![]() |
#61 | ||||
Rozeznanie
|
Dot.: Mamusie czerwcowe 2016 cz. 3
Hejo!
![]() Dzanet jaka duża Hania ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Tak może być. Organizm potrzebuje czasu, by wszystko wróciło do normy. Cytat:
Super sprawa z tymi wielorazowymi pieluszkami. Jeżeli to dla Ciebie nie problem to ja bym kupiła cały zestaw, a Tż niech zakłada pampersy, może sie przekona z czasem. Mi w ogóle wydaje się, ze wielorazowki to lepsze dla dziecka, bo pampersy to sam plastik. Sama bym się skusiła, ale średnio wyrabiam się ze wszystkim i to jest dla mojego męża argument na nie, a ja niestety muszę przyznać mu rację. Cytat:
My w nocy nie zmieniamy pieluchy. Wcześniej przy każdym karmieniu, ale od jakiś 2 miesięcy pieluszka i tak do 4-5 rano sucha, więc mija się to z celem. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#62 | |||||||
Ania
|
Dzień dobry mamusie
![]() ***My dziś wybieramy się w gości, odwiedzić chrześniaka męża. Dawno się nie widzieliśmy, a mieszkamy niedaleko. Jakoś zawsze brak czasu..w sensie jak mąż jest w domu, to zawsze coś jest do zrobienia a czas leci. A jutro idziemy(chyba w dwójkę) na urodziny szwagra- trzydziestka ![]() Mama zaproponowała, że z Hanią zostanie, więc zobaczymy ![]() ![]() ***To ja jestem chyba wyrodna matka... nie zmieniam w nocy pieluchy Hani, nie chce żeby się rozbudziła.. ![]() No chyba, że faktycznie zaczyna marudzić to sprawdzam, jeśli jest taka potrzeba zmieniam. A rano faktycznie jest ciężki- nieraz jak mąż akurat wchodzi do pokoju do rzucam mu tego pampersa, dobrze, że ma refleks i łapie, bo jakbym rzuciła poniżej pasa.... ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Poczytam jeszcze o tym ![]() Na razie umyłam bez pasty ![]() Cytat:
![]() Przytulam ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja na mojego męża kilka razy nakrzyczałam o to właśnie. Ja przez cały tydzień coś wypracowuje a on przez weekend próbuje coś swojego, co wcale nie jest lepsze. Więc poprosiłam by robił podobnie jak ja, bo ja mam później problem, na szczęście się zgodził ![]() Lena_Marlena- i tak podziwiam za pieluchy ![]() Cytat:
No w sumie faktycznie z tymi zabawkami.. wiadomo, dużo dzieci i każde w innym wieku, więc ciężko by im było. A słodycze zawsze takie uniwersalne. ---------- Dopisano o 11:54 ---------- Poprzedni post napisano o 11:36 ---------- Cytat:
![]() Kiara- przytulam ![]() No i nie dziwię się, że to była ostatnia wizyta. Co za lekarka.. ![]()
16.05.2015r.- ślub!! ![]() 19.05.2016r.- narodziny Hani ![]() "Jak na deszczu łza cały ten świat nie znaczy nic a nic... Chwila, która trwa może być najlepszą z Twoich chwil..." -35...28,4kg do celu ![]() |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#63 |
Rozeznanie
|
Soffinka coś tam pisałam jak używam
![]() My kupimy jednak pastę z fluorem i będziemy szczotkować te dwa zebiska ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#64 |
Zadomowienie
|
Huśtawka uratowana, ale body niet
![]() ![]() Spóźnione 100lat dla naszy jubilatów ![]() sliweczka85 naj naj dla Igora ![]() ![]() australia87 jeśli Marysia śpi przez te pampersy tak ładnie, to ja lecę do tesco, bo my na dadach ![]() kiara92 ja Wam się nie dziwię, też bym się bała, współczuję przeżyć ![]() ![]() Madzia9999 miłego wpoczynku, też by mi się przydała taka mała odskocznia od codzienności, choć może nie akurat do teściów ![]() dzanet210 ![]() ![]() ![]() ![]() Lena_Marlena wspóczuję, jak Franio?to chyba był wczoraj pechowy dzień dla naszych chłopaków, bo mój spadł z narożnika. Na chwile odwróciłam się do kompa, żeby sprawdzić pocztę, a on bawił się ze starszakiem i do głowy by mi nie przyszło, że starszy posadzi go na łóżku i odejdzie, a młody hyc i sturlał się na panele. I w cale nie byłam zła na starszego, bo to 6 latek tylko na siebie i w ramach pokuty zrobiłam sobie bana na komputer wczoraj ![]() ![]() ![]() Spanie-Fanio śpi pod kołdrą swoją albo naszą w zależności w którym łóżku śpi, a i bez poduszki. Na ozdoby świąteczne nie mam czasu, nie mam nawet kiedy posprzątac. Może ze starszakami w ramach zabawy narobimy łańcuchów z papieru i tyle. Właśnie dałam mu antybiotyk, a on go zwrócił z mlekiem i glutem, normalnie się zwymiotował. Fajnie, bo się oczyścił, tylko ja kurcze nie wiem czy dać mu znowu dawke ![]() No to został mi już nowy wątek do nadrobienia, ale to zostawiam na wieczór ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#65 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Że co?! U mnie bankowo by nie dotrwały do wiosny, jeśli w ogóle do Nowego Roku ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Jezus ![]() ![]() No u nas właśnie nie jest sucha, po tych 4-5 godzinach już jest mega ciężka... |
||
![]() ![]() |
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
cześć
![]() ja dzisiaj pospałam ![]() ![]() ![]() ![]() ej! a któraś z mamuś jest już w kolejnej ciąży? czy jeszcze nie ![]()
#67 |
Rozeznanie
|
Kasia chyba jeszcze żadnej się nie przydarzyła kolejna ciąża, chociaż ja myślę dość intensywnie, ale najpierw muszę wynająć jakieś mieszkanie.
Haneczko u mnie pod choinkę zawsze wraz z prezentem dostawaliśmy rózgę. Trochę byłam smutna bo miałam wyrzuty że jednak nie byłam bardzo grzeczna. Ale dobrze że moi rodzice nie wpadli na pomysł żeby jednemu dziecku rózgę a reszcze prezenty. Dziękuję że o mnie myslisz ![]() ![]() Lena nie mogłam mężowi wręczyć dziecka bo on o 6 wstawał do pracy. Ustaliliśmy układ że jak on idzie do pracy to ja małego ogarniam w nocy, a jak ja Idę do roboty to on buja Gabrysia. Mam nadzieję że jednak coś zrozumiał bo się obraził, ale rano dostałam buziaka na pożegnanie. To ja wyrosną matka też nie zmieniam pieluch w nocy. Zakładam po myciu ok 19:30 i dopiero zdejmuje po 8 jak zaczynamy dzień. No, chyba że czai się wcześniej jakaś kupa. Wczoraj tak pisaliście o mokrych pieluchach że mu zmieniłam przed pierwszą i była prawie Sucha. A ta ranna pielucha można zabić jak się rzuca nią, więc Haneczko uważaj bo jak trafisz niżej to Hania rodzeństwa nie będzie miała ![]() Z rozrzeszaniem diety też Idę na czuja. Dziś do Gabi je mix z brokułów, marchewki, pietruszki i pierwszy raz kasze jęczmienna. Za tydzień myślę dodawać indyka. Widzę że mąż po drzemce karmi zupka i idą na zakupy i mu śpi 2,5 h w wózku więc chcę żeby te zupki były pozywniejsze. Pytanie: jakie warzywa już wprowadzilyscie bo nie mam pomysłu co mu tam jeszcze wrzucać do zupki. Jakie owoce? Gabi zajada się jabłkami, raz Gruszka była i raz śliwką. Banana się boję, bo jak karmilam i zjadłam to go sypalo na twarzy. Majkela przepis na pierniki, ja robię je bardzo szybko, ostatnio 50 szt w godzinę upieczone były. Rozgrzać w garczku 150 g masła/margaryny/oleju 400 g dzemu/marmolady/powidel 200g miodu sztucznego lub pół na pół z prawdziwym 150 g cukru Masa powinna się połączyć. Odstawić do wystygnięcia. Do miski wrzucić: 700 g mąki 3 jaja 2 op przyprawy do piernika (mniej lub więcej, jak to co lubi) 2 łyżki kakaa Łyżeczka sody oczyszczonej Łyżeczka proszku do pieczenia Wystygnieta masa. Wyrobić ciasto. Może być trochę rzadkie. Ja przekładamy do dwóch woreczkow plastikowych, rozplaszczam i do zamrażalnika żeby się schodziło. Ja już po 10 min wyjmuje pierwszy woreczek podsypuje mąka, rozwalkowuje na grubość 0,7-1 cm wycinam duże serca i do piekarnika w 180-200 st na ok 8 min. Sprawdzam czy są ok patyczkiem, tzn próbuje nim podważyć ciastko. Jeśli sztywno całe odchodzi od blachy to już upieczone, jeśli się rozwarstwienie, robi się dziura to jeszcze że dwie minutki. Ja mam foremki do wycinania takie na 6 cm, jeśli się użyje mniejszych to chyba trzeba wcześniej sprawdzić czy upieczone. Pierniki są przepyszne, miękkie i rozplywajace się w ustach zaraz po pieczeniu. Potem lekko twardnieją, po jakims czasie znowu miekkna. W tym roku leżą na wierzchu i są super miękkie. W tamtym roku schowała do blaszanego pudełka to stwardniały, później polezaly otwarte i znowu zmiekkly.
![]() |
#68 |
Rozeznanie
|
Majkela rozumiem że na starszaka się nie gniewalas no bo to dziecko jednak, mógł nie pomyśleć, ale zevy dorosły chłop nie myślał...
Haha Kaśka tz dał szlaban na ciążę ![]() ---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:07 ---------- Dziewczyny czy ja się za bardzo spinam z tym jedzeniem Franka? Czytam wszystkie składy zeby były dobre, zdrowe. Teściowie kupili Kubusia baby po 5 msc ale jest z soków zagęszczonych wiec nie chce mu dać. Soczkow które teściową zrobiła też nie bo z cukrem... Biszkopcika nie chce dać. Wczoraj myslalam że na zawał padne jak tz dal małemu polizac łyżkę że swoim jogurtem straciatella. No i uważam że lepsze jedzenie jest jak sama zrobie a nie że słoiczka. Przesadzam? Karmilam małego przed chwilą, jadł kalafiora z rzodkiewka (nauczyłam się że nie lubi mdlych rzeczy, wszystko musi być wyraźne - słodkie kwaśne ostre. ) A teść przyszedł jak przygotowywałam i mówi "zupke mu daj" pokazując na słoiczki przez nich kupione stojące gromada w kuchni. A ja mówię że kalafiora z rzodkiewka je. A on że ile będzie tego kalafiora jadł jak mu nie smakuje. (przedwczoraj jadł samego i nie chciał go). Mówię że smakuje mu z rzodkiewka i 3 dni je to samo zawsze. To powiedział do Franka że "mama Ci daje TAKIE jedzenie, ale niedługo zjesz coś dobrego, jakaś zupke". A wgl cały czas się czepia że wszystko bez konserwantów musi być i bez E a my tak nie jemy więc czemu jego zmuszamy. Ehhh. Jeszcze mi się Franek zakrztusil jedzeniem bo oczywiście teśc musi z nim dyskutować w czasie jedzenia. I nie pomogło że powiedziałam że jak pies je to nie szczeka (teść też jadł). ---------- Dopisano o 12:22 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ---------- Justyna Franus je już marchewkę ziemniaka dynie, rzodkiewkę, kalafiora, ogórka ciuckal kiszonego, paprykę miał do rączki, rzodkiew Biała też do masowania ząbków, z owoców pierwszy był banan, jablko, kiwi, Gruszka. Myślę nad cytrusem jakimś lub brzoskwinia żeby dać następna. Po cytrynie mu nic nie było bo kilka kropel dawałam do jabłuszka by nie czernialo. No i w weekend tz z teściami dali mu słoiczek z cielęcina. Pierniki nie zmiękną w blaszanych puszkach? :O ---------- Dopisano o 12:24 ---------- Poprzedni post napisano o 12:22 ---------- Aaa zapomniałam powiedzieć że Magik działa ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#69 |
Konto usunięte
|
Nie Lena nie przesadzasz. Nasze dzieci to jeszcze maluszki. Niedawno je brzuszki przestały męczyć (nie wszystkie) pomimo, że tylko mleczko jadły.
Ja nie rozumiem dlaczego inni tak usilnie pragną wsadzić dzieciom do buzi jakieś badziewie. To że inni mają ochotę na słodycze nie znaczy, że dzieci się męczą tych słodyczy nie jedząc. Przecież nie znają jeszcze cukru. Mój teść też ostatnio chciał dać małemu polizać herbatnika w czekoladzie. Ja go zaraz przystopowałam, a on "ale tylko polizać, tak na smaczek". Wkurza mnie to strasznie. Ja co najmniej do pierwszych urodzin nie zamierzam podawać cukru, soli i produktów mocno przetworzonych. Po co skoro to niezdrowe? Jeszcze przyjdzie czas na słodycze i śmieciowe jedzenie i tego raczej żadna matka nie uniknie. Na pewno jeszcze nie teraz. |
![]() ![]() |
![]() |
#70 |
Zadomowienie
|
O, ja też nie przewijam w nocy. Zazwyczaj do rana pielucha sucha.
Mieszko juz jadl i miesko i banana. Podpasowal mu hipp indyk z dynia, za to jak sama zrobilam krolika z marchewka i ziemniaczkiem zblendowane to mial odruch wymiotny. Nie wiem czemu :/
#71 | ||
Zakorzenienie
|
Nie kracz...
![]() Cytat:
![]() No właśnie dziwne, powinny zmięknąć, mi miękną ![]() Cytat:
Wczoraj mi Marysia liznęła orkiszowego wafla ![]() |
||
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#72 |
Rozeznanie
|
No właśnie te pierniki inne są. Ale jak się włoży kawałek jabłka to będą mieknac.
Ale wtope zrobiłam. Mi się pomyliło że kasza jęczmienna nie ma glutenu i dziś Gabi opitolil cała miche zupki z tą kasza. A teraz patrzę ze to sam gluten. To ładna mu matka zrobiła ekspozycję :/ oby wszystko gładko przeszlo
#73 |
Rozeznanie
|
Hehe Justyna przynajmniej bezstresowo gluten i się nie martwisz że coś będzie nie tak
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#74 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Nam lekarz kazał gdy mieliśmy antybiotyk w takiej sytuacji odczekac 30 minut i podać ponownie. Cytat:
Padłam ![]() Cytat:
![]() Cytat:
W 100% się zgadzam ![]() My jeszcze nie rozszerzamy. Miałam czekać do skończenia 6 miesiąca, ale chyba poczekamy jeszcze dłużej. Jakoś zupełnie nie ciśnienia na to całe rozszerzanie. Przyszły nam wczoraj puzzle piankowe skip hop, dzisiaj zaczęliśmy testować i okazało, że mały leżąc na nich nie chce się niczym bawić, tylko drapie, drapie i jeszcze raz drapie ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
Dżanet jakie Twoje dziewuszki przesłodkie!
![]() Soffinka, a Twój Ignaś jak się zmienił, szok! ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#76 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Oj ciężką to była sesja, milion zdjęć a tylko kilka nadawało się do publikacji. Hania coś nie w humorze, jak juz udało mi się ja rozweselic i cyknac fote, patrzet, a tam Zosia dlubie w nosie 😂 Kiara matko co za lekarz. Na prawdę jak tak się patrzy na niektórych kekarzyt, to się dziwiet, zer my wyroslisny na ludzi. Kiedyś polegało się tylko na tym co lekarz powie, nie było takiego dostępu do informacji jak my mamy teraz. Ja jeszcze nie siedzislam a juz jadłam rosolek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#77 |
Rozeznanie
|
Kiara oj żebyś wiedziała jakie miałam przeboje z nimi w lato..
A dziewczyny, zapomniałam newsa sprzedać. Dla teściowej Franek był cały czas zamożony, chudziutki. A teraz jest za gruby! Bo mu się czerwone pręgi robią na nadgarstkach i wgl trzeba koniecznie kremikiem bo się odpazy.... Co do rozszerzania też nie miałam ciśnienia, tz miał. A teraz zostałam że wszystkim sama a jak byłam w weekend na uczelni to w sobotę nie miał czasu mu nic dac, bo on tylko spał, albo był po jedzeniu. |
![]() ![]() |
![]() |
#78 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
[1=41747266e0fb3b4fece89e2 04f3d610d83e6e72d_5fac7b0 2b3dde;68442661]Dziękuje 😘 Oj ciężką to była sesja, milion zdjęć a tylko kilka nadawało się do publikacji. Hania coś nie w humorze, jak juz udało mi się ja rozweselic i cyknac fote, patrzet, a tam Zosia dlubie w nosie 😂 Kiara matko co za lekarz. Na prawdę jak tak się patrzy na niektórych kekarzyt, to się dziwiet, zer my wyroslisny na ludzi. Kiedyś polegało się tylko na tym co lekarz powie, nie było takiego dostępu do informacji jak my mamy teraz. Ja jeszcze nie siedzislam a juz jadłam rosolek.[/QUOTE] Mojej mamie lekarz zalecił dodawac do zupki szczyptę soli i szczyptę cukru od samego poczatku ![]() ![]() Lena nie przesadzasz! Kazdy chyba wie, ze cukier i sól to nic dobrego więc po co ladować tym syfem dzieci?? Ty jesteś mamą i ty decydujesz co, kiedy i jak. Oni swoje dzieci już wychowali. A takie mówienie, ze dziecku nie smakuje bo nie solone czy nie slodzone to mnie wkurza najbardziej. Jak moze tęsknić za czymś czego nie zna??? Za lampką wina wieczorem też tęskni?? U nas katar nie odpuszcza ![]()
![]() |
#79 |
Rozeznanie
|
Ehhh no oni chyba nie próbowali tych sloiczkow. Bo ja spróbowałam tą cielecinke i zdecydowanie mój kalafior z rzodkiewka był lepszy.
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
Moja koleżanka daje 5 msc synowi schabowego usmażonego do rączki "niech smakuje" a słoiczki przez butelke bo jej sie nie chce bawić łyżką...
|
![]() ![]() |
![]() |
#81 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:31 ---------- Poprzedni post napisano o 16:30 ---------- Dodałam zdjęcia do klubu ![]() soffinka akurat zdjęcia Ignasia Twojego są obok siebie i widać jak bardzo wyrósł i wydoroślał ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#82 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na pomysł z butelką to bym nie wpadła ![]()
![]() |
#83 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Robisz dobrze, świadomie go karmisz. Tesciowie tylko Ci wizję psują wtracajac się. Współczuję, że z nimi musisz mieszkać. Docelowo bedziecie razem mieszkać czy to przejściowe? Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#84 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:03 ---------- Poprzedni post napisano o 15:58 ---------- Madziu niestety nie wiem. Zamierzenie było że tu zostaniemy ale ja nie chcę, mieszkam tu półtora roku i dopóki nie było Franka było super. Rozmawialiśmy o wyprowadzce, ale tz absolutnie nie chce mieszkać w mieszkaniu, bo gdzie podwórko j garaż. Ostatecznie stanęło na tym ze się pobudujemy na końcu działki (jest spora). Ale na taką budowę to będziemy zbierać chyba pół życia. Narazie nas na kredyt nie stać, a jak skończy mi się macierzyński to już w ogóle. Teściowa pracuje w gimnazjum więc jeśli przy likwidacji braknie dla niej etatu to pójdzie na rentę i cały czas gada że będzie zostawać z Frankiem.... Nie wyobrażam sobie. Ogólnie jest dobrze jeśli chodzi o kasę, ale mam 1,5tys macierzyńskiego, jak to zniknie to będzie slabo więc o kredycie nie ma mowy. A nie wiem czy będę miała możliwość iść do pracy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#86 | ||||||||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
A ja mam dwoje dzieci a nie troje ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Leoś też mi się rozbudzał, płakał i była godzina ze spaniem w plecy. ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#87 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
Jesteśmy i My
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
To niemożliwe powiedział rozsądek to ryzykowne powiedziało doświadczenie to bezsensowne powiedziała duma mimo wszystko spróbuj powiedziało serce 11.06.2016 - Maja ![]() ![]() ![]() 15 kg do celu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#89 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#90 |
Konto usunięte
|
zebrah ja jeszcze nie rozszerzam diety. Ma kupione kaszki i kleik ale jeszcze nie podawałam.
Poza tym myślę o obiadkach i deserkach w formie blw więc czekam aż mój Panicz przestanie się chwiać na wszystkie strony jaksię go posadzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:52.