![]() |
#751 |
Zadomowienie
|
Dot.: Nasze zycie w Ameryce...
To mnie teraz nastraszylyscie
![]() ![]() A tak poza tym to chca mnie na licowki naciagnac ![]()
#752 |
Wtajemniczenie
|
a ja pare miesiecy temu przy przeswietleniu zebow dowiedzialam sie, ze mam infekcje w dolnej jedynce!!!!(amerykanska 25-tka) i ze musze zrobic kanalowe leczenie. Przerazilam sie i to bardzo bo juz jeden zab mi usuneli, po zlym leczeniu kanalowym ( na szczecie z tylu ale chce zrobic implanta). I teraz jest moj problem. Moj regularny dentysta od razu chcial robic kanalowe leczenie ale ja doswiadczona i to b.zle
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#753 |
Wtajemniczenie
|
Moj dentysta, gdy widzi plamki, to robi zdjecia i w wiekszoci przypakow okazuje sie, ze to sa tylko odbarwienia.
tez uwazam, ze tutaj duzo lekarzy po prostu chce nabic sobie kieszenie. |
![]() ![]() |
![]() |
#754 |
Wtajemniczenie
|
No niestety, ale mam wrazenie, ze oni tu czesto wymyslaja prawie ze choroby, zeby zbic na nas kase, daltego amerykanski dentysta mnie juz nie zobaczy !
|
![]() ![]() |
![]() |
#755 |
Wtajemniczenie
|
Ta choroba związana z osadzaniem się kamienia i bakterii w zbyt głębokich kieszonkach zębów to gingivitis. Więcej info >>tutaj<<, gdyby któraś z was chciała poczytać. Mnie przeraża jedno - że jeden ząb delikatnie mi się rusza... z powodu głębokiej kieszonki która wpłynęła na utratę bone (nie wiem jaki odpowiednik tego jest w polskim EDIT: już wiem -> kość przyzębia), które to stabilizuje zęba.
Rudolfie - niestety gingivitis może być odpowiedzialne za recesję dziąsła. A >>tutaj<< coś po polskiemu.
#756 |
Zadomowienie
|
Nie wiem co to jest ten gingivitis i chyba nie chce wiedziec
![]() ![]() ![]()
#757 |
Zadomowienie
|
gingivitis (stare dobre 'zapalenie dziasel') nie powoduje wypadania zebow i jest odwracalne, wystarczy porzadnie nitkowac i dziasla sie 'zamkna' z powrotem wokol zeba. Tylko nitkowac trzeba wsuwajac nitke do konca wzdluz zeba, dopoki napotkamy opor, czyli dziaslo. Ale to pewnie wszystkie wiecie
![]() A co do tego, czy dentysci tutaj naciagaja - to prawda, sa o wiele drozsi, ale wystarczy popatrzec na stan uzebienia Amerykanow i na polskie usmiechy... Mimo tego, ze za kilka razy mniej mozna zrobic zeby, poprawianie kosztuje o wiele drozej ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#758 |
Zakorzenienie
|
Ja bym podchodził do opinii dentystów amerykańskich z lekką rezerwą tak szczerze
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
#759 |
Wtajemniczenie
|
No cóż. Po dzisiejszej kolejnej wizycie mój portfel, chąc czy nie, też będzie do nich podchodził z rezerwą
![]() P.S. u mnie już prawie wiooooooosna ![]()
#760 | |
Przyczajenie
|
![]() Cytat:
![]() Baardzo dawno tutaj nie zagladalam , ale dzieki skrzynce mailowej na ktora ciagla przychodza mi upomnienia zerknelam ![]() Pracuje w gabinecie dentystycznym na brooklynie jako asystentka i mniej wiecej orientuje sie w tym zgryzliwym temacie ![]() Wiec co do cennika przedstawionego przez Ciebie jestem w szoku. Nie wiem gdzie mieszkasz ale te ceny sa bardzo wygorowane. Glebokie czyszczenie zebow mozliwe , ze tyle kosztuje lecz; te kropeczki o ktorych piszesz to zazwyczaj 60-80$ .Koronki moga tyle kosztowac , ale razem z leczeniem kanalowym i preparacja. Ogolnie co do opinii o dentystach tutaj to byla roznie. Naprawde warto czasami popytac sie wsrod znajomych , bo owszem sa tez naciagacze , ale sa tez i tacy dla ktorych dobro pacjenta jest na pierwszym miejscu . Jezeli ktos wybiera sie do dentysty , ktory pobiera oplate za konsultacje i przeswietlenie zebow , ale mamy watpliwosci do jego opinii , to zawsze mozna poprosic o kopie zdjec i skonsultowac sie z innym lekarzem. Inaczej jest jezeli konsultacje sa darmowe , gabinet moze odmowic wydania zdjec , moze , ale nie musi . Zalezy to od ich dobrej woli. Pozdrawiam . ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#761 |
Wtajemniczenie
|
Ech... to ja już sama nie wiem. Specjalnie wczoraj pytałam w gabinecie, czy jest jakieś zróżnicowanie na ceny plomb. Okazało się że tak:
- wypełnienie zęba przedniego - cena od 130$ - wypełnienie zęba tylnego - cena od 230$ - kanał 825$ + oczywiście koszt wypełnienia korony zęba j.w. - czyszczenie głębokie całej buźki = 1060$ i nie ma zróżnicowania na to czy małe, czy duże. Tak więc wczoraj za jednego ząbka policzono mi 1034$ ![]()
#762 |
Wtajemniczenie
|
Wow. Tylko tyle mi przychodzi na mysl....
|
![]() ![]() |
![]() |
#763 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#764 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#765 |
Wtajemniczenie
|
Wydaje mi sie, ze gdy tu mieszkasz na stale masz tylko 2 wyjscia :
1. leczyc zeby na zagranicznych wyjazdach (wszedzie bedzie taniej....) ale wiaze sie to z wakacjami u dentysty.... malo przyjemne chyba, albo 2. placic sumy, ktorych zazadaja No bo nie mozna po prostu zaniedbac zeby na cale zycie, tzn ja bym sie nie odwazyla. Moze tez lepiej zrobic raz a dobrze. Ja wyjezdzam za pol roku i juz tu raczj nie wroce, wiec nie mam tego problemu, lecze sie w Europie. A tym co zostaja, no to zostaja te 2 opcje. |
![]() ![]() |
![]() |
#766 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Teraz bedzie mu potrzebny. Do kwiaciarni marzec pobiegl, Kupic bukiet na swieto kobiet Wszyskiego najlepszego z Okazji Dnia Kobiet dziewczyny!! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#767 | |
Wtajemniczenie
|
Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Kobiet ![]() Cytat:
Ja pozwolę się zatrzymać na kwocie 3T w tym roku, za co zrobię pewnie całe G, ale więcej im z siebie nie dam zedrzeć. Z drugiej strony obawiałabym się o jakość leczenia zębów w Polsce i konieczności poprawiania tego tutaj. Z trzeciej strony jestem przekonana, że wizyta u polskiego dentysty skończyłaby się standardowo na 2-3 plombach i tyle, więc i tak problem pewnie nie byłby z głowy. Z czwartej strony ludzie w Polsce chodzą do polskich dentystów i żyją. Choć fakt, większość mojej rodziny potraciła zęby z czasem - pewnie przez życie w takiej nieświadomości jak ja, że mają dziąsła do bani. I nagle nie wiadomo skąd jakaś ropa pod korzeniem i diagnoza - usuwać. Patrząc więc na ich doświadczenia jestem bliższa przekonaniu, że diagnoza lekarza nie jest wymysłem, a niestety faktem. Mimo wszystko przy najbliższej wizycie w Polsce odwiedzę stomatologa. Im dłużej myślę o tym ile kosztuje opieka nad tą częścią ciała, nie mogę pojąć dlaczego rynek pozwolił na powstanie tak kosmicznych cen? Aż zaczynam rozważać opcję ubezpieczenia mojej cennej szczęki po skończeniu leczenia (just kidding). Teraz przy tych zębowych wydatkach wszystko wydaje mi się takie tanie ![]() ![]()
![]() |
#768 | ||
Gość
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Dodam, ze moja dentystyczna przygoda wciaz trwa ![]() Czy wam takze sugeruja usuwac osemki, nawet jesli sa zdrowe?? Witam emigrantki i pozdrawiam. Edytowane przez MoNkA.B Czas edycji: 2008-03-09 o 02:10 |
||
![]() |
![]() |
#769 |
Wtajemniczenie
|
Moj pierwszy dentysta sugerowal usuwanie osemek..ale tez dzieki temu palantowi stracilam zeba, gdyz stwierdzil, ze nie lubi poprawiac po polskich dentystach (ma duzo Polakow, bo mowi po polsku ale jest amerykaninem, mial babcie polke).. a to, ze jeden kanal byl nie wypelniony to nic nie szkodzi.. A ja bez wiedzy, no i bez bolu zeba, nie sadzialam, ze wypelnienie kanalow jest tak wazne.. do czasu jak mi zab pekl.. i wtedy ten palant wyslal mnie do specjalisty, jakby nie mogl mnie od razu wyslac.. przeciez to nie on musial to naprawiac. Tak wiec opuscialam tego dentyste wraz ze strata zeba. Teraz chce zrobic implant..ale sie boje.
Znalazlam nowego dentyste i ten nie sugerowal usuwania osemek. bo wlasciwie dlaczego? po to zeby im placic? Jesli nie masz problemow z 8-kami to nie usuwaj. Ja za usuniecie zeba, 3 lata temu z ubezpieczeniem zaplacilam $400 ale spalam i wiekszosc tej ceny byla za narkoze. |
![]() ![]() |
![]() |
#770 |
Gość
|
Wlasciwie to zaczynam watpic czy musze; czy moze przypadkiem moj dentysta nie chce mnie naciagnac na kase.... Zaczelo sie od nieszczesnej koronki(siodemki), ktora mimo juz dobrych miesiecy wciaz mi dokucza, boli przy np. jedzeniu. Wedlug lekarza, osemka przez to, ze wciaz rosnie powoduje przesuwanie pozostalych zebow i stad ten bol, no i koniecznosc usuniecia. Wedlug mnie (choc kompletnie sie na tym nie znam!!) koronka moze byc zle zalozona!? Ufam gostkowi, bo zrobil juz kawal dobrej roboty, ale chyba sprawdze to u kogos innego
![]() Nineczka implanta tez bym sie bala, kiedys w poczekalni uraczyli mnie filmikiem w jaki sposob sie to odbywa i do dzis jak sobie przypomne brrr Strach ma wielkie oczy zapewne ![]() Nie moge sie nadziwic jak piekne usmiechy maja tutaj ludzie - marzenie ![]() |
![]() |
![]() |
#771 |
Zadomowienie
|
Ja mialam wycinane 8mki na dole bo nie mialy szans nawet wyjsc, na gorze mam nadal bo nie ma z nimi problemu. 600 dolcow mnie ta przyjemnosc kosztowala, czyli przy waszych cenach to darmocha
![]() ![]() Blagam moze skonczymy juz ten zebowy temat hihihihi bo mi zaraz wszytskie wypadna ![]() ![]()
#772 |
Wtajemniczenie
|
tez widzialam w internecie jak wyglada zakladanie implantu..dlatego sie boje.
Masz racje, idz do innego lekarza, zobaczysz co on powie. Tutaj nie moga sie nadziwic, ze ja nie mialam nigdy aparatu na zebach. |
![]() ![]() |
![]() |
#773 |
Wtajemniczenie
|
Blagam moze skonczymy juz ten zebowy temat hihihihi bo mi zaraz wszytskie wypadna
![]() ![]() Tak, tak, jestem za ! Mnie tez wszytsko boli jak mysle o zebach ! Porozmawiajmy o...... ciazy ! Nie, no zartuje, zycie spedzam teraz na mamie z klasa, wiec was tu zanudzac nie bede.... Pogoda u nas calkiem calkiem jak na te pore roku, nawet dawno nie padalo o dziwo, dzis jest 15 stopni C. Niedziela....robie nic ! |
![]() ![]() |
![]() |
#774 |
Wtajemniczenie
|
Ja dopiszę tylko, że moje ósemki leżą sobie poziomo, stykając się swoją 'górą' pod dziąsłem z korzeniem siódemki, przez co siódemka nie jest stabilizowana i chroniona przez dziąsło. Więc gdyby coś mi postanowiło jeść moją ósemkę, to niestety tracę siódemkę przy okazji
![]() ![]() U nas było wiosennie, ale dzisiaj sypie śniegiem poziomo (silny wiatr), i świeci słońce ![]()
#775 |
Zakorzenienie
|
U mnie cieplo
![]() Niedziela-to samo-nic nie robie hehe Zaraz Tz wyciagne moze do walgreens (pewnie zajmie mi to godzine)bo mi potzrebny tusz do rzes. Dziewczyny-czy Wy tez takie zasiedziale tu jestescie?Bo mi sie zupelnie nic tu nie chce robic...mysle ze taki wplyw ma na mnie USA bo w Polsce jestem zupelnie inna(ciagle bym gdzies latala) |
![]() ![]() |
![]() |
#776 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale mi tez sie nic nie chce, ale to dlatego, ze w tygodniu pracuje, wiec w week end musze odpoczac, bo ciaza wysysa ze mnie wszelka energie.... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#777 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W Twojej sytuacjii to zrozumiale ![]() Fakt inne zycie i mniej znajomych to prawda-wlasnie ostatnio z moja kolezanka gadalysmy ze nasze zycie tu jest czasami troche nudne,czasami czuje sie jak stara babka-caly czas na kanapie przed TV albo objadanie sie. Zaraz wybywam gdzies jak nie z TZ to sama bo zglupieje. (TZ caly dzien w szlafroku hehehe-niewiem czy sie ruszy ze mna) No z tymi podrozami to prawda-czesciej sie zwiedza. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#778 |
Wtajemniczenie
|
Ok, ja wlasnie ide na spacer, bo inaczej zapuszcze korzenie w kanapie...
Milego popoludnia ! |
![]() ![]() |
![]() |
#779 |
Wtajemniczenie
|
Ja prawie nie spotykam się ze znajomymi - ciągle są zajęci.
Ale za to z domu wychodzę podwójnie - mieszkam nad samym jeziorem (200m), od którego dzieli mnie park, więc spacerek to podstawa, rolki, plaża pod nosem, więc latem jest okazja, by się poruszać. Zimą troszkę mniej się chce, ale wiewiórki głodować nie mogą ![]() Ale chciałabym mieć jeszcze więcej okazji do wychodzenia... A to wczoraj poznani znajomi: Przystojniaki, co? (szkoda że nie mogę wrzucić lepszej jakości zdjęć)
#780 |
Zadomowienie
|
U nas jest tez plaga wiewiorow
![]() Ja prowadze podobne zycie do was. Mniej znajomych niz w PL, czyli zycie towarzyskie leglo w gruzach ![]() Poulette ja jestem na bierzaco z tematami ciazowymi hihihihi bo moja sis zaciazyla ![]() ![]() Znacie dziewczyny jakies fajne sklepy internetowe/stronki sklepow z ubraniami w USA, bo juz mi sie nudza tutejsze, a ostatnio mnie wciaga ![]() ![]() ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:02.