Jesień brzydka, moknie pranie, zwiewne suknie mają branie ! PM 2017 cz. 33 - Strona 122 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-11-09, 20:29   #3631
sweet_chocolate
Zakorzenienie

Dot.: Jesień brzydka, moknie pranie, zwiewne suknie mają branie ! PM 2017 cz. 33

O co chodzi na fb z tym, że ludzie dodają swoje czarno białe foto i piszą: wyzwanie przyjęte?
Stary 2016-11-09, 20:31   #3632
agnieszka_2612
Zakorzenienie

Dot.: Jesień brzydka, moknie pranie, zwiewne suknie mają branie ! PM 2017 cz. 33

Cytat:
Napisane przez sweet_chocolate Pokaż wiadomość
O co chodzi na fb z tym, że ludzie dodają swoje czarno białe foto i piszą: wyzwanie przyjęte?
O wspieranie kobiet z rakiem, albo ogólnie ludzi z rakiem? COś takiego

agnieszka_2612 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-09, 20:34   #3633
60d64c77414195c3f1000bfc6e843f4303cd6908_5f3f0074680ed
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez malgosiaw123 Pokaż wiadomość
Współczuję
A TŻta ustaw porządnie do pionu,bo chyba z mamusia tego dziecka nie ma?

Zarazki zarazkami,ale Ty normalnie funkcjonujesz i chodzisz?
Tż-ta już opierniczyłam ale nie potrafię być zła na niego gdy widzę jak czule zajmuje się naszą córką

Staram się
60d64c77414195c3f1000bfc6e843f4303cd6908_5f3f0074680ed jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-09, 20:36   #3634
czekoladowoo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aguleekk Pokaż wiadomość
Moje nowy włosy, ale zdjęcie beznadziejne bo światło byle jakie. Na żywo są bardziej rude.

Cytat:
Napisane przez krasulka7399 Pokaż wiadomość
Ja chcę juz teraz bo się dzisiaj nakręciłam. Jeszcze dietę trzeba zmienić, ale póki co wleciał dzisiaj burger

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Ja mam dzięki temu dodatkową motywacje do diety i ruchu No ale idzie różnie
Cytat:
Napisane przez aassiiaa1988 Pokaż wiadomość
Ja też

Głową mi pęka - tak znowu.. .

Jutro rano labo, potem spotkanie z przyjaciółką i popołudniu znów labo, w piątek dniowka, sobota nocka tylko niedziela wolna a TZ od poniedziałku zaczyna miesiąc urlopu

Wysłane z mojego F3111 przy użyciu Tapatalka
Ja Cie podziwiam, ja ten tydzień mam maraton a Ty tak bidulo w kółko
Cytat:
Napisane przez krasulka7399 Pokaż wiadomość
Mam nadzieje, że nas nie poniesie, 10
m-cy do ślubu a wolałbym iść niż się toczyć

Wiesz, jak się potoczysz to zawsze się nie potkniesz po drodze
Cytat:
Napisane przez mckwadrat Pokaż wiadomość
byłam na Zumbie i miałam ochotę wyjść po 10 min.
A ja dopiero za tydzień pójde
[1=60d64c77414195c3f1000bf c6e843f4303cd6908_5f3f007 4680ed;67361966]Tż-ta już opierniczyłam ale nie potrafię być zła na niego gdy widzę jak czule zajmuje się naszą córką

Staram się [/QUOTE]

czekoladowoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-09, 20:43   #3635
luna_laula
catwoman

Cytat:

Ale i tak zaraz się znajdzie ktoś kto wolałby oddać rodziców do domu starców,bo musi się realizować
Zajmowanie się starszymi osobami to naprawdę ciężki temat. Od lat opiekujemy się babcią i wiem jakie to jest trudne. Starsze osoby w pewnym momencie myślą już tylko wyłącznie o sobie i potrafią wykańczać psychicznie rodzinę. Widzę jak bardzo to odbija się na mojej mamie. Babcia potrafi wydzwaniać do niej całymi dniami z pretensjami i najróżniejszymi roszczeniami. Gdy ją odwiedzamy nie docenia tego, co robimy i nawet nie cieszy się na nasz widok. Z tego co nam mówili to nic nadzwyczajnego. Po latach choroby i niedołęstwa taka osoba jest skupiona tylko i wyłącznie na sobie. Także z wielu powodów nie dziwię się, że ludzie umieszczają swoje rodziny w różnych miejscach. I teraz kolejna rzecz. Szkoda, że nie ma u nas domów spokojnej starości w stylu tych, które są w Norwegii. Starsi ludzi mają tam przyjazne warunki, towarzystwo innych seniorów, stałą opiekę lekarską i nie tylko. Wiem, że to Polska i wszystkie standardy są inne, ale uważam, że to nie jest coś nie do przeskoczenia. Rozmawiałam z rodzicami i powiedzieli mi, że woleliby zostać umieszczeni w takim ośrodku w momencie, gdy zostaną sami albo będą wymagali specjalnej opieki, bo wiedzą jakimi upiorami mogą stać się dla rodziny.
Wiem, że starsze osoby potrafią być spokojne i kochane, ale to mimo wszystko ciężkie. Sama wolałabym by moje dzieci odwiedzały mnie z radością, a ja miałabym świetną i profesjonalną opiekę, a nie z obowiązku i po to by zmienić mi pieluchę i podać obiad.

Może domy spokojnej starości na dobrym poziomie i nie za grube hajsy będą kiedyś u nas powszechnie dostępne...

Edytowane przez luna_laula
Czas edycji: 2016-11-09 o 20:44
luna_laula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-09, 20:52   #3636
Laura Rose
Zakorzenienie

Cześć.

Gratki za postawę 'mama mnie nie oddała, więc ja jej też nie oddam' Już widzę, jak ochoczo rzucacie pracę i rezygnujecie ze swojego życia rodzinnego, żeby zajmować się rodzicem, który i tak nawet nie wie, kim jesteście, każe wam wyjść, wszystko demoluje, nie potrafi skleić zdania, wymaga serwowania wszystkich posiłków, usunięcia klamek z okien, zabrania mu kluczy, nie daje się przebrać, umyć, ostrzyc i potrzebuje nadzoru przez całą dobę, 7 dni w tyodniu, w dni powszednie i święta. Takie życie to prawdziwa frajda, gdy chodzisz za kimś krok w krok, a gdy tylko spuścisz wzrok masz nasikane za fotelem albo na kanapie. Prawdziwym relaksem jest spędzanie czasu z osobą, która nie pozwoli, aby zrobić coś wbrew jej woli, bo zawzięty chory człowiek jest silniejszy od kogokolwiek innego. Bardzo sympatyczne stwierdzenie, od osób gdybających o swojej przyszłości, w kierunku tych, którzy toczą codzienną walkę, nieustannie pilnują wizyt lekarskich, leków, domu, którzy od lat nie przespali całej nocy, bo nieustannie z tyłu głowy mają myśl, że coś mogło się stać, którzy nie mają czasu na nic innego niż opieka nad chorym. Nikt nikomu nie da pieniędzy za to, że poświęca się i opiekuje rodzicem, a życie nie zaczyna być darmowe. Serio, myślmy trochę, bo przez takie teksty osoby, które nie są w stanie być przy osobie potrzebującej 24h/dobę czują się jeszcze bardziej podle, bo czują się gorsze od innych. Innych, którzy tylko teoretyzują, a od cnych słów do czynów, w razie potrzeby, daleka droga. Też rzucę wszytsko, jeśli moi rodzice będą mnie potrzebować i zrobi to większość z nas. Jednak są to pojedyncze i wyjątkowe sytuacje. Pomyślcie sobie, czy w tej chwili byłybyście sklonne zrezygnować z całej swojej codzienności, aby opiekować się osobą, od której nigdy nie usłyszycie całego zdania?
No i z czasem jest gorzej i trudniej. Nigdy łatwiej. Nie ma szans, aby było lepiej.

---------- Dopisano o 19:52 ---------- Poprzedni post napisano o 19:49 ----------

No właśnie, Luna, dobrze napisane

Edytowane przez Laura Rose
Czas edycji: 2016-11-09 o 20:51
Laura Rose jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-09, 20:53   #3637
luna_laula
catwoman

Cytat:
Napisane przez Eunice9 Pokaż wiadomość
Ja sobie kompletnie nie wyobrażam takiej sytuacji. Za dużo moi rodzice dla mnie zrobili żebym ich olała. Choćby dziś, kiedy mama zadzwoniła że mnie potrzebują żeby zająć się tatą to rzuciłam wszystko, przełożyłam plany i przyjechałam.
Uważam, że to wynika z wychowania. Jeżeli rodzice mało interesowali się dziećmi i zgotowali im mało przyjemne dzieciństwo to takie osoby nie będą miały skrupułów by w jakikolwiek sposób ich się pozbyć.

Jeżeli nie byłoby super miejsca do którego moi rodzicie chcieliby iść na własne życzenie to w zależności od sytuacji wynajęłabym im opiekunkę albo wzięła do siebie. W tym temacie wyrazili jasno swoje oczekiwania wobec mnie i w razie czego wiem co robić.
Stary 2016-11-09, 20:57   #3638
malgosiaw123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Laura Rose Pokaż wiadomość
Cześć.

Gratki za postawę 'mama mnie nie oddała, więc ja jej też nie oddam' Już widzę, jak ochoczo rzucacie pracę i rezygnujecie ze swojego życia rodzinnego, żeby zajmować się rodzicem, który i tak nawet nie wie, kim jesteście, każe wam wyjść, wszystko demoluje, nie potrafi skleić zdania, wymaga serwowania wszystkich posiłków, usunięcia klamek z okien, zabrania mu kluczy, nie daje się przebrać, umyć, ostrzyc i potrzebuje nadzoru przez całą dobę, 7 dni w tyodniu, w dni powszednie i święta. Takie życie to prawdziwa frajda, gdy chodzisz za kimś krok w krok, a gdy tylko spuścisz wzrok masz nasikane za fotelem albo na kanapie. Prawdziwym relaksem jest spędzanie czasu z osobą, która nie pozwoli, aby zrobić coś wbrew jej woli, bo zawzięty chory człowiek jest silniejszy od kogokolwiek innego. Bardzo sympatyczne stwierdzenie, od osób gdybających o swojej przyszłości, w kierunku tych, którzy toczą codzienną walkę, nieustannie pilnują wizyt lekarskich, leków, domu, którzy od lat nie przespali całej nocy, bo nieustannie z tyłu głowy mają myśl, że coś mogło się stać, którzy nie mają czasu na nic innego niż opieka nad chorym. Nikt nikomu nie da pieniędzy za to, że poświęca się i opiekuje rodzicem, a życie nie zaczyna być darmowe. Serio, myślmy trochę, bo przez takie teksty osoby, które nie są w stanie być przy osobie potrzebującej 24h/dobę czują się jeszcze bardziej podle, bo czują się gorsze od innych. Innych, którzy tylko teoretyzują, a od cnych słów do czynów, w razie potrzeby, daleka droga. Też rzucę wszytsko, jeśli moi rodzice będą mnie potrzebować i zrobi to większość z nas. Jednak są to pojedyncze i wyjątkowe sytuacje. Pomyślcie sobie, czy w tej chwili byłybyście sklonne zrezygnować z całej swojej codzienności, aby opiekować się osobą, od której nigdy nie usłyszycie całego zdania?
No i z czasem jest gorzej i trudniej. Nigdy łatwiej. Nie ma szans, aby było lepiej.

---------- Dopisano o 19:52 ---------- Poprzedni post napisano o 19:49 ----------

Ja mówię za siebie i nadal twardo trzymam się moich słów,które zacytowałaś.
Miałam do czynienia z osobą w zaawansowanym stadium Alzheimera i to straszna udręka z taką osobą,więc wiem o czym mówię.
Ale takie jest moje zdanie i jeśli nie miałabym co do gara włożyć to pewnie bym była zmuszona oddać rodziców do domu opieki,bo nie byłoby mnie stać,żeby nie pracować. Ale jeśli miałabym normalną sytuację życiową,bez luksusów,ale jednak żyłabym normalnie to bym nie oddała.
malgosiaw123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-09, 20:57   #3639
Laura Rose
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez luna_laula Pokaż wiadomość
Uważam, że to wynika z wychowania. Jeżeli rodzice mało interesowali się dziećmi i zgotowali im mało przyjemne dzieciństwo to takie osoby nie będą miały skrupułów by w jakikolwiek sposób ich się pozbyć.

Jeżeli nie byłoby super miejsca do którego moi rodzicie chcieliby iść na własne życzenie to w zależności od sytuacji wynajęłabym im opiekunkę albo wzięła do siebie. W tym temacie wyrazili jasno swoje oczekiwania wobec mnie i w razie czego wiem co robić.
Wzięcie do siebie też nie jest prostą sprawą, bo taka chora osoba, przyzwyczajona do swojego domu może sobie zrobić krzywdę w obcym miejscu (i nie ważne, że to dom dziecka, gdzie często bywa, liczy się, że nie mieszka), a ciężko oczekiwać, żeby zawsze ktoś był na miejscu, bo ludzie pracują i chodzą na zakupy. O rozrywkach w tym temacie nie wspominam, bo to abstrakcja.

To dobrze
Stary 2016-11-09, 20:59   #3640
serduszko165
Zakorzenienie

Cytat:
Ale to niesprawiedliwe,że u Was tam zagłębie i dobrych makijazystek i salonów sukien,a u nas nic
Tez to zauwazylam...

serduszko165 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-09, 20:59   #3641
LadyArya
Amounted Princess

Cytat:
A co do Ciebie przemawia u Trumpa? Nie odpowiedziałaś mi ostatnio [COLOR="Silver"]
a widocznie nie zauwazylam ostatnio Twojego pytania, czesto nie nadrabiam jak jest duzo postow

odpowiedz jest prosta uwazam pomimo ze Trump nie jest na pewno idealem, w moich oczach wypada lepiej niz Hilary o ktorej dowiedzialam sie tyle brudow ze nie potrafie myslec o niej jako prezydencie. Ameryka ponadto potrzebuje tez silna osobe na tym stanowsku ktora poradzi sobie w polityce zagranicznej a nie mam pewnosci ze Hilary by sobie poradzila.
A juz zupelnie osobna sprawa ze sama mam prawicowe poglady wiec duzo blizej mi do republikanow niz demokratow.
No ale generalnie nie chce tu sie w jakies polityczne spory na wizazu angazowac
LadyArya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-09, 21:00   #3642
Laura Rose
Zakorzenienie

Cytat:
Miałam do czynienia z osobą w zaawansowanym stadium Alzheimera i to straszna udręka z taką osobą,więc wiem o czym mówię.
Ale takie jest moje zdanie i jeśli nie miałabym co do gara włożyć to pewnie bym była zmuszona oddać rodziców do domu opieki,bo nie byłoby mnie stać,żeby nie pracować. Ale jeśli miałabym normalną sytuację życiową,bez luksusów,ale jednak żyłabym normalnie to bym nie oddała.
Dla mnie normalną sytuacją życiową jest to, że pracujesz, więc cię stać na to, by mieć co do gara włożyć. Skąd by ci pieniądze spadły, gdybyś musiała rzucić pracę, aby się opiekować rodzicem? A łapiąc jakąś pracę, żeby mieć na żarcie, nie ma szans, by starczyło na dom opieki.
Stary 2016-11-09, 21:01   #3643
rubbim
City of Bones

Cytat:
Napisane przez mckwadrat Pokaż wiadomość
nie wierzę! to nie jest możliwe
Możliwe

Chciałam zapisać się na próbny makijaż tu to poczekam sobie do 10 grudnia aż..
Stary 2016-11-09, 21:01   #3644
karla906
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez rosarioV Pokaż wiadomość
A ja nie mam insta jakiś ewenement jestem chyba

Ja też :P

O rany ale pędzicie, ciężko mi nadążyć
U mnie też dziś pięknie padał śnieg, mamy przeszkloną bibliotekę, wszystkie ściany i było taaak klimatycznie Ciężkie tematy zaczęłyście
karla906 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-09, 21:03   #3645
serduszko165
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dorotti666 Pokaż wiadomość

Ja bez swojego jestem jak bez ręki.
Z resztą kocham jeździć samochodem
I ja ułatwia życie

Stary 2016-11-09, 21:05   #3646
malgosiaw123
Zakorzenienie

Cytat:
Dla mnie normalną sytuacją życiową jest to, że pracujesz, więc cię stać na to, by mieć co do gara włożyć. Skąd by ci pieniądze spadły, gdybyś musiała rzucić pracę, aby się opiekować rodzicem? A łapiąc jakąś pracę, żeby mieć na żarcie, nie ma szans, by starczyło na dom opieki.
Myslę,że gdyby TŻ pracował to by nam wystarczylo Może nie jeździlibyśmy na wakacje,nie zmieniałabym co 3 lata samochodu,ale rodzina zawsze będzie dla mnie na pierwszym miejscu. I tu mnie w żaden sposób nie przekonasz do swoich racji.
Dostatnie i bogate życie jest dla mnie mniej ważne niż moja rodzina. I kończę ten temat,bo nikt się nie przekona do swoich racji,bo to jednak zbyt osobista i intymna sprawa,a nie jakaś gównoburza o liczbę gości
malgosiaw123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-09, 21:06   #3647
luna_laula
catwoman

Cytat:
Kupisz sobie auto to zmienisz zdanie

Ja bez swojego jestem jak bez ręki.
Z resztą kocham jeździć samochodem
Miałam auto, wszędzie nim jeździłam i też uważałam, że bez tego nie da się żyć. Nie mam auta i żyję, więc się da Nie zamierzam wyprowadzać się za miasto ani tym bardziej poza nim pracować, więc nie jest mi potrzebne Kupię sobie jak będzie mnie stać na nowe i nie będę miała lepszych wydatków. Albo jak będę miała dzieciarnię W tej chwili szkoda mi kasy na to wszystko co jest z nim związane Nawet tż, który strasznie wszędzie się wozi ostatnio stwierdził, że wolałby swoje sprzedać, bo mu nie jest potrzebna taka skarbonka i mógłby się przerzucić na transport miejski by tyle nie wydawać.

Edytowane przez luna_laula
Czas edycji: 2016-11-09 o 21:08
Stary 2016-11-09, 21:07   #3648
czekoladowoo
Zakorzenienie

Cytat:
Cześć.

Myślę, że to są bardzo ciężkie sytuacje i tu tak naprawde nie ma dobrego wyjścia. Każdy powinien postąpić wg własnego sumienia.

Ja wiem że rodziców bym nie oddała, ale nie poświęciłabym też w sytuacji która opisujesz swojego życia. Starałabym się pomóc jak mogę, zatrudniłabym opiekunkę, pielęgniarkę itd. Wiem, że oni tego by chcieli, nie chcieliby iść do domu opieki i biorąc pod uwage ile miłości i wsparcia codziennie od nich dostaje to nie mogłabym postąpić wbrew ich woli Jestem im ogromnie wdzięczna i kocham ich nad życie dlatego jesli odpukać kiedyś nadejdzie aż tak skrajna sytuacja to będe robić wszystko aby tak właśnie postąpić.
Stary 2016-11-09, 21:09   #3649
krasulka7399
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czekoladowoo Pokaż wiadomość
Wiesz, jak się potoczysz to zawsze się nie potkniesz po drodze

Haha, no tak. Jedna z moich obaw dotyczy właśnie tego, że się poślizgnę w szpilkach i długiej sukni

krasulka7399 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-09, 21:09   #3650
Dorotti666
❤ bee happy ❤

Cytat:
Miałam auto, wszędzie nim jeździłam i też uważałam, że bez tego nie da się żyć. Nie mam auta i żyję, więc się da Nie zamierzam wyprowadzać się za miasto ani tym bardziej poza nim pracować, więc nie jest mi potrzebne Kupię sobie jak będzie mnie stać na nowe i nie będę miała lepszych wydatków. Albo jak będę miała dzieciarnię W tej chwili szkoda mi kasy na to wszystko co jest z nim związane Nawet tż, który strasznie wszędzie się wozi ostatnio stwierdził, że wolałby swoje sprzedać, bo mu nie jest potrzebna taka skarbonka i mógłby się przerzucić na transport miejski by tyle nie wydawać.
To ja jednak jestem za wygodna
I nienawidzę komunikacji miejskiej
Stary 2016-11-09, 21:10   #3651
serduszko165
Zakorzenienie

Cytat:
Zgadzam się ja z mama opiekowalysmy się chorym dziadkiem. Tracił pamięć, miał raka z przerzutami i ataki złości. Na sam koniec trafił na oddział paliatywny i tam odszedł. Mama była w ciąży, kiedy musiała leżeć w szpitalu, bo trafiła się jej rzadka choroba, a tato pracował poza domem w delegacji, to ja w wieku 14 lat przed szkoła robilam dziadkowi śniadanie, dawalam leki, lecialam do szkoły, po szkole do mamy i potem szybko do dziadka z obiadem itp..

Stary 2016-11-09, 21:14   #3652
Laura Rose
Zakorzenienie

Cytat:
Myslę,że gdyby TŻ pracował to by nam wystarczylo Może nie jeździlibyśmy na wakacje,nie zmieniałabym co 3 lata samochodu,ale rodzina zawsze będzie dla mnie na pierwszym miejscu. I tu mnie w żaden sposób nie przekonasz do swoich racji.
Dostatnie i bogate życie jest dla mnie mniej ważne niż moja rodzina. I kończę ten temat,bo nikt się nie przekona do swoich racji,bo to jednak zbyt osobista i intymna sprawa,a nie jakaś gównoburza o liczbę gości
Niektórzy nie mają partnerów, co wtedy, gdy sami pracują na swój los? I nie mów, że rodzina zawsze będzie dla ciebie na pierwszym miejscu, bo mając w opiece przypadek ekstremalny, nie miałabyś czasu dla męża czy dzieci, więc nie byliby oni na pierwszym miejscu, a taka sutuacja może trwać wiele lat. Nie wytłumaczysz kilkulatkowi, że to tymczasowa sytuacja, najwyżej na kilkanaście lat, bo choć babcia pozornie nic nie robi, nie można spuścić jej z oka. Ludzka wyrzymałość ma swoje granice, ale teoretyzować jest oczywiście bardzo łatwo, bo pięknie to brzmi.

---------- Dopisano o 20:14 ---------- Poprzedni post napisano o 20:12 ----------

Cytat:
Napisane przez serduszko165 Pokaż wiadomość
Zgadzam się ja z mama opiekowalysmy się chorym dziadkiem. Tracił pamięć, miał raka z przerzutami i ataki złości. Na sam koniec trafił na oddział paliatywny i tam odszedł. Mama była w ciąży, kiedy musiała leżeć w szpitalu, bo trafiła się jej rzadka choroba, a tato pracował poza domem w delegacji, to ja w wieku 14 lat przed szkoła robilam dziadkowi śniadanie, dawalam leki, lecialam do szkoły, po szkole do mamy i potem szybko do dziadka z obiadem itp..

A kto był z dziadkiem, gdy ty byłaś w szkole?
Stary 2016-11-09, 21:14   #3653
luna_laula
catwoman

Cytat:
Wzięcie do siebie też nie jest prostą sprawą, bo taka chora osoba, przyzwyczajona do swojego domu może sobie zrobić krzywdę w obcym miejscu (i nie ważne, że to dom dziecka, gdzie często bywa, liczy się, że nie mieszka), a ciężko oczekiwać, żeby zawsze ktoś był na miejscu, bo ludzie pracują i chodzą na zakupy. O rozrywkach w tym temacie nie wspominam, bo to abstrakcja.

To dobrze
Miałam na myśli nasze kiepskie ośrodki w których naprawdę źle się dzieje, a dzieci wciskają tam rodziców tylko po to by pozbyć się problemu i mają w tyłku to, co tam się dzieje Cieszymy się, że ostatecznie nie wzięliśmy babci, bo byłoby źle a ona lepiej się czuje u siebie. Chociaż nie powiem, że nie jest to obciążające finansowo, ale nadal lepsze niż rzucanie własnej pracy i poświęcanie się takiej osobie.

Ostatnio mówili mi co mam z nimi zrobić po ich śmierci
Stary 2016-11-09, 21:15   #3654
Laura Rose
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czekoladowoo Pokaż wiadomość
Myślę, że to są bardzo ciężkie sytuacje i tu tak naprawde nie ma dobrego wyjścia. Każdy powinien postąpić wg własnego sumienia.

Ja wiem że rodziców bym nie oddała, ale nie poświęciłabym też w sytuacji która opisujesz swojego życia. Starałabym się pomóc jak mogę, zatrudniłabym opiekunkę, pielęgniarkę itd. Wiem, że oni tego by chcieli, nie chcieliby iść do domu opieki i biorąc pod uwage ile miłości i wsparcia codziennie od nich dostaje to nie mogłabym postąpić wbrew ich woli Jestem im ogromnie wdzięczna i kocham ich nad życie dlatego jesli odpukać kiedyś nadejdzie aż tak skrajna sytuacja to będe robić wszystko aby tak właśnie postąpić.
A niektórzy chcą, ale świat nie potrafi tego uszanować
Stary 2016-11-09, 21:16   #3655
LadyArya
Amounted Princess

Cytat:
Niektórzy nie mają partnerów, co wtedy, gdy sami pracują na swój los? I nie mów, że rodzina zawsze będzie dla ciebie na pierwszym miejscu, bo mając w opiece przypadek ekstremalny, nie miałabyś czasu dla męża czy dzieci, więc nie byliby oni na pierwszym miejscu, a taka sutuacja może trwać wiele lat. Nie wytłumaczysz kilkulatkowi, że to tymczasowa sytuacja, najwyżej na kilkanaście lat, bo choć babcia pozornie nic nie robi, nie można spuścić jej z oka. Ludzka wyrzymałość ma swoje granice, ale teoretyzować jest oczywiście bardzo łatwo, bo pięknie to brzmi.
ja uwazam ze dopuki sie nie doswiadczy samemu takiej sytacji nie ma co gdybac bo reczywistosc moze sie rozminac z teoriami. nie ulega tez watpliwosci ze wiele w takich przypadkach zalezy od sytuacji materialnej - osoba ktora malo zarabia i ma dzieci na utrzymaniu moze nie moc sobie pozwolic na rzucenie pracy i zajecie sie chora osoba a na wynajecie pomocy moze jej nie stac. Z kolei jesli w domu sa dobre zarobki sprawa jest duzo prostsza - mozna wynajac opiekunke ktora bedzie sie zajmowac chora osoba i bez problemu moze ona mieszkac w domu.
LadyArya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-09, 21:17   #3656
asqua92
Zakorzenienie

GG do asqua92

Cytat:
Napisane przez funnyvalentine Pokaż wiadomość
już wstawiałam kiedyś dobra, dodam jeszcze raz nie takie na mnie, tylko ze strony, bo jak telefonem robię zdjęcia to nie wychodzą tak ładnie jak w rzeczywistości
bardzo fajne
[1=60d64c77414195c3f1000bf c6e843f4303cd6908_5f3f007 4680ed;67361966]Tż-ta już opierniczyłam ale nie potrafię być zła na niego gdy widzę jak czule zajmuje się naszą córką

Staram się [/QUOTE]

współczuję sytuacji z teściową... super, że TŻ się zajmuje małą

nadrobiłam Was pobieżnie jutro jedziemy do domu na weekend
10 mięsiecy do ślubu

"Ponieważ jeśli wyleczy się pan,to znaczy,że nie było to warte zachodu.
Zamurowało mnie. Patrząc na mnie badawczo,zadeklarowała wzniosłym tonem:
Z wielkiej miłości nie da się wyleczyć."
Éric-Emmanuel Schmitt
asqua92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-09, 21:17   #3657
sweet_chocolate
Zakorzenienie

Ciężkie tematy poruszacie, ja też jakoś nie wyobrażam sobie oddania rodziców, jednak wiele przypadków widziałam i wiem, że ze starszymi osobami nie raz życie to męczarnia i ludzie oddychają z ulga gdy taka osoba odchodzi
Stary 2016-11-09, 21:19   #3658
czekoladowoo
Zakorzenienie

Cytat:
A niektórzy chcą, ale świat nie potrafi tego uszanować
Dlatego mówię, że każdy powinien postąpić według własnego sumienia Tutaj nie ma co oceniać bo nie ma czegoś takiego jak dobry wybór w takiej sytuacji, każdy będzie po części w jakiś sposób "zły". Ale dla każdego to inny wybór będzie lepszy, każdy jest inny, każda rodzina jest inna.
Stary 2016-11-09, 21:22   #3659
luna_laula
catwoman

Cytat:
To ja jednak jestem za wygodna
I nienawidzę komunikacji miejskiej
Po prostu gdy masz auto przyzwyczajasz się do niego i nie widzisz innego sposobu przemieszczania się Pewnego dnia rodzice stwierdzili, że poradzę sobie bez tego luksusu i sprzedali go Przeżyłam lekki szok i przez chwilę nie mogłam się odnaleźć, ale przy moich warunkach rzeczywiście jest zbędne. Na pewno w przyszłości zdecyduję się na kupno, ale teraz jeszcze nie tęsknię i nie przeszkadza mi jego brak
Stary 2016-11-09, 21:24   #3660
Laura Rose
Zakorzenienie

Cytat:
Po prostu gdy masz auto przyzwyczajasz się do niego i nie widzisz innego sposobu przemieszczania się Pewnego dnia rodzice stwierdzili, że poradzę sobie bez tego luksusu i sprzedali go Przeżyłam lekki szok i przez chwilę nie mogłam się odnaleźć, ale przy moich warunkach rzeczywiście jest zbędne. Na pewno w przyszłości zdecyduję się na kupno, ale teraz jeszcze nie tęsknię i nie przeszkadza mi jego brak
O tak Mój leniwy mąż ostatnio pojechał po bułki. Do sklepu bliżej jest pieszo, bo autem masz kilkanaście garbów, rondo i światła po drodze. No i parking z 50 metrów od sklepu. Ale przecież on nie będzie chodził

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości