Małżeństwo mi się sypie - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-12-26, 22:17   #91
201710120930
Konto usunięte

Dot.: Małżeństwo mi się sypie

tutaj jest jedno wyjście- ultimatum
niestety(albo stety)musisz sie liczyć z tym że wybierze popijawy z bratem.
no bo przeciez nie jest ...pantoflarzem
jesteś sama z tym problemem.skoro nawet jego matka się...Tobą rozczarowała.woli synów pijaków i synową pijaczkę.Ty w ich oczach jesteś ta zła.obawiam się ze to Ty jesteś czarną owcą
czyli twarde ultimatum.może zagraj ich kartami i podpuść męża że on jest mięczak bo nie potrafi im odmówić
ale tak naprawdę to wróżąc z fusów dobrze nie będzie
--
swoją drogą skąd ludzie mają kasę i czas?
piją na umór a jeszcze styka na działki ,stawianie domów (i pracę)
no ja nie wiem
201710120930 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-26, 22:27   #92
201705080934
Konto usunięte

Twój mąż jest w stanie wypić rano alkohol? Przecież zdrowy człowiek od razu by zwymiotował. Na luzie pić od rana mogą tylko alkoholicy i to w późnym stadium.

Oho, doczytałam. Żadnych wątpliwości.
I nie używaj, proszę, słów obraźliwych, "pijacy" takim jest. Twój mąż się w chorobie od nich nie różni. To i szlachtę i chłopstwo łapie po równo.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Edytowane przez 201705080934
Czas edycji: 2016-12-26 o 22:31
201705080934 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-27, 03:21   #93
rembertowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martynka89 Pokaż wiadomość
Glupota jest pisanie, ze autorka zwiazala sie z alkoholikiem, bo gdy go poznala to nim nie byl.
pozwolę sobie tylko zauważyć, że opowieść o idealnie trzymającym abstynencję chłopcu, który na żadnej imprezie alkoholu nie tknął, to wcale dobrze może być portret trzeźwego alkoholika. Także tego...
rembertowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-27, 08:12   #94
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Nie wim życia już ktoś pytał - za co brat z bratowa kupili dzialke i dom wybudowali? Alkoholizm to drogi nałóg.
ZamyslonaRoztargniona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-27, 08:31   #95
lilka_vanilka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ZamyslonaRoztargniona Pokaż wiadomość
Nie wim życia już ktoś pytał - za co brat z bratowa kupili dzialke i dom wybudowali? Alkoholizm to drogi nałóg.
Za granico się dorobili. Ale to dobre pytanie, bo historia jest bardzo naciągana.

lilka_vanilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-27, 08:39   #96
mlecznywafelek
Raczkowanie

Teść nie jest polakiem i przez kilka lat oni mieszkali z teściami za granicą. Teść miał firmę którą sprzedał i jakieś pieniądze też dla niego dał. W tej chwili ona prowadzi jakieś strony internetowe o swoim życiu, sprzedaje ciuchy z zagranicy, on obstawia w zakładach bukmacherskich. A na ile to jest prawda i czy z tego rzczywiście się tyko utrzymją to nie wiem, jemu niedawno skończył się wyrok w zawieszeniu bo po powrocie do kraju robił lewe interesy. Może i teraz tak jest.
mlecznywafelek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-27, 09:03   #97
Fortuna1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Dla alkoholika w ciągu zazwyczaj tak.
Jak również dla alkoholika który nie chce nic zmienić w swoim życiu. Nie chce iść na terapię. Na miejscu autorki postawiłabym jeszcze raz ultimatum albo ona albo brat i bratowa i byłabym konsekwentna.

---------- Dopisano o 09:53 ---------- Poprzedni post napisano o 09:45 ----------

Cytat:
Napisane przez wukazetka Pokaż wiadomość
To jest jedna z opcji.
Wpierw należy mu uświadomić, że przez jego alkoholizm, cierpi rodzina, a przede wszystkim dzieci. Jeżeli to do niego nie dotrze, to jak najbardziej należy go zostawić samemu sobie - na pewno wyprowadzić się od niego.
A jeżeli jeszcze to do niego nie dotrze, no to KONIEC - fajny chłop był, sąsiadom się kłaniał, ale to wciąż zwykły skur wysyn, któremu dano szansę, z której nie potrafił skorzystać.
Być może w następnym wcieleniu coś zrozumie i wyciągnie wnioski. Z tym, że jego następne wcielenie nie będzie łatwe, oj nie! Będzie musiał się zmierzyć z alkoholizmem, ale z drugiej strony - np. jako matka dzieci , w związku z ojcem alkoholikiem.
Ha!
Dobrze powiedziane.

---------- Dopisano o 10:03 ---------- Poprzedni post napisano o 09:53 ----------

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
jesteś. współuzależnienie nie równa się piciu razem z mężem.

jeśli nie widzi problemu i alkohol jest dla niego ważniejszy to tak. chyba, że ktoś chce się umęczać i robić za matkę teresę to droga wolna.
ja poznałam tych facetów jak już nie pili x lat, byli po terapiach. a co ich skłoniło do szukania pomocy? walnięcie o ich dno. u jednego to była strata dobrej pracy.

z tą bombą to lekko przesadzasz.
Ja jestem z niepijacym alkoholikiem, i uważam jednak że jest to życie na bombie. Czasami szuka okazji do picia, trzeba mu tłumaczyć jak dziecku. To istna huśtawka - raz psioczy na alkohol i na ludzi upijajacych się, ma świadomość, że nie może pić, unika np ciast z alkoholem i głośno o tym mówi, a z drugiej strony czasami mówi, że ma straszna ochotę napić się piwa, albo wkurza się czymś i mówi, że chętnie by się napil. Trudne jest takie życie.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-12-27, 09:40   #98
201705080934
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Fortuna1 Pokaż wiadomość
Ja jestem z niepijacym alkoholikiem, i uważam jednak że jest to życie na bombie. Czasami szuka okazji do picia, trzeba mu tłumaczyć jak dziecku. To istna huśtawka - raz psioczy na alkohol i na ludzi upijajacych się, ma świadomość, że nie może pić, unika np ciast z alkoholem i głośno o tym mówi, a z drugiej strony czasami mówi, że ma straszna ochotę napić się piwa, albo wkurza się czymś i mówi, że chętnie by się napil. Trudne jest takie życie.

A jak długo jest trzeźwy? Z czasem nawroty są coraz rzadsze i słabsze, bo uzależnieniony umie sobie z nimi szybciej poradzić, jeśli świadomie się leczy, a potem świadomie żyje. Znam osoby, które funkcjonują z tym normalnie i nikogo nie zamęczają napadami głodu. Da się. Mam nadzieję, że i Twojemu partnerowi się to uda

Stary 2016-12-27, 10:01   #99
kennedy
Zakorzenienie

Ultimatum. Przestajesz pic i przedkladac alkohol nad rodzine. Od dzis i od teraz. Nastepnym razem jak wyjdziesz zeby pic ja sie z toba rozwiode.

Tyle wystarczy.

Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-27, 12:42   #100
meliandra
Zakorzenienie

Też mnie zastanawiało skąd oni mieli kasę na działkę i na budowę domu No, ale teść obcokrajowiec. Mieszkał z synem i z bratową i też nie wiedział, że piją. U nich alkoholizm uaktywnia się kedynie wtedy jak bracia mieszkają w bliskim sąsiedztwie, tak pełna abstynencja. mlecznywafelek opowiedz nam coś jeszcze ciekawego
Stary 2016-12-27, 13:18   #101
adult90
Zadomowienie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;68955396]Tak, bronisz męża i tłumaczysz go w idiotyczny sposób, jakoby winę za jego alkoholizm ponosili inni ludzie. To dorosły facet. Pije, bo tak kiedyś postanowił. Nie ma znaczenia czy jakiś jego brat też pije czy nie. Gdyby ci ludzie zniknęli, to twój mąż nadal byłby alkoholikiem, zapewniam.[/QUOTE]
100% racji.
Każdy człowiek podejmuje decyzję i oświadcza ją znajomym. Nikt nikomu na siłę do gardzieli nie wlewa. Człowiek mówi "NIE" i jego decyzja jest nieodwołalna.
Ten facet jest rasowym alkoholikiem a Autorka musi natychmiast od kogoś takiego odejść bo sama psychicznie pójdzie na dno.

RATUJ SIĘ kobieto!!!!
adult90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-27, 13:43   #102
Fortuna1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rany Koguta Pokaż wiadomość
A jak długo jest trzeźwy? Z czasem nawroty są coraz rzadsze i słabsze, bo uzależnieniony umie sobie z nimi szybciej poradzić, jeśli świadomie się leczy, a potem świadomie żyje. Znam osoby, które funkcjonują z tym normalnie i nikogo nie zamęczają napadami głodu. Da się. Mam nadzieję, że i Twojemu partnerowi się to uda

Nie pije od roku, przestał pić niedługo po tym, jak zaczęliśmy być razem i chcemy to utrzymać jak najdłużej, ale nigdy nie wiadomo czy pewnego dnia nie poczuje słabości i się nie napije. Wierzę, że będzie dobrze najważniejsze jest to, że on ma świadomość, że alkohol w jego przypadku wszystko zniszczy.

Stary 2016-12-27, 13:47   #103
mlecznywafelek
Raczkowanie

meliandra jeśli napisze ci że mieszkam razem z rodzicami w Polsce to rozumiem, że to dla ciebie oznacza że mieszkamy w tym samym domu a nie w tym samym kraju? Alternatywnie - brat męża mieszkał z teściami za granicą oznacza dla ciebie to, że nie mieszkali w tym samym kraju a w tym samym domu? Podziwiam zacięcie do szukania dziury w całym, serio. Zapewne masz cięzkie życie z takim charakterem.
Niedawno wróciłam od radcy prawnego i klops. Bardziej proponuje wystapienie do sądu o separacje aniżeli o rozwód. Bo podczas separacji bedzie mógł się wykazać i zerwać kontakty z bratem, pójść na terapie a jak się nie wykaże to tym gorzej dla niego bo bedzie można ubiegać się o rozwód z orzeczeniem o winie.
Stary 2016-12-27, 13:53   #104
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez mlecznywafelek Pokaż wiadomość
meliandra jeśli napisze ci że mieszkam razem z rodzicami w Polsce to rozumiem, że to dla ciebie oznacza że mieszkamy w tym samym domu a nie w tym samym kraju? Alternatywnie - brat męża mieszkał z teściami za granicą oznacza dla ciebie to, że nie mieszkali w tym samym kraju a w tym samym domu? Podziwiam zacięcie do szukania dziury w całym, serio. Zapewne masz cięzkie życie z takim charakterem.
Niedawno wróciłam od radcy prawnego i klops. Bardziej proponuje wystapienie do sądu o separacje aniżeli o rozwód. Bo podczas separacji bedzie mógł się wykazać i zerwać kontakty z bratem, pójść na terapie a jak się nie wykaże to tym gorzej dla niego bo bedzie można ubiegać się o rozwód z orzeczeniem o winie.
To już masz więcej informacji.
Radca powinien też doradzić w kwestii podziału majątku/ rozdzielbosci majątkowej. Z tego co kojarze separacja rozdzielnosci nie gwarantuje.
Przy alkoholiku rozdzielnosc to podstawa.
Stary 2016-12-27, 14:13   #105
mlecznywafelek
Raczkowanie

Cytat:
Radca powinien też doradzić w kwestii podziału majątku/ rozdzielbosci majątkowej. Z tego co kojarze separacja rozdzielnosci nie gwarantuje.
No właśnie chodzi o to abyśmy nie prowadzili już wspólnego gospodarstwa domowego. I mam się zastanowić i wybrac czy od razu wniosek o rozwód czy separacja. Tylko nie wiem od jakiej strony się zabrać... Bo ta separacja ma swoje plusy i minusy. Według radcy - jeśli męowi zależy na ratowaniu związku to się wystraszy i się opamieta - skieruje się go na odwyk, odetnie kontakty z bratem i może coś się ułoży, jak nie to tylko sam sobie zaszkodzi bo rozwód nastąpi z jego winy... Tylko ja się boję, że to takie odwlekanie na następne miesiące aja będę zmuszona dalej się przyglądać na to co się dzieje..
Stary 2016-12-27, 14:43   #106
natalia_t
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie chodzi o to abyśmy nie prowadzili już wspólnego gospodarstwa domowego. I mam się zastanowić i wybrac czy od razu wniosek o rozwód czy separacja. Tylko nie wiem od jakiej strony się zabrać... Bo ta separacja ma swoje plusy i minusy. Według radcy - jeśli męowi zależy na ratowaniu związku to się wystraszy i się opamieta - skieruje się go na odwyk, odetnie kontakty z bratem i może coś się ułoży, jak nie to tylko sam sobie zaszkodzi bo rozwód nastąpi z jego winy... Tylko ja się boję, że to takie odwlekanie na następne miesiące aja będę zmuszona dalej się przyglądać na to co się dzieje..
Ale czemu masz się przyglądać? Jeśli będziecie w separacji, to wyprowadź się z domu. Inaczej separacja nie ma sensu. Może jak facet zobaczy, że kobieta nie żartuje i wystąpiła o separację i pakuje swoje rzeczy i idzie sobie od niego, to coś mu się w głowie ruszy. Sam papier to może być za mało.
natalia_t jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-27, 15:19   #107
Iwona 25
Zakorzenienie

hej, masz nieciekawie. Ja mam męża alkoholika, i moja rodzina to toleruje, alkoholizuje się od 19:00, siedzi do 2-3 rano i pracuje.Pije 3-6piw. a różnie bywa....śpi do 13-15...ma własną działalność...nie brakuje nam póki co niczego,ale wszystko w domu i przy dziecku robię sama. On zarabia.
- znam naprawdę dużo alkoholików lekarzy!!!!!! mówią,że to relax, o ile nie mają dyżuru itp.
Iwona 25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-27, 15:21   #108
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez Iwona 25 Pokaż wiadomość
hej, masz nieciekawie. Ja mam męża alkoholika, i moja rodzina to toleruje, alkoholizuje się od 19:00, siedzi do 2-3 rano i pracuje.Pije 3-6piw. a różnie bywa....śpi do 13-15...ma własną działalność...nie brakuje nam póki co niczego,ale wszystko w domu i przy dziecku robię sama. On zarabia.
- znam naprawdę dużo alkoholików lekarzy!!!!!! mówią,że to relax, o ile nie mają dyżuru itp.
Jesteś pewna, że niczego wam nie brakuje?
I co do tego mają lekarze, których znasz?
Stary 2016-12-27, 15:33   #109
Iwona 25
Zakorzenienie

Cytat:
Jesteś pewna, że niczego wam nie brakuje?
I co do tego mają lekarze, których znasz?
brakuje mi czasu dla siebie, odpoczynku.itp.
lekarze- no cóż, ktoś myśli,że alkoholizm to tylko najniższe warstwy społeczne. Ja się nie zgodzę, bo alkoholicy, których znam to osoby z wykształceniem wyższym, z doktoratami, z własnymi firmami itp.
Iwona 25 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-12-27, 15:43   #110
zakonna
Naczelna Nastolatka

Cytat:
lekarze- no cóż, ktoś myśli,że alkoholizm to tylko najniższe warstwy społeczne. Ja się nie zgodzę, bo alkoholicy, których znam to osoby z wykształceniem wyższym, z doktoratami, z własnymi firmami itp.
Możesz wyjaśnić co twoje posty mają tak naprawdę przekazać? Bo osobiście jestem w szoku, że piszesz jakby to było coś co po prostu jest elementem związku, który trzeba tolerować. Wychowujesz dziecko w rodzinie alkoholowej, fundujesz mu bycie DDA i wiele trudnych lat, okropny start w życie dorosłe. I piszesz o tym z taką obojętnością?
Stary 2016-12-27, 15:49   #111
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Nikt w wątku nie przedstawił takich poglądów, że alkoholizm dotyka tylko niższe warstwy.

Szkoda dziecka, skoro nie widzisz tego, że w waszym domu brakuje normalności i stabilności.
Na dziecko ma to ogromny, negatywny wpływ.
Stary 2016-12-27, 15:53   #112
201705080934
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Fortuna1 Pokaż wiadomość
Nie pije od roku, przestał pić niedługo po tym, jak zaczęliśmy być razem i chcemy to utrzymać jak najdłużej, ale nigdy nie wiadomo czy pewnego dnia nie poczuje słabości i się nie napije. Wierzę, że będzie dobrze najważniejsze jest to, że on ma świadomość, że alkohol w jego przypadku wszystko zniszczy.

To te moje wspominane osoby po kilkanaście lat nie piją. Nic dziwnego, że mu ciężko jeszcze. Będzie coraz łatwiej, podobno po czasie to już nie wypływa na życie (abstynecja i już). Tylko nie daj z siebie zrobić worka treningowego, on ma do kogo się zwrócić w razie głodu, skoro się leczy (i ten ktoś będzie wiedział, jak mu pomóc). Kiedyś dałam się tak załatwić, więc przestrzegam Masz sama jakieś profesjonalne wsparcie? To świeża sytuacja, więc lepiej, żebyś miała, bo bez łatwo się zgubić.

Jak widać nie widzę nic strasznego w związku z trzeźwym alkoholikiem. Za to małżeństwo Autorki mnie przeraża. Obstawiam, że nawet ultimatum nic tu nie da. Może kiedyś, jakoś, gdzieś facet dostanie w łeb i się opamięta, ale w związku ze współuzależnioną Autorką nie ma na to szans.

Bardzo żałuję, że takie wnioski mogę wyciągnąć na podstawie własnych bolesnych doświadczeń. Autorce wątku doradzam - a jakże! - własną terapię.

Stary 2016-12-27, 16:59   #113
martynka89
Zakorzenienie

Cytat:
To te moje wspominane osoby po kilkanaście lat nie piją. Nic dziwnego, że mu ciężko jeszcze. Będzie coraz łatwiej, podobno po czasie to już nie wypływa na życie (abstynecja i już). Tylko nie daj z siebie zrobić worka treningowego, on ma do kogo się zwrócić w razie głodu, skoro się leczy (i ten ktoś będzie wiedział, jak mu pomóc). Kiedyś dałam się tak załatwić, więc przestrzegam Masz sama jakieś profesjonalne wsparcie? To świeża sytuacja, więc lepiej, żebyś miała, bo bez łatwo się zgubić.
Ja znam trzech, niepijacych od kilku lat, alkoholikow. Dwoch chodzi na imprezy i nie rusza ich jak inni pija, trzeci sie wscieka, jak ktos pije w jego towarzystwie. Kazdy z nich sam zauwazyl, ze ma problem i podjal leczenie.
martynka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-27, 18:17   #114
Fortuna1
Zakorzenienie

Cytat:
Brałabym separacje. Ale jeśli się nie ogarnie to od razu później rozwód.

---------- Dopisano o 19:17 ---------- Poprzedni post napisano o 19:12 ----------

Cytat:

Jak widać nie widzę nic strasznego w związku z trzeźwym alkoholikiem. Za to małżeństwo Autorki mnie przeraża. Obstawiam, że nawet ultimatum nic tu nie da. Może kiedyś, jakoś, gdzieś facet dostanie w łeb i się opamięta, ale w związku ze współuzależnioną Autorką nie ma na to szans.

Bardzo żałuję, że takie wnioski mogę wyciągnąć na podstawie własnych bolesnych doświadczeń. Autorce wątku doradzam - a jakże! - własną terapię.

Jak na razie jest świetnie, oby tak było dalej. On jest dda. Teraz ma kolejną motywację w postaci naszej córeczki, bo nie chce by ona musiała widzieć swojego pijanego ojca tak jak on widział swojego jak byl mały.

Stary 2016-12-27, 18:22   #115
201705240954
Konto usunięte

Cytat:
Porada radcy brzmi równie idiotycznie jak większość "faktów" tu przedstawionych...
201705240954 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-27, 18:24   #116
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez LilyVanDerWoodsen Pokaż wiadomość
Porada radcy brzmi równie idiotycznie jak większość "faktów" tu przedstawionych...
Jeśli już krytykujesz, warto byś przedstawiła inne rozwiązanie.
Stary 2016-12-27, 18:28   #117
201705240954
Konto usunięte

Cytat:
Jeśli już krytykujesz, warto byś przedstawiła inne rozwiązanie.
Wizaz nie pozwala brać pieniedzy za porady
Radca, ktory nie wspomina od razu o regulacjach majątkowych nie, przepraszam w głowie mi się to nie mieści. Podobnie, jak idealność Pana Ślubnego przed ślubem, przy takim stażu bycia razem.
Stary 2016-12-27, 18:42   #118
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez LilyVanDerWoodsen Pokaż wiadomość
Wizaz nie pozwala brać pieniedzy za porady
Radca, ktory nie wspomina od razu o regulacjach majątkowych nie, przepraszam w głowie mi się to nie mieści. Podobnie, jak idealność Pana Ślubnego przed ślubem, przy takim stażu bycia razem.
Czyli w sumie niewiele wnosisz, pomijając lekkie zamieszanie.
Stary 2016-12-27, 18:50   #119
201705240954
Konto usunięte

Cytat:
Czyli w sumie niewiele wnosisz, pomijając lekkie zamieszanie.
Nie, należy wrócić i uzyskać merytoryczną poradę. Nie wierzę w rozwiązanie "polecam separację" i na tym koniec zwłaszcza w takiej sytuacji. Są sytuacje gdy zaleca się mediację co może być budujące dla stron, ale propozycja samej separacji nie ma racji bytu w tym konkretnym ukladzie.
Rozumiem, że dla laika separacja i rozwód mogą być pojęciami tożsamymi i stąd trywializujesz moje wcześniejsze posty, co nie umniejsza ich wartości
Stary 2016-12-27, 20:00   #120
adult90
Zadomowienie

Cytat:
Współczuję Ci życia w takich warunkach... nie myślałaś aby to zakończyć? Dla siebie, dla dzieci? Będą miały zaburzenia emocjonalne w dorosłym życiu... Nie szkoda Ci ich? Dlaczego tkwisz w tym związku?
adult90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości