|
|
#2731 |
|
Irenosława Pierwsza
|
Dot.: Nasze książkowe grzechy część V
Ma czapkę, szalik i sweterek w romby 😂IMG_20161120_204451.jpg
|
#2732 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
|
|
#2733 | |
|
...po prostu być.
|
Cytat:
![]() Wysłane z budki telefonicznej
|
|
|
|
|
#2734 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja też jestem tutaj prawie codziennie, często nawet kilka razy dziennie, ale rzadko się wypowiadam. Cytat:
) dosyć duża sieć bibliotek i jeśli w jednej z filii wyrobię sobie kartę czytelnika, to automatycznie mogę z niej korzystać w każdej innej filii. Bardzo często chodzę do bibliotek, więc dla mnie takie rozwiązanie jest wręcz idealne. Podoba mi się też to, że mogę w domu na spokojnie przejrzeć sobie cały katalog książek online i zobaczyć w której filii jest do wypożyczenia interesująca mnie książka i następnego dnia pójść po nią, albo zadzwonić i sobie ją zarezerwować.Cytat:
Zgodzę się z Wami, nie sposób przejść obojętnie obok Home&You i innych tego typu sklepów
|
|||
|
|
|
#2735 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Ja wszystko wrzucam na strych... tyle że niewiele później mogę znaleźć
|
|
#2736 |
|
Rozeznanie
|
na stronie ŚK duże promo na niektóre reportaże z Czarnego (42-44%)
Wzięłam "Żeby nie było śladów. Sprawa Grzegorza Przemyka" Łazarewicza i "Hen. Na północy Norwegii" Wiśniewskiej, za obie z odbiorem osobistym wyszło 51zł ![]() I zamówienie z chodnikliteracki.pl - taka sama obsługa jak na stronie Znaku, szybko, sprawnie, bezproblemowo 1. Sulińska "Wniebowzięte" 2. Wasielewski "Jutro przypłynie królowa" (już przeczytane, przerażające...) 3. Hugo-Bader "Biała gorączka" 4. Łojek "Belfast" (w trakcie, zapowiada się super) 5. Godwin "Strach. Ostatnie dni Roberta Mugabe" Dodam fotkę jak przyjdzie zamówienie
Edytowane przez joanstark Czas edycji: 2016-11-21 o 09:06 |
|
|
|
#2737 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny
![]() Nadrabiam was po weekendzie - a tu widzę zakupowo - świątecznie się zrobiło ![]() Olushka, Magnolia, gosia gratuluje zakupów Dla mnie jeszcze trochę za wcześnie na te wszystkie świąteczne elementy, jeszcze listopad, jeszcze nie czuję atmosfery świątecznej, choć w sklepach już pełno tego wszystkiego. O prezentach też jeszcze nie pomyślałam, ale u mnie "na ostatnią chwile" to standard ![]() Moje ostatnie zakupowe grzechy to tym razem nie książki, a kosmetyki - zrobiłam mały napada na Organique - polska, eko marka, bardzo lubię. Ale na nowe książki też się czaję.
|
|
#2738 |
|
Gang Iren
|
Też lubię organique
Tylko dlaczego to takie drogie 😡 A zresztą Polska drogi kraj, więc co się dziwić
|
#2739 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Mają bardzo wydajne kosmetyki i dobre składy więc od czasu do czasu coś u nich kupuje, głownie peelingi i masła do ciała - zwłaszcza na zimę te masełka się dobrze sprawdzająGeneralnie ceny kosmetyków i nie tylko w PL są wysokie. Jeśli chodzi o kosmetyki to jeśli dobrze pamiętam z wykładów z podatków to w PL wszystkie kosmetyki za wyjątkiem mydła w kostce są zakwalifikowane jako produkt luksusowy, co wiąże się z większymi obciążeniami dla producentów/importerów takich towarów, a więc w rezultacie cena jest wysoka. To głupie podejście bo np. szampon do włosów to zwykły kosmetyk - jaki to ma być luksus? Ale w najbliższy piątek jest tzw. black friday i wiele sklepów w tym księgarnie będą oferować rabaty. Może to dobry moment na zakupy. W zeszłym roku np. Organique brał udział w tej akcji, dopiero sobie o tym przypomniałam, bo bym poczekała z zakupami do piątku
|
|
#2740 |
|
Gang Iren
|
Pink, ja porównuję ceny do UK, bo tu mieszkam. W Organique ostatnio jak byłam w Pl kupowałam kule do kąpieli. 15zł sztuka. Tutaj np. Lush mam za 3-4 f takie kule. Czyli cena w przeliczeniu podobna, ale zarobki tu są nieco inne
|
#2741 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć,
podglądam Was od dłuższej chwili, dzięki Wam udało mi się znaleźć mnóstwo nowych lektur, na które sama bym nie wpadła (dziękuję!), no i taka miła atmosfera na wątku, można dołączyć? ![]() Czytam mniej niż bym chciała, ale codziennie przynajmniej 2x po pół godzinki, dojeżdżając do pracy. Lubię różnego rodzaju powieści, a ostatnio odkrywam dla mnie nieznany ląd, jakim są kryminały, przepadłam! Teraz Miłoszewskiego katuję z dużą przyjemnością ![]() Kupiłam wczoraj dla teściowej, książka raczej do oglądania, niż do czytania, choć tekstu też na szczęście trochę jest, no i bardzo ładnie wydana
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#2742 | |
|
Irenosława Pierwsza
|
Cytat:
Książki Hygge domyślam się, że są takie ładniutkie do podglądania, pogłaskania i chwilowego zamyślenia się... i właśnie dlatego chciałabym je mieć 😄
|
|
#2743 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakieś problemy z wysyłką do paczkomatów, mam nadzieję, że jutro dotrze, to też się pochwalę
|
|
|
#2744 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do cen z UK to sporo moich znajomych tam wyjechała na stałe i właśnie koleżanka mówi, że niby taniej w porównaniu z PL co do takich drogeryjnych marek kosmetyków jak np. L'oreal czy coś w tym stylu. Cytat:
![]() też miałam swego czasu fazę na kryminały, w szczególności na skandynawskie. Ostatnio jakoś mniej mnie ciągnie do kryminałów.
|
|
#2745 |
|
Zaczytanie
|
Eh, a mam teraz sklep ŚK praktycznie pod nosem
![]() Wzięłam ze sobą tylko 20 książek i sama nie wiem jak dałam radę zabrać tak mało
|
|
#2746 |
|
Raczkowanie
|
Szoszoszo witaj
![]() Ja też kryminały bardzo lubię, ale ostatnio coś mało ich czytuje i sięgam po obyczajówki. Mnie dopadła niemoc czytelnicza. ostatnio tez mam mniej czasu na czytanie, bo rozpoczęłam studia, dziś zaczęłam praktyki, no i od grudnia zaczynam kurs, który jest w innym mieście niż ja mieszkam. Jedyne pocieszenie z tego takie, że mogę czytać w trakcie drogi w pksie. Poruszany był temat prezentów. Ja jeszcze nie kupowałam nic. Za wcześnie dla mnie, no i nie czuje też jeszcze zbliżającej się atmosfery świątecznej mimo ozdób w sklepie i puszczanych świątecznych piosenek. Nie działa to na mnie. Ostatnio też jakoś małą uwagę przywiązuję do świąt (moze dlatego, że ostatnio je wiecznie sama w domu spędzałam czy Boże Narodzenie czy Wielkanoc, bo mama za granicą, a siostra w innym mieście). Po za tym w tym roku planujemy z mężem (6 miesięcy po ślubie jestesmy)spędzić je z dala od rodziny tylko we dwoje gdzieś w górach. Po prostu chcemy spędzić je inaczej niż co roku biorąc pod uwagę też to, że jak zacznę kurs, a w weekendy uczelnia to nie będziemy się praktycznie widzieć jedynie wieczorami idąc spać, a odpoczynek z dala od rodziny, znajomych jak najbardziej się przyda.
|
#2747 |
|
Irenosława Pierwsza
|
A ja już wyjątkowo mam wszystkie prezenty. Dziś zwlekłam się rano z łóżka i pojechałam walczyć do Lidl. Kupiłam mamie sweter boucle, świetne, porządne, mięciutkie i musiałam sobie też kupić 😄 wzięłam szmaragdowy, już dawno w sklepach nie było takiego koloru, szczególnie w moich sieciowkach.
🎅 Ale mam juz luz... teraz to po sklepach będę sobie łazić tylko dla relaksu 😂
|
#2748 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ja również pałam miłością do kryminałów, ale żeby się nie znudzić, staram się co jakiś czas przeczytać coś o zupełnie innej tematyce. Co jeszcze ciekawego oprócz Miłoszewskiego zapadło Ci ostatnio w pamięć? ![]() Cytat:
Edytowane przez maytha Czas edycji: 2016-11-21 o 21:29 |
|||
|
|
|
#2749 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To pewnie jest taki typ książki, że samemu by się sobie nie kupiło, ale w prezencie super jest dostać, bo to bardzo miłe dla oka ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
No i teraz jadę z Miłoszewskim i z dużą sympatią do niego podchodzę. Co dalej - zobaczymy, muszę popróbować, czy Beckett, czy Nesbo, czy może Lackberg, mam nadzieję, że coś chwyci.Do tej pory czytywałam głównie obyczajówkę. W tym roku, choć ilościowo nie było może bardzo imponująco, przeczytałam kilka rzeczy, które dostarczyły mi ogromnej radości czytelniczej, na przykład "Szczygieł", "Tajemna historia", "Fatum i furia", ale to takie perełki. Poza tym jestem ogromną fanką Murakamiego Bardzo dziękuję za tak miłe przyjęcie Edytowane przez Szoszoszo Czas edycji: 2016-11-21 o 22:30 |
||||
|
|
|
#2750 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a tylko 20 sztuk masz w domu to trochę mało ![]() Mnie to znowu tyle tytułów kusi, ale zaciskam pasa, bo oszczędzam na studia podyplomowe. Magnolia super, że już masz prezenty, ja to pamiętam jak w zeszłym roku,dwa dni przed Wigilią, stałam w długiej kolejce w Empiku ścisk, gorąco, nerwówka - przynajmniej sobie tego zaoszczędziłaś Wybieram się na zakupy w najbliższy piątek - tzw. Black Friday i ponoć to maja być i u nas promocje, to się może za prezentami tez rozejrzę
|
|
#2751 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
i może akcesoria do domu... mam postanowienie, żeby nie kupować żadnych książek!Dziewczyny, Olga z Wielkiego Buka organizuje urodzinowy konkurs, do wygrania 3 ogromne zestawy książek (serio, będzie chyba po 20 książek w zestawie, obczajcie na fb te stosy) - zaczyna się jutro, polecam wziąć udział
|
|
|
#2752 |
|
Gang Iren
|
Ten Black Friday, to czasem trochę jednak ściema. Nie mówię, że wszystko, ale pamiętam z zeszłego roku, że na kilka rzeczy się czaiłam i ... miały podniesioną cenę, a później zrobioną obniżkę. Cena była minimalnie niższa, ale nie tak jak w sklepie twierdzili, że np. o 50 % 😒
|
#2753 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
i na chińskich stronach jak aliexpress są duże promocje, a czaję się na odkurzacz samojeżdżący i jedną lampę
|
|
|
#2754 |
|
Irenosława Pierwsza
|
U mnie w galerii, a mam małą to szału nie ma... tak samo marnie jest z nocami wyprzedażowymi, tzn. noc zakupów, - chyba szybciej coś w esklepach mogę znaleźć.
|
#2755 |
|
...po prostu być.
|
Patrzcie jakie pyszności. Książkowe torty.
Jeśli nie wyświetli się link to wrzucę fotki http://vk.com/wall-51696572_95969 Wysłane z budki telefonicznej
|
|
|
|
#2756 | |
|
Irenosława Pierwsza
|
Cytat:
|
|
#2757 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
![]() Ale pewnie lepiej wyglądają, jak smakują. Ja zawsze z tego typu tortów wyjadam środek, bo ten lukier dookoła jest okropnie słodki.
|
|
#2758 |
|
...po prostu być.
|
|
|
|
|
#2759 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
|
#2760 | |
|
Zaczytanie
|
Cytat:
![]() U nas to te black friday bez szału zazwyczaj były : EDIT: A właśnie, na Bookdepository The Tales of Beedle the Bard są za 22 złote
Francis Scott Fitzgerald – Wielki Gatsby Edytowane przez Lukardis Czas edycji: 2016-11-22 o 18:40 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:23.

Ale postanowiłam się przełamać. Mam nadzieję, że będę się wypowiadać systematycznie 

. Mają bardzo wydajne kosmetyki i dobre składy więc od czasu do czasu coś u nich kupuje, głownie peelingi i masła do ciała - zwłaszcza na zimę te masełka się dobrze sprawdzają

Jakieś problemy z wysyłką do paczkomatów, mam nadzieję, że jutro dotrze, to też się pochwalę 
68 - 67 - 66 - 65 - 64 - 63 - 62 - 61 - 60 - 59 - 58