|
|
#241 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: w jakim wieku ciąża?
Cytat:
A co do tych mlodych matek to mozna je porownac do starszych kobiet ktore decyduja sie na dziecko po 35 roku zycia - twierdza ze do dziecka trzeba dojrzec, byc odpowiedzialnym, znac siebie itp. Bo niby co maja mowic? Kazdy zawsze chwali to co ma. |
|
|
|
|
|
#242 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A przed dobraniem odpowiednich tabletek powinno sie miec zrobione badania. Nie każdy moze je stosowac. Rowniez w ciagu brania tabletek po kilku latach organizm może zacząc inaczej reagować na nie i trzeba albo zmienic tabletki albo metodę antykoncepcji. Pamiętając o każdej tabletce oraz o regularnych badaniach ryzyko zajscia w ciąże jest nikłe.
|
|
|
#243 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#244 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A w temacie, wszystko zależy od lekarza, jeden lekarz kompletnie nic nie wspomniał o badaniach wątroby, a drugi odrazu zapytał czy miałam robione! Natomiast co do badan w trakcie brania tabletek, o cytologii to juz nawet nie wspominam bo jak wiadomo robic ją należy, natomiast inne badania- rowniez zalezy od lekarza. Dobry lekarz wypytuje o wszystko i to rowniez od pacjentki zależy czy mowi o jakis zmianach. Natomiast pewnie są zmiany w organizmie jakich kobieta biorąca tabletki sama nie zauwazy i o to się obawiam, tak samo jak obawiam się głupoty lekarzy.
|
|
|
#245 |
|
Zakorzenienie
|
jeżeli lekarz przepisałby mi tabletki bez żadnych wcześniejszych badan od razu bym go zmieniła.I tak na prawdę wszystko zależy i od lekarza i od osoby która tabletki bierze...sa takie które to przez X brania tabletek nie robią badan i moim zdaniem to wielki błąd,bo wtedy faktycznie tabletki mogą troszkę namieszać w naszym organizmie a są i takie ,które robią badania dość często żeby upewnić sie czy wszystko jest ok. zresztą jak dla mnie dobry lekarz nie przepisuje tabletek ciągiem przez X lat tylko po jakimś czasie sam wysyła na badania i tabletki przepisuje dopiero wtedy kiedy zobaczy wyniki
Także podsumowując zgadzam sie z berruska
|
|
#246 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wiesz decydując się świadomie na dziecko w pewnym wieku oczywiste jest że wcześniej z różnych przyczyn odwlekało się ten moment, więc to logiczne że taka matka mówi że dopiero teraz poczuła instynkt, dojrzała czy też skończyła studia, ma pewną pracę itp. Więc mówią tak, bo to prawda. Natomiast młoda dziewczyna która wpada nie podejmuje tej decyzji świadomie. Zapytaj którąkolwiek dziewczynę która wpadła czy planowała właśnie w tym momencie dziecko. Pewnie nie. Ja również. |
|
|
|
|
|
#247 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a znasz statystyki?? a może z każda z nas chodzisz na wizyty??
|
|
|
|
#248 |
|
Zakorzenienie
|
Jakies uprzedzenie z przeszlosci przez Ciebie przemawia ze masz taki mily ton?
A co do statystyk - kazdy kto mial kiedykolwiek kontakt z jakas dziedzina nauki wie, ze nie prowadzi sie statystyk zachowan, ktore nie wystepuja. Jak wiec moga istniec statystyki ile kobiet przed przepisaniem tabletek jest badane skoro nie sa? Wiem od ordynatora szpitala połozniczego ze badan watroby, jak i wielu innych, sie nie wykonuje przed przepisaniem tabletek. A co do skutkow ubocznych polecam strone: http://embrion.pl/npr/ryzyko.htm |
|
|
|
|
#249 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
właśnie w tym problem że czytając twoje posty czuje jedno wielkie uprzedzenie (nie wiem czy z przeszłości) co do badań to chyba wystarczy zbadać ile kobiet bioracych tabletki anty. zostało zbadanych przed przepisaniem srodków?? nie sądzisz?
|
|
|
|
#250 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja do Ciebie sie nie odzywalam wiec z laski swojej nie odzywaj sie tez do mnie jesli masz pisac tym tonem. A jesli widzisz w tym temacie jakies moje uprzedzenia to juz tylko i wylacznie Twoj wymysl.Problem w tym ze kobiety chcace brac tabletki nie sa badane na transaminazy watrobowe. Wiem to od ordynatora szpitala polozniczego, to chyba dosc pewne zrodlo. A jak Ci nie wystarcza to juz nie moj problem, ja sie truć nie bede. Edytowane przez Jeanette83 Czas edycji: 2008-03-12 o 23:26 |
|
|
|
|
|
#251 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
"z łaski swojej nie odzywaj się do mnie" chyba przesadziłaś i nie znasz zasad forum i nie pisze tylko o tym jeśli chodzi o uprzedzenia to odnosnik do twojego pierwszego postu do mnie i moich tzw. przez ciebie urzedzeń....
|
|
|
|
#252 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja do Ciebie uprzedzona nie jestem, nie chodze za Toba po tematach i sie nie wyzywam bo mam inne zdanie (patrz przegladanie zakladanych przeze mnie watkow)- nie mozesz po prostu dodac mnie do ignorow? Wole to zamiast głupich uwag i odzywania sie takim tonem jak Ty to robisz, nie wiem gdzie tu przesada... |
|
|
|
|
|
#253 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
o matko!! o czym ty mówisz? chyba dyskutując z daną osoba nic w tym dziwnego że chce ja lepiej poznac np. czytając wypowiedzi w innych wątkach które są ogólnie dostepne, więc o co chodzi? i po jakich tematach? nie pamietam cie z innych wątków i jakich głupich uwag? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
|
|
#254 |
|
Zakorzenienie
|
Wracajac do tego tematu jaki mial tu byc poruszany - wydaje mi sie ze jednak mlode matki maja wiecej zalet niz te, ktore moglyby juz byc babciami. Oczywiscie najlepiej jesli "wszystko jest w swoim czasie" - czyli wtedy gdy kobieta ma stalego partnera, stabilna sytuacje itd. Ale zycie nie jest az tak przewidywalne (nawet jak sie stosuje pigulki
) i nie sadze zeby krytykowanie mlodych matek jakos im pomagalo, a dzieci z wpadki byly mniej kochane niz te planowane.
|
|
|
|
|
#255 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jesli masz wiecej uwag na ten temat to proponuje przejsc na wiadomosci prywatne i nie prac swoich brudow publicznie bo to wazny temat i nie chce go rozmywac. |
|
|
|
|
|
#256 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jaki basen ![]() a juz wiem to sie tam wypowiadalas?? wiesz co jednak radze odrobine sie opanowac ![]() czytajac twoje posty nie wiem o co chodzi i bardzo trudno sie z toba dyskutuje niski poziom wiec dla mnie END
|
|
|
|
#257 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
The end |
|
|
|
|
|
#258 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
wiesz siłą dedukcji gdybym cie pamietala z innych watkow to nie musiala bym przegladac teraz twoich wypowiedzi end end end end teraz ja prosze nie pisz do mnie dziekuje papaapapaapapapa życzę spokoju
|
|
|
|
#259 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tobie tez tego z calego serca zycze.A skoro zadalas sobie tyle trudu zeby przeczytac ten watek i natknelas sie przypadkiem na moj post to moze powiedz co Ty sadzisz na ten temat? Bo "a znasz statystyki?? a może z każda z nas chodzisz na wizyty?? " nie jest opinia...
|
|
|
|
|
|
#260 |
|
Zakorzenienie
|
a propos skutecznosci tabletek i bledow przy ich stosowaniu:
2. Ile przeciętnie błędów przy stosowaniu pigułek antykoncepcyjnych robi kobieta w ciągu jednego roku? A. Na ogół zdarza się jej jeden błąd, polegający na tym, że zapomina o pigułce lub łyka ją za późno B. Statystycznie robi go co trzy miesiące C. Robi go przy każdym opakowaniu pigułek Odpowiedź: C. Firma farmaceutyczna Organon, produkująca środek antykoncepcyjny Mercilon, przeprowadziła badania na kobietach stosujących pigułki. - Musiały rejestrować każdorazowe zażycie hormonu. Okazało się, że błąd popełniały przy każdym opakowaniu pigułek - mówi dr Tomasz Leszczyk, ginekolog z warszawskiego Centrum Medycznego Damiana. - Zapominamy o jej połknięciu lub robimy to za późno. Uwaga! W przypadku większości doustnych środków antykoncepcyjnych tolerancja błędu wynosi 12 godzin. Natomiast o zażyciu dostępnej jednoskładnikowej pigułki dla karmiących Cerazette możemy zapomnieć najwyżej przez trzy godziny. Jeśli będziemy dłużej zwlekać, efekt antykoncepcyjny ustanie. --> ze strony http://kobieta.interia.pl/seks/antyk...ncepcje,695297 Moze i metoda jest skuteczna, ale przy ilosci powiklan i skutkow ubocznych dla mnie bilnas wychodzi ujemny... |
|
|
|
|
#261 |
|
Zakorzenienie
|
Tak na prawdę ile ludzi tyle opinii na temat tabletek, jedni są za inni przeciw, ja tam jestem zadowolona póki co z takiej metody
A jeśli chodzi o badania to powiem szczerze ze zaskoczył mnie taki wynik, przy każdym opakowaniu? kurde to muszę sobie pogratulować bo biorę przez 2 lata i tylko raz wzięłam za późno i to nie z powodu tego ze zapomniałam..(ale o tym sie nie będę rozpisywać) ![]() W każdym razie uważam ze jeżeli ktoś nie jest systematyczny i zdarza mu sie często zapomnieć brać pigułki no cóż powinien sie przezucic na inna metodę antykoncepcji A w ogolę to watek trochę zboczył z tematu
|
|
#262 | |
|
Rozeznanie
|
Jeanette i oliwka, rozwadniacie niezły temat jakimiś swoimi potyczkami, może lepiej na priv-ie załatwić takie sprawy?
Cytat:
![]() co do wieku kobiety starającej się o dziecko.. wiele zależy po prostu od indywidualnego podejscia. Nie ma jednej recepty na to kiedy należałoby zajść w ciąże.
|
|
|
#263 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Takie kwestie jak czas na dziecko zawsze sa kwestia indywidualna - nie zgadzam sie tylko na krytykowanie wszystkich mlodych matek jako nieodpowiedzialnych i patologicznych. |
|
|
|
|
|
#264 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale niestety często tak jest ze ludzie wiedza lepiej niż te młode mamy, ja już zdarzyłam sporo sie tego nasłuchać
|
|
|
#265 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W jednym się z Tobą zgadzam - odpowiedni czas to gdy ma się stałego i odpowiedzialnego partnera, prace itp. ale raczej trudno to wszystko mieć w wieku 20 lat. WIęc mimo wszystko kobiety właśnie z tego powodu przesuwają ten czas na dziecko. Cytat:
Jakoś nie zauważyłam żeby ktokolwiek tu krytykował młode matki mówiąc o nich że są nieodpowiedzialne i patologiczne. Zresztą młoda matka według Ciebie to tylko 20-letnia? Czyli co kobieta w wieku np. 26 lat już nie jest młodą matką? To raczej Ty krytykujesz macierzyństwo w innym wieku nazywając takie kobiety babciami (Twoja wczesniejsza wypowiedź). |
||
|
|
|
|
#266 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Musialas sie pomylic.A co do badań to czy zawsze, jesli ich wyniki Ci sie nie podobaja albo nie pasuja do Twojego obrazu rzeczywistości, sa dla Ciebie smieszne? Może pokażesz inne, ktore przecza tym, które ja znalazłam... |
|
|
|
|
|
#267 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Swoją drogą może odniesiesz się do całej mojej wypowiedzi a nie do tak "ważnego problemu" jak moje podejście do różnych badań. A post jak najbardziej co Ciebie. Jeśli źle Cię zrozumiałam to zacytuję Twoją wypowiedź: Cytat:
|
||
|
|
|
|
#268 |
|
Rozeznanie
|
Jakoś nie zauważyłam żeby ktokolwiek tu krytykował młode matki mówiąc o nich że są nieodpowiedzialne i patologiczne. Zresztą młoda matka według Ciebie to tylko 20-letnia? Czyli co kobieta w wieku np. 26 lat już nie jest młodą matką? To raczej Ty krytykujesz macierzyństwo w innym wieku nazywając takie kobiety babciami (Twoja wczesniejsza wypowiedź).
podpisuję się pod tym...kiedyś tak usłyszałam o sobie od pewnego chłopaka, że ja to nie jestem młodą matką bo miałam 25 lat jak urodziłam, za to jego panna nią była bo urodziła mając 17lat ![]() Dla mnie nawet 35letnia kobieta czy nawet starsza, będzie młodą mamą pod warunkiem że urodzi dziecko Jeanette daj już sobie spokoj z udawadnianiem na siłę, jak ktoś chce to uwierzy, a jak nie to nie. Na rok brania przeze mnie pigułek zapomniałam tylko raz!!! |
|
|
|
|
#269 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#270 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Troche kultury.A chodzilo mi o matki rodzace po 40-tce - wiem ze czasem tak sie zdarza ze ciaza przychodzi pozno ale nie potrafie zrozumiec tych kobiet ktore robia to z wyboru. Edytowane przez Jeanette83 Czas edycji: 2008-03-13 o 16:08 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:21.

Ja do Ciebie sie nie odzywalam wiec z laski swojej nie odzywaj sie tez do mnie jesli masz pisac tym tonem. A jesli widzisz w tym temacie jakies moje uprzedzenia to juz tylko i wylacznie Twoj wymysl.

) i nie sadze zeby krytykowanie mlodych matek jakos im pomagalo, a dzieci z wpadki byly mniej kochane niz te planowane.

Tobie tez tego z calego serca zycze.
" nie jest opinia...