|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#631 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Ocena pielęgnacji początkujących z filtrami, kwasami i generalnie biochemią
Cytat:
![]() DP to Dermo Pediatrics od LRP ktorego uzywasz obecnie ![]() Avene dzieciaczek to ten dla dzieci wystepujacy w formie mleczka badz w spraju http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=20722 http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=14609 Avene mleczko to ten do ciala http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=20791 Mleczko jest perfumowane, dzieciaczek nie wiec jesli jestes na to wrazliwa to lepiej zakup ten bezzapachowy |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#632 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Ocena pielęgnacji początkujących z filtrami, kwasami i generalnie biochemią
Mysle ze dobrze obralas sobie plan aczkolwiek nie wiem czy remedic nie bedzie za ciezki dla ciebie i czy nie powinnas postawic raczej na active c np ten do suchej skory lub mieszanej
A z zeli myjacych polecam ten olejek http://www.biochemiaurody.com/sklep/olejekmyj.html w wersji pomaranczowej, lepszego nie znam zmywacza I dorzucilabym jeszcze peeling enzymatyczny 2 razy w tyg http://www.biochemiaurody.com/sklep/peelbromelain.html Pozdr Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#633 | |
Wtajemniczenie
|
Mysle ze dobrze obralas sobie plan aczkolwiek nie wiem czy remedic nie bedzie za ciezki dla ciebie i czy nie powinnas postawic raczej na active c np ten do suchej skory lub mieszanej
A z zeli myjacych polecam ten olejek http://www.biochemiaurody.com/sklep/olejekmyj.html w wersji pomaranczowej, lepszego nie znam zmywacza I dorzucilabym jeszcze peeling enzymatyczny 2 razy w tyg http://www.biochemiaurody.com/sklep/peelbromelain.html Pozdr Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#634 | |
ćwir ćwir
|
Cytat:
Dziękuje ![]()
![]() |
![]() |
#635 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Moze uzywac effaclar na noc bo jest w miare lagodny a pisalas ze on oprucz tlustych parti i problamatycznych ma tez b suche ...mozesz mu tez zrobic maseczke aspirynowa..z najzwyklejszej aspiryny na miejsca tluste..sposob tani i skuteczny poczytaj w watku jak ja przygotowac, sama tez mozesz ja stosowac 2 razy w tyg http://www.wizaz.pl/forum/showthread...zka+aspirynowa ..potrzebuje on tez czegos lagodzacego nawilzajacego i nie zapychajacego np humektan lub kup mu Cetaphil...podobno ma jeszcze lepsze opinie niz Humektan i naprawde lagodzi i co najwazniejsze nie zapycha porow Co do skory glowy moze niech wybierze sie do innego dermatologa ktory mu pomoze i zaradzi problemom, niech myje glowe jak i twarz czyms lagodnym do skory wrazliwej z jak najmniejsza iloscia detergentow bez Sodium leuryth sulfate szczegolnie gdy ten wystepuje wysoko w skladzie gdyz wtedy oznacza to ze jest go duzo w danym preparacie..niech uwaza tez na alkohol by bylo go mozliwie jak najmniej w szaponach czy srodkach do mycia buzi |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#636 |
Zadomowienie
|
nie wiem czy tutaj to pytanie sie nadaje, ale licze ze pomozecie. miesiac temu zaczelam kuracje acne dermem, teraz postanowilam przerzucic sie na atrederm i niemilosiernie wysuszyl mi skore. ratuje sie wszystki co polecacie przeczytalam mase watkow i staram sie podazac za waszymi sposobami, tj. zakupilam oliwke hipp, krem sutkowy i do demakijazu micele,ale to ciagle malo...i czytajac o dzialaniu olejow wpadlam na pewien pomysl, ale nie wiem czy trafny...mianowicie czy mozna zastosowac kapsulki Oleomega-3-6-9 na twarz? one sa do polykania, ale ich sklad to oleje wiec czy sa jakies przeciwskazania? myslalam zeby taka kapsulke wklepac pod maske algowa albo na noc, ale boje sie ze zrobie jakas glupote. czytalam o jakichs stezeniach ale nie mam pojecia jak to okreslic w tych kapsulkach...czy ewentualnie trzebaby bylo je rozcienczac czyms?? podaje sklad olej rzepakowy300mg,olej wiesiolkowy133mg, olej z nasion lnu67mgoraz subst.pomocnicze zelatyna-/to pewnie ta otoczka/, gliceryna, sorbitol 70%. 1 kaps.-600-700mg
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#637 | |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#638 |
Przyczajenie
|
hej dziewczyny
ponownie zglaszam sie z prosba o korekte mojego doboru i sposobu uzywania kosmetykow, napisze jeszcze raz, wiek 39 lat, skora dosc gruba z tlusta strefa T, zanieczyszczone pory, mieszana z problemami naczynkowymi , ze nie wspomne o delikatnych zmarszczkach szczegolnie wokol ust i czolo,pojawily mi sie po raz pierwszy pajaczki na skrzydelkach nosa ![]() po malych konsultacjach zaczelam stosowac tak: Rano: olejek myjacy pomaranczowy z BU hydrolat oczarowy serum z wit C z BU filtr photoderm max biodermy we fluidzie spf 50 i to chyba jest ok natomiast mam wciaz problem z wieczorami Wieczor mam tak: 1dzien olejek myjacy hydrolat oczarowy ysteal+ 2 dzien olejek myjacy hydrolat oczarowy garnier zel na noc z kwasem salicylowym 3 dzien olejek myjacy hydrolat rozany krem nawilzajacy SVR xerial 5 i znowu to samo jakos nic na ochrone naczynek ![]() i tak mysle czy moge w to wkomponowac auriderm xo (zamierzam go kupic) no i kiedy i w jakiej kolejnosci? kiedy robic ta maseczke aspirynowa? kupilam mikrodermabrazje z firmy DAX czy moge ja tez wykonywac? i czy maseczka z aspiryny i mikrodermabrazja domowa sie nie pogryza? i kiedy najlepiej w jaki dzien wlaczyc mikordermabrazje i maseczke aspirynowa? Czemu trzeba czekac az 20-30 minut po hydrolacie na posmarowanie sie serum z wit c? mam jeszcze jedno pytanie kupilam kiedys tonik z vichy z gliceryna czy mogl on podraznic moja skore i wywolacz te pajczki na nosie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#639 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Maseczke aprirynowa mozesz zatosowac zamiast garniera z kwasem na noc np raz w tyg Nie wiem czy mikrodebrazja jest tu konieczna, moze sie z nia wstrzymaj na troche, bynajmniej w poczatkowej fazie stosowania tych wszytskich nowosci, moze za miesiac / 2 ?! Hydrolat moze zawierac sladowe ilosci metali ciezkich ktore sa b male ale jednak sa i to koliduje z wit c, Sa sprzeczne opinie, ja jednak wole chuchac na ziemne i nie zbawia mnie odczekanie tych 15 min a nawet pod serum z wit c rano nie uzywam juz hydrolatu, by wit c lepiej zadzaialala. Co do Vichy wrzuc sklad na watek o rozszyfrowywaniu skaldow i tam zadaj pytanie czy on mogl byc sprawca wywolania pajaczkow |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#640 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#641 |
Rozeznanie
|
czy przed nalozeniem kawsow (AD, effaclar lub diacneal) moge przetrzec twarz hydrolatem? tzn. myje, przecieram hydrolatem i po jakims czasie krem?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#642 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#643 |
Rozeznanie
|
Marea Tobie sie naprawde medal należy, za te wszystkie porady i tyle cierpliwości!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#644 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#646 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#647 |
Przyczajenie
|
Hej
Mam pytanie do osob uzywajacych serum z BU , czy wam ono tez sie tak klei?Jestem lepka przez godzine od wysmarowania twarzy...zastanawiam sie czy to normalne i czy tak powinno byc. Zamawialam serum jedwabiste z wit C, ale jakos nie bylo tej czesci jedwabistej moze to przez ten brak jednego skladnika? sama nie wiem...wy tez tak macie? pozdriowinka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#648 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja miałam to zwykłe, najlżejsze i ono sie nie klei wcale ![]()
![]() |
![]() |
#649 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja mam dla porownania tez to z zielona herbata ktore zawiera silikony i jest ciut bardziej kleiste od tego zwyklego z wit c ale tez nie az tak tragicznie by mnie do furii doprowadzac |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#650 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Ja też mam to zwykłe. Aplikuję jedną miarkę z zakraplacza ale nic a nic się nie klei
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#651 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny opanowanie tego wszystkiego to nie na mój rozum, przyczytałam dużo ale czym więcej czytam tym mam większy mętlik dlatego z tego co przeczytałam wymyśliłam coś takiego:
Moja cera: mam 30 lat, w sumie trądziku jako takiego nie mam <czasami coś wyskoczy ale rzadko>, trochę zaskórnków, różnie raz więcej raz mniej ale zawsze są, najgorszy mój problem to strasznie nie równa cera mnóstwo małych dziurek (pewnie od wyciskania)na czole nosie i policzkach przy nosie, i takie jakby maleńskie bruzdy, czy zmarszczki szczególnie na czole nie wiem jak to nazwać i wągry, pewnie mam jeszcze coś nie tak z porami ale szczerze powiedziawszy to nie mam pojęcia, kiedy są rozszerzone a kiedy nie (wogóle nie rozróżniam por na mojej twarzy) To jest moja zmora. Mam też już zmarszczki pod oczami.Cerę mam napewno mieszaną, choć niewiem czy nie bardziej tłustą. Nagorszy moment to jak po 4 godzinach w makijażu (szczególnie w pracy) czują jak mi zaczyna makijaż spływać, i jakby mnie ktoś olejem wysmarował brrrr wygląda to fatalnie. W sumie to stosuje jakieś kosmetyki drogeryjne toniki kremy. no ale to chyba za mało albo poprostu nie to. dziewszyny na innym wątku doradziły mi mikrodernabrazję (potrzebuję złuszczenia ) - niestety zabieg u kosmetyczki jest trochę drogi więc, postanowiłam zakupić taki domowy, no ale oczywiście to nie wszytko. Z tych wszyskich wątków które przeczytałam wymyśliłam taki plan: jeśli coś się gryzie wybaczcie: Zorac 0,1 i effacklar k na noc - na zmianę redermic na dzień micele bielendy do demakijażu napewno maseczkę z aspiryny musiałabym znaleźć jakiś tonik, ale na chwilę obecną niewiem Poradźcie czy ten zestaw jest ok, czy coś zmienić, choć coś mi się wydaje że za dużo tu kwasów, a za mało nawilżenia - choć może ja już mylę pojęcia. Mam jeszcze pytanie czy po tech specyfikach jeśli chodzi o opalanie to pozostaje tylko samoopalacz?? przyznaję że lubię czasem wyskoczyć do solarium, no i jak teraz wychodzi słonko to miło wystwić buźkę do niego. Dziękuję z góry i proszę o cierpliwość ![]()
![]() |
#652 | |
Wtajemniczenie
|
jesli poczatkujesz z kwasami proponuje ci nie zaczynac od zoraku, gdyz mocno bedziesz sie luszczyc a na efekty bedziesz musiala troche poczekac...proponuje zastapic go acne dermem + effaclar
Micele Biodermy sa polecane wiec powinny byc ok, tonik mozesz sobie podarowac...i napewno musisz dolaczyc filtr do tego zestawu bo po kwasach skora bedzie wrazliwa i mozesz nabawic sie przebarwien i pogorszyc jej stan! O filtrach tez tu duzo...nie sa latwe w stosowaniu gdyz sa tluste...najlepiej szukaj wsrod mleczek lub zeli a jesli nie chcesz tak wysokiego filtra jak SPF40, 50 to chociaz kup remedic xl z filtrem 15 Dolacz rowniez cos do nawilzania, polecane Humektan, LA Roche Posay Hydraphase leggre, Avene Hydrance Optimale Leggre Mozesz stosowac program Nocki: 1. acne derm 2. effaclar raz na kilka dni zastepowany maseczka aprirynowa 3 nawilzanie itd Na dzien redermic O opalaniu musisz zapomniec stosujac kwasy, albo to albo to...jesli w lato chcesz sie opalac musisz te kwasy odstawic miesiac przed i filtrowac sie grubo podczas opalania..aha i acne derm tez powinnas odstawic jak zacznie sie robic cieplo i bedziesz przebywac duzo na dworzu Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#653 |
ćwir ćwir
|
Znów się zgłaszam ja
![]() ![]() ![]() Więc tak- ma 48 lat, cera jak na jej wiek w stanie bardzo dobrze zakonserwowanym. Mieszana, wrażliwa,strefa T tłustawa, policzki i wokół ust suchutko. Nie ma zmarszek jakie w jej wieku już powinny być, twarz gładka. Drobne mimiczne na czole i w kącikach oczu, ale niewidoczne , trzeba się przyjrzeć. Brak zaskórników czy rozszerzonych porów lub naczyniek. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale cera mamy jest bardzo blada, dosyć wrazliwa na słońce( z tego powodu rzadko wystawiana na jego działanie) Problemem jest za to zanikanie jędrności skóry. Twarz jest miękka, jeszcze sprawia to miłe wrażenie, ale rok-dwa i zacznie obwisać. I chodzi tu tylko o dół twarzy.Podbródek stracił jędrność, coraz bardziej zaczyna obwisać, podobnie jak dół policzków(chodzi o to załamanie między policzkami a ustami gdy się uśmiechamy). No i szyja- flaczeje.... Do tej pory mama stoswała toniki i żele z różnych serii-AA, Ziaja,Garnier-te delikante dla suchej i wrażliwej cery. Kremy też różne- wszelkiego rodzaju nowości z Diora, Vichy,L'oreala- słowem te co tak namietnie reklamuja jako superprzeciwzmarszczkowe. Co mogłybyście jej polecić? Chodzi o maksymalne ujerdnienie skóry, jednoczesnie cos przeciw zmarszczkom i nawilżającego...
![]() |
#654 | |
Wtajemniczenie
|
Retin A, na recepte, tylko tretoina ma potwierdzone dzialanie przeciwzmarszczkowe i pogrubienie skory...ale musi ona dodatkowo chronic skore filtrami i na dzien mozesz jej zaproponowac np Redermic z La Roche Posay..zawiera wit C ktora dodatkowo poprawi kolor skory i wygladzi drobne zmarszczki. Do mycia buzki cos delikatnego bez drazniacych dodatkow..najlepiej preparaty do skory wrazliwej ..polecic jej mozesz marki LRP, Avene lub SVR..apteczne produkty..oraz inne apteczne
Poczytaj tu i poogladaj fotki apropo efektow dzialania tretoiny: http://www.laboratoriumurody.pl/foru...jecia,t22.html Niech stosuje raz na kilka dni bo na poczatku napewno sie bedzie luszczyc i moze to nie wygladac zbyt ciekawie ![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#655 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
... Edytowane przez siostra9 Czas edycji: 2008-03-13 o 09:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#656 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#658 | |
ćwir ćwir
|
Cytat:
Dzięki Ci istoto przewodnia tego wątku ![]() Czy może ona stosować zamiast toniku hydrolaty?Np aloesowy z biochemii. I do zmywania ten olejek co ja pomoarańczowy plus ten sam peeling enzymatyczny z bromelainą 5%? Rano filtr(np Iwoscin 40?) plus Redermic a na noc Retin-A? Tak to ma wyglądać? A pisałaś, że Retin-A nie codziennie to co wtedy na noc?
![]() |
![]() |
#659 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#660 |
Wtajemniczenie
|
Nie uzywam;/ Mialam Clarnisa ten do jasnej karnacji ale puscilam w swiat bo duza butla a ja uzywalam jak na lekarstwo, dostalam tez ten sublime Bronze od L'oreala - ma podobno dobre recenzje..ale jeszcze nie mialam okazji przetestowac od pazdziernika
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:06.