Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III - Strona 141 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-10-25, 12:57   #4201
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Dot.: Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III

Cytat:
Napisane przez ZamyslonaRoztargniona Pokaż wiadomość
Teraz mam rzecha, a wczesniej miałam superrzęcha (miał 25 lat).

Ja pojedziecie na zapadłą wieś, to tam w prawie każdym obejściu jest auto. Kazdy dziadek ma w garazu jakiegos malucha, poloneza czy uno. Akurat na zakupy i kościoła. A jak się popsuje, to z sasiadem się naprawi. Albo z dwoch maluchow jeden złoży.
Takie autko za max 2tys. to coś jak bardziej komfortowy rower na wsi. Bez tego ani rusz. Nie wszędzie pksy czy busy smigają.[COLOR="
Dokladnie. Mam wrazenie ze jako jedyna masz tu jako tako styczność z wsia i wiesz o co chodzi. Takie samochody sa wykorzystywane zeby pojechac do miasta czy do rodziny w sąsiedniej wsi. Nawet taki pan Mietek ze wsi wie ze na jazde 100 km do większego miasta to ten woz sie nie nadaje

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-25, 12:58   #4202
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80
Konto usunięte

Już widzę to powszechne zrozumienie dla szlachty co to nie pracuje, ale taksówkami to i owszem się rozbija.

O ile nie kupi się stwarzającego zagrożenie rzęcha, naprawdę nie widzę powodu żeby czepiać się akurat takiej inwestycji.
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-25, 13:09   #4203
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Czy każdy nieco starszy samochód uważasz za grata, czy chodzi Ci o połączenie stary + niesprawny? Bo sam w sobie "stary" (znam osoby, dla których stary = 6 lat i więcej) samochód, ale zadbany, z wymienionymi częściami, niebity, z ważnym przeglądem technicznym i rozgarniętą osobą siedzącą za kierownicą nie stanowi większego zagrożenia, niż nowy samochód z narwańcem za kółkiem.
Dookladnie. Mam dosc dobre rozeznanie w powazniejszych wypadkach w mojej okolicy i nie pamietam takiego, który byl spowodowany złym stanem technicznym samochodu.

---------- Dopisano o 13:09 ---------- Poprzedni post napisano o 13:05 ----------

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Ja bym sie bala, serio. A ludzie tym dzieci woza.
Wiec narzekaj na prawo w Polsce i okregowe stacje, ktore dopuszczaja te pojazdy do ruchu. Ludzie tym dzieci woza, bo na wiecej ich nie stac, a pozwala im to zaoszczedzic na taksowkach, czy nie prosic wiecznie sasiadow o podwiezienie do miasta. Jestem ciekawa czy wy bedac ostatecznie w takiej sytuacji zrezygnowalbyscie z taniego samochodu, którym tez mozna jezdzic ostroznie i bezpiecznie.

Stary 2016-10-25, 13:17   #4204
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
Wiec narzekaj na prawo w Polsce i okregowe stacje, ktore dopuszczaja te pojazdy do ruchu. Ludzie tym dzieci woza, bo na wiecej ich nie stac, a pozwala im to zaoszczedzic na taksowkach, czy nie prosic wiecznie sasiadow o podwiezienie do miasta. Jestem ciekawa czy wy bedac ostatecznie w takiej sytuacji zrezygnowalbyscie z taniego samochodu, którym tez mozna jezdzic ostroznie i bezpiecznie.
Dopuszczaja takie pojazdy do ruchu czesto "po znajomosci" lub "za doplata", tez wiem co mowie.

Mieszkam w bardzo malej miejscowosci, gdzie nie ma komunikacji miejskiej i ba, nie ma taksowek wiem jak to jest zyc w takim miejscu bez auta. Szczegolnie jak ma sie dzieci i trzeba np popylac z nimi 4 kiloski do sklepu (bo tyle mam do najblizszego sklepu typu netto) Ale jak dlugo nie bylo nas stac na auto, ktorym nie balismy sie wozic dzieci, tak dlugo auta nie mielismy. I nawet jakby przyszedl jezusik i powiedzial nam, ze owszem, auto zostanie dopuszczone do ruchu, bo on nam to zalatwi to nie wzielabym tego auta, bo bym sie bala. Auto musialo byc dopuszczone do ruchu legalnie i bez zadnych "bardzo prosze, koperta na parapecie".
A ludzie tak robia i to niby ma byc odpowiedzialne podejsci?

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-25, 13:23   #4205
201705250955
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Dopuszczaja takie pojazdy do ruchu czesto "po znajomosci" lub "za doplata", tez wiem co mowie.

Mieszkam w bardzo malej miejscowosci, gdzie nie ma komunikacji miejskiej i ba, nie ma taksowek wiem jak to jest zyc w takim miejscu bez auta. Szczegolnie jak ma sie dzieci i trzeba np popylac z nimi 4 kiloski do sklepu (bo tyle mam do najblizszego sklepu typu netto) Ale jak dlugo nie bylo nas stac na auto, ktorym nie balismy sie wozic dzieci, tak dlugo auta nie mielismy. I nawet jakby przyszedl jezusik i powiedzial nam, ze owszem, auto zostanie dopuszczone do ruchu, bo on nam to zalatwi to nie wzielabym tego auta, bo bym sie bala. Auto musialo byc dopuszczone do ruchu legalnie i bez zadnych "bardzo prosze, koperta na parapecie".
A ludzie tak robia i to niby ma byc odpowiedzialne podejsci?
Nie jest łatwo rozpoznać auta za 20 kilka tysi, które było kupione w Dojczlandii za cenę złomu i które być może musiało być poparte koperta. Można się tak samo wladowac w złom za dwa tysiące czy trzydzieści.

Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-25, 13:24   #4206
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Dokladnie. Mam wrazenie ze jako jedyna masz tu jako tako styczność z wsia i wiesz o co chodzi. Takie samochody sa wykorzystywane zeby pojechac do miasta czy do rodziny w sąsiedniej wsi. Nawet taki pan Mietek ze wsi wie ze na jazde 100 km do większego miasta to ten woz sie nie nadaje
Ja również mam i w pełni rozumiem po co jest człowiekowi na wsi samochód. Na wsi (akurat ten teren, który znam, czyli Zamojszczyzna) nie sprawność techniczna samochodów stanowi problem i zagrożenie, a nadmierna, wręcz szaleńcza prędkość (częste wypadki w postaci wypadania z zakrętu, czy wpadania w poślizg i bach, w drzewo) i wyprzedzanie "na trzeciego".

Edytowane przez 201803290936
Czas edycji: 2016-11-04 o 21:07
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-25, 14:25   #4207
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0
Konto usunięte

Wszystko super, ale nie wszyscy mieszkaja na wsi.
W duzym miejscie czy w takim z dobra komunikacja miejska samochod jest juz wg mnie dobrem luksusowym
I jesli ktos ma ledwo od 1 do 1 to wydawanie tego na samochod jest glupota. Moze i mniej sie spedza czasu na dojazdach, moze i wygodniej, ale to nie jest produkt pierwszej potrzeby.
Sama jeszcze godzine do pracy komunikacja miejska i zyje.

Ludzie sa ogolnie jakos zafiksowani na punkcie samochodu. Czesto ktos sie pyta Tz dlaczego nie ma auta. Jak mowi ze niepotrzebuje bo do pracy i tak nim nie dojedzie (tzn. dojechac dojedzie ale zaparkuje 3 km dalej) to i tak zdziwienie bo przeciez do czegos innego zawsze sie moze przydac. Faktycznie dla tego "czegos" warto kupic samochod.

Edytowane przez 7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0
Czas edycji: 2016-10-25 o 14:33
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-25, 14:35   #4208
201803290936
Konto usunięte

[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;66764281]Wszystko super, ale nie wszyscy mieszkaja na wsi.
W duzym miejscie czy w takim z dobra komunikacja miejska samochod jest juz wg mnie dobrem luksusowym
I jesli ktos ma ledwo od 1 do 1 to wydawanie tego na samochod jest glupota. Moze i mniej sie spedza czasu na dojazdach, moze i wygodniej, ale to nie jest produkt pierwszej potrzeby.
Sama jeszcze godzine do pracy komunikacja miejska i zyje.[/QUOTE]

Jeżeli ktoś ma małe dzieci, ma je zawieźć do przedszkola oddalone od domu nieco dalej, niż kwadransik spacerku, to samochód dla niego to naprawdę żaden luksus. Natomiast to oczywista oczywistość, iż jeżeli ktoś żyje na granicy biedy, to na samochód go nie stać. Ale dyskusja zaczęła się od "500+ kupują samochody", a przecież nie każda rodzina 500+ jest biedna.

Czasami samochód może być dla kogoś sposobem do wyjścia z biedy - lepsza praca możliwa do podjęcia dzięki dojeżdżaniu dalej, niż by się było w stanie bez samochodu. Potępianie z góry kogoś "ma samochód, dobro luksusowe, a niby biedny" jest niesprawiedliwe.

Poza tym duże miasto wcale nie gwarantuje super skomunikowania w pewnych godzinach, dniach i trasach. Przykładowo dojazd z Bytomia do niektórych dzielnic Katowic na zajęcia na uczelni w weekend - życzę powodzenia.

Edytowane przez 201803290936
Czas edycji: 2016-10-25 o 14:37
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-25, 14:49   #4209
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Ja również mam i w pełni rozumiem po co jest człowiekowi na wsi samochód. Na wsi (akurat ten teren, który znam, czyli Zamojszczyzna) nie sprawność techniczna samochodów stanowi problem i zagrożenie, a nie nadmierna, wręcz szaleńcza prędkość (częste wypadki w postaci wypadania z zakrętu, czy wpadania w poślizg i bach, w drzewo) i wyprzedzanie "na trzeciego".
Tak, masz racje, chodzilo mi raczej o osoby dajace rady w stylu taksowki, rowera, czy piechotka 4 km dziennie po zakupy.

Dokladnie tak jest z ta prędkością i wypadkami. Dodam jeszcze od siebie, ze na ogol jest to mlodziez w "slabych" autach, choc glownie po alkoholu czy innych uzywkach, po dyskotekach, albo tez ludzie (ostatnio czesciej z wiekszych miast, bedacy tu jedynie przejazdem) jezdzacy b.dobrymi samochodami.

W ogole a propos glosow, ze ktos by do takiego auta nie wsiadl z dzieckiem... To jaka nieodpowiedzialnoscia dla was musi byc jezdzenie z dzieckiem na rowerze nie po sciezkach rowerowych?

Edytowane przez ciri15
Czas edycji: 2016-10-25 o 17:04
Stary 2016-10-25, 17:35   #4210
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
No wlasnie troche lol. Na wies oddalona od miasta 11 km zaplace za taksowke 17 zl. Za samochod na gaz to wyjda grosze. Doliczajac nawet koszty oplat i napraw.
trochę lol, bo twoje wyliczenia oznaczają, że nie masz sama auta
nie każdy ma auto na gaz, więc paliwo jest droższe.
jeśli jednak ktoś ma ten gaz to i tak musi co jakiś czas zatankować benzynę + obowiązuje go częstsze robienie przeglądów ze względu na instalację gazową.
ubezpieczenie kosztuje a jest obowiązkowe.
koszt zmiany opon na zimowe/letnie, żeby było BEZPIECZNIE.
dolicz sobie takie pierdoły jak płyn do spryskiwaczy, chłodnicy, olej.
a wisienką na torcie są oczywiście naprawy, bo coś może się zepsuć. ja kupiłam auto po przeglądzie. 2 tygodnie później okazało się, że akumulator padł i nie wstanie. ot, głupie 400zł poszło się paść. później do wymiany był filtr paliwa, więc znowu poszło jakieś 250zł? zakup auta i te wymiany części były w przeciągu miesiąca. także, jeśli nadal uważasz, że pojechanie taksówką jest mniej opłacalne to ja nie mam pytań.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-25, 17:48   #4211
viki1988
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Tylko że pewnie autobus jest i tak już pełny, wiec jak by się przesiedli to i tak większość by nie wsiadła bo by nie było miejsca, a dla pozostałych jazda byłaby tak nie komfortowa że i tak następnego dnia wsiedli by w samochód
Stary 2016-10-25, 17:54   #4212
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-25, 19:00   #4213
asiulkaa
Zakorzenienie

Nadal trzymam się mojego stanowiska, oczywiście nikomu nie odmawiam zakupu samochodu, sama go mam, ale niech sam sobie na niego zapracuje. Jeśli ktoś kupuje z pieniędzy z 500+ do w mojej ocenie, poza promilami, nie jest ten samochód potrzebny, tylko jest to towar luksusowy (tym bardziej że rodzina wcześniej dawała radę bez samochodu).
Oczywiście na wsi taksówki nie uświadczysz, ale nie wszyscy ludzie mieszkają na wsi, a ci co mieszkają po części mogą korzystać z komunikacji publicznej, a jak potrzeba to mogą zapłacić sąsiadowi i pojechać na te zakupy.
Stary 2016-10-25, 19:00   #4214
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
trochę lol, bo twoje wyliczenia oznaczają, że nie masz sama auta
nie każdy ma auto na gaz, więc paliwo jest droższe.
jeśli jednak ktoś ma ten gaz to i tak musi co jakiś czas zatankować benzynę + obowiązuje go częstsze robienie przeglądów ze względu na instalację gazową.
ubezpieczenie kosztuje a jest obowiązkowe.
koszt zmiany opon na zimowe/letnie, żeby było BEZPIECZNIE.
dolicz sobie takie pierdoły jak płyn do spryskiwaczy, chłodnicy, olej.
a wisienką na torcie są oczywiście naprawy, bo coś może się zepsuć. ja kupiłam auto po przeglądzie. 2 tygodnie później okazało się, że akumulator padł i nie wstanie. ot, głupie 400zł poszło się paść. później do wymiany był filtr paliwa, więc znowu poszło jakieś 250zł? zakup auta i te wymiany części były w przeciągu miesiąca. także, jeśli nadal uważasz, że pojechanie taksówką jest mniej opłacalne to ja nie mam pytań.
Tak nadal tak uwazam. Policz sobie te taksowki, bilety, itp.w skali roku. Poza tym ciekawe czy tak samo bys mowila majac dzieci, ktorym trzeba pokupowac bilety, jezdzic z nimi po lekarzach itd. Dla Ciebie jednej moze samochod jest duzym wydatkiem, bo nie masz porownania, a ciagle mowimy o raczej dzieciatych rodzinach, w ktorych dzieki posiadaniu samochodu mozesz porozwozic z rana po pracach i szkolach cala rodzine, a nie kupowac dla kazdego oddzielny bilet.

Edytowane przez ciri15
Czas edycji: 2016-10-25 o 19:07
Stary 2016-10-25, 19:46   #4215
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0
Konto usunięte

Cytat:
Tak nadal tak uwazam. Policz sobie te taksowki, bilety, itp.w skali roku. Poza tym ciekawe czy tak samo bys mowila majac dzieci, ktorym trzeba pokupowac bilety, jezdzic z nimi po lekarzach itd. Dla Ciebie jednej moze samochod jest duzym wydatkiem, bo nie masz porownania, a ciagle mowimy o raczej dzieciatych rodzinach, w ktorych dzieki posiadaniu samochodu mozesz porozwozic z rana po pracach i szkolach cala rodzine, a nie kupowac dla kazdego oddzielny bilet.
Dobra, dziecko do podstawowki sie wozi. A co ludzmi z gimnazjum i liceum? Przeciez to ze rodzic ma samochod to najczesciej nie ma zadnego znaczenia, bo i tak musza wrocic komunikacja do domu. Chyba ze czekaja do 17 az ktos skonczy prace i wyjezdzaja z nimi 0 7 koczujac w szkole 2 godziny.
Czesto jest tez przeciez tak ze tylko jedna osoba korzysta z tego samochodu bo inne maja szkole/pracuja calkiem w przeciwna strone. W takim wypadku rozwozenie się nawet czasowo nie oplaca, nie wspominajac o paliwie.
Takze to nie jest tak ze kupujesz auto i nagle nikt juz z komunikacji miejskiej nie musi korzystac
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-25, 20:44   #4216
daydreaming_
Zakorzenienie

Nie znalazłam tej informacji na ostatnich trzech stronach więc wrzucam: w dniach 18-20 listopada zostanie otworzona baza rodzin

daydreaming_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-25, 21:07   #4217
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez daydreaming_ Pokaż wiadomość
Nie znalazłam tej informacji na ostatnich trzech stronach więc wrzucam: w dniach 18-20 listopada zostanie otworzona baza rodzin
Ja podawalam 19 listopada i ku niezadowoleniu tza juz odliczam
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-25, 21:29   #4218
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Stary 2016-10-27, 17:17   #4219
blair witch
Zakorzenienie

PaulinciaKWC dziękuję za info

Wiecie co do 500+ to ja mam mieszane uczucia. Z jednej strony masa patoli zyskała dodatkowe środki na przepicie, a z drugiej... Znam też osoby które pobierają 500+ a nikt w domu nie pije, pieniądze idą po prostu na bieżące potrzeby (jak np. szkoła we wrześniu, buty kurtki na zimę itd.) lub są odkładane.

My w tym roku przyjęłyśmy do pracy dwie dziewczyny, jedna ma 3 dzieci, nie pracowała dotąd, pracował mąż i dawali radę, dostają to 500+ no i po prostu się cieszą że jest dodatkowa kasa do odłożenia - i mało tego, i tak "mama" poszła do pracy jak się nadarzyła okazja Mimo że z pensją męża i z tym 500+ to całkiem nieźle wychodzą.

Dodam do tego że jest to małe miasteczko, a osoby chętnej do pracy szukałyśmy 4 miesiące... Stawka 12zł/h i nikt się nie zgłaszał. NIKT.

Druga - 10 lat temu odeszła od męża alkoholika, z dwójką dzieci (już dorośli). Poznała nowego męża, ma z nim dwójkę dzieci w wieku szkolnym. Mąż pracuje normalnie, a ona się łapała każdej możliwej pracy, dojeżdżała 45km dziennie do poprzedniej pracy i była w stanie to ogarnąć razem z opieką nad małymi dziećmi (starsi też pomagali przy odbieraniu ze szkoły/zawożeniu itd.). Pracowita w cholerę, a przy tym zadbana babeczka - i włosy zrobione (w domu) i pazury (u koleżanki). I też im 500+ pomogło i nie jest przepijane. Znalazła pracę u nas, bliżej, i szczęśliwa strasznie, obrotna, i CIESZY się z pracy.

A no i też my jesteśmy blisko parku rozrywki - takiego natężenia rodzin z dziećmi wbranży noclegowej to nie miałyśmy łohohohohohoho, i też mówili że dzięki 500+ w końcu mogą tutaj dzieciaki zabrać, bo prosiły o to od 3 lat ( a wejście dla rodziny 2+2 to ok. 350 zł, do tego noclegi, przejazd...)

Myślę że takich rodzin jest więcej, znaczy.... mam taką nadzieję Ale niestety są też takie jak na załączonym obrazku, który myślę że nadaje się na SZLACHECKA PACZKĘ na fejsie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg szlachecka.jpg (67,5 KB, 133 załadowań)

Edytowane przez blair witch
Czas edycji: 2016-10-27 o 18:16
blair witch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-27, 17:42   #4220
lubiekielbase
Zadomowienie

A wiadomo czy 500+ będą wliczać jako dochód do Szlachetnej Paczki?

Bo jeśli ktoś ma 4 dzieci, za które ma 2 tys, to od maja do listopada ma dodatkowe 14 tys...Chyba można uzbierać na 4 misie i 4 wielkie czekolady Milka?
Stary 2016-10-27, 18:17   #4221
blair witch
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lubiekielbase Pokaż wiadomość
A wiadomo czy 500+ będą wliczać jako dochód do Szlachetnej Paczki?

Bo jeśli ktoś ma 4 dzieci, za które ma 2 tys, to od maja do listopada ma dodatkowe 14 tys...Chyba można uzbierać na 4 misie i 4 wielkie czekolady Milka?
Nie dodał mi się obrazek - naprawiłam. Jakaś szlachcianka narzeka że się wlicza w szlachetną paczkę, a miał się nigdzie nie wliczać
Stary 2016-10-27, 18:22   #4222
Ingrid80
BAN stały

Jak może się nigdzie nie wliczać??? Dostają pieniadze? Dostają. To mają się wliczać

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Ingrid80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-27, 18:31   #4223
zakonna
Naczelna Nastolatka

Przecież się nie wliczają do zasiłków czy alimentów. To może do szlachetnej też się nie liczą

wysłane telepatycznie
Stary 2016-10-27, 18:33   #4224
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Stary 2016-10-27, 18:50   #4225
blair witch
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
Przecież się nie wliczają do zasiłków czy alimentów. To może do szlachetnej też się nie liczą

wysłane telepatycznie
Alimenty i zasiłki hmmm.... od byłego męża zasądzone, z funduszu alimentacyjnego no a zasiłki to od państwa czyli od nas, akcja jest państwa i że nie wlicza się do dochodu przy wyliczaniu zapomóg wypłacanych z mops itd. ani nie są brane pod uwagę przy wypłacie i ustalaniu alimentów.

Natomiast Szlachetna Paczka to fundacja, a nie instytucja państwowa, więc jak najbardziej to wyliczeń w fundacji (gdzie nie państwo daje kasę a darczyńcy) to się może wliczać.
Stary 2016-10-27, 18:51   #4226
daydreaming_
Zakorzenienie

Jakby się 500+ nie wliczalo do Szlachetnej to pewnie byłoby multum przypadków gdzie darczyńca ma mniejsze dochody niż beneficjent.

daydreaming_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-04, 19:57   #4227
wkropkizielona
Raczkowanie

http://www.miastko24.pl/index.php?op...072&Itemid=238

Niby o 500+ ale śmiem twierdzić, że beneficjentami SzP też są...
wkropkizielona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-04, 20:12   #4228
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez wkropkizielona Pokaż wiadomość
http://www.miastko24.pl/index.php?op...072&Itemid=238

Niby o 500+ ale śmiem twierdzić, że beneficjentami SzP też są...
Ja pytam, dlaczego dzieci są nadal z rodzicami?
Stary 2016-11-04, 20:16   #4229
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Ja pytam, dlaczego dzieci są nadal z rodzicami?
Ale co da zabranie dzieci? Uważasz, że odesłane do ośrodka trafią do krainy szczęsliwości?

Rozwiązaniem nie powinno być odbieranie maluchów, tylko kurator-opiekun, który nauczy tych ludzi gospodarowania pieniędzmi, zarządzania domem, robienia racjonalnych zakupów, przewidywania wydatków. I powinno się organizować takie nauki, kontrole, spotkania - robisz postępy - dostajesz socjal. Nie robisz - nie dostajesz.
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-04, 20:27   #4230
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez _ema_ Pokaż wiadomość
Ale co da zabranie dzieci? Uważasz, że odesłane do ośrodka trafią do krainy szczęsliwości?

Rozwiązaniem nie powinno być odbieranie maluchów, tylko kurator-opiekun, który nauczy tych ludzi gospodarowania pieniędzmi, zarządzania domem, robienia racjonalnych zakupów, przewidywania wydatków. I powinno się organizować takie nauki, kontrole, spotkania - robisz postępy - dostajesz socjal. Nie robisz - nie dostajesz.
To czy rodzina ma kuratora jest kwestią niewiadomą. Zwykle w takich sytuacjach ma
Uważam, że dzieci zasługują na to, by mieć gdzie spać, jeść, odrabiać lekcje i być bezpiecznymi. Rodzice tych podstawowych potrzeb nie zaspokajają, za to się rozmnażają.

Ciekawa kwestia jest to czy system coś zrobić by pomóc tym dzieciom, czy jedynym działaniem było zamienianie kasy na bony.

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości