![]() |
#121 |
Zadomowienie
|
Dot.: Jaki koszt całościowo?
Zgadzam się z Taverney, że zgodnie z tradycją to rodzice sponsorowali wesele - nawet do dzisiaj się mówi, że "wydają córkę za mąż". Oczywiście, jeśli narzeczonych stać, mogą sami zapłacić/dołożyc się, ale nie widzę nic zdrożnego w tym, że rodzice - jeśli ich na to stać - płacą za wesele. Kiedyś młode małżeństwa mieszkały w wielopokoleniowych domach, teraz kupują mieszkania na kredyt i wiadomo, z jakimi kosztami to się wiąże. Także pomoc finansowa rodziców (podkreślam, w miarę możliwości!) na starcie młodych ludzi jest wg mnie jak najbardziej w porządku.
![]() |
#122 |
Raczkowanie
|
My planujemy zmieścić sie w 15 tyś.Wesele na ok.80 osob
Sale hotelowa wynajmuje nam daleki krewny-więc bonusik będzie ![]() Suknia max 1000 zl lub zakup z Ebaya Zaproszenia, winetki itd. sami zrobimy Dekoracje rownież ,a materiały z allegro Alkohol ze Słowacji Obrączki przetopimy z rodzinnego złota Znajomy fotograf Autko też znajomego nie wypozyczamy bo specjalnych życzen co do samochodu nie mamy i 10 metrow z kościoła na sale. Odwoz gości też znajomy damy na benzynke i 200 zl Standardu wesela to nie obniży ,a zawsze można poglowkowac Zreszta dam cynk jak to realnie wyjdzie....
![]() |
#123 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Raczkowanie
|
Ja niestety Mamy już nie mam, a ojciec się mnie wyrzekł, gdy dowiedział się, że wychodzę za mąż i powiedział, że jego ręka nic nie włoży w przygotowania do wesela. A więc rodzice mojego TŻ'a finansują, no i my tyle co zdołamy odłożyć, żeby ich odciążyć. Zmieścimy się w 20 tys, wesele na około 90 osób, w lokalu
![]() ![]()
![]() |
#126 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Gdy szyją suknie w salonie na wymiar potrzeba od 3-5 miesięcy (zależy od firmy itd) Może jak przerabiają Ci model z salonu trwa to mniej, ale nigdy przenigdy absolutnie nie ryzykowałabym i nie kupowałabym sukni miesiąc przed! Do niej trzeba kupic wszystkie dodatki: welon, bielizne, buty, bizuterie, dopasowac bukiet slubny i garnitur Pana Młodego i jego dodatki. Jesli uwielbiasz duuuuze dawki adrenaliny to prosze bardzo ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() U mnie sala mniej więcej tyle co u Ciebie,ale orkiestra- 2500zl, kamerzysta- 1500zl,fotografa jeszcze nie mam... |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#128 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja miałam wesele 2 -dnowe na 80 osób i płaciłam za salę 200zł od osoby. Orkiestra 3200zł Suknię miałam z salonu, szytą , nową - 1300zł Fotograf 2000zł kamerzysty brak itd. (Nasze koszty tutaj są wyższe od waszych i zamkneliśmy się w 30 000zł Oszczędności: Poszukaj hurtowni która pozwoli wam zakupić i ewentulanie zwrócić alkohol na wypadek gdyby dużo zostało ![]() Możecie sami zrobić zaprosznia, winetki itp - ale to są raczej groszowe oszczędności ![]() Możesz zrezygnować z przybierania kościoła, wypożyczania samochodu! , prezencików- podziękowań dla gości itp. Jeśli chodzi o suknię to moim zdaniem 1 miesiąc przed to stanowczo za mało - sierpień to najbardziej "ślubny" miesiąc , salony są oblegane, dużo sukien jest szytych itp. Radzę dużo wcześniej poszukać sukni ![]() Później i tak musisz dobrać dodatki itp. Lepiej zaoszczędzić sobie takiego stresu i spać spokojnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Link do kalkulatora śłubnego: http://www.slubinfo.pl/porady/kosztorys.htm Myśle że litr wódki na osobę to za dużo, my zamierzamy kupić litr na parę ![]() Tort w granicach 200-300zł zalezy jaki i gdzie ![]() Spokojnie wyrobicie sie w czasie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Zakorzenienie
|
ja ślub mam we wrześniu a suknie kupiłam dwa tygodnie temu, miesiąc to stanowczo za mało, wiadomo nie jest to niemożliwe ale może być ciężko i nerwowo
Maleje też bardzo szansa na uszycie tej wypatrzonej w salonie, tam czas szycia to ok 3,4 miesięcy. Lepiej chyba teraz poszukac i mieć wiecej możliwości i czasu do namysłu co do kosztów, my mamy wesele na ok 75 osób,płacimy od osoby 145zł, po policzeniu innych rzeczy wychodzi ok 20-20 paru tysięcy więc troche dziwi mnie że przy podobnych (a wręcz moje są większe) kosztach wyszło Ci 40 tys dj 1400 fotograf 1000 suknia 2400 plus masa innych kosztów np kamerzysta, kościół, dekoracje itp my mamy mieć 6 kartonów wódki, każdy po 12 butelek 0,5l Będziemy mieli Smirnoffa- koszt po znajomości 15 zł za butelke
![]() |
#131 |
Przyczajenie
|
U mnie wyglądało to następująco - lokalizacja Łódź
Przyjęcie 155zł/os - 140 osób - 20000 zł Wynajęcie pokoi dla gości - 1600 zł Wyborowa 19zl/0.5l - 150 but - 2900 zł Wina srednio 20/but - 20 but - 400 zł Barman z drinkbarem - 1500 zł Stół przaśny - 1000 zł Orkiestra - 2100 zł Kamerzysta - 2000 zł Fotograf studio- 1600 zł Fotograf + wywołanie zdjęć - 1200 zł Obraczki - 1600 zł Zaproszenia, podziękowania, winietki, zawieszki - 1100 zł Albumy na zdjęcia - 170 zł Opłaty kościelne + urzędowe - 800 zł Kwiaty - 500 zł Dekoracja sali, kościoła, samochodu - 1500 zł Samochód weselny - 500 zł Strój panny młodej - 3000 zł Strój pana młodego - 1300 zł Kosmetyka - 300 zł Podróż poślubna - 7000 zł Łączny koszt wesela wyniósł 52.100 zł Koszt był o wiele wyższy niż się spodziewaliśmy. Pomoc rodziców wyniosła 20.000 zł, resztę byliśmy zmuszeni zapłacić my z własnych pieniędzy. Ale było warto bo było super ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#132 |
Zakorzenienie
|
my planujemy 100 osob (2 dni) okolo 30 tysiecy moze troche wiecej...
sala 110 zl za osobe na 2 dni (promocja ![]() ![]() foto 2200 kamera2500 zespol 2500 alkohol 5tys i cala reszta.. nie wiem moze w 35 sie zmiescimy.. jak myslicie?
![]() |
![]() |
#133 |
Zakorzenienie
|
alkohol 5 tysięcy?!!duzo bardzo, to co i ile będziecie mieli, że az taki koszt?
![]() |
#134 |
Zakorzenienie
|
nie wiem tak szacujemy ze max.. za sama wodke tyle nie dam.. no ale jescze winko piwko na 2 dzien, moze jakis barek z kilkoma butelkami innych alkoholi.. a co myslisz ze to duzo? jak zostanie troche kasy to sie bede cieszyc
![]()
![]() |
![]() |
#135 |
Zakorzenienie
|
1,5 l na głowe to bardzo dużo, a wiadomo że wszyscy pić nie będą
zazwyczaj kupuje się 0,5 na głowe co do piwa na ślubie, mnie jakoś ta nowa moda się nie podoba wino i owszem, ja też będę mieć, ale pewnie z 5 butelek białego i 5 czerwonego, żeby postawić na stole, może któraś z pań będzie chciała ogólnie im mniej różnych trunków tym mniej mieszania, a jak ludzie wypiją to hamulce puszczają, zmieszają wódke, inne alkohole piwo i... ![]()
![]() |
#136 |
Raczkowanie
|
Ojej. U nas to jest tak:
- sala 138zł / os (wesele na 80 os więc będzie jakiś rabat ![]() - kapela 1400zł - fotograf 1000zł (kamerzystę mamy za darmo- znajomy :P) - wina i piwo 1500zł- 2000 zł - opłaty 500 zł - suknia + dodatki 2000 zł (sama suknia szyta na miarę 1300zł) - samochód mamy od znajomego (moje kochane audi A8 long ![]() - garnitur + dodatki 700 zł - dekoracje robię sama - i inne tam takie :P Takie mamy średnie wyliczenie... Zmieścimy się w 20000 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#137 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a ten barek alkoholowy to moj pomysl.. widzialam tak ina weselu znajomych i sie sprawdzil, jakas butelka berndy, malibu, whiski.. tak na smaczek ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() U nas piwa nie będzie, ale za to będzie wino i barman ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Hmmm nie wiem jak jest w waszych miastach ale ja zamawiam suknie półtora miesiąca przed (pierwsze pomiary) ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#141 |
Zakorzenienie
|
Kupiłam czyli zamówiłam, teraz będzie się szyła ok 3 miesięcy, w sierpniu idę na poprawki a odbiore pewnie na kilka dni przed ślubem
![]() |
#142 |
Zakorzenienie
|
Panna młoda której świadkuję zamówiła suknię w salonie sukien slubnych w naszym mieście. Zdjęła z niej Pani miarę, i wysłała zamówienie do firmy - producenta, z którego katalogu wybrała suknię bazową, zapisała na zmaówieniu co ma byc i jak, i suknia się szyła 3 tygodnie. Jak słyszłe 3 miesiące to mnie ciarki przechodzą
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Raczkowanie
|
Ja chce się zmieścić w max 10 tyś. I z moich obliczeń jest szansa że to się uda
![]() Ale oszczędności na max. Czyli: I tak nie bralibyśmy orkiestry a dj to tylko płyty puszcza więc sami to możemy też robić ![]() Fotografa nie będzie bo ja nie zniosę faktu że mnie ktoś fotografuje (po pierwsze nie lobię być na zdjęciach, po drugie zdjęcia ślubne mi się nie podobają, większość z fotografów ślubnych robią zdjęcia zakrawające na amatorskie, a ci co robią fajne kosztują majątek - mamy znajomych fotografów więc oni się tym zajmą :P ). Alkohole produkuje mój tata :P - wina - one będą głównie na naszym weselu, zakup paru butelek wódki to żaden wydatek. Suknie szyje moja babcia - krawcowa. Sali przystrajać nie będziemy bo jest dokładnie taka jaką chcemy i nawet jeden balonik by wszystko popsuł. Jedyne wydatki to: - Dodatki do mojej sukni (pewnie i tak sama sobie biżuterie będę robić :P to zostają buty i bukiet) - jego ciuchy ale nie zmuszę go do włożenia czegoś bardziej galowego niż krawat i koszula więc to też nie będzie wydatek. - sala (to kosztuje najwięcej bo 140 zł na osobę a osób ok 50) - tort - zaproszenia, winietki itp (ale to szczątkowy wydatek) - hotel dla gości (ale większość jest miejscowa).
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Widzisz nie każda suknia jest szyta w Polsce i to że czeka się na nią 4 miesiące nie znaczy że salon jest zły. Poza tym rozgraniczmy salony w których szyją Ci taką jaką chcesz a takie w których jest dane kolekcja, kupujesz dany model a szyją ( często za granicą) tylko na Twoje wymiary. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Zadomowienie
|
jeju te wszystkie sumy mnie przerazają
![]()
![]() |
#147 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Mnie też przerażają i cały czas łapie za głowe, tym bardziej, ze centuś ze mnie ale... Może to troche dziwne, ale ciesze sie, ze impreze sponsorują rodzice. Myśle sobie, chcą wesela, to będą je mieć, w końcu sami za to płaca. Nie mamy rodziców tyranów więc nie narzucają nam niczego, chcą naszego szczęscia i tyle. Po slubie nie bedziemy żyli na ich garnuszku, weźmieny sobie kredyt na własne lokum i na to pójdą nasze oszczędności. A prawda jest taka, ze tych pieniedzy, jakie rodzice dadzą na organizacje wesela i tak byśmy nie dostali, bo na jakiej zasadzie?
26.04.2008- Nas Dwoje ![]() 31.03..2009-Nas Troje , Bartuś jest już z nami ![]() Nie można zmienić kobiety. Można zmienić kobietę, ale to niczego nie zmienia. Edytowane przez Masako Czas edycji: 2008-03-14 o 13:50 Powód: literówka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Mam propozycję abyś po urodzeniu jeszcze za granicą pochodziła po tamtejszych salonach i poprzymierzała różne fasony. Zorientujesz się w czym Ci dobrze, jaką suknie byś chciała a tu w Polsce wybierzesz salon bądź krawcową ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
U mnie jest podobnie. Rodzice odrazu podjęli decyzję o tym że oni sponsorują nam wesle. Nawet przez myśli im nie przeszło że my mamy płacić. Jedyne co to za swoje kupujemy tylko zaproszenia, kotyliony i takie inne małe potroszki. W dodatku dostanę mieszkanie od rodziców, trzeba tylko troszke odnowić (pomalować) po lokatorach i wiem o tym, że tato nie pozwoli na to żebyśmy my je remontowali... ehhhh jak sobie pomyśle i poczytam inne posty to szczęściara ze mnie ![]() Nasi rodzice rownież nie wtrącają się w organizację, jedynie co obie strony przedyskutowały to miejsce organizacji wesela, tj. czy idziemy na gotową salę czy organizujemy sami. Padło na to że sami i powiem szczerze brdzo się cieszę z tego wyboru ![]()
![]() |
![]() |
#150 |
Raczkowanie
|
..
Spędzę życie tylko z prawdziwym mężczyzną. Najbardziej męski jest facet, który potrafi troszczyć się o swoją kobietę. Prawdziwy facet nie boi się łez. Edytowane przez zlota rybka Czas edycji: 2010-01-17 o 15:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:05.