |
|
ctrl alt delete
|
Cytat:
Tak naprawdę wystarczy, że do sklepu jest kawałek dalej - wyobraźcie sobie wozić zakupy dla X-osobowej rodziny autobusem. Zapewne sie da, nie przeczę, ale jakoś mnie nie dziwi, że ludzie wolą samochodem. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4175 |
|
.
|
tak szczerze to taniej by było już zrobić zakupy z dowozem albo przejechać się taksówką
|
#4176 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Zakupy z dowozem na wies? U mnie nie ma takiej opcji. Plus zapłać dzieciakom za bilety, sobie za bilet do pracy, niespodziewane przypadki kiedy musisz cos załatwić w mieście? To wychodzo taniej niz utrzymanie samochodu na gaz?
|
#4177 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4178 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
No wlasnie troche lol. Na wies oddalona od miasta 11 km zaplace za taksowke 17 zl. Za samochod na gaz to wyjda grosze. Doliczajac nawet koszty oplat i napraw.
|
#4179 |
|
Zakorzenienie
|
Jak ktoś kupił samochód dzięki programowi pięćset plus, to kupił zapewne starego rzęcha, który będzie wymagał częstych napraw, taka studnia bez dna. Nie wiem, czy to taki dobry pomysł.
|
|
|
|
#4180 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Chyba lece kupic skoro to taki male wydatek. ![]() No i wlasnie, popatrz na drogi ile jest starych samochodow. Serio myslisz ze sie nie bedzie psul co chwile? zejdz na ziemie. Ludzie ktorzy maja malo kasy nie kupuja przeciez aut za 20 tysiecy. Edytowane przez 7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 Czas edycji: 2016-10-25 o 09:58 |
|
|
|
|
#4181 |
|
Zakorzenienie
|
Juz nie wspominając o tym, ze takie stare graty na drodze generują zagrożenie.
|
|
|
|
#4182 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;66751686]Ty chyba tez troche przesadzasz, ze grosze kosztuje utrzymanie auta. Bo to ze do sklepu taniej to nic jeszce nie znaczy, w pozostale 320 dni w roku tez go trzeba utrzymac.
Chyba lece kupic skoro to taki male wydatek. ![]() No i wlasnie, popatrz na drogi ile jest starych samochodow. Serio myslisz ze sie nie bedzie psul co chwile? zejdz na ziemie. Ludzie ktorzy maja malo kasy nie kupuja przeciez aut za 20 tysiecy.[/QUOTE] Teraz mam rzecha, a wczesniej miałam superrzęcha (miał 25 lat). I paradoksalnie takie stare auto tańsze jest w utrzymaniu niz nowe. Jasne że części się zuzywają, ale nie ma elektroniki która się psuje w nowych autach. Jak coś się zuzyje, to można kupić część i samemu wymienić. Nie trzeba do tego podpinać auta do komputera, tylko samemu można połowę samochodu rozebrać. Do tych staruszków części są znacząco tańsze niż do nowszych. Też nie chciałam w to uwierzyć jak maż mi mówił, bo wydawalo mi się ze w tym 25letnim ciągle coś wychodzi. W nowszym owszem, nie tak często, ale już te czesci zupełnie inaczej kosztuja. Ja pojedziecie na zapadłą wieś, to tam w prawie każdym obejściu jest auto. Kazdy dziadek ma w garazu jakiegos malucha, poloneza czy uno. Akurat na zakupy i kościoła. A jak się popsuje, to z sasiadem się naprawi. Albo z dwoch maluchow jeden złoży. Takie autko za max 2tys. to coś jak bardziej komfortowy rower na wsi. Bez tego ani rusz. Nie wszędzie pksy czy busy smigają. ---------- Dopisano o 10:10 ---------- Poprzedni post napisano o 10:09 ---------- Cytat:
tym że staną ![]() takim trupem raczej nikt się do innego województwa nie wybiera
|
|
|
|
|
#4183 |
|
Zakorzenienie
|
Dziadki tez generują zagrożenie na drodze. Kiedyś nam jedna babcia sejczem wpakowała sie w bagażnik, bo sobie SMSa wysyłała
![]() Ale ja akurat jestem zdania, ze powyżej pewnego wieku np. 80 lat, juz naprawdę ludzie nie powinni jeździć. Mam wujka w tym wieku, jeździ głupio, niebezpiecznie, na pamięć, a przy tym przekonany o swoich umiejętnościach. I co z tego, ze ciagle ta sama trasa? Rzadko zdarza sie taki ktoś jak mój dziadek, który, kiedy był juz chory, sam świadomie zrezygnował z jazdy samochodem. |
|
|
|
#4184 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:09 ---------- Poprzedni post napisano o 11:05 ---------- Czy każdy nieco starszy samochód uważasz za grata, czy chodzi Ci o połączenie stary + niesprawny? Bo sam w sobie "stary" (znam osoby, dla których stary = 6 lat i więcej) samochód, ale zadbany, z wymienionymi częściami, niebity, z ważnym przeglądem technicznym i rozgarniętą osobą siedzącą za kierownicą nie stanowi większego zagrożenia, niż nowy samochód z narwańcem za kółkiem. |
|
|
|
|
#4185 |
|
Zakorzenienie
|
Jesli te stare auta takie sa fajne i wsie je kupuja to gdzie sie podziewaja te powypadkowe, ktore na naczepach, jeden za drugim, jada z Niemiec do Polski? Do Baltyku je wrzucaja?
![]() Nie, sa klepane byle jak i sprzedawane, wlasnie to sa te tansze auta. To ja dziekuje bardzo, takie to dopiero sa niebezpieczne i nie wiadomo co w nich "wyjdzie w praniu". W Niemczech to rzechy, ktore NIE MOGA juz dostac dopuszczenia do jazdy a w Polsce niby fajne, tanie autko, ktorym bedzie mozna jeszcze jezdzic lata? Ja bym sie bala, serio. A ludzie tym dzieci woza.
|
#4186 |
|
Zakorzenienie
|
Zgadzam sie z Luba. Dawno temu rodzice TZta kupili takie używane auto. Mieli jakaś drobna stłuczkę. Potem sie okazało, ze auto było sklejone z dwóch powypadkowych. Generalnie nie do jeżdżenia.
I takie to "bezpieczeństwo". |
|
|
|
#4187 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:53 ---------- Poprzedni post napisano o 11:51 ---------- Ale przecież nie każdy samochód używany to zuo. Nie każdy samochód sprowadzany z zagranicy to zuo. Nie każdy samochód po wypadku (naprawiony) to jakiś zagrażający życiu i zdrowiu użytkowników twór sklejony z kilku samochodów. Wieje przesadą, dużą. |
|
|
|
|
#4188 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oczywiscie nie twierdze, ze kazdy tak robi, ale przeciez te wszystkie powypadkowe auta jadace do Polski nie znikaja tam cudownie tylko sa kupowane. A jedzie tych aut codziennie sporo. A gdzie jeszcze auta np z Francji? Polska to obecnie mekka dla aut po wypadku, ostatnio cos takiego widzialam cale lata temu.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2016-10-25 o 11:59 |
|
|
|
|
#4189 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4190 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#4191 |
|
Zakorzenienie
|
Zeby kupic dobre używane auto, to tez trzeba mieć troche pieniędzy. Mam znajomego, który handluje używanymi autami, robi sie z nimi cuda.
|
|
|
|
#4192 |
|
Konto usunięte
|
przecież jak się robi samochód w fabryce to nie ma gotowego odlewu tylko to też składak. nie jest problemem zrobienie z dwóch jednego, problemem jest dobre zrobienie z dwóch jednego, bez odpowiedniego dopasowania elementów i oczyszczenia ich. na pewno ktoś kupuje te samochody od Niemca, co to płakał jak sprzedawał, tylko pewne rzeczy widać już na pierwszy rzut oka. tak samo jak ktoś kupuje samochód z Niemiec od Mietka handlarza to też niech nie oczekuje cudów. to wszystko sprowadza się do tego, ze niektórzy mają gdzieś to czym jeżdżą tak długo, jak to coś ładnie wygląda.
|
|
|
|
#4193 |
|
Konto usunięte
|
I szczęścia i dobrego mechanika na podorędziu, który samochód sprawdzi. I jeszcze kwestia tego, co to znaczy dla kogoś "dobre używane auto". Samochód może być w doskonałym stanie, a może być z nieudanej serii, w której np. szybko zużywają się jakieś części.
|
|
|
|
#4194 |
|
Konto usunięte
|
można sobie kupić bezproblemowy, zagraniczny samochód, kiedy:
a) samemu go się znajdzie na lokalnych stronach z ogłoszeniami, samemu się po niego pojedzie, samemu sprawdzi się dokumenty, stan techniczny i z właścicielem dogada b) ma się zaufaną osobę, która zrobi to za nas. kupowanie przez pośrednika to zawsze ryzyko, bo można trafić na uczciwego sprzedawcę, odpowiedzialnego za to co sprzedaje, a można trafić na Janusza biznesu, dla którego liczy się jedynie kasa i byle samochód z jego podwórka wyjechał, a dalej to juz go nie obchodzi. |
|
|
|
#4195 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#4196 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4197 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#4198 |
|
sajkolidżist
|
Chyba trochę offtop poleciał
Melduję się jako osoba ze wsi, z której miesięczny do miasta, w którym pracuję kosztuje prawie 4 stówy, a ja moim junkersem spalam gazu za 250-300. Dodam, że do przystanku mam 5 km pod zarąbistą górę, a autobus jeździ co dwie godziny. W związku z tym uważam, że w tego typu miejscowościach samochody są artykułami pierwszej potrzeby.
|
|
|
|
#4199 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;66751686]Ty chyba tez troche przesadzasz, ze grosze kosztuje utrzymanie auta. Bo to ze do sklepu taniej to nic jeszce nie znaczy, w pozostale 320 dni w roku tez go trzeba utrzymac.
Chyba lece kupic skoro to taki male wydatek. ![]() No i wlasnie, popatrz na drogi ile jest starych samochodow. Serio myslisz ze sie nie bedzie psul co chwile? zejdz na ziemie. Ludzie ktorzy maja malo kasy nie kupuja przeciez aut za 20 tysiecy.[/QUOTE] Psuja sie owszem. I dalej uwazam ze wychodzi taniej niz jezdzenie taksowkami i zamawianie zakupow ze sklepu (co na wsi jest zreszta niemożliwe). Na wsiach jest pelno facetow po technikum mechanicznym czy zawodowkach, ktorzy nie lataja z kazda drobnostka do mechanika tylko sami kupuja czesci i naprawiaja. Moim zdaniem odrealniona to jest rada "jezdzij taksowka" albo "zrob zamowienie w sklepie".
|
#4200 |
|
Konto usunięte
|
Rozbawiły mnie te zakupy online i taksówki. Nie chcę burzyć wyobrażeń niektórych, ale są miasta, w których nie ma komunikacji miejskiej i mieszka tam więcej niż tysiąc mieszkańców :-(
Ps te super odrestaurowane autka to nie zawsze chodzą po tysiąc czy dwa, często są to auta sprzedawane za dziesiątki tysięcy. Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:08.

no ale byle oplem dla plebsu szlachta wozić się nie będzie.