Lipcówki 2017 ❤ - Strona 69 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-12-02, 16:44   #2041
morelle_
Zakorzenienie

Dot.: Lipcówki 2017 ❤

Cytat:
Napisane przez darietta Pokaż wiadomość
Dziewczyny do l4 bieze sie wazystkie sk£adniki od ktorych były odprowadzane składki i od premi 13 liczy sie składki wiec wlicza sie. Nie liczysz socjalnych spraw typu wczasy pod grusza karnety basen siłownia itp.
Nie ma ze jeden zakład liczy od tego a inny od czegos innego. Prawo jest jedno dodam ze jesli firma zatrudnia do20 pracowników to pierwsze 30 zwolnienia wypłaca pracodawca a reszte ZUS Powyzej 20 pracowników zakład pracy. ZUS policzy od zadeklarowanych składek wiec mozna sobie sprawdzic w PUE jesli zarejestrowałyscie się
U od premii są odprowadzane skladki, ale pracodawca i tak ich nie uwzględnia. Za to ZUS uwzględnia. Tylko trzeba pisać odwolanie i dostaje się wstecz :/
morelle_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-02, 16:48   #2042
karolinuuusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mała! Pokaż wiadomość
Ja będę próbować rozmawiać z szefem może coś wspólnie wymyślimy ?

Karolinuuusia też mam mdłości.. nie są takie ciągnące na wymioty tylko ciągłe przez cały dzień... pomaga tylko sen, smierdzi mi wszystko, musze doprowadzić sie go głodu, żeby cis zjeść... podchodzą mi kiszone ogórki, lody i kwaśne rzeczy... ale to rarytas... moje menu to podobnie jak w 1 ciąży kanapki z serem i pomidorem, więc witaj w klubie.
Zupełnie na nic nie mam ochoty i mogłabym nie jeść, ruszam sie powoli bo to też przeszkadza.
No i podobnie jak morelle mam spiaczke afrykańska... śpię na stojąco. Nie wiem jak przetrwam w pracy jutro...
Ahh to się wyżaliłam

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Ja jem tylko kanapki z serem i parówki. Mam już tego dość. Dziś spróbuję zjeść warzywa gotowane. Boję się wprowadzać nowe produkty bo kończą się jak zawsze. Ale może akurat warzywa będą mi przechodziły.

Też nie mam apetytu i jem na siłę. Najgorsze uczucie z żołądka. Pamiętasz kiedy minęły Ci tę dolegliwości?

Alicja

karolinuuusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-02, 17:02   #2043
darietta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez morelle_ Pokaż wiadomość
U od premii są odprowadzane skladki, ale pracodawca i tak ich nie uwzględnia. Za to ZUS uwzględnia. Tylko trzeba pisać odwolanie i dostaje się wstecz :/
Nie rozumiem dlaczego tak robią. A zatrudniają u ciebie do 20 pracowników czy wiecej?Jak co to pisz odwołanie to twoje pieniądze. Oni was oszukują.
darietta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-02, 18:43   #2044
morelle_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez darietta Pokaż wiadomość
Nie rozumiem dlaczego tak robią. A zatrudniają u ciebie do 20 pracowników czy wiecej?Jak co to pisz odwołanie to twoje pieniądze. Oni was oszukują.
Tysiące w całej pl. Wiem i nie wiem skąd ta polityka. Nie przepuszczę tego. Zwłaszcza, że każde zażalenie uznaje ZUS. Tylko na przyszłość nic się nie ziemia :/

---------- Dopisano o 18:43 ---------- Poprzedni post napisano o 18:42 ----------

Ja dziś zjadłam rosół i pomidorową - nie mogłam się zdecydować co chce
morelle_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-02, 18:50   #2045
Serenely
Zakorzenienie

Mi po rosole znowu się niedobrze zrobiło i przez 2 godziny powstrzymywałam mdłości. :/

Serenely jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-02, 18:51   #2046
taedio
MerDer 4ever

Hej
Ja jem wszystko na co mam ochotę, az mi głupio tu o tym pisać

Stary 2016-12-02, 18:57   #2047
Mała!
Zakorzenienie

Karolinusia minęły chyba na początku 2 trymestru ... wtedy jadłam jabłka kilogramami
Ja niby ogólnie dobrze, więc nie rozumiem tylko tego braku apetytu, sucharki mi podchodzą... Ja nie jem ogólnie pieczywa a tera tylko to mi podchodzi ;/ Meczące to jest... To zmęczenie też jakieś masakryczne i nie podobne do mnie

Weerka super że widziałaś maluszka Szybko rosną co?

Co do wózków dziewczyny to ja 5 lat temu miałam X-landera sprawdził się świetnie. Są dobrej jakości, sprawne, i funkcjonalne...
Nie wiem czy się nie skusimy ponownie na jakiś nowszy model.
Ale ten Mutsy to dopiero jest fantastyczny i cena też mega, ale nie chcę aż tyle wydawać.

Kocham Cię syneczku...moja gwiazdo na niebie...
Mała! jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-02, 19:17   #2048
karolinuuusia
Zakorzenienie

Też bardzo zmęczona ciągle jestem choć nie funkcjonuje normalnie w ciągu dnia.. Ale to wszystko przez samopoczucie. Mam nadzieję że jeszcze trochę i to minie

Alicja

Stary 2016-12-02, 19:19   #2049
siilmariien
Wtajemniczenie

Cytat:
Ale ten Mutsy to dopiero jest fantastyczny i cena też mega, ale nie chcę aż tyle wydawać.
Kurczę, a ja się zakochałam i nie wyobrażam sobie już innego wózka Dużo o nim czytałam, jeszcze przed ciążą Modeli używanych jest sporo, ale nie podobają mi się tak jak ten nowy Nomad A cena straszna, zwłaszcza że chyba wszelkie pierdółki typu folia od deszczu, ochraniacz na nogi, trzeba dodatkowo dokupić :/ No i jeszcze trzeba męża namówićAle może dałabym radę, zwłaszcza że często wyjeżdżamy i ciężko będzie się zmieścić z wózkiem + rzeczy dla 4 osób, więc potrzeba czegoś co tak ładnie się składa do małych rozmiarówEch no zobaczymy...

---------- Dopisano o 18:19 ---------- Poprzedni post napisano o 18:17 ----------

Cytat:
Napisane przez Adriannaa88 Pokaż wiadomość
Jedną ważną rzeczą jaką wyczytałam to że jeśli poród jest w miesiącach letnich należy zwrócić uwagę żeby pojemność wózka była większa. Dziecko spędzi wiele miesięcy w wózku głębokim zanim zacznie siedzieć .... w naszych przypadkach całą jesień i całą zimę.
To Tako Laret Len pod tym względem był super, córa długo jeździła w gondoli

Edytowane przez siilmariien
Czas edycji: 2016-12-02 o 19:20
siilmariien jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-02, 19:40   #2050
Mała!
Zakorzenienie

Karolinusia zabiję Cię napisałaś o parowkach... a na kolację akurat zrobiłam synkowi i spróbowałam i są pyszne! Totalne wariactwo... kolejna rzecz, której nie jadłam...

Stary 2016-12-02, 19:42   #2051
Serenely
Zakorzenienie

Bo parówki to niestety najgorsze co jest, MOM, ale przyznaję się, że raz na rok też zjem, bo jak są niezapowiedzeni goście, to parówki w cieście francuskim są dobre na zapchanie żołądka i przy tym szybkie.

Stary 2016-12-02, 19:47   #2052
Mała!
Zakorzenienie

No niby to syf, ale słuchałam ostatnio madrego człowieka ktory wprowadza ogolna rewolucje w suplementacji i odżywianiu. I mówił, ze w parówkach właśnie jest dużo dobrych rzeczy zmielonych, które świetne sa dla rozwijającego się malucha... wiec polecał w ciąży... sa tam chrzastki, skóry, ścięgna a to sporo kolagenu którego w chudym miesie niema np:/ dziwnie ale coś w tym jest.

Stary 2016-12-02, 19:48   #2053
xzora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vadi Pokaż wiadomość
na szczęście tokso od kotów jest dość ciężko złapać, najpierw kot musi w ogóle być nosicielem, potem musi zrobić kupsztyla, który będzie leżał tak długo, aż wyschnie na wiór, potem natomiast trzeba by go dotknąć ręką, następnie ją oblizać, a nawet to nie daje gwarancji zarażenia

mam aktualnie w domu trzy futra i nigdy nie miałam toksoplazmozy, a różne bidy się ratowało

większość zakażeń to jednak surowe mięso.
czytałam tez, ze nawet jesli kot jest nosicielem to tylko jest 1% ryzyka, ze w jego kale znajdzie się oocysty. Niby droga zakażenia trudna, ale z moimi kotami wszystko możliwe np wodę ze szklanki mogę pic raz, bo jak zostawię to kotek wkłada do szklanki łapkę i sobie popija, a ta łapka jest wcześniej w kuwecie

Cytat:
Napisane przez Werka3333 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny a ja miałam dzisiaj wizytę u giną miałam mieć za tyd ale ze jestem chora i siedzę w domu to pojechałam dzisiaj No więc wszystkie wyniki mam dobre i te typu kiła, hiv, hbs i hcv też są ujemne dostałam skierowanie na kolejne badania powtórka mocZu i morfologii i glukoza na czczo + po obciążeniu 75g po 1h i 2h. A tak to dzidzia pieknie sie rozwija ma JUZ nozki i raczki ma ok 2,6cm i jestesmy w 10 tyg nastepna wizyta to 21 grudnia - prenatalne a potem 13 stycznia

Jaka juz duza! Super, ze wszystko ok

xzora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-02, 19:49   #2054
Agg_s
Wtajemniczenie

Cytat:
No niby to syf, ale słuchałam ostatnio madrego człowieka ktory wprowadza ogolna rewolucje w suplementacji i odżywianiu. I mówił, ze w parówkach właśnie jest dużo dobrych rzeczy zmielonych, które świetne sa dla rozwijającego się malucha... wiec polecał w ciąży... sa tam chrzastki, skóry, ścięgna a to sporo kolagenu którego w chudym miesie niema np:/ dziwnie ale coś w tym jest.

Fuuuuu to brzmi okropnie ale i tak kupiłam sobie dziś paróweczki na niedzielne śniadanko

Agg_s jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-02, 19:50   #2055
karolinuuusia
Zakorzenienie

Cytat:
Karolinusia zabiję Cię napisałaś o parowkach... a na kolację akurat zrobiłam synkowi i spróbowałam i są pyszne! Totalne wariactwo... kolejna rzecz, której nie jadłam...

Hahaha ja też nie jadłam na codzień a teraz to moja podstawa

Alicja

Stary 2016-12-02, 19:53   #2056
xzora
Zakorzenienie

Cytat:

Trzeba czytać składy, niektóre sa całkiem przyzwoite, a niektórych psu bym nie kupiła (sama nie jem ale wlasnie kupowałam ostatnio dla psa i z całej półki w markecie tylko kilka sie nadawało )

Mi sie udało zjeść dzisiaj łososia - odpychało mnie wcześniej od ryb, a dzisiaj nawet mi ten łosoś podszedł. Łosoś dziki, bo po hodowlanym mam przez dwa dni opuchnięty brzuch.

xzora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-02, 20:00   #2057
Serenely
Zakorzenienie

Żeby to tylko chrząstki i ścięgna tam były...

Stary 2016-12-02, 20:04   #2058
vadi
*sportaddict*

Cytat:
Napisane przez xzora Pokaż wiadomość
czytałam tez, ze nawet jesli kot jest nosicielem to tylko jest 1% ryzyka, ze w jego kale znajdzie się oocysty. Niby droga zakażenia trudna, ale z moimi kotami wszystko możliwe np wodę ze szklanki mogę pic raz, bo jak zostawię to kotek wkłada do szklanki łapkę i sobie popija, a ta łapka jest wcześniej w kuwecie
moje skunksy też są bardzo rozpuszczone, wszystko z nami robią, od kiedy jestem w ciąży to już w ogóle jestem pilnowana non-stop i śpią mi na głowie dosłownie
vadi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-02, 20:04   #2059
karolinuuusia
Zakorzenienie

Nie obrzydzajcie mi jedzenia które mi wchodzi... inaczej nic bym nie jadła

Alicja

Stary 2016-12-02, 20:05   #2060
Serenely
Zakorzenienie

Ja jadłam na kolację kiełbasę, więc spoko, sobie też obrzydzam.Ostatnio się odżywiam źle, bo przez mdłości nie mam ochoty na warzywka, więc bez winy także nie jestem.

Stary 2016-12-02, 20:08   #2061
Agg_s
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Serenely Pokaż wiadomość
Ja jadłam na kolację kiełbasę, więc spoko, sobie też obrzydzam.Ostatnio się odżywiam źle, bo przez mdłości nie mam ochoty na warzywka, więc bez winy także nie jestem.

Ja z kolei o dziwo zaczęłam jeść owoce, warzywa i jogurty - co wcześniej miało miejsce baaaaardzo rzadko ale batoników nadal nie potrafię sobie odmówić

Stary 2016-12-02, 20:14   #2062
Serenely
Zakorzenienie

A potem się będziemy dziwić skąd tyle nadmiarowych kg.

Stary 2016-12-02, 20:17   #2063
Agg_s
Wtajemniczenie

Nie strasz, mam nadzieję, że nie będzie tak źle
Najgorzej, że nigdy się nie musiałam pilnować pod tym względem, wiecznie niedowaga, a tu chyba trzeba się wziąć za siebie, żeby nie podwoić masy

Stary 2016-12-02, 20:28   #2064
Jon_Snow
Wtajemniczenie

A ja dzisiaj miałam fazę na słodkie i zjadłam kilka ciastek, teraz cierpię przez to... Mdłości level hard.. Nawet spać nie mogę :/

Stary 2016-12-02, 20:41   #2065
karolinuuusia
Zakorzenienie

Ja już schudłam 2 kg.

Mnie mdłości budzą ok 5-6 i już tylko leżę z boku na bok

Zjadłam warzywa gotowana brokuły kalafior i marchewkę trochę ciężko mi na żołądku ale trzymają się na razie

Alicja

Stary 2016-12-02, 21:03   #2066
calineczka3
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez morelle_ Pokaż wiadomość
[/COLOR]Wiem, że jest jeden myk, żeby mi policzyli z podwyżką - jeśli zmienia się etat. Wtedy przeliczają od nowa. Czyli jakbym poszła w grudniu na l4 i zmieniła w grudniu etat to wtedy musieliby mi policzyć do listopada, czyli łącznie z podwyżką. Nie chce jednak tak kombinować, bo musiałabym obniżyć etat, a potem wrócić do całego. Za dużo kombinowania. Nie lubię takich sytuacji. Więc niech już zostanie jak jest.
Morelle ZUS bardzo kontroluje takie zmiany. Zwłaszcza jak to jest zmiana na mniejszy etat a większe wynagrodzenie. Nawet gdybyś tak zrobiła to mało prawdopodobne żeby to przeszło...

Cytat:
Napisane przez Agg_s Pokaż wiadomość
Rozglądacie się już za wózkami? Tzn. nie żeby już kupić, ale coś mieć na oku Jakieś typy?
Ja jeszcze nie

Cytat:

Karolinuuusia też mam mdłości.. nie są takie ciągnące na wymioty tylko ciągłe przez cały dzień... pomaga tylko sen, smierdzi mi wszystko, musze doprowadzić sie go głodu, żeby cis zjeść... podchodzą mi kiszone ogórki, lody i kwaśne rzeczy... ale to rarytas... moje menu to podobnie jak w 1 ciąży kanapki z serem i pomidorem, więc witaj w klubie.
Zupełnie na nic nie mam ochoty i mogłabym nie jeść, ruszam sie powoli bo to też przeszkadza.
No i podobnie jak morelle mam spiaczke afrykańska... śpię na stojąco. Nie wiem jak przetrwam w pracy jutro...
Ahh to się wyżaliłam
Ja za to jestem ciągle głodna... Serio, co 2 godziny muszę jeść...

Cytat:
Napisane przez karolinuuusia Pokaż wiadomość
Nie obrzydzajcie mi jedzenia które mi wchodzi... inaczej nic bym nie jadła

Karolinuuuusia niektóre parówki mają całkiem dobre składy, np. w Lidlu takie są Pikok Pure.
calineczka3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-02, 21:16   #2067
Serenely
Zakorzenienie

Piratki maja podobno najlepszy skład.

W ogóle czuję się trochę lepiej. W ciągu doby już wciągnęłam 10g witaminy C i czuję, że stawia mnie na nogi. Jeszcze noc przede mną, zobaczymy czy rzeczywiście rano będzie poprawa.

Edytowane przez Serenely
Czas edycji: 2016-12-02 o 21:18
Stary 2016-12-02, 21:42   #2068
mariolaw_132
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez etusiaaa Pokaż wiadomość
Ciekawa jestem jak mi wypłaca l4 bo umowa kończy mi się 32 grudnia. Wysyłam zaświadczenie o ciąży i terminie porodu i mają mi przedłużyć umowę do dnia porodu. Teraz nie pracowałam bo przebywam na wychowawczym. Na zwolnienie idę od 1 stycznia

Ja jestem w tej samej sytuacji ale dostane kolejna umowe. Bylam w zusie i powiedziano mi ze l4 bedzie liczone przez okres kiedy byl wychowawczy a kwoty beda takie jak mam na umowie czyli zadnych strat przynajmniej u mn ie.

A co do wozkow to mialam tutusia i byl rewelacyjny. Teraz mam spacerowke xlandera i uwazam ze jest do d.... bez porownania z, tutkiem.

Gratuluje udanej wizyty
mariolaw_132 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-02, 21:44   #2069
Mała!
Zakorzenienie

Wit C jest super, mojemu synowi pomogla przy ospie nawet

Ja z warzywami tez ostrożnie... kiszone ogórki sa ok, pomidory i surowa marchew... miałam dziś smaka na frytki z batatow i takie se... :/ mięso obiadowe mi chyba zaczyna odpada:/ nie wiem co bede jadła...
Jon Snow ja dzis tez miałam smaka na lody czekoladowe... i teraz mam :/
Ale o dziwo dzis dobrze pojadałam...

Stary 2016-12-02, 21:46   #2070
Serenely
Zakorzenienie

Ja miałam ochotę na lody na początku tygodnia... Tak nagle się wzięła. Aż pojechałam kupić. :O

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości