Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III - Strona 161 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-11-20, 13:17   #4801
stesia
Zakorzenienie

Dot.: Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III

Cytat:
Pani Katarzyna (48 l.) wraz z Panem Piotrem (50 l.) wraz z dziećmi: Marią (26 l.), Pawłem (18 l.), Filipem (10 l.) i wnuczką Anią (3 l.) tworzą wspaniałą rodzinę
Rodzina radziła sobie dobrze do czasu choroby pani Katarzyny. Najpierw rak piersi, następnie rak wątroby uniemożliwił jej dalszą pracę. Rodzinę utrzymuje tylko pan Piotr, którego wynagrodzenie wynosi tylko 1300 zł. Leczenie pani Katarzyny to koszt około 150-200 zł miesięcznie. Po odliczeniu kosztów mieszkania oraz leków pani Katarzyny, pozostaje 430 zł na jednego członka rodziny .
Rodzina radzi sobie z trudnościami. Pani Katarzyna, mimo choroby codziennie zaprowadza Filipa do szkoły i zajmuje się domem. Wspierana przez wszystkich nie poddaje się w walce z ciężką chorobą. Rodzina najwięcej radości czerpie z chwil spędzonych wspólnie.
Rodzina najbardziej potrzebuje opału na zimę oraz papy do przykrycia cieknącego dachu. Pani Katarzyna ze względu na bardzo poważny stan zdrowia musi cały czas być na diecie. Powinna pić dużo soków z buraka i marchwi, w czym bardzo pomocna byłaby sokowirówka.
"dziecko" o imieniu Maria chyba mogłoby iść już do pracy żeby utrzymać siebie i swoje dziecko
stesia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-20, 13:33   #4802
maryska80
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Hiiroko Pokaż wiadomość
W Polsce jest jak jest, ale nikt mi nie powie, ze 26-letni zdrowy mezczyzna nie jest w stanie znalezc szybko pracy, w ktorej zarobilby chociazby 300 zl.

Nawet jak juz sie na niczym nie zna, nie skonczyl zadnej szkoly i normalna praca go przerasta - Wystarczy pochodzic po domach i zapytac, komu skosic trawe, komu liscie zagrabic, zywoplot przyciac itd. Tyle jest domow, w ktorych mezczyzny brak i przydalby sie ktos do pomocy przy ciezszych pracach, i juz wpada 20 zl, za przekopanie ogrodka moze i 50.

Nie wierze, ze jak sie 26-letni mezczyzna po calym miescie przejdzie, to tych 300 zl nie uzbiera.
święta racja! Sama jestem osobą samotną i w sezonie letnim szukałam kogoś kto pomoże mi w skoszeniu trawy (sama mam astmę i nie mogę tego robić). Teren był dość spory, oczywiście od razu mówiłam, że zapłacę. Oczywiście nie znalazłam chętnego.

Bo jeszcze nie pora na tych
Co przed złem uciekają
maryska80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-20, 13:41   #4803
gryx82
BAN stały

Mieszkam w rejonie, gdzie sporo sadów i plantacji truskawek. Odkąd wprowadzono pińcet plus, bezrobocie "zmalało" do zera praktycznie, rąk do pracy w sezonie nie ma
gryx82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-20, 13:42   #4804
stesia
Zakorzenienie

Cytat:
Pani Iwona (42 l.) samotnie wychowuje syna Michała (3 l.).
Na codzień pani Iwona zajmuje się synkiem Michałem, który często choruje (astma). Mieszkają w małym domu. W miarę możliwości stara się go remontować, by mieszkać godnie z synkiem. Mimo ciężkiej sytuacji finansowej stara się pomagać dorosłym synom, którzy już z nią nie mieszkają. Pani Iwona całe życie ciężko pracowała, jednak ze względów zdrowotnych (głównie kręgosłup) i braku wsparcia w opiece nad Michałkiem, nie ma możliwości powrotu do pracy. Rodzina utrzymuje się głównie z zasiłków. Po odjęciu kosztów utrzymania mieszkania oraz wydatków na leki (razem 684 zł), pozostaje zaledwie 276 złotych na jedną osobę miesięcznie.
sama ma mało a jeszcze pomaga dorosłym chłopom
Stary 2016-11-20, 13:50   #4805
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monikam Pokaż wiadomość
I pewnie wiele z tych rodzin ze SzP ma takie niedokumentowane dochody, a wolontariusze to łykają.
Tak samo jak warunki życia i sprzęty. Są osoby, które mają pieniądze i nie przywiązują do tego wagi.
Wydaje mi się, że to problem w mentalności. Podopieczni SzP będą uciekać w gry dla odstresowania i do głowy im nie przyjdzie zarabianie na tym. Podobnie niepracujące szlachcianki wylewajace żale na fb - mają czas na siedzenie przed komputerem, nabijanie leveli na farmie i nie myślą o tym, żeby zarobkowo prowadzić fanpage. Dostęp do wiedzy w tym temacie jest stosunkowo łatwy, jest sporo darmowych materiałów i wartościowych webinarow. Trzeba chcieć.

Bogini kuchennego zniszczenia
cornflower_girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-20, 13:53   #4806
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez stesia Pokaż wiadomość
sama ma mało a jeszcze pomaga dorosłym chłopom
Niektórzy rodzice niestety nie wiedzą kiedy przestać i nie potrafią żyć dla siebie, jak już dzieci wyfruną z gniazda. Znam taką panią, problemy neurologiczne i inne zdrowotne, dawno na emeryturze, ale nie, ona musi łapać każdą dodatkową pracę, bo "musi" dzieciom pomóc - dorosły syn i córka, każde na swoim, nie mają źle (córka w Niemczech), syn ma dom. W końcu kobieta padnie i już nie wstanie, ale nie przetłumaczy się, żeby zaczęła szanować zdrowie, odpoczywać. Znam zresztą kilka takich pań.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-20, 13:55   #4807
201803120844
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cornflower_girl Pokaż wiadomość
Wydaje mi się, że to problem w mentalności. Podopieczni SzP będą uciekać w gry dla odstresowania i do głowy im nie przyjdzie zarabianie na tym. Podobnie niepracujące szlachcianki wylewajace żale na fb - mają czas na siedzenie przed komputerem, nabijanie leveli na farmie i nie myślą o tym, żeby zarobkowo prowadzić fanpage. Dostęp do wiedzy w tym temacie jest stosunkowo łatwy, jest sporo darmowych materiałów i wartościowych webinarow. Trzeba chcieć.

Dla odstresowania od czego? Ja wchodzę na wizaz dla odstresowania po pracy, choć zdarza mi się wdepnąć w wątek trudny i jeszcze bardziej stresujący i wkurzający
201803120844 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-20, 13:56   #4808
stesia
Zakorzenienie

borelioza jest jakimś przeciwwskazaniem do pracy? w kilku opisach spotkałam się z tym że ktoś nie pracuje bo ma boreliozę. znam co prawda jedną chorą która pracuje ale może jakoś łagodniej to przechodzi
Stary 2016-11-20, 13:58   #4809
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gryx82 Pokaż wiadomość
Mieszkam w rejonie, gdzie sporo sadów i plantacji truskawek. Odkąd wprowadzono pińcet plus, bezrobocie "zmalało" do zera praktycznie, rąk do pracy w sezonie nie ma
U mnie teren sadowniczy, nie ma kto jablek zerwać.
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-20, 13:59   #4810
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Ja spotkalam sie z tym, ze ktos nie pracuje bo mial w 2011 operacje ucha. O powiklaniach ani slowa, zreszta nawet gdyby byly to raczej nie takie, by nie mozna bylo nigdzie pracowac.

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-20, 14:09   #4811
201803120844
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Niektórzy rodzice niestety nie wiedzą kiedy przestać i nie potrafią żyć dla siebie, jak już dzieci wyfruną z gniazda. Znam taką panią, problemy neurologiczne i inne zdrowotne, dawno na emeryturze, ale nie, ona musi łapać każdą dodatkową pracę, bo "musi" dzieciom pomóc - dorosły syn i córka, każde na swoim, nie mają źle (córka w Niemczech), syn ma dom. W końcu kobieta padnie i już nie wstanie, ale nie przetłumaczy się, żeby zaczęła szanować zdrowie, odpoczywać. Znam zresztą kilka takich pań.
To są kulturowe przyzwyczajenia w Polsce, że dziecko się niańczy i pomaga mu zbyt długo. W drugą stronę zmiany już są widoczne czyli wiele dzieci nie czuje się zobowiązanych do pomagania starym rodzicom.
Stary 2016-11-20, 14:09   #4812
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez asia_aisa Pokaż wiadomość

Czołowy ośrodek onkologiczny powiedział ostatnio bliskiej mi osobie, że jest wyleczona i dalszych kontroli nie będzie. W zaleceniach była raz do roku wizyta u specjalisty. Z onkologią problem jest taki, że poziom leczenia jest bardzo nierówny.
Hm....może i tak. Ale ja wiem jedno: jeśli ktoś chce pracować, to będzie pracować. Moja przyjaciółka ma jedną nerkę (drugą usunięto jej operacyjnie) i pracuje. Nie, nie umysłowo- ona akurat fizycznie. Nawet nie pomyślała chyba, że może nie pracować. Znam też kilka pań "porakowych" (z różnych województw a nawet z różnych krajów). I jakoś pracują. Kto chce pracować- będzie pracować a kto nie chce, dla tego astygmatyzm stanie się przeszkodą.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-20, 14:12   #4813
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-20, 14:14   #4814
201803120844
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Pokaż wiadomość
U mnie teren sadowniczy, nie ma kto jablek zerwać.
U mnie w okolicy miasta 9/10 ziemi leży odłogiem. Ja rozumiem,że jej uprawa to wysiłek, ale np. kurczak wiejski to rarytas i "kosztuje jak złoto", wysiłek żaden, można sprzedać.
Stary 2016-11-20, 14:15   #4815
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80
Konto usunięte

A wyjaśniło się o co chodzi z tymi dorobkiewiczami?
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-20, 14:48   #4816
201612130906
Konto usunięte

[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;6773069 1]A wyjaśniło się o co chodzi z tymi dorobkiewiczami?[/QUOTE]

Chyba chodzi o to, że nie chcą, żeby beneficjenci traktowali paczkę jako potencjalną możliwość "nachapania się" i "dorobienia się" na darach z paczki. Tak wynika z jakiegoś tam wywiadu, który był ostatnio z księdzem - paczka chce wyeliminować zawodowych bezrobotnych. Póki co z marnym skutkiem.
201612130906 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-20, 14:50   #4817
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Dla odstresowania od czego? Ja wchodzę na wizaz dla odstresowania po pracy, choć zdarza mi się wdepnąć w wątek trudny i jeszcze bardziej stresujący i wkurzający
Sugerujesz, ze jak człowiek nie pracuje nie ma stresów ?
Stary 2016-11-20, 14:55   #4818
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
Chyba chodzi o to, że nie chcą, żeby beneficjenci traktowali paczkę jako potencjalną możliwość "nachapania się" i "dorobienia się" na darach z paczki. Tak wynika z jakiegoś tam wywiadu, który był ostatnio z księdzem - paczka chce wyeliminować zawodowych bezrobotnych. Póki co z marnym skutkiem.
Wheeeew, czyżby w końcu się ogarnęli? Szkoda, że - sądząc po tak wielu opisach rodzin - tylko na poziomie deklaracji.

Poczytałam sobie też ich profil na FB, ręce opadają. Multum komentarzy "DAJ" i "dlaczego nie ja".
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-20, 15:00   #4819
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-20, 15:02   #4820
martynka89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Pokaż wiadomość
Dziewczyna w moim wieku i ma pięcioro dzieci. 500+ działa .
Tak, z pewnoscia ta piatka dzieci, to zasluga programu 500+, ktory wprowadzono dopiero w tym roku.
martynka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-20, 15:20   #4821
blue3
dead & alive

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Hm....może i tak. Ale ja wiem jedno: jeśli ktoś chce pracować, to będzie pracować. Moja przyjaciółka ma jedną nerkę (drugą usunięto jej operacyjnie) i pracuje. Nie, nie umysłowo- ona akurat fizycznie. Nawet nie pomyślała chyba, że może nie pracować. Znam też kilka pań "porakowych" (z różnych województw a nawet z różnych krajów). I jakoś pracują. Kto chce pracować- będzie pracować a kto nie chce, dla tego astygmatyzm stanie się przeszkodą.
Mija, sama wiesz, że choroba chorobie jest nierówna. Ja w tym roku o nerkę walczyłam przez kilka miesięcy, byłam w szpitalu kilka razy (skończyłam liczyć na 8) i byłam w takim stanie, że naprawdę chciałam umrzeć, podejrzewam, że nie dostałam wypowiedzenia tylko dlatego, że pracę w końcu dostałam po znajomości. Tutaj też wychodzi kwestia innej choroby, bo mam zdiagnozowaną epilepsję (ktoś wspomniał o epi kilka stron wcześniej). I chociaż mam dobre CV to pracodawcy nie chcą epileptyka, a epileptyk nie może wykonywać pracy fizycznej, nie może pracować na zmiany i zostawać po godzinach. Nawet gdyby miał chęci do pracy i nie miał objawów to nie może, bo to choroba, od której nie ma ucieczki. Raz zdiagnozowana zostaje i przy nieodpowiednim "prowadzeniu się" może zaatakować nawet po kilkunastu latach.
blue3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-20, 15:25   #4822
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Ale to przecież zakłóci "piękno rodziny". W Polsce etos prawdziwej pracy został zabity już w PRL. "Czy się stoi czy się leży 1000 zł się należy". Nie wiem, jaka była faktyczna kwota w tym powiedzonku, etaty były, ale i tak ludzie kombinowali renty.
System pomocy społecznej niby funkcjonuje, ale chyba większość siedzi za biurkiem, a nie rozpoznaje prawdziwe potrzeby i problemy.
500+ nie przeskoczymy, ale jednak SzP jest równie demoralizująca i zależy od nas.
Pomoc społeczna złe funkcjonuje nie dlatego, ze panie siedzą przy biurku i piją kawę, tylko dlatego, ze po pierwsze, jest za mało ludzi, zarabiają tam bardzo mało i co najgorsze, nie maja żadnych realnych możliwości wymagania czegokolwiek od tzw. klienta. Tam rządzi wlasnie klient, który wymaga, bo taka jest polityka naszego państwa, ze bezrobotny patol z 10 dzieci jest bardziej ceniony i dopieszczony przez system niż uczciwie pracująca osoba zarabiająca dwa tysiące złotych.

---------- Dopisano o 15:25 ---------- Poprzedni post napisano o 15:20 ----------

H
Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Ja tez znam kilka takich pan.
Mama kolegi z liceum. Kolega ubrany w markowe ciuchy, siostra miała dom w budowie, a matka ubrana w najgorszy sort z lumpeksu.

Inna ubrana w takim samym styku, ale trzeba było (wykształconemu i dobrze zarabiającemu) synowi dom wybudować zamiast o sobie na stare lata pomyśleć, bo syn i tak sie dorobi.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-20, 16:49   #4823
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez blue3 Pokaż wiadomość
Mija, sama wiesz, że choroba chorobie jest nierówna. Ja w tym roku o nerkę walczyłam przez kilka miesięcy, byłam w szpitalu kilka razy (skończyłam liczyć na 8) i byłam w takim stanie, że naprawdę chciałam umrzeć, podejrzewam, że nie dostałam wypowiedzenia tylko dlatego, że pracę w końcu dostałam po znajomości. Tutaj też wychodzi kwestia innej choroby, bo mam zdiagnozowaną epilepsję (ktoś wspomniał o epi kilka stron wcześniej). I chociaż mam dobre CV to pracodawcy nie chcą epileptyka, a epileptyk nie może wykonywać pracy fizycznej, nie może pracować na zmiany i zostawać po godzinach. Nawet gdyby miał chęci do pracy i nie miał objawów to nie może, bo to choroba, od której nie ma ucieczki. Raz zdiagnozowana zostaje i przy nieodpowiednim "prowadzeniu się" może zaatakować nawet po kilkunastu latach.
Blue- no jasne, że choroba chorobie nie równa. Nie piszę więc o sytuacji, w której człowiek jest bardzo chory lub pracodawca nie chce zatrudniać (swoją drogą to jest nie fair). Przeciwnie, jestem zdania, że ludźmi chorymi i autentycznie niezdolnymi do pracy powinno się troskliwie opiekowac państwo lub jeśli chcą pracować-nie powinny być dyskryminowane. Przy stałej kontroli lekarza i farmakologii takie osoby są w stanie normalnie funkcjonować.

Piszę jedynie o osobach, które są w 100% "wyleczone", mają możliwość podjęcia pracy a jednak tego nie robią. I o osobach, którym przysłowiowy już tutaj astygmatyzm "nie pozwala" podjąć pracy. Jeśli niejasno się wyraziłam i poczułas się urażona- przepraszam.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-20, 17:21   #4824
nelciak
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez stesia Pokaż wiadomość
borelioza jest jakimś przeciwwskazaniem do pracy? w kilku opisach spotkałam się z tym że ktoś nie pracuje bo ma boreliozę. znam co prawda jedną chorą która pracuje ale może jakoś łagodniej to przechodzi
Tak, niektórzy cięzko przechodzą boreliozę i powikłania.
Mama znajomego musiala isc na rentę z jej powodu.
nelciak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-20, 17:36   #4825
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0
Konto usunięte

Nigdy nie uwierze ze kobieta nie moze pracowac z powodu choroby jesli jednoczesnie rodzi dzieci. Ciaza jest duzym obciazem dla organizmu, wiec jak z tym sobie radzi to z praca tym bardziej.
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-20, 17:42   #4826
_ema_
Zakorzenienie

[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;67737646]Nigdy nie uwierze ze kobieta nie moze pracowac z powodu choroby jesli jednoczesnie rodzi dzieci. Ciaza jest duzym obciazem dla organizmu, wiec jak z tym sobie radzi to z praca tym bardziej. [/QUOTE]
Rożnica jest jedna: pracę wybiera się świadomie i można z niej zrezygnować, kiedy zdrowie nie pozwala. Natomiast dzieci pojawiają się same i już nic nie można na to poradzić

(hue hue hue...)
Zapisz
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-20, 18:15   #4827
Jamajka007
Zakorzenienie

Strasznie to przykre, że niektórzy ludzie muszą rezygnować z marzeń lub odkładać je na później bo nie mają pieniędzy na dalszą naukę, a tymczasem okazuje się, że 26 latek może być po prostu nadal wychowywany przez rodziców

Rozumiem, że 19-latek z małego miasta, który jeszcze się uczy może mieć problem ze znalezieniem jakiejś dodatkowej pracy, ale przeraża mnie ilość "pięknych rodzin" w których dorosłe dzieci, które dawno pokończyły szkoły, siedzą na garnuszku schorowanych starszych rodziców w dodatku często jeszcze posiadając już swoją małą gromadkę

"Każdy popełnia głupstwa, kiedy jest nieszczęśliwy.."

Jamajka007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-20, 18:35   #4828
daydreaming_
Zakorzenienie

Cytat:
Pani Anna (38 l.) samotnie wychowuje pięcioro dzieci: Jakuba (17 l.), Wiktorię (14 l.), Jana (10 l.), Julię (8 l.) oraz Adama (7 l.). Z respondentką zamieszkuje również najstarsza córka Nikoleta (19 l.) wraz z dwójką dzieci - Martinem (4 l.) oraz Natanem (2 l.)
Za cztery lata Nikoleta będzie miała jeszcze ze dwójkę pocieszek

daydreaming_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-20, 18:40   #4829
lubiekielbase
Zadomowienie

Szkoda, że w opisach nie jest podane czym te 'dzieci' 19+ się zajmują. Czy studiują? Czy pracują dorywczo? Czy siedzą na ... i grają w gierki na fb? Jak już coś o nich jest wspomniane to zazwyczaj to, że mają już własne dzieci.
Stary 2016-11-20, 18:55   #4830
daydreaming_
Zakorzenienie

W SzP nie ma rodzin z alkoholikami. Nie ma. Poważnie nie ma. Zapamiętajcie, że nie ma. Możecie mówić co chcecie, ale nie ma.
A poza tym, 4700 po odliczeniu opłat
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg r2.jpg (79,4 KB, 223 załadowań)

daydreaming_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości