Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III - Strona 140 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-10-24, 15:38   #4171
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Dot.: Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
tyle, że wiele osób kupuje właśnie auto, żeby się pokazać. nie biorą pod uwagę, ile ich wyniesie ubezpieczenie, ile pali auto i ile kosztuje wymiana jakichś części. w końcu są auta tańsze i droższe w eksploatacji.
Oczywiscie, ze sa takie osoby, sa tez osoby, ktore nie chca sie pokazac, ale nie za bardzo ogarniaja matematyke i potem okazuje sie, ze nie stać ich na oc czy naprawe. Pytanie, czy ci ludzie, o ktorych mowicie, w większości naleza do ktorejs z tych grup.
Ja tylko protestuje przeciwko traktowaniu samochodu jako takiego jako dobro luksusowe😉.

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-24, 19:19   #4172
skazana_na_bluesa
.

nie przesadzajmy, samochód nie jest niezbędny do życia. ułatwia je, jednym bardziej drugim mniej, ale nikt nie umiera z powodu jego braku.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-24, 21:22   #4173
201803120844
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez asiulkaa Pokaż wiadomość
Chyba nie o to chodziło, że alkoholik od ręki może przestać pić, bardziej o to że się daje kasę alkoholikowi, a niczego się w zamian nie oczekuje, czyli trochę tak "spoko, pij sobie dalej, a my ciebie utrzymamy".
..
To niekoniecznie jest alkoholik. Nie każdy człowiek nadużywający alkoholu jest nim, może być pijakiem, a sprzyjające warunki, jakie stwarza mu otoczenie- rodzina, instytucje sprawiają, że nadal pije.
Podobnie z osobami z chandrą i obniżeniem nastroju- sprzyjające warunki - "nic nie muszę", powodują popadanie w jeszcze większy dół.
201803120844 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-24, 22:09   #4174
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
Jak dla mnie samochód to jednak bardo duże ułatwienie życia. Bilety ze wsi do miasta nie są wcale takie tanie, a bycie uzależnionym od autobusów albo śmiganie na rowerze zimą przyjemne. Także nie dziwi mnie biedna rodzina, która kupuje sobie golfa III za 500+, jeśli za tego 500+ odłoży sobie na oc i przegląd.
Dokładnie.

Tak naprawdę wystarczy, że do sklepu jest kawałek dalej - wyobraźcie sobie wozić zakupy dla X-osobowej rodziny autobusem. Zapewne sie da, nie przeczę, ale jakoś mnie nie dziwi, że ludzie wolą samochodem.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-24, 22:27   #4175
skazana_na_bluesa
.

tak szczerze to taniej by było już zrobić zakupy z dowozem albo przejechać się taksówką

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-25, 00:22   #4176
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
tak szczerze to taniej by było już zrobić zakupy z dowozem albo przejechać się taksówką
Zakupy z dowozem na wies? U mnie nie ma takiej opcji. Plus zapłać dzieciakom za bilety, sobie za bilet do pracy, niespodziewane przypadki kiedy musisz cos załatwić w mieście? To wychodzo taniej niz utrzymanie samochodu na gaz?

Stary 2016-10-25, 08:20   #4177
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Trochę... pojechałaś.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-25, 09:39   #4178
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Trochę... pojechałaś.
No wlasnie troche lol. Na wies oddalona od miasta 11 km zaplace za taksowke 17 zl. Za samochod na gaz to wyjda grosze. Doliczajac nawet koszty oplat i napraw.

Stary 2016-10-25, 09:51   #4179
_vixen_
Zakorzenienie

Jak ktoś kupił samochód dzięki programowi pięćset plus, to kupił zapewne starego rzęcha, który będzie wymagał częstych napraw, taka studnia bez dna. Nie wiem, czy to taki dobry pomysł.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-25, 09:56   #4180
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
No wlasnie troche lol. Na wies oddalona od miasta 11 km zaplace za taksowke 17 zl. Za samochod na gaz to wyjda grosze. Doliczajac nawet koszty oplat i napraw.
Ty chyba tez troche przesadzasz, ze grosze kosztuje utrzymanie auta. Bo to ze do sklepu taniej to nic jeszce nie znaczy, w pozostale 320 dni w roku tez go trzeba utrzymac.
Chyba lece kupic skoro to taki male wydatek.

No i wlasnie, popatrz na drogi ile jest starych samochodow. Serio myslisz ze sie nie bedzie psul co chwile? zejdz na ziemie. Ludzie ktorzy maja malo kasy nie kupuja przeciez aut za 20 tysiecy.

Edytowane przez 7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0
Czas edycji: 2016-10-25 o 09:58
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-25, 10:04   #4181
_vixen_
Zakorzenienie

Juz nie wspominając o tym, ze takie stare graty na drodze generują zagrożenie.
Stary 2016-10-25, 10:10   #4182
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;66751686]Ty chyba tez troche przesadzasz, ze grosze kosztuje utrzymanie auta. Bo to ze do sklepu taniej to nic jeszce nie znaczy, w pozostale 320 dni w roku tez go trzeba utrzymac.

No i wlasnie, popatrz na drogi ile jest starych samochodow. Serio myslisz ze sie nie bedzie psul co chwile? zejdz na ziemie. Ludzie ktorzy maja malo kasy nie kupuja przeciez aut za 20 tysiecy.[/QUOTE]
Teraz mam rzecha, a wczesniej miałam superrzęcha (miał 25 lat).
I paradoksalnie takie stare auto tańsze jest w utrzymaniu niz nowe. Jasne że części się zuzywają, ale nie ma elektroniki która się psuje w nowych autach. Jak coś się zuzyje, to można kupić część i samemu wymienić. Nie trzeba do tego podpinać auta do komputera, tylko samemu można połowę samochodu rozebrać.
Do tych staruszków części są znacząco tańsze niż do nowszych.
Też nie chciałam w to uwierzyć jak maż mi mówił, bo wydawalo mi się ze w tym 25letnim ciągle coś wychodzi. W nowszym owszem, nie tak często, ale już te czesci zupełnie inaczej kosztuja.

Ja pojedziecie na zapadłą wieś, to tam w prawie każdym obejściu jest auto. Kazdy dziadek ma w garazu jakiegos malucha, poloneza czy uno. Akurat na zakupy i kościoła. A jak się popsuje, to z sasiadem się naprawi. Albo z dwoch maluchow jeden złoży.
Takie autko za max 2tys. to coś jak bardziej komfortowy rower na wsi. Bez tego ani rusz. Nie wszędzie pksy czy busy smigają.

---------- Dopisano o 10:10 ---------- Poprzedni post napisano o 10:09 ----------

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
No tym że staną
takim trupem raczej nikt się do innego województwa nie wybiera
ZamyslonaRoztargniona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-25, 10:27   #4183
_vixen_
Zakorzenienie

Dziadki tez generują zagrożenie na drodze. Kiedyś nam jedna babcia sejczem wpakowała sie w bagażnik, bo sobie SMSa wysyłała
Ale ja akurat jestem zdania, ze powyżej pewnego wieku np. 80 lat, juz naprawdę ludzie nie powinni jeździć. Mam wujka w tym wieku, jeździ głupio, niebezpiecznie, na pamięć, a przy tym przekonany o swoich umiejętnościach. I co z tego, ze ciagle ta sama trasa? Rzadko zdarza sie taki ktoś jak mój dziadek, który, kiedy był juz chory, sam świadomie zrezygnował z jazdy samochodem.
Stary 2016-10-25, 11:09   #4184
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Jak ktoś kupił samochód dzięki programowi pięćset plus, to kupił zapewne starego rzęcha, który będzie wymagał częstych napraw, taka studnia bez dna. Nie wiem, czy to taki dobry pomysł.
Czemu z góry zakładasz coś takiego? Komuś mogło właśnie brakować tych kilku złotych do kredytu na zakup samochodu i częściowo dzięki 500+ go kupi. Albo będzie odkładać i kupi używany samochód (stosunkowo tani samochód nie znaczy zawsze rzęch). 500+ to pieniądze niekoniecznie wprost wydawane na dzieci, ale mające ułatwić rodzinie pewne sprawy, a samochód jest dużym ułatwieniem. Jeżeli dzięki temu rodzina będzie bardziej mobilna, będzie można wozić dzieci na zajęcia dodatkowe, wycieczki, robić oszczędniejsze zakupy itd. to ja jestem jak najbardziej za. Już nie przesadzamy, że 500+ dostaje tylko bezmózga patologia, która napali się na rzęcha i będzie mu tuning robić za ciężką kasę.

---------- Dopisano o 11:09 ---------- Poprzedni post napisano o 11:05 ----------

Cytat:
Czy każdy nieco starszy samochód uważasz za grata, czy chodzi Ci o połączenie stary + niesprawny? Bo sam w sobie "stary" (znam osoby, dla których stary = 6 lat i więcej) samochód, ale zadbany, z wymienionymi częściami, niebity, z ważnym przeglądem technicznym i rozgarniętą osobą siedzącą za kierownicą nie stanowi większego zagrożenia, niż nowy samochód z narwańcem za kółkiem.
Stary 2016-10-25, 11:31   #4185
Luba
Zakorzenienie

Jesli te stare auta takie sa fajne i wsie je kupuja to gdzie sie podziewaja te powypadkowe, ktore na naczepach, jeden za drugim, jada z Niemiec do Polski? Do Baltyku je wrzucaja?
Nie, sa klepane byle jak i sprzedawane, wlasnie to sa te tansze auta. To ja dziekuje bardzo, takie to dopiero sa niebezpieczne i nie wiadomo co w nich "wyjdzie w praniu".
W Niemczech to rzechy, ktore NIE MOGA juz dostac dopuszczenia do jazdy a w Polsce niby fajne, tanie autko, ktorym bedzie mozna jeszcze jezdzic lata?
Ja bym sie bala, serio. A ludzie tym dzieci woza.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-25, 11:48   #4186
_vixen_
Zakorzenienie

Zgadzam sie z Luba. Dawno temu rodzice TZta kupili takie używane auto. Mieli jakaś drobna stłuczkę. Potem sie okazało, ze auto było sklejone z dwóch powypadkowych. Generalnie nie do jeżdżenia.
I takie to "bezpieczeństwo".
Stary 2016-10-25, 11:53   #4187
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Jesli te stare auta takie sa fajne i wsie je kupuja to gdzie sie podziewaja te powypadkowe, ktore na naczepach, jeden za drugim, jada z Niemiec do Polski? Do Baltyku je wrzucaja?
Nie, sa klepane byle jak i sprzedawane, wlasnie to sa te tansze auta. To ja dziekuje bardzo, takie to dopiero sa niebezpieczne i nie wiadomo co w nich "wyjdzie w praniu".
W Niemczech to rzechy, ktore NIE MOGA juz dostac dopuszczenia do jazdy a w Polsce niby fajne, tanie autko, ktorym bedzie mozna jeszcze jezdzic lata?
Ja bym sie bala, serio. A ludzie tym dzieci woza.
Wszystko prawda, tylko nie róbmy założenia, że rodziny 500+ kupują "wesoło" tylko samochody powypadkowe sprowadzane z zagranicy. I że robią to bezmyślnie, zagrażają dzieciom itd.

---------- Dopisano o 11:53 ---------- Poprzedni post napisano o 11:51 ----------

Cytat:
Zgadzam sie z Luba. Dawno temu rodzice TZta kupili takie używane auto. Mieli jakaś drobna stłuczkę. Potem sie okazało, ze auto było sklejone z dwóch powypadkowych. Generalnie nie do jeżdżenia.
I takie to "bezpieczeństwo".
Ale przecież nie każdy samochód używany to zuo. Nie każdy samochód sprowadzany z zagranicy to zuo. Nie każdy samochód po wypadku (naprawiony) to jakiś zagrażający życiu i zdrowiu użytkowników twór sklejony z kilku samochodów. Wieje przesadą, dużą.
Stary 2016-10-25, 11:57   #4188
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Wszystko prawda, tylko nie róbmy założenia, że rodziny 500+ kupują "wesoło" tylko samochody powypadkowe sprowadzane z zagranicy. I że robią to bezmyślnie, zagrażają dzieciom itd.
Wiesz, po tym co widzialam ostatnio na drodze jadac do Polski i spowrotem, to smiem twierdzic, ze popyt na takie auta wzrosl i to bardzo. Zreszta nie tylko ja mam takie obserwacje. A, na logike, dlaczego nagle teraz mialby ten popyt tak podskoczyc? No dlatego, ze ludzie maja wiecej pieniedzy, bo jest 500+. Nie jest to jednak tak znaczaca suma zeby lupic porzadne, stare auto ale na powypadkowe z Niemiec starczy.
Oczywiscie nie twierdze, ze kazdy tak robi, ale przeciez te wszystkie powypadkowe auta jadace do Polski nie znikaja tam cudownie tylko sa kupowane. A jedzie tych aut codziennie sporo. A gdzie jeszcze auta np z Francji?
Polska to obecnie mekka dla aut po wypadku, ostatnio cos takiego widzialam cale lata temu.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2016-10-25 o 11:59
Luba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-25, 12:00   #4189
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Wiesz, po tym co widzialam ostatnio na drodze jadac do Polski i spowrotem, to smiem twierdzic, ze popyt na takie auta wzrosl i to bardzo. Zreszta nie tylko ja mam takie obserwacje. A, na logike, dlaczego nagle teraz mialby ten popyt tak podskoczyc? No dlatego, ze ludzie maja wiecej pieniedzy, bo jest 500+. Nie jest to jednak tak znaczaca suma zeby lupic porzadne, stare auto ale na powypadkowe z Niemiec starczy.
Oczywiscie nie twierdze, ze kazdy tak robi, ale przeciez te wszystkie powypadkowe auta jadace do Polski nie znikaja tam cudownie tylko sa kupowane. A jedzie tych aut codziennie sporo. A gdzie jeszcze auta np z Francji?
Polska to obecnie mekka dla aut po wypadku, ostatnio cos takiego widzialam cale lata temu.
No wzrósł i tak, zapewne częściowo dzięki 500+. Ale nie róbmy uogólnień, że tylko dlatego i że prawie każda rodzina 500+ kupuje taki samochód, dokonuje złego wyboru i stwarza zagrożenie dla dzieci. I że oczywiście robią to bezmyślnie, bo po co w sumie mieć samochód, skoro po wsi można śmigać taksówką.
Stary 2016-10-25, 12:01   #4190
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-25, 12:01   #4191
_vixen_
Zakorzenienie

Zeby kupic dobre używane auto, to tez trzeba mieć troche pieniędzy. Mam znajomego, który handluje używanymi autami, robi sie z nimi cuda.
Stary 2016-10-25, 12:06   #4192
9bfc43f248fa3dd370e3b645ec22fc32ebbe1d0f
Konto usunięte

przecież jak się robi samochód w fabryce to nie ma gotowego odlewu tylko to też składak. nie jest problemem zrobienie z dwóch jednego, problemem jest dobre zrobienie z dwóch jednego, bez odpowiedniego dopasowania elementów i oczyszczenia ich. na pewno ktoś kupuje te samochody od Niemca, co to płakał jak sprzedawał, tylko pewne rzeczy widać już na pierwszy rzut oka. tak samo jak ktoś kupuje samochód z Niemiec od Mietka handlarza to też niech nie oczekuje cudów. to wszystko sprowadza się do tego, ze niektórzy mają gdzieś to czym jeżdżą tak długo, jak to coś ładnie wygląda.
9bfc43f248fa3dd370e3b645ec22fc32ebbe1d0f jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-25, 12:06   #4193
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Zeby kupic dobre używane auto, to tez trzeba mieć troche pieniędzy. Mam znajomego, który handluje używanymi autami, robi sie z nimi cuda.
I szczęścia i dobrego mechanika na podorędziu, który samochód sprawdzi. I jeszcze kwestia tego, co to znaczy dla kogoś "dobre używane auto". Samochód może być w doskonałym stanie, a może być z nieudanej serii, w której np. szybko zużywają się jakieś części.
Stary 2016-10-25, 12:13   #4194
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta
można sobie kupić bezproblemowy, zagraniczny samochód, kiedy:
a) samemu go się znajdzie na lokalnych stronach z ogłoszeniami, samemu się po niego pojedzie, samemu sprawdzi się dokumenty, stan techniczny i z właścicielem dogada
b) ma się zaufaną osobę, która zrobi to za nas.

kupowanie przez pośrednika to zawsze ryzyko, bo można trafić na uczciwego sprzedawcę, odpowiedzialnego za to co sprzedaje, a można trafić na Janusza biznesu, dla którego liczy się jedynie kasa i byle samochód z jego podwórka wyjechał, a dalej to juz go nie obchodzi.
Stary 2016-10-25, 12:30   #4195
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Stary 2016-10-25, 12:35   #4196
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta
albo nie kalkulują, ze tańsze są część do opla niż audi, kupują piękne a6 "pod kołderką trzymane" za 4tys., a potem płacz i zgrzytanie zębów, bo byle wymiana filtrów zabiera parę stówek no ale byle oplem dla plebsu szlachta wozić się nie będzie.
Stary 2016-10-25, 12:39   #4197
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Stary 2016-10-25, 12:48   #4198
morsmordre
sajkolidżist

Chyba trochę offtop poleciał Melduję się jako osoba ze wsi, z której miesięczny do miasta, w którym pracuję kosztuje prawie 4 stówy, a ja moim junkersem spalam gazu za 250-300. Dodam, że do przystanku mam 5 km pod zarąbistą górę, a autobus jeździ co dwie godziny. W związku z tym uważam, że w tego typu miejscowościach samochody są artykułami pierwszej potrzeby.
morsmordre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-25, 12:51   #4199
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;66751686]Ty chyba tez troche przesadzasz, ze grosze kosztuje utrzymanie auta. Bo to ze do sklepu taniej to nic jeszce nie znaczy, w pozostale 320 dni w roku tez go trzeba utrzymac.

No i wlasnie, popatrz na drogi ile jest starych samochodow. Serio myslisz ze sie nie bedzie psul co chwile? zejdz na ziemie. Ludzie ktorzy maja malo kasy nie kupuja przeciez aut za 20 tysiecy.[/QUOTE]

Psuja sie owszem. I dalej uwazam ze wychodzi taniej niz jezdzenie taksowkami i zamawianie zakupow ze sklepu (co na wsi jest zreszta niemożliwe). Na wsiach jest pelno facetow po technikum mechanicznym czy zawodowkach, ktorzy nie lataja z kazda drobnostka do mechanika tylko sami kupuja czesci i naprawiaja.
Moim zdaniem odrealniona to jest rada "jezdzij taksowka" albo "zrob zamowienie w sklepie".

Stary 2016-10-25, 12:53   #4200
201705250955
Konto usunięte

Rozbawiły mnie te zakupy online i taksówki. Nie chcę burzyć wyobrażeń niektórych, ale są miasta, w których nie ma komunikacji miejskiej i mieszka tam więcej niż tysiąc mieszkańców :-(
Ps te super odrestaurowane autka to nie zawsze chodzą po tysiąc czy dwa, często są to auta sprzedawane za dziesiątki tysięcy.

Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości