|
|
#61 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Starsi ludzie i wspólczesny świat
Cytat:
Zdarzylo mi sie widziec tez babcie sikajaca w krzakach wracajac z kosciola :-D |
|
|
|
|
|
#62 |
|
Zakorzenienie
|
No, ale to na jedno wychodzi przecież: brak kultury bierze się z bezmyślności
.Mnie, na przykład, interesuje, czy osoba rzucająca peta na ulicę, na swoje parkiety i persy też tak robi, chyba kiedyś nie wytrzymam i zapytam .
|
|
#63 |
|
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;6747318]Kilka rzeczy mi się nasuwa.
Kiedyś, wcale nie tak dawno temu, bo kilkadziesiąt lat wstecz, mieszkańcy Grenlandii nie rpobili pogrzebów starym ludziom. po prostu - stary człowiek siadał na krze i wypływał w morze. Żeby nie sprawiać kłopotu młodym. okrutne? Tak, ale czy różni się to od dzisiejszych obyczajów? Wyłącznie formą. I tempem działania. Spotkałam w swoim życiu ludzi w jesieni życia i takich, dla których nie miałam szacunku za grosz, i takich, którzy ujeli mnie za serce. Jeśli ktoś jest dobrym cżłowiekiem, nie ma znaczenia, ile ma lat. Na taki stan rzeczy mają raczej wpływ przeżycia osobiste. Widzę też, że często starsi traktują tych młodszych po prostu nieładnie (wystarczy choćby popatrzeć na sceny tramwajowo - autobusowe. Co z tego, że kobieta w ciąży? Ja mam 70 lat i siedzieć muszę!). Aczkolwiek uwielbiam gadać ze starszymi paniami (takimi 70 +). One czesto wbrew pozorom mają kapitalne poczucie humoru (również na temat samych siebie), potrafią takie rzeczy, o których dzisiejszym młodym nawet się nie śniło, potrafią rozmawiać bez przecinków, potrafią nie amrtwić sie duperelami i zwracać uwagę na to, co naprawdę ważne. Chciałabym pracować w jakimś domu emerytów czy czyms takim (są takie jakby domy kultury dla ludzi starszych właśnie, prowadzące zajęcia różnego typu - nie domy starców!). Co do samotnej starości - bardzo podobają mi się właśnie takie spotkania starszych, samotnych ludzi, wspólne imprezy, wycieczki - oni naprawdę rzetelnie wykorzystują czas. Nie ma miejsca na "nie wypada", "za stara jestem". Pewna naprawdę starsza pani z mojej rodziny szalenie boleje nad tym, ze wzrok nie ten i nie moze korzystać z komputera. A tak bardzo jej się ten cały Internet podoba![/quote] Oo, bardzo się zgadzam. Ja lubię chodzić do ludzi starszych, lubię z nimi rozmawiać i oni chyba ze mną też, bo nieraz na spacerze pogadam z nieznajomą starszą panią. I moje środowisko również. Bawią się, wygłupiają,są łobuzami takimi zawiadackimi,przeklinają, ale mają szacunek. A jesteśmy młodzieżą zdecydowanie. Albo inna sytuacja...: Stoję przy takim młodym metalowcu, ma chyba z 16 lat. Na schodach od tramwaju stoi dres, ile on miał? Też z 17 góra. Biegnie do tramwaju starsza pani,z krzykiem wbiega- dres podaje jej ręke na schodach. Idzie dalej, podaję jej rękę ja, na sam koniec prawie się nie wywraca, patrzę, że stoi, bo w mocnym uścisku trzyma ją metal i nie pozwala upaść. I wspólnie pomagamy jej wstać i zająć miejsce. W moim otoczeniu to norma, więc proszę, nie krzywdźcie tak młodzieży! Albo inny przykład: Dres, bardzo dużo pije, pali, z tych których starsi się boją i ja też się go obawiałam. I któregoś dnia patrzę, że otwiera drzwi od sklepu dwóm starszym paniom,którym były chyba za ciężkie. I jeszcze kiedyś potem widziałam go w podobnej sytuacji. Młodzież nieraz nosi pancerz pozoru: mrocczzzneeegoo metala, złego dresa z bejzbolem, olewającego umcyka, słit panienki, emo-które-interesuje-własny-tyłek-ubrany-w-spodnie-w-czaszki,ale bardzo często kryje się za tym dobre serce. Znam takich, co nie mają szacunku, ale to nie jest większość. |
|
|
|
|
#64 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie ma nic gorszego, jak matka, która za samochodem ściąga dziecku majtasy, bo dziecko chce siusiu, a kilka kroków dalej jest bar, gdzie można za darmo, przecież, z toalety skorzystać. To tylko przykład. Chociaż można więcej. Dziś już chyba nikt chusteczek nie używa, bo gdzie się nie obejrzę, tam wciąganie smarków do nosa, a nie wspomnę już o kichaniu bez zakrywania buzi, czy też kasłaniu i przy okazji rozsiewaniu 'prątków gruźlicy', bo buzię zakryć to już nie łaska .Czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci i czego Jaś się nie nauczy, tego Jan nie będzie umiał.
|
|
|
#65 |
|
BAN stały
|
Co do tych starszych osób, ja nie wiem, na ile chodzi o fatalne nawyki, na ile o kiełbasienie w głowie (brzydko sie wyrażę). Zmiany zwyrodnieniowe w mózgu (to nie muszą być ''tylko otępienia'', obawiam się, że natura lubi być ;-) pomysłowa) swoje, bywa, że robią; ludzie stają się bardziej złośliwi, bezczelni, czy wredni, niż za młodu. No i ten niekiedy upór.
Co do tej młodzieży; opisanej przez mnie dziewczyny. Tu już kwestia wychowania. To sa właśnie takie elegantki, co to nie wyjdą z domu wypindrzone od góry do dołu, a jednocześnie pokój takiej codziennie przypomina pobojowisko, wszystkie kosmetyki walają się po meblach, podobnie jak wygrzebane z półek ciuchy, stanik czy majtki prezentują się centralnie wszystkim gdzieś na dywanie. Obstawiam, że wyższy stopień tego wtajemniczenia, to np. wpaść i wypaśc, i zamiast się umyć po rozrywkowej (lub nie) nocce, to wypsikać.
|
|
|
|
|
#66 |
|
Zakorzenienie
|
Fresa zapomniałaś wspomnieć o chusteczkach materiałowych używanych nagminnie przez osoby starsze... ble...
|
|
#67 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() *Bo. Już kiedyś widziałam, jak w tramwaju jakaś kobieta, lat z 50, chyba zwróciła sie do młodej kobietki, żeby ta jej ustąpiła miejsca, to młoda ją tak pożyczyła, że masakra. Tak przytoczyła te wszystkie zarzuty młodych wobec starych (między kurfami, rzecz jasna), jakie można wyczytać choćby w pewnym wątku, że, co najmniej, jakby wizaż dzień wcześniej poczytała.
|
|
|
|
|
|
#68 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Dziadki wciągają gluta i potem tak "plują" nosem, zatykając jedną dziurkę. Autentycznie rzygać mi się chce, jak to widzę. I co, przemawia teraz pewnie brak szacunku do osób starszych? ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#69 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, bo zaraz znowu się zacznie . Dodam tylko od siebie, że gdy widzę taką wypindrowaną osóbkę, to nie obstawiam, czy się umyła, czy wypsikała, tylko zastanawia mnie, czy po skorzystaniu z toalety nie tylko ręce wymyła, ale i się podmyła.Nie, żeby mnie to interesowało, ale skoro z kąpaniem potrafi być u ludzi na bakier, to nie sądze, żeby z podmywaniem było lepiej. A kuca przy półce w markecie i prezentuje wszystkim sznurek wpity... wiadomo gdzie .Cytat:
.
|
|
|
#70 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
?
|
|
|
#71 |
|
BAN stały
|
Materiałowych chustek sie nie czepiam, nie, żebym je lubiła, co nie, ale kwestia nawyków. Po drugie gdy ktoś ma wydawać po kilkadziesiąt gr (czy więcej) dziennie na chustki, to może mu byc żal, starsi ludzie tym bardziej się liczą z zawartością portfela. Po pierwsze, całe życie używali materiałowych, nie dziwota, że nie widzą potrzeby się przestawiać. Bo kapytalizm jest. :P
Byleby to nie była chustka jak u, no. U kaprala Nobbsa. <jeszcze się zgina, widzi pan?> |
|
|
|
|
#72 |
|
Zakorzenienie
|
jak w wielu wątkach pojawiała się stara prawda,że wszystko wynosi się z domu.fakt nie jesteśmy zamożnym krajem i starsi ludzie porostu wegetują.z emerytury nie moga sobie pozwolić na kino ,czy kawiarnie.brak wszystkiego obniża samoocenę,więc kobiety dojrzałe zamykaja się w sobie.winni są też najbilźsi,którzy w pedzie za karierą zapominają o swoich bliskich i nie podtykają noiwinek technicznych i nie uczą.tak jest ,ze kiedy jesteśmy małymi dziećmi to rodzice nas ucza i wychowują.kiedy jesteśmy dorośli powinniśmy pomóc i zachęcać swoich rodziców.
mam w swojej rodzinie taka sytuacje.mama mojej teściowej ma 73 lata.chodzi ze swoim "panem"na dansingi i spotkania dla emerytów.wyglądem swoim też przewyższa swoją córke,a moją teściową.jezt zadbana,elegancka i chodzi na obcasiku.paznokcie zawsze pomalowane i delikatny makijaz.najgorsze jest to ,że moja teściowa wyśmiewa się ze swojej matki i krytykuje ją.ona chciałaby chyba,żeby już umarła i zostawiła jej cały swoj dorobek.nie akceptuje JEJ partnera .tłumaczyłam jej,ze powinna się cieszyć,że świetnie sobie radzi i nie musi się nią opiekować,że ma kogoś i nie czuje sie samotna. w ilu rodzinach to rodzice muszą się kryc przed dziećmi -hienami ze swoim związkiem. musimy zacząć od siebie. |
|
|
|
|
#73 |
|
Zakorzenienie
|
Albo stoi taki dziad w autobusie czy tramwaju,czosnku się przed wyjściem nażre,stanie i tak chucha,a tu nieraz taki ścisk że nie ma gdzie się odkręcić.
|
|
#74 |
|
BAN stały
|
Celowo prowokujesz??
|
|
|
|
|
#75 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, to dopiero trauma: stać koło niej kilka przystanków .
|
|
|
#76 | |
|
Zakorzenienie
|
Kto?Ja?No coś Ty
![]() Cytat:
Perfumy(a to najważniejsze) nie sieją zarazek,jak chuchające dziadki.
|
|
|
#77 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak nie, to zawsze pozostaje własny samochód lub przedostanie się do innej części autobusu.
|
|
|
#78 |
|
BAN stały
|
Nie, żebym jakoś specjalnie broniła czosnkożerców <btw, uwielbiam czosnek, nie jem, ale uwielbiam
> , ale takie dziady mają też to do siebie, że wołami się ich nie zaciągnie pod prysznic na drugi dzień, po ostatnim. Jak to niektórych sporo łączy. ![]() Od mocnych perfum niektórych może boleć głowa. :P |
|
|
|
|
#79 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
A nie zawsze się jedzie "tylko" kilka przystanków ![]() W polskich autobusach można zauważyć brak kultury Polaków wszelkiej maści, młodych i starych. |
||
|
|
|
|
#80 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do innej części autobusu nie zawsze da się przejść.Zresztą staję zawsze w tym samym miejscu i przechodzić gdzie indziej nie będę.Samochód-niedoczekanie.
|
|
|
#81 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nie toleruję tak intensywnego spryskiwania, jaki zapach by to nie był, ładny-brzydki, od razu dostaję uczulenia (autentico): kicham i oczy mi łzawią. Cytat:
Wątpliwego zapaszku papierosowego, ani na ubraniu, ani w formie wyziewu, nie toleruję, na równi z nadmiernym zapachem perfum. Ostatnio w autobusie usiadł za mną taki osobnik i słowo daję: przesiadłam się, bo myślałam, że zwymiotuję.
|
|
|
#82 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() perfumy ładne owszem,ale w autobusie jest mieszanina wszelkich zapachów,więc efekt jest całkiem inny. co do dziadków-to tyle brudasów wsród ludzi starszych i tyle samo u młodych. co do czosnku hi,hi to jest podobnie.a tak poważnie to wszyscy jesteśmy ludźmi i mamy prawo żyć i korzystać z zycia.(ale marudzę-jak babcia )
|
|
|
|
|
|
#83 |
|
BAN stały
|
Mi akurat BARDZO przeszkadza zachowanie starszych ludzi, którzy charchają, wciągają gluty i dłubią paznokciami w zębach. Nie wspomnę o zaniedbywaniu higieny... Oczywiście nie mówię tu o wszystkich, są wyjątki. Po prostu jestem jaka jestem i mam uprzedzenie do starszych ludzi. Unikam ich jak mogę i nie wdaję się w niepotrzebne miłe i niezobowiązujące rozmowy na przystankach, czy w autobusie.
Pewnie, zwalniam miejsca starszych. Chociaż kiedyś spotkała mnie taka sytuacja: siedzę w autobusie, na około dużo miejsca, każdy się zmieśći. Na to w pewnej chwili staje nade mną dziadek, wiek - ok 70lat. Nie schodzę z krzesła, przecież ma tyle miejsca. On stoi dalej i w pewnym momencie słyszę: "zejdz stąd". Ja się patrzę na niego jak na wariata, z niedowierzaniem, on dalej "zejdź stąd". To zeszłam. A potem słyszałam, że chamstwo się porusza w autobusach. Chyba wiem, kto tam był chamem... Mam w swoim bliskim otoczeniu starszą parę i na prawdę jak popatrzę co oni wyczyniają.. czasem aż chce mi się rzygać. Niewiedza co to jest szczotka i pasta do zębów, mydło i świeża bielizna. A mają? 60 lat ![]() Zresztą kultura nie ma nic do wieku. Dlaczego tylko akurat mnie spotyka brak kultury ze strony starszych?
|
|
|
|
|
#84 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, bo ja zawsze zasłaniam buzię, jak kicham i kasłam (jest to dla mnie tak naturalne, bo wyniosłam to z domu i nie wyobrażam sobie, że można inaczej), dlatego tak mnie to drażni u innych, gdy tego nie robią.Cytat:
Odnośnie szczotki, pasty do zębów, mydła i świeżej bielizny, to poczytaj sobie wątek: 'czy kąpiecie się codziennie, ale szczerze'- tam wypowiadają się osoby młode .
|
|
|
#85 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#86 |
|
Zakorzenienie
|
A widzisz :P
Więc nie ma sensu takie generalizowanie, że ludzie starsi to nie wiedzą, co to szczoteczka do zębów i mydło, bo i wśród młodych nie jest z tą wiedzą za dobrze. Wiek nie ma tu znaczenia, do momentu, gdy człowiek jest sprawny fizycznie i nie jest zależny od kogoś: musi czekać aż ktoś go wykąpie, czy przebierze.
|
|
#87 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Ostatnio jechałam se autobusem i koło mnie siedział młody chłopak. W pewnym momencie kichnął i ofaflunił sobie glutami całą dłoń. Cywilizowany człowiek wytarłby to w chusteczkę, ale on jej chyba nie posiadał czy co, bo wytarł to w swój plecak. Prawie się spawiowałam. Choć to prawda, że w mieście, to głównie starsi ludzie takie numery robią z charkaniem i spluwaniem na ulicę, nie daj Boże, nosem. |
|
|
|
|
|
#88 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#89 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#90 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:19.

.
.
.

?

, to dopiero trauma: stać koło niej kilka przystanków
>